Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

LightScribe срещу LabelFlash

Featured Replies

Докато си търсих DVD записвачка попаднах на тази статия, която ме накара да променя избора си.

Гравиране на етикети върху CD/DVD: LightScribe срещу LabelFlash

Възможността човек сам да си разпечата етикет върху CD или DVD диска се експлоатира от доста време насам, дали върху хартиени залепващи се етикети или върху специална повърхност на самия диск. От известно време производителите на оптични устройства предлагат и модели, които позволяват "гравирането" на етикети директно върху самия диск. За целта са необходими нови оптични устройства (не че има някакъв нов хардуер вътре) и специални, по-скъпи носители, с необходимото покритие. Накратко - нов начин да се привлече вниманието на потребителя към по-нов модел, който не предлага някакви съществени подобрения.

Първоначално се появи технологията LightScribe на HP, която беше приета от повечето производители и в момента има сериозен избор от модели с поддръжка за нея. По-късно се появи и конкурентно решение – LabelFlash - на Yamaha Corporation и Fuji Photo Film, което поне на теория предлага повече възможности. До момента обаче само NEC предлага хардуерни решения с алтернативната технология, а единствено от Fujifilm произвеждат носители с LabelFlash.

Принципът на работа

И при двете технологии основният метод е един и същи - използва се лазерът на оптичното устройство, който прогаря етикета в специалното покритие. Разликата във вида на покритието и начина на "гравиране" води и до разлика в качеството и скоростта на работа. При LabelFlash дори има възможност за запис на етикет и от долната страна на диска, там където се записва информацията. Това води до невъзможност за запис на данни, тъй като самият "етикет" представлява поредица от данни, записана по специален начин.

Повече за LightScribe

Като първата технология от този тип тя е доста по-популярна и разпространена. Доста производители предлагат решения с поддръжка на LightScribe, което е напълно достатъчно да се насочите към нея. LightScribe съвместими CD и DVD носители се предлагат у нас на сравнително нормални цени - от 1 до 2 лева. Съществува и специализиран сайт - www.lightscribe.com, даващ информация и помагащ на начинаещите потребители да се запознаят с технологията, да получат повече информация и дори да си изтеглят готови примерни етикети за печат.

Повечето сериозни софтуерни пакети разполагат с поддръжка за създаване и "разпечатване" на LightScribe етикети, като за целта е необходимо да изтеглите (ако не е стандартно включена поддръжката) последния универсален софтуерен ъпдейт от официалния сайт на производителя или от www.lightscribe.com. А ако се насочите към закупуването на стандартен комплект DVD записвачка, то би трябвало в комплекта освен няколко тестови LightScribe диска да получите и софтуер с поддръжка на технологията.

Повече за LabelFlash

Тази технология като че ли стои в сянка и се опитва да придобие някакъв по-мистериозен вид. Официално само две устройства на NEC я поддържат и в 90% от случаите те се продават в OEM вариант - без софтуер и тестови LabelFlash носители. Само една версия на Nero Burning Rom поддръжа гравиране върху LabelFlash дискове - 6.6.1.3 NEC Edition, която се разпространява само със двете записвачки на NEC (3551 и 4551).

Но дори да си набавите записвачка и софтуер за печат на етикети, ще се сблъскате с липсата на носители. За разлика от LightScribe, при LabelFlash единствено Fujifilm произвеждат такива дискове. Както можете и да се досетите, те се намират ужасно трудно (не само у нас) и са на цена близо 2 пъти по-виска от дисковете с LightScribe.

Записващите DVD устройства на NEC с LabelFlash имат и едно предимство пред LightScribe, става дума за възможността за "печат" на етикети и от долната част на диска, където се записват данните. Тази функция обаче не е особено удобна, работи бавно и не дава особено впечатляващи резултати, така че ползата от нея е под съмнение. Към момента тя не поддържа възможност за запис на етикети в информационната част на диска на обикновени CD носители.

Продължението на статията и тестовете може да видите тук

Източник: pcworld.bg

Редактирано от bozko (преглед на промените)

Всъщност материалът е доста плитък и повърхностен. Не се споменава версиите на фърмуеърите на устройствата, не се споменава конкретната версия на LightScribe софтуера ("последна" не е достатъчно), не се споменва използва ли се пача за допълнителен контраст, не са публикувани снимки, няма заключение и обобщение.

Поредната реклама на фирми под формата на набързо скалъпена статия. От PCWorld - толкова.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

Информацията от PC World има информационен характер, т.е съпоствят се двте технологии най-общо.

Ето и инфо което не видях в статията:

LightScribe e по-бавна технология, но дава добри резултати. Labelflash е по-бърза и с добри резултати.

Всяка технология се поддържа от обединение от фирми:

Lightscribe = HP, Lite-on, Benq и др.

LabelFlash = Yamaha & FujiFilm, NEC и др.

P.S. Но най-бързо си остава надписването с маркер!!!

Редактирано от DoGa (преглед на промените)

LightScribe e по-бавна технология, но дава добри резултати. Labelflash е по-бърза и с добри резултати.

Т.е. да разбирам, че имаш предвид, че и двете са с добри резултати, но LabelFlash е по-бърза?

Според статите които съм гледал за сравнение на тези технологии, като качество са съпоставими, но LabelFlash е по-бърза при правене на един и същ отпечатък в/у диска. За нещастие имам такава записвачка, ама не съм виждал дискове, пък и каква ли цена ще имат?!

Ето как изглеждат дискове записани с двете технологии:Цък

А всеки сам може да прецени дали си струва и кое си струва! :whist:

Редактирано от DoGa (преглед на промените)

От година имам LightScribe. Вървеще си с компютъра като го взех и в началото дори не знаех, че е там нито пък за какво служи. В последствие се "отворих" и драснах един диск, който ми беше даден като за проба. Преди това бая се пучудих защо са ми дали почти златист диск, при това празен. Ама си викам... явно нещо са се объркали или просто бонус. Такива са си американците, обичат да дават. :yanim: 25 мин. чаках да се "изгорят" всичките песни, които надписах, но се получи ефектно. От тогава обаче не съм ползвал записвачката си по това предназначение.

Иначе моята е НР (майче). Друго не знам, защото да ви кажа честно не ме и вълнува нито марка, нито нищо.

Аз също имам LightScribe писачка. Тя е един от участниците в теста - BenQ DW1655. Мога да направя снимки на някои от дисковете, които съм си "рисувал". Така и не видях проблема, който се споменава в статията.

Пробелм и аз нямам. Пише си ги дисковете. Както казах само това е малко дразнещо, че е бавно, но пък за къде бързаме?

Доволен съм, но не я ползвам. Туй то.

Снимки дори съм поствал преди доста време в една тема, но сега просто няма начин да седна да ровя и да ги търся. :wors:

Поправка:

dsc010588kf.th.jpg

Даже имам и правописна грешка. Хаххах, няма поправяне батко. Вечно ще е там. :sobbing:

Всъщност материалът е доста плитък и повърхностен. Не се споменава версиите на фърмуеърите на устройствата, не се споменава конкретната версия на LightScribe софтуера ("последна" не е достатъчно), не се споменва използва ли се пача за допълнителен контраст, не са публикувани снимки, няма заключение и обобщение.

Поредната реклама на фирми под формата на набързо скалъпена статия. От PCWorld - толкова.

Съгласен съм.Аз притежавам NEC ND-4551A,и ни веднъж не съм изявил желание да опитам с новата технология.Мен ме интересуваше това,че просто издухваше абсолютно всички други записвачки откъм корекция на грешки и четене.Така че,гледайте да ви чете добре дисковете,които са със заегната повърхност (надраскани,зацапани,заляти),а "рисуването" ще го използвате много по-рядко.Аз бих предпочел да си купя оригиналното DVD,вместо цял час да си играя да си правя менте. :P

Диванетата от THG са дали отговор на въпроса. Ето сравнението на двете технологии.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.