Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да има отново ТВУ-та

Featured Replies

ТВУ означава Трудово Възпитателно Училище.

По мое време имаше много такива.

И нямаше насилие като сега.

Не знам кога са били закрити,сигурно след 1989.

Та тия малолетни насилници,за които ежеминутно слушаме,да вземат да ги затворят там-да им дойде малко акъл в главата angry.gif

А не да продължават да тормозят и безчинстват.

Утре ще станат престъпници.

Някой трябва да ги спре навреме,да ги озапти в едно ТВУ-там,зад решетките-учиш,работиш-и мислиш :) - кой съм,що съм тука,мога ли да се променя angry.gif

Ако искате им сложете някое по-модерно име на такива училища,важното е да ги има отново,важното е ефектът да е същият като преди години.

А именно:

имам мои съученици,които бяха по такива "Техникум за Вътрешна Украса"-както казва Радо във филма "Всичко е любов"-

прибираха се променени и вече не правеха поразии на никого ;)

Наистина трябва да ги спрем-сега ще удари шамар,утре ще извади нож sad.gif

Те направо убиват вече-нали виждате sad.gif

Не знам защо, но мисля , че това няма да реши проблема, а само ще го задълбочи. Сравнението със затвор не е много подходящо, но все пак - справят ли се нашите затвори със задачата да превъзпитат хората, излежавали присъда в тях ? Не мисля така...

Това обаче не означава, че не трябва да има затвори ...

Струва ми се, че решението е някъде другаде - в самото възпитание от много ранна възраст - стигне ли се до ТВУ, нещата вече са изтървани. Дори и някога да са били полезни подобен тип учебни заведения, сега не само, че няма да изпълнят функцията си, но и ще доведат до разделение и още по-трудна адаптация в обществото на подрастващите, които ще бъдат пращани в тях.

Има си ги. Не си мислете, че ги няма. Просто се казват ВУИ (Възпитателно училище - интернат).

Работят си с пълна сила. Но това е нож с 2 остриета. Пращайки там едно дете при първа грешка може да рефлектира много лошо на неговата психика и да се превърне в истински престъпник.

• Автор
Има си ги. Не си мислете, че ги няма. Просто се казват ВУИ (Възпитателно училище - интернат).

Работят си с пълна сила. Но това е нож с 2 остриета. Пращайки там едно дете при първа грешка може да рефлектира много лошо на неговата психика и да се превърне в истински престъпник.

Не съм чувала,но дори и да ги има не виждам с каква пълна сила работят sad.gif

Колко са на брой ?

Малко сигурно...

И казваш че ще стане престъпник от такова училище ohmy.gif

Ами явно там са набутали некадърници тогава дето нищо не разбират от деца :)

И кой да му повлияе на психиката-мама и тате ли-дето само кинти му дават и не се интересуват изобщо angry.gif

Не съм ги броил колко са, но ги има. Ако те интересува ще се поитересувам и ще ти кажа. Въпорса не опира само да възпитателите, а до средата, в която попадат. Нали знаеш приказката: "С какъвто се събереш - такъв ставаш" А там какви деца има???

Влизайки в такива интернати дори едно нормално дете (след малко отклонение) може да стане истински пресъпник, въпреки че може да е вътре да речм само за едно сбиване.

Има и поправителен дом, който се намира в Бойчиновци. Повече може да се опрличи като детски затвор до 18 г. Е како мислиш, че ще стане с едно дете след като попадне там?

Въпроса за родителите и възпитанието е много сложен и не мисля,ч е ще можем да го решим тук и сега. Всеки сам възпитава детето си, както намери за добре.

Не са виновни възпитателите, не обвинявайте тях. Хора с образование и култура са!

То както е тръгнало, по-добре да прекръстят всички нормални училища в ТВУ-та. Инак няма да стигнат специализираните училища.

• Автор

И от това "както намери за добре " стана ужасията голяма sad.gif

Чуваме повече май за престъпления от малолетни вече :)

Родителите ми ме чакаха да се прибера и чак тогава заспиваха.

Имахме вечерен час.

Тогава всички ни научиха на дисциплина,на трудолюбие,съвест.

И не съжалявам-нищо че тия добродетели и пет пари не струват сега.

Боли ме за днешните деца.

Боли ме много sad.gif

То всичко тръгва от пълната незаинтересуваност на системата.

Ако децата се натоварват с достатъчно класна и извънкласна заетост, както и със спорт да си изразходват енергията няма да се сещат за простотии. Сега са оставени да затъпяват с компютърни игри, висене по "кафенета" със съпътстващата употреба на алкохол, цигари и наркотици. Едно време за разнообразие ходехме и на бригади. Сега май няма помен от такива.

Лошото е че децата не осъзнават че живота не е като компютърна игра и в него няма "Save" и "Load".

Отивайки там, стават по-големи изверги от преди.

Представи си:

Хващата те за обир на сергия (например) и те пращат в ТВУ.

Какво следва...

Озоваваш се при някакви изроди, които са там за изнасилване, убийство и т.н

Ядеш бой всяка сутрин и вечер.Почваш да мразиш всичко и си мислиш само за това, как като излезеш ще е*еш майката на еди какво си и еди кой си.Накрая излизаш и почваш да си отмъщаваш за всичко което са ти направили в ТВУ-то.Забъркваш се в по-голяма идиотщина и пак влизаш ...

И така докато направиш 18.Тогава влизаш в затвора и всичко се повтаря

• Автор
То всичко тръгва от пълната незаинтересуваност на системата.

Ако децата се натоварват с достатъчно класна и извънкласна заетост, както и със спорт да си изразходват енергията няма да се сещат за простотии. Сега са оставени да затъпяват с компютърни игри, висене по "кафенета" със съпътстващата употреба на алкохол, цигари и наркотици. Едно време за разнообразие ходехме и на бригади. Сега май няма помен от такива.

Лошото е че децата не осъзнават че живота не е като компютърна игра и в него няма "Save" и "Load".

Имаше следобедни кръжоци тогава,най-различни.

Не бяха задължителни.

Всеки си харесваше някой и се записваше.

Аз доста пообиколих :) но от всеки по нещо научих :P

А бригадите-те пък ни научиха на труд,на дисциплина,на сплотеност ;)

Есента беряхме грозде или домати един месец и чак тогава почваше училището.

И захарно цвекло сме вадили понякога laugh.gif

После юни месец като свърши учебната година ни чакаха вишните и черешите :P

Бригадите бяха задължителни.

Но това не ни попречи да израснем пълноценни и стойностни личности.

В каква връзка редиш всичко това и припомняш за "онова време"? Каква е връзката ти с темата и ТВУ-тата? Всички или повечето знаем за преди 89 г.

И?

• Автор
В каква връзка редиш всичко това и припомняш за "онова време"? Каква е връзката ти с темата и ТВУ-тата? Всички или повечето знаем за преди 89 г.

И?

И такова-че е настанала анархия отдавна sad.gif

Това не е ли основателна причина да се прибират навреме някъде такива изтървани laugh.gif

За да не станат още по-изтървани.

Те затова иде реч.

Идеята ми беше в каква връзка споменаваш всичко това

Имаше следобедни кръжоци тогава,най-различни.

Не бяха задължителни.

Всеки си харесваше някой и се записваше.

Аз доста пообиколих но от всеки по нещо научих

А бригадите-те пък ни научиха на труд,на дисциплина,на сплотеност

Есента беряхме грозде или домати един месец и чак тогава почваше училището.

И захарно цвекло сме вадили понякога

После юни месец като свърши учебната година ни чакаха вишните и черешите

Бригадите бяха задължителни.

Но това не ни попречи да израснем пълноценни и стойностни личности.

свързвайки го с темата? Аз връзка не виждам!

Времената се менят. На никой не му харесва това, което се случва. Проблема е в родителите и средата. Децата нямат социална среда и се учат от насилието, което залив от всякъде. Преса, телевизия и игри... по принцип всякакви медии. И нормално е. След като една децка психика е много по-уязвима, ясно е, че между тях ще има изтрещяли. Много по-нормално е едно дете да взаимства от тези неща, сравнявайки го с възрастен, на който би се повлияло по-трудно.

В пърите постове ти обясних за ВУИ-тата. Има също така и СПИ ( Созиално педагогически интернат).

Това че не се споменава ежедневно за тези учреждения не значи, че те не работят. Ако се поитересуваш ще разбереш, че са си на място. Друг е проблема.

Има си цял закон и той си действа съвсем прецизно.

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2123897345

Това го има по целия свят,няма как по друг начин да се наказват непълнолетните за опасните им прояви. Разбираемо е след настъпилите обществени промени славата на бившите ТВУ-та да побледнее.

По действащия Нaказателен кодекс:

Чл. 65. (1) Непълнолетните до навършване на пълнолетие изтърпяват наказанието лишаване от свобода в поправителен дом.
Из ЗАКОН ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ:
Чл. 2. (Изм. - Изв., бр. 11 от 1961 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1996 г.) (1) За осъществяване на дейността по чл. 1 се създават:

а) комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните;

б) детски педагогически стаи;

в) социално-педагогически интернати;

г) възпитателни училища-интернати;

д) домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни;

е) приюти за безнадзорни деца.

(2) Към заведенията по букви "в", "г" и "д" се организират общежития, работилници и помощни стопанства.
Чл. 28. (Зал. - ДВ, бр. 11 от 1961 г., предишен текст на чл. 9 - Изв., бр. 11 от 1961 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2004 г.) В социално-педагогическите интернати се настаняват малолетни над 8-годишна възраст и непълнолетни, които са извършили или съществуват предпоставки за извършване на противообществени прояви.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2004 г.) Във възпитателните училища-интернати се настаняват малолетни над 8-годишна възраст и непълнолетни, извършили противообществените прояви, към които възпитателните мерки по чл. 13, ал. 1, т. 1 - 10 и 12 не са се оказали достатъчни и за нормалното им възпитание няма подходяща социална среда. Във възпитателните училища-интернати се настаняват и непълнолетни, спрямо които съдът или прокурорът са наложили такава мярка по реда на чл. 61 и 64 от Наказателния кодекс.
Чл. 30. (1) (Предишен текст на чл. 11, изм. - Изв., бр. 11 от 1961 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 1988 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1996 г., предишен текст на чл. 30, изм. и доп. - ДВ, бр. 66 от 2004 г.) Разпределянето и настаняването на малолетните и непълнолетните във възпитателни училища-интернати и социално-педагогически интернати се извършва от Министерството на образованието и науката.
Чл. 32. (Предишен текст на чл. 13 - Изв., бр. 11 от 1961 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1996 г.) На малолетните и непълнолетните, настанени в социално-педагогически интернати и възпитателни училища-интернати, се създават условия за завършване на основно или средно образование и за придобиване на професионална квалификация.

ОСЪДЕНИ НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА ПРЕЗ 2005 ГОДИНА

През 2005 г. са осъдени 3 273 лица на възраст 14 - 17 г., което е 10.7% от всички осъдени лица. Спрямо 2004 г. се наблюдава намаление с 4.0%, когато този брой е 3 408.

Условна присъда са получили 1 439 непълнолетни лица, или 44.0% от лицата. На лишаване от свобода са осъдени 1 545 (при 1 761 през 2004 г.), на обществено порицание - 1 240, а наказанието пробация е наложено на 137 непълнолетни лица (4.2 %).

С най-висок коефициент на криминална активност са осъдените непълнолетни лица на възраст 17 години (1 188 на 100 хил. души от съответното население). При осъдените лица на възраст 16 години този коефициент е 907, при лицата на възраст 15 години - 686, а при 14-годишните - 476 на 100 хил. души от съответното население.

За престъпления против собствеността са осъдени 2 660 непълнолетни лица, като при кражбите на имущество този брой е 2 251 (при 2 402 през 2004 г.), или с 6.3% по-малко. Делът на осъдените за кражби е 68.8% от общия брой на осъдените непълнолетни лица, което е с 1.7 пункта по-малко спрямо 2004 година. За грабежи на имущество са осъдени 281 лица на възраст 14 - 17 години, или със 17.8% по-малко спрямо предходната година.

При престъпленията против личността се наблюдава увеличение на броя на осъдените непълнолетни лица (от 141 през 2004 г. на 192 през 2005 г.), или с 36.2% повече. За умишлени убийства през 2005 г. са осъдени 7 непълнолетни (при 11 през 2004 г.), или с 36.4% по-малко. За разврат са осъдени 90 непълнолетни, от които за изнасилване - 32 (при 20 през 2004 г.), или с 60.0% повече.

За противозаконно отнемане на моторно превозно средство са осъдени 76 непълнолетни лица, което е с 5.6% повече в сравнение с 2004 година. Увеличение се наблюдава при осъдените лица на възраст 14 - 17 години за престъпления, свързани с наркотици - от 96 през 2004 г. на 102 през 2005 г., или с 6.3%.

Основните социално-демографски характеристики на осъдените непълнолетни лица са следните:

- Момчетата са 3 105 (94.9%), а момичетата - 168 (5.1%).

- Най-голям е делът на осъдените непълнолетни лица на възраст 17 години - 37.5% (при 37.1% през 2004 г.). Спрямо предходната година намаление се наблюдава при осъдените на възраст 14 години (от 451 през 2004 г. на 438), или с 2.9%. Намаление се отбелязва и при осъдените на възраст 15, 16 и 17 години - съответно с 4.2, 5.6 и 2.9%.

- Не са учили и не са работили към момента на извършване на престъплението 1 529 лица на възраст 14 - 17 години (46.7% от общия брой на осъдените непълнолетни при 47.2% през 2004 г.). Броят на осъдените непълнолетни лица, които са учили редовно е 998 (30.5%), а 50 са работили, без да учат.

- От социално слаби семейства произхождат 1 089 непълнолетни лица (33.3%).

- В конфликтна семейна среда, в криминогенна семейна и в криминогенна приятелска среда са живели 661 непълнолетни лица (20.2%).

- Сериозни дефицити в образованието имат 1 778 непълнолетни лица (54.3%), като 852 от тях са неграмотни или с незавършено начално образование.

- В детските педагогически стаи (ДПС) преди извършване на престъплението са били водени на отчет 1 291 непълнолетни лица (39.4%); на 717 (21.9%) са били наложени възпитателни мерки; във възпитателни училища интернати (ВУИ) преди извършване на престъплението са били настанени 163 (5.0%); 193 (5.9%) са били настанени преди осъждането в социално-педагогически интернати (СПИ); 94 непълнолетни лица (2.9%) са изтърпявали наказание в поправителен дом.

- Към момента на извършване на престъплението 688 непълнолетни лица са употребявали алкохол, а 127 - различни наркотични вещества.

В Бойциновци продължава да съществува ТВУ-то или както се казва сега.Даже наскоро гледах нещо по телевизията за там.Друг е въпроса че там има само деца с от проблемни семейства и циганета.

Mда.ТВУ-тата продължават да си съществуват-никой не ги е закривал.Проблемът е,че те са провал като философия.В тях не само,че не се провежда превъзпитание и ресоциализация,а става точно обратното.Момчета и момичета,които не са се били ошлайфали в пороците и престъпленията си попадата в среда само от такива.И съответно вместо място за превъзпитание ТВУ-тата се превърнаха в места за "преквалификация" и "следдипломно обучение" на млади престъпници..... sad.gif

Според мен-не трябва да ги има в досегашния им вид.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

ТВУ-та и според мен на са никакъв начин за превъзпитание, просто едно време са отделяли "лошите" от "добрите" деца и така са си мислели, че решават проблема.

Другото е, че тогава ако дете е убило някого, това нямаше никакъв шанс да е на предната страница на вестника или водеща новина, така че не сме разбирали за всяко едно черно събитие, случило се у нас.

Определно имаше повече дисциплина във всяко едно отношение, но този вид дисциплина не ми липсва и все още вярвам, че до няколко години отново ще има дисциплина и сплотеност сред българите, но друг вид такава ще узреем и ще дораснем за свободата си и няма да се налага да изпращаме децата си в ТВУ-та, първо защото ще ги възпитаваме по-добре и второ, защото ще има други начини за справяне с агресията у децата.

И аз не мисля, че един непълнолетен ще се "оправи" след като го изпратят на ТВУ. Съгласна съм с повечето мнения - най-вероятно да излезне по-голям престъпник.

Мисля си, че трябва да направят като в САЩ - военни училища, с много строг режим.

Трябва да има, така ще се оттървем от онази 1/3 от съучениците си, които ни тормозят всячески, бият ни/се, друсат се. Ако може и въобще да не ги пускат от ТВУ-то! Гласувам "ЗА" с колкото ръце изровя! (имам 5 изкуствени!:yanim: )

• Автор
Трябва да има, така ще се оттървем от онази 1/3 от съучениците си, които ни тормозят всячески, бият ни/се, друсат се. Ако може и въобще да не ги пускат от ТВУ-то! Гласувам "ЗА" с колкото ръце изровя! (имам 5 изкуствени!:nono: )

А сега за това какво ще кажете-от извора вода ви носят laugh.gif

:eek: за смелостта,DeadSmurf :)

А сега за това какво ще кажете-от извора вода ви носят laugh.gif

:) за смелостта,DeadSmurf :clap:

Колкото и да не е лицеприятно, да, от "извора" е!

Мен са ми посягали доста пъти и то все момчета (е веднъж и една крава :clap: ).

Случвало се е и доста приличен бой да ми хвърлят, като последствията още си ги нося.

И всичко това е от пустата му завист!

Затова аз съм "ЗА", защото най-после ще може да се работи спокойно в час,

а не отзад да се чуват каруцарски изрази, да се трошат чинове, и да плякат карти за сварка, канаста и тем подобни комарджийски истории. Мен ми писна да ме тормозят в клас, искам някой да се намери, по-силен от мен в административно отношение, да ги затвори в ТВУ-тата и да не ги видм повече. Нега го видим сега гамена на класа на кого ще се отваря! Ще си изтърве веднъж сапуна в банята, ще си изпусне два пъти езика за когото не трябва и ще го украсят така, че извинявам се, ама бих получила оргазъм, ако го видя!

Колкото и да не е лицеприятно, да, от "извора" е!

Мен са ми посягали доста пъти и то все момчета (е веднъж и една крава :clap: ).

Случвало се е и доста приличен бой да ми хвърлят, като последствията още си ги нося.

И всичко това е от пустата му завист!

Затова аз съм "ЗА", защото най-после ще може да се работи спокойно в час,

а не отзад да се чуват каруцарски изрази, да се трошат чинове, и да плякат карти за сварка, канаста и тем подобни комарджийски истории. Мен ми писна да ме тормозят в клас, искам някой да се намери, по-силен от мен в административно отношение, да ги затвори в ТВУ-тата и да не ги видм повече. Нега го видим сега гамена на класа на кого ще се отваря! Ще си изтърве веднъж сапуна в банята, ще си изпусне два пъти езика за когото не трябва и ще го украсят така, че извинявам се, ама бих получила оргазъм, ако го видя!

biggrin.gif Добре го каза. :) Така е, подобни гаменчета заслужават точно това. Обаче си мисля, че в днешни времена това не би ги превъзпитало, даже напротив. Насилието поражда насилие, едва ли ще излязат по-кротки.

biggrin.gif Добре го каза. :) Така е, подобни гаменчета заслужават точно това. Обаче си мисля, че в днешни времена това не би ги превъзпитало, даже напротив. Насилието поражда насилие, едва ли ще излязат по-кротки.

Да така-е вече го казах-ТВУ-тата не превъзпитава,а по-скоро умножават пороците и малките гаменчета ( biggrin.gif харесва ми този израз biggrin.gif ) се специализират.

Обаче DeadSmurf е абсолютно права.И като се замисля-наистина тези гаменчета ( biggrin.gif ) е по-добре да ги няма в нормалните училища тъй като не само подлагат на системен тормоз останалите си съученици,ами и другите вземат пример от тях.......

Тук, в тези ситуации, има един много неприятен момент, това е, че такъв тип извратени гамени се смятат за най-страхотните гъзари в даскало и понеже са МПБ (от англ. най-популярните момченца) всички им подражават. Така лавинообразно нараства бройката, която трябва едно ТВУ да има като квота за да ги по/при/бере всички. Лошото е и че новопомазаните лайньовци (извинете ме за израза) им се изкривява тотално психиката за много кратко време. А сега, кое да се опитваш да овардиш? Себе си от побойници или приятелите, които за да не ги бият се потапят и те в ла**ата?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.