Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как възникват религиите?

Featured Replies

Аха... Известен напредък имаме. Сега остава да докажеш, че религията "фанатизира" хората сама по себе си, а не го прави някой друг човек с Библия в ръка и ще ти пиша 6. laugh.gif Ще ти дам бърза насока - за да го докажеш, ще трябва да обясниш психологическите процеси на религиозното поведение и как те са свързани със самата религиозна система. тоест да уловиш точно тази непосредствена нишка на причинно-следствената връзка, която да го доказва. През целия минал век психологията се занимава с този проблем. Дано ти еднолично успееш. Ще влезеш в енциклопедиите.

Така първо ще кажа, че "човекът си Библията" винаги е бил и винаги ще бъде важен. Дори човек сам да попадне в лапите на фанатизма, първоизточника е онзи помогнал му за това. Тоава, че ти не си успял да предадеш вярното послание към него те прави виновен. Тъй, че отчасти не вярвам, че фанатиците не са имали доста голяма при това, доза помощ за да достигнат до състоянието си. Самите обстоятелства създадени от религията са много плодородни за фанатизиране. Предпоставките също са важни :)

Честно? Аз не харесвам религията имам си теориите за религиозните хорица и т.н Но нито ще убедя някого в нещо, нито изпитвам подобна необходимост...Просто исках да кажа, нещо неоспоримо- В името на религията се е проляла кръв. Нито повече, нито по - малко, останалото го оставям във ваши ръце...Не ми се спори за Бог, твърде далеч съм от него ;)

П.П Междудругото не е нужно да ме оценяваш, вече се мъдри една тройка в студентската ми книжка във връзка с "религиозните деноминации", както казах материята не ми е приятна...

Така първо ще кажа, че "човекът си Библията" винаги е бил и винаги ще бъде важен. Дори човек сам да попадне в лапите на фанатизма, първоизточника е онзи помогнал му за това. Тоава, че ти не си успял да предадеш вярното послание към него те прави виновен. Тъй, че отчасти не вярвам, че фанатиците не са имали доста голяма при това, доза помощ за да достигнат до състоянието си. Самите обстоятелства създадени от религията са много плодородни за фанатизиране. Предпоставките също са важни :)

Честно? Аз не харесвам религията имам си теориите за религиозните хорица и т.н Но нито ще убедя някого в нещо, нито изпитвам подобна необходимост...Просто исках да кажа, нещо неоспоримо- В името на религията се е проляла кръв. Нито повече, нито по - малко, останалото го оставям във ваши ръце...Не ми се спори за Бог, твърде далеч съм от него ;)

П.П Междудругото не е нужно да ме оценяваш, вече се мъдри една тройка в студентската ми книжка във връзка с "религиозните деноминации", както казах материята не ми е приятна...

За да не се мъдри повече тази тройка истината е една (за момента) и е много проста: динамиката на религиозното поведение е комплексна. Затова твоята лична теория е вярна и не е едновременно. Религиозното поведение е повлияно от човешкото възприятие, интелекта и неговите процеси, емоцията, моторното поведение, междуличностното отношение, отношението с Аза, проекциите които следват от това отношение и т.н. Така че генерални заключения тук трудно може да има и сигурни работи кажи-речи няма. Религията е така широко разпространен феномен, универсален за толкова различни култури, че няма да преувелича, ако го нарека един от фундаментите на човешката култура. В юнгианска перспектива - "големият контейнер" на колективното несъзнавано. Тоест тя е неотделима част от понятието "човешко". Щем или не щем...

Малко сте се поотплеснали от темата и айде и аз да не остана поназад ;)

Войните са се водили, водят се и ще се водят заради икономически интереси и нищо друго. Религията просто се използва за "измиване на ръцете". В главата на редовия войник се набива друго, което да го надъха да си свърши работата...

Защото да вярваш на нещо което не съществува е възможно само ако имаш сериозно разстройство на възприятията ти на обкръжаващата ни действителност.

Абе Шерлок, ти да не би да доказа въпросното несъществуване и да не си го огласил по медиите :) Доста повърхностно гледаш на нещата и може да се изненадаш, че "заешката дупка" е по дълбока отколкото изглежда. Нищо не твърдя, не ме разбирай погрешно. Просто ме учудва самоувереността ти и как с лека ръка отсичаш кое е истина и кое не. Истината май дарлинг, ако беше толкова лесна за проницание...Бахти и пича, седи си пред компа, подрапва се по мъдурите и си мисли "бахти колко заблудени ора има по тоя свят", без да осъзнава, че той може би принадлежи към това число...

Вижте сега аз нямам нищо против религията тя изпълнява доста социални функции дори я смятам за полезно в умерени дози. Причините поради, които от време на време скачам, че има хорица, които ти натякват колко самите ТЕ са вярващи, замерват те с цитати от Библия/Коран все тая или някоя друго книжка с подобна стойност за тях. Това, което ме провокира мен лично е че едните седят и се самопровъзгласяват за изключителни праведници, само защото спазват постите, а други пък напълно се вживяват в ролята си на циници, които мислят "правилно и реалистично". Наистина мисля, че и двете поведения са глупави, натоварваме с прекалено много емоции теории, чиято истинност не е потвърдена от никого. С други думи никой умрял не се е върнал да ми каже как изглежда Сатаната, Господ или там където му се е паднал жребия...Вживяването в тези роли описани от мен и обвиненията, които обичат да си разменят двата типа са вече твърде изтъркани...

Редактирано от dindi (преглед на промените)

Вижте сега аз нямам нищо против религията тя изпълнява доста социални функции дори я смятам за полезно в умерени дози. Причините поради, които от време на време скачам, че има хорица, които ти натякват колко самите ТЕ са вярващи, замерват те с цитати от Библия/Коран все тая или някоя друго книжка с подобна стойност за тях. Това, което ме провокира мен лично е че едните седят и се сапровозгласяват за изключителни праведници, само защото спазват постите, а други пък напълно се вживяват в ролята си на циници, които мислят "правилно и реалистично". Наистина мисля, че и двете поведения са глупави, натоварваме с прекалено много емоции теории, чиято истинност не е потвърдена от никого. С други думи никой умрял не се е върнал да ми каже как изглежда Сатаната, Господ или там където му се е паднал жребия...Вживяването в тези роли описани от мен и обвиненията, които обичат да си разменят двата типа са вече твърде изтъркани...

А защо има такива хора, дето размахват Корана или Библията в ръка!?

http://www.kaldata.com/forums/index.php?au...p;showentry=130

А защо има такива хора, дето размахват Корана или Библията в ръка!?

http://www.kaldata.com/forums/index.php?au...p;showentry=130

И кой е по - нетолерираният вярващите или невярващите? Въобще защо се е родил такъв сблъсък и кой го подклажда?

Виж това вече е интересен конфликт...

И кой е по - нетолерираният вярващите или невярващите? Въобще защо се е родил такъв сблъсък и кой го подклажда?

Виж това вече е интересен конфликт...

Виновни в тази игра няма, невинни също. :) Няма по-нетолерантен. Това е омагьосан кръг. Ъгли в него просто няма. Проблема е дълбинно психологически. На няколко пъти дадох определение за "вяра". Е, нахлуването на чуждата вяра нарушава споменатия вече вътрешен баланс. Тъй като това е баланс по отношение на търсените фундаментални истини за битието, то той предизвиква пропорционална реакция - динамична, мощна ответна реакция. Нютон дефинира това положение за физиката, но далеч преди него принципа на противодействие е забелязан като "космически" принцип: подобното предизвиква подобно. Основен дълг на Аза е да се защити от външната атака, заплашваща да наруши вътрешното равновесие. Този процес е несъзнаван и е обясняван с много идеологическа и концептуална плява. Това е положението известно като "сляпа вяра". И тази вяра далеч не е само религиозна... както казахме - процеса е двустранен. Става въпрос за мироглед, за най-основно разбиране на битието и заобикалящият свят. Тези неща не си ги сменяме всеки ден, нали?

Според мен религиите са възникнали зашото човешката раса по начали има нужда да вярва в нещо. Първите богове са възникнали като са били опреличавани на природните стихии, феномени, и обекти - с цел да бъде обяснено необяснимото и странното значи то е причинено или създадено от някаква по-висша форма - Бог. Примери има предостаъчно. Гея -богинята земя. Зевс - гръмовержеца. Посейдон - богът на морето. Тези са от древногътската митология. Но има подобни примери във всяка религия - Кацеткоатл богът змия в митологията на маите. Не съм сигурен но май бе бог на войната. Анубис - богът на мъртвите в Древноегипетската митология. И след време в известен смисъл бижествеността се е обединила и централизирала в едно лице както е в най-разпростъранениете религии. Защото една религия както всичко друго щом е централизирана е по-стабилна. както се доказаха религиите с един бог.( Извинявам се за дългият пост.)

Скоро учихме за създаването от монархия до Империя. Мисля, че религийте са били много, различни. Например Египтяните първо вярвали в Ра, после пък към Атон? Недоумявам това. за еврейте още не сме взели такаче скоро пак ще допълня коментара.:)

Според мен религиите са възникнали зашото човешката раса по начали има нужда да вярва в нещо. Първите богове са възникнали като са били опреличавани на природните стихии, феномени, и обекти - с цел да бъде обяснено необяснимото и странното значи то е причинено или създадено от някаква по-висша форма - Бог. Примери има предостаъчно. Гея -богинята земя. Зевс - гръмовержеца. Посейдон - богът на морето. Тези са от древногътската митология. Но има подобни примери във всяка религия - Кацеткоатл богът змия в митологията на маите. Не съм сигурен но май бе бог на войната. Анубис - богът на мъртвите в Древноегипетската митология. И след време в известен смисъл бижествеността се е обединила и централизирала в едно лице както е в най-разпростъранениете религии. Защото една религия както всичко друго щом е централизирана е по-стабилна. както се доказаха религиите с един бог.( Извинявам се за дългият пост.)

Да но после са се върнали пак мъм Амон Ра. Атон го е въвел Ехнатон (езичникът) но след смъртта му неговият наследник Тутакатон (по късно прекръстен на Тутанкамон, правете връзка с двата бога Атон И Амон ) Под въздействието на жреците връща столицата от Ахетатон в в Тива и Бог Атон бива забравен заедно с езизчника Ехнатон и неговата столица.

Виж тук.

Няколко думи за будизма.

Може да се каже, че будизма не е религия.

Защото няма догми, няма задължителни ритуали и няма йерархия.

Това, което Буда е искал за хората е да бъдат щастливи.

Ако човек е щастлив - няма нужда от Буда, Исус, Мохамед, Кришна, няма нужда от учения и от учители.

Шестия Далай Лама казва в един стих:

Ако момичетата не остаряваха,

и виното никога не свършваше

какво повече ни трябва?

Да си щастлив обаче не е толкова лесно.

Каквото и да се опитаме да постигнем, рано или късно ни се изплъзва.

В моментите, когато сме най-щастливи се съдържа страданието защото щастието ни е ограничено, зависи от причини и рано или късно свършва.

Преди около 2550 години принц Сидхарта, когато станал на 29 години разбрал, че всички остаряват, разболяват се и умират. Това преобърнало света му. Той бил притеснен не толкова за себе си, разбрал, че това очаква всики които обича, всички хора. Това го накарало да напусне двореца, охолния живот и семейството си и да търси решение на този проблем.

След шест години той намерил решение на проблема, открил, че не познаваме дълбоката си същност и не ползваме потенциала си да сме щастливи във всеки момент от живота си. Той станал Буда. Постигнал пълния потенциал на тялото, речта и ума. Постигнал това, което е достъпно за всеки човек. Открил, че просветлението е истинската ни същност. Това, което гледа през очите ни и слуша през ушите ни точно сега е безгранична, безкрайна ясна светлина. Умът никога не е бил роден и няма как да умре. Тогава всичко в живота става подарък, защото вече имаме безгранично време, безгранична радост, безгранично пространство. Преживяване отвъд думите и представите.

Буда започнал да учи всеки, който имал желание да слуша, защото знаел, че всеки се стреми да бъде щастлив и да избегне болките и проблемите. Не можел да пази това знание само за себе си.

Буда не искал последователи, искал равни нему колеги.

Будизма не мисионерства.

На 85 годишна възраст умирайки Буда казал:

Умирам щастлив. Всичко, което може да облагодетелства съществата съмо го дал. Не запазих нито едно учение за себе си.

и още:

Не вярвайте на нито една моя дума само защото един Буда я е казал. Проверете всичко сами. Бъдете своя пътеводна светлина.

В Будизма и до наши дни са запазени преживяването, предвано от учител на ученик, възгледа и методите с които просветлението преживяно от този човек преди 2550 години е достъпно за всеки, който има желанието и силите да го постигне. Важно е да се знае, че пълното просветление е невъзможно без мотивацията да помагаме на другите. Усъвършенстваме себе си за да можем да работим по-добре за другите.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.