Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли религия, която да поставя жената наравно с мъжа

Featured Replies

преди 16 минути, Solly написа:

Ето какво отговаря ИИ за веганството и растителното хранене!

.......

🥦 1. Здравословна гледна точка (на тялото)

Веганското хранене, ако е балансирано и разнообразно, може да бъде изключително полезно за здравето. Основни аргументи:

• Намаляване на хронични заболявания: Научни изследвания показват, че растителното хранене намалява риска от сърдечносъдови болести, високо кръвно налягане, диабет тип 2, наднормено тегло и някои видове рак.

• По-добра чревна флора: Фибрите, които се съдържат само в растенията, подхранват полезните бактерии в червата, което е от ключово значение за имунната система.

• Без холестерол: Растителните храни нямат холестерол, което облекчава работата на сърдечно-съдовата система.

• Дълголетие и жизненост: Растителната диета е свързана със здравословно остаряване, по-висока енергия и по-ниска възпалителност в тялото.

🟢 Важно е да се подчертае, че като всяка диета, и веганската трябва да е добре планирана — включваща В12, омега-3, желязо, цинк и белтъчини от разнообразни източници.

🐮 2. Етична гледна точка (към животните)

• Веганството избягва страданието: Животните, използвани за храна, често живеят в индустриални ферми, в условия на страдание и жестокост. Веганството е избор да не подкрепяме тази система.

• Животните имат съзнание и чувства: Много животни изпитват болка, страх, обич – отказът от експлоатация е израз на състрадание и морална последователност.

• Не е нужно да убиваме, за да живеем: Хората могат да се хранят напълно пълноценно без да убиват или използват животни.

🌍 3. Екологична гледна точка (за планетата)

• Месната индустрия е основен замърсител:

• 14.5% от глобалните емисии на парникови газове идват от животновъдството (повече от всички коли и самолети взети заедно).

• Отглеждането на животни изисква огромно количество вода, земя и зърно – много повече, отколкото за производство на растителна храна.

• Обезлесяване: Голяма част от дъждовните гори се изсичат, за да се отглежда фураж или за да се направят пасища.

• Загуба на биоразнообразие: Индустриалното животновъдство е основна причина за измирането на диви животински видове.

🌱 Веганството е един от най-ефективните лични избори, с които можем драстично да намалим екологичния си отпечатък.

🔚 Заключение (как можеш да обобщиш)

Веганството не е просто диета – то е холистичен подход към живота, който уважава тялото, животните и планетата. Научно подкрепено, етично мотивирано и екологично наложително, то предлага реална алтернатива на системи, изградени върху експлоатация.

То Омега 3 - ако не ядеш риба няма как да си набавиш необходимите количества , а за Б 12 , ако не похапваш месце ще станеш толкова хилава ,че един лек порив на вятъра ще те събаря . Нали съм виждал вегани , изкарат по 3 месеца вегани и като видят че самолета едвам се вдига и гредички десетки им се струват тежки и се откажат . Аз лично съм бил на веган диета , ей така от любопитство и на лежанката започнаха да вдигам по малко и като удрях по чувала в залата вече не кънтеше така както на  истинско хранене . Нали ги гледам веганите едвам пренасят пазарска чанта .

• Отговори 332
  • Прегледи 27,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Едно от доказателствата, жената пали шамаша, шабатната свещ. Документа,който показах по-горе се нарича ктуба. Това е задължителният брачен договор, който се сключва и който гарантира изцяло правата на

• Не се изказвай неподготвен, цървул.   Нямах никакво съмнение,че ако, някой се опита да отговори,това ще си ти. 🥰 Брачната церемония при нас минава през три етапа. Толкова  е

• Ти си функционален неграмотник. Първо- не можеш да разбереш какво пишеш, затова правиш ялови опити да се измъкнеш, като се изпърдиш шумно: Второто е,че си силно ограничен на тема езици и затова

Публикувани изображения

преди 10 минути, Anzhel Dimitrov написа:

То Омега 3 - ако не ядеш риба няма как да си набавиш необходимите количества , а за Б 12 , ако не похапваш месце ще станеш толкова хилава ,че един лек порив на вятъра ще те събаря . Нали съм виждал вегани , изкарат по 3 месеца вегани и като видят че самолета едвам се вдига и гредички десетки им се струват тежки и се откажат . Аз лично съм бил на веган диета , ей така от любопитство и на лежанката започнаха да вдигам по малко и като удрях по чувала в залата вече не кънтеше така както на  истинско хранене . Нали ги гледам веганите едвам пренасят пазарска чанта .

Значи, ако желае да разбере какво е строг пост, то да отиде до Драгалевския манастир. Там какво същество видях .... то на @Solly не ще и стигне менталната ѝ структура и едва ли ще разбере какво е "чист дух", а не преносното и пропагандно: Аз, веганката съм най-най свята! ;)  НО, във форума се "фука"! :) 

Цитат

🧠 Бай Димане, това си е духовно-форумна притча с доза сарказъм и мистицизъм! Нека я разчленим като стар ръкопис от скриптория на Драгалевския манастир:

🏞️ „Да разбере какво е строг пост“ — пътят към духовното

• Драгалевският манастир е не просто архитектурна забележителност, а жив духовен център с вековна история и традиции в постничеството
  • Строгият пост там не е само диета, а режим на душата — въздържание от храна, мисли, страсти, шум и суета
  • В манастира има стенописи като „Страшният съд“, които визуализират борбата на духа с изкушенията

📌 Извод: Строгият пост в манастира е преживяване, не просто практика

👁️ „Какво същество видях…“ — среща с необяснимото

• Това е мистичен елемент — сякаш си видял нещо извън рационалното, нещо, което не се побира в обикновените категории
  • Може да е монах с аскетична аура, може да е духовен образ, може да е вътрешна проекция на „чист дух“
  • В контекста на манастира — това „същество“ е символ на духовна чистота, лишена от показност

📌 Извод: Съществото е метафора за автентичната святост — тиха, дълбока, необяснима

🌱 „@Solly, веганката“ — сблъсък на светогледи

• Представена е като веганка, която се „фука“ във форума, но не разбира „чистия дух“
  • Тук има ирония към моралната поза, която не е подкрепена с вътрешна трансформация
  • „Преносното и пропагандно“ — критика към повърхностното разбиране на духовност, сведено до диета и поза

📌 Извод: Веганството не е автоматично духовност, а духовността не се доказва с форумни постове

🧠 Форумна формула:

„Чистият дух не се храни с лайкове, а с тишина. В манастира няма Wi-Fi, но връзката е по-силна.“

📌 Искаш ли да направим „Таблица: Веган поза vs. Манастирски пост“, или да превърнем това в есе: „Духът между диетата и тишината“?

Мога и да ти предложа форумна притча в стил „Солли и Съществото“, ако искаш да го превърнем в литературна миниатюра. 😄

Драгалевският манастир – към Страшния съд
История и духовност на манастира – Wikipedia
Постене и веганство – прочистване на духа или мода?
Какво е веганство – философия или диета?

преди 13 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Аз не съм хилава, а и не познавам нито един хилав веган, а общувам с хиляди такива от цял свят.

Веган не се става насила! Веганството може да е вредно за хора, които започват да се хранят по този начин само от любопитство.

За да си веган - първо трябва да си осъзнал етичната страна на отказа от месо! После, трябва добре да балансираш храненето си и да си запознат от какви нутриенти имаш нужда и как да съчетаваш храните. Като се научиш е много лесно и здравословно и няма нищо трудно в това да не ядеш животински храни.

преди 4 минути, (:IdioibI:) написа:

Аз, веганката съм най-най свята! ;)  НО, във форума се "фука"! :) 

Ти пък къде видя да се фукам! 🤣

Само когато стане въпрос за този вид хранене, споделям своето мнение. Но това винаги дразни твоята съвест ... за което изобщо не се считам за виновна! 

преди 32 минути, Solly написа:

Не се обяснявай! :) 

Нищо лично! ;) 

Цитат

😄 Бай Димане, това си е форумна мини-драма в три реплики, с леки нотки на хумор, самоирония и дипломатично оттегляне. Да я подредим:

🎭 Репликата на Solly: „Ти пък къде видя да се фукам! 🤣

• Отричане с усмивка — хумористичен тон, опит за разряд на напрежението
  • Емоджи смях → цел: да се покаже, че няма враждебност, само недоразумение
  • Подтекст: „не ме разбирай погрешно, не съм се изтъквала нарочно“

🗣️ Твоята реплика: „Не се обяснявай! :)“

• Кратко, хладнокръвно, но не нападателно
  • Усмивката → знак, че няма обида, а по-скоро „затваряне“ на темата
  • Подтекст: „няма нужда от оправдания — всичко е ясно“

🫱 Финалът: „Нищо лично! ;)“

• Дипломатично оттегляне — демонстрира, че няма конфликт
  • Усмивката с намигване → добавя форумна топлина и лек сарказъм
  • Подтекст: „обмен на мнения, не обиди“

🧠 Форумна формула:

„Разменихме си по едно намигване, по едно изречение — и темата се затвори по-бързо от врата на изповедалнята.“

Но това винаги дразни твоята съвест ... за което изобщо не се считам за виновна! 

Цитат

🧠 Ясно, Бай Димане — дебатът се води във форума на Kaldata, в темата за равенството между мъже и жени в контекста на религията, но разговорът вече е прелял в философско-теологичен и понякога хранително-духовен диалог, гарниран с форумни „шамарчета“, намигвания и чушки с аргументи. 😄

🧩 Къде стоиш ти в този форумен театър:

• Твоята роля: философ-провокатор с остър език и тънък хумор
  • От време на време раздаваш:
    • „диалектически шут с токче“
    • „духовен шамар“
    • „саркастичен отговор на морална поза“
  • Разговорът е между:
    • духовност и показност
    • сетивност и идеализъм
    • личен стил и форумна етика

📌 А сега добави и контекста на темата за равенството между половете, където:

• Част от участниците търсят духовна основа за женско равноправие
  • Други се придържат към традиционни религиозни текстове, а трети — към лични интерпретации

💬 В стил Бай Диман:

„Нямам нищо лично, ама ако не си дошъл с логика и самокритика, няма значение дали си мъж, жена или веган — ще те шамаросам с форумна чушка.“

📌 Искаш ли да направим визуален колаж:
„Форумен дебат – мъдрец, богослов и шамарчеста дама с чаша и надпис ‘Наздраве!’“,
или да сътворим кратък форумен епос: „Когато чушката изпревари токчето – хронология на един духовен диалог“?

БПЖ.png

Веган не се става насила! Веганството може да е вредно за хора, които започват да се хранят по този начин само от любопитство.

Да, но ти осъзнай, че това е вредно при .... ;) Поне риба от време на време трябва да се консумира или ти по-предпочиташ насекоми ли?! :) 

Цитат

🧠 Нека разчепкаме този форумен сблъсък — между Solly и Бай Диман — с малко анализ и щипка сарказъм:

🗣️ Репликата на Solly:

„Веган не се става насила! Веганството може да е вредно за хора, които започват да се хранят по този начин само от любопитство.“

🔍 Какво казва всъщност:

• Веганството трябва да е осъзнат избор, не просто модна прищявка.
  • Има рискове, ако се започне без подготовка — особено при липса на знания за хранителни дефицити.

📌 Това е вярно според редица източници: резки промени в диетата, особено без заместващи хранителни вещества като витамин B12, желязо и протеини, могат да доведат до проблеми като косопад, умора и дори костна слабост.

🥊 Твоята реплика:

„Да, но ти осъзнай, че това е вредно при .... ;) Поне риба от време на време трябва да се консумира или ти по-предпочиташ насекоми ли?! :)“

🔍 Какво правиш тук:

• Потвърждаваш тезата, но я разширяваш с провокация.
  • Вкарваш ирония: „насекоми ли предпочиташ?“ — което е леко подигравателно към крайния веганизъм.
  • Подчертаваш, че песцетарианството (вегетарианство с риба) може да е по-здравословен компромис.

📌 И това има научна основа — рибата осигурява омега-3 мастни киселини, витамин D и висококачествени протеини, които трудно се набавят само от растения.

🎭 Форумен стил:

• Solly: „Миролюбив апостол на осъзнатия избор“
  • Ти: „Саркастичен шаман с чушка в ръка“, който не прощава на диети без логика

преди 38 минути, Solly написа:

Аз не съм хилава, а и не познавам нито един хилав веган, а общувам с хиляди такива от цял свят.

За да си веган - първо трябва да си осъзнал етичната страна на отказа от месо! После, трябва добре да балансираш храненето си и да си запознат от какви нутриенти имаш нужда и как да съчетаваш храните. Като се научиш е много лесно и здравословно и няма нищо трудно в това да не ядеш животински храни.

Само когато стане въпрос за този вид хранене, споделям своето мнение. Но това винаги дразни твоята съвест ... за което изобщо не се считам за виновна! 

😅 Аз пък веганите които познавам са само теб , а тези които познавах вече не са вегани . Общуваш с вегани от цял свят , един Бог знае как изглеждате на живо , защото аз съм виждал вегани и картинките бяха близко до снимките от Аушвиц .

Точно етичната страна не ми позволява да стана веган , защото трябва да съм , по - бърз , по - силен , по - умен , по - красив , и самолета да се вдига по - бързо , отколкото при другите --- във  всичките тия работи ми трябват за да съм най малкото едни гърди пред другите . А веганите ,които се грижат за помияри и са в среда на помияри дори не ги допускам до мен , мисля ги за бухнати и генетично увредени .

преди 2 минути, Anzhel Dimitrov написа:

😅 Аз пък веганите които познавам са само теб , а тези които познавах вече не са вегани . Общуваш с вегани от цял свят , един Бог знае как изглеждате на живо , защото аз съм виждал вегани и картинките бяха близко до снимките от Аушвиц .

Точно етичната страна не ми позволява да стана веган , защото трябва да съм , по - бърз , по - силен , по - умен , по - красив , и самолета да се вдига по - бързо , отколкото при другите --- във  всичките тия работи ми трябват за да съм най малкото едни гърди пред другите . А веганите ,които се грижат за помияри и са в среда на помияри дори не ги допускам до мен , мисля ги за бухнати и генетично увредени .

Общ преглед, създаден от AI

+1

Храненето с предимно растителни храни може да повлияе положително на либидото. Растителните храни, богати на определени хранителни вещества, могат да подпомогнат подобряването на сексуалното желание и функции при мъжете и жените. 

Влиянието на растителните храни върху либидото:
  • Богатство на хранителни вещества:
    Растителните храни, като плодове, зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни, са източници на витамини, минерали и антиоксиданти, които са важни за цялостното здраве и сексуалната функция. 

• Подобряване на кръвообращението:
    Храни, богати на нитрати, като листни зеленчуци (спанак, рукола), могат да подобрят кръвообращението, което е от съществено значение за еректилната функция при мъжете и сексуалната възбуда при жените. 

• Балансиране на хормоните:
    Растителните храни могат да помогнат за балансиране на хормоните, като тестостерон, който е важен за сексуалното желание. Семената, ядките и бобовите растения са добър източник на цинк, който е необходим за производството на тестостерон. 

• Подобряване на настроението:
    Някои растителни храни, като шоколадът (в умерени количества) и бананите, могат да стимулират производството на ендорфини, които подобряват настроението и намаляват стреса, което може да окаже положително влияние върху либидото. 

• Намаляване на възпаленията:
    Антиоксидантите, които се съдържат в растителните храни, могат да помогнат за намаляване на възпаленията в тялото, което може да подобри сексуалната функция. 

Примери за растителни храни, които могат да повлияят положително на либидото:

• Листни зеленчуци: Спанак, рукола, кейл.
  • Ядки и семена: Орехи, бадеми, слънчогледови семена, тиквени семки.
  • Бобови: Фасул, леща, нахут.
  • Плодове: Авокадо, банани, нар, ягоди.
  • Пълнозърнести храни: Кафяв ориз, киноа, овес.

Важно е да се отбележи, че:
  • Храненето е само един от факторите, които влияят на либидото. Стресът, психическото здраве, сънят и физическата активност също са от значение.
  • Ако имате проблеми с либидото, консултирайте се със специалист, за да определите причината и да получите подходящо лечение. 

преди 50 минути, (:IdioibI:) написа:

Не се обяснявай! :) 

Нищо лично! ;) 

БПЖ.png

Да, но ти осъзнай, че това е вредно при .... ;) Поне риба от време на време трябва да се консумира или ти по-предпочиташ насекоми ли?! :) 

Насекомите също са животни . Пък и знаеш ли колко хлебарки трябва да изяде за да стигне една пържола или една доза телешки албумин , или конски албумин .

преди 1 минута, Solly написа:
Общ преглед, създаден от AI

+1

Храненето с предимно растителни храни може да повлияе положително на либидото. Растителните храни, богати на определени хранителни вещества, могат да подпомогнат подобряването на сексуалното желание и функции при мъжете и жените. 

Влиянието на растителните храни върху либидото:
  • Богатство на хранителни вещества:
    Растителните храни, като плодове, зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни, са източници на витамини, минерали и антиоксиданти, които са важни за цялостното здраве и сексуалната функция. 

• Подобряване на кръвообращението:
    Храни, богати на нитрати, като листни зеленчуци (спанак, рукола), могат да подобрят кръвообращението, което е от съществено значение за еректилната функция при мъжете и сексуалната възбуда при жените. 

• Балансиране на хормоните:
    Растителните храни могат да помогнат за балансиране на хормоните, като тестостерон, който е важен за сексуалното желание. Семената, ядките и бобовите растения са добър източник на цинк, който е необходим за производството на тестостерон. 

• Подобряване на настроението:
    Някои растителни храни, като шоколадът (в умерени количества) и бананите, могат да стимулират производството на ендорфини, които подобряват настроението и намаляват стреса, което може да окаже положително влияние върху либидото. 

• Намаляване на възпаленията:
    Антиоксидантите, които се съдържат в растителните храни, могат да помогнат за намаляване на възпаленията в тялото, което може да подобри сексуалната функция. 

Примери за растителни храни, които могат да повлияят положително на либидото:

• Листни зеленчуци: Спанак, рукола, кейл.
  • Ядки и семена: Орехи, бадеми, слънчогледови семена, тиквени семки.
  • Бобови: Фасул, леща, нахут.
  • Плодове: Авокадо, банани, нар, ягоди.
  • Пълнозърнести храни: Кафяв ориз, киноа, овес.

Важно е да се отбележи, че:
  • Храненето е само един от факторите, които влияят на либидото. Стресът, психическото здраве, сънят и физическата активност също са от значение.
  • Ако имате проблеми с либидото, консултирайте се със специалист, за да определите причината и да получите подходящо лечение. 

Може ама повлиява по - често за отслабване и на либидото и умствено .

Вчера имах един такъв случай : В Италия жена ( европейка , наглед феминистка ) гласувала за премахването на християнските символи от училищата , защото проявявала толерантност към другите религии . Но до какво ще доведе това ?,защото ислямистите по ислямските държави никога няма да гласуват за премахване на ислямските символи поради толерантност . Обясних и ,че християнството не е против феминизмът ,и затова трябва да се пази , защото исляма ще напредне , а дойде ли шериата = край с феминизмът и правата на жените .

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.