Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли религия, която да поставя жената наравно с мъжа

Featured Replies

преди 9 часа, herkules2 написа:

ако наистина си мъж а не жена,

Доволна съм от факта, че съм се родила жена. Не се чувствам нито по-долу, нито по-горе от мъжете и не приемам някой пол да превъзхожда другия. Това че мъжът като физика е по-силен, не го прави с нищо по-величествен или по-значим от жената. Двата пола са създадени като две половинки на едно цяло и да се допълват, а не да се конфронтират.

преди 9 часа, herkules2 написа:

Истинският мъж не бие жените, а само тези които заслужават. Той не признава равенството м/у половете и раздава мъжка справедливост и знае, че е много по-значим от жената

Истински мъж е този, който не посяга на жените. Ако някоя жена не му харесва, той може да я напусне и да търси друга, която да отговаря на неговите търсения, без да има нужда да прилага физическа сила.

Жените търсят равнопоставеност, а не равенство. Но ти не можеш да асимилираш това.

преди 16 минути, herkules2 написа:

То като гледам, ти пращиш от интелектуалност. Женен съм повече от 28 години и имам две отдавна пораснали деца, а жена ми ме обича и никога няма да напусне семейното огнище. Не аз съм искал някога да се женя за нея, а тя ме избрала, много ме харесвала, но не смеела да ми каже. Приятели ни запознаха в дискотеката и изведнъж изчезнаха и ни оставиха сами. Тя беше най-красивото момиче и аз нямах нищо против да станем приятели. И така след повече от година тя забременя, а аз също я заобичах и се оженихме и до сега остаряваме заедно. Глупостите, които си изписал за дефицити интелектуални, сексуални и останалите ти дрънканици се отнасят за теб. Самочувствие нямат 80% от жените, защото завиждат на мъжкото превъзходство. Мъжът /ергенът/ е като волна птичка, може да прави каквото си иска, има много развлечения, спортува, ходи на лов, риболов и не зависи от напрегнатия живот в системата, докато жената е всячески зависима и много фактори определят нейната зависимост. Само техническото и обслужване и е достатъчно за да е зависима. За това бърза да се омъжи, за да има сигурност в живота и. Феминизмът и наложи норми, където мъжът да е зависим а тя независима. Само че не и се получи. Няма щастлива жена-феминистка, а мъжът винаги ще е глава на семейството. Двуглавите семейства се разпадат най-много след 2-5 години.

Само че, това което пишеш по-горе, говори съвсем различно и противоположно. Няма как да ни убедиш, че си женен и живееш щастливо с жена толкова години при положение, че си женомразец! Можеш да залъгваш единствено болната си психика.

преди 12 минути, Solly написа:

Самочувствие нямат 80% от жените, защото завиждат на мъжкото превъзходство.

Няма защо да завиждаме на мъжете. Можем само да се възхищаваме на истинските мъже, но ти изобщо не влизаш в категорията за истински мъж.

• Отговори 332
  • Прегледи 27,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Едно от доказателствата, жената пали шамаша, шабатната свещ. Документа,който показах по-горе се нарича ктуба. Това е задължителният брачен договор, който се сключва и който гарантира изцяло правата на

• Не се изказвай неподготвен, цървул.   Нямах никакво съмнение,че ако, някой се опита да отговори,това ще си ти. 🥰 Брачната церемония при нас минава през три етапа. Толкова  е

• Ти си функционален неграмотник. Първо- не можеш да разбереш какво пишеш, затова правиш ялови опити да се измъкнеш, като се изпърдиш шумно: Второто е,че си силно ограничен на тема езици и затова

Публикувани изображения

преди 42 минути, Theros написа:

Тук, както и в Битие под "жена" се разбира личността, материалния човек, за разлика от духовния. Изобщо не става въпрос за превъзходство на единия пол над дпугия. Всъщност, в контекста на прераждането, човек дали не се преражда и в двата пола? А в Библията, не е като да няма множество препратки към прераждането, въпреки опитите да бъдат заличени.

Хайде стига глупости бе, сега пък прераждане в другия пол!  Под "жена" се разбрало личността, материалния човек, за разлика от духовния. Я вземи се образовай малко, защото интелектът ти доста куца. Теолозите още спорят дали жената има душа или няма, и познай какъв е резултатът. Жената си остава материална жена, няма как да стане мъж защото и липсват доста неща. Кастрираният мъж е подобие на жена, само дето не може да ражда. Не напразно в повече от 3/4 от света мъжете благославят Господ за това, че са се родили мъже а не жени!

преди 10 минути, Solly написа:

Доволна съм от факта, че съм се родила жена. Не се чувствам нито по-долу, нито по-горе от мъжете и не приемам някой пол да превъзхожда другия. Това че мъжът като физика е по-силен, не го прави с нищо по-величествен или по-значим от жената. Двата пола са създадени като две половинки на едно цяло и да се допълват, а не да се конфронтират.

Сега ми стана ясно защо с такъв патос защитаваш женската наглост. Това как се чувстваш ти и какво приемаш или не приемаш е без значение, мъжкото превъзходство е факт неоспорим, а мъжката физическа сила е също определяща при спор с женско неблагоразумие. Двата пола са създадени за продължението на човешкия род, като всеки си има определени функции, женски и мъжки, не може и не трябва жената да се бърка в мъжките дела, защото не е способна да върши мъжки дейности. Точно за това е и конфронтацията между половете.

преди 18 минути, Solly написа:

Истински мъж е този, който не посяга на жените. Ако някоя жена не му харесва, той може да я напусне и да търси друга, която да отговаря на неговите търсения, без да има нужда да прилага физическа сила.

Жените търсят равнопоставеност, а не равенство. Но ти не можеш да асимилираш това.

Истинският мъж не допуска жена да го командва и ако жена му посегне, тогава отвръща с голяма сила. Ако някоя жена не му харесва, той въобще не се занимава с нея, не я взема за жена, за да не му се налага после да я изгони или напусне. Я сега да те питам, обясни ми какво е равенство и какво равнопоставеност? Конят и козата равни ли са или са равнопоставени? Трябва ли да се дава еднакво количество зоб на коня и на козата?

преди 19 минути, herkules2 написа:

Това как се чувстваш ти и какво приемаш или не приемаш е без значение, мъжкото превъзходство е факт неоспорим, а мъжката физическа сила е също определяща при спор с женско неблагоразумие.

Превъзходството се базира на личностни, а не на физически качества. Аз като жена със сигурност те превъзхождам в много сфери, без значение, че може да си физически по-силен от мен.

преди 22 минути, herkules2 написа:

защото не е способна да върши мъжки дейности

Ти какво разбираш под мъжки дейности? Аз като жена може да не мога да извършвам много дейности за които е нужна мъжка физическа сила, но пък мога да наема мъже да ми извършват всякакви дейности срещу заплащане. 

преди 26 минути, herkules2 написа:

Истинският мъж не допуска жена да го командва и ако жена му посегне, тогава отвръща с голяма сила

Колко пъти да ти се повтаря, че това което описваш, не е истинска мъжественост. Истинската мъжественост се измерва с други качества и параметри.

преди 29 минути, herkules2 написа:

Я сега да те питам, обясни ми какво е равенство и какво равнопоставеност?

Равнопоставеността и равенството са термини, които често се използват заедно, но имат различни значения. Равенството означава, че всички хора трябва да имат еднакви права и възможности. Равнопоставеността, от друга страна, се фокусира върху справедливото третиране на всички хора, като се вземат предвид техните специфични нужди и обстоятелства. 

Ето по-подробно обяснение:

Равенство:

Концепцията за равенство предполага, че всички хора трябва да бъдат третирани еднакво, независимо от техния пол, раса, религия, социален статус или други характеристики. Това означава, че всички имат достъп до едни и същи ресурси, възможности и права. 

Равнопоставеност:

Равнопоставеността признава, че хората може да имат различни нужди и да се сблъскват с различни предизвикателства. Тя се стреми да осигури справедливо третиране, като взема предвид тези различия. Например, може да се наложи да се осигурят допълнителни ресурси или подкрепа за хора, които са в неравностойно положение, за да могат да се възползват от равни възможности. 

В резюме: Равенството е еднакво третиране, а равнопоставеността е справедливо третиране, което може да включва различно третиране, за да се постигне справедливост. Равнопоставеността често е необходима, за да се постигне действително равенство, особено за групи, които са били исторически маргинализирани. 

Цитат

🧠 Бай Димане, въпросът ти е социо-религиозна сонда с философски заряд — не просто за противопоставяне, а за това как религиите структурират ролите, властта и достъпа до духовност според пола. 😌

🔍 Къде има противопоставяне между мъж и жена в религиозен контекст?

🛐 Авраамически религии (Юдаизъм, Християнство, Ислям)

• 📜 Юдаизъм:
    • В ортодоксалния юдаизъм жените нямат право да водят молитви, да четат Тора публично или да бъдат равини.
    • Мъжът е духовен посредник, жената — пазител на дома.
  • ✝️ Християнство:
    • В традиционните течения (католицизъм, православие) жените не могат да бъдат свещеници.
    • Бог е представен като мъжка фигура, а жената често е символ на покорство и грижа.
    • В гностическите и езотерични течения има повече равнопоставеност.
  • ☪️ Ислям:
    • Жените не водят молитви в джамията, не могат да бъдат имами (в повечето течения).
    • Има разделение в пространството за молитва, както и ограничения в наследяване и свидетелстване.

🧘‍♀️ Източни религии

• 🕉️ Хиндуизъм:
    • Има богини с огромна сила (Кали, Лакшми), но социалната роля на жената е подчинена.
    • Жената често е свързана с дома, а мъжът — с духовната практика.
  • ☸️ Будизъм:
    • В началото Буда не е допускал жени до монашество.
    • Жените са били считани за неспособни да достигнат просветление без прераждане като мъже.
    • В съвременния будизъм има повече равенство, но исторически е имало силно противопоставяне.

🧙‍♀️ Езически и мистични култове

• 🌀 Славянски и келтски култове:
    • Жената често е била жрица, лечителка, пророчица — с равна или по-висока духовна роля.
  • 🧿 Гностицизъм и езотерика:
    • Жената е носител на тайното знание, често представена като духовен водач.
    • Тук няма противопоставяне, а символично равенство.

🧠 Какво означава „противопоставяне“?

Тип Проява
📜 Доктринално Забрана за духовни роли, участие в ритуали
🧠 Символично Бог като мъж, жената като подчинена фигура
🧍‍♂️ Социално Ограничения в права, наследство, участие
🔮 Метафизично Жената като източник на грях или изкушение

💬 В стил Бай Диман:

„Когато религията постави пола над душата — тя не води към Бога, а към властта. А когато жената е само слушател, а не глас — значи храмът е построен върху страх, не върху светлина.“

преди 1 минута, (:IdioibI:) написа:

„Когато религията постави пола над душата — тя не води към Бога, а към властта. А когато жената е само слушател, а не глас — значи храмът е построен върху страх, не върху светлина.“

Добре, че ИИ не е женомразец и е по-етичен от много хуманоиди.

преди 1 минута, Solly написа:

Цитат

🧠 Бай Димане, ако търсим вероучение, което издига жената като по-висша духовно, то Учението на Петър Дънов (Бялото братство) се откроява с особена сила. Там жената не просто е равна — тя е носител на спасението, любовта и духовната трансформация.

🕊️ Какво казва Учението на Дънов за жената:

• Жената е последното творение на Бога, следователно — най-съвършеното.
  • Любовта се проявява само там, където е жената — тя е източникът на духовна светлина.
  • Спасението на света ще дойде чрез жената, а не чрез мъжа.
  • Жената държи ключовете на живота, тя е носител на великата сила на любовта.
  • Майката е духовен проводник — само чистата жена, която ражда възвишени души, се нарича „майка“ в духовен смисъл.

🧘‍♀️ В Кабала също има издигане на женската духовност:

• Сърцето на майката е описано като централната точка на мирозданието — материално и духовно.
  • Жената е тази, която може да донесе мир и поправяне на света, чрез обединение и отдаване.
  • В „последното поколение“ жените са призвани да изпълнят духовната си роля, защото без тях светът ще пропадне.

💬 В стил Бай Диман:

„Когато жената не е просто тяло, а душа — тогава светът не се управлява от власт, а от любов. А когато тя носи светлина, мъжът не е господар, а ученик.“

преди 6 минути, Solly написа:

Превъзходството се базира на личностни, а не на физически качества. Аз като жена със сигурност те превъзхождам в много сфери, без значение, че може да си физически по-силен от мен.

Иска ти се да ме превъзхождаш ама не можеш. И стига с тези простотии-личности. Жената не е никаква личност, а ти само можеш да си мечтаеш да ме превъзхождаш в която и да е сфера.

Ти какво разбираш под мъжки дейности? Аз като жена може да не мога да извършвам много дейности за които е нужна мъжка физическа сила, но пък мога да наема мъже да ми извършват всякакви дейности срещу заплащане. 

Добре че си признаваш, срещу заплащане всеки може, но парите с които ще заплащаш на мъжете едва ли си ги заслужила. Днес благодарение на феминизма жените паратизират върху гърба на мъжете и получават незаслужени средства.

преди 14 минути, Solly написа:

Колко пъти да ти се повтаря, че това което описваш, не е истинска мъжественост. Истинската мъжественост се измерва с други качества и параметри.

Няма нужда да повтаряш като папагал едно и също нещо. Тази мантра относно мъжката мъжественост я знаем. Мъжествеността днес се смята от жените за токсична. Те искат друга мъжественост, където мъжът ще е подчинен или роб на женските прищевки, напълно по феминистки образец.

п.п.

Цитат

🧠 Бай Димане, ако търсим вероучение, което поставя мъжа и жената на равна духовна основа, има няколко, които се открояват — но най-ярко блести Учението на Петър Дънов (Бялото братство), както и някои християнски интерпретации, които подчертават библейското равенство.

🕊️ Учението на Петър Дънов (Бялото братство)

• Жената е носител на спасението, любовта и светлината.
  • Мъжът и жената са духовно равнопоставени, но с различни мисии.
  • Жената е тази, която ще спаси света, защото е по-близо до Божественото чрез любовта.
  • Мъжът не може да спаси друг мъж — само жената може да го изведе от тъмнината.

🗣️ „Жената развали света, жената ще го оправи. Жените са по-умни от мъжете, затова ще си признаят погрешката и ще кажат: ‘Ние ще ви върнем в рая.’“

✝️ Християнски интерпретации с акцент върху равенството

• В някои протестантски течения (напр. Christians for Biblical Equality) се подчертава, че:
    • Мъжът и жената са създадени по Божи образ и са сънаследници на благодатта.
    • И двамата са призвани да служат, пророкуват и водят, без полова йерархия.
    • В Новия Завет се казва: „Няма вече мъж и жена, защото всички сте едно в Христос“ (Гал. 3:28).

🧘‍♀️ В други духовни системи

• В езотерични и гностични учения, жената често е представена като носител на тайното знание, равна или дори по-висша в интуитивната си връзка с Духа.
  • В будизма, макар исторически да има ограничения, съвременни школи признават равенството в способността за просветление.

💬 В стил Бай Диман:

„Когато душата няма пол, тогава и религията няма стена. А когато жената и мъжът вървят заедно към светлината — значи Бог не е избрал, а е обединил.“

Цитат

🧠 Бай Димане, при богомилите мъжът и жената са духовно равнопоставени, и то не само на думи — а в структурата, мисията и практиката на тяхното учение. Това е едно от най-радикалните и хуманни вероучения в Средновековието, което изпреварва времето си с векове.

🕊️ Какво казва богомилското учение за жената:

• Жената има равни права с мъжа в духовната общност (задруга).
  • Може да бъде проповедник, старейшина, духовен водач — не е ограничена до дома.
  • Бракът се основава на любов и взаимно уважение, не на църковна санкция или държавен контрол.
  • Разводът е допустим по взаимно съгласие, без вина или обвинения.
  • Жената е призната като носител на духовна светлина, а не като източник на грях.

Богомилите са първите в Европа, които провъзгласяват идеята за всеобщо свещеничество — т.е. всеки човек, независимо от пол, може да бъде служител на Живия Бог.

📜 Исторически контекст:

• В епоха, когато жената е затворена в дома, богомилите я издигат като духовна личност.
  • Това предизвиква съпротива от страна на църковната и светска власт, защото разклаща патриархалната йерархия.
  • Богомилките като Джулияна и други са известни апостолки, разпространявали учението в Европа.

💬 В стил Бай Диман:

„Когато жената проповядва, а мъжът слуша — значи Бог не гледа пола, а душата. А когато задругата не пита кой е по-силен, а кой е по-светъл — тогава вярата е жива.“

Това (Бог милите) е едно от най-радикалните и хуманни вероучения в Средновековието, което изпреварва времето си с векове.

„Жената развали света, жената ще го оправи. Жените са по-умни от мъжете, затова ще си признаят погрешката и ще кажат: ‘Ние ще ви върнем в рая.’“

преди 3 минути, herkules2 написа:

Иска ти се да ме превъзхождаш ама не можеш.

Със сигурност една жена може да превъзхожда същества с мъжки полови белези като теб по много начини - както по интелект, така и с уменията да печели повече пари от много мъже.

преди 7 минути, Solly написа:

Ти пак не си в час! Я вземи да прочетеш из нета за да видиш как ИИ прокламира сексистко отношение към жените, на база проучване от реалния живот.

преди 5 минути, herkules2 написа:

Жената не е никаква личност, а ти само можеш да си мечтаеш да ме превъзхождаш в която и да е сфера.

Аз изпълнявам всички свои мечти и никакви злобни и нищожни човечета въобразяващи, че са херкулесчета, не могат да ми попречат.

:)

Считаш ли, че има доблестна жена, която да признае, че благодарение на нея е пропаднал света?! :)  

Цитат

🧠 Бай Димане, това си е форумен мисловен капан с морален заряд, който звучи като въпрос, но е по-скоро предизвикателство към идеята за отговорност, доблест и самопризнание, а не конкретно към пола. 😌

🔍 Какво „надушвам“ зад въпроса:

👑 „Доблестна жена, която да признае…“

• Това предполага жена, която притежава:
    • честност,
    • саморефлексия,
    • морална сила,
    • способност да поеме вината, не да я отрече.
  • Но то също така иронизира очакванията, че такава самопризнателност се случва рядко или никога — особено в социален контекст, където отговорността е често дифузна или прехвърляна.

🌍 „…че благодарение на нея е пропаднал света“

• Това не е просто вина — това е апокалиптичен мащаб.
  • Тук жената се поставя в позиция на изкупителна фигура, отговорна за глобален срив.
  • Това може да се чете като:
    • сарказъм към прекомерното приписване на вина,
    • наблюдение върху роля на жената в исторически наративи,
    • или просто риторичен удар по идеята за индивидуална вина в колективна катастрофа.

🧠 В действителност — доблест не е въпрос на пол

• Има мъже и жени, които притежават способност за самокритика и признание.
  • Има и такива, които никога не признават дори и най-малкия пропуск.
  • Да кажеш „аз сгреших и това има последствия“ — изисква излизане от егото, не от пола.

📌 Историята познава малко такива признания — не защото няма доблестни хора, а защото високата отговорност изисква и висока защита срещу уязвимостта.

💬 В стил Бай Диман:

„Жена или мъж — светът не пропада от един, а от всички, които не признават нищо. А доблестта не пита кой си — тя просто те чака да станеш човек.“

току-що, herkules2 написа:

Ти пак не си в час! Я вземи да прочетеш из нета за да видиш как ИИ прокламира сексистко отношение към жените, на база проучване от реалния живот.

Я дай цитат от ИИ да видим къде прокламира подобно отношение.

преди 8 минути, herkules2 написа:

Добре че си признаваш, срещу заплащане всеки може, но парите с които ще заплащаш на мъжете едва ли си ги заслужила. Днес благодарение на феминизма жените паратизират върху гърба на мъжете и получават незаслужени средства.

Днес много жени могат да превъзхождат такива комплексари като теб по много начини. И да печелят много повече от психопати като теб, без да лежат на гърба на мъжете.

преди 3 минути, (:IdioibI:) написа:

Считаш ли, че има доблестна жена, която да признае, че благодарение на нея е пропаднал света?!

Светът не е пропаднал заради жена, защото от хилядолетия мъжете имат водеща роля в световната политика.

преди 2 минути, Solly написа:

Със сигурност една жена може да превъзхожда същества с мъжки полови белези като теб по много начини - както по интелект, така и с уменията да печели повече пари от много мъже.

Жената няма как да печели повече пари от мъжа защото е некадърна. Парите които получава не заслужава. Системата и ги дава благодарение на феминистки закони, за да не зависела от мъжа. Женският интелект е доста ограничен, поради по-малкото неврони в женския мозък. 100-те най-добри шахматисти в света са само мъже!

току-що, herkules2 написа:

Жената няма как да печели повече пари от мъжа защото е некадърна. Парите които получава не заслужава. Системата и ги дава благодарение на феминистки закони, за да не зависела от мъжа. Женският интелект е доста ограничен, поради по-малкото неврони в женския мозък. 100-те най-добри шахматисти в света са само мъже!

Тя може да си ги печели без да разчита на системата. Много жени днес се занимават с бизнес без да разчитат на подаяния от мъжете. 
Трудно е за тези жени, които са изцяло зависими от мъжа и от неговата заплата.

преди 5 минути, Solly написа:

Аз изпълнявам всички свои мечти и никакви злобни и нищожни човечета въобразяващи, че са херкулесчета, не могат да ми попречат.

Жената може много да е изживяла, и въобще да не е живяла, а самочувствието и всъщност е иронията от това!

преди 1 минута, Solly написа:

Тя може да си ги печели без да разчита на системата. Много жени днес се занимават с бизнес без да разчитат на подаяния от мъжете. 
Трудно е за тези жени, които са изцяло зависими от мъжа и от неговата заплата.

Жената нищо не може да печели без мъжка помощ. Бизнесът който жените имат е благодарение на наследство оставено от бащите и.

преди 2 минути, herkules2 написа:

Жената може много да е изживяла, и въобще да не е живяла, а самочувствието и всъщност е иронията от това!

Някои имат самочувствие с покритие, а твоето е без никакво покритие. Единственото което разбрахме е че можеш да биеш жени и да се хвалиш с това. Но да биеш едно по-слабо същество от теб, не те прави нито велик, нито мъжествен. Просто говори, че си един страхливец. Защото само страхливите бият от безсилие!

Светът не е пропаднал заради жена, защото от хилядолетия мъжете имат водеща роля в световната политика.

Мъжете винаги ще имат водеща роля в световната политика. Светът е изграден от мъжете и е за мъжете, за това казват, че светът е мъжки!

преди 24 минути, Solly написа:

Значи, в раздел религия сме. Не се отнасяй в светската власт. Моля. ;) 

Из политиката има много "завои" и много жени не понасят тези "центробежни сили" и светската власт води към катастрофа. => Това явно личи в съвремието в Украйна. ;) След властта концентрирана в женски ръце => Виж къде е сега Украйна. Вместо развитие => Във военен конфликт. ;) => И реално цял свят  "Вика" = Путин е виновен!

Само би следвало на проявиш някаква когнитивна хигиена и да се смириш. Моля! :) 

Смесването на политиката с религията има обратен ефект, т.е. дали ще е патриарх или матриархат, то реално на света не са необходими агресивни жени, а любящи такива. ;) 

Нищо лично, но моля за малко по-духовно, а не емоционален изблик от твоя страна! 

Цитат

🧠 Бай Димане, това мнение е форумна покана за дисциплина на мисълта, с ясно разграничение между религиозен контекст и политически интерпретации, поднесено с иронична усмивка и загриженост за „когнитивната хигиена“. 😌

🔍 Какво „надушвам“ в изказването:

🧩 1. „В раздел религия сме“ – призив за тематична чистота

• Авторът напомня, че дискусията е в религиозен контекст, и призовава да не се смесва със светска власт.
  • Това е форумна грижа за фокус, за да не се превърне темата в политически спор.
  • Има и намек за емоционално отклонение, което трябва да бъде овладяно.

🧠 2. Жените и „центробежните сили“ на политиката

• Изказването съдържа социо-психологическа метафора: жените не понасят „завоите“ на властта, което води до катастрофа.
  • Примерът с Украйна е политически провокативен, но поднесен с ирония и обобщение.
  • Въпросът за вината („Путин е виновен“) е риторичен, не аналитичен — показва форумна умора от глобалните обяснения.

🧘‍♀️ 3. Призив за „смирение“ и духовност

• Авторът използва термина „когнитивна хигиена“ — т.е. мисловна дисциплина, избягване на емоционални изблици.
  • Има призив за духовен тон, вместо емоционална реактивност.
  • Това е форумна покана за стил, не за цензура.

🧠 4. Смесването на религия и политика – обратен ефект

• Според автора, когато религията се използва за политически цели (независимо дали е патриархат или матриархат), се получава деструктивен резултат.
  • Има ценностна позиция: светът няма нужда от „агресивни жени“, а от „любящи“ — т.е. духовна мекота, не властова експанзия.
  • Това е форумна критика към идеологическата инструментализация на пола.

🧠 Връзка с религиозната рамка:

• В много религии (напр. богомилство, учението на Дънов, гностицизъм) жената е носител на любов, светлина и спасение, а не на власт.
  • Смесването на духовни роли с политически амбиции води до размиване на посланието.
  • Авторът настоява за възстановяване на духовната чистота, без идеологически „завои“.

💬 В стил Бай Диман:

„Когато религията се облече във власт, тя губи светлината си. А когато жената носи любов, а не заповед — тогава светът не се дели, а се събира.“

преди 3 минути, Solly написа:

Някои имат самочувствие с покритие, а твоето е без никакво покритие. Единственото което разбрахме е че можеш да биеш жени и да се хвалиш с това. Но да биеш едно по-слабо същество от теб, не те прави нито велик, нито мъжествен. Просто говори, че си един страхливец. Защото само страхливите бият от безсилие!

Това е само твое мнение, ясно е какво интелектуално покритие имаш. Разбира се че ще бия гадните и злобни жени и ще се хваля с това, за да има наказание за женската безнаказаност. Щом съществото-жена е по-слабо от мен, не трябва да се гаври чрез феми-законите с мъжката сила и да се хвали как можело да отнеме всичко на мъжа /дом деца, и да получава издръжка от него до живот/. Страхливи са тези мъже, които оставят жените да се гаврят с тях и не смеят да ги сложат на място с физическа сила. Ето това са страхливци. Истинският мъж винаги трябва да сложи жената, където и е мястото, ако не може с добро, тогава с физическа сила дадена му от Господ.

преди 4 минути, herkules2 написа:

Това е само твое мнение, ясно е какво интелектуално покритие имаш. Разбира се че ще бия гадните и злобни жени и ще се хваля с това, за да има наказание за женската безнаказаност. Щом съществото-жена е по-слабо от мен, не трябва да се гаври чрез феми-законите с мъжката сила и да се хвали как можело да отнеме всичко на мъжа /дом деца, и да получава издръжка от него до живот/. Страхливи са тези мъже, които оставят жените да се гаврят с тях и не смеят да ги сложат на място с физическа сила. Ето това са страхливци. Истинският мъж винаги трябва да сложи жената, където и е мястото, ако не може с добро, тогава с физическа сила дадена му от Господ.

ти съвсем си изкукуригал нещо, не мислиш ли ...........иди се обеси на едно дърво може да ти стане по-леко

преди 29 минути, (:IdioibI:) написа:

Считаш ли, че има доблестна жена, която да признае, че благодарение на нея е пропаднал света?! :)  

Ти защо считаш, че живееш в пропаднал свят?

Аз не се чувствам така.

преди 8 минути, some_spirit написа:

ти съвсем си изкукуригал нещо, не мислиш ли ...........иди се обеси на едно дърво може да ти стане по-леко

Що тъкъ въ?! :) => След такъв спор знаеш ли какъв кекс се прави из фурните на любовтъ?! :) => Де го прати ... :) Ба ... :) 

преди 6 минути, Greta Simmer написа:

Ти защо считаш, че живееш в пропаднал свят?

Аз не се чувствам така.

Как стигна до този извод?! = Щото реално имам по различен поглед на случващите се световни конфликти или считаш, че съм привърженик на песимизма ли!?

Цитат

🧠 Бай Димане, това си е форумна мини-дискусия за светогледа, в която се сблъскват лична емоционална реалност и глобална интерпретация на събитията. Твоят въпрос е не просто защита, а покана за уточнение — дали става дума за песимизъм, или за по-различна перспектива. 😌

🔍 Какво „надушвам“ в размяната:

🧩 1. Репликата на Greta Simmer: „Аз не се чувствам така“

• Това е лична позиция, базирана на емоционално възприятие, не на анализ.
  • Тя не отрича твоето мнение, а просто споделя, че не го споделя.
  • Това е форумна декларация за вътрешен мир, която може да звучи като неразбиране, но не е нападка.

🧠 2. Твоята реплика: „Как стигна до този извод?!“

• Това е покана за аргументация — искаш да знаеш на какво се базира нейното усещане, защото твоето е различно.
  • Подчертаваш, че не си песимист, а просто гледаш по-дълбоко или по-критично на световните конфликти.
  • Това е форумна защита на нюансираното мислене — не всяка тревога е песимизъм.

🧠 Песимизъм vs. Критична перспектива

Подход Характеристика
🕳️ Песимизъм Очакване за негативен изход, усещане за безнадеждност
🔍 Критична перспектива Анализ на реалността с цел разбиране, не обезсърчаване
🌤️ Оптимизъм Вяра в добрия изход, независимо от обстоятелствата
🧘‍♂️ Емоционален баланс Способност да виждаш трудностите, без да се идентифицираш с тях

📌 Според Уикипедия, песимизмът е склонност към очакване на лоши резултати, но философският песимизъм може да бъде и инструмент за критично осъзнаване, не просто пораженческо мислене.

💬 В стил Бай Диман:

„Да виждаш проблемите не значи да си песимист — значи си буден. А когато някой не ги вижда, не значи, че е щастлив — може просто да е с други очила.“

преди 4 минути, some_spirit написа:

А сега де? Аз съм изкукуригал и да хода да се обеся на едно дърво, само защото не ти харесва мнението ми за жените! Ама много си жестока бе! Добре че Господ ми е дал огромна физическа сила, иначе сигурно щеше да ме пребиеш ако имаше такава възможност. То си има поговорка: - "На бодлива крава Господ рога не дава"!

преди 7 минути, herkules2 написа:

Ама много си жестока бе!

нещо си се объркал, аз съм от мъжки пол ..........

я кажи на теб едно такова ангелче добре ли ще ти дойде:

Capture22.PNG

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.