Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българинът - алкохолик №1 в Европа

Featured Replies

Българинът е алкохолик номер едно в Европейския съюз, като безапелационно държи първенството по пиене на твърд алкохол. Това установи проучване на "Монитор". Нашенци обаче се явяват нещо като неформални лидери по пиене, тъй като официалната статистика не може да "хване" консумацията на нелегална пукница.

"Ако се гледат официалните цифри, излиза, че поляците се черпят най-често с твърдо гориво. Те обаче нямат нелегално производство." Това каза пред "Монитор" Никола Николов, шеф на Националната лозаро-винарска камара /НВЛК/.

Според статистика на сайта за християнско възпитание - trinity-bg.org, всеки втори мъж у нас пие, всеки трети е склонен към алкохолизъм, а всеки шести е завършен алкохолик.

Според данни на производителите на алкохол у нас официалната консумация на спиртни напитки е 56 милиона литра годишно или по 7.4 литра на човек, което е "златната среда" в ЕС. Към тях обаче трябва да се прибавят още 80 милиона литра нелегално производство /10.5 литра на човек/, за да се получи реалната картина. Така излиза, че годишно българинът консумира рекордното количество от 17.9 литра твърд алкохол. Това ни изстрелва пред държавите с най-тежък алкохолен проблем в Европейския съюз като Финландия - с потребление на спиртни напитки от 10 литра на човек.

Консумацията във Франция е около 13 литра годишно, но там се пие предимно вино. Подобно е положението и в Люксембург, където изпитите количества достигат до 15 литра на човек. Там обаче е силно развит виненият туризъм, така че пият предимно чужденците - и то вино.

В сравнение с държавите от ЕС, традиционни производители на вино, консумацията у нас е на нулата, коментира още Николов. Според данни на НВЛК българите годишно изпиват 29 милиона литра вино или само по 3.8 литра на човек.

Тежкото пиянство на Европа става сериозен проблем, коментираха пред "Монитор" експерти, работещи за финландското председателство на ЕС. Оказва се, че именно Стария континент е най-пиещият, като по този показател е доста по напред от САЩ или Далечния изток. За държавите от Северна Европа безпаметното напиване се е превърнало в част от културата, констатират финландските експерти.

Като част от борбата с пиянстването, а и за да навакса инфлацията, Европейската комисия предложи увеличаване на минималните нива на акциза за твърдия алкохол и бирата от началото на 2008 година. По същество увеличаването на акциза ще засегне 2-3 държави от съюза, но неминуемо ще се отрази на България.

Ние вече сме заковали нашите ставки на минималното ниво за ЕС, но ако държавите-членки приемат предложението за увеличаване на акцизите, "твърдото гориво" отново ще поскъпне, коментираха експерти от финансовото министерство.

Минималните нива на данъка за алкохола са определени в ЕС през 1992 г. и оттогава не са пипани, обясниха от Европейската комисия. За да не се окажат тези ограничения абсолютно безсмислени, решението на комисията е те да бъдат увеличени поне с процента на инфлацията оттогава до 2005 година - 31 на сто. Ако се приеме предложението,ще пострада и бирата, но там увеличението ще е само с 4.5 на сто.

Източник: Монитор

Брей, тези ще направят така, че човек да не може да си удави мъката в алкохол. По тази статистика, явно има много мъка в България.

Мъка,мъка....Колко мъка има по този свят,боже.......

Навремето баща ми беше направил казан от две перални-сещате ли се-от старите,дето отгоре име слага прането,и мат една перка от долу,дето го върти?Та две такива перални,,сдвоени,на едната се прикрепя сепрентината и охладителя.На другата отдолу се слагат два яки нагревателя с термостат.

Това изобретение използвахме три-четири години,а след това-варяхме на казанка.Няма да си хабим тока в къщи я. cool.gif

Е,изобретението е някъде из мазата.Трябва да го намеря.хубава неръждавейка е.И бакърена серпентина....Можеш да сложиш 100-120 кила "материал".От едно зареждане-15-20 кила ракия.Става за пиене.Даже си беше скоросмъртница.Метиловия алкохол не е много.

Те нека си слагат акцизи.Който иска-да им ги плаща.Аз пък искам да си пия.Имам си асмичка-дава към 200-250 кг.грозде.Половината-на вино,другата половина-в мазата-на рИкия.Нека пък да ми е зле.

P.S.Обаче виждам тук и други от моята партия

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry387705 :nono:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Много важно,нека си слагат :eek:

Ние пък можем да използваме бандеролите по няколко пъти :wors:

От последното увеличение не се сещам да съм си купувала водка с бандерол,когато има по-евтина без laugh.gif

Хахаха, поне в едно да сме номер едно.... :eek:biggrin.gif

Хахахах, да. А особено старата ми приятелка няма кой да я напие нея! Тя винаги остава последна на масата :wors::clap::wors:

Хахахах, да. А особено старата ми приятелка няма кой да я напие нея! Тя винаги остава последна на масата ;):wors::wors:

Жалко, че е старата щях да я напия аз :wors:biggrin.gif

Както са казали по-добре лоша слава от колкото никаква... ;) а ние Българите само с лошата слава сме се прочули... biggrin.gif

Голяма работа.. сега и алкохола ли ще ни мерят в ЕС.. Който иска да пие, важното е да е в извънработно време и да се държи добре по време на пиене :wors:

Леле, колко болни хора има.. Дано доживея поне забрана на тютюна в ЕС. Алкохолът не мога да го прежаля само заради биричката.. laugh.gif

Голяма работа.. сега и алкохола ли ще ни мерят в ЕС.. Който иска да пие, важното е да е в извънработно време и да се държи добре по време на пиене :wors:

Те какво друго са ни мерили...а аз да не знам... :wors::wors:biggrin.gif ?!

Пък и алкохола си е вреден при него няма нормални състояния или

и да се държи добре по време на пиене ;)
това е просто невъзможно ;)
това е просто невъзможно :wors:

Защо да не е възможно? :wors: Аз съм един пример.. пия малко, колкото да се разпиша.. тоест алкохола не ми влияе на нормалното мислене и мога да се държа нормално :wors:

Да не говорим, че не всеки се напива реално.. а просто пие. Така пак може да запази прилично състояние ;)

Пък и алкохола си е вреден при него няма нормални състояния или.... това е просто невъзможно :P

Хайде,хайде-да не започваме дискусия за това кое е вредно или полезно (и в какви количества говорим за полза или вреда) :nono: Само недей да твърдиш категорично-това е полезно-а това вредно.Всяко нещо с дозата си cool.gif

"... и да се държи добре по време на пиене -това е просто невъзможно ..." laugh.gif хи-хи-хи

Я да видим дали ще познаеш колко пъти съм бил във форума пиян до степен да бъркам клавишите,та да се налага да редактирам после всеки пост? biggrin.gif И дали ще кажеш,че не съм се държал добре? :wors:

Хайде,хайде-да не започваме дискусия за това кое е вредно или полезно (и в какви количества говорим за полза или вреда) :P Само недей да твърдиш категорично-това е полезно-а това вредно.Всяко нещо с дозата си cool.gif

"... и да се държи добре по време на пиене -това е просто невъзможно ..." laugh.gif хи-хи-хи

Я да видим дали ще познаеш колко пъти съм бил във форума пиян до степен да бъркам клавишите,та да се налага да редактирам после всеки пост? biggrin.gif И дали ще кажеш,че не съм се държал добре? :wors:

:) Знам те аз как се държиш, знам :nono:biggrin.gif То дали си можел да ги редактираш не знам, ама се чудя как не си заспивал на клавиатурата....че на мен като ми се спи и почвам само с грешки да пиша и някакви несмислени неща :Pbiggrin.gif

Ама така сме ние дето не пием няма сега да ни виниш я ...

Размерът има значение

Особено – размерът на черния ти дроб. Това го научих днес от доктор Цаков, при когото отидох, за да си прегледам стомаха и да разбера “Защо, да му е*а майката, се подувам от много малко храна и не мога да се храня като хората?”. И човекът какво ми сервира? “Пиете ли алкохол?”... “Бахти въпроса!” – мисля си и казвам: “Да.”; “А по колко?” – продължава да ме разпитва. “По колкото мога да поема!” – мисля си и казвам: “Ами... по около 300 грама на ден.” – и се надявам да не е разбрал, че посмалих малко... “И си личи” – заключава д-р Цаков. “Много си отворен...” – мисля си – “С ехографа и аз мога да ти кажа, че ми личи! Ама иначе: ако си личеше, щеше ли да ме питаш!”... И в следващият момент се спекох: кой знае какво ще ми каже сега! И той: “Еди-какви-си изследвания ще направим за стомаха, а иначе – ще трябва да дадете кръв, за да видим какво точно е положението с черния дроб и ще трябва поне за няколко месеца да спреде консумацията на алкохол.”. Ай стига бе – да не съм попаднал в някакъв научно-фантастичен филм?! Няколко месеца?!! Та те ще минат като няколко години! А сме лято: сутрин се пие бира, следобед – джин, а вечер – кавото ти падне! И върви световно по футбол, все пак! Айде малко милост и разбиране, а? Не трябвало да ям и шоколад! Ей това вече мина границите на добрия тон! Питам го: “Ама и бира ли не трябва да пия?” – и се моля да ми каже: “Не, разбира се! Това пък кой го брои за алкохол!”, но всъщност отговорът беше повече от отчайващ: “И бира. Какво да ви кажа: все пак една бира се равнява на 50 мл твърд алкохол...”. Как пък точно ги измерихте бе?!...

Нека сега да обощим и да анализираме ситуацията! Първо: взимането на кръв. Мен толкова много ме е страх от спринцовки и игли, че просто настръхвам. Ама не можело от пръста ми – кръвната проба щяла да бъде друга. Мамка му и проба: представям си как припадам и всички сестри ми се присмиват, сочат ме с пръст и се подиграват: “Защо не пийна едно за кураж, а?”. Ха-ха, много смешно!

Второ: никакъв алкохол в следващите няколко месеца. Може би личният ти лекар действително трябва да познава пациентите си по-добре, за да може да коментира предписанията на специалистите. Как няколко месеца? Аз от почти година си казвам, че ще спра за няколко дена, а те – няколко месеца! Чудя се дали няма начин да измъкна обезщетение с нещо от рода на “Компетентна намеса, в следствие на която бива нарушен естественият ритъм на живот”?! Или да потърся отговорност, задето ме обричат да прекарам едно от най-скучните лета в живота си? Или – че ми възпрепятстват работния процес и по този начин ми пада КПД-то! В крайна сметка – аз съм си свикнал, докато си бачкам, да си пия! Не знам... Звучи като присъда: “Иван Иванов, осъждам ви на няколко месеца БЕЗ АЛКОХОЛ! Тряс!”... Облаци закриват слънцето, изведнъж всичко става мрачно, а най-мрачно става в душата ми. Дали този мрак има нещо общо с черния дроб? “Но защо, какво съм направил?! Аз съм невинен!” –започвам да крещя, докато униформени полицаи ме извеждат от съдебната зала - “Никъде на бутилките с водка не пише: “Този продукт уголемява Вашия черен дроб!”. Ужас!

Трето: “И бира. Какво да ви кажа: все пак една бира се равнява на 50 мл твърд алкохол...”. Това направо не го вярвам! В тези марокански жеги, в дните, в които си убеден, че потта, стичаща се от теб, е най-малкото равна на количествата дъжд, които се изливат на квадратен метър в София, в моментите, в които няма нищо по-хубаво от една-две бири под някоя сянка или още по-добре– разплут на дивана вкъщи, за да не ти се налга да се местиш от сянката, за да си мъкнеш потния гъз до у вас, в тези идеални за бира моменти, на мене ми казват :”Не може!”!!! Не ви го пожелавам, честно! Не знам с какво може да се сравни това. Вярвайте ми, цялата фантазия на Земята не може да ви помогне, да намерите точните думи, подходящи за правилното сравнение. И това не е защото сте тъпи (в случая аз де). Не, това е защото никой досега не ви е подготвял, дори не ви е намеквал, че някога може да чуете подобно нещо. Реално – ти в първите минути не го осъзнаваш. Мозъкът ти не го приема, защото за него няма нищо по-логично от “Лято = бира. Много бира”. Но ето: винаги все нещо ще застане на пътя на простата логика!

Четвърто: да не ям шоколад. Да съм ядал повече плодове и зеленчуци. Навремето, колкото мразех задачите по математика, особено – онези със звездичката два пъти повече мразех задачите с две звездички. Елементрано: два пъти повече звездички, два пъти повече ги мразиш. Не знам колко пъти повече обаче мразя плодове и зеленчуци. Е, не всички ги мразя еднакво: най-мразя доматите, черешите и гроздето, а най-малко – бананите. Но като цяло не се кефя на тези неща – ПРОСТО не ги ям. Айде върви обяснявай “Защо?”! А шоколад – ям. Ако мога да се изразя като Тазманийския дявол: “Ванко лайк шоколад!”. Особено има един Lindt с крем-брюле и един черен с крокан. Сега, обаче, и това трябва да ми отпадне от менюто. Започвам сериозно да се притеснявам: "Ами, ако ми каже, че трябва да стана човекоядец? То както е тръгнало... Или по-скоро: да вземе да се окаже, част от международна канибалска мрежа, която под предлог "диета за решение на здравословен проблем", всъщност угоява хора, като прави месото им крехко, а карантиите им - идеални за задушаване с лук и зехтин. В крайна сметка - така любимите "пилешки дробчета в масло" са си баш черни дробчета! Мамка му!"... Ама не ми каза такова нещо, де.

Пето: Йордан. Може да се каже, че алкохолно съм пропадал заедно с него. И не ми е било лошо. Днес му казах какво го очаква, ако отиде на лекар. И той се спече. Седнахме да изпием по бира, защото и той се съгласи, че след подобна новина, няма как веднага да зарежеш всичко, което с толкова усилия, безсънни нощи и изгубени спомени си градил. И разграждал, съответно. Та си говорихме, че сега може да се перифразира онзи дърт виц за Дженифър Лопез, която на въпроса “Как се грижи за своя задник?”, тя отговаряла: “О, той е достатъчно голям, за да се гириж сам за себе си!”. Говорихме си и колко хора доста по-големи от нас двамата познаваме, които откакто ги помним злоупотребяват и не се оплакват! После решихме, че можем да направим опит да сме първите, които до таква степен са успели да уголемят черния си дроб, че той дори е успял да развие интелект. После пък си представихме какво ли ще представлява футболен отбор с името “Чернодробец”: решихме, че всичките 11 човека ще имат сериозен проблем не само с алкохола, но и с точните подавания, пробягването на петметрово разстояние, без да паднат, срещат трудности да поддържат вратарите си будни и резервната им скамейка не е скамейка, ами маса, на която резервите поркат с треньора, за да се поддържат във форма. Както и че тяхната публика ще е най-заспалата и оповръщана публика в света. В крайна сметка отидохме у нас да гледаме филми и Йордан ми влезе в положението! Вместо твърд алкохол, реши да си купи бяло вино. Аз пък си купих натурален сок от малини и моркови! Отвратиелно гадно и като усещане, докато го купуваш, защото си мислиш, че за първи път си купуваш само сок, ужасно отвратителен и на вкус! Ето – няма и часове да са минали, откакто не пия, а вкусовите ми рецептори вече взеха да се ебават.:wors:

Шесто: и все пак тази вечер нищо не съм пил. Мисля си, дали може да се окаже нещо сериозно? Тревожа се и това не е, защото съм абстинентен, да речем. Тревожа се, защото винаги може да се окаже, че “Ето тази болест ще я кръстят на Ваше име!”. Айде стискайте ми палци да не е така и да не е нещо сериозно, а пък аз после ще почерпя, става ли?

http://ivanoffster.blogspot.com/2006/06/blog-post_26.html

Стеатоза на черния дроб

Чернодробната стеатоза представлява мастна дегенерация на черния дроб. В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на финни мастни капчици. Най-често причината за чернодробната стеатоза са хроничен алкохолизъм, захарен диабет, недохранване или прехранване, туберкулоза и други инфекциозни заболявания , бременност, климакс, хронични заболявания на сърцето и белите дробове.

В началния стадий липсват оплаквания. В по-напреднал стадий се появяват гадене и тежест в дясното подребрие, намаляване на апетита, непоносимост към тлъсти храни. Черният дроб се увеличава и е болезнен при опипване. Езикът е зачервен и изгладен. Нерядко настъпва атрофия на тестисите и гинекомастия /увеличаване на гръдните жлези у мъжете/. При масивна стеатоза се установява и нарушение на чернодробната функция. В началния период на болестта може да настъпи и обратно развитие, особено при подобрение на заболяванията, които причиняват развитието на стеатозата /напр. прекратяване употребата на алкохолни напитки, компенсиране на захарния диабет, въвеждане на рационално хранене и други.

Развива се при една трета от редовно пиещите. Друга една трета развиват директно цироза.

• 2 седмици по-късно...

Първо наздраве ! Защо зарязахте темата? Сигурно толкова сме се наквасили, че вече не можем да четем и пишем :rolleyes: Джанки колкото искате, а ракия става от всичко! Включително ечемик, царевица ( е, викат им по друг начин, ама все си е концентрат), трънки, дренки, всякакво плодче дето се сетите, че даже и чист спирт с минерална вода! Може и компот... Има ли захар, проблема е нулев. Значи за да ограничат алкохола, трябва да ограничат захарта най напред. От това ще има и други ползи - ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО. Ще спестим и от зъболекари. Ето, с един куршум 3 заека ;) Какво още чакаме: ДОЛУ ЗАХАРТА, ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ :yanim::wors::P :P

Ххаххаха ох леле да плача или да се смея,не знам вече.В България народът определено обича да си пийва няма спор по темата.Ама баш номер едно,айде да си имаме уважението че дори и без него!

ПО-ЛОШИ АЛКОХОЛИЦИ ОТ АНГЛИЧАНИТЕ И ИРЛАНДЦИТЕ НЯМА,ако щете и с лупа да ги търсите.

За пример ще дам че на островите няма кафета както ние ги знаем.Когато българинът излиза отива (най-често на кафе с приятел,да чуе какво ново).За тях това илизане или кафе е кръчмата,после гледае драйфаното по улицата,пияни ирета и агличани които се бият за едно такси!!!

Много сме лоши в нечии очи,как се така става бе ма** стара

Нали съвсем на скоро имаше тема, която доказваше точно обратното!

Пропуснал съм я, ама моето впечатление е, че българина(малко б) наистина много пие. Нямам си и напредстава колко пият англичаните и ирландците, но "Българин въздържател" е рядко срещано явление.

Ами...какво да кажа....хм....НАЗДРАВЕ за първенството и на печелившите честито !!! :wors: :wors:

М да и какво почнаха и алкохола да ни мерят ли, явно след като се вписахме в всички изисквания на Евросъюза :baby: остана само този показател по които не сме наред.Като чета количествата ми става смешно 18 литра твърд алкохол, че това средностатистическият българин го пие за не повече от 3 месеца, явно другите 9 стои на сухо :help wanted: Не виждам какъв им е проблема нали работим и то качествено, през свободното си време, че пием това какво ги засяга.

М да и какво почнаха и алкохола да ни мерят ли, явно след като се вписахме в всички изисквания на Евросъюза :baby: остана само този показател по които не сме наред.Като чета количествата ми става смешно 18 литра твърд алкохол, че това средностатистическият българин го пие за не повече от 3 месеца, явно другите 9 стои на сухо :help wanted: Не виждам какъв им е проблема нали работим и то качествено, през свободното си време, че пием това какво ги засяга.

Оооо приятел как е?

Може да се видим тия дни да затвърдим първото място..

май предимно с алкохола го вдигат много българи, настроението :wors:

Честито на победителите. :wors:

То си е логично - в друга страна има ли толкова песни, които са направени само за слушане в пияно състояние? :ph34r:

Редактирано от EnigmaticMind (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

"Българинът - алкохолик №1 в Европа" - ми няма да се излагаме я.Европейците не знаят какво е пиене. :P

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.