Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Китай показа първия изтребител изцяло родно производство

Featured Replies

thumbnailaspximgname374jh3.jpg

Китайските специалисти представиха многоцелевия изтребител Цзян 10 - първия високотехнологичен самолет, създаден от китайските конструктори и инженери самостоятелно, без да използват като основа чужд изтребител. Това съобщава днес официалният орган на китайската компартия "Женмин жибао".

Появата на първия изцяло китайски изтребител се оценява като "исторически скок напред" на китайската промишленост и инженерна мисъл, с който страната значително съкращава технологичното си изоставане от развития във военно отношение свят.

"Женмин жибао" подчертава, че Китай е станал четвъртата страна в света създала свой собствен високотехнологичен изтребител, имайки предвид САЩ, Русия и Франция. Според китайските военни експерти Цзян 10 превъзхожда по технически характеристики руския аналог Су-27, но отстъпва на Су-30. Очаква се китайските ВВС да получат 300 самолета от новия тип.

Източник: БГНЕС

Крайно време бе китайците да сътвотят нещо тяхно в тази индустрия.Току виж другата година пуснали F-18 на една трета от цената на хамериканците :)

Като знам какви коли правят, не ми се мисли за пилотите, които ще управляват самолета

Остава надеждата, поне катапултите им да не са тяхно дело.

Бе в интерес на истината ако навлязат в индустрията ще бръкнат дълбоко в интересите на Сащ и Русия.А познайте Иран от кой ще купи самолет?

Крайно време бе китайците да сътвотят нещо тяхно в тази индустрия.Току виж другата година пуснали F-18 на една трета от цената на хамериканците :wors:
Нали знаеш, че във военната индустрия, се обявява едно нещо, след като е готов неговия наследник :) Сиреч, кой знае още какво са си направили китайците, но все пак не са луди да се перчат с новото :)

Е "хамериканците" нали обичат да показват, че са господари на света, та за това чат пат пускат някоя и друга новинка около армията си (колко по-нова и мощна е). Само се надявам тези красавци (изтребителите де) никога да не влязат в реална употреба...

Бе в интерес на истината ако навлязат в индустрията ще бръкнат дълбоко в интересите на Сащ и Русия.А познайте Иран от кой ще купи самолет?

Като знам от кого си купиха радарно - зенитни комплекси за прихващане на B-2 и F-117 не е трудно да се досетя.

Само дето като им знам качеството на стоките .... :whist:

Ами поне за компютрите при една и съща цена китайското обикновено е по-добро. Друг е въпроса, че в страните с корпоративно-пазарна икономика потребителите са дресирани да гонят преди всичко по-евтиното.

За мен тоя истребител е пълен абсурд! Крила на МИГ-21, някои допълнения, крадени от европейски истребител, Въздухозаборници от F16... Изобщо китайците са копирали яко, ама явно се вижда, че нямат никакво понятие от аеродинамика, а затова, дето казват, че бил по-добър от Су-27, може би имат предвид ненадеждните си ракети, дето са ги закачили като играчки на коледна елха! Руските изтребители са недосегаеми дори за американците, камо ли за китайците! Ха ха. Изпълнихме петилетката предсрочно ...

ПП: СУ -27 е разработван 70-те години, но изобщо не ми се вярва тая китайска фъшкия да може да изпълни КОБРАТА на Пугачов! Нека ако им стиска да се покажат на някое авиошоу!

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Руските изтребители са недосегаеми дори за американците, камо ли за китайците! Ха ха. Изпълнихме петилетката предсрочно ...

Разбира се че е недосегаема, и то не само на теория, а и практически. Нали за да може един изстребител да стане досегаем за серийните машини на потенциалния противник първо трябва да започне да се произвежда серийно. А от авиационната техника на Русия, излязла от разработка след 1980 в момента се произвежда серийно единствено въртолетът КА-50 (Черната акула). По-точно казано се произвеждат 250 броя на двуместната му модификация КА-51, за нуждите на Турската армия (другата разлика е че вместо да е предно разположено с до 30 градуса ъгъл на следене, оръдието е монтирано във въртяща се кула, с 180 градуса ъгъл на следене на целите). В Руската армия междувременно са "на въоръжение" 18 броя прототипи на различни варианти, но без последния, защото обявиха, че нямат възможност да закупят...

Не споря за това, дали руската техника е добра. Просто отбелязвам, че прототипите печелят войни и спасяват света само в американските компютърни игри.

Редактирано от asa (преглед на промените)

Може би малко загърбих любимата си тема Авиация и съм назад във времето. Само ще попитам тия, дето защитават китайските стоки. Знаете ли нещо като добър китайски автомобил? Той не е самолет, но е достатъчно сложен . Аз само ще спомена за първата поява на Мерцедес А-класа, която всъщност бе разработена в Китай за китайския пазар и която се преобърна при 60 км/ч в лосовия тест, който Трабанта от заклеймената ГДР премина без да се заклати със 80 км/ч!!!!!! ( добре, че немците взеха нещата в свои ръце и създадоха системата ESP! )Освен това пластмасите на арматурното му табло бяха толкова ужасни, че германците се отвратиха от Мерцедес!!! Та тия лилипути един автомобил не могат да направят, камо ли изтребител! Могат да го сравняват само с МИГ-21, но пак ме съмнява да успеят! Спомняте ли си за руско-китайската война в началото на 80-те? Ако може да се нарече война де. Айде, май пак се връщаме в миналото, когато соцтехниката беше най-добра. Ха ха, тия има дълго да си мечтаят за СУ-27! Не купят ли някой патент, нищо не става от тях! Пример, че да не съм голословен. На времето(1992 г.) си купих китайски калкулатор TRULI, който всъщност беше швейцарски. И досега не съм сменял батериите му! А мои колеги си купиха китайски калулатори, имитация на SHARP, които сдадоха багажа за по-малко от седмица! Копчеатта им се прецакаха, батерите им се изтощиха( имам и такъв в къщи) В същото време японския оригинал на един колега беше безупречен! Тия даже не могат и да копират! Акъла им е само дотолкова, доколкото да си облекат задължителната униформа и да отидат с тротинетката си до работа, после, понеже са импотентни да си легнат да спят и пак същото цял живот!!! ПФУ...

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Toзи самолет е всичко друго, но не и самостоятелно създаден от китайски конструктори...С руски двигател, американска авионика и изоставена от Израел технология...

Да, "историческия скок напред" е да откраднеш, копираш, закупиш чужди технологии....и ние така бяхме с компютрите "Правец"...

Тоя самолет може да бие по характеристики само "китайските" Су-27...тези коите те си произвеждат;

"Китай е станал четвъртата страна ..."!?!---> шведите си правят сами изтребителите от доста отдавна...("Дракен" /"Виген"/"Грипен");

Самолета е замислен да противодейства на МиГ-29 и Су-27....обаче..."China to Buy Su-33 Fighter from Russia..."..........."PLAAF Plans to Upgrade its Su-27 Fleet" тези две статити ми говорят че не се разчита много на J-10...

Най-евиния изтребител четвърто поколение...идеален е за нас и някои африкански и азиатски (бедни) страни...резервните части ще ги има във веригата магазини "Всичко за 1 лев"

История: J-10 - като сапунен сериал е..(как да си построим високотехнологичен изтребител съвсем сами)

Видео: J-10 - вече лети, пуска ракети и бомби...

Ако идеята на китайците е заедно с "файтерите" да си разработят и собствена съвременна система за управлението им, не виждам нищо смешно. Тези системи по принцип не се рекламират така показно и не се продават на "трети" страни с пълните им възможности. А разработката и тестовете им са поне също толкова трудна и скъпа задача, колкото и на самите оръжия. С продажбите на някоя и друга ескадрила на "преференциални" цени като нищо биха си финансирали проектите поне за следващо поколение.

Иначе и най-високотехнологичния изтребител без управление от въздуха и земята си остава "тухла в небето" и най-много да го ползуват за демонстрации по авиосалоните, за снимане на рекламни екшъни или за правителствени екскорти.

А и виждаме, че икономическата стратегия на Китай "във всеки дом по свата - китайска стока, пък било то и нокторезачка" от няколко години придоби по-други измерения. Макар и да се развиват "бавно" според общоприетите стандарти, те го правят сигурно, методично и / за разлика от нас / не повтарят грешките си.

А от авиационната техника на Русия, излязла от разработка след 1980 в момента се произвежда серийно единствено въртолетът КА-50 (Черната акула). По-точно казано се произвеждат 250 броя на двуместната му модификация КА-51, за нуждите на Турската армия (другата разлика е че вместо да е предно разположено с до 30 градуса ъгъл на следене, оръдието е монтирано във въртяща се кула, с 180 градуса ъгъл на следене на целите).

K-50 не е произвеждан, не се произвежда и няма да се произвежда. Ако руснаците имат пари ще произвеждат Ми-28 в малки количества и ще модернизират наличните Ми-24. Черната акула просто нямаше късмет, въпреки оригиналната си конструкция.

Toзи самолет е всичко друго, но не и самостоятелно създаден от китайски конструктори...С руски двигател, американска авионика и изоставена от Израел технология...

Да, "историческия скок напред" е да откраднеш, копираш, закупиш чужди технологии....и ние така бяхме с компютрите "Правец"...

Изстрел право в целта! Производството на военна продукция е много по-различно производството на гражданска продукция. Китайците имат пари, но засега нямат т.н know how. Сътрудничеството им с Русия или Израел не е достатъчно, за да почнат да произвеждат нещо достатъчно ултрасъвременно във военната област.

:offtopic_s: Руснаци ???? С тая латиница съвсем на полски са го докарали :hush:

:offtopic_s: Big отвори страницата с IE и ще я видиш кирилицата :)

:offtopic_s: Big отвори страницата с IE и ще я видиш кирилицата :)

:offtopic_s::) Точно се чудех за какво ми е IE.... :hush:

:) Big отвори страницата с IE и ще я видиш кирилицата :)

:) С лисицата се вижда и чете нормално :P

А иначе темата за руските изтребители е по-интересна от тази за китайските напъни да станат водеща самолетостроителна държава.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.