Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Влак постави рекорд за скорост

Featured Replies

Френски влак разви 553 километра в час, счупвайки рекорда за скорост върху релси от 515.3 км/час, поставен през 1990 година.

Рекордът е бил поставен от специална композиция, състояща се от две мотриси и три вагона, на трасето, по което ще минава бъдещата високоскоростна линия между Париж и Страсбург.

Влакът вдигнал 553 км/час в близост до малкото градче Пасаван-ен-Аргон, на около 190 километра от Париж, уточнява електронното издание на вестник "Паризиен". Изданието припомня, че представители на компанията "Алстом Транспорт", която произвежда влакове за френските железници, обещаха през декември през 2007 година да достигнат скорост от 550-570 км/час. Със стартирането на високоскоростната линия с дължина 320 километра, разстоянието между френската столица и Страсбург ще се изминава за 2 часа и 20 минути, отбелязват инженерите.

в-к Монитор

Френски влак разви 553 километра в час, счупвайки рекорда за скорост върху релси от 515.3 км/час, поставен през 1990 година.

Рекордът е бил поставен от специална композиция, състояща се от две мотриси и три вагона, на трасето, по което ще минава бъдещата високоскоростна линия между Париж и Страсбург.

Влакът вдигнал 553 км/час в близост до малкото градче Пасаван-ен-Аргон, на около 190 километра от Париж, уточнява електронното издание на вестник "Паризиен". Изданието припомня, че представители на компанията "Алстом Транспорт", която произвежда влакове за френските железници, обещаха през декември през 2007 година да достигнат скорост от 550-570 км/час. Със стартирането на високоскоростната линия с дължина 320 километра, разстоянието между френската столица и Страсбург ще се изминава за 2 часа и 20 минути, отбелязват инженерите.

в-к Монитор

Всъщност този рекорд донякъде злепоставя самолетите. Именно бързината е тяхното голямо приимущество. А в случая железниците започват да ги конкурират. Примерно средната скорост на Бойнг 747 е 250m/s, което в километри за час прави 900. Ако френските железници са способни да развиват близо 600km/h това ги прави по-бързи от въздушният транспорт на малки разстояния, защото самолета има сума ти заходи и маневри докато излети и кацне... Кой знае, може пък железниците да се готвят за нов технологичен скок?!

Абе всичко много хубаво, но някак страшно ми се вижда да се возят една камара хора, с толкова голяма скорост. При мен може да е професионално изкривяване, ама си е страшничко мисля.

• Автор

Е,реално и с кола може да се случи нещо.

Поредното доказателство, че в железопътния транспорт още има хляб.

Все пак подвижният железопътен състав си остава едно от най-ефективните и сигурни транспортни средства.

Редактирано от sashozl (преглед на промените)

Това обаче е върху релси. Тези на магнитна възглавница развиват около 700.

Чудя се, какво ли е чувството при такава висока скорост? Това 500 км/ч и 700 км/ч, някак извънземни скорости ми звучат, та затова ми се струва страшно.

Дали и там хлапетиите редят камъчки по релсите? :)

Докато този го реализират масово из европа, то пътуването с 400-500км/ч ще е нещо нормално.

(маглев ще издуха бугатито :) )

По NG даваха филм за влаковете, според един проект, ако влака пътува през вакумиран тунел то максималната теоретична скорост казаха че е около 1000км/ч.

Редактирано от freelancer (преглед на промените)

Определено влака е конкуренция на самолетите за превоз на пътници и товари на сравнително малки разтояния. Мисля, че след 11 септември 2001 г. хората гледат със съвсем друго око на самолетните превози. Машиниста на този влак трябва да е отговорен човек :rolleyes:

• Автор

Ами вижте,влака си е сiгурен транспорт и пътува и в най-лошото време когато колите и самолетите немогат.Докато в белите държави влака се смята за такъв транспорт у нас нещата стоят по коренно различен начин.От София до Монтана за 3.5 часа(120-130км).Средната скорост няма да я смятаме ама мисля че трябва да пуснат частници в железниците за да се подобри събираемостта на приходите и да има инвестиции.

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

Мислиш ,че ще се намери някой частник,който да купе БДЖ ? Аз лично не вярвам ,че ще се намери такъв...

Нужни са огромни инвестиций в железопътната ни инфраструктура, за да можем да догоним поне малко западните железници. Аз, като студент в "Университет по транспорт - София" искрено се надявам да има някаква промяна, защото в момента наистина положението е отчайващо.

• Автор
Мислиш ,че ще се намери някой частник,който да купе БДЖ ? Аз лично не вярвам ,че ще се намери такъв...

Не е задължително да е един човек или фирма.Железниците са добър и печеливш бизнес стига да се управляват добре.

Не е задължително да е един човек или фирма.Железниците са добър и печеливш бизнес стига да се управляват добре.

При тази бясна конкуренция, от страна на автобусни компании, чиито автобуси взимат пътя от София до морето за под 5 часа просто не знам кой човек ще може да извади железниците ни от "калта".

• Автор

Може поне да пробва защото сега "потъват" държавни пари там без да има развитие както се вижда.Всяка държава има нужда от железници.

В момента услугите на БДЖ се ползват само от студенти, ученици и пенсионери поради преференциалните цени. Просто загубите са неизбежни. За да бъдат привлечени нови клиенти е нужно доста голямо осъвременяване на цялата инфраструктура. В момента дори железният път е в толкова окаяно състояние на места, че и електрически магистрален локомотив на "Siemens" не може да вдигне повече от 50 км/час. Дано ЕС отпусне средства за това, защото все пак нашите железни пътища са основни към Турция и Гърция.

• Автор
В момента услугите на БДЖ се ползват само от студенти, ученици и пенсионери поради преференциалните цени. Просто загубите са неизбежни. За да бъдат привлечени нови клиенти е нужно доста голямо осъвременяване на цялата инфраструктура. В момента дори железният път е в толкова окаяно състояние на места, че и електрически магистрален локомотив на "Siemens" не може да вдигне повече от 50 км/час. Дано ЕС отпусне средства за това, защото все пак нашите железни пътища са основни към Турция и Гърция.

Всичко което казваш е вярно.Като се качиш в автобуса на частната фирма вътре е топло,чисто и приятно.В последните години междуградските автобусни линии се развиват в добра посока именно заради нехайството на БДЖ.Докато тая компания е в държавна все така ще бъде.

Докато този го реализират масово из европа, то пътуването с 400-500км/ч ще е нещо нормално.

(маглев ще издуха бугатито :) )

По NG даваха филм за влаковете, според един проект, ако влака пътува през вакумиран тунел то максималната теоретична скорост казаха че е около 1000км/ч.

Тоя проект е от преди повече от 20 години! Чел съм за него още през осемдесетте. Още никой нищо не е направил. Радиуса на завой на тоя влак е 500 километра ( по памет го казвам, защото съм го чел преди 20 години) Това означава, че България няма да му стигне за да завие :wors: Представяте ли си колко ще струва такъв тунел да кажем под Атлантика? Самолета ще спечели.

Maximilian, все едно е дали ще катастрофираш с 200 км/ч или 500 :wors: И в двата случая ще остане само въглерод от теб.

Dragozow, няма как БДЖ да стане частно, защото работи на много голяма загуба. Навсякъде по света железниците са на загуба. Затова и в щатите на времето се отказаха от тях и предпочетоха самолета. Ако искаме железници, то те трябва да са дотирани от държавата иначе ще останем и без релси. БДЖ ако печели нещо, то това е от превозите на товари, но в последно време всичко замря! Спомням си на времето как през половин един час минаваха товарни влакови композиции с по 40 вагона! Честно да ти кажа, скоро не съм засичал подобно чудо, а ЖП линията е на 100 метра от мен. Железниците са обречени, поне в Блгария. Не виждам някой да се е загрижил за тях.

Maximilian, все едно е дали ще катастрофираш с 200 км/ч или 500 :wors: И в двата случая ще остане само въглерод от теб.

Аз не за катастрофи говоря, а за самото чувство при тези високи скорости. Едно е да се движиш със 100 км/ч с лек автомобил, съвсем друго с 40 тона товарен автомобил и това вече със 100 тона(примерно) тежащ влак със 500-700 км/ч, сигурно е уникално чувство.

Преди качване, сигурно минават медицински тест пътниците, дали ще издържат на натоварването. :)

• Автор
Аз не за катастрофи говоря, а за самото чувство при тези високи скорости. Едно е да се движиш със 100 км/ч с лек автомобил, съвсем друго с 40 тона товарен автомобил и това вече със 100 тона(примерно) тежащ влак със 500-700 км/ч, сигурно е уникално чувство.

Преди качване, сигурно минават медицински тест пътниците, дали ще издържат на натоварването. :ph34r:

Мда,като на космонавтите :rolleyes:

дължина 320 километра, разстоянието между френската столица и Страсбург ще се изминава за 2 часа и 20 минути, отбелязват инженерите.

във тази статия има нещо нередовно, ако по горното е вярно средната скорост е около 139 км в час, освен ако дреми с часове по гарите ама тогава какъв е смисала

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.