Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли действащи синдикати в България?

Featured Replies

Първо искам да предупредя, че всичко, което ще напиша базирам на собствения си опит и не претендирам то да е меродавно.

Работя във фирма от държавния сектор от 10 години. За този период единственото нещо, което получих като придобивка от членуването ми в КНСБ е календар (всяка година) и коледен банкет (на който никога не съм присъствал). Нито помен от т.н. защитаване на правата на членовете на синдиката, напротив- постоянно погазване на правата ми и налагане на нови и нови задължения, срещу което, естествено, синдиката не обели и дума. Имаше някакъв опит за стачка, който завърши с локаут и уволнение на доста мои колеги. С две думи- нямам представа защо плащам членски внос всеки месец, след като не получавам никаква защита. В частния сектор положението е още по- трагично.

Та питам- има ли синдикат, който работи, да се запиша в него?

Отговора е "НЕ".Има два синдиката ама според мен са дупе и гащи с работодателите,поне с нищо не показват че мислят за редовите си членове.

Няма такова животно в България Стилияне, просто не се е родило още :P

• Автор

Ами след като няма, какво може да се направи, за да се изрине тази сган, която сега ни представлява пред работодателя, и на тяхно място да застанат хора, които наистина ще застанат зад работниците? :wors: Писна ми от безлични нещастници, които гледат да им мине деня и явно им е омръзнал живота! Няма ли още хора, които да правят нещо само заради това, че са убедени, че така е правилно, а не заради пари?

Редактирано от stilian30 (преглед на промените)

Ами не членувай, какво друго да те посъветвам? И въпросът не е в плащането на членския внос или в банкета (и аз не стъпвам на такива странни мероприятия и все се чудя защо не ги забранят със закон тия надпивания с шефа, ако изобщо си направи труда да дойде), а в липсата на каквато и да било защита. Двата големи синдиката не правят нищо конкретно, освен да "подкрепят" с думи, но без дела някой случаен (а може би, закономерен) протест. Тогава лидерите излизат с мегафони и започват да "подгряват" тълпата. И ако това не е фалш, то не знам кое е... Чуват се разни дрънканици за колективните трудови договори - та в колко фирми има такива? Тия хора имат ли въобще представа за какво става въпрос?

Работя в малка частна фирма (то колко ли държавни останаха?) с персонал около 50 души, преди около 1 година смениха шефа ни. Старият казваше, че няма нищо против синдикатите, стига те да се занимават след работно време извън територията на фирмата и да не го закачат за нищо. Новият на плахо зададения въпрос отговори едно срично: "Ха". Е, кой, как и кога да се грижи за интересите на персонала? В края на работния ден всички са тотално изцедени и закономерно бързат да се приберат, защото всеки си има и домашни задължения...

Сега се подготвят промени в начина на заплащане, вече излезе някаква странна наредба по въпроса, която вероятно съвсем скоро ще бъде променена по стар обичай. Отпадането на доплащането за прослужено врема (класа) е на дневен ред. Очаква се въпросните синдикати да излязат с апел към работодателите да увеличат заплатите на персонала с размера на класа - е, кой луд работодател ще го направи, след като няма да е вече задължително? А синдикатите вероятно са присъствали на тия преговори, нали има там някаква си странна тристранна комисия...бла, бла, бла.

Теоретично - да!

На практика обаче играят по свирката на

политиците и защитават правата на работодателите,

а не на членската си маса!

Абе извратена работа...

:eek::):laughing5:

Какви синдикати бе хора, в България такова "животно" няма. Или ако има то е само на книга и да събират членски внос. Всичките им шефове се стемят не да защитават интересите на хората а да се докопат до политиката. Бившият на КНСБ нали стана политик, сега г-н Тренчев - кандидат за евродепутат, така чувам. Което за едни синдикалисти е недопостимо според мен. angry.gif

Да, има действащи синдикати. Мога да дам пример: "Съюз на летците в България".

През 2000 г. замалко да свалим (тогава участвах в този синдикат) шибаното управление на Костов, който продаде авиокомпания "Балкан" за 150 000 долара. С активи за милиони, които бяха успешно разпродадени от купувача, израелската компания "Зееви Груп". Зееви наскоро осъди България да плати някакви милиони.:) Плащаме, нали сме данъкоплатци.

Действието на синдикатите в "националния превозвач" България Ер (компанийка с няколко стари, взети под наем Боинг 737) в момента е такова, че да осъществи максимално и добро благоденствие на участниците. Пилотите в "България Ер" са с доходи над 4000 лева в момента и се радват (засега) от добрата работа на техния синдикат. Синдикатът им е приемник на стария "Съюз на летците в България" и след като имаха възможността да вземат максимума от управлението на Симеон, тоест данъкоплатеца да им се възстанови "авиокомпанията" с държавни пари с огромни загуби до момента (наново откриване на топлата вода, нови линии и други). Пробвайте например да отидете до Рим утре. Колко са пътниците? 6 или 7. В 100-150 местен самолет. :yanim:

Сега "България Ер" барабар със синдиката, в който не участват почти никакви пилоти от други компании (имам предвид частни) е продадена на мутренския ТИМ. Чака се развръзка. Скоро.

Та мисълта ми е че има добре действащ синдикат в "Бъгария Ер", докато ние плащахме на държавата като данъкоплатци. Ако беше стартирала компанията като частна, забрави за синдикат. Ето успешен вариант да смучеш държавата, барабар с пенсионерите. Всички от синдиката печелят и дебелеят. :)

Ние плащаме за кефа на авиаторите. Нали така?

Това е добре действащ пример как всички печелят и никой (като че ли) не плаща за масрафа на участниците във вечеринката, наречена "синдикат". ;)

Изводът според мен е в участие в синдикална дейност заедно с мутрите в държавни структури ( които почти не останаха). Защо с мутрите? Те са във власт, все пак. Трябва да има и за тях някой лев, да си карат лимузините. :) Това е положението. Те поръчват "законите" в България или по-точно поръчват "защита на интересите си". Открай време в България " защита на интерес" е фундаментално понятие (да ме извини Сталик). Финансово, разбира се. Мутрите са генерирани от филмите на САЩ и от интересите на политиците: БСП, СДС, НДСВ, АТАКА, ДПС и други дебелосерковци. Политиците плащат с НАШИТЕ ПАРИ! В Европа сме и продължават да си правят игрите за наша сметка!

Има адвокати, все пак, в Европа сме. Ако ни нарушат правата според единствения " Кодекс на труда", плащаме.

Или чат по форумите. Къде са митингите на 1 Май? Гледай ти! Къде са знамената? Къде са лозунгите? Че само вижте в Англия какво става. Да не говорим за Гърция, Испания, Франция, Италия или друга много УМНА държава в Европа. Имаме да търсим топлата вода...

Aко си работник, трябва да се бориш извън работното време за правата си със сродни души срещу изедниците. Иначе губиш. Факт!

Редактирано от Mithu (преглед на промените)

Интересно становище. Не се съмнявам в достоверността му, но в никакъв случай не може да се вадят изводи от него - та колко голям е този синдикат и колко летци имаме у нас? Ами те са кът, та щат-не щат ще трябва да ги коткат, че иначе ... Далечният Изток ще ги засмуче. Освен това, тия подчертани 4000 лв съвсем не са стряскащи суми, а представляват (периодично публично се обсъждат и въпросите за заплащането на наземния и летателния персонал, а и имам съученик летец) само малка част от заплащането, което получават пилотите в частни западни или отвъдморски компании. Тази заплата е твърде жалка в сравнение с отговорността, която се носи. Та един мижав шеф на едва кретаща фирмица получава повече, при това за какво чак толкова отговаря? Имах такъв преди време - идва на работа след като се наспи, т.е. не по-рано от обяд, прочете си вестника, подпише пощата, наругае случайно мярналите се пред погледа му и хайде вкъщи, т.е. по "бизнес срещи". И фирмата работи първо за неговите хилядарки, а за останалите - ако и когато има. А синдикатите? Имаше цели 2 - КНСБ и Подкрепа, но колкото за очи - пълни хрантутници и подлизурковци.

На хартия има, но на дела - няма. Не съм чула за синдикални придобивки. За съжаление, според нашето законодателство синдикатите са задължителни , т.е. някои неща не могат да се уредят без тях и това ги кара да се чувстват силни(добре, че си въобразяват шефовете им). ;)

За частния сектор ще кажа следното: Работя от 8 години в моята фирма, но за синдикат само съм чувал, че има. Оказа се, че синдиката е подчинен на шефа. Тоест има го само на хартия, но той защитава шефа! Даже не знам кой ръководи тоя синдикат. не ми и трябва. Преди 2-3 години шефа ми каза: " Какво, ти синдикат ли искаш да правиш сега? Ако ще работиш, обещай го пред мен. Иначе фирмата няма да фалира без теб. Ако останеш, ще бъдеш наблюдаван от трима човека, така, че му мисли" Естествено, аз съм си синдикат сам за себе си и предпочитам да се докажа и след това да искам. Направих го. След подадената ми молба за напускане ми беше предложено по-добро заплащане и аз приех, макар и неохотно. Май е време пак за синдикат, щото мина година и половина от тогава. Естествено шефа намери начин да намали заплатите на всички работници, но аз успях да запазя старото ниво, благодарение на твърдостта ми. Май е време пак за синдикат. В тоя овълчен свят трябва сам да се бориш. Синдикатите са за пред данъчни и тем подобни. Не се ли докажеш и синдикат няма да ти помогне! Това е моментното ниво на държавата. Синдикатите може и да проработят в някоя държавна фирмичка, но не и при овълчените капиталисти!

ПП: Първата дума , излязла от устата на някой от шефовете ми е: Ти правиш саботаж! Е... аз саботажа го свързвам със взривове и така нататък. Нима ние обикновените служители, вършещи си работата добре или не чак толкова трябва да бъдем обвинявани в саботаж? самозабравилите се капиталисти им е много широко около врата, затова и трябва много голяма твърдост не само от 10, 100 или 1000 пенсионера или бакшиша, а и от целия народ! Не го ли направим това, ще продължаваме да си вземаме 200-те лева и да роптаем по форумите!

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

:P Няма и в близко бъдеще няма да има синдикати.Те нали лапат пари от работодателите,не от бедния работник.В БГ изобщо на бедния интересите се защитават само формално.
Интересно становище. Не се съмнявам в достоверността му, но в никакъв случай не може да се вадят изводи от него - та колко голям е този синдикат и колко летци имаме у нас? Ами те са кът, та щат-не щат ще трябва да ги коткат, че иначе ... Далечният Изток ще ги засмуче. Освен това, тия подчертани 4000 лв съвсем не са стряскащи суми, а представляват (периодично публично се обсъждат и въпросите за заплащането на наземния и летателния персонал, а и имам съученик летец) само малка част от заплащането, което получават пилотите в частни западни или отвъдморски компании. Тази заплата е твърде жалка в сравнение с отговорността, която се носи. Та един мижав шеф на едва кретаща фирмица получава повече, при това за какво чак толкова отговаря? Имах такъв преди време - идва на работа след като се наспи, т.е. не по-рано от обяд, прочете си вестника, подпише пощата, наругае случайно мярналите се пред погледа му и хайде вкъщи, т.е. по "бизнес срещи". И фирмата работи първо за неговите хилядарки, а за останалите - ако и когато има. А синдикатите? Имаше цели 2 - КНСБ и Подкрепа, но колкото за очи - пълни хрантутници и подлизурковци.

Заплати от 4000 лева месечно се стряскащи за България. Вальо "Топлото" вземаше може би 3000 лева като шеф на "Топлофикация" София. Политическа фигура, нормално.

Отговорността и заплащането са несъизмерими величини, защото шофьорът на автобус не взема такива кинти, а отговорността му е доста по-голяма от един пилот. Ако сравним пилотската процесия и тази на шофьора на автобус (например в градския транспорт) и с тази на пилота, то шофьорът има доста повече отговорности. И пилотът, и шофьорът имат подобни отговорности към пътниците. Да не говорим за таксита и подобни превози...

Мисълта ми е, че има синдикат, който е хванал за някакви топки тези, които са зависими.

Този синдикат (на летците) се бори и то добре за благополучието на синдикалистите. Факт!

Но това за доходите на пилотите в България няма да го прочетете във вестниците, които се скъсвате да цитирате в тази форум. Лизогъзството ни е присъщо. Ако имаме шеф, ще му направим тутурутка и ще наклепим братчето си, дето работи заедно с нас рамо до рамо. Хахаха, за какви синдикати става дума? Блъф, мамка му!

Заплати от 4000 лева месечно се стряскащи за България...

Зависи от гледната точка, за мен и за теб може и да са стряскащи, но съвсем не са рядкост, повярвай ми.

...Отговорността и заплащането са несъизмерими величини, ...

Тия величини са свързани неразривно - че какъв друг реален критерий има за определяне на възнаграждението, не говоря за минималната РЗ?

...шофьорът на автобус не взема такива кинти, а отговорността му е доста по-голяма от един пилот. Ако сравним пилотската процесия и тази на шофьора на автобус (например в градския транспорт) и с тази на пилота, то шофьорът има доста повече отговорности. И пилотът, и шофьорът имат подобни отговорности към пътниците. Да не говорим за таксита и подобни превози...

Шегата ти (не мога да приема този цитат другояче) май не е много уместна в такава сериозна тема.

4000 лв. са смешна заплата за пилот. Ако имат желание лесно могат да почнат работа в чужда компания за 5 пъти повече.

4000 лв. са смешна заплата за пилот. Ако имат желание лесно могат да почнат работа в чужда компания за 5 пъти повече.

Да, така е. По следните причини:

1. Оръжието на труда (в случая Boeing 737 струва милиони).

2. Държавата ни позволява диспропорция при заплащането в държавните структури. 10-20 пъти разлика в доходите, факт.

3. Самите дебелогъзи политици се возят най-редовно по авиолиниите. Искат да са спокойни. :angry22:

4. В "Азиана" където май работят повечето наши пилоти зад граница засега (Южна Корея) получават точно 4 - 5 X 4000 лева на месец. За почти същата, но по-организирана работа.

Господ да ни е на помощ, защото ние не може да видим наистина това, от което имаме нужда. Не сме сплотени и наистина няма добре действащи профсъюзи в България. Дано да доживея да ги видя. В Европа сме, срам!

Редактирано от Mithu (преглед на промените)

Oтдавна не ,членувам в синдикат,защото от Бълг. синдикати полза няма.

Ми то май,както е тръгнало по-добре да си ВНЕСЕМ синдикати.

Гледах по ДИСКАВЪРИ как голяма фирма строеше някаква платформа за нефт,и изоставаше от срока---там като дойдеше време регламентирано от тяхния синдикат за ПИЕНЕ НА КАФЕ и закуска--всички,точно на минутата спираха работа.

Е как ви изглежда това в Б-ия?

Остава да търсим Чужди синдикати,на които да плащаме,за да ни защитават правата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.