Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Левски- едно оправдано убийство или може би пък не...

Featured Replies

Не знам кой изтри темата на момчето, което се интересуваше от Левски, но прибърза. Можеше да се получи хубава тема. И понеже ми се отне правото да постна в неговата правя своя с моя копнат отговор....

Уффффф губят ми се точните данни, но случката е следната: На едно от обиколките си из страната Левски бил разпознат от един чирак- дете. То го видяло докато той се измъквал и понечило да извика заптиетата, които били на близко. Ситуацията била такава- или той или то. И той го убил с нож...подробностите ми се губят в 1 ви курс разисквахме доколко постъпката му е била правилна. Дали убийството в случая е било оправдано. Нашите революционери са били хора и са правили грешки, но това не умаломожава делата им. Имах специална статия по въпроса, но преди време си подарих копието на една приятелка и за съжаление е абсурдно да я изнамеря на ново. Но това се е случило в общи линии...Подробностите ми се губят...ако някой има повече данни да ги дава... cool.gif

Всеки случай приятелю ще разбереш, че много зависи как ти се поднасят фактите.., а в училище историята е...хммммм да кажем по -съкратена и по - олекотена....

Тук,в Калдата,за първи път прочетох за това убийство.

Мисля че беше в темата за смъртната присъда :)

А на мен ми се изкриви нещо представата за Апостола :eek:

Тук,в Калдата,за първи път прочетох за това убийство.

Мисля че беше в темата за смъртната присъда :yanim:

А на мен ми се изкриви нещо представата за Апостола :yanim:

Много благодаря за подкрепата от Ваша страна и не зная защо ми изтриха - иначе много обещаващата тема за Левски ..?

Явно на някого се създават много главоболия относно изясняването на тези подробности...!

Моето е мнение че той може да е убил едно дете но го е направил за сметка на хиляди други животи! И все пак е наистина ужасно - Апостола да убие човек и то едно невинно дете sad.gif

• Автор
Моето е мнение че той може да е убил едно дете но го е направил за сметка на хиляди други животи! И все пак е наистина ужасно - Апостола да убие човек и то едно невинно дете sad.gif

Ама що за логика забелязвам тук революционерите са се борили за свобода. Вдигали са въстания, чети, щуротии вършели са неща незаконни за Османската империя. Да не би да очаквате, че никога не са отнемали човешки живот???

П.П Авторът на статията, която съм чела е Исак Паси, но в чичо гугъл не успях да я намеря....

Естествено че са отнемали но животи на врага а не на дете което просто му се е изпречило на пътя. Въпреки тва което прочетох по никакъв начин не е променило отношението ми към Дякона. Даже може и да не е вярно

Хм, чувал съм я тази история, но си мислех, че е нещо като легенда. Има ли някакви доказателства изобщо за такова нещо или просто някой е решил да напише туй-онуй, за да му се четат материалите? :ph34r:

И аз мисля че е съчинена историйка само за да предизвика уж някакъв "хаос"

И аз мисля че е съчинена историйка само за да предизвика уж някакъв "хаос"

Не съм искал да предизвиквам никакъв хаос -задавам въпрос , трият ми темата , поемат я други ...това е!

Въобще не искам да накърнявам паметта на Апостола Левски , не извъртайте посоката на дискусията .

Ако имате да кажете/напишете нещо -направете го , ако ли не то... не пречете на други да го правят !

• Автор

Така ли? И на базата на какво я отричате??? Въз основата на учебника си по история от 10 клас???

Това че нещо не ви харесва не е повод да го отречете, а по - скоро е причина да се заинтересувате....лично аз няма да се занимавам да ви търся факти из архивите...и източници...

Честно казано ние приемаме героите си като даденост и в много малко от случаите знаем повече от това, че те са били герои...Тъпо е че малко познаваме историята си!

Редактирано от dindi (преглед на промените)

Чеки, чеки... аз не съм казвал, че я отричам.

Просто съм я чувал като легенда един вид и за това питам дали има някакви доказателства?

Не съм запознат детайлно и за това питам. Нищо не съм отричал!

• Автор
Чеки, чеки... аз не съм казвал, че я отричам.

Просто съм я чувал като легенда един вид и за това питам дали има някакви доказателства?

Не съм запознат детайлно и за това питам. Нищо не съм отричал!

Сутринта два часа се мотах в гугъла и не успях да намеря това, което търсех, но за това пък в много други форуми темата също беше обсъждана. Лично аз го приемам като факт от биографията му и толкова. В един от форумите се говореше за това дали Левски трябвало да бъде признат от църквата за светец и раазни такива...Но наистина статията, за която вече втори ден се проклинам в нета я няма или поне аз не я намерих...дори не помня как се казваше...А тезите вътре наистина бяха интересни искрено съжалявам, че не мога да ви я предоставя да поразсъждавате. Но не приемайте В.Левски като безгрешник той е бил човек преди всичко....

И аз не я отричам! Просто според мен има възможност да е измислица. Но не съм отрекла че може и това да е истината. Дори и да е така нищо няма да се промени

• Автор
И аз не я отричам! Просто според мен има възможност да е измислица. Но не съм отрекла че може и това да е истината. Дори и да е така нищо няма да се промени

Именно!!! Това е най - важното :ph34r:

Ама що за логика забелязвам тук революционерите са се борили за свобода. Вдигали са въстания, чети, щуротии вършели са неща незаконни за Османската империя. Да не би да очаквате, че никога не са отнемали човешки живот???

П.П Авторът на статията, която съм чела е Исак Паси, но в чичо гугъл не успях да я намеря....

ИСАК ПАСИ е роден през 1928 г. в Пловдив.

Талантлив философ и естет, проф. Паси има изключителен принос за приобщаването на българската култура към върховите постижения на европейската философско-естетическа и литературна мисъл (Монтен, Кант, Хегел, Шопенхауер, Ничше, Томас Ман и т.н.).

Преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", гражданин с висок морален авторитет, Исак Паси е човек-институция в българския интелектуален живот и харизматичен наставник на поколения университетски възпитаници.

По-важни трудове: "Трагичното", "Смешното", "Немска класическа естетика", "Към философията и живота", "Мисли и мислители".

ама и аз не намерих нищо подобно :ph34r:

та казваш той я е писал ли?

• Автор
Според тази статия, тази случка я има в биографията на Левски, написана от Захари Стоянов, но аз така и не я прочетох.

За мързеливите да прочетат линка от Вало, за който много му благодаря.... :wors:

Левски се отказва демостративно от монашеството, появявайки се на Втория ден на Великден в цивилно облекло пред вярващите в Карловската черква и по такъв начин публично се отказва от обета си;

Левски открадва коня на вуйчо си хаджи Василий;

Левски на няколко пъти организира групи за насилствено вземане на пари от учители, чорбаджии и др. "елементи";

Левски убива собственоръчно с камата си едно момче, слуга на чорбаджия, чиито пари Левски е желаел...

Извън нещата свързани с църквата в тази статия много хубаво са изтъкнати някои факти, които показват Левски в различна светлина от тази, в която сме свикнали да го гледаме...За мен са по - скоро напомняне...и както казах за мен продължава да е непроменен...

haidukpikaso имах предвид статия, която разглежда как е станало убийството и автора разсъждаваше дали е правилно или не...Дори не помня вестника, в която беше отпечатана...за съжаление :speak:

Ето още малко от текста на Вало пак за мързеливите....

Ето какво пише Левски до Д. Х. Попов, лятото на 1872 г. - "И дето има пари ще искаме, ще искаме, ако не дават ще вземаме". Това желание е в противоречие с десетата Божия заповед - "Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти". Освен това е нарушена осмата Божия заповед "Не кради". Важно е да се отбележи, че оправдание от типа на "Това е нужно за революцията " има слаба мотивация, защото 60 години по-късно със същата приказка комунистите извършиха национализация на частната собственост в България. Оправданието на революцията, поставена над Божията заповед - ето една логика, не позволяваща на вярващия да приеме изразителя й за светец.

Във втория тип документи - програми, устави и платформи на комитетската организация се натъкваме на сходни текстове, но вече със силата на вътрешен закон. В "Нареда до работниците за Освобождението на българския народ", съставена от Васил Левски през 1871 година пише следното "... Наказателен закон. 1. Ако някой войвода [...] издаде нещо на неприятелите ни, ще се накаже със смърт." Същото наказание по други поводи се повтаря в още четири точки. Относно убийството Библията е категорична, а църковните канони постановяват, че то е разрешено само във време на война или пък е помилвано само в случаите на липса на умисъл или по необходимост от лична защита. Тук обаче не срещаме неумисъл и лична защита, нито пък война, защото това е вътрешен правилник на организация.

В програма на БРЦК от 1.VIII.1870 г. Левски пише следното: "Ние немаме претенции на историческо, на каноническо, на короновано и на религиозно право", с което се оспорва целият авторитет на Св.Библия и се атакува косвено първата Божия Заповед .

Редактирано от dindi (преглед на промените)

" # Левски се отказва демостративно от монашеството, появявайки се на Втория ден на Великден в цивилно облекло пред вярващите в Карловската черква и по такъв начин публично се отказва от обета си;

# Левски на няколко пъти организира групи за насилствено вземане на пари от учители, чорбаджии и др. "елементи";

# Левски убива собственоръчно с камата си едно момче, слуга на чорбаджия, чиито пари Левски е желаел.. "

Значи аз горе разбрах че Левски е убил момчето не заради някакви си пари на чорбаджия. Затова съм сигурна че едва ли би го направил.Ако го е убил за да не се издаде ми се струва по-правдоподобно! И според тези факти които съм циитирала изглежда все едно че Левски е някакъв престъпник. Затова пък не съм сигурна дали са достоверни - няма никакви доказателства. По какво съдят тези дет са я писали статията? По документи и разни писма ли? Да,обаче специално за тези факти никой нищо не е описал подробно!!!!

А за цялата статия може да се пусне отделна темичка защото има доста за дискутиране:speak: Сега не смятам да почвам да пиша и за нея но определено има неща които ми направиха голямо и лошо впечатление. А не бива да се отклонявам специално от тази случка :wors:

Редактирано от _Bri_ (преглед на промените)

Вероятно при определни обстоятелства кражбата, лъжата и дори убийството са оправдани.

Когато мотивацията е да работиш за другите, би трябвало, с мислите, думите и действията си да носиш максимум полза, за най-голям брой хора, в най-дългосрочен период от време. Много мъдрост е необходима за това. Левски според мен не е живял да стане християнски светец, той е живял за другите.

За конкретната случка, не знам как се е случило, а и едва ли ще разберем. Може да не е знаел, че е дете, понякога нещата се случват много бързо, лошо стечение на обстоятелства. Според мен не искал да убие. С живота си Левски доказва, че не го е било много грижа за себе си. Според мен би избрал да го хванат, а не да убие невинен човек. Така избирам да мисля, така се случило според мен.

Ми не знам аз,малко светини като Левски си имаме и в това вълче време дето нямаме никаква и да си ги рушим една по една sad.gif

А това сигурно е бил първият брой на вестник ШОК от 1870 година :speak: - на такова ми прилича понеже

• Автор
Значи аз горе разбрах че Левски е убил момчето не заради някакви си пари на чорбаджия. Затова съм сигурна че едва ли би го направил.Ако го е убил за да не се издаде ми се струва по-правдоподобно! И според тези факти които съм циитирала изглежда все едно че Левски е някакъв престъпник. Затова пък не съм сигурна дали са достоверни - няма никакви доказателства. По какво съдят тези дет са я писали статията? По документи и разни писма ли? Да,обаче специално за тези факти никой нищо не е описал подробно!!!!

А за цялата статия може да се пусне отделна темичка защото има доста за дискутиране:speak: Сега не смятам да почвам да пиша и за нея но определено има неща които ми направиха голямо и лошо впечатление. А не бива да се отклонявам специално от тази случка :wors:

Не, Левски е бил в къщата на чорбаджията и при излизането си момчето го е видяло...продължавам да твърдя, че специално за това му деяние е имал много стабилно оправдание. Просто е трябвало да решава бързо и на момента...

И Бри историята се пише от източници, които могат да бъдат тълкувани и интерпретатирани по много начини...Това че не са ти го написали в учебника по история не означава, че не е вярно вервай ми там доста неща са забравили да напишат...Сигурно го има някъде описано, но аз не съм толкова навътре в нещата...пък и подобен факт е нормално да не бъде изтъкван...

Ето ти нещо, което също не се учи в средното, но аз бях възмутена когато се сблъсках с него...Ето този е управлявал България, синът му също...и е следвал съветите му...Накрая и внука му....

Фердинанд Сакскобургготски- съвети към сина му Борис I I I

Ето откъде са се научили нашите управници, как да ни управляват....

1872 г. 14 август. В. Левски и Вутьо Вътев преоблечени влизат в къщата на богатия ловешки чорбаджия Денчо Халача, за да се сдобият с пари. Слугата на Д. Халача ги вижда и за да не ги предаде, Левски го убива. След това се укрива за известно време в ловчанските лозя.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Фердинанд Сакскобургготски- съвети към сина му Борис I I I

Ето откъде са се научили нашите управници, как да ни управляват....

Първо - за Левски това са факти които няма откъде да разбера. Няма ги в учебниците да. Но ето има хора като вас и ви благодаря че ми разкрихте доста интересни неща!

И Динди от тва което ми даде,като го прочетох останах просто потресена. Чудех се кое по-напред да цитирам и да изтъкна глупостите му!!!!Направо останах без думи!!! Този Фердинанд е .... не искам да коментирам :speak:

Редактирано от _Bri_ (преглед на промените)

Все пак не вярвайте на всичко, което четете. Често думите и информацията са пречупени през призмата на този, чрез който стигат до нас. А понякога това са много хора.

• Автор
Все пак не вярвайте на всичко, което четете. Често думите и информацията са пречупени през призмата на този, чрез който стигат до нас. А понякога това са много хора.

Съгласна!!! Но в крайна сметка фактите са си факти...всеки може да има свое тълкуване за тях...А спешъли за Фердинандчо тоз пък документ се пази и до днес...дали го е диктувал или писал лично той не знам, но това си е чисто негово дело...Истината е че нито Батенберг, нито Фердинанд, нито Борис са обичали България...нищо, че като дойде Симеон веднага царя, та царя....Но някои неща не е угодно да се казват...

П.Пyvsot много благодаря за цитата, който си постнала...аз наистина имах затруднение с намирането на източник...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.