Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Скопие: Българите взимат най-малките заплати на Балканите

Featured Replies

Хайде, хайде, само песимисти тука. Ми бягайте, оставете друг да оправя бакиите. Като наистина сте склонни да получавате по 200 лв. в България, или да ви осигуряват на толкова- така ще е. Отсоявайте си правата, работете сериозно - и повече ще получите. Аз примерно не съм съгласен и на 500 , ако шефа ми кара кайен. Щом е имал пари за него, ще има и пари за заплата. Енергото и хазяите не ги интересува колко взимам - искат да си плащам сметките. За това ми трябват пари. Тези пари ще си ги изкарам с работа, и ще се боря докато не ги получа.

Наистина, не съм работил от одавна, но пък инвестирам в образованието си. Виждам че има реализация за доста прилични пари. И мисля че имам бъдеще тук, и няма да попадна в графата "минимална работна заплата". Известно ми е също и че работодателите не им се ще да плащат. Ама друг няма да намерят ако аз се изнеса. Общонстта на тези спецялисти е малка, и доколкото съм запознат никой не е склонен да работи за "безпари". А който не се е усетил навреме с какво да се захване - цял живот ще тегли хомот. Но така е братче - навсякъде!

Абсолютно съгласен съм с теб, AXL!Предполагам,че говориш от опит За много хора в България,САЩ са обетованата земя към която се стремят цял живот,защото са подведени от приказки или от купищата филми показващи охолство и щастие.

На мен лично ми писна да гледам как млади хора търчат да работят на две места,за да могат да си изплащат ипотеката за картонената къща с две педи двор и прословутата зелена морава отпред(която ако не е окосена следва глоба),или пък вноските за новата кола.Да, живота там е живот на кредит!Живота ти минава в бясно темпо да запълваш дупките,които самата ситема те кара да отвориш в бюджета си.Покрай това не остава време за нищо-семейство,приятели,хоби...

От друга страна когато се пенсионираш вече имаш спестен някои долар,изплатена къща и последен модел Буик в картонения гараж.А ти самия за нищо не ставаш...Гледам ги всичките тези осемдесетгодишни самоходни мумии,накипрени и нагласени като абитуренти да се разхождат с тресящи се от паркинсон крака и ръце из скъпите магазини и заведения да се чудят как да им мине времето.Жалка картинка.За какво ми е тогава- на 80?Не казвам че е по-достойно нашите родители да кретат с 90-100лв пенсии,но ,,Свободата,Санчо..."!Смисъла на човешкия живот едва ли е в последните му години,нали?

Така обяснено, изглежда доста страшно и смешно, но кое е за предпочитане:

-Да си в България или в Америка ???

Не мисля, че някой у нас би се замислял много (сигурен съм и за теб), но нали трябва да кажем, че "Гроздето е кисело".

За малко щях да ти повярвам, ако не виждах с очите си каква е истината !!!

За две години, успях да си купя "картонена къща" и нова кола. Не казвам, че парите се берат по дърветата, но не мисля, че емигрант в България с нулев български и без нито една стотинка в джоба би постигнал това с жичкаджийска професия и 8-часов работен ден.

Покрай това не остава време за нищо-семейство,приятели,хоби...

Всяка събота и неделя (да не забравяме, че тук всеки първи понеделник на месеца (през лятото), не се работи), ходим някъде със семейството и приятели. Имам си и достатъчно време за хоби.

Не знам каде си живял, какво си работил и какво си видял, но това е самата истина.

Бих искал да кажа това и за България, но уви...

Хайде, хайде, само песимисти тука. Ми бягайте, оставете друг да оправя бакиите. Като наистина сте склонни да получавате по 200 лв. в България, или да ви осигуряват на толкова- така ще е. Отсоявайте си правата, работете сериозно - и повече ще получите. Аз примерно не съм съгласен и на 500 , ако шефа ми кара кайен. Щом е имал пари за него, ще има и пари за заплата. Енергото и хазяите не ги интересува колко взимам - искат да си плащам сметките. За това ми трябват пари. Тези пари ще си ги изкарам с работа, и ще се боря докато не ги получа.

Наистина, не съм работил от одавна, но пък инвестирам в образованието си. Виждам че има реализация за доста прилични пари. И мисля че имам бъдеще тук, и няма да попадна в графата "минимална работна заплата". Известно ми е също и че работодателите не им се ще да плащат. Ама друг няма да намерят ако аз се изнеса. Общонстта на тези спецялисти е малка, и доколкото съм запознат никой не е склонен да работи за "безпари". А който не се е усетил навреме с какво да се захване - цял живот ще тегли хомот. Но така е братче - навсякъде!

Господин "единствен" или да те наричаме за по-кратко Neo ("Матрицата"), една птичка, пролет не прави, така че ако не си ти, то ще е някой друг, или по-точно - няма незаменими и не е навсякъде е така, както казваш (между другото се обадих на мама и тя ми каза, че ти не си ми "братче" biggrin.gif ) .

radkodj - според мен даваш лош пример. Избягал си от проблемите без да ги решиш, а оставяш решението им на мен примерно. Открай време имам негативно мнение за имигрантите. Наистина, никога не съм изпитвал и отчаяна нужда от пари или други подобни проблеми - но системата не е толкова крива че чак да бягам.

Мислиш ли че мога да бъда лесно заменим. За момента - да. Но си блъскам главата в проекти и курсове, замо за да знам повече, да мога повече и по-добре. И не неща които всеки знае - език, компютри, мрежи. Но не всеки може да програмира embeded процесори, да правят контролери, да прави драйвери, да има хабер от ISO. И на всичкото отгоре имам и още прилично време да уча, без да работя. До тогава пак няма да знам достатъчно за да съм незаменим, но имам тази амбиция. Живот и здраве всичко това ще си проличи на есен, когато се впускам в сериозно търсене на работа. Ако не ми изнася, мога да се полутам докато намеря това което търся. Не бързам.

И определено ако си глупав - цял живот ще теглиш хомот, и това е навсякъде.

(И ако майка ти ти е казала че не съм ти "братче", може да се допиташ и към баща си. Не че подборът на изразните средства е от голямо значение:rolleyes:

ivan_iliev3bg,не дей така да обобщаваш! :rolleyes: Ако си мислиш,че моето образование е по-малко,уменията са по-маловажни,или че не допринасям с нещо (наистина е малко-нечий живот) за тази държава-много се лъжеш!!!! :)

Виж по-горния ми пост-и за каква разлика в заплащането става дума.

И кое наричаш "бягство от проблемите"? Ти да не би да определяш заплатите в цялата страна или да решаваш проблемите на всички ни?

казваш,че ."...ако си глупав - цял живот ще теглиш хомот, и това е навсякъде." Добра,стара мъдрост-но погледни и себе си преди да правиш обобщения!

Браво за мнението, моето е подобно. Аз в близките години инвестирах отново в образованието си, но на място, учейки се от собствените грешки и грешките на други. Човек трябва да се учи докато е жив. Приеме ли, че знае всичко, отпиши го. В днешно време светът се променя много бързо и това, което сме учили преди 10 години сега можеш да го намериш някъде дълбоко , заринато от прах в някоя библиотека ( нищо лично, даже и в моята книжките си стоят без да ги погледна) Тук се изказват мнения, че сегашните студенти били еди какви си и нищо не знаели, не ги интересувало и така нататък. ОК, нека си научат уроците, нека почнат някъде за 200 лева след като завършат, но докато се усетят, годините ще минат, новото ще дойде и техните отлични знания ще са за боклука! Тогава какво ще остане? Ами тоя белот, това лавиране в сесия, тия хитроумни пищовчета, които са изобретили... Ще остане просто тяхното мислене и новата ситуация няма да е голям проблем за тях! Някой разбира ли какво искам да кажа? Ако не разбира, проблемът е негов. Момчета и момичета, аз никога не съм работил по професията си, знанията ми бяха почти нулеви в тая област, в която работя в момента и бих казал, че съм най-добрия в бранша. Някой каза, че нямало незаменими. Няма да уточнявам какво работя, но нашата фирма се занимава единствена с това в Източна Европа( може и да греша, това е от рекламата на фирмата) Въпреки всичко, аз не съм доволен от заплащането. Опитах се да напусна преди 2 години, но... Спряха ме и ми увеличиха заплатата! Нямало незаменими? Има незаменими, дори се срещат по-често, отколкото някой редови работник може да предположи! Да оставим мен. Аз знам още няколко човека в нашата фирма, които не им дават даже да се пенсионират! Такова доверие имат в тях и работодателите са прави! Иначе малко натиск никога не е излишен към работодателя, ако човек е сигурен в способностите си!

Ако имаше повече като ivan_iliev3bg, България щеше да е много напред и сега нямаше да се сравняваме с Македония, а със Словения примерно!

Ако имаше повече като ivan_iliev3bg, България щеше да е много напред и сега нямаше да се сравняваме с Македония, а със Словения примерно!

Има но за съжеление са в чужбина и не учат децата си на Български език. Не виждат смисъл да се връщат в България.И не политици те ги прогониха а народът които е доволен от сегашното полужение и не иска да изгони мошениците и тъпчовците от власта.

Е, попреувеличи, но се чуствам поласкан.

Сега по-сериозно. На никой не му се учи. Целия университет "стреля" на изпити. Това не означава че въобще не си сядат на задника, ама все пак. Научават се да заобикалят правилата и си мислят че така ще е цял живот. Ама на работа няма да могат да преписват. Тогава ще е интересно.

Друго - никога не съм изпитвал финансови затруднения, защото имам здравото рамо на баща си зад мен. Той ми помага и ме учи. Не ми позволява да работя докато следвам, защото става лошо. Става лошо защото ще трябва и аз да стрелям на изпити, а не мога. Предпочитам да чета вместо да ходя на работа. Не че съм най-умният така, но ми е чисто на душицата за покритието на дипломата ми. Покрай всичкото пилея и много време, ама сега ми е паднало(в умерени граници).

Trichocephalus - за вас лекарите най-съжалявам. При вас системата згафи много, и не виждам светлина в тунела. Аз определено не решавам съдбите на хората, но си имам определено мнение и си го отстоявам.Но това в малко по-различен случай.

Пак:

Ако си глупав - цял живот хомот ще теглиш. Обратното не е в сила.

Това е доста сложна тема и не искам да се задълбочавам, защото ме е яд, като гледам държавата ни на какво дередже е (лошото е че, не виждам светлина в тунела).

Може и да сте прави, но може и да не сте. Във всеки случай, Аз не искам да участвам в този експеримент. Пожелавам ви успех (ще ви е нужен и то в големи количества). Хубаво е да има и оптимисти, но с това нещата няма да се оправят.

Има но за съжеление са в чужбина и не учат децата си на Български език.

Едно не мога да разбера:

-Защо, винаги поставяте всички под един знаменател???

Съгласен съм , че видях и такива случаи, но не всички се срамуваме от това да се наречем - БЪЛГАРИ.

Сина ми се роди тук , но в момента (на 2-годишна възраст) разбира и говори само български език.

...но нашата фирма се занимава единствена с това в Източна Европа( може и да греша, това е от рекламата на фирмата) Въпреки всичко, аз не съм доволен от заплащането. Опитах се да напусна преди 2 години, но... Спряха ме и ми увеличиха заплатата! Нямало незаменими? Има незаменими, дори се срещат по-често, отколкото някой редови работник може да предположи! Да оставим мен. Аз знам още няколко човека в нашата фирма, които не им дават даже да се пенсионират! Такова доверие имат в тях и работодателите са прави! Иначе малко натиск никога не е излишен към работодателя, ако човек е сигурен в способностите си!

Иска ми се да ти вярвам, но не мога (не ме съди). Няма незаменими.

Това, че не са те пуснали не означава, че си незаменим, а че другите, които знаят това, за което ти смяташ, че само ти знаеш (следете ми мисълта, за да не се объркате), иска два пъти по висока заплата и работодателя ти предпочита да те подлъже с 10% увеличение и да ти погали самочувствието, отколкото да даде 100% на другите. Не знам дали си се замислял по този въпрос. Дано не съм прав, но в 99% от случаите е точно така.

Редактирано от radkodj (преглед на промените)

:sobbing:biggrin.gif Eхей ,мерси за подкрепата :P,ама не искам чак толкова.

Говорехме си за заплатите в България и в Македония-нали помните :P И в първия си пост ви дадох пример за фрапантното несъответсвие в моето заплащане и на колегата ми в Битоля.

Разбирате ли?Не само сме зле -ами сме много зле!Аз никога досега не съм се и замислял за емиграция,бях на мнението на ivan_iliev3bg-че трябва да се борим и да отстояваме правата си,и ако всички задно се потрудим-ще постигнем нивото на заплащане на труда ни както е в западна Европа.......

Е-вече не мисля така.И сериозно съм си подал документите за работа в чужбина.

Както се каза и по-горе-незаменими хора няма.И прав е radkodj,като казва:

..........работодателя ти предпочита да те подлъже с 10% увеличение и да ти погали самочувствието, отколкото да даде 100% на другите...............

Нагледал съм се на този метод при четирима работатодатели.Не знам дали съм споменавал досега,но освен на "държавната" си работа,винаги досега съм работил и на още по на две (а по едно време едновременно и на три) места.Работил съм за чуждестранни фирми,предствени в България,работил съм и за български фирми........Вече даже ми се повръща от тези "прийоми",и от овчедушието на хората,с които съм работил.........

Аз ги разбирам-всеки се стреми да си осигури по-добър живот за семейството си и за себе си.Та кой ли не иска тава?

Лошото е,че се продаваме много евтино.Продаваме се като к..рви на магистралата.

Евтино и бързо.

Иска ми се да ти вярвам, но не мога (не ме съди). Няма незаменими.

Това, че не са те пуснали не означава, че си незаменим, а че другите, които знаят това, за което ти смяташ, че само ти знаеш (следете ми мисълта, за да не се объркате), иска два пъти по висока заплата и работодателя ти предпочита да те подлъже с 10% увеличение и да ти погали самочувствието, отколкото да даде 100% на другите. Не знам дали си се замислял по този въпрос. Дано не съм прав, но в 99% от случаите е точно така.

Тук си с грешка, специално за моята работа. Не говоря за други професии и длъжности. Да, прав си, че един кадърен ръководител, колкото и да е кадърен, може да се намери и друг като него. За всяка професия е така. А моята работа са работили точно 7 бивши и настоящи колеги. Работата е там, че конкуренцията на запад и изток е голяма и фирмата не може да си позволи примерно спад в качеството или намаляване на продукцията, от което моментално следва загуба на клиенти. Фирмата няма да фалира да, защото е голяма и се занимава с много други дейности. Но загубите от рекламации могат да бъдат големи... както и да е, това дето казах за себе си е вярно, както е вярно, че който иска да работи моята работа ще трябва години наред да се учи, а никой няма да търпи това. Прав си, може и да се намери някой който е по-добър от мен и е работил тая работа, но както съм казвал за тая работа се плаща десет пъти повече на запад, а мои заместници има само там засега. Така, че не са 100% увеличение на заплатата, а 1000%. Тук не става въпрос само за даване на пари, а да се намери човек, който да се справя добре с работата, което на тоя етап е малко трудно в България. Това не е хоп, търсим отличен програмист и се намират дестина веднага. Има професии и професии. Друг пример - колко хирурзи в България се наемат да правят сърдечни операции? Има много професии, за които кандидатите са малко, а тия дето наистина могат да се справят с работата още по-малко.

Няма незаменими.

В случая може и прав да си но не употребяваи повече израза - няма незаменими- защото е тотално грешен .Ако ми го каже някой веднага ну отвръщам а ти що не станеш Борис Христов бе

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.