Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да разбера дали видео-картата работи/не работи?

Featured Replies

Днес бях на гости при един приятел, "за да му оправя проблема с филмите" - по негови думи... Проблемът е, че от няколко дни всички филми "вървят като на забавено" (пак негови думи) или вместо картина плейърът показва зелени ивици.

Първоначално си мислех, че е свързано с кодеци или нещо от настройките на компютъра или плейърите, които ползва. Но, след като си "поиграх" ;) малко с компа, ми се струва, че проблемът е с видио-картата, за това и пиша темата тук. По-надолу ще разкажа какво направих до сега по настройки и преинсталиране:

- Деинсталирах всички филмови кодеци. Изчистих регистрите (а и целия комп) от ненужни файлове.

- Инсталирах най-новия K-Lite Codec Pack.

Ситуацията беше без промяна - картината на филмите "сече".

- Пробвах с KMPlayer - нали няма нужда от външни кодеци, но... без промяна.

- Деинсталирах драйвъра на видео-картата и сложих по-нова версия. Пак същото.

- Проверих плейърите - и обнових някои, които имаха нужда. Трябва да кажа, че при всяка стъпка до сега последователно пусках филми през различни плейъри - BS Player, KMPlayer, WMP, mv2 player и Media Player Classic. Резултатът беше един и същи - с малки разлики в качеството на картината, но не това ме вълнуваше.

- Дефрагментирах и двата дяла на компа, даже промених и файловата система на NTFS. (така и така бях се заел :) )

- Антивирусната програма (Avast) аз съм му я инсталирал и настройвал - предполагам, че работи добре. Поне работи така както и на моя комп, де.

Та това е. Не се сещам какво друго за "човръкна" в софтуера. Което ме навежда на мисълта за проблем с видео-картата. Лично аз имах подобен случай с моя комп, който ми сечеше картината при някои игри - оказа се, че вентилаторчето на картата не се върти и се наложи да го сменя.

Ситуацията при моят приятел е малко по-специфична, защото компютърът още е в гаранция и не може просто да го отворим и проверим, дали е нещо с хардуера.

Затова имам нужда от съвет - как без да отваряме кутията на компютъра да разберем дали видео-картата работи коректно. Ако наистина има дефект, ще трябва да се носи в сервиз. Но дори и да го занесем, аз не съм сигурен дали ще приемат рекламацията (може и да я приемат - не казвам нищо лошо за сервиза, поне за сега) опасявам се да не изкарат виновни самите филми, които сме пробвали. Което няма да е истина - аз свалих същите филми и ги пробвах на моя комп, със същите плейъри.

Ето данни за въпросния компютър:

OS -> WindowsXP, SP2 + all updates

VC -> ATI Radeon 9550

Monitor -> SincMaster 795 ??(не го помня, в момента пиша от в къщи...)

RAM -> 512 mb

CPU -> Intel 2.6 ???(също не съм сигурен)

Драйвър за видио-картата свалих от сайта на ATI (също не помня точно коя версия, но беше най-новата за модела)

Антивирус -> Avast! 4.7

Off-topic: Ако все пак се окаже, че проблемът е софтуерен - моля да ми преместите темата на подходящото място. :wors:

А да има някакви артефакти по дисплея изобщо - не при филми, при всичко останало ?

Можете да пробвате с ATI Tool - пускаш тест и чакаш дали няма да излязат артефакти, ако излязат, проблема е с видеокартата. Ако всичко е в ред ( и с ATI Tool и с картината при всичко различно от филми), пусни една преинсталация на Windows начисто.

kokomil ми взе думите от...пръстите. И аз те съветвам да тестваш с различни 3D приложения, а не само с филми. Пуснете 3D Mark, ATi Tool, може и някоя игра и вижте какво е положението. Ако проблемът се окаже само при филмите, преинсталирайте кашата, ако го има и в другите приложения, бягайте там, от където е купен компютъра и вижте какво ще стане с гаранцията. Не виждам причина да не я признаят.

Друга проверка, която не спомена - провери ли температурата на видеокартата и натоварването на процесора? Надявам се не си забравил за Еверест.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Благодаря ви, за помощта! Оправиха се нещата..

Ммм, да... Е, не беше от видео-картата. Но поне я проверих laugh.gif

Оказа се, че има 3 (три?!?) инсталирани драйвъра за картата, които си пречеха, естествено (тоест може би са обработвали картината последователно и от там е било забавянето). Невероятно, но факт... LOL

Още веднъж благодаря за съветите :rolleyes:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.