Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за задачи на C/C++ (merged)

Featured Replies

Very Very LAME ама какво да се прави. И аз тепърва се уча. Публикувано изображение

#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;

#define MAX 1000

struct Size{ int A; }size;

void Find(string A)
{
	int i,how=0;
	char* a=new char[size.A];
	for(i=0;i<size.A;i++)
	{
		a[i]=A.at(i);
		if(i<=3 && a[i]=='q' && a[i-1]=='t' && a[i-2]=='e' && a[i-3]=='P') how++;
		if(size.A==5 && a[i]==' ' && a[i-1]=='q' && a[i-2]=='t' && a[i-3]=='e' && a[i-4]=='P')how++;
		if(size.A>5 && a[i]==' ' && a[i-1]=='q' && a[i-2]=='t' && a[i-3]=='e' && a[i-4]=='P'
			   && a[i-5]==' ') how++;
		if(i==size.A-1 && a[i]=='q' && a[i-1]=='t' && a[i-2]=='e' && a[i-3]=='P'
		   && a[i-4]==' ') how++;
	}
	cout << how << endl;
	delete []a;
}

int main()
{
	string A;
	getline(cin,A);
		if(A.size()>MAX) return 0;
	size.A=(A.size());
	Find(A);

return 0;
}

Мерси страшно много за задачката...

Ако може да помогнеш и за следната, понеже мен хич си ме няма, а учим информатика ;)

Та задачката е:

Да се направи меню-програма, която ще чете от клавиатурата данни за лекарства в аптека.

За едно лекарство се въвеждат име (до 30 символа) и цена (дробно число).

Да се ползва за целта свързан списък и структура.

След това да може да се извлича следната информация:

- да се прави справка дали дадено лекарство е въведено и каква е цената му, ако го има.

- да се изтрива лекарство по зададено име (без значение малки или големи букви).

- да се сортира списъка с лекарства по име (без значение малки или големи букви).

- да се извеждат всички лекарства които са в наличност и тяхната цена, разделени с интервал (ако списъка вече е бил сортиран, да се изведе сортиран).

- да се записва във файл списъка в предната точка.

- да може да се възстановява списък от създаден файл от предната точка (да се чете от файл).

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 941
  • Прегледи 234,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте ! Имам да правя едни задачки по програмиране, някой ако може да ми помогне с някоя от тях, ще бъда безкрайно благодарен. Условията са: Задача 1: Направете програма която генерира масив от точно N (1<=N<=100 000) на брой низа с произволно съдържание и дължина-произволно число от 1 до 100. След това сортирайте този масив. Хубаво би било сортирането в екстремалния случай да става за 1-5 сек. Накрая отпечатайте 100 елемента от масива за да се види дали що годе е сортиран (примерно ако масива е от 100 000 елемента отпечатайте елементите с индекс 0, 1000 2000,..., 999 000) Задача 2: Направете програма която намира K-тото по големина число в масив от цели числа. - Масива може да е до 10 000 000 елемента. - Да се направят 2 варианта на задачата, като единия да е чрез ползване на опашка. - да се даде оценка(писмена) на алгоритъма който сте измислили и тоя със ползване на опашка. Задача 3: Напревете програма която чете един текстов файл и създава нов текстов файл, във който всеки символ за табулация заменете с 4 интервала, и всеки \n символ, заменете с \n\n. Ако някой може поне една от тях да направи, ме спасява в някаква степен :speak:

здравейте,радвам се,че тук мога да намеря помощ!

трябва да представя една задача като проект! спешно е ! ето я и нея!

Да се напише програма,която създава файл,с пряк достъп Library.Dat, съдържащ информация за книгите на една библиотека. Всяка компонента на файла съдържа : инвертарен номер, заглавие, автор,националност и година на издаване. Инвертарните номера започват от 30 000 и завършват с 40 000. Програмата да може да извършва следните действия предлагани в меню:

- Включване на нова книга във файла.

- Изтрива книга от файла.

- Променя полето "година на издаване" , на на зададена,чрез инвертарния номер книга.

- Извежда върху екрана данните за всички книги от файла.

- Записва в текстовия файл Library.txt данните от файла с пряк достъп Library.dat.

- Намира и извежда на екрана книгите с посочена от потребителя година на издаване

Привет!Знае ли някои как мога да провера за колко време работи дадена програма?Разбрах , че имало такава възможност в STL, но никъде не намирам повече информация.Блогадоря ви предварително...

#include <iostream.h> #include <stack.h> int main() {stack <int> s; int n,a,x; cin >>n; for (int i=1;i<=n;i++) { cout << "x="; cin >> x; s.push(x);} cout<<"a="; cin>>a; int b=s.top(); while (( !s.empty()) && (b!=a)) {s.pop(); b=s.top();} if (a==b) cout << "yes"; if(a!=b) cout<<"no"; system("pause"); return 0;} това е задача която проверява дали едно число се съдържа в стек. Проблема ми е че ако се съдържа всичко е ОК но ако не се ми забива, в което не виждам никаква логика??? Ако някой има обяснение да ми каже че се мъча от 3 дена, а грешка не виждам.

#include <iostream.h>

#include <stack.h>

int main()

{stack <int> s;

int n,a,x;

cin >>n;

for (int i=1;i<=n;i++)

{ cout << "x=";

cin >> x;

s.push(x);}

cout<<"a=";

cin>>a;

int b=s.top();

while (( !s.empty()) && (b!=a)) {s.pop();

b=s.top();}

if (a==b) cout << "yes";

if(a!=b) cout<<"no";

system("pause");

return 0;}

това е задача която проверява дали едно число се съдържа в стек. Проблема ми е че ако се съдържа всичко е ОК но ако не се ми забива, в което не виждам никаква логика??? Ако някой има обяснение да ми каже че се мъча от 3 дена, а грешка не виждам.

#include <iostream.h>

#include <stack.h>

int main()

{stack <int> s;

int n,a,x;

cin >>n;

for (int i=1;i<=n;i++)

{ cout << "x=";

cin >> x;

s.push(x);}

cout<<"a=";

cin>>a;

int b=s.top();

while ( s.empty()!=0 && b!=a)

{s.pop();

b=s.top();}

if (a==b) cout << "yes";

if(a!=b) cout<<"no";

cout<<endl;

system("pause");

return 0;}

:)

Защо не ползваш STL?

Привет на всички!

Ето, че дойде време и аз да поискам помощ за една задача на С++, защото ми е по-слаб език на фона на Pascal. ;) Надявам се някой ако може да помогне, или ако е правил нещо подобно, да сподели...

Условието е следното:

Да се напише програма, която:

- извършва търсене на зададена информация във външен файл;

- извършва сортирането на файла по информация в някоя колона от него.

Файлът има статична структура (всички редове имат еднотипно форматиране);

Колоните на редовете са разделени с ':', като краят на редовете е със символа LF (OXOA).

Резултатът от търсенето да се извежда на екрана, а резултатът от сортирането - във външен файл.

Това е...надявам се някой да може да ми помогне.

Поздрави!

Боби

Да се напише програма, която:

- извършва търсене на зададена информация във външен файл;

Колоните на редовете са разделени с ':', като краят на редовете е със символа LF (OXOA).

Резултатът от търсенето да се извежда на екрана.

Поне за този цикъл може ли да ми помогне някой? Че ми трябва спешно... Сортирането го направих.

Мерси предварително!

Ако може някой да ми помогне ще му бъда много благодарен. Да се състави програма , обслужваща търговията на магазин. -Създаване на файл с данни за стоките - име , продажна стойност , покупна стойност; -Да се извежда списък на всички стоки с въведените данни за тях;Списък на тези стоки , чиято разлика между продажната стойност и покупната стойност е по-голяма от 30% от покупната стойност на стоката;Стоката с максимална печалба да се изведе; -Да може да се вмъква данни за нова стока; -Промяна на продажната стойност по дадено име на стока. -Да се оформи меню; Много ви моля , помогнете ми.

V cikala while prosto smeni mestata na 2-ta reda; da stane:

while (( !s.empty()) && (b!=a)){

b=s.top();

s.pop();

}

i ste s eopravi

Pomisli zasto :)

10х :shake_puter: оправи се

Дайте някакво решение за тази задача!Елементарна е но аз не се занимавам с такива работи а обещах на един приятел!ето я и нея!

Да се напише програма, която чете число в интервала [1;99] и го извежда с думи!Давайте идеи!СПЕШНО Е!PLS

• 1 месец по-късно...

Здравйете аз сам новак и не сам запознат много добре със С++ а пък сега ми предстоят кандидат-студентски изпити .. и трябва да направя програма ..

.. 1) .. Да се направи програма, която да извежда информация за клас (не повече от 32 души), която да съдържа:

А) ученици с най-висок успех;

Б) среден успех на класа;

В) ученици с успех под средния;

Г) ученици с най-нисък успех. ..

или

.. 2) .. Във файл с име TOURIST.DAT се съхранява информация за туристите, посетили България през месец май 2007 г. За всеки турист се съхранява следната информация:

* Входящ номер - 1, 2, 3 ... ;

* Име - символен низ, не по дълъг от 60 символа;

* Държава - символен низ, не по-дълъг от 20 символа;

* Възраст - цяло положително число;

* Пол - символ: 'f' - жена, 'm' - мъж.

Да се състави програма, която:

а) създава фйла и въвежда данни за 10 туриста;

б) добавя данни за нов турист във файла;

в) отпечатва имената на всички туристи от женски пол или извежда подходящо съобщение, ако липсват такива;

г) по даден номер на турист изтрива информацията за него от файла или извежда подходящо съобщение;

д) отпечатва името, държавата и възрастта на най-възрастния турист от мъжки пол или извежда подходящо съобщение, ако няма такъв;

е) за всяка държава отпечатва: име на държавата и брой туристи от тази държава.

.. не знам как да започна и ако може някои да ми помогне .. да ми даде несхто примерно .. ще съм много благодарен .. Rolling Eyes Embarassed .. 10х предварително.

За първата измислих нещо такова .. обаче сигурно не е вярна .. и затова искам помощ .. ПЛС

#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
	int clas[30] = {6, 6, 3, 2, 3, 4, 5, 6, 3, 3, 4, 5, 2, 3, 4,
	 5, 5, 4, 3, 5, 4, 3, 4, 5, 5, 6, 2, 3, 4, 5};
double students_high = 0;
double sr_uspeh = 0;
int under_sr_uspeh = 0;
int min = 0;
for (int i = 0; i > 30; i++)
{
	if (clas[i] > sr_uspeh)
	students_high = clas[i];
}
for (int i = 0; i < 30; i++)
{
	sr_uspeh += clas[i];
	{
	under_sr_uspeh += clas[i];
}
}
sr_uspeh /= 30;

min = clas[0];

for (int i = 1; i < 10; i++)
{
	if (clas[i] < min)
	min = clas[i];
}

for (int i = 1; i < 10; i++)
{
	if (clas[i] < sr_uspeh)
	under_sr_uspeh = clas[i];
}

cout << "A)" << students_high << endl << endl;
cout << "B)" << sr_uspeh << endl << endl;
cout << "C)" << under_sr_uspeh << endl << endl;
cout << "G)" << min << endl << endl;
cout << endl;
return 0;
}
  • 1 месец по-късно...

Здравеите, проблема ми е че от вчера почнах да се уча да програмирам на C++, в нета намерих много полезни уроци и примерни малки програмки, свалих си visual c++ 6.00, но не мога да изпълнявам малки програмки от 10тина реда за да уча основните оператори, та въпроса ми е как да изпълнявам програмки от 10 реда бързо и лесно и има ли редактор или компилатор които да ми показва грешката в кои ред е примерно в червено?

Мини първо през чистото С и тогава праскай С Плас Плас,другото е учене и проста Математика. И много тренировки. Редактор няма как да има-все пак Ти си програмиста а не компа а и ти го учиш какво да прави... Сверявай постигнатите резултати дали съвпадат с очакваните.Тествай 10 на пъти... ;)

• 2 седмици по-късно...

здравейте

някои няма ли някакви лекции по с++ които да са в електронен формат да ми ги прати? и всичко да е обяснено подробно щото нищо не разбирам или линк към елетронен учебник нещо? или пък евентуално решенията от тестовете на сайта бгтест построени по книгата на този Стойков, П., И. Иванов. Практическо ръководство по програмиране с използване на С++ : Част 2. - София : Фараго, 2008. - 14 с. ISBN 978-954-8641-20-3, имам я ама нищо не разбирам

благодаря ви предваритлено

ето някой ако може да ми каже верните отговори в този шибан тест моля/

http://bgtestove.com/component/option,com_...mid,192/tid,42/ и да ми каже с две думи зато е този отговор а не онзи

• 2 седмици по-късно...

Помогнете с решението на тази задача. Благодаря предварително.

При създаването на програмата да се изпълнят следните изисквания:

•Да се моделира дадения в задачата "реален" обект с неговите свойства, като се използват класове;

•Да се състави клас с член-променливи (характеристики) и член-функции (методи), указани в задачата;

•Декларацията и реализацията на класовете да бъдат отделени в различни файлове, свързани в проект;

•Да се състави конструктор и деструктор;

•Да се състави метод Set() за установяване на характеристиките на обектите;

•Да се състави метод Print() за разпечатване характеристиките на обектите;

•Да се съставят методи за връщане стойностите на всяка характеристика. Например: ако са декларирани характеристики name, age, number, да се дефинират методите GetName(), GetAge(), GetNumber();

•Създаване и унищожаване на обекти от класа чрез вход на данните от клавиатура и/или файл и проверка за коректност на входните данни;

•Да се изведе на екрана подходящо съобщение, ако не е открит търсения обект;

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Програмата трябва да тръгва на Dev-C++ .

Ето и задачата:

Въвеждане на данни за посетители на хотел: име, фамилия, адрес , начална дата на престоя, крайна дата на престоя, цена на стаята за ден. Да се състави метод, който изчислява сумата който има да плаща посетителя. Пояснение: броя дни по цената на стаята.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

• 4 седмици по-късно...

Който може да помогне с тая задачна. Днес учих за оператора switch. Така задачата е следната: Да се състави програма-калкулатор , която в зависимост от избраната от вас аритметична операция да извършва съответно действие с две цели числа. Ако може и малко обяснение :speak:

Ей за тази задачка ми трябва помощ:

Как мога да направя тази задача:

Мая и Мира са ученички в четвърти клас и имат да си казват много тайни

неща. Често те си разменят бележки, но се страхуват, че някой може да ги

прочете, затова те си измислили таен код. Всяка дума от бележката се пише с

английски букви и се кодира, като всяка буква от нея се замества със

следващата я в латинската азбука, като буквата “z” се замества с “а”. Всички

букви в бележката са малки. Оказало се, че след като са кодирали текста им е

трудно да го разчетат. За щастие открили, че в бележката има само

четирибуквени думи.

Помогнете на двете момичета, като напишете програма, която чете

от клавиатурата дума, съставена от четири малки латински букви и отпечатва

думата, чийто код е дадената.

ПРИМЕР 1

Вход:wpeb Изход:voda

Вход:ajnb Изход:zima

P.S. Задачата е от олимпиада за ученици 4-5 клас.

#include <iostream>

using namespace std;

char a[5];

int main ()

{

for (int i=0;i<4;i++)

{ cin>>a;

if (a=='a') cout<<'z';

else cout<<char(int(a)-1) ; }

cout<<endl;

return 0;

}

Който може да помогне с тая задачна. Днес учих за оператора switch.

Така задачата е следната:

Да се състави програма-калкулатор , която в зависимост от избраната от вас аритметична операция да извършва съответно действие с две цели числа.

Ако може и малко обяснение :P

Дай вход и изход :)

примерно 2 + 5 или пък 2+5 --> това не е много важно Публикувано изображение

да знам как да я напиша.

П.С. Напоследък адси много съм се зарибил Публикувано изображение

#include <iostream>

using namespace std;
int a,b;
double d;
char c;

int main  ()
{
 	cin>>a>>c>>b;
  switch (c)
  {
   	 case '+' :cout<<a+b;break;				  // ako c e + sabira
		case '-' : cout<<a-b;break;	//  izvajda
		case '*' : cout<<a*b;break;	   //umnojava
		case '/' : {d=a/b;cout<<d;break;} //deli
		case '%' : cout<<a%b;break;	//ostatak

}
		cout<<endl;
		return 0;
	}

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Е личи ти че си се зарибил яко ама като си се зарибил си се зарибил така че да разбираш всичко. Значи си сериозен ;) Благодаря за задачката

Здравейте.

Имам един проблем със една задача по програмиране. Задачата е следната: "В масивите а1,а2,...,аn и b1,b2,...,bn се съдържат катетите на n правоъгълни триъгълника. Да се напише програма за намиране номера(та) на триъгълника с най-голямо лице."

Програмата трябва да бъде написана на Pascal. Молбата ми е ако някой може да я напише, да ми помигне.

На няколко различни места по околовръстното шосе на Бургас, компанията Лукойл е оставила по една туба с бензин. Известни са разстоянията между тубите, както и количествата бензин във всяка от тях. Автомобил, с постоянен разход на гориво и с резервуар, който е празен в началото (и е с неограничена вместимост), трябва да тръгне от едно от местата, където има оставена туба и да направи пълна обиколка, като има право да ползва бензин само от оставените туби. Напишете програма CANS.EXE, която пресмята най-малкото общо количество на бензин в тубите, което е необходимо, за да може да се осъществи обиколката и намира мястото на тръгване. Входните данни се четат от текстовия файл CANS.INP. На първия му ред е записано едно цяло положително число N (не по-голямо от 1000), което задава броя на тубите и цялото число C (със стойност между 1 и 1000), равно на разхода за изминаване на единица разстояние. На следващия ред са записани N на брой цели неотрицателни числа (всяко, не по-голямо от 1000), които задават количествата на бензин в тубите според една избрана посока на обхождане на шосето, при която тубите получават последователните номера от 1 до N. Във входния файл следва още един ред, на който са записани разстоянията между двойките последователно поставени туби – първото число задава разстоянието между първата и втората туба, второто число – разстоянието между втората и третата и т.н., а последното число е разстоянието между последната туба и първата. Тези разстояния са цели положителни числа, не по-големи от 1000. Навсякъде във входния файл за разделител между две числа от един ред е използвана една шпация. Изходните данни трябва да бъдат записани като едно цяло число в текстовия файл CANS.OUT. Ако не е възможно да се осъществи обиколката, това число трябва да бъде равно на търсеното минимално количество бензин. В противен случай, трябва да бъдат изведен номерът на тубата, от която може да започне и успешно да се извърши обиколката. Ако съществуват повече от една възможности, трябва да се изведе най-малкият възможен номер. Пример CANS.INP 3 1 1 1 1 1 1 1 CANS.OUT 1 МНого е объркано това условие. Можете ли да помогнете?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.