Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за задачи на C/C++ (merged)

Featured Replies

Здравейте, колеги. Затруднявам се с една задачка на езика С.

Прочети малко за класове! И ще видиш че не е трудно никак даже. Защото това което си написал просто не става за нищо!

Кви ще са тея класове в C, може би имаш предвид структури? Публикувано изображение

rusimc, далече си от истината, така че залягай над учебника и чети :rolleyes:

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 941
  • Прегледи 234,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте, значи имам да направя една задача с C/C++, но ми е трудно бихте ли ми помогнали ? Условието на задачата е следното: Дадени са пет редици от произволни числа.Максималният брой N на числата във всяка редица е различен, но стойността му е: 6<=N<=15 (<= - по-голямо или равно).Напишете програма с която. .От всяка редица числа да се формира таблица, която да включва съответното число и полученото само от четните цифри в записа му.Ако в записа има само нечетни цифри да се запише -10; .Да се покаве за сравнение всички редици и формираните от тях таблици; .Да се изчисли средноаритметичната стойност на числата във всяка редица; .Да се определят за всяка редица и таблица най-малките числа. Забележка: Програмата да включва създадени подходящи функции. Благодаря предварително !

Редактирано от Hopar4o (преглед на промените)

Някой може ли да ми помогне за някой от тези задачи.Благодаря предварително!!! 1 зад. Програма с функция main() и избор чрез меню на функции за: • Въвеждане от клавиатура на размерност (с проверка за коректност) и елементи на масив от цели числа K(L) (L <= 30); • Изчисляване на средно-аритметичното от числата в масива, които се делят без остатък на 6; • Изчисляване на сумата на различните от нула числа и броя на нулевите числа в масива; • Намиране на максималното отрицателно число в масива и неговия пореден номер; • Извеждане на екран на резултатите от съответното изчисляване, както и на въведените числа в масива (с подходящи текстове). 2 зад. Съставете програма с менюта за избор и с функции за: а) Въвеждане от клавиатура в масив и файл (чрез допълване) данните за участнички в конкурс “Мис свят”: състезателен номер, физически данни (ханш, талия, бюст, тегло, ръст), години (с проверки за коректни данни). б) Презаписване на данните от файла (ако е зареден с данни!) в масив със съответни тип и размерност. в) Извеждане на справки с данните за: - участничка по въведен от клавиатурата състезателен номер (със запитване за нова справка за друг номер); - участничка с най-голям бюст; - всички участнички с възраст до 20 години. Главна функция main() - с меню за избор на функции и проверка за състоянието на данните. Използване на глобални променливи или функции с предаване на параметри - по избор.

• Администратор

2.3 Заглавието на темата трябва да е ясно и точно, да не е съставено единствено от главни букви и да описва максимално съдържанието на самата тема. Теми със заглавия от една дума или от рода на "Помощ!", "Имам проблем" и т.н. се изтриват без предупреждение.

Не се съмнявам,че решението на тази задача е супер просто... 1. Да се въведат от клавиатурата 4 цели числа. Да се намери сумата на отрицателните и сумата на положителните. Да се изведе по-голямата по абсолютна стойност от двете. Затруднява ме втората част...как точно да изразя с условен оператор сумата от отрицателните и после сумата от положителните? 2. Се сетих как да реша.

Редактирано от crazymonster (преглед на промените)

Направи 2 променливи едната да е за сумата на положителните числа, а другата за отрицателните като предварително им присвои 0. След това правиш проверка ако числото е по малко от нула го добавяш към променливата за положителните в противен случай добавяш към променливата на отрицателните!

Да, а тези променливи пак ще са от тип int нали така? Това го направих. Точно това добавяне към променливата на положителните не се сещам как да го направя. Иначе остатъкът от задачата съм го направил, смятай.
  • 2 седмици по-късно...

Условието на задачата ми е

Съставете програма на С++, която:

a. Декларира и инициализира с избрани от вас стойности двумерен целочислен масив с 3 реда и 4 стълба;

b. Отпечатва стойностите като правоъгълна матрица от числа;

c. Разменя съдържанието на редове 1 и 3 и отпечатва така променената матрица;

d. Разменя съдържанието на стълбове 2 и 4 и отново отпечатва матрицата.

Съставете същата програма, без да ползвате индекси, т.е. само с адресиращи изрази с указатели.

Съставете вариант на същата програма, в който числата от матрицата се съдържат в едномерен масив от 12 елемента.

Съставете вариант на предходната програма, в който едномерният масив е динамичен и размерите на матрицата, както и номерата на разменяните редове и стълбове се въвеждат от конзолата.

Начинаеща съм и досега успях да направя това, моля помогнете ми

#include <iostream>

using namespace std;

int main ()

{

const int m=3;

const int n=4;

int A[m] [n];

int i,j,k,l;

for (i=0;i < m; i++)

for (j=0;j < n; j++)

{

cout<< "A[" <<i<< "][" <<j<< "] = ";

cin>> A [j];

}

for (k=0; l=3;l = k++)

{

cin>> A[k] [l];

}

}

• 3 седмици по-късно...

Да се реализира програма на c++ реализираща цифров филтър от втори ред описан с дискретна предавателна функция от вида:post-252794-1259006695,98_thumb.jpg Данните за филтриране да четат от текстов файл.Филтрираният сигнал да се извежда в текстов файл.Изходният и филтрирания сигнал да се визуализират на екрана.Параметрите на филтъра и името на файла да се въвеждат в процеса на работа.Цифровият филтър се реализира посредством следната курентна зависимуст:post-252794-1259006730,38_thumb.jpg Да се създаде програма на c++ , която да въвежда съдържанието на текстов файл, сортиран по първите три символа от всеки ред. Това е общо за двете:post-252794-1259006743,36_thumb.jpg

Може ли да ми помгнете с една задача за начинаещ на C++ знам че е елементарна , но не разбирам много.Ето я задачата: Да се въведът 3 числа ако 2 от тях са равни да изпише че са равни ,а ако трите не са равни да изпише ,че не са равни. #include<<iostream> using namespace std; int main() { int a,b,c; cin<<a; cin<<b; cin<<c; if (a==b) (b==c) (c==a) else cout<<"ravni sa"<<endl; Спешно ми трябва!За утре е !!!

Моля за малко помощ...четене от файл

#include <fstream.h>

int main() {

char buffer[81];

ifstream inf("DATA.TXT");

while (inf) {

inf.getline(buffer, 80);

cout << buffer << "\n";

}

system("pause");

return 0; 

}

за компилатор ползвам Dev-C++ искам просто програмата да работи и да ми обясните всеки ред какво прави

благодаря!!!

Имам проблем с една задача на С++. Гледах някъде подобна задача, но мисля че се искаше точно обратното или пък не беше намесена матрица. Ето я и задачата: Дадена е правоъгълната матрица с реални числа C[MxN]елементите за които да се прочетат от файл, а размерът, който всеки път е различен, да се въведе от клавиатурата. Да се запишат в едномерен масив D онези нейни елементи които принадлежат на интервала (a,b]. Да се подредят елементите на D по възходящ ред. Получените резултати да се изведат на екран. Който има идея да пише тук :cool:

• 3 седмици по-късно...

Колеги и аз имам 4 задачи :cool: 1 Да се състави алгоритъм за намиране при каква стойност на n, се удовлетворява условието 1 + 1/2 + 1/3 + 1/4 + . . . + 1/n > a, където a е дадено. 2 Да се състави алгоритъм за въвеждане координатите на точки в равнината. Въвеждането се прекратява, когато се окаже, че n от въведените точки лежат в защрихованата област, и се извежда средно-аритметичното на абсцисите и средно-аритметичното на ординатите на точките, които лежат в защрихованата област: 3 Масивът а е с n елемента. Да се състави алгоритъм за създаване на нов масив, съдържащ индексите на елементите на масива а, които имат стойност в интервала (p,q), където p < q. 4 Зададени са k окръжности (абсциса и ордината на центъра и радиус) и m точки в равнината (абсциса и ордината). Да се състави алгоритъм за намиране коя окръжност съдържа най-малко точки.

PLS трябва ми спешно задачата да се реши много ще съм ви благодарен Задача : Намерете всички N-цифрени числа, равни на сумата от N-тите сте­пени на своите цифри. Благодаря предварително. ПС:наи късно до 04.01.2010 на Dev-C++ или на borland C++

Редактирано от sas347 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Може ли да ми помгнете с една задача за начинаещ на C++ знам че е елементарна , но не разбирам много.Ето я задачата: Да се въведът 3 числа ако 2 от тях са равни да изпише че са равни ,а ако трите не са равни да изпише ,че не са равни.

#include<<iostream>

using namespace std;

int main()

{

int a,b,c;

cin<<a;

cin<<b;

cin<<c;

if (a==b) (b==c) (c==a)

else cout<<"ravni sa"<<endl;

Спешно ми трябва!За утре е !!!

Много грешки си допуснал в опита си да напишеш програмата.Ето ти я правилна:

#include <iostream>

using namespace std;

int main()

{

int a,b,c;

cin>>a>>b>>c;

if (a==b||a==c||b==c) cout<<"ravni sa"<<endl;

else cout<<"ne sa ravni"<<endl;

return 0;

}

Моля за малко помощ за следната задача: В едномерен масив да се въведат стойности естествени числа.Да се създаде и изведе масив съдържащ само елементите с нечетен индекс,които са четни числа.

Моля за малко помощ за следната задача: В едномерен масив да се въведат стойности естествени числа.Да се създаде и изведе масив съдържащ само елементите с нечетен индекс,които са четни числа.

Какво не разбираш?

#include<iostream.h> void main () { int[100]; int n; do{cout<<"Kolko sa chislata? "; cin>>n;}while (n<=0||n>100); int i; for(i=0;i<=n-1;i++) Дотук мисля,че трябва да е така,но по-натам нямям никаква идея

Задачата ми трябва за 4-ти ще съм много благодарен ако ми помогнете да я завърша.

#define MAXN 10 // array elements

#include <stdio.h>
#include <conio.h> // getch()

int main(void)
{
    unsigned int numbers[MAXN] = {0}; /* initialize arrays */
    unsigned int odd[MAXN] = {0};
    unsigned i, j; /* working variables */

/* read numbers from user */
    for(i=1; i<=MAXN; i++) { 
      printf("numbers[%u] = ", i);
      scanf("%u", &numbers[i]);
    }   

printf("\n");

/* Condition (numbers[i]%2==0, i+=2) checks value stored in array[i]
    is even or odd. i+=2, give to us only odd array elements, for example:

if we have: num[i], i = 1;
            num[1];
            i+=2 (equal to i=i+2)
            num[3]
            i+=2 (equal to i=i+2)
            num[5]... and so.

Program prints the result (use some for() ) with new odd[] array, which store
    these values from number[] which elements are ODD numbers, and they are EVEN
    numbers. */

for(i=1, j=0; i<=MAXN; i+=2) {
      if(numbers[i]%2==0) {
          odd[j] = numbers[i]; 
          printf("odd[%u] = numbers[%u] = %u\n", j, i, odd[j++]); 
       }
    }

getch(); // wait user hit a key, before program close

return 0;
}

1. Ако искаш може да вмъкнеш една проверка, дали въведеното число е естествено (т.е. неотрицателно, input>=0), ако не е да запазиш нула (примерно) или да изведеш съобщение за грешка.

2. Резултата може да го изведеш в нов цикъл, не е проблем, дори при подобни задачи е желателно, но това вече предполагам знаеш как става.

Задачата е написана на C, написах колкото се може по-подробни коментари, да се ориентираш и да си (пре)напишеш задачата.

Весело посрещане на Нова Година!

Редактирано от krisku (преглед на промените)

Някакви идеи, как да я оправя да работи и довърша, че ми писна...

П.П. Събрал съм всичко в 1 файл, че да е по лесно, като за форум...

Публикувано изображение

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

имам 2 задачи, а нищо не разбирам... обещавам да черпя!!!!

1.Дадени са матриците А и В

5.1. Да се пресметне разликата αА – αВ при

А[N*N] , B[N*N]

5.3. Да се пресметне произведението А*В при

A[M*N] , B[N*L]

[22:31:19] - |YaZo0o0o®™| Ясен СМГ: //programa presmqta6ta A[N][N]-B[N][N] i A[N][N]*B[N][N]

#include <iostream>

#include <iomanip>

using namespace std;

int main () {

int N;

cout <<"N=";

cin >>N;

int A[N][N],B[N][N],C[N][N],D[N][N];

for (int i=0;i<N;i++) {

for (int j=0;j<N;j++) {

cout <<"A["<<i<<"]["<<j<<"]= ";

cin >>A[j];

}

}

for (int i=0;i<N;i++) {

for (int j=0;j<N;j++) {

cout <<"B["<<i<<"]["<<j<<"]= ";

cin >>B[j];

}

}

for (int i=0;i<N;i++) {

for (int j=0;j<N;j++) {

C[j]=A[j]-B[j];

}

}

for (int i=0;i<N;i++) {

for (int j=0;j<N;j++) {

D[j]=2*(A[0]*B[0][j]+A[1]*B[1][j]+A[2]*B[2][j]);

}

}

cout <<"Masivut A: \n";

for (int i=0;i<N;i++) {

for (int j=0;j<N;j++) {

cout <<setw (4)<<A[j];

}

cout <<endl;

}

cout <<"Masivut B: \n";

for (int i=0;i<N;i++) {

for (int j=0;j<N;j++) {

cout <<setw (4)<<B[j];

}

cout <<endl;

}

cout <<"Masivut C: \n";

for (int i=0;i<N;i++) {

for (int j=0;j<N;j++) {

cout <<setw (4)<<C[j];

}

cout <<endl;

}

cout <<"Masivut D: \n";

for (int i=0;i<N;i++) {

for (int j=0;j<N;j++) {

cout <<setw (4)<<D[j];

}

cout <<endl;

}

system ("pause");

return 0;

}

2.Публикувано изображение

//programa, koqto izvejda na ekrana masiv A[N][N] i opredelen interval go vkarva v ednomeren masiv B,

//kato mu se namira minimalen i maksimalen element i se sortira po vuzhodq6t red

#include <iostream>

#include <iomanip>

using namespace std;

int main () {

int N,a,b,k=0,br,min;

double temp;

cout <<"Vuvedete N: ";

cin >>N;

cout <<"Vuvedete elementa, do koito 6te se vzemat stoinosti (red i kolona): ";

cin >>a>>b;

br=N*N;

double A[N][N],B[br];

for (int i=0;i<N;i++) {

for (int j=0;j<N;j++) {

cout <<"A["<<i<<"]["<<j<<"]= ";

cin >>A[j];

}

}

for (int i=0;i<N;i++) {

for (int j=0;j<N;j++) {

cout <<setiosflags (ios::fixed)<<setprecision (2);

cout <<A[j]<<" ";

}

cout <<endl;

}

for (int i=0;i<a;i++) {

for (int j=0;j<b;j++) {

B[k++]=A[j];

}

}

cout <<endl;

for (int i=0;i<k;i++) cout <<B<<" ";

cout <<endl;

double min2=B[0],max=B[0];

for (int i=0;i<k;i++) if (B<min2) min2=B;

cout <<"Minimalniqt element e: "<<min2<<endl;

for (int i=0;i<k;i++) if (B>max) max=B;

cout <<"Maksimalniqt element e: "<<max<<endl;

for (int i=0;i<k-1;i++) {

for (int j=i+1;j<k;j++) {

min=i;

if (B[j]<B[min]) {

temp=B[min];

B[min]=B[j];

B[j]=temp;

}

}

}

for (int i=0;i<k;i++) cout <<B<<" ";

cout <<endl;

system ("pause");

return 0;

}

Редактирано от lidera (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Условието на задачата е : В масивите X1,X2,… Xn, и Y1,Y2,… Yn се съдържат координатите на n точки. Последователно съединени, точките образуват начупена линия с n-1 отсечки.Да се състави алгоритъм и напише програма за намиране процента на отсечките с дължина под средната в начупената линия. В програмата да се използват динамични масиви. Ако някой може да помогне с решението й,ще съм много благодарен!!!

• 2 седмици по-късно...

В масивите а1, а2, . . . , аn и b1, b2, . . . , bn се съдържат катетите на n правоъгълни триъгълника. Да се състави програма за намиране номера на триъгълника с най-малка хипотенуза. моля помогнете спешно :help wanted4: задачата трябва да е на С не на С++ не знам дали има голчма разлика но предполагам.По начина по който учим програмите ни почват #include <stdio.h> void main() {

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.