Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се издава книга?

Featured Replies

Здравейте, исма да попитам как се издава книга в България. Моята братовчедка написа любовен роман, и той е страхотен, към кое издателство може да се обърнем с молбата да прочете романа и ако им хареса да го издадат, попринцип много трудно ли става подобно нещо?Някой знае ли?

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

Нямам никаква предства, но съм забелязала че различните издателства наблягат на няколко основни жанра. Чувала съм, че Хермес и БАРД публикуват доста любовни романи и затова ще те насоча към hermesbooks.com и bard.bg

Други издателства с насоченост към художествената литература: АНУБИС, АТИКА, КОЛИБРИ, КРЪГОЗОР

Може да се обърнеш за съвет и към АБК. Ето и пълен списък на издатествата членуващи в асоциацията.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Определено не става лесно. Най-добрият вариант според мен е да се изпрати на колкото се може повече.

Ако направиш нещо сподели...Аз доколкото знам, има вариант да издадеш нещо и да си платиш поне един мой болен роднина си беше платил за неква бездарна стихосбирка да му издадат. Въпросът е обаче на теб да ти плащат, а не ти на тях. Но ми се струва, че в България просто този пазар е много малък.И все пак успех!

Редактирано от dindi (преглед на промените)

• Автор

Определено не става лесно.

Най-добрият вариант според мен е да се изпрати на колкото се може повече.

A как да разбера на кой да го пратя.

Аз чета много любовни романи, и този на брачедката е трепач, аз ви казвам уникално оригинална история, който е чел романи ще знае, че е добро. Аз го качих в един сайт, по-точно само Пролога, началото на книгата, ей я http://www.hulite.net/modules.php?name=New...e&sid=68887 кажете дали ви харесва. Според мен и няко приятелки, много си я бива, ама ние сме чели и останалата история, тя пише така за себе си, и смята да направи три книги за трите сестри, първата е за първата сестра. Ох много сиакм да я зарадвам, ама незнам как, едва ли такива големи издателства като Ирис и Бард ще се съгласят да я публикуват. Ама поне някое малко, макар да незнам кое може да е то.

Редактирано от Ralna (преглед на промените)

Пролога, началото на книгата, ей я http://www.hulite.net/modules.php?name=New...e&sid=68887 кажете дали ви харесва. Според мен и няко приятелки, много си я бива, ама ние сме чели и останалата история, тя пише така за себе си, и смята да направи три книги за трите сестри, първата е за първата сестра. Ох много сиакм да я зарадвам, ама незнам как, едва ли такива големи издателства като Ирис и Бард ще се съгласят да я публикуват. Ама поне някое малко, макар да незнам кое може да е то.

На мен ми хареса, а и вярвай розови романчета и аз доста съм прочела. Може ли да направя няколко забележки или да се въздържа? :angry:

• Автор

На мен ми хареса, а и вярвай розови романчета и аз доста съм прочела. Може ли да направя няколко забележки или да се въздържа? :ph34r:

Давай, не се въздържай, откак е написала тва, сигурно 1000 корекций му бе правила, и ще му направи още толкова, та ако пуснеш някоя критика, ще е за добро

Давай, не се въздържай, откак е написала тва, сигурно 1000 корекций му бе правила, и ще му направи още толкова, та ако пуснеш някоя критика, ще е за добро

Ами въобще не ми харесва заглавието на книгата, измислете и нещо по оригинално нали ги знаеш розовите романчета: "Роза в пустинята", "Принцеса на вятъра","Пленницата на дракона" и т.н Просто "Смелата принцеса" е мн. хммммммм постно. Дори ако сложи името на главната героиня ще е по - добре нали казваш, че ще прави трилогия.

Не знам каква е цялата книга, но братовчедка ти нека се пази от това да бъда разнопосочна. Нека централизира действието и да задълбава в самата си идея. Ще има време и нещата, които би искала да включи може да ги направи в друга книга с други герои. Просто да разказва за неща, които пасват. Доколкото виждам тя нарочно е избрала да постави героините си в съвсем различни и противоположни среди. Да не забравя, че мястото няма значение, важно е действието.

Хубаво е че преправя, защото някои от диалозите са хммммм нереалистични.

Абе баси кво се правя на умна. Надявам се да си намери издател. Хубаво е че има желание да пише, макар, че този жанр е доста оплюван от всички. Не помня в кой филм беше където главните герои спореха какво е най - трудното. И отговора на един от тях беше, че най - трудно е да напишеш книга, защото всеки може да започне, но е трудно да представиш краен продукт. Лично аз се радвам за младите хора, които правят нещо, което обичат и се опитват чрез него да постигнат нещо. Та, успех!!!

И спокойно тя една книга така или иначе преди да се издадее минава през ръцете на редактор.

• Автор

Ами въобще не ми харесва заглавието на книгата, измислете и нещо по оригинално нали ги знаеш розовите романчета: "Роза в пустинята", "Принцеса на вятъра","Пленницата на дракона" и т.н Просто "Смелата принцеса" е мн. хммммммм постно. Дори ако сложи името на главната героиня ще е по - добре нали казваш, че ще прави трилогия.

Не знам каква е цялата книга, но братовчедка ти нека се пази от това да бъда разнопосочна. Нека централизира действието и да задълбава в самата си идея. Ще има време и нещата, които би искала да включи може да ги направи в друга книга с други герои. Просто да разказва за неща, които пасват. Доколкото виждам тя нарочно е избрала да постави героините си в съвсем различни и противоположни среди. Да не забравя, че мястото няма значение, важно е действието.

Хубаво е че преправя, защото някои от диалозите са хммммм нереалистични.

Абе баси кво се правя на умна. Надявам се да си намери издател. Хубаво е че има желание да пише, макар, че този жанр е доста оплюван от всички. Не помня в кой филм беше където главните герои спореха какво е най - трудното. И отговора на един от тях беше, че най - трудно е да напишеш книга, защото всеки може да започне, но е трудно да представиш краен продукт. Лично аз се радвам за младите хора, които правят нещо, което обичат и се опитват чрез него да постигнат нещо. Та, успех!!!

И спокойно тя една книга така или иначе преди да се издадее минава през ръцете на редактор.

А я кажи, кои от репликите смяташ за нереалистични, а за заглавието, аз доколкото знам то се пише накрая, нали се сещаш, тва е работно заглавие, беше измислила, нещо от сорта, "Смелата Принцеса", че наща ще се сражава и т.н. За другата "Дивата принцеса" щото главната ще е огън и жупел и "Нежната Принцеса" в която главната с нежността си ще покори викинга. Амакакто и да е , и на мен не ми допадат много, та ще й помогнем с избирането :) Наистина много хора подценяват Любовните романи, но това не пречи да са хубави. Ако някой й даде шанс, тя ще направи много хубава кариера, и аз затова търся начини, тя дори не знае.

• 2 седмици по-късно...

http://www.need.bg/?c=70

Избираш, пращаш и дано някой го хареса. Това е начинът.

И бъдете упорити, още повече, ако е качествено, ще се намери издател, който да го оцени.

Редактирано от lpa (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Моята книга, за да я издам чаках почти 11 месеца. В крайна сметка се намери човек, който да я издаде и да поеме разходите по нея. Издателите имат някои определени изисквания. Примерно книгата трябва да бъде с определен обем ( на мен така ми казаха в няколко издателски къщи ), това за да може да има печалба за всички по хранителната верига - издател, разпространител, продавач. Трябва да бъде стилово съобразена с търсенията на пазара (което и до ден днешен ми се струва нелепо, ако се напише нещо несъобразено, то може да се окаже бобма, но българският книжен пазар не предразполага към рискове), както и писателят трябва да бъде що-годе популярен. Това последното е нещо сложно, защото за да стане популярен един автор, то той трябва да има издадена книга. Общо взето се получава един затворен кръг, за да излезеш от който, трябва да имаш търпение и да влагаш много усилия. Най- често в издателствата ще чуеш фразата "Намерете си спонсор и ще я издадем". Но и след десетия път недей да се отказваш, защото ако си заслужава, книгата ще се издаде. ;)

Трябва да напишеш имейл на някое издателство. Обясни им за братовчедка си, за книгата, за героите и сюжета. 90% сигурно е, че ще ти отговорят, дори и да е отрицателно! Но да се надяваме всичко да е ОК! Прочетох пролога и много ме заинтригува! Нямам търпение да прочета историята по- нататък!

• 3 месеца по-късно...

Здравейте, исма да попитам как се издава книга в България. Моята братовчедка написа любовен роман, и той е страхотен, към кое издателство може да се обърнем с молбата да прочете романа и ако им хареса да го издадат, попринцип много трудно ли става подобно нещо?Някой знае ли?

Аз имам същия проблем.Написала съм един любовен роман,мисля че е хубав,но не знам какво трябва да направя за да мога да го издам.Това ми е мечта да имам своя собствена книга,наистина много го искам.Когато видях този сайт направо стомаха ми се сви,защото видях че и някой друг също се мъчи да издаде книгата си.Знам че този сайт е направен за да помогне на момичето и наистина много съжалявам за това че в България условията за издаване на книги особенно от млади хора са направо смешни и все пак ми се иска да помоля най-сърдечно за помощ.Ако намерите някакъв начин за издаването на книга ,помогнете и на мен.Ще съм ви много благодарна.Знам че шансовете ми са малки.Без спонсор,без име което да е познато на читателите няма шанс.Често чувах "Откажи се ,няма смисъл!",често дори и аз самата си го казвах,но не се отказах и все пак незнам какво да правя за да превърна мечтата си в реалност.Всеки ден мечтая за шанс,за шанс хората да прочетат книгата ми ,само мисълта че може да хваща прах някъде ме отвръщава.Много ви моля помогнете.Благодаря ви предварително.

[email protected]

Дами, за да издадете книга трябва да имате познати в бранша или да си намерите спонсор. Принципно няма българско издателство, което издава български автори защото са му харесали. То и чуждестранно такова няма и навън нещата стават само с препоръка. Така че можете да пишете гениално, в което силно се съмнявам :P , но никой няма да ви обърне внимание. Т.е. шансовете не са малки, никакви ги няма. Пътят към успеха е циничен, минава през секса и парите като само второто ви дава пълна сигурност :wors: Съвет от мен- не се хабете. Но ако още не съм ви отказал от глупавата ви надежда, тогава участвайте с произведението си или част от него в литературни конкурси, спечелете ги и някой може да ви обърне внимание.

Не смятам че писането е хабене.Никога няма да се откажа да пиша независимо дали има шанс да издам книга или няма.Писането ме зарежда,дава ми много и аз ще продължа.Просто ми се искаше да издам книга.Има много талантливи хора проблемът идва от там че никой не им дава шанс.Ще продължавам да опитвам.Все пак надеждата умира последна:help:

Редактирано от rozi4ka91 (преглед на промените)

• 4 месеца по-късно...

А колко горе-долу излиза издаването на една книга от 300 стр. Примерно ако се намери спонсор?

ако смяташ да печелиш от книгата е трудно!!! При толкова книги. никой не рискува с нов автор в БГ!! НО ако много искаш да издадеш изходът е САМИЗДАТ!!! АЗ ТАКА НАПРАВИХ! ЗА ПО- ЕВТИНО САМ СИ НАПРАВИХ предпечатна подготовка с page maker но става и с Word! ако можеш направи си и корицата - има много графични програми! После намираш печатница и готово! само ти трябва издателство за ISBN, но се намира, щом не се охарчва! даваш му бройки за библиотеките е и още няколко!!! Основното е да решиш тиражът!!!! ако е 50 вероятно единична бройка ще е около 10 лв. на мен 100 екз. в ~ 200 стр книга ми струваха около 500 лв. но сега вероятно е по-скъпо. При по-голям тираж цената на единична бройка спада много НО какво ще ги правиш?

ако смяташ да печелиш от книгата е трудно!!!

При толкова книги. никой не рискува с нов автор в БГ!!

НО ако много искаш да издадеш изходът е САМИЗДАТ!!!

АЗ ТАКА НАПРАВИХ! ЗА ПО- ЕВТИНО САМ СИ НАПРАВИХ предпечатна подготовка с page maker но става и с Word!

ако можеш направи си и корицата - има много графични програми!

После намираш печатница и готово! само ти трябва издателство за ISBN, но се намира, щом не се охарчва! даваш му бройки за библиотеките е и още няколко!!!

Основното е да решиш тиражът!!!! ако е 50 вероятно единична бройка ще е около 10 лв.

на мен 100 екз. в ~ 200 стр книга ми струваха около 500 лв. но сега вероятно е по-скъпо.

При по-голям тираж цената на единична бройка спада много НО какво ще ги правиш?

И колко от книгите ти се купиха? Интересно ми е как една напълно нова книга с неизвестен автор може да запали интереса на читателя. Твоята книга за какво беше?

http://www.bukvite.com/biblio/calc.php Ето тук може да се сметне колко горе-долу излиза печатането на книга. Бройката обаче не трябва е повече от 50 книги :)

Редактирано от HopeLess (преглед на промените)

• 10 месеца по-късно...

Ralna здравей и в моя случей аз питам как се иаздава книга но този път аз я пиша и е детцка не бих искала да ти звучи смешно намерих един сайт в кой- то се пиа килко стр.искаш да е книгата и така на татък!Ето го!http:/ www.bukvite.bg:) :clap::hush:

Редактирано от funnu (преглед на промените)

Ralna прекопирай сайта или го търси в google защото не съм го написала правилно или нещо не става! :lol6::yanim:

Не смятам че писането е хабене.Никога няма да се откажа да пиша независимо дали има шанс да издам книга или няма.Писането ме зарежда,дава ми много и аз ще продължа.Просто ми се искаше да издам книга.Има много талантливи хора проблемът идва от там че никой не им дава шанс.Ще продължавам да опитвам.Все пак надеждата умира последна:P

За какво да пишеш на ново по-добре прегледай грешките си и реши какво ново ще напишеш но ако издадеш книга не трябва сама да се купува а и да

се харесва на хората. Но в едни си права надеждата умира последна!

:yanim:

За да издаваш книга,първо трябва да овладееш правописа... Поне...

За да издаваш книга,първо трябва да овладееш правописа... Поне...

Защо трябва да пишеш вярно кoгaтo я даваш на някое издателство те проверяват и редактират! ;)

Определено не става лесно.

Най-добрият вариант според мен е да се изпрати на колкото се може повече.

На кой да пращам и как да разбера ако имащ email на някое издетелоство ми го прати но иначе няма смисъл. Публикувано изображение

Според мен аз когато си завърша книгата ще отида в mall sofia и ще попитам да ли може при тях да издам книга и кое издателство ми препоръчват.Но може би ще ме срам а и несъм много сигорна а и дали така ще стане! Но незнам дали ше го направя просто ви предлагам. :rolleyes:

А колко горе-долу излиза издаването на една книга от 300 стр. Примерно ако се намери спонсор?

Защо питаш та нали ние за това говориме как се издава книга! Задал си грешен въпрос. :handshake:

На мен ми хареса, а и вярвай розови романчета и аз доста съм прочела. Може ли да направя няколко забележки или да се въздържа? ;)

Та моя въпрос е за какви разови романчета говориш а и не е нужно да си прочела поне 100 романчета има и по-интересни неща от романинте!

Трябва да напишеш имейл на някое издателство. Обясни им за братовчедка си, за книгата, за героите и сюжета. 90% сигурно е, че ще ти отговорят, дори и да е отрицателно! Но да се надяваме всичко да е ОК!

Прочетох пролога и много ме заинтригува! Нямам търпение да прочета историята по- нататък!

Аз не съм го прочела но дай пример за имейл на някое издателство защото аз не знам такова! PLEASE :sobbing:

По доло прочетох че искаш да я зарадваш според мен това означава че не трябва да и казваш та нали това означава изненада! А в първото ти писмо се задава въпрос към кое издателство да се обърнем /и двете\ а ти изкаш да я изненадаш аз немога да си обясна просто не разбирам или просто това е правописна грешка. :handshake:

Та моя въпрос е за какви разови романчета говориш а и не е нужно да си прочела поне 100 романчета има и по-интересни неща от романинте!

Твоя въпрос и всичките ти отговори, говорят за незрялост абсолютно нормална за възрастта ти. Не е зле да се научите да четете, преди да правите каквито и да е било опити да пишете!

Междудругото между редактор и коректор има разлика. Не е зле да се осведомиш, преди да се успокяваш, че правописните ти грешки няма да цъфнат...

Първо не съм малка бях се объркала тоест бях объркала годината. И не намирам някаква грешка във моите отговори. И не бих искала да се обиждаме.

Още по-лошо за теб. За да не излезе намесата ми заядлива, въпреки че наистина се потресох, ще ви дам съвет да драснете едно ЛС на cefules. Човекът редовно е публикуван и сигурно ще може да ви обясни как стават нещата в действителност. Освен, че е изключително талантлив, изглежда и много мил и се съмнявам да ви откаже и ще ви даде някой полезен съвет.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.