Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Даскалите излязоха много нагли!

• Отговори 810
  • Прегледи 70,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Да, Sessily, Дяволски, ама Ангел cool.gif Не съм искала да те засегна, нито да се конфронтирам с теб! Ако, така си ме разбрала, съжалявам! Мненията ти винаги са ми били интересни и ги уважавам!

Но, нека да внеса едно уточнение, че в предният си пост не визирах само твоето мнение, въпреки, че те цитирах, нормално е да се получават недоразумения, още повече, когато пишем, а не разговаряме очи в очи.

А, пък това с дявола и евангелието ме подсеща за една друга приказка за комитите, но сега няма да я коментирам, то си ни е народопсихология.

За да не оставаш с погрешна представа, не, не смятам, че всичко извън София е село! Макар и по произход да съм от София цял живот съм живяла и продължавам да живея в един от онези малки градове, които си изброила. В моя град загина и леката и тежката промишленост много отдавна, а бизнеса не дава препитание на толкова много хора. Повечето, които живеят в града се издържат от парите, които им изпращат близките им от чужбина. Така че, ясно ти е, и хора в работоспособна възраст не останаха. Има само пенсионери, дето си гледат внуците ученици.

Да, сигурно си права за синдрома на абсолютната правота, но защо не се замислиш дали това не е защитна реакция, още повече, че абсолютна правота няма, както няма и Абсолютна Истина. Хайде, да си кажем честно, че сигурно и на учителите им се иска да получат едно елементарно "Благодаря" за труда си, а не само да бъдат плюти и унижавани. Защо никой в тази тъй обширна вече тема не се сети да пусне постиженията на учениците от национални и международни олимпиади и състезания?! Защо, след като зад всеки успял ученик стои по един, а понякога двама добри преподаватели?! Тези хора не заслужават ли достойно заплащане на труда си?! Да, зная отговора: "Ама, има и такива дето за нищо не стават пък искат пари". Е, искат и си е тяхно право да искат, както и на всички нас, само дето някой пак не си е свършил работата и за това има калпави учители в школата. Учителят не се самоназначава. Назначава го Директора с конкурс. И, ако се назначи лош учител идва ред на служителите от Регионалните Инспекторати, дето трябва да влизат на проверки.

За мен специално синдикатите натвориха куп глупости на гърба на учителите и сега им се налага да носят последиците от нечия некомпетентност или добре премислена тактика.

Спирам да пиша, темата поне за мен е изчерпана, доволна съм, че детето ми най-после е в клас, а аз не станах комита...

Съжалявам, ако съм била малко рязка, но някакси се нервирам на софийското високомерие и се радвам, че не го споделяш. За изброените от мен градове, това което казваш е абсолютно вярно и именно това съм имала в предвид - че самата ни икономика все още не е на нужното ниво, че да може човек спокойно да сменя работното си място с цел максимално добра реализация. Иначе винаги съм казвала, че уважавам учителския труд и именно за това искам тези учители, които подготвят децата за олимпиади да бъдат подобавъщо оценени, а тези които са на училище само заради стаж, да изчезнат от системата. Между другото единия от тазгодишните златни медалисти от международната олимпиада по информатика е от моя град, но не се подготвя от учители в училище. ТОй е такъв благодарение на една частна школа по информатика, тези които са го подготвили са университетски преподаватели. Така че съм малко резервирана към този тип постижения - убедена съм, че само с часовете в училище те не могат да се случат. Изобщо критериите за разликите в заплащането на учителите са много трудноопределими и в момента наистина неясни. Но трябва да ги има, затова се надявам дискусията по този въпрос да продължи.

Трябва спешно и задружно всички да изявим подкрепата си към учителите.Обръщам се към тези който не симпатизират на учителите, сега не е време да обсъжда ме да ли са прави или не учителите, трябва спешно да предотвратим опита на правителството да смачка учителите със сила. Да спасим колибата на съседа защото пожарът неменуемо ще се прехвърли и върху нашета барачка.Съжелявам да го кажа но идват гадни времена и на правителството пролетариата му пречи.

Трябва спешно и задружно всички да изявим подкрепата си към учителите.Обръщам се към тези който не симпатизират на учителите, сега не е време да обсъжда ме да ли са прави или не учителите, трябва спешно да предотвратим опита на правителството да смачка учителите със сила. Да спасим колибата на съседа защото пожарът неменуемо ще се прехвърли и върху нашета барачка.Съжелявам да го кажа но идват гадни времена и на правителството пролетариата му пречи.

Сериозно ли говориш ?

Не мислиш ли, че партиите са в дъното на всичко това, което се случва със стачката на учителите ?

Не вярваш ли, че политически интереси стоят зад тях ?

yanka_partizanka

Новак

Неизвестна възраст

Полът не е посочен

Неизвесто местонахождение

Неизвестна рождена дата

Lidera, много от синдикалните лидери са като теб - не разбират за какво става въпрос. Ти поне си млад и има да се учиш, нищо че се чувстваш лидер.

Не че обичаш това занимание - учене и четене, личи си. Но са те напомпали, не със знания, а с дебел врат. Това искат и от образователната "система"

:clap::speak::yanim:

Благодаря, че ме разсмя. Смях се от сърце. На такива каято тебе ще кажа:

- аз не уча, аз работя върху себе си и се развивам като пълноценна личност без комплекси, за да мога да се справя с многото пречки до успеха!

- мисля, че точно аз знам за какво става дума.

- не знам какво животно си, дали си учител или мъж, жена, комплексар или какво, но за разлика от теб аз успявам да си трупам успешно врагове, защото постигам нещо в живота :)

- по повод ника ми това ми е прякора. Просто съм капитан на отбора по шах в училище и то 2 поредни години и завършваме все на 3-то място в България. Да също така бях лидер и на един отбор по компютърно програмиране, но вече не се занимавам с това ;) Да не мислиш, че е приятно да ти викат зубър, матрица, хакер или тем подобни. Мен ме радва, защото знам че съм постигнал повече от този, който говори за мен.

- мен никой не ме помпа с нищо. Аз сам си оправям живота и аз сам си се боря, за да успея!

- за мен не е важно дали ти или еди си кой ще каже за мен нещо. Аз не се влияя от хорското мнение. Мен ме интересува мнението за мен на определени хора и до сега все получавам одобрението им!

Надявам се, че няма да ме разбереш погрешно ;)

С уважение

;):wors::yanim:

- аз не уча, аз работя върху себе си и се развивам като пълноценна личност без комплекси, за да мога да се справя с многото пречки до успеха!

- не знам какво животно си, дали си учител или мъж, жена, комплексар или какво, но за разлика от теб аз успявам да си трупам успешно врагове, защото постигам нещо в живота :)

- по повод ника ми това ми е прякора. Просто съм капитан на отбора по шах в училище и то 2 поредни години и завършваме все на 3-то място в България. Да също така бях лидер и на един отбор по компютърно програмиране, но вече не се занимавам с това ;) Да не мислиш, че е приятно да ти викат зубър, матрица, хакер или тем подобни. Мен ме радва, защото знам че съм постигнал повече от този, който говори за мен.

- мен никой не ме помпа с нищо. Аз сам си оправям живота и аз сам си се боря, за да успея!

- за мен не е важно дали ти или еди си кой ще каже за мен нещо. Аз не се влияя от хорското мнение. Мен ме интересува мнението за мен на определени хора и до сега все получавам одобрението им!

С уважение

Хем се радвам, че има хора като теб, които са решили сами да се оправят и не ги е страх, и в същото време искам да ти кажа : сам не може. Все от някого се учиш. Помисли за учителите си.

Не ме интересува особено дали ще го направиш.

:) :) :P

С уважение

Lidera, извинявай ако бъркам, но имам усещане за неистина. Имаш манталитета на политически лидер, мозък няма, но компромати бълва. За справка - погледни си цитата, гледал си ми досието. Ами аз съм продукт на комсомола, когото ти не познаваш (или се правиш, че не познаваш), не обичам форумите, защото са анонимни, можеш да бълваш гнусотии, но се поувлякох. И не случайно никът ми е партизански. Или и това не знаеш какво е? Попитай кака Янка, Янко отдавна не е сред нас.

Редактирано от yanka_partizanka (преглед на промените)

Говорех за главните букви. Между другото мисля някой ден да напусна България.

Max-и, това е изход, но не е спасение. Има предложение:

"

В бюджета за 2008 правителството планира 4.2% от БВП за образование и

0.4% за наука. Европейският съюз препоръчва минимум 5% и 1%, съответно.

Румъния ще отдели 6% за образование.

С този проект управляващите продължават разрухата в образованието.

Крайно време е да заявим и нашето виждане за бъдещето на България.

Настояваме: 5% за образование и 0.8% за наука още в бюджет 2008!

По инициатива на студенти, преподаватели и служители от ФМИ,

Богословски, Химически, Физически факултети на СУ, на учителски и

граждански движения, се организира

ОГНЕНО ШЕСТВИЕ

в навечерието на деня на Народните будители

под лозунга

ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА -- НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ!

Шествието ще започне в 18:00 от НДК, по Витошка и цар Освободител,

до площад "Св. Александър Невски". Получено е разрешение от общината.

Сборен пункт: НДК, 18:00.

ДА СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ БЕЗПРОСВЕТНОТО ЗЛО!

Да отделим 1 час от живота си за нещо достойно, да излезем заедно --

учители и студенти, преподаватели и учени, служители и родители, граждани.

Да излезем като на празник -- с децата си и семействата си, с приятели, за

да изгрее отново надеждата над България.

"

Виждаш ли, някои вярват, че има надежда. А някои ..... ще бягат. След като са се окъкали. За съжаление тези, които се омазаха, пак искат да са герои и победители.

И нещо от младите учени в България:

ВЪЗВАНИЕ

ДО ВСИЧКИ: УЧИТЕЛИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ ВЪВ ВУЗОВЕ, УЧЕНИ, СТУДЕНТИ

ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ

НА 31 ОКТОМВРИ 2007 Г. ОТ 18.00 ч. ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ

ШЕСТВИЕ В ПОДКРЕПА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА В БЪЛГАРИЯ

ОТ НДК ДО ХРАМ „СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ”

Колеги,

Заключение на Европейската комисия гласи, че България е единствената страна в Общността, която не си поставя цели, свързани с Лисабонската стратегия в частта им за развитие на науката и образованието до 2010 г. Според нея средствата за финансиране на научните изследвания за всяка страна трябва да достигнат до 3% от брутния вътрешен продукт (1% от държавния бюджет, а 2% от бизнеса).

България е последна сред страните-новоприети в Европейския съюз по осигуряването на достъп до новите технологии в училищата и университетите. Като процент от брутния вътрешен продукт за висше образование у нас се заделя два пъти по малко от средната стойност за ЕС и четири пъти по малко от това за САЩ.

България е на последното място в ЕС по отделяне на ресурси за развитие на човешкия потенциал.

Ние, младите хора на България и техните преподаватели, настояваме за радикална промяна в държавната политика и ИЗДИГАНЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КАТО ГЛАВЕН ПРИОРИТЕТ В РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА.

Този приоритет се доказва с ясни решения на институциите, които осъществяват стратегията за развитие на обществото. Това включва изпълнение на договорените ангажименти за наука и образование; държавна политика, стимулираща финансирането на научни изследвания от бизнеса и други, добре познати решения и действия, приложени от държавите членки на ЕС.

Ние настояваме в държавния бюджет за 2008 г. средствата за образование да достигнат 5% от БВП, а средствата за научни изследвания 0,8% от БВП.

Единствено такава радикална промяна на стратегията за развитие на страната може да реши устойчиво проблемите на обществото ни и да гарантира достойното ни присъствие в ЕС.

Единствено такава радикална промяна може да спре изоставането ни. След година, вследствие натрупаните пасиви, това ще бъде невъзможно.

Затова ви призоваваме активно да се включите в организираното от нас шествие!

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Движение на младите учени в БАН и Университетите “2Х&3Х” http://argobg.info

Гражданско движение за защита на науката и образованието, http://www.nauka2007.org

Инициатива за промяна, http://protest.npmg.org

Lidera, извинявай ако бъркам, но имам усещане за неистина. Имаш манталитета на политически лидер, мозък няма, но компромати бълва.

Тъй като темата загрубя ще кажа:

- Не се оправдавам, пред приятели не е нужно, а враговете няма да те разберат

- Не се бори с прасе - и двамата ще се окаляте, но на прасето ще му хареса

- По мъдрият винаги отстъпва

С уважение

Lidera, много от синдикалните лидери са като теб - не разбират за какво става въпрос. Ти поне си млад и има да се учиш, нищо че се чувстваш лидер.

Не че обичаш това занимание - учене и четене, личи си. Но са те напомпали, не със знания, а с дебел врат. Това искат и от образователната "система". Бившият министър заиграваше с плейбой, сегашният е така разтроен, че светата троица му е като райска ябълка. Nickfox пък ще ти обясни как не си гласувал правилно и как заговорът на бат Бойко е в основата на всичко. И ти си прав, и Nickfox е прав, само тъпите даскали искат да ядат. Нагли до безподобност. Вместо да бачкат за чест и слава, или за честа и славата на кака Янка и д-р Тренчев.

Ей, Фокси (Nickfox), приканващ към локаут, ти с ума ли си си бе човече? Влизал ли си в училище, знаеш ли как се работи с 7-9 годишни, с пубери, с техните родители и с чинивници като теб? Едва ли. Но мога да те светна как чиновниците от РИО София вчера изпратиха писмо по email-а в 17.30, чрез което изискваха справка за стачката да им се предостави до 17.00 същия ден. Извинявам се, че не мога да ти изпратя копие, но ми повярвай, има го в пощите на всички софийски училища. Бат Бойко пак ли е виновен, или вашего брата - негово светейшество - чиновникът не знае какво върши. Или негово пребодобие Министърот му е разпоредил?

Янче Партизанче, откровенно в този пост си се поувлякла с простотиите. Явно не следиш темата. Върни се леко напред и ще разбереш , че съм влизал в училище и знам как се работи със 7-9 годишни. И като говориш с изрази "чиновници като теб", то мааалко помисли, че някои от тези чиновници може и да са направили повече от теб за образованието и културата.

И явно за разлика от теб съм с ума си.

Ето какво прочетох в news.bg. Това е от призива за факелно шествие:

Закриване на много от училищата по селата - а оттам и обезлюдяването на съответните райони.

Единственото, което мога да кажа, че това е откровенна простотия. Кажете ми вие, ако живеете на село, ще пратите ли детето си в едно училище със смесени паралелки или ще предпочетете да пътува до града и да учи в нормално училище? И това става. Има училище в селото, но обезлюдяването нещо не спира. Нали се сещате, че проблема не в наличието или липсата на училище, а от качеството на преподаване в него. Наличието или липсата на училище не играе съществена роля за обезлюдяването на селата. По скоро се дължи на липсата на поминък основно и на ниското ниво на социални, образователни и културни услуги.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Даскалите излязоха много нагли!

Възможно е, но не могат да надминат министрите. :rolleyes:

Сериозно ли говориш ?

Не мислиш ли, че партиите са в дъното на всичко това, което се случва със стачката на учителите ?

Едни са против, други за. А стачката продължава, явно има и други, обективни причини.

Румъния ще отдели 6% за образование.

Кога ще ги стигнем румънците? Генийчетата ще се оправят и без учители, на идиотите и гениални учители няма да помогнат, но ако средняците съвсем затъпеят и господ няма да ни помогне. Инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето, в нашето и на децата ни бъдеще.

По скоро се дължи на липсата на поминък основно и на ниското ниво на социални, образователни и културни услуги.

Това продължава вече доста години, но през последните 30-40 отлива на хора от селата придоби масов характер. Закриването на селските училища ще изгони и последните мохикани.

Nickfox, важен е достъпът и едно дете да има в селото и то трбва да получи образование по стандартите, важащи за всички останали. Т.е. е глупост да се определя дали да има или няма училище според броя на децата. Трябва да се определя според това, може ли да им се осигури транспорт (не само от финансова гледна точка, но и като инфраструктура, има села, които по цяла зима са отрязани) могат ли родителите да си го позволят, ако не е безплатен или да се осигури дистанционно обучение и доколко ще е удачно от гледна точка на социалната интеграция на детето. Важно е и колко дълго ще пътуват децата. Защо едно дете на село трябва да става в 4 сутринта за училище, а в града в 7 ч. Тук не става въпрос за стоки и пари, говорим си за деца. Не се съмнявам, че в селата от твоята община такива проблеми няма. Я кажи сега, какво си направил за културата :rolleyes: Лидер, много си смешен. :help: Опа, грешка, трябваше да напиша нещо като: Мразя те, ти си мой враг, но те уважавам! ;) Сериозно, човече, спри да играеш на GTA :)

И нещо от младите учени в България:

ВЪЗВАНИЕ

ДО ВСИЧКИ: УЧИТЕЛИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ ВЪВ ВУЗОВЕ, УЧЕНИ, СТУДЕНТИ

ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ

НА 31 ОКТОМВРИ 2007 Г. ОТ 18.00 ч. ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ

ШЕСТВИЕ В ПОДКРЕПА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА В БЪЛГАРИЯ

ОТ НДК ДО ХРАМ „СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ”

Колеги,

Заключение на Европейската комисия гласи, че България е единствената страна в Общността, която не си поставя цели, свързани с Лисабонската стратегия в частта им за развитие на науката и образованието до 2010 г. Според нея средствата за финансиране на научните изследвания за всяка страна трябва да достигнат до 3% от брутния вътрешен продукт (1% от държавния бюджет, а 2% от бизнеса).

България е последна сред страните-новоприети в Европейския съюз по осигуряването на достъп до новите технологии в училищата и университетите. Като процент от брутния вътрешен продукт за висше образование у нас се заделя два пъти по малко от средната стойност за ЕС и четири пъти по малко от това за САЩ.

България е на последното място в ЕС по отделяне на ресурси за развитие на човешкия потенциал.

Ние, младите хора на България и техните преподаватели, настояваме за радикална промяна в държавната политика и ИЗДИГАНЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КАТО ГЛАВЕН ПРИОРИТЕТ В РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА.

Този приоритет се доказва с ясни решения на институциите, които осъществяват стратегията за развитие на обществото. Това включва изпълнение на договорените ангажименти за наука и образование; държавна политика, стимулираща финансирането на научни изследвания от бизнеса и други, добре познати решения и действия, приложени от държавите членки на ЕС.

Ние настояваме в държавния бюджет за 2008 г. средствата за образование да достигнат 5% от БВП, а средствата за научни изследвания 0,8% от БВП.

Единствено такава радикална промяна на стратегията за развитие на страната може да реши устойчиво проблемите на обществото ни и да гарантира достойното ни присъствие в ЕС.

Единствено такава радикална промяна може да спре изоставането ни. След година, вследствие натрупаните пасиви, това ще бъде невъзможно.

Затова ви призоваваме активно да се включите в организираното от нас шествие!

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Движение на младите учени в БАН и Университетите “2Х&3Х” http://argobg.info

Гражданско движение за защита на науката и образованието, http://www.nauka2007.org

Инициатива за промяна, http://protest.npmg.org

Добре Янче,

съгласен съм. Не си поставяме цели, свързани с Лисабонската стратегия в частта им за развитие на науката и образованието до 2010 г. Ами кой трябва да си ги постави тези цели? Кой чакате да го направи? Отделянето на средства само по себе си е средство за постигането на целите. И отделянето на повече проценти от БВП за образование също не е цел, а средство за постигане на целите. След като нямате цели, за какво са ви средства?

Предлагам първо учителите и учените да си поставят цели, а след това да искат и средства за тяхното постигане. На запад се отделят средства, но хората имат и цели, участват в различни проекти и т.н. Няма банка, която да ти отпусне огромен заем без предварително да си казал, за какво ще ползваш парите. Не може да викаш: "Дай пари пък какво ще ги правим тия пари си е наша работа". Съгласен съм, че заплащането е под всякаква критика, но за по-високо заплащане, трябва повече работа и повече добри резултати, което вече вие самите може да кажете как да стане това. След като кажете вие как може да се подобри вашата работа и как може да има по-добри резултати и след като поставите вашите цели тогава може да претендирате за средства, така че да можете да изпълните тези цели и тогава може да обвинявате правителството, че не си е свършило работата. След като никой не може да предложи качествени реформи предложете ги вие. Някой да ви е спрял досега да направите предложение?

Сериозно ли говориш ?

Ако вникнеш малко по-дълбоко ще разбереш че е по-гадно не партиите ами профсъюзите са манипулаторите и не отстояват интересите на учителите, а ако се разделим сега по браншове и не си помагаме такава супа ще духаме че свят ще ни се завие, а партиите разбира се че ще се опитат да извлекат някаква полза.

Предлагам първо учителите и учените да си поставят цели, а след това да искат и средства за тяхното постигане. На запад се отделят средства, но хората имат и цели, участват в различни проекти и т.н. Няма банка, която да ти отпусне огромен заем без предварително да си казал, за какво ще ползваш парите. Не може да викаш: "Дай пари пък какво ще ги правим тия пари си е наша работа". Съгласен съм, че заплащането е под всякаква критика, но за по-високо заплащане, трябва повече работа и повече добри резултати, което вече вие самите може да кажете как да стане това. След като кажете вие как може да се подобри вашата работа и как може да има по-добри резултати и след като поставите вашите цели тогава може да претендирате за средства, така че да можете да изпълните тези цели и тогава може да обвинявате правителството, че не си е свършило работата. След като никой не може да предложи качествени реформи предложете ги вие. Някой да ви е спрял досега да направите предложение?

Да сте чували за държавни образователни изисквания? Там са и целите, и средствата. Не че съм против проектите, напротив, участваме и то успешно. Но за да се реализира твоето предложение, МОН ще трябва да се преструкторира в "тръжна агенция" или нещо от този сорт. А МОН не желае реформи. МОН иска учителите да се реформират, а те като благодетели да отпускат по трошица за по-реформиралите се. Започвам да издребнявам, по-добре да видим как са се отнасяли към образованието в началото на миналия век:

"Допреди войната образованието и възпитанието в нашите училища бе насочено към едно планомерно и системно развитие всред учащата се младеж на национални и отечествени добродетели, от една страна, и на граждански и културни, от друга. Любов и почит към старинно българското, благоговение пред дейците и строителите на нашето национално верую, старание и съревнование към доброто и хубавото, увлечение към идеалното – бяха мили, симпатични явления, които със своята същност трогваха и правеха живота приятен, съдържателен и високо осмислен. Тия добродетели, насаждани в душите на поколения в продължение на цели десетилетия, бидоха разклатени от отрицателните резултати на войната, преди всичко в самото общество, а оттам – и отражението на отрицателните прояви всред учащата се младеж. Последната се увлече по всекидневното, забавителното и лекото в живота; волност, безгрижие и лекомислие обладаха душите им и лека-полека тя се отдалечи от ценното и същественото в живота и миналото. А в полумрака на нашето минало се откриват големите фигури на редица велики българи, които с необикновеното увлечение и с една завидна самопожертвователност са служили на своя народ; които не са пожалили ни сила, ни младост, за да положат основите на нашия културен и политически живот. От Паисия насам до наши дни се редят светлите и лъчезарни образи на големи културно-обществени дейци, далечни и близки строители на съвременна България."

Стоян Омарчевски, 1922г.

Топката за стачката - вече в полето на депутатите

Днес правителството одобри проекта за бюджет за 2008 г., предаде "Фокус". От тук нататък учителите трябва да отправят исканията си не към кабинета, а към парламента.

Това заяви министърът на образованието Даниел Вълчев. Правителството ще удържи на обещанието си да повиши средните брутни заплати с 80 лв. от 1 ноември и средната брутна заплата ще стане 650 лв. от 1 юли 2008-ма, каза пред журналисти Вълчев. Днес той ще има среща с Националния стачен комитет, на която ще потвърди тази позиция, договорена още в петък със синдикатите. Все още няма правителствено решение за повишаване на ноемврийските заплати, но те не се получават на 1 ноември и времето ще стигне, каза Вълчев.

През 2008 г. бюджетът ще предвиди за образование 4,22% от размера на БВП или с 470 млн. лв. повече от 2007 г., добави Вълчев.

Министърът беше категоричен, че учебната година ще завърши нормално.

Днес правителството одобри проекта за бюджет за 2008 г., предаде "Фокус". Малко след 15.00 часа финансовият министър го връчи на председателя на НС Георги Пирински.

Образованието и здравеопазването са секторите, които ще получат най-голямо увеличение на средствата в бюджета за следващата година, предвижда държавния бюджет. Финансовите ресурси на програмата за въвеждане на нов модел за диференцирано заплащане нарастват с 236,4%. През 2008 г. се предвижда да бъдат въведени 2-ри и 3-ти стълб на диференцирано заплащане, за което са предвидени 12 240 хил. лв.

dir.bg

Ей, Йордане, страхотно си го написал. Точно така, учителите, да измислят, разработят и осъществят реформата. Тези тъпи, неспособни, мързеливи гадове трябва да носят цялата отговорност. А добрият министър и неговите експерти не трябва да вършат нищо, да си почиват от стреса и да им се вдигнат заплатите. Същото важи и за лекарите, и за администраторите и за всички заети в публичната сфера. Аз предлагам да не спираме до тук, а да съберем пари и да купим на всеки от управляващите по един нов X5, за да ни управляват по- добре. Защото, прав е министърът, когато казва, че съпротивата на учителите му проваля реформата, която естествено е перфектно измислена и финансово подсигурена. И прави са политиците, когато се корумпират, говорят и правят глупости и т.н., да казват, не сме виновни ние, вие ни избрахте, вие сте отговорни. Братя българи, вместо безпричинно да протестирате, сведете глави и свалете гащи, за да си понесете отговорността :)

Редактирано от blaber (преглед на промените)

Учителската стачка ставала щафетна от 5 ноември

Във всяко училище стачката да бъде поддържана щафетно, това са обсъдили на днешното си заседание учителските синдикати.

Така учителите, които стачкуват ефективно, ще се редуват с колегите си, които ще влизат в клас, за да бъде възобновен учебният процес и същевременно да се поддържа стачната готовност, съобщи лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева след работна среща на столичните стачни комитети и Единния национален стачен комитет.

Обмисля се щафетното обучение да започне от понеделник /5 ноември/. Това потвърди преди началото на поредните преговори с МОН и Крум Крумов, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Той допълни, че този вариант за продължаване на учителския протест се обсъжда още и не е окончателен, предаде БТА. 80 млн.лв. повече са необходими за увеличаването на стандарта на издръжка на един ученик за 2008 г. Реформа в българското образование трябва да има. Тази реформа трябва да тръгне от създаването на средищните училища, от промяната на учебните планове и съдържания и съответно промяна в делегираните бюджети. Но това може да стане при един стандарт на издръжка, който да не бъде по-нисък от 1381 лв. за ученик за 2008 г., категорична бе Такева, цитирана от "Фокус".

Такева каза още, че исканията им са насочени към парламентарната комисия по наука и образование и бюджетната комисия, както и към депутатите в парламента.

В момента министър Вълчев се среща с лидерите на синдикатите, за да продължат преговорите по техните искания. Той предупреди, че топката вече е в полето на депутатите, тъй като проектобюджетът, одобрен от кабинета, е връчен на председателя на Народното събрание. Вълчев заяви, че в него са предвидени всички искания на учителите съгласно последното договаряне между тях и правителството от петък миналата седмица.

БНР съобщи, че 54 училища днес са прекратили стачката и са възобновили учебните занятия.

Източник: дир.бг

Редактирано от Max_Payne (преглед на промените)

В разсъмването на деня, в разсънването на ума, се замислих: ....................

Кои са те, Будителите?

Къде е онази граница, която всеки улавя по своему?

Равенство ли е Учител ↔ Будител?

И защо то не е еднакво за всички?

Границата е във времето –

Будителството е духовно усещане за идея, ценност, съпричастност....

Смелостта да го споделя, идва от Вас и за Вас!

Честит Празник, Народни Будители!

PS. Получих го от Sta4nik. Надявам се да не ми се сърди, че го публикувам.

Първанов: Учителската стачка мина всякакви граници

Аз мисля, че процесът на преговорите е финализиран, каза президентът Георги Първанов по повод стачката на работещите в средното образование след церемонията по вдигане на националния флаг по повод Деня на народните будители.

В споразумението са предложени ясни и точни параметри за реформата в образованието и всичко останало е въпрос на някои детайли, посочи Първанов, цитиран от БГНЕС. В проекта за споразумение са заложени и доходите на учителите и повишаването на заплатите. Според държавния глава много отдавна децата и учителите е трябвало да бъдат в клас и са минати границите за това.

Снощи министър Вълчев също заяви, че че преговорите са приключили и от 1 ноември първото повишение на учителските заплати с 80 лв. вече е факт. Пред БНТ той обясни, че "ние отидохме до тавана на макрорамката на бюджета. Правителството трябва да следи политиката по доходите в страната и дисбаланс в този тип политика не може да има". Според Вълчев тепърва трябва да се инициира разговор на тази тема.

Правителството е силната страна в случая и това се доказа, защото много от колегите ни се върнаха на работа, каза пред “Фокус” Петя Могилска, преподавател в детска градина в столичния район Връбница. “Ние продължаваме да стачкуваме, защото нищо сигурно за следващата година не ни казват, а ни предлагат само едни делегирани бюджети”, посочи Могилска. Според учителката делегираните бюджети не гарантират никакво увеличение на работните заплати. Те трябвало да влезнат като пилотни проекти още 2007 г., но не всички директори били обучени да бъдат мениджъри.

Според Могилска въвеждането на делегираните бюджети ще доведе до закриване на учебните училища в малките села. Детската учителка изрази принципно несъгласие с начина, по който правителството хвърля в публичното пространство делегираните бюджети, от които 80% трябва да са за учителски заплати. “Ние няма да вземаме веднага тези пари, а едва след като директорите платят тока, водата, парното, разходите за издръжката на едно дете в училище. Затова казвам, че нищо сигурно не ни се дава за следващата 2008 г. и затова продължаваме да стачкуваме”, заяви столичната преподавателка.

След срещата на учителите с образователния министър Даниел Вълчев вчера синдикатите заявиха, че не са сигурни дали от днес ще получат обещаното увеличение с 80 лева. Те подчертаха, че борбата им продължава в парламента, където беше внесен проектобюджета за следващата година. Те ще настояват пред депутатите от комисията по образованието за още 80 милиона лева за повишаване на заплатите между първото и второто четене на проектобюджета.

В разсъмването на деня, в разсънването на ума, се замислих: ....................

Кои са те, Будителите?

Къде е онази граница, която всеки улавя по своему?

Равенство ли е Учител ↔ Будител?

И защо то не е еднакво за всички?

Границата е във времето –

Будителството е духовно усещане за идея, ценност, съпричастност....

Смелостта да го споделя, идва от Вас и за Вас!

Честит Празник, Народни Будители!

PS. Получих го от Sta4nik. Надявам се да не ми се сърди, че го публикувам.

Не ти се сърдя, все пак е хубаво да се събуждат мислите, и чувствата, и идеите...

Нека заедно да помислим защо равенството не е равенство!

Учителската стачка продължава

Няма подписано споразумение с представителите на властта и ефективната стачка продължава, каза Николай Николов, говорител на Единния стачен комитет по време на поредния митинг пред Народния театър Иван Вазов. Утре ще бъде взето решение от представители на стачните комитети в страната под каква форма ще продължат протестите и дали ще има щафетна стачка. Всеки има своето право да прекрати стачката, когато иска, посочи Николов по повод информацията, че 76 училища в столицата са прекратили ефективните протести.

Бюджет 2008 не гарантира провеждането на образователната реформа, посочи още говорителят на ЕНСК. По-рано днес президентът каза, че е постигнато споразумение и закри стачката. "Аз мисля, че процесът на преговорите е финализиран", каза Първанов след церемонията по вдигане на националния флаг по повод Деня на народните будители. В споразумението са предложени ясни и точни параметри за реформата в образованието и всичко останало е въпрос на някои детайли, посочи той. В Проекта за споразумение са заложени и доходите на учителите и повишаването на заплатите. Според държавния глава много отдавна децата и учителите е трябвало да бъдат в клас и са минати границите за това.

Източник: actualno

• Автор

ЕНСК решава дали да прекрати учителската стачка

Стачните комитети на трите синдиката в образованието се събират днес, за да обсъдят да спре ли учителската стачка или под какви форми да продължи.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" ще заседава по този въпрос от 10.00 ч., СБУ - от 11.00 ч., а НУС - от 13.00 ч.

Заседанията ще бъдат закрити за журналисти. Към 16.30 ч. се очаква общо решение на ЕНСК.

В обръщение към стачкуващите учители и българската общестевност вчера Единният национален стачен комитет (ЕНСК) посочиха, че към настоящия момент преговорите с Министерство на образованието са едностранно прекратени от страна на управляващите. От там заявиха, че ще настояват за нови преговори.

Вчерашния празник - Деня на народните будители също не мина без учителски протести.По време на традиционният митинг на учителите пред Народния театър вчер председателят на КНСБ Желязко Христов нарече българските учители „будители на културата".Той добави, че на 40-ия ден от стачката учителският глас продължава да е решителен и въпреки, че правителството го е подценило учителите са се преборили.Доверието ни към министър Вълчев е свалено завинаги, заяви Христов . Вълчев не мисли, само говори, каза още председателят на КНСБ.Янка Такева поздрави протестиращите и им благодари, че са се обединили и са показали гражданско достойнство, съвест и професионализъм. Тя им благодари и затова, че са направили тест на българското правителство и общество.Учители на митинга коментираха, че направеното от Вълчев изказване не е гаранция за тях.По-рано през деня миниатърът заяви, че учителската стачка е може би един от най-големите конфликти в съвременната българска история.

"Но стигнахме тавана на възможностите от гледна точка на макрорамката на бюджета", беше категоричен министър Даниел Вълчев по повод на предложеното от правителстовто на стачкуващите учители.

Министър Вълчев посочи, че това е последната възможност и според него предложените параметри отразяват реалистично възможностите и очакванията. Преди молебена в църквата „Св. Седмочилсленици" вчера Янка Такева заяви, че кога и под каква форма ще продължи учителската стачка ще стане ясно днес. Тя допълни, че са подготвени писма до председателите на парламентарните комисии за продължаване на преговорите на парлментарно ниво.

news.bg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.