Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

(6) Държавата насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и преквалификация. Тя упражнява контрол върху всички видове и степени училища.

...та кой казвате отнема правото на някого?

Явно на тон не мога да го докарам, но поне мога да чета и да мисля .... за разлика от някои правозащитници .....

Всички видяхме и разбрахме за какво само и единствено мислят учителите.

Мислите... за какво, за кого, с какво?

Остана ли родител или ученик, който да ви подкрепя?

• Отговори 810
  • Прегледи 70,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Всички видяхме и разбрахме за какво само и единствено мислят учителите.

Мислите... за какво, за кого, с какво?

Остана ли родител или ученик, който да ви подкрепя?

Е, мадам, явно Вие не сте разбрала. Старите майстори художници са рисували такива като Вас с изкривени лица. Хайде да видим, дали ще се сетите защо?

Приятна вечер :)

Чак сега ли почваш да се питаш "какво ще стане с моето дете"?

Досега не си ли забелязала какво в същност казват те в безкрайните си словоизлияния? -

"Аз не стачкувам, за да работя по-добре. Аз стачкувам, за да живея по-добре".

Няма родител, който вече да вярва в добрите им намерения.

Всички разбрахме, че исканията им са безумни и не съответстват на икономическото състояние на държавата.

Те изнудват чрез децата. И това вече е непростимо!

Аз съм родител и вярвам в добрите им намерения. Ще кажа защо. Не знам ти дали имаш деца,защото ,като ти гледам отношението то е все едно че мразишдецата си. Защото , ако можеш да си позволиш, като нашите министри, например, ще изпратиш децата си да учат в чужбина. А ако не можеш? щЕ СЕ ПРИМИРИШ ЛИ децата ти да останат аутсайдери, за това , че някакви нещастници са решили, че другите деца/ различни от техните/ трябва да живеят кучешки живот и то при положение,че си плащаш редовно данъците. Това ли е ЕВРОПЕЙСКИЯ съюз. Там такива ли не3ща се случват? Покажи ми една страна от обединена Европа в която се случват подобни неща. Сега се говори усилено за купуване на гласове за изборите. Ти да не се продаде срещу учителите? Все едно че продаде душата си на дявола. НЕКА СИ ХАЛАЛ. :):)

Цитирам ти ЛС- то, защото няма нищо лично в него. Не знам, защо изпитваш затруднение да кажеш, че според теб политиците печелят от стачката, във форума. В края на краищата на политиците не им пука. Сесили, точно това имам в предвид, само че не е работа на учителите да измислят критерии, а на експертите в министерството, а те прехвърлят задълженията и отговорността си на всички други, от директорите, до родителите.

Ако не си забелязал, то забележи, че не се намесвам по темата. Както и не желая да ме намесваш по нея. Мисля, че в предния си пост много ясно го казах. За мен е изчерпана. И не лъжи - "Не знам, защо изпитваш затруднение да кажеш, че според теб политиците печелят от стачката, във форума." Върни се назад и ще видиш, че съм го казал много отдавна или по-точно разчиташ, че никой няма да се върне назад за да го прочете. Справка мои постове в които казвам това, за което ти твърдиш, че видиш ли съм изпитвал затруднения:

Пост от 20.10.2007 2:13 часа. - 36 страница

Пост от 18.10.2007 17:16 часа. - 35 страница

Пост от 18.10.2007 19:06 часа. - 35 страница

Пост от 17.10.2007 20:43 часа. - 33 страница

Надявам се схващаш, че когато фактите говорят е разумно да не се изцепваш.

А факт, че единственото, което правиш с мен е този твой пост от 16.10.2007 23:12 часа:

"Извинете, не съм обърнал внимание и не можах да пропусна възможността да се заям."

който се отнася до мен. А и изглежда, че си изтрил поста си, предхождащ този. В него е самото заяждане, което признаваш, че не си могъл да пропуснеш.

Така, че престани да се занимаваш с мен.

Нищо не съм трил, пък и защо, аз с кеф си се заяждам с теб, защото си интелигентен човек със собствено мнение (макар и да си падаш малко манипулатор) и спорейки стигаме до истината, май ;) И като си го писал, защо ми го пращаш и като ЛС? Но щом си зачеркнал темата, извинявай. И няма никаква законова възможност за анулиране на годината.

Редактирано от blaber (преглед на промените)

Както се казва "Всичко зависи от гледната точка." .Аз пък смятам,че той намясто ви задава този въпрос.Та...като каква работите?

Та защо някой трябва да ти казва като какъв работи, все едно да те питам ти циганин ли си?

(6) Държавата насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и преквалификация. Тя упражнява контрол върху всички видове и степени училища.

...та кой казвате отнема правото на някого?

Явно на тон не мога да го докарам, но поне мога да чета и да мисля .... за разлика от някои правозащитници .....

Дали държавата насърчава е субективна преценка, която едва ли ти или учителите са компетентния орган, който може да прецени, също сам да казваш че можеш да мислиш/в смисъла в който го казваш/ не говори много добре за теб :))) и за осмислянето на това което всъщност казваш

Е, мадам, явно Вие не сте разбрала. Старите майстори художници са рисували такива като Вас с изкривени лица. Хайде да видим, дали ще се сетите защо?

Приятна вечер :)

Аз съм родител и вярвам в добрите им намерения. Ще кажа защо. Не знам ти дали имаш деца,защото ,като ти гледам отношението то е все едно че мразишдецата си. Защото , ако можеш да си позволиш, като нашите министри, например, ще изпратиш децата си да учат в чужбина. А ако не можеш? щЕ СЕ ПРИМИРИШ ЛИ децата ти да останат аутсайдери, за това , че някакви нещастници са решили, че другите деца/ различни от техните/ трябва да живеят кучешки живот и то при положение,че си плащаш редовно данъците. Това ли е ЕВРОПЕЙСКИЯ съюз. Там такива ли не3ща се случват? Покажи ми една страна от обединена Европа в която се случват подобни неща. Сега се говори усилено за купуване на гласове за изборите. Ти да не се продаде срещу учителите? Все едно че продаде душата си на дявола. НЕКА СИ ХАЛАЛ. ;);)

единствено прочетох, че Nadi има различно от вашето мнение -(@90125&@odongur), а вие й втълпявате един куп глупости за изкривени лица и не знам си какво, вземете проумейте че не всички мислят като вас и не са непременно изнервени, освен ако не прожектирате собствените си лица в подобна ситуация

@odongur, сега ти прочетох целия пост, който цитирах и направо ме изумява, ако някой те чете сериозно може доста да се травмира от безумните ти реторични въпроси

Редактирано от voxy (преглед на промените)

Нищо не съм трил, пък и защо, аз с кеф си се заяждам с теб, защото си интелигентен човек със собствено мнение (макар и да си падаш малко манипулатор) и спорейки стигаме до истината, май :) И като си го писал, защо ми го пращаш и като ЛС? Но щом си зачеркнал темата, извинявай. И няма никаква законова възможност за анулиране на годината.

А,бе хора отвориха/затвориха детските градини и вие заприличахте на тях! :speak:

Стачката изхвърли “Мамино детенце”

Нено и Неновица ще бъдат сред най-потърпевшите от учителската стачка, пресметнаха преподаватели. Причината е, че учителите ще трябва да решават по свое усмотрение каква част от учебния материал да сбият в един час, за да успеят да се вместят в намалената учебна година заради даскалската стачка. Повечето от тях ще отрежат от времето на авторите, които е трябвало да бъдат преподадени до 1 ноември. Във възловите VII и ХII клас това са съответно Любен Каравелов и Христо Смирненски. Към тази дата седмокласниците трябва да са приключили с "Мамино детенце" и да са започнали да изучават "На прощаване" от Христо Ботев. Затова по всяка вероятност Нено и Неновица ще лежат на килимчето под крушата два часа по-малко. Резерв за намаляване на часовете има и при "Една българка", където материалът може да бъде сгъстен в по-малък брой часове и баба Илийца да извади кола само за 2 учебни часа. Учителите заявиха, че ще намаляват часовете предимно по литература, за да имат време за граматиката. Причината е, че в VII клас се учат видовете изречения и всяко изрязване на материал ще е равно на неграмотност. Освен това в теста след VII клас има 30 въпроса по граматика и едва 20 по литература. В десети клас системата "три в едно" ще бъде приложена към "Дон Кихот", с чието преподаване трябва да е приключено до 1 ноември. В ХII клас на "компресия" ще бъде подложен Смирненски.

По математика в VII клас има едва 10 часа резерв, чийто материал може да бъде "сбит" в други уроци. По алгебра това означава намаляване на часовете за едночлени, неравенства и линейни уравнения. По геометрия може би ще падне разделът "Построяване на фигури с пергел и линия". "Повече материал не може да се съкращава", каза шефката на школа "Софроний" Живка Андреевска. Според нея, ако се махнат зимната и пролетната ваканция и има само по няколко почивни дни на Коледа и Великден и ако стачката приключи до 1 ноември, материалът може да бъде преподаден. В противен случай трябва да има удължаване на годината. Андреевска обясни още, че най-удачното, за да има време за изпитване, е да бъдат удължени часовете, където това е възможно. Много преподаватели заявиха, че е добре вместо 40 да има 50-минутни часове, като "резервните" 5-10 минутки да са за изпитване с тест. Само така могат да поставят задължителните 4 оценки, от които да се оформи срочната на учениците.

Ще привикаме и първолаците на училище в събота, съобщи пък учителката от елитното столично 31-во училище Пенка Ячовска. Според нея малките били най-засегнатите от стачката, защото нямали никаква база. Те дори не знаят да пишат буквичките, не са учили нито гласните, нито съгласните, обясни Ячовска. Тя допълни, че до 22 март децата трябва да са взели буквара. Заради стачката обаче това не може да стане, категорична бе Ячовска.

Източник: Стандарт

Дали държавата насърчава е субективна преценка, която едва ли ти или учителите са компетентния орган, който може да прецени, също сам да казваш че можеш да мислиш/в смисъла в който го казваш/ не говори много добре за теб :speak:)) и за осмислянето на това което всъщност казваш

Тук ме хвана. :) Явно съм се надценил, защото това не можах да го схвана...извинявам се на форума за това, че силно понижих иначе така високо интелектулната среда в тая тема.

И аз ще кажа като Nickfox: За мен тая тема е изчерпана.

Извинявам се на Сесили и Никфокс за острите думи.

Бях написал точките от конституцията и законите, които ще бъдат нарушени, но ги изтрих. Направих го, защото повечето от пишещите тук не са наясно с правните аспекти, включвам и себе си в това число. В резултат ще започне едно цитиране на законите и то на части от тях, които нямат нищо общо със същността на проблемите. И за да докажа правотата си, ще трябва и аз да си губя времето в търсене и четене на подробностите от нормативната уредба, и тъй като не съм юрист, тълкуванията ми ще бъдат непълни, и ще напиша и много глупости, за които пък някои от вас ще се хванат, и т.н. И за да не бъда голословен ще дам за пример първо Nadi. Написаното от нея- “Като се има пред вид, че нарушиха Конституцията и отнемат правото на образование на децата вече 5 седмици, а това е възможно (на този етап теоретично) да доведе до анулиране на годината...”, е пълна глупост. Учителите не могат да нарушават конституцията. Конституцията задава само рамката, която законите изпълват със съдържание. Не случайно Конституционният съд не издава присъди, а само тълкува законите. Министърът, може да наруши конституцията с предложения за изменения на закона или със свое постановление, но не и с действията си като частно лице. Второ, ако се намали ваканцията само на стачкуващите учители, то ще бъде нарушен принципът за равните права и правото им на почивка и тъй като причина за намаляването на почивката ще бъде стачката, ще бъде накърнено и правото им на стачка. Както виждате нарушените права нямат нищо общо с точките от конституцията, касаещи образованието. Ще ви помоля да не се изказвате неподготвени и ако правната страна на проблема ви е толкова интересна или завършете право или се посъветвайте с квалифициран юрист. А дотогава ми вервайте :) Няма да има различни ваканции за стачкуващи и нестачкуващи, няма да се намалява продължителността на ваканциите, няма да има нулева година. Защото всяко от тези неща противоречи на българските закони.

Бях написал точките от конституцията и законите, които ще бъдат нарушени, но ги изтрих. Направих го, защото повечето от пишещите тук не са наясно с правните аспекти, включвам и себе си в това число. В резултат ще започне едно цитиране на законите и то на части от тях, които нямат нищо общо със същността на проблемите. И за да докажа правотата си, ще трябва и аз да си губя времето в търсене и четене на подробностите от нормативната уредба, и тъй като не съм юрист, тълкуванията ми ще бъдат непълни, и ще напиша и много глупости, за които пък някои от вас ще се хванат, и т.н. И за да не бъда голословен ще дам за пример първо Nadi. Написаното от нея- “Като се има пред вид, че нарушиха Конституцията и отнемат правото на образование на децата вече 5 седмици, а това е възможно (на този етап теоретично) да доведе до анулиране на годината...”, е пълна глупост. Учителите не могат да нарушават конституцията. Конституцията задава само рамката, която законите изпълват със съдържание. Не случайно Конституционният съд не издава присъди, а само тълкува законите. Министърът, може да наруши конституцията с предложения за изменения на закона или със свое постановление, но не и с действията си като частно лице. Второ, ако се намали ваканцията само на стачкуващите учители, то ще бъде нарушен принципът за равните права и правото им на почивка и тъй като причина за намаляването на почивката ще бъде стачката, ще бъде накърнено и правото им на стачка. Както виждате нарушените права нямат нищо общо с точките от конституцията, касаещи образованието. Ще ви помоля да не се изказвате неподготвени и ако правната страна на проблема ви е толкова интересна или завършете право или се посъветвайте с квалифициран юрист. А дотогава ми вервайте :) Няма да има различни ваканции за стачкуващи и нестачкуващи, няма да се намалява продължителността на ваканциите, няма да има нулева година. Защото всяко от тези неща противоречи на българските закони.

добре ама не звучиш хич убедително, че ще се нарушат нечии права :))), къде и в кое право на почивка пише че в събота е забранено да се работи или че е задължително да има ваканция от еди си колко дена :)), а нарушават ли се нечии права когато директор на някое училище реши да намали продължителността на часовете, така не се ли нарушава равнопоставеността, изобщо отново вкарваш лични тълкувания които звучат доста абсурдно и повлияни от личното ти мнение, в смисъл както ти се иска да е така тълкуваш biggrin.gif

Учителите блокираха София, Дунав мост и магистрали

Учители блокираха в 12 часа възлови кръстовища в столицата. Дунав мост е блокиран също от русенските педагози, предаде БНР. Междувременно КТ "Подкрепа" призова синдикалните си структури от всички сфери да подкрепят учителите с всякакви форми на граждански протест.

Протестиращите са спрели движението по бул. "Васил Левски" до Софийския университет, предаде “Фокус”. Около 100-150 души са затворили булеварда като са застанали на пешеходната пътека между СУ и парламента. Те носят транспаранти и знамена. Сред лозунгите се чете "SOS за българското образование". Други педагози са застанали на пешеходните пътеки на пл. "Славейков" и бул. "Раковски" и в района на "Петте кюшета".

300 учители от Дупница обещаха на обяд да застанат на магистралата Е-79 при пътен възел Байкал, където за около 10 минути ще спрат движението на автомобилите. Очаква се и блокиране на пътя Е79 – Видин – Кулата (Враца, Перник, Драгичево, Дупница, Кюстендил, Бяла). Ще бъдат блокирани и кръстовища в Плевен, Пловдив, Варна, Русе и други градове, съобщиха от КТ "Подкрепа". Всички учители от ямболските училища са заявили, че в продължение на 8-часовия работен ден ще протестират на улицата, а педагозите във Враца ще блокират възловото кръстовище в града на магистралния път Е-79 от 16.30 ч. до 17.30 ч.

От КТ "Подкрепа" призоваваха синдикалните си структури от всички сфери да подпомогнат учителите като преминат към всякакви форми на граждански протест.

Вече започнаха днешните преговори в Министерството на образованието и науката между трите учителски синдиката и просветния министър.

Вчера синдикатите заявиха след петчасови преговори в МОН, че средната брутна работна заплата на целия отрасъл на образованието ще се увеличи с 88,80 лева от 1 ноември, което е 20%.

Протестиращите учители отново ще се съберат на митинг в столицата на площад “Независимост”. Митингът от 16.30 часа. Този четвъртък няма да има национален митинг, тъй като учителите нямали средства за да дойдат, съобщиха от синдикатите.

Източник: Дир.бг

Докато стачкуваме да свършим нещо, което не е за този форум, но пък някой може да помогне. Не мога да намеря в сайта на министерството къде да си регистрирам Office 2007 за да ми се даде ключ.

Докато стачкуваме да свършим нещо, което не е за този форум, но пък някой може да помогне. Не мога да намеря в сайта на министерството къде да си регистрирам Office 2007 за да ми се даде ключ.

защо в министерството, а не в сайта на Microsoft

Полиция vs учители

0000042946-article.jpg

„Просто започнаха да ни бутат. От Първо районно са полицаите, един, който беше определено агресивен, започна да бута колега и каза, че въобще нямаме разрешение за такива действия, въобще“.

Така започна разказа си учителката Силвиана Иванова, която заедно с още 200 учители от 6 училища и една детска градина в София пресичаха под зоркия поглед на полицаите булеварда до "Интерпред" в столичния квартал Изгрев.

„Пет седмици не съществуваме за тази държава, затова предприехме този начин на протест“, каза за Dnes.bg Силвиана Иванова, учител по химия в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

„Не го блокирахме, ние просто си пресичахме по пешеходната пътека. Имаше полицаи, които в началото искаха нас да ни опазят от колите, но в един момент побесняха и се стовариха 4 автомобила, един микробус“, разказа Иванова и продължи:

„В един момент полицаите се оказаха колкото нас на брой“.

Пред Dnes.bg тя обясни, че протестиращите наистина нямат разрешение, но имат правото като всеки гражданин на тази страна да пресичат на пешеходни пътеки.

„Имахме разрешение, бяха уведомени районните кметове. Имаме разрешение да пресичаме, не да блокираме от 12 и 30 до 13 часа“, допълни Силвиана Иванова.

Днес учители от цялата страна блокираха пътища и възлови кръстовища.

В Русе бе над 400 учители, хванати за ръце, блокираха кръговото кръстовище пред Дунав мост.

В Перник пък за 10 минути проподаватели блокираха движението по главен път Е-79 на кръстовището при с. Драгичево.

Източник:dnes.bg 25.10.2007 15:18 От: Златко Желев

Група недоволни граждани дадоха учителския синдикат под съд в Хага, защото няма какво да правят с децата си ,понеже ходят на работа.

" Мамо ,работата ли е по-важна от мен?" вече се чува по трамваите.

ЗУКТС, чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и чл. 34, ал. 4 от ЗНП, чл, 91, 92, 93 и 94 от правилника за прилагане на ЗНП и т. 3 от РМС № 94 от 15.02.2007 г., има и още, но ме мързи да търся и повече няма да го правя, така че или ми се довери или си търси сам, или се консултирай с юрист :) Както виждаш, VOXY, нещата са ясно регламентирани и министърът има право на действие само в рамките на закона. Нищо лично не влагам и не знам как е регламнетирано в закона намаляването на часовете, вероятно с някаква подзаконова наредба или правилник, а и не виждам, каква връзка има със стачката и правата на работещите. Сравнението ти е нелепо. И пак ще помоля, направете си труда и се информирайте, преди да пишете. Отне ми 20, безполезни за мен, минути, за да направя въпросната справка и дори да сте бавни с компютъра, едва ли ще загубите много повече време.

Редактирано от blaber (преглед на промените)

ИСТИНАТА ЗА НАШИЯ ПРОТЕСТ

ДЕКЛАРАЦИЯ ОБРЪЩЕНИЕ

към родителите, учениците и цялата българска общественост от преподавателите в 91. Немска езикова гимназия, София

Уважаеми родители и ученици!

Уважаеми сънародници!

ИСТИНАТА ЗА НАШИЯ ПРОТЕСТ Е:

1. Настоящото българско правителство дойде на власт с програма, в която се залагат 5% от БВП за образование.

• Това не само, че не се изпълнява вече две години, но в бюджета за 2008 година този процент вече е 4.08 %, а в последното предложение на правителството такъв процент дори не се споменава.

2. Министър-председателят на РБългария от трибуната на Народното събрание съзнателно, с неподобаващ за поста му ехиден тон заблуди всички граждани, като каза, че заплатите на учителите ще бъдат увеличени повече от 100% в резултат на направеното от правителството предложение.

• Да, наистина учителите показаха своите фишове с 300 лв. заплата – сума, която получават в края на месеца. Но явно министър-председателят не прави разлика между брутна и нетна заплата. Ако нашите искания бъдат удовлетворени, тази сума в средата на следващата година ще стане около 500 лв. Сами преценете при сегашните темпове на инфлация дали исканията ни са екстремистки. А правителството ни обещава евентуално тази сума да стане до края на следващата година 432 лв. И като “бонус” към това предложение са заплахите за съкращения, увеличаване на броя на учениците в паралелките. Само безотговорни хора биха твърдели, че така ще се повиши качеството на образованието.

3. Много спекулации се чуха относно исканите от нас 100%.

- Първоначалните ни искания бяха: 2 х 50 % от 01.10.2007 и 01.01.2008

- Последва отстъпка – 3 х 25 % в рамките на една календарна година

- Направена бе поредната отстъпка – 3 х 20 % от 01.10.2007 , от 01.01.2008 и от 01.07.2008

• Сблъскахме се с явно нежелание за конструктивен диалог, обидно пренебрежение, склонност към заплахи и подмяна на истинската дискусия за проблемите в българското образование.

4. Казано беше, че нашите искания са политически, че стачката ни е в съзнателно подбран момент преди местните избори.

• Не забравяйте, че първите сигнали за недоволството на учителите бяха дадени през месец април 2007 година. Правителството имаше достатъчно време да реагира, но липсата на държавнически подход към афишираното като приоритет образование предопредели тази стачка, а цялото общество видя колко изненадани от нейните мащаби са управляващите.

5. Чуха се много приказки, целящи да убедят обществото, че правителството милее за съвременното и модерно образование на нашите деца.

• истината е, че средствата за един ученик се увеличават с фундаменталните 23 % при обявена 13 % инфлация, но и при излишък от 3,5 милиарда лева.

Надяваме се, че всеки българин е убеден в основателността на нашите искания, най-малкото защото те защитават не само нашия професионален интерес. Те са предпоставка за удовлетворяване на обществените очаквания за по-добро средно образование. За нас дългът към учениците винаги е бил водещ при взимането на решения и отстояването им. Дългът към учениците ни караше да мълчим, да пренебрегваме личните и професионалните си проблеми, да се надяваме наистина образованието да стане приоритет за тези, които ни управляват. Сега обаче същият този дълг ни кара да крещим нашата истина, която е истина за образованието, а се надяваме, че е истина и за проблемите на цялото ни общество.

ИСТИНАТА ЗА НАШИЯ ПРОТЕСТ

ДЕКЛАРАЦИЯ ОБРЪЩЕНИЕ

към родителите, учениците и цялата българска общественост от преподавателите в 91. Немска езикова гимназия, София

Уважаеми родители и ученици!

Уважаеми сънародници!

ИСТИНАТА ЗА НАШИЯ ПРОТЕСТ Е:

1. Настоящото българско правителство дойде на власт с програма, в която се залагат 5% от БВП за образование.

• Това не само, че не се изпълнява вече две години, но в бюджета за 2008 година този процент вече е 4.08 %, а в последното предложение на правителството такъв процент дори не се споменава.

2. Министър-председателят на РБългария от трибуната на Народното събрание съзнателно, с неподобаващ за поста му ехиден тон заблуди всички граждани, като каза, че заплатите на учителите ще бъдат увеличени повече от 100% в резултат на направеното от правителството предложение.

• Да, наистина учителите показаха своите фишове с 300 лв. заплата – сума, която получават в края на месеца. Но явно министър-председателят не прави разлика между брутна и нетна заплата. Ако нашите искания бъдат удовлетворени, тази сума в средата на следващата година ще стане около 500 лв. Сами преценете при сегашните темпове на инфлация дали исканията ни са екстремистки. А правителството ни обещава евентуално тази сума да стане до края на следващата година 432 лв. И като “бонус” към това предложение са заплахите за съкращения, увеличаване на броя на учениците в паралелките. Само безотговорни хора биха твърдели, че така ще се повиши качеството на образованието.

3. Много спекулации се чуха относно исканите от нас 100%.

- Първоначалните ни искания бяха: 2 х 50 % от 01.10.2007 и 01.01.2008

- Последва отстъпка – 3 х 25 % в рамките на една календарна година

- Направена бе поредната отстъпка – 3 х 20 % от 01.10.2007 , от 01.01.2008 и от 01.07.2008

• Сблъскахме се с явно нежелание за конструктивен диалог, обидно пренебрежение, склонност към заплахи и подмяна на истинската дискусия за проблемите в българското образование.

4. Казано беше, че нашите искания са политически, че стачката ни е в съзнателно подбран момент преди местните избори.

• Не забравяйте, че първите сигнали за недоволството на учителите бяха дадени през месец април 2007 година. Правителството имаше достатъчно време да реагира, но липсата на държавнически подход към афишираното като приоритет образование предопредели тази стачка, а цялото общество видя колко изненадани от нейните мащаби са управляващите.

5. Чуха се много приказки, целящи да убедят обществото, че правителството милее за съвременното и модерно образование на нашите деца.

• истината е, че средствата за един ученик се увеличават с фундаменталните 23 % при обявена 13 % инфлация, но и при излишък от 3,5 милиарда лева.

Надяваме се, че всеки българин е убеден в основателността на нашите искания, най-малкото защото те защитават не само нашия професионален интерес. Те са предпоставка за удовлетворяване на обществените очаквания за по-добро средно образование. За нас дългът към учениците винаги е бил водещ при взимането на решения и отстояването им. Дългът към учениците ни караше да мълчим, да пренебрегваме личните и професионалните си проблеми, да се надяваме наистина образованието да стане приоритет за тези, които ни управляват. Сега обаче същият този дълг ни кара да крещим нашата истина, която е истина за образованието, а се надяваме, че е истина и за проблемите на цялото ни общество.

:):clap::) най-после някой да напише истината такава каквато е

Без да влизам в спорове и да коментирам каквото и да било по това обръщение искам да направя следното уточнение относно прословутите 100%

При нетна заплата от 300 лв тези 100% се равняват на 600 лв.

При схема 2х50 % картината е съвсем друга, защото се явява фактора натрупване:

300х1,5=450

450х1,5=675

Процент увеличение - 125%

При 3х25% се получава 95%, а не 75%

При 3х20% се получава 72,8%, а не 60%

Пускам тази информация за е ясна сметката.

Извинявам се на Сесили и Никфокс за острите думи.

Приемам и благодаря.

Гледах по БТВ. В Надежда, шофьор, без нищо да предизвиква гнева на прословутите вече учители, едва ли не щеше да му потрошат колата, за дето детето му е било болно примерно. Това не ли е израз на пълна простащина. Ако бях аз, направо ги газя, ако ще да си седя в затвора. Това вече е нетърпимо.

Вчера вечерта пред блока ми се събраха учители, и ЦЯЛА нощ-Стачка, оставка, победа. Не съм спал. По не сдържаните от съседите отидоха дол и като се почна. Още малко бои да настане. ЗАЩО? Защо ми утровиха живота миналата вечер? Само това искам да попитам!

Полиция vs учители

„Просто започнаха да ни бутат. От Първо районно са полицаите, един, който беше определено агресивен, започна да бута колега и каза, че въобще нямаме разрешение за такива действия, въобще“.

Не знам какво се е случила, но като имам в предвид какво стана с миньора през лятото, го вярвам. Изобщо май циганин трябва да си в тази държава - спомнете си какво стана в Красна поляна. Не че имам нещо против циганския етнос, но наглото му толериране за сметка на другите от страна на държавата вече дразни все повече хора.

Група недоволни граждани дадоха учителския синдикат под съд в Хага, защото няма какво да правят с децата си ,понеже ходят на работа.

" Мамо ,работата ли е по-важна от мен?" вече се чува по трамваите.

"Групата недоволни граждани" биха звучали по убедително, ако вместо да говорят, че няма какво да правят с децата си, биха казали, че децата губят от училище. Защото така звучат сякаш учителите са бавачки на децата им.

И още едно мое мнение - след като свършат с учителите, се надявам синдикатите най-после да направят нещо за хората, които работят в реалния сектор. ВИзирам вчерашния случай в мина Ораново. Цял месец докторите Ж. Христов и К. Тренчев са взели присърце проблемите на учителското съсловие, което е нормално. Не е нормално обаче, че преди няколко месеца в същата тази мина Ораново имаше пак смъртни случаи. МИсля, че трябваше нещо да се направи от страна на синдикатите, за да се променят условията, в които работят хората там (защото поне от това което изнесоха по медиите, става ясно, че не са перфектни). Същото може да се каже и за много други фирми. Знам, че има служби по трудова медицина и др., но мисля, че синдикатите могат и трябва да бъдат необходимия коректив на работодателите и в това отношение.

САмо че за всичките тези години, откакто съществуват на пръсти се броят случаите, когато синдикатите влизаха да защитават правата на наетите в частния сектор работници. И е близко до акъла защо - много по-трудно е да се бориш със работодатели, голяма част от които са със съмнителен бизнес, отколкото да се бориш с държавата. А трябва!

И нека никой не ми казва, че миньорите нямат значение, защото според мен винаги и навсякъде човешкият живот е от най-голямо значение, независимо дали е на миньор, учител, адвокат или депутат.

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

към истината, може би е пропуснато да се отбележи изключително раздутия учителски щат, и за пореден път доказва о показава, че нищо освен заплатата не вълнува българския учител, а факта че днес си позволиха толкова нагло поведение, след като повече от месец не само не изпълняват задълженията си/от което страдат всички които имат ученици/, ами сега започнаха да пречат и на всички останали. Като не ви харесва заплатата, просто се разкарайте от образователната система, на никой няма да липсвате и няма да се свърши света.

към истината, може би е пропуснато да се отбележи изключително раздутия учителски щат, и за пореден път доказва о показава, че нищо освен заплатата не вълнува българския учител, а факта че днес си позволиха толкова нагло поведение, след като повече от месец не само не изпълняват задълженията си/от което страдат всички които имат ученици/, ами сега започнаха да пречат и на всички останали. Като не ви харесва заплатата, просто се разкарайте от образователната система, на никой няма да липсвате и няма да се свърши света.

Да бе по твоята логика дай всички учители да напуснат работа а? Тогава кой ще учи детето ти? Ти сигурно laugh.gif

А и какво да правят като правителството не си мърда пръста вече един месец. Предлагат им 20% и изведнъж днес го променят на 10%....е какво е това?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.