Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Демокрацията се гарантира от законите, ако дейността и взаимоотношенията с настоятелството не са добре регламентирани, кой е виновен? А по отношение на майките. Първо, за да заведат дело в Европейския съд за правата на човека, искът им трябва да е отхвърлен на всички инстанции в България. Освен това, ако синдикатите са спазили ЗУКТС, тъй като става въпрос за конфликт на права, единственият осъден може да бъде българската държава, която да бъде глобена и да и се направят препоръки за изменение на закона. Реално, обаче законът е съобразен с европейските норми и правото на децата на достъп до образование не е нарушено, то може да бъде нарушено само при нулева година, но такова нещо като нулева година по закон няма, въпреки, че разни самозвани експерти го използват, за да плашат хората. Така че, цялата инициатива е буря в чаша вода. Но има един важен аспект, тъй като не всички училища стачкуват, децата, които не учат са поставени в неравностойно положение спрямо матурите и това може да бъде използвано като аргумент в полза на отмяната на матурите. А иначе, стачката ще приключи другата седмица, просто и двете страни нямат интерес да продължи и след изборите. Синдикатите губят най- синлния си коз за натиск, а правителството губи гласоподаватели. Най- вероятно в неделя или понеделник ще се постигне предварително споразумение и след като то бъде одобрено от мнозинството от стачните комитети по места, децата ще тръгнат на училище от следващия понеделник.

• Отговори 810
  • Прегледи 70,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Което потвърждава това, което казах, че стачката няма да приключи до провеждане на местните избори, защото няма да бъде изпълнена политическата сделка.

В подкрепа на думите ми за това, че определени политически партии са набъркани в стачката.

Днес премиерът беше в нашия град. Снощи мои приятели, активисти на ГЕРБ ми звънят на телефона - Абе знаеш ли Станишев дали ще идва и къде ще ходи и кога.

Днес се прибирам и се натъквам на шествие на учителите. Тъкмо приключваше, когато в един момент половината от тях се отделиха от тях и се насочиха към едно то кафенетата, където се провеждаше среща на премиера с кандидатите за кметове и общински съветници. Сред тази групичка имаше както учители, които знам, че са активисти на ГЕРБ, така и такива, които не са учители, но са политически активни лица.

То не бяха викове, крясъци, освирквания. Което вместо подкрепа, предизвика повече отрицателна реакция.

След малко до тях цъфнаха активисти на Атака и разпънаха голям предизборен плакат. Учителите нито се възпротивиха на това, нищо. Приеха го за нормално.

Но ситуацията я запечатаха камери, апарати. След това иди обяснявай, че не е политическа.

Та така, стачката ще се размотава до изборите. Сега отново ще има от синдикатите не чухме добре, не разбрахме добре и други от тоя сорт.

Демокрацията се гарантира от законите, ако дейността и взаимоотношенията с настоятелството не са добре регламентирани, кой е виновен?

Пак на твоето си държиш. Е, добре де, що толкова те кефи, хайде нека държавата и администрацията да са виновни за всичко на тоя свят. Давай да ги ликвидираме, че да се наредят нещата.

Аз ти говорех за най-нормално уважение ти два поста ми развиваш теории за ЗУКТС, демокрациии, закони и регламентирани взаимоотношения.

Кой ти говори за това изобщо. Пак ти повтарям и най-накрая дано вденеш и не ме занимаваш с излишни теории. Говоря за елементарно уважение.

Едва ли си ме разбрал, при условие, че два пъти ти го казах, а ти все твоето си опяваш.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

blader,

И още нещо. Всички тук говорим за гражданско участие, за прозрачност. Добре. Да попитам дали някой учителски колектив се сети да уведоми училищното настоятелство на училището за намерението да се стачкува, някой да го обсъди с това настоятелство. Но ако трябва да се помогне с нещо, да се организира нещо - ооо, припкате веднага за да видите с какво могат да помогнат. Член съм на училищно настоятелство и никой не се сети да ни уведоми. Няма значение, че сме помагали с каквото можем. Ние сме нищо вече. До следващия път когато потрябваме.

Да знаеш, че има такова училище - това в което преподавам, лично съм ходил да си приказвам с родителското настоятелство, хората ни подкрепиха. Също можеш да знаеш, че не само в моето училище е така. И въпреки всичко, това си беше просто съобщение, защото настоятелствата нито могат да повлияят на правителството, нито да увеличат заплатите със 100%, нито да спрат стачката. Тяхната помощ на моменти е огромна, но имат доста ограничени функции.

А колко от настоятелствата, като разбраха за стачката уведомиха останалите родители на ученици?

Да знаеш, че има такова училище - това в което преподавам, лично съм ходил да си приказвам с родителското настоятелство, хората ни подкрепиха. Също можеш да знаеш, че не само в моето училище е така. И въпреки всичко, това си беше просто съобщение, защото настоятелствата нито могат да повлияят на правителството, нито да увеличат заплатите със 100%, нито да спрат стачката. Тяхната помощ на моменти е огромна, но имат доста ограничени функции.

А колко от настоятелствата, като разбраха за стачката уведомиха останалите родители на ученици?

За кой път да го кажа. Никой не ви говори за функции, закони, права и други такива. Говорих ви за елементарно човешко отношение, за уважение.

nickfox, аз пък казвам, че стачката ще приключи преди изборите, да видим кой е по- наясно с процесите. А за другото, ти говориш празни приказки, дайте да се уважаваме и т.н., тези неща стават само на маса с "наздраве" и салатка;) Има си закони в тази държава и ако те не са ефективни, не са виновни хората и никой не ти говори за закриване на администрацията, не се прави на жертва.

Искаш ли да си малко по-умерен с тона? Колко свои деца си поверил в ръцете на тези, които толкова бясно защитаваш?

Колко учители познаваш? Колко от колегите ти - студенти (ако изобщо си бил студент) са станали учители и защо са станали такива? Може би най-умните и способните? НЕ- най-некадърните кандидат-студенти и студенти стават учители.

Принципно се въздържам от коментари и дори от четене на такива теми, защото са ми много "болни". Но ми омръзна некомпетентни хора да поучават и да се изказват неподготвени!

Аз познавам достатъчно учители, които НЕ ИСКАТ да напуснат, защото децата им са ученици и им трябва свободно време и връзки.

На 90 % от учителите съпрузите са полицаи, военни или бизнесмени (изключвам самотните майки, вдовиците и мъжете - мухльовци, които за нищо друго не ги бива). Дали са гладни и необлечени?

За тона съжалявам. Наистина. Заклевам се. Но това, че защитавам бясно учителите не е съвсем така. Значи, според мене учителите са тези, които по някакъв начин насаждат прогреса в главите на подрастващите. И не само това. Те така също спомагат при формирането на техните характери. Помисли например, как можеш да убедиш някое дете, че всичко на този свят се постига с труд, при положение, че в момента пример за подражание, са най-големите престъпници. Как може да постигнеш това като веднага ще получиш отговора: "Ти като се труди толкова та докъде достигна" . Тези които се отнасят с учителите по този начин не пращат децата си в държавни училища. На тях им дреме, дали децата там получават качествено образование, дали учителите са доволни от живота си. Аз може и да съм некомпетентен. Сигурно е така, защото иначе щях да съм в народното събрание. Там са компетентните. Виж каква държава построиха за себе си. Само че за сега и аз живея в тази държава и не искам да се чувствам аутсайдер, за това, че не съм такъв крадец като тях. Защо за да се чувствуваш човек да трябва да напуснеш България, която езавладяна от тези хайдуци. Казваш, че учители стават само тези които не стават за нищо. Ами за 300 лв. Какви да се хванат? Нали за това е целия зор. Когато предлагаш добри условия ще се хванат и отличници. Като например във футбола- всеки иска да играе в голям отбор. Ще кажа за последно. Индианците са загубили срещу бледоликите защото белите са носители на прогреса. Къде са индианците сега? Да не отидеме и ние там? :):)

Няма да ги проверяват, защото те пак няма да имат собствени приходи и ще се водят второстепенни разпределители на бюджетните средства, така ще ги контролира само Сметната палата, която си ги контролира и в момента. А по ЗУКТС, настоятелството не е страна. Така, че nickfox, пак се бъркаш и търсиш вината в грешните хора. Selia, пак ще кажа, тази работа не е като онази работа. Първо учителите не почиват 3 месеца. Не бъди като Ипитата, които очевидно без да са наясно, дават решения от частния сектор за проблемите в публичния. Ако ще приватизираме образованието, защо да не приватизираме и армията, полицията, съдебната система, администрацията и т.н. И защо ли тези системи са държавен монопол навсякъде по света? Така че Ипи go home:)

Виж blaber, опитвам се да мисля разумно в тази нелепа ситуация от която пострадалите ще бъдат едни деца, защото накрая на всичко това те ще поемат всички негативи останали от стачката. Колкото до това дали почиват или не - не желая да коментирам защото аз също наблюдавам, освен това една година съм работила като учител и много добре знам лятото колко учители си стоят в училище през двата месеца в които се водят на работа. Просто искам да кажа че не трябва да се дават пари ей така. Има една поговорка "Преди да кажеш искам, кажи какво си дал" и мисля че е много правилна. Пари се наляха в полицията, но нещата не се оправиха, защото нищо не се промени. Ако се дадат така пари на учителите както на полицаите няма да има никакъв резултат. Следващата година те отново ще стачкуват за по-големи заплати. Сред учителите има много които не могат да преподават, това не е занаят според мен, това е умение. Или го имаш или не. Преди години когато кандидатствах всички които не ги приемаха в другите университети ставаха учители, защото се влизаше лесно. Не случайно твърдя че има Учители и учители. Видях деца да подават молби да бъде сменен преподавателя им защото не може да преподава материала си добре и те не могат да продължат напред, това е реален случай в елитно софийско училище от миналата година. Затова казвам че трябва да има някакво ограничение за тях. Тези които наистина умеят и знаят нека си преподават и нека вземат много пари, тези които не могат нека просто намерят мястото на което ще имат някаква реализация и ще бъдат полезни.....

Последно някой знае ли дали стачката продължава е понеделник?

Продължава - поне според focus-news

Видях деца да подават молби да бъде сменен преподавателя им защото не може да преподава материала си добре и те не могат да продължат напред, това е реален случай в елитно софийско училище от миналата година. Затова казвам че трябва да има някакво ограничение за тях. Тези които наистина умеят и знаят нека си преподават и нека вземат много пари, тези които не могат нека просто намерят мястото на което ще имат някаква реализация и ще бъдат полезни.....

Без съмнение си права. Мен пък лично и в прав текст са ме питали, има ли начин да си сменят преподавателя. Но отговори ми: аз ли съм виновен затова, че колегата ми не е за тая работа? Колегата ми виновен ли е, че аз не ставам за тая работа? Знаеш ли с каква цел МОН поддържа районни инспекторати и колко са чиновниците и инспекторите в него? Не на учителите - на инспекторите е работа да следят и да отстраняват лошите учители. От друга страна: загрижените родители защо не направят протестен митинг срещу тоя или оня учител, при положение че той не дава това което се очаква от него на децата им (тук пишат членове на родителски настоятелства - нека кажат)? Сигурен съм, че ако 200 майки излязат пред общината, все ще се намери начин да се смени учителката по български. Ако няма механизъм за да се отстрани един некадърен учител, учителите ли са виновни?

И накрая от повечето мнения тук излиза, че тези които са добри и могат, трябва да си намерят друга работа, за да може да се плаща малко на тия, които за нищо не стават.... Не звучи ли последното АБСУРДНО? Ако погледнем така на нещата, тия пари няма ли да бъдат "хвърлени"? Аз наистина не разбирам тоя народ.

Учителите не са лоши и добри от един месец насам. Но нека да си го кажем в очите: Драги родители, вие не искате по-добро образование за децата си (иначе щяхте много отдавна да го заявите), вие просто искате да мислите, че децата ви са някъде и има кой да ги наглежда.

аз имам преподаватели по разказвателните предмети,които само когато дойде комисията дават свестни планове.Е,тва на кво прилича?! Аз станах 8клас и не ми преподават те,ама за тея дет са 7клас тва тряа да се промени!!! И за съжаление аз пак не разбрах: ше учим ли в понеделник? тряа ми бърз отговор! :rolleyes:

аз имам преподаватели по разказвателните предмети,които само когато дойде комисията дават свестни планове.Е,тва на кво прилича?! Аз станах 8клас и не ми преподават те,ама за тея дет са 7клас тва тряа да се промени!!! И за съжаление аз пак не разбрах: ше учим ли в понеделник? тряа ми бърз отговор! :rolleyes:

Гледай новините.

А и по-горе пише, че стачката продължава.

Ученето пак се размина

0000042757-article.jpg

След цял ден чакане да бъдат поканени на среща от министерството на образованието представители на синдикатите дойдоха пред ведомството в 17 часа.

Пред журналисти те се оплакаха, че не са поканени на среща, на която са очаквали да бъде подписано споразумение, след като в събота са водили 8 часа преговори на експертно ниво.

В същото време министърът на образованието Даниел Вълчев мина покрай сградата на министерството, влезе в коридора и проведе 10-минутен разговор със синдикалистите.

След края на кратката „седянка” стана ясно, че преговорите продължават и в понеделник, 22 октомври.

По-рано днес синдикат „Промяна” призова стачкуващите учители да приемат правителственото предложение за 650 лв. заплата и да прекратят стачката.

Източник:dnes.bg 21.10.2007 18:11

Синдикат призова учителите да приемат офертата

Синдикат "Промяна" призовава българските учители да проявят гражданска отговорност като приемат условията на правителството и прекратят стачката си, се казва в декларация на синдиката до БТА.

От "Промяна" настояват учителите да се самоорганизират и да създадат собствена професионална организация, която истински да отстоява техните интереси, далеч от политическите заигравки. Според "Промяна" приемането на условията на правителството ще бъде съпроводено с мерки за реформи в системата, гарантираща ново ниво на обучение на училищата, което да отговаря на европейските изисквания. "Считаме, че постигнатото в средата на тази седмица споразумение относно заплащането на учителския труд е в рамките на разумния компромис, какъвто е редно да проявят и учителите, влизайки в класните стаи от следващата седмица", се казва в декларацията.

Днешната среща на учителските синдикати започва в 17.00 часа. След нея министър Вълчев и синдикатите ще дадат изявления.

Управляващите забравят, че в момента учебната година е по средата и е невъзможно да се осъществят съкращения. Това заяви пред ”Фокус” зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров. Надявам се днес по време на преговорите да се достигне до сближаване на позициите. Учителите дават вот за 20% увеличение от октомври, ново 20% увеличение от януари 2008 г. и още едно 20% увеличение от 1 юли 2008 г. Има региони от страната, в които този вариант се приема, има и други, които са категорични, че не трябва да се отстъпва от първоначалните искания, посочи Никифоров. Той каза, че правителството не може да настоява учителите да приемат офертите, които те отхвърлиха през юни и септември.

Над седем часа е продължила вчера работата на експертите от министерствата на образованието и на финансите и синдикатите по исканията на учителите, каза говорителят на единния стачен комитет Николай Николов пред БТА. Днес се очаква да има конкретно предложение, с което ще бъдат запознати синдикалните структури на учителите. Във връзка с изявлението на премиера Станишев, че кандидат-кметове плащат на учителите да стачкуват, Николов посочи, че единствената подкрепа, която учителите са получили по места, е в рамките на законовите възможности от страна на общините. Той припомни, че по време на стачката си учителите не получават "огромната си заплата от 300 лв".

Междувременно от Асоциацията за родителска активност са потвърдили решимостта си – ако в понеделник децата не бъдат в клас, делата за нарушено право на образование да бъдат заведени срещу лидерите на протеста.

Източник: БТА и Фокус

Аз нещо съм зле със сметките, защото:

1)300 лева заплата на учител + още 300 като сто процента= на 600 лева ае и там 50. Но Защо сега искат Почти 800 лева заплата. Което означава, че заплатата на учител е ~400 лева?. Нещо не ми излиза сметката. И днес отново преговори няма....защо? Просто толкова ли е трудно да се приеме заплата 650 лева, като това е даже повече от нечий други заплати.

2)За останалите хора в училищата, които не са учители ми се струва много 450 лева заплата. Тъй като един примерно дърводелец на дали ще има толкова чинове за поправяне на месец? А именно:за тези хора не ли е малко множко 450 лева?

3)Сега гледам Размисли и Страсти, и Г-н Вучков(камо ли, че го плюете и му се смеете) започна от самото ядро на проблема-Мед. Сестри, които за годините останали в затвора, осъдиха държавата, камо ли, че тук бяхме съпричастни с тях, те направо си осигуриха старините. По 10000 лева+апартамент в Бояна на калпак.... много са. Разбирам, че много години страдания мъки, но това да съдиш държавата, за това, че въпреки че изплати дълга на Либия се опита да направи нещо. Не говоря за парламента ами за прости хора като нас... Мина и към Шофьорите на такси, които незнайно защо въпреки заплатите си, увеличиха таксите си. И копирайки това, учителите се вдигнаха да стачкуват.

4) Малък цитат от Вучков-Казват, че учениците са недисциплинирани. Вярно е, че децата пристъпващи прага на училище са недисциплинирани, но тук трябва да се намесят учителите!

5)По СКАТ имаше, мисля на 8, гостуваше Янка Такиева. Цитат-Не съм аз ги раждала децата, не съм бавачка, за да ги ДИСЦИПЛИНИРАМ (!!!дори и своите), аз сум учителка. Това въобще не й правеше чест!

Хващате се на бас дали ще свърши стачката преди или след изборите- 100% след та даже и повече....

Аз нещо съм зле със сметките, защото:

1)300 лева заплата на учител + още 300 като сто процента= на 600 лева ае и там 50. Но Защо сега искат Почти 800 лева заплата. Което означава, че заплатата на учител е ~400 лева?. Нещо не ми излиза сметката. И днес отново преговори няма....защо? Просто толкова ли е трудно да се приеме заплата 650 лева, като това е даже повече от нечий други заплати.

2)За останалите хора в училищата, които не са учители ми се струва много 450 лева заплата. Тъй като един примерно дърводелец на дали ще има толкова чинове за поправяне на месец? А именно:за тези хора не ли е малко множко 450 лева?

3)Сега гледам Размисли и Страсти, и Г-н Вучков(камо ли, че го плюете и му се смеете) започна от самото ядро на проблема-Мед. Сестри, които за годините останали в затвора, осъдиха държавата, камо ли, че тук бяхме съпричастни с тях, те направо си осигуриха старините. По 10000 лева+апартамент в Бояна на калпак.... много са. Разбирам, че много години страдания мъки, но това да съдиш държавата, за това, че въпреки че изплати дълга на Либия се опита да направи нещо. Не говоря за парламента ами за прости хора като нас... Мина и към Шофьорите на такси, които незнайно защо въпреки заплатите си, увеличиха таксите си. И копирайки това, учителите се вдигнаха да стачкуват.

4) Малък цитат от Вучков-Казват, че учениците са недисциплинирани. Вярно е, че децата пристъпващи прага на училище са недисциплинирани, но тук трябва да се намесят учителите!

5)По СКАТ имаше, мисля на 8, гостуваше Янка Такиева. Цитат-Не съм аз ги раждала децата, не съм бавачка, за да ги ДИСЦИПЛИНИРАМ (!!!дори и своите), аз сум учителка. Това въобще не й правеше чест!

Хващате се на бас дали ще свърши стачката преди или след изборите- 100% след та даже и повече....

По 1 т. правиш ли разлика между брутна и основна заплата ?Ако ли не то няма смисъл от това което си написал!По 2 т.-чистачките брутна около 300,а счетоводителя или МОЛ около 500 лв брутна заплата и оттук средно за непедагогическия персонал около 410-415 лв.!По 3 т.-10000 лв. за страданията са нищо-5000 евро в Европа за 1-2 месеца взимат толкова повечето работещи!Бакшишите са друга работа и въобще не са свързани пряко или косвено с учителите По 4 т.-да тук си прав,че училището трябва да възпитава,но ако липсват първите 7 години и ученика е 6-7 часа в училище,а в останалото време други влияят върху неговото възпитание!По 5 т.-че Янка партизанка простее на всеки е ясно,но тя поне от 10 г. не е влизала в класна стаяи определено меко казано е недолюбвана от учителите и си мисля независимо от резултата от стачката е пътник!Басовете за подобни сериозни неща са излишни!А ако загубиш,ще спечелиш по-бързо започване на даскалото ,което ти искаш!

вече прекаляват според мен...

Искат ~800лв... е как може такова нещо, те работат по няколко часа на ден, постоянно имат ваканции, на всеки 45 мин почивка и отгоре на това 80-90% от преподавателите неструват...

Баща ми например, който е граничен полицай и всеки ден трябва да пътува до работата си със собственната си кола, което означава постоянни ремонти и гориво/гас/, постоянно има нощни смени, пази границите от "талибани" и постоянно е под напрежение и опасност, и накрая да взима по-малко от учителите-от къде на къде? То по-добре да стане чистачка в училище и да взима 400лв за това... ето още едно глупаво искане на "даскалите" от къде на къде една чистачка там ще взима повече от всяка една друга и от тези в визшите училища ?!...

вече прекаляват според мен...

Искат ~800лв... е как може такова нещо, те работат по няколко часа на ден, постоянно имат ваканции, на всеки 45 мин почивка и отгоре на това 80-90% от преподавателите неструват...

Баща ми например, който е граничен полицай и всеки ден трябва да пътува до работата си със собственната си кола, което означава постоянни ремонти и гориво/гас/, постоянно има нощни смени, пази границите от "талибани" и постоянно е под напрежение и опасност, и накрая да взима по-малко от учителите-от къде на къде? То по-добре да стане чистачка в училище и да взима 400лв за това... ето още едно глупаво искане на "даскалите" от къде на къде една чистачка там ще взима повече от всяка една друга и от тези в визшите училища ?!...

Просто не учителите искат много,а заплатата на баща ти е малка и трябва да се вдигне!И газ,а не гас и висшите,а не визшите cool.gif Това последното чисто приятелски !

Просто не учителите искат много,а заплатата на баща ти е малка и трябва да се вдигне!

То заплатите на всички в България трябва да се вдигнат, а не само продуктите да поскъпват, а нашите учители като гледам може и 1 000 лв да пойскат- просто прекаляват ужасно много

Редактирано от crazy-master (преглед на промените)

Преговорите продължават. Учителската стачка - също

В 10.00 ч. в понеделник ще се състоят преговорите на експертно ниво, а в 14.00 ч. ще започнат преговорите между синдикатите и Министерството на образованието и науката във връзка с исканията на стачкуващите учители.

Днес преговори на експертно равнище не е имало, съобщи пред журналисти говорителят на единния стачен комитет Николай Николов, предаде БТА. "Очаквахме да бъдем поканени, за да бъде одобрен вариантът, върху който работихме осем часа вчера", каза Николов. Той уточни, че никакво споразумение не може да бъде подписано, без да се съгласуват основните му параметри с учителската колегия.

"Разговорите не са приключили, нито са прекратявани", каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. "Да се консултират със своите лидери", посъветва Вълчев представителите на единния стачен комитет, който твърдят, че днес е нямало преговори на експертно ниво. "Не е имало такова понижаване", заяви министърът в отговор на въпрос за думите на премиера Станишев за възможността предложението на правителството за ръст на заплатите да бъде намалено заради продължаващата стачка. Около 80% от стачкуващите учителите подкрепят проекта за споразумение с правителството, предложен от единния стачен комитет, съобщи Живка Желязкова от стачния комитет. В предложения от синдикатите проект се иска увеличение на работните заплати в системата на средното образование на два етапа през следващата година - през януари и през юли - средната брутна работна заплата в средното образование трябва да достигне до 648 лева, се посочва в проекта. Синдикатите настояват най-малко 80 процента от средствата, определени по единните образователни стандарти, да се предоставят на съответното училище. Бюджетите на учебните заведения да се изготвят от директора на училището и да бъдат съгласувани с педагогическия съвет, училищното настоятелство и с ръководствата на синдикалните организации в съответното училище, се иска в предложеното споразумение. Синдикатите настояват и за въвеждането на механизми за допълнителна работа с изоставащите или особено надарени ученици, обезпечена с програма за финансиране. В споразумението се иска и Министерството на финансите да не прилага административни и други санкции спрямо стачкуващите учители и непедагогически персонал. Стачката на учителите утре продължава.

По-рано днес синдикат "Промяна" призовава българските учители да проявят гражданска отговорност като приемат условията на правителството и прекратят стачката си, се казва в декларация на синдиката до БТА. От "Промяна" настояват учителите да се самоорганизират и да създадат собствена професионална организация, която истински да отстоява техните интереси, далеч от политическите заигравки.

Източник: dir.bg

Този или е много тъп или просто завоалирано казва в прав текст, че стачката е политическа:

"Според него, ако вотът на недоверие бъде приет във вторник и правителството бъде свалено, това ще доведе до създаването на екип, който ще реши проблемите бързо и отговорно. Ако правителството се задържи и не се съгласи с исканията им, стачката ще продължи."

Еххх, мечтай си. При падане на правителството поне година ще виждате среден пръст. А и доста може да се простят с работните си места.

И още нещо, което показва, че нещо не се мисли за реформи и оптимизация на училищната мрежа:

Представителите на учителските синдикати, които водят преговори с правителството за по-високи заплати на работещите в средното образование, са решили да запишат изрично в стачното споразумение, че преподавателите остават в стачна готовност, съобщи говорителят на Единния национален стачен комитет Николай Николов.

По този начин те се застраховат срещу евентуалното решение на правителството да съкрати голяма част от педагогическия персонал след края на учебната година, защото дотогава подобен ход ще бъде незаконен. "Така ще можем да започнем нова стачка по всяко време и няма да чакаме тромавата процедура, както беше в началото на този протест. Имаше училища, които се включваха две седмици след другите", припомни още той."

и показва, че дори сега да се стигне до приемане на исканията, то няма гаранция, че след месец отново няма да вдигнат стачка с нови искания.

А сега да видим кой си мечтае за платено частно обучение:

"Той допълни, че пълният срив на системата ще дойде, когато исканията им не бъдат удовлетворени. "Тогава всички в системата ще подадем оставки и ще се стигне до платено обучение", каза още Николов."

Ей това трябваше да кажете бе:

"Синдикалистът е на мнение, че в системата има достатъчно пари, за да може заплатите да станат по-високи от румънските."

Искате да вземате повече от румънците. Браво бре. На гол тумбак чифте пищови. Еееех, пуста балканска завист. Общо взето излиза по елементарни сметки, че искате с около 50 до 100 евро по-високи заплати от тези на румънските си колеги.

Някой казваше, че учителите не искали толкова висока заплата за чистачките и как тя щяла да бъде около 300 лв. Бруто. Да, ама не. Вашите лидери от Единния стачен комитет и по места казват друго:

"Българските учители са съгласни на предлагания от правителството вариант възнагражденията им да бъдат увеличени на три пъти с 20 %. Преподавателите обаче искат 650 лв. средна работна за сектора, а не само за тях. Това са отговорите на 80% от педагозите по райони, съобщи вчера съпредседателят на Единния стачен комитет Живка Желязкова след поредните преговори между синдикати и експерти. Това на практика означава, че 720 лв. средна заплата за учител и 420 лв. такава за чистачка ще спрат продължаващата вече месец стачка в средното образование."

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

сега е момента правителството да се оттегли от преговорите, и тази година да нямат 13-та заплата защото определено не заслужават, след отпуска в размер на повече от 5 месеца, някой може ли да изчисли колко дена ще е работил един преподавател тази година?

сега е момента правителството да се оттегли от преговорите, и тази година да нямат 13-та заплата защото определено не заслужават, след отпуска в размер на повече от 5 месеца, някой може ли да изчисли колко дена ще е работил един преподавател тази година?

Абе умник, знаеш ли че годишния платен отпуска на едни учител е от 20 до 30 дни!

Като не знаеш, не се изказвай неподготвен!!!

Абе умник, знаеш ли че годишния платен отпуска на едни учител е от 20 до 30 дни!

Като не знаеш, не се изказвай неподготвен!!!

вярно че отпуска не е точното определение, имам предвид всички дни в които не работят без значение каква е причината, дали са в отпуска, празничен ден само за образованието като 1 ноември или ден в който ходят да се подпишат - през ваканциите когато няма ученици, не ми казвай че се върши някаква работа освен пиене на кафе с дежурствата които дават? отделно това че почиват един ден от пон-петък, тоест работят 4 дена в седмицата.

А това умник го запази за себе си, аз съм тъп и прост - не ме мисли мене :) , иначе благодаря че ме смяташ за умник ;)

вярно че отпуска не е точното определение, имам предвид всички дни в които не работят без значение каква е причината, дали са в отпуска, празничен ден само за образованието като 1 ноември или ден в който ходят да се подпишат - през ваканциите когато няма ученици, не ми казвай че се върши някаква работа освен пиене на кафе с дежурствата които дават? отделно това че почиват един ден от пон-петък, тоест работят 4 дена в седмицата.

А това умник го запази за себе си, аз съм тъп и прост - не ме мисли мене :angry: , иначе благодаря че ме смяташ за умник :angry:

Само да отбележа за протокола, че тъй нареченият "свободен ден" на учителите през седмицата се нарича "Методичен", и си е предвиден по закон за самоподготовка. В много училища, обаче такъв ден няма. Учителите си работят, при това в двете смени и при това не 3-4 часа на ден, а много повече. През ваканциите дежурните учители осъществяват новия прием, като дежурят в комисии. И стига вече с тези изтъркани аргументи за работното време на учителите и тем подобни, темата започва да става банална. Дъвче се едно и също от месец. Не виждам каква е вината на учителите, че имат такива отпуски или каквото там друго се изприказва. Ами, това е положението по закон, щом не ви харесва внасяйте предложения в народното събрание за промени, стачкувайте или каквото там ви хрумне или смятате за удачно. Пък и щом е толкова завиден труда на учителите и тяхното положение, ами ставайте учители! Щом сте по-кадърни от тях, ами заемете им местата на тези некадърници! После ще ви лепнат динения медал за Възрожденски дух!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.