Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Е доктор Хаус,

тука не позна - факта, че имам различно от твоето и другите мнения, не значи, че съм слаб човек. Само ще ти кажа - калпава е образователната система; кофти е учителската гилдия - много се води от синдикатите и хич самостоятелно! Прочети ми пак писмото, но по-добре.

"Sta4nik" твоето писмо не си струва да се чете камо ли внимателно.

Гилдията - кофти, образователната система - скапана ... бла, бла. Кое е добро?

В случая става въпрос за пари и отношението ти може да бъде:

ИЛИ подкрепяш учителите за повече пари

ИЛИ разтягаш локуми.

• Отговори 810
  • Прегледи 70,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

"Sta4nik" твоето писмо не си струва да се чете камо ли внимателно.

Гилдията - кофти, образователната система - скапана ... бла, бла. Кое е добро?

В случая става въпрос за пари и отношението ти може да бъде:

ИЛИ подкрепяш учителите за повече пари

ИЛИ разтягаш локуми.

Добре приятелю, или ако не искаш няма да ти казвам така

За колко пари се скарахме - за 20 процента от колко? и за средна брутна 640 към 1 юли 2008;

Само да ти кажа, че мойта в момента е 520 - та за какво говорим? кого да подкрепя? И пак ще се цитирам - размити са ценностите в обществото и това "бла-бла-" не ми звучи много добре.

Та аз съм учител, но не подкрепям 20 процентната подигравка, нали тръгнахте от 100%...

Но не ми се ще да спорим на дребно - нима ти харесва системата или хайде да доуточним - инспекторат, община, мно-ого голяма администрация; бюрократична с-ма при оценяване на учебници със спуснати критерии незнам откъде, които нямаш право да промениш. (защото така се случи, че и оценявам учебници)

Та кое да ми харесва в системата. Гледам по-нашироко и по-надалеко.

Е веднага трябва да ми се отговори - напусни! Да, ама аз съм учител и мога да преподавам прекрасно - не ми се ще да съм шофьор, продавач; даже и министър не искам, защото чадъра за плювки ми е малък.

Хайде и не озлобявай - нали това е светът:"Единство в разнообразието" (това е мотото на тази учебна година; виж кое ще е за другата...)

Е какво да ги коментираме, то се вижда, щастливи хора, с широки усмивки (да им замръзнат дано sad.gif )

А това е снимката към новината, че се измъкнали "по терлички" отново от задният вход на МС. Един съвет към учителите всеки ден са там, ами вземете минете и отзад, да ги видите откъде ще се измъкнат тогава

За снимката: УРА, ДОГОВОРИХМЕ х 20 % върху членския внос

Редактирано от Sta4nik (преглед на промените)

Добре приятелю, или ако не искаш няма да ти казвам така

За колко пари се скарахме - за 20 процента от колко? и за средна брутна 640 към 1 юли 2008;

Само да ти кажа, че мойта в момента е 520 - та за какво говорим? кого да подкрепя? И пак ще се цитирам - размити са ценностите в обществото и това "бла-бла-" не ми звучи много добре.

Та аз съм учител, но не подкрепям 20 процентната подигравка, нали тръгнахте от 100%...

Но не ми се ще да спорим на дребно - нима ти харесва системата или хайде да доуточним - инспекторат, община, мно-ого голяма администрация; бюрократична с-ма при оценяване на учебници със спуснати критерии незнам откъде, които нямаш право да промениш. (защото така се случи, че и оценявам учебници)

Та кое да ми харесва в системата. Гледам по-нашироко и по-надалеко.

Е веднага трябва да ми се отговори - напусни! Да, ама аз съм учител и мога да преподавам прекрасно - не ми се ще да съм шофьор, продавач; даже и министър не искам, защото чадъра за плювки ми е малък.

Хайде и не озлобявай - нали това е светът:"Единство в разнообразието" (това е мотото на тази учебна година; виж кое ще е за другата...)

За снимката: УРА, ДОГОВОРИХМЕ х 20 % върху членския внос

Стачкуваш ли в момента или не.

Извинете, не съм обърнал внимание и не можах да пропусна възможността да се заям. Но според мен проблемът не е в учителите, родителите или децата, а в администрацията, защото тя определя критериите и правилата и ако хората в нея не знаят какво правят, всички виждаме резултата.

Стачкуваш ли в момента или не.

Само това ли е важно - лесно мога да те излъжа и с ДА и с НЕ

Извинете, не съм обърнал внимание и не можах да пропусна възможността да се заям. Но според мен проблемът не е в учителите, родителите или децата, а в администрацията, защото тя определя критериите и правилата и ако хората в нея не знаят какво правят, всички виждаме резултата.

Ето още някой съгласен с мен. Интересно - тук и стачкуващи и нестачкувщи ЗАЕДНО редим пъзела на грешния старт, пък можем и да направим нещо полезно и значимо.

Само това ли е важно - лесно мога да те излъжа и с ДА и с НЕ

Разбира се, че не само това е важното, но явно е важно. Всички тук лъжат в това число и ти (педагог си, докторантура подготвяш, би трябвало да си наясно с нещата относно анонимността и недосегаемостта ).

blaber - Не стачкува, пише си докторантурата и си взема заплатата...

Стачник - нестачник, каква ти е темата?

Малко сметки, ако мога правилно да смятам.

При заплата 520 лв. 20% увеличение са 104 лв. месечно.

За месец октомври при 23 работни дни съм стачкувал 15, което в левова равностойност е 340 лв.

За останалите 8 работни дни ще получа 180 лв. заплата.

Нека сметнем увеличението, което ще получа от октомври до края на годината.

За октомври - 20% в/у 180 = 36 лв.

За 11 и 12 месеци - 2*104=208 лв.

Общо увеличение 244 лв.

Резултат 340 - 244=?

И в чия полза?

Да говорим ли за цени на сирене и кашкавал, ток и парно....

Е, съжалявам, аз няма да викам ПОБЕДА.

До 68% ръст на учителските заплати

Ръст от 68% на учителските заплати няма да повлияят на икономиката. Това препоръчаха вчера икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ), които представиха свой анализ. Експертите предложиха като мярка оптимизиране на заетите в сферата на образованието. В момента съотношението между непедагогически и педагогически персонал е 43 към 100. Ако непедагогическият персонал бъде намален с 50%, ще бъдат спестени 64,4 млн. лева на година. Оптимизиране на учителите с 30 на сто пък ще спести още 131,6 млн. лв. годишно, а от намаляване на администрацията в МОН и регионалните инспекторати също с толкова ще бъдат спестени 2 млн. лв. Общата сума, която може да бъде спестена от тези оптимизации, е 198 млн. лв. годишно, пресметнаха от ИПИ.

Ако заплатите на учителите бъдат вдигнати със 100%, това ще доведе до протести в други сектори и до финансова нестабилност, сочат анализите на икономистите. В този случай ще има увеличение на паричното предлагане, нарастване на потреблението и инфлация над 35% годишно. Икономистите са категорични и че вече има сигнали за "прегряване на икономиката" - инфлацията за септември е около 13%, а дефицитът по текущата сметка около 20% от БВП.

Подобен ръст в доходите на учителите заплатите в публичния сектор ще изпреварят тези в частния сектор, предупредиха още икономистите. Това ще доведе до искане за ръст на надниците и в частните фирми, откъдето, за да не загубят квалифицирани кадри, ще трябва да ги увеличат с 50%, без да е нараснала производителността на труда. Така ще намалее конкурентоспособността в частния сектор. Последиците според този сценарий били икономическа дестабилизация, риск от още по-висока инфлация, затруднен износ на българската продукция и отлив на чуждестранни инвеститори.

ИПИ обявиха, че годишно родителите плащат на учителите между 750 и 850 млн. лева за частни уроци. Причината е в неефективността на образователната система и недобре формулираната стратегия за образованието. В една трета от общинските училища на учител се падат по 11 или по-малко ученици при средна база от 15 деца в ЕС.

Източник: Дума

Учител, доносник, учител, доносник. Така ще се преброяват даскалите, ако данъчните спазят заканата си да подпукат за налози всеки, който дава частни уроци.

Преподавателите масово не декларират парите, които взимат от домашните посещения при децата. Това установи справка в пловдивския клон на НАП, направена по поръчка на "Стандарт". В града под тепетата поголовно се дават допълнителни часове на частни начала, но на пръсти се броят преподавателите, които са подали декларация за този вид услуга и са си платили налозите върху допълнителния си труд.

Няма система, която да следи учителите, даващи частни уроци. Трябва да разчитаме на доброто желание на преподавателите да извадят на светло този вид доходи, обясниха данъчни служители. Те са категорични, че учителите, които дават частни уроци, са длъжни да декларират получените за това пари в графата услуги, извършени с личен труд. Те обаче не го правят, защото няма как да ги хванат. Затова има идея данъчни да обикалят школа и да търсят доносници сред ученици и преподаватели. Така деца и учители ще показват с пръст даскалите, които дават и частни уроци.

Между 750 и 850 млн. лева на година броят родителите за допълнителни знания на децата си. Парите отиват предимно за подготовката на малчуганите за влизането им в гимназии и университети. Това обявиха вчера от Института за пазарна икономика. Грубите сметки показват, че ако тези пари се облагат с данъци, в хазната ще влязат поне 160 млн. лв. Икономистите обясняват, че всъщност даскалите държат исканото увеличение на заплатите си в собствения джоб.

в-к "Стандарт"

--

И същите стачкуват, нали :sobbing:

Малко сметки, ако мога правилно да смятам.

При заплата 520 лв. 20% увеличение са 104 лв. месечно.

За месец октомври при 23 работни дни съм стачкувал 15, което в левова равностойност е 340 лв.

За останалите 8 работни дни ще получа 180 лв. заплата.

Нека сметнем увеличението, което ще получа от октомври до края на годината.

За октомври - 20% в/у 180 = 36 лв.

За 11 и 12 месеци - 2*104=208 лв.

Общо увеличение 244 лв.

Резултат 340 - 244=?

И в чия полза?

Да говорим ли за цени на сирене и кашкавал, ток и парно....

Е, съжалявам, аз няма да викам ПОБЕДА.

Tук не говорим за един месец... Говори се за тенденции и промени.

marisa: Намали тона. Писането с главни букви не се толерира.

Редактирано от marisa (преглед на промените)

АЛОООООО сметкаджията - тук не говорим за един месец... Говори се за тенденции и промени. Но ти явно НЕ ВИЖДАШ ПО-ДАЛЕЧЕ ВЪРХА НА НОСА СИ.

Прав си, не виждам. Сигурно имам нужда от очила или нещо по-силно. Би ли ми ги посочил тези "тенденции и промени" и ако ме светнеш и за източника, който цитираш, та да прогледна и аз.

Много пъти съм казвал,че подкрепям стачката.

Радвам се,че учителите устискаха и все още защитават интересите си.

Продължавайте да стачкувате.

С вас съм!

Стачката направи и много положителни неща

за малкия човек,

най-малкото е,че родителите разбраха,че имат деци,

и че това да си родител не се изразява само в това

да даваш пари на детето си.

Много хора разбраха също колко ценни са учителите за едно общество.

Също много се радвам,че те са първите от държавния секттор,които казаха

"Писна ни,искаме да живеем достойно!"

Браво,евала,само така!

Разбира се, че не само това е важното, но явно е важно. Всички тук лъжат в това число и ти (педагог си, докторантура подготвяш, би трябвало да си наясно с нещата относно анонимността и недосегаемостта ).

blaber - Не стачкува, пише си докторантурата и си взема заплатата...

Стачник - нестачник, каква ти е темата?

Odesoss, ако прочетеш коментарите внимателно на sta4nik и nicfox ще ти стане ясно какви хора са и дали е случайно присъствието им в този форум. Айде сеа начален учител със заплата 520 лв! Заета уж много с докторантурата си - па пише денонощно по форума и т.н. Не искам да коментирам повече, но това на какво ти прилича? Сети се сам/а! А и виж хубаво какви никове имат! И все компетентни, само те знаят, само те могат и т.н. От всички страни им се казва истината и те пак обратното. Не задават въпроси, а само констатации. А кога един човек не задава въпроси?.....Между другото такива ги има и в други форуми, да им се ненагледаш просто. А идеи от тях - оооо, какви идеи само! Учителят да работи за 250-300 лв, а лятото на морето, щото жена му била и той работели, и т.н.

За това предлагам на такива индивиди във форумите да не им се отговаря по абсолютно никакъв начин! То просто не си заслужава! Бог да пази България от такива! :):hush::hush:

С вас съм!

за малкия човек,

Браво,евала,само така!

БЛАГОДАРЯ! :no-no::P:)

До 68% ръст на учителските заплати

Ръст от 68% на учителските заплати няма да повлияят на икономиката. Това препоръчаха вчера икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ), които представиха свой анализ. Експертите предложиха като мярка оптимизиране на заетите в сферата на образованието. В момента съотношението между непедагогически и педагогически персонал е 43 към 100. Ако непедагогическият персонал бъде намален с 50%, ще бъдат спестени 64,4 млн. лева на година. Оптимизиране на учителите с 30 на сто пък ще спести още 131,6 млн. лв. годишно, а от намаляване на администрацията в МОН и регионалните инспекторати също с толкова ще бъдат спестени 2 млн. лв. Общата сума, която може да бъде спестена от тези оптимизации, е 198 млн. лв. годишно, пресметнаха от ИПИ.

Ако заплатите на учителите бъдат вдигнати със 100%, това ще доведе до протести в други сектори и до финансова нестабилност, сочат анализите на икономистите. В този случай ще има увеличение на паричното предлагане, нарастване на потреблението и инфлация над 35% годишно. Икономистите са категорични и че вече има сигнали за "прегряване на икономиката" - инфлацията за септември е около 13%, а дефицитът по текущата сметка около 20% от БВП.

Подобен ръст в доходите на учителите заплатите в публичния сектор ще изпреварят тези в частния сектор, предупредиха още икономистите. Това ще доведе до искане за ръст на надниците и в частните фирми, откъдето, за да не загубят квалифицирани кадри, ще трябва да ги увеличат с 50%, без да е нараснала производителността на труда. Така ще намалее конкурентоспособността в частния сектор. Последиците според този сценарий били икономическа дестабилизация, риск от още по-висока инфлация, затруднен износ на българската продукция и отлив на чуждестранни инвеститори.

ИПИ обявиха, че годишно родителите плащат на учителите между 750 и 850 млн. лева за частни уроци. Причината е в неефективността на образователната система и недобре формулираната стратегия за образованието. В една трета от общинските училища на учител се падат по 11 или по-малко ученици при средна база от 15 деца в ЕС.

Източник: Дума

Ар бе по принцип съм съгласна с мнението, но само да уточня - кои общински? - В София общинските училища са средно с 20 ученика (18.19 ..до 22); може би имате предвид провинция и региони?

Учителят да работи за 250-300 лв, а лятото на морето, щото жена му била и той работели, и т.н.

За това предлагам на такива индивиди във форумите да не им се отговаря по абсолютно никакъв начин! То просто не си заслужава! Бог да пази България от такива!

Stormbird, не съм си позволявал коментари по твой адрес и адрес на семейството ти, така че се въздържай да го праваиш!!!

И кой си ти да казваш кой има право да се изказва по форумите и кой не.

Хайде не се опитвай да диктуваш на мен или на другите какво да казваме и какво не. Ако не ти харесва, че някой не е съгласен с твоето мнение си е твой проблем.

Стачник - въпроса не е колко получаваш и колко ще вземеш ако стачкуваш, надявам се не мислиш, че аз фотосинтезирам. За мен, за останалите действителни стачници (не само по ник) цените на тока, водата и храната не са станали по-ниски, същите са. Въпроса е, че доста хора се лишават от мизерните си заплати за постигане на някаква обща цел. Вдигнали са се както никой до сега в страната и търпят невзгоди, нападки и обиди... А има и такива, които по някаква причина не могат да го направят, някои от тях не ги виня за нищо - глава на семейство с безработна съпруга и три деца + жилищен кредит.... в този случай - да, разбираемо е, човека работи и като нощна охрана, просто се топи пред очите на колегите. Е не знам каква е конкретната ситуация при теб, но начина по който описваш нещата не говори за нещо подобно, макар, че кой знае... Разликата в този случай е, че колегата, за който бе споменато не кисне по форумите и не пише високопарни изказвания от типа на (цитирам по памет): "Единственното за което ще съжалявам, че не стачкувам е, ако съборят правителството....." "Радавам се, че има и други като мен с които заедно редим пъзела на грешния старт...."

Е, драга/драги и аз не викам победа, не ходя по митинги, но стачкувам наравно с останалите и им свалям шапка защото наистина са единни и наистина се вижда едно "единство в разнообразието".... Ако още ти трябват очила или нещо по-силно - виж поразходи се може и да си намериш - има кауза, нещата не са политически. Как, иначе ще накараш толкова хора сами да се лишат от работа и доходи за неопределен срок? Дали ще ги подведат и излъжат - може, но как да разберат ако не опитат? Ще посмее ли някой да излъже разгневена тълпа хора на фона на такава инфлация - действителна и латентна, при условие, че не само те са недоволни? Има промени - виждат се с просто око - чия стачка е била толкова дълга, масова и единна в близкото 20 годишно минало на България? Коя стачка е имала 70% одобрение от останалите сънародници? Не сме ли пример за останалите хора, не се ли чува гласа ни от правителство и парламент, не оттекна ли и зад границите на страната?

В началото нямах никакво намерение да говоря с някого по този начин, но как се виждаш на фона на всичко това? Ако стачката постигне резултат, той няма ли да се отнася и за теб? Не знам, как изглеждаш в очите на хората, но мен лично - действителено стачкуващия подобно поведение и изказвания малко ме дразнят...

Според мен другата седмица всички радостно ще си стиснат ръцете за 60% отгоре, защото идат местни избори и след 6 месеца, като приключи годината, Вълчев и сие ще им разкажат играта на учителите. Така че учителте сега трябва да настояват не само за пари, но и за реформи такива, каквито са необходими според тях, а не каквито ги творят некадърниците в министерството. А анализите на ИПИ са пълни глупости, цифрите са неверни, а процесите важат за някоя друга държава. И в момента в много фирми в частния сектор заплатите са по- ниски отколкото в публичния, така че от ИПИ да си кажат за София ли говорят или за страната. Отделно средната база е пълна глупост, защото ЕС няма и не може да има единни критерии за образованието, този съюз не е като онзи съюз нито като САЩ. И последно мисля, че на всички мислещи хора е ясно, че заплатите в частния сектор не се определят от администрацията, а от покупателната способност на лева.

защото ЕС няма и не може да има единни критерии за образованието, този съюз не е като онзи съюз нито като САЩ.

Не си прав. В момента в ЕС тече и този процес. Подготвя се единен стандарт на образователните степени на средното и професионалното обучение. Така, че и в тази сфера ще има стандарти.

Прав си, че заплатите в частния сектор не се определят от администрацията, но не си прав за това, че се определят само от покупателната сила на лева. Има още куп фактори, които оказват влияние върху доходите.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

С вас съм!

за малкия човек,

Браво,евала,само така!

;):yanim::yanim:

Предлагам, да помислиме за следното нещо. Учителите стачкуват вече толкова време и финансовият министър непрекъснато чертае апокалиптични картини как ще се увеличи инфлацията, как ще падне валутния борд, как ще избягат инвеститорите идр. През това време тайно и полека цените си растат ли растат. Според мене не учителите вдигат цените, защото те още нищо реално не са получили. Какво се оказва. Правителството използва учителите като параван за да стимулира спекуланти които надуваики инфлацията в условията на валутен борд реално ограбват българския народ, защото няма девалвация, която да изравни нещата. Оказва се, че от тази стачка реално печели правителството и обръчите около него. На практика колкото по-дълго продължава стачката, толкова по-големи приходи реализират те. За това стачката за тях е седянка-седят си иси трупат пари чрез инфлация. А ние работим от сутрин до вечер. Финансовият министър твърди, че ще си подаде оставката. Както се казва в оная реклама-" ДА ДА " Никой финансов министър не напуска хазна пълна с пари-плъховете напускат кораба когато започне да потъва. Къде тук е мястото на синдикатите? Те можеха отдавна да се споразумеят а не демонстративно да притискат правителството. Никое правителство няма така позорно да отстъпи. Тогава какво? Мисля че и синдикатите участваха във тоя фокус-аз стачкувам-ти печелиш. Това не го може нито Астор, нито Мистър Сенко, а дори и Дейвид Копърфийлд. За такова нещо трябва едновременно мисъл и организация. Нещо като мачовете на Левски. След тази парадоксална стачка според мене авторитета на синдикатите ще се срине окончателно, защото те никога не са били на страната на наемня труд, но банковите сметки на върхушката им-преценете вие.

Odesoss, ако прочетеш коментарите внимателно на sta4nik и nicfox ще ти стане ясно какви хора са и дали е случайно присъствието им в този форум. Айде сеа начален учител със заплата 520 лв! Заета уж много с докторантурата си - па пише денонощно по форума и т.н. Не искам да коментирам повече, но това на какво ти прилича? Сети се сам/а! А и виж хубаво какви никове имат! И все компетентни, само те знаят, само те могат и т.н. От всички страни им се казва истината и те пак обратното. Не задават въпроси, а само констатации. А кога един човек не задава въпроси?.....Между другото такива ги има и в други форуми, да им се ненагледаш просто. А идеи от тях - оооо, какви идеи само! Учителят да работи за 250-300 лв, а лятото на морето, щото жена му била и той работели, и т.н.

За това предлагам на такива индивиди във форумите да не им се отговаря по абсолютно никакъв начин! То просто не си заслужава! Бог да пази България от такива! :):P:hush:

Да Stormbi, отдавна е време на такива да им се затворят устата. Дали помниш, че миналата година по това време затвориха форума на МОН? Помниш ли резултатите от нашата (учителската) стачка преди две години? А като ни затвориш устата няма да има и кой да им напомни, ще си живееш щастливо и ще си пазителя на истината, на всички истини. Извинявяй, че зададох въпроси, отговор не очаквам, защото с такива като мен не трябва да се говори.

Сергей клекна, пък уж нямаше

0000042597-article.jpg

От 1 октомври 2007 г. до 1 юли 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в средното образование да достигне 650 лв, пропорционално да се увеличи и възнаграждението на непедагогическия персонал.

Това е позицията, по която днес е постигнато съгласие, при разговорите на премиера Станишев с ръководствата на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" и Националния стачен комитет.

Станишев каза, че е предвидена и актуализация на стандарта за издръжка на един ученик, което ще позволи да се оптимизира управлението на финансите и да се получават необходимите възнаграждения от учителите.

„Държавата е готова да съфинансира процеса на модернизация на българското образование“, допълни премиерът.

По думите му това предвижда даване на самостоятелност на училищните ръководства да управляват средствата, предвидени от държавата.

„Днешните разговори и конструктивният характер на дискусията станаха възможни заради общото разбиране, че е необходимо да се гарантира финансовата стабилност на страната и общото осъзнаване, че учителският труд трябва да бъде по-добре заплатен“, каза Сергей Станишев.

Само допреди седмица министър-председателят твърдеше, че пари за по-високи заплати за учителите няма, предупреждаваше, че с ултиматуми работа не се вършело, но май се върши, след като правителството видя многохилядната тълпа събрала се току пред прозорците им.

На изпроводяк премиерът днес заяви:

„Надявам се в близките дни българските учители, спокойни и с добро самочувствие, да се върнат в класните стаи и децата да могат да продължат нормалния учебен процес“.

Източник:dnes.bg 17.10.2007 16:22

Nickfox, пишеш глупости. Има една Лисабонска стратегия от преди десетина години, пълна с пожелания за по- добра квалификация, достъпност за хората в неравностойно положение и малцинствата (основно ромското) и никакви цифри. Това е. Няма нито едно решение на Европейската комисия за критерии, стратегии или правила в образованието. Няма такова нещо като европейско образование. Въпросите и проблемите на образованието са национални. Няма образователна политика на ЕС освен под формата на незадължителни препоръки, касаещи мобилността, подобряване на квалификацията и достъпа, защото образованието е човешко право. Аз не знам такива препоръки да са отправяни към България, освен по проблема с ромското малцинство. Единственият орган по въпросите на образованието в ЕС е работна група към парламента на Европа, която одобрява и финансира основно проекти свързани мобилността и с достъпа до образование, има и няколко програми, от които най-значимата е Еразъм. Няма и не може да има единни критерии, просто, защото ЕС е икономическа и в далеч по- малка степен политическа общност на независими национални държави, в която се уважават културата, езика, етичните норми и националната идентичност на всяка страна от съюза. А образованието е инструмент за интеграция на обществото т.е. българското общество е различно от английското, английското от немското и т.н. и никой не се опитва да ги прави еднакви. Този съюз не е като онзи съюз, въпреки че на българските политици и чиновници изглежда им се иска да не е така.

Редактирано от blaber (преглед на промените)

Сергей клекна, пък уж нямаше

0000042597-article.jpg

От 1 октомври 2007 г. до 1 юли 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в средното образование да достигне 650 лв, пропорционално да се увеличи и възнаграждението на непедагогическия персонал.

Това е позицията, по която днес е постигнато съгласие, при разговорите на премиера Станишев с ръководствата на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" и Националния стачен комитет.

Станишев каза, че е предвидена и актуализация на стандарта за издръжка на един ученик, което ще позволи да се оптимизира управлението на финансите и да се получават необходимите възнаграждения от учителите.

„Държавата е готова да съфинансира процеса на модернизация на българското образование“, допълни премиерът.

По думите му това предвижда даване на самостоятелност на училищните ръководства да управляват средствата, предвидени от държавата.

„Днешните разговори и конструктивният характер на дискусията станаха възможни заради общото разбиране, че е необходимо да се гарантира финансовата стабилност на страната и общото осъзнаване, че учителският труд трябва да бъде по-добре заплатен“, каза Сергей Станишев.

Само допреди седмица министър-председателят твърдеше, че пари за по-високи заплати за учителите няма, предупреждаваше, че с ултиматуми работа не се вършело, но май се върши, след като правителството видя многохилядната тълпа събрала се току пред прозорците им.

На изпроводяк премиерът днес заяви:

„Надявам се в близките дни българските учители, спокойни и с добро самочувствие, да се върнат в класните стаи и децата да могат да продължат нормалния учебен процес“.

Източник:dnes.bg 17.10.2007 16:22

Само дето досега разправяха че средната заплата е 440лв а сега щяла да стане 650лв е как ще е клекнал? Сметнете колко процента е това? А съвсем друг е въпросът че не знам кой ли взема 440лв пък било то и бруто.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.