Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Прекрасно те разбирам. Според теб едва ли не трябва да се чувстваме виновни задето някой си искал да се възползва от ситуацията..... И за да не намаже тоя някой, да вземем да се прегърнем със министрите, па да се целунем.... Предлагаш: "да се откажем, защото има вероятност да изгубим". Да - може да изгубим. И какво от това? Винаги можем да станем строители, таксиджии, шивачи и какви ли още не.... Но поне сме опитали? Вие останалите какво направихте? Писахте по форумите. И "оправяхте" образованието 3 седмици. Но ви доскуча и изведнъж ви дойде в повече политиката. Утре всичко ще свърши някак - ще има съкращения, ще направят паралелките по 40 души и какво? Образователната реформа ще е завършена. Честито на всички печеливши!!! Децата ви ще получат още по-голямо нищо от досегашното. Но какво ви пука - важното е да не се "облажат" политиците..... Да се откажем? Добре....

Колкото до мен - не се тревожи. Не съм бил винаги учител. Нито съм си позволил да разчитам само на учителската си заплата. Ако се наложи пак няма да бъда :P ....макар че ми харесва всъщност....

Да, какво друго да направя. Да дойда на площада викам с вас ли? А ти ще дойдеш ли да ме защитиш от моя работодател, когато фрезиста взима повече пари от мен, защото той работи, аз понеже съм "администрация" си клатя краката. Нищо, че неговата работа и аз мога да я свърша (и я върша, защото нас по социалистически ни пращат на бригади в производството, за да видим как се работи), а той моята ще я свърши, когато си види ушите. И именно затова съм ви защитавала по форумите. Но вместо да се пънете като магарета на мост "100 та 100" и да отказвате дума да се издума за съкращения, за разлики в заплатите, трябваше да предложите начина по който те да станат, защото вие сте хората в системата. Защото едва ли някой от вас си вярва, че ще продължат да съществуват селските училища със слети паралелки (какво образование получават децата там?). Разберете, нищо не се дава даром и ако искаш, трябва да си готов да дадеш и по добре от вас да излязат идеите какво да се промени в системата на образованието, отколкото да чакате някой да ви ги наложи (не че няма да го направят). Но, както вече имах възможността да отбележа, креативността винаги ни е куцала. По лесно е да кажете "искам 100 процена" и толкоз. И защо решихте, че ви предлагам да станете шивачи, строители, таксиджии. Все пак имате висше образование, нали?

Всъщност като се замисля, ами продължавайте. Искайте единствено и само стоте си процента. Резултатът накрая ще е нулева учебна година. Кой ще страда от това можете да си отговорите. А приготвихте ли пари за съдебните дела, които ще се наложи да водите с родителите на децата, които ще са изгубили една година от живота си.

ПАк се извинявам за тона, но вие, както и други ваши колеги, които не се умориха да бъдат единствено прави, го предизвикват.

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

• Отговори 810
  • Прегледи 70,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Има учители в страната, които през деня стачкуват, а вечер търчат да дават частни уроци на учениците си. Така те хем протестират за повече пари от държавата, хем си докарват финанси и връзват семейния бюджет. Тарикатите обаче се крият от колегите си, за да не ги линчуват.

Частните уроци не са спирали по време на стачката, категорични са родители. Проверка на "Стандарт" установи, че даскалите тарикати подготвят предимно кандидат-гимназисти и мераклии за студенти. Повечето учители, които изкарват пари от частни уроци обаче, не пожелаха да застанат с имената си и да разкажат каква част от семейните финанси отиват за обучението на децата. Много солено излиза, не знам конкретна цифра, разкри социологът Андрей Райчев. Той обясни как даскалката по литература на щерка му през деня обикаляла улиците на митинги, а вечер идвала да вземе детето, за да му налива знания по литература в главата. Момичето се готви за кандидатгимназиални изпити.

в-к "Стандарт"

-

Просто още едно доказателство на тезите ми, изложени преди това.Стачката може да продължи още дълго-учителите си набавят необходимите доходи(е, вярно сега получават половината на това, което са си заработвали и по време на учебната година изобщо).Нека заблудени родители пък да ги подкрепят и финансово(относно откриването на набирателни банкови сметки), защото видите ли, те много страдат...

Възниква и друг въпрос...въпросът, че тези хора са меркантилни. Изводът от това е, че обективността на поставените от тях оценки ще бъде на база рушвети.

Е, след тази стачка никак няма да е трудно на един амбициозен родител да направи отрочето си отличник.

Колко пари струвате, "учители"?

Редактирано от wertyusa (преглед на промените)

Има учители в страната, които през деня стачкуват, а вечер търчат да дават частни уроци на учениците си. Така те хем протестират за повече пари от държавата, хем си докарват финанси и връзват семейния бюджет. Тарикатите обаче се крият от колегите си, за да не ги линчуват.

Частните уроци не са спирали по време на стачката, категорични са родители. Проверка на "Стандарт" установи, че даскалите тарикати подготвят предимно кандидат-гимназисти и мераклии за студенти. Повечето учители, които изкарват пари от частни уроци обаче, не пожелаха да застанат с имената си и да разкажат каква част от семейните финанси отиват за обучението на децата. Много солено излиза, не знам конкретна цифра, разкри социологът Андрей Райчев. Той обясни как даскалката по литература на щерка му през деня обикаляла улиците на митинги, а вечер идвала да вземе детето, за да му налива знания по литература в главата. Момичето се готви за кандидатгимназиални изпити.

в-к "Стандарт"

Просто още едно доказателство на тезите ми, дадени преди това.Стачката може да продължи още дълго-учителите си набавят необходимите доходи(е, вярно сега получават половината на това, което са си заработвали и по време на учебната година изобщо).Нека заблудени родители пък да ги подкрепят и финансово, защото видите ли, те много страдат...

Възниква и друг въпрос...въпросът, че тези хора са меркантилни. Изводът от това е, че обективността на поставените от тях оценки ще бъде на база рушвети.

Е, след тази стачка никак няма да е трудно на един амбициозен родител да направи отрочето си отличник.Колко пари струвате, "учители"?

Стига си говорил/а/ общо защото това не е вярно. Лично аз мога да ти кажа т.к. съм от стачкуващите, че на уроци се ходи евентуално по 2-3 предмета, 10% от всички, по информатика например мога да ти кажа, че никой не ходи защото не се кандидатства с информатика, а и с много други предмети, казвам ти го от опит

Учителката Татяна Асенова разговаря дълго с него вчера и накрая обясни, че никак не е доволна от отговорите му, защото в общината се затваряли училища, а Фидел Кастро поддържал даже училища с 5 ученици.

Еййй, знаех си аз, че учителите си искате Фидел Кастро да ви управлява. Като почнахте със 100 -те процента, абе викам хайде, искат. Хайде нищо, че е на калпак. Като при социализЪма. Ама това за училищата с 5 ученика направо си звучи страшничко. Направо си викате "Искаме си социализЪма".

Е, няма как да докараме оригинала Кастро, ама ей го на - копието е тука бре. Бат ти Бойко сега кат вземе властта ще ни оправи за 700 дни, ще има училища с по 1 един ученик, 5 учителя и поне 1 директор. Не не говоря фантазии. Слушкам какво говори кандидата на коалиция "ГЕРБ и коалиция" при нас. Интересното в тази коалиция, че от ГЕРБ има двама души, а останалите са от СДС, ДСБ, земеделците на Мозер, ССД ( нищо, че бат ти Бойко рекламираше наляво и надясно, че няма да приема издънили се, пребоядисали се ). Та този кандидат кмет разправя по събрания, че видите ли като стане кмет Бойко Борисов щял да стовари чували с пари и всичко да се оправи, как във всяко село щяло да има училище ( нищо, че няма деца - и деца ще им направи ). Как щели да се назначават нови учители. Как училищата щели да бъдат за една година направени супермодерни.

Та в тоя ред на мисли. Дами и господа учители, вие вече свършихте мръсната работа на Бойко Борисов. Защото това беше целта му когато сключи политическа сделка със синдикатите. Много добре знаеше, че кандидатите му по места са въздух под налягане и бе необхдимо да се измести фокуса от личностите, кандидати за кметове към него като божество и можещ всичко, към партиите и национални проблеми и скандали.

Така, че уважаеми педагози, вие вече свършихте това за което бяхте необходими. Сега се вижда как синдикатите бавно и леко започват да ви зарязват. Те си прибраха париците. Почнахте да се усещате какво се е случило, но късно - мандалото хлопна.

С риск да се нахвърлите отгоре ми - съжелявам, но ви казвах това от самото начало.

Стига си говорил/а/ общо защото това не е вярно. Лично аз мога да ти кажа т.к. съм от стачкуващите, че на уроци се ходи евентуално по 2-3 предмета, 10% от всички, по информатика например мога да ти кажа, че никой не ходи защото не се кандидатства с информатика, а и с много други предмети, казвам ти го от опит

Вие май като учител по информатика не сте се информирали достатъчно...не се безпокойте, не сте ощетени.

http://www.fmi-plovdiv.org/bg_ver/priem/pr...gr_inf_tema.htm

http://fmi-plovdiv.org/bg_ver/priem/i_temi/i_2006_1.htm

Казвам Ви го от опит..

С всеки изучаван в гимназията предмет се кандидатства-иначе изучаването му би се обезсмислило.Замислете се малко. Като учител би трябвало по-добре да сте запознат/a.

Но вместо да се пънете като магарета на мост "100 та 100" и да отказвате дума да се издума за съкращения, за разлики в заплатите, трябваше да предложите начина по който те да станат, защото вие сте хората в системата. Защото едва ли някой от вас си вярва, че ще продължат да съществуват селските училища със слети паралелки (какво образование получават децата там?). Разберете, нищо не се дава даром и ако искаш, трябва да си готов да дадеш и по добре от вас да излязат идеите какво да се промени в системата на образованието, отколкото да чакате някой да ви ги наложи (не че няма да го направят).

Първо: Аз много съжалявам, че има хора които се "пънат като магарета" - но не мога да отговарям за тях. И доколкото ми е известно, синдикатите са готови на отстъпки (вече), за разлика от правителството (още)... Естествено има и по-радикални изключения...шарен свят :P

Второ: От изказването ти разбирам, че си "дълбоко" неосведомена (както между другото и повечето форумци). Всяка година учителите по различни предмети са длъжни да прегледат поредните нови учебници, които се пускат в образованието. И всяка година се изписват сигурно много метри становища и коментари, които се изпращат в районните инспекторати (Сутринта стана въпрос за учебника, в който пише че водата не е проводник - ти вярваш ли, че нито една учителка не го е забелязала и не е повдигнала въпроса? Е? Учебника си е издаден и то без поправка.). Миналата година на един семинар, колежка каза: "Защо пак ни питате, като досега нито едно наше мнение или забележка не беше взето предвид..." - служителката от МОН каза: "Вие колеги си кажете, пък няма нищо...." Толкова относно идеите, които трябвало да дойдат от нас.

Трето: Не вярвам някой да е съгласен да съществуват слетите паралелки или училища с по "5 ученици" (освен няколкото работещи там, по обясними причини :P ). А ти лично знаеш ли за такова училище? Защото в нашата община май вече има училище само в едно село - всички други са закрити.

Четвърто: Не мисля, че учителите са против реформа. Проблема е, че реформата за правителството се изразява единствено в: ДА СЪКРАТИМ 30% от преподавателите, ДА УВЕЛИЧИМ НОРМАТИВИТЕ и ДА УВЕЛИЧИМ УЧЕНИЦИТЕ В ЕДИН КЛАС НА 40. (на фона на факта, че в другата европа един учител работи с 10-15 деца. А защо ли?)

Сега си сложи ръка на сърцето и ми отговори: ЩЕ ДОВЕДАТ ЛИ ТАКИВА РЕФОРМИ ДО "ПОВИШАВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО В ОБРАЗОВАНИЕТО" и КАК?

Ако обаче си чула да се предлага нещо друго от страна на правителството, (все пак може да съм пропуснал нещо) моля те осведоми ме.

Вие май като учител по информатика не сте се информирали достатъчно...не се безпокойте, не сте ощетени.

http://www.fmi-plovdiv.org/bg_ver/priem/pr...gr_inf_tema.htm

http://fmi-plovdiv.org/bg_ver/priem/i_temi/i_2006_1.htm

Казвам Ви го от опит..

С всеки изучаван в гимназията предмет се кандидатства-иначе изучаването му би се обезсмислило.Замислете се малко. Като учител би трябвало по-добре да сте запознат/a.

Ами в такъв случай рИформата е завършена ! Общественото образование в България е погребано ( каквато е и целта на управляващите, с цел да се лансират частни училища). Учителите станаха "честни частници" и си бачкат на пазарен принцип ( по законите на търсенето и предлагането ). Сега пък за какво плюете ? Щом като това ви харесва и изнася - готово ! Това искахте -това става . Като се замисли човек , може да се приеме, че и това беше целта на управляващите - достъп до образование само за тези, които могат да си плащат- а пък за останалите ...... ( да духат супата )

Ами в такъв случай рИформата е завършена ! Общественото образование в България е погребано ( каквато е и целта на управляващите, с цел да се лансират частни училища). Учителите станаха "честни частници" и си бачкат на пазарен принцип ( по законите на търсенето и предлагането ). Сега пък за какво плюете ? Щом като това ви харесва и изнася - готово ! Това искахте -това става . Като се замисли човек , може да се приеме, че и това беше целта на управляващите - достъп до образование само за тези, които могат да си плащат- а пък за останалите ...... ( да духат супата )

Доста наподобявате стила на Бай Шиле(същата логика)...

Не отсега, учителите станаха "частници".Не отсега, учителите си "вдигнаха тарифите".Добре де, щом са "частници", няма да се наричат "учители", а чиновници.Частниците не стачкуват, а случаят на тези "пишман частници", иначе казано даскали се нарича наглост.

Но нищо, нали винаги трябва да се обвинява, а никога да не се погледнат недостатъците( в случая на псевдо-учителите те са доста).Виновно им е сега правителството...каквито са гражданите на дадената държава, такава му е и управата.

Гледни точки различни, мнения много, свят пъстър и шарен ( то това му е и хубавото) ! Всеки гледа и преценява от собствената си камбанария и светът изглежда различен, погледнат от различните гледни точки. Това също е нормално - нищо лошо! Много приказки се изприказваха, много мнения се лансираха, но... в края на краищата, харесва ли ни или не, учителите са част от интелигенцията и в нашата държава. Оценката на труда на интелигенцията е калпава при нас обаче. И това по стар комунистически образец - най-важни са работниците, всичко зависи от тях, те са основния двигател на прогреса , изобщо -работникът е всичко, интелигента - нищо, вреден някакъв екземпляр, който трябва да се мачка, за да е по-хубаво и да дава самочуствие на безпросветните. Зер, като видят как се мачка човека с образование и направо почваш да се гордееш с принадлежността си към световния пролетариат.

Нека не забравяме, че и учителите искат едно нещо -нормално съществуване. Веднага ще скочат - ама има други с още по-ниски заплати. Вярно е , но като правило това са хора без висше образование. Нормално е също интелектуалния труд да е маалко по-високо заплатен от физическия ( като правило), ама не и у нас. Вярно е и друго, не всички учители са светци ! Нормално е - те също са хора ( доколкото знам това е най-голямото съсловие у нас и наброява около 100 000 души и при такава цифра няма какво да се чудим, че и цифрата на тези, които не са за училище е голяма). А и на всичкото отгоре в резултат от политиката на последните години всички най-добри специалисти са напуснали системата.

Изобщо разсъждения, разсъждения .... за един прави, за друг криви ! Веднага пак някой ще каже: ама еди-кой си използва стачката за политически цели. И това е естествено - политиците винаги всичко използват за своите си цели. Нима някой си мисли, че и нашите пародии на политици няма да се възползват от недоволството на 100 - ина хиляди души? Едва ли са останали такива наивници.

Други пък веднага ще пожелаят : Да го д***т даскалите ! Ами те това и правят с тези си заплати.

Сутринта стана въпрос за учебника, в който пише че водата не е проводник - ти вярваш ли, че нито една учителка не го е забелязала и не е повдигнала въпроса? Е? Учебника си е издаден и то без поправка.).

Тя наистина би трябвало да се числи към изолаторите. Проблемът е че природата не се съобразява с това как е по-удобно да бъде на човечеството.

В случая с твърдото разделение на две групи. Веществата, които не са добри проводници или изолатори, биват условно натикани някъде. В резултат на задълбочени изследвания, известни като опита с лампата, нашите предци са сметнали че трябва да е изолатор.

Понеже, не е добре подрастващите да се занимават с подобни възвишени теории в ранна възраст, е добре въпросният материал да бъде премахнат.

Най-добре да бъде зменен от някакви правила за безопасност. Твърде много смъртни случаи стават, заради липсата на такива.

Недопустимо е да пише че е проводник, защото това не е вярно, при нормални условия.

Я вижте тук:НОВИНКА

Ха сега кажете кои са мамалигарите---Мисля че е БГ правителството.

Румънски съд вдига заплатите на учителите с 40%

16 октомври 2007 / News.dir.bg

Румънски съд задължи правителството в Букурещ да повиши със задна дата минималното възнаграждение на учителите в окръг Долж до 880 леи (около 526 лева), пише вестник „Котидианул".

Румънците имат и ПРАВОСЪДИЕ.

Първият учебен срок пред провал

0000042529-article.jpg

Ако стачката "прескочи" 24 октомври, вече е застрашен първиятучебен срок, каза председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева преди срещата в просветното ведомство, на която се обсъжда увеличението на заплатите в средното образование.

На въпрос какво очаква днес, Такева каза, че се надява премиерът Сергей Станишев да се включи в разговорите, след като вече е дал такова обещание.

Такева посочи, че синдикатите вече не говорят за искане за увеличение в проценти, а за средна брутна работна заплата, която да достигне 648 лева до 1 юли 2008 г.

"Ако днес и утре не се постигне сближаване на позициите между преговарящите, не искам да мисля какво може да стане", каза на свои ред Крум Крумов - председател на синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

За пореден път срещата в МОН е закрита за журналисти.

Източник:dnes.bg 16.10.2007 12:52

Румънски съд задължи правителството в Букурещ да повиши със задна дата минималното възнаграждение на учителите в окръг Долж до 880 леи (около 526 лева), пише вестник „Котидианул".

Интересно, че аз също прочетох новината в News.bg, а сега като гледам нещо я няма. За сметка на това нпвината за 6 -те % за образование е пусната два пъти ( колко ли пъти ще я пуснат до края на деня и следващите дни за да е все на челна страница ).

Хайде обаче бъдем обектвни и когато цитираме нещо да казваме и продължението. Щото тази статия си има продължение и то е:

"Според синдикатите в образованието решението на съда в Долж представлява юридически прецедент и задължава кабинета да повиши минималното възнаграждение на учителите в цялата страна, считано от 1 януари 2007 г. На практика това би означавало заплатите в образованието и в цялата бюджетна сфера да бъдат повишени с около 40 % при това със задна дата, за което ще са необходими около три милиарда евро годишно. От Министерството на образованието в Букурещ обявиха, че ще се съобразят със съдебното решение що се отнася до окръг Долж, а за останалата част от страната „ще се водят преговори". "

Все пак нека бъдем обективни.

Ето още нещо интересно, но много вярно:

"Публичните разходи за образование като дял от БВП, които България отделя, са напълно съпоставими с тези на държави с аналогични нива на доходите и сходни проблеми в образователните системи. Словакия и Чехия например отделят 4.3% от БВП - колкото и България. Забележителното е, че държави със значително по-добро образование от българското като Германия, Япония и Южна Корея отделят съответно 4.4%, 3.6% и 3.7% от БВП. С други думи, проблемът е не в количеството пари, които се изливат, а в начина, по който те се харчат."

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Аз бих добавил, че и нямат 12 милиарда външен дълг, които Чаушеску стопи почти до нула!

Ето още нещо интересно, но много вярно:

"Публичните разходи за образование като дял от БВП, които България отделя, са напълно съпоставими с тези на държави с аналогични нива на доходите и сходни проблеми в образователните системи. Словакия и Чехия например отделят 4.3% от БВП - колкото и България. Забележителното е, че държави със значително по-добро образование от българското като Германия, Япония и Южна Корея отделят съответно 4.4%, 3.6% и 3.7% от БВП. С други думи, проблемът е не в количеството пари, които се изливат, а в начина, по който те се харчат."

................................................................................

.......

А защо не се споменава колко в цифри е тяхният БВП, за да изчислим тези проценти като сума! Процентите сами по себе си нищо не говорят. Така, че проблемът ще бъде в количеството пари и как се харчат понататък! Освен това ние с тях не можем да се сравняваме, а трябва нещо около нас - и това са Румъния, Сърбия, Македония. Те обаче категорично са напред във всяко направление! Словакия и Чехия отдавна са пред нас! :):):nono:

Аз бих добавил, че и нямат 12 милиарда външен дълг, които Чаушеску стопи почти до нула!

държавния и държавногарантирания дълг, в края на месец юни той е 5.64 млрд. евро, от които 1.55 млрд. евро вътрешен и 4.09 млрд. евро външен дълг, което прави малко над 8 млрд. лева външен дълг.

Замисли се малко над въпроса си и ако попрочетеш малко и из интернет ще разбереш защо се борави с проценти. Отговора е лесем, а учителите сте интелигентни хора все пак.

държавния и държавногарантирания дълг, в края на месец юни той е 5.64 млрд. евро, от които 1.55 млрд. евро вътрешен и 4.09 млрд. евро външен дълг, което прави малко над 8 млрд. лева външен дълг.

Замисли се малко над въпроса си и ако попрочетеш малко и из интернет ще разбереш защо се борави с проценти. Отговора е лесем, а учителите сте интелигентни хора все пак.

Чий е този дълг Мистър Всезнайко/интернет? И се пише ЛЕСЕН, а не ЛЕСЕМ!

................................................................................

.....................

Из интернет: www.dnevnik.bg от август 2007г

Брутният външен дълг на България достигна 22 милиарда евро :):):nono:

Редактирано от stormbird (преглед на промените)

.......

А защо не се споменава колко в цифри е тяхният БВП, за да изчислим тези проценти

:)

Ако ще сме педантични, то тогава нека бъдем докрай такива.Пише се тЕхният.Мисля, че на опонента ви грешката бе печатна, но вашата май е грубо нарушение на правописните норми.Учител ли твърдите, че сте?!И вие учите децата на правопис и граматика?Преди да издребнеете и да поправяйте се замислете за докторантурата си, а ако имате съвест можете да скъсате пък магистърската диплома на парчета.

Пък и с претенции...

Ако ще сме педантични, то тогава нека бъдем докрай такива.Пише се тЕхният.Мисля, че на опонента ви грешката бе печатна, но вашата май е грубо нарушение на правописните норми.Учител ли твърдите, че сте?!И вие учите децата на правопис и граматика?Преди да издребнеете и да поправяйте се замислете за докторантурата си, а ако имате съвест можете да скъсате пък магистърската диплома на парчета.

Пък и с претенции...

Ехеей, много сте настроен срещу всеки осмелил се да изрази мнението си в подкрепа на стачката, защо? И още нещо по въпроса за Пловдивският университет. Знам много добре, че това е единственото място, където може да се кандидатства и с информатика, но за същата специалност се кандидатства и с математика. А лично мой ученик, който изкара на кандидат-студентския изпит по информатика 5,75 (без частни уроци) ми е казал, че може и с информатика да се кандидатства, но кой е този който ще дойде на частни уроци? И т.к. явно не си съвсем запознат (а) ще ти кажа - никой.

Пък и с претенции...

...................................................................

Мога да видя ,че буквата М е цели два клавиша зад буквата Н на клавиатурата на "пишущата машина". А за докторантурата нещо сте се объркали, някой друг я пише, за магистър също! А защо не си четете вашите коментари дали нямат грешки - пише се не ПОПРАВЯЙТЕ, а ПОПРАВЯТЕ. Това каква грешка е? biggrin.gif:speak:;)

Комунистите постигат целта си, да се самоизядем. Намерили сте за какво да завиждате и да злобеете - на учителите дето с 280лв чист доход се опитват да преживяват. Целта на правителството е да се настрои обществото срещу тях, така имат причина да откажат вдигане на заплатите в образователната сфера. И т.к. българската народопсихология винаги е била такава, да се гледа в паничката на съседа, но не и в собствената си, и сега става същото. Събудете се, стига сте злобели, защото все още не са вдигнали заплатата на никой, а и ако учителите успеят, ще се подобри качеството на образование, ако не за друго, защото няма да мислят по цял ден, какво допълнително да работят за да преживяват, не го правят за удоволствие. И тогава ще обърнат повече внимание на вашите деца, т.к. ако не са добри в работата си, ще има кандидати за това учителско място, а сега кой от вас ще започне работа, като учител за 280лв чисти?

Сега, казах ти малко да попрочетеш материала, но ти реши да се ядеш за технически грешки.

Ей за това сте на това положние, защото отваряте ей такива усти и естествено се изказвате неподготвени.

Когато говориш, че Румъния нямала външен дълг, защото Чаушеску го е изплатил, а България имала 12 млрд лв., то първото нещо, което нормален човек би казал е - да така е. България има толкова и толкова държавен и държавногарантиран дълг. В случая съм ти цитирал много точно и ясно сумата и разпределението й към съответната дата.

Колкото до брутният външен дълг на една страна, то той се формира от сумата на държавния и държавногарантиран дълг + краткосрочни и дългосрочни задължения на фирми и граждани ( тук са и кредитите, които отпускат клоновете на чужди банки ) + сумата на преките инвестиции.

Външната задлъжнялост на страната се дължи изключително на частния сектор - най-вече външното финансиране, отпускано на търговските банки от компаниите майки, и кредитите по линия на преките чуждестранни инвестиции, които формират близо половината от външния дълг и продължават да растат с бързи темпове.

Така, че уважаеми г-н заядлив учителю, четете преди да спорите и да приказвате неща, които не разбирате.

Комунистите постигат целта си......

Че то отдавна няма комунисти в тая държава Георгиева. Или още карате с остарялата псевдодемократична доктрина на антикомунизма. Ами те и малките деца вече са наясно, че това делене на комунисти и антикомунисти е морално остаряло и не върши работа.

Сещам се за едни демократични партии и сили, които не проумяха това и са на изчезване.

...................................................................

Мога да видя ,че буквата М е цели два клавиша зад буквата Н на клавиатурата на "пишущата машина".

Пааак си отвори устата неподготвен. На клавиатурата ми клавишите на буквата М и буквата Н са един до друг. Сети се защо. Нали си знаещ и можещ учител

Пааак си отвори устата неподготвен. На клавиатурата на моят компютър ( който за разлика от теб ползвам за много повече неща от пишеща машина ) клавишите на буквата М и буквата Н са един до друг. Сети се защо. Нали си знаещ и можещ учител

Ееееее Nickfox, за толкоз пари - толкоз :) А представяш ли след 10 години как ще е? А след 20? cool.gif

Ееееее Nickfox, за толкоз пари - толкоз :) А представяш ли след 10 години как ще е? А след 20? cool.gif

Ехххх, защо ли си мисля, че не всичко опира до парите, а най-вече до желанието. ;) А в повечето случаи парите идват след желанието. Ами аз мога да си представя как ще е след 10 години. :speak: Не знам обаче дали ти можеш да го направиш. cool.gif

Ами аз мога да си представя как ще е след 10 години. :) Не знам обаче дали ти можеш да го направиш. cool.gif

Nickfox, не бих се наел да сбъдвам твоите фантазии....сори! Но нормални човешки нещица, като да си свърша съвестно работата - това го мога. cool.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.