Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Вече е договорено какво ще бъде нарастването на базовия норматив за издръжка на един студент, който има пряка връзка и с преподавателските заплати. Ще бъдат отпуснати 54 млн. лв. повече, което ще позволи годишната издръжка на един студент да стане 890 лв. За сравнение сега тя е 740 лв.

И как става това без 40 дневна стачка?

Същото се случва и със служителите на здравната каса. От януари 2008 заплатите им се качват с поне 30% като стават средно брутно 560-600лв отново без стачка...

• Отговори 810
  • Прегледи 70,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

КНСБ: Все пак учителската стачка успя

Завърши най-масовата и най-продължителната отраслова ефективна стачка в историята на България, се казва в позиция на КНСБ.

Последните 6 седмици, през които над 150 000 учители и непедагогически персонал от системата на средното образование изригнаха единни и заляха страната, разтърсиха из основи цялото българско общество, е мнението на КНСБ. Българските педагози и работещите в училищата и детските градини изнесоха своя "открит урок по демокрация” по улиците и площадите в страната, отправяйки изненадващо единния си, солидарен, тревожен, но категоричен вик за достоен труд и достойно заплащане. Според синдиката стачката е успяла, защото "хвърли огромен камък в блатото на управленската немощ и безхаберие за бъдещето на образованието". Стачката успя да извади на светло и да събере заедно тревогата на унижения учител, негодуванието на недоволния родител и притеснението на неучилия ученик. Тя доказа, че всички искат промени, които да доведат до мотивирани и добре платени учители, осигуряващи качествено образование на децата в училище, без допълнителни уроци извън него, отбелязват от КНСБ.

Синдикатът подчертава конструктивната роля на президента Георги Първанов, благодарение на който, макар и чак на 9-тия ден от стачката, са започнали преговорите с правителството. Кабинетът на Станишев обаче не е подходил към преговорите с необходимата политическа воля, отговорност и социална чувствителност, анализарат от КНСБ.

От синдиката отчитат, че независимо, че стачката не е завършила с подписано споразумение, тя е постигнала: 470 млн. лв. повече в бюджет за образование през 2008 г., увеличаване на издръжката на един ученик от 933 лв. на 1151 лв., увеличение на работните заплати на всички в отрасъла с 18 % от 1 ноември т. г., поетапно увеличение на два пъти от януари и юли за средна брутна учителска заплата от 650 лв. от 1 юли - при начална заплата от 450 лв. и максимална от 785 лв.

КНСБ обаче настоява за законови гаранции при въвеждането на делегираните бюджети по училищата при подготовката и контрола им да се гарантира участие на педагогическите съвети, училищните настоятелства и представителните синдикални организации.

Източник: dir.bg

КНСБ: Все пак учителската стачка успя

Завърши най-масовата и най-продължителната отраслова ефективна стачка в историята на България, се казва в позиция на КНСБ.

Последните 6 седмици, през които над 150 000 учители и непедагогически персонал от системата на средното образование изригнаха единни и заляха страната, разтърсиха из основи цялото българско общество, е мнението на КНСБ. Българските педагози и работещите в училищата и детските градини изнесоха своя "открит урок по демокрация” по улиците и площадите в страната, отправяйки изненадващо единния си, солидарен, тревожен, но категоричен вик за достоен труд и достойно заплащане. Според синдиката стачката е успяла, защото "хвърли огромен камък в блатото на управленската немощ и безхаберие за бъдещето на образованието". Стачката успя да извади на светло и да събере заедно тревогата на унижения учител, негодуванието на недоволния родител и притеснението на неучилия ученик. Тя доказа, че всички искат промени, които да доведат до мотивирани и добре платени учители, осигуряващи качествено образование на децата в училище, без допълнителни уроци извън него, отбелязват от КНСБ.

Синдикатът подчертава конструктивната роля на президента Георги Първанов, благодарение на който, макар и чак на 9-тия ден от стачката, са започнали преговорите с правителството. Кабинетът на Станишев обаче не е подходил към преговорите с необходимата политическа воля, отговорност и социална чувствителност, анализарат от КНСБ.

От синдиката отчитат, че независимо, че стачката не е завършила с подписано споразумение, тя е постигнала: 470 млн. лв. повече в бюджет за образование през 2008 г., увеличаване на издръжката на един ученик от 933 лв. на 1151 лв., увеличение на работните заплати на всички в отрасъла с 18 % от 1 ноември т. г., поетапно увеличение на два пъти от януари и юли за средна брутна учителска заплата от 650 лв. от 1 юли - при начална заплата от 450 лв. и максимална от 785 лв.

КНСБ обаче настоява за законови гаранции при въвеждането на делегираните бюджети по училищата при подготовката и контрола им да се гарантира участие на педагогическите съвети, училищните настоятелства и представителните синдикални организации.

Източник: dir.bg

А пък аз си мисля, че стачката успя, защото даде на всички по равно, т.е уравновиловка, и парите са в у-ще, пряко при директорите! Е,и какво сега?

А пък аз си мисля, че стачката успя, защото даде на всички по равно, т.е уравновиловка, и парите са в у-ще, пряко при директорите! Е,и какво сега?

Ей, стачник, докога ще мислош бе? Нали има тричленка (пед. съвет, настоятелство и синдикат). Те ще мислят. Твоята работа е да вървиш под знамената, когато тръбата те призове.

quote name='odesoss' date=5.11.2007г. в 13:53ч.' post='720846]

А защо на даскалите трябва да им пука за учениците?!?!? На учениците пука ли им за даскалите? Определено - не. Въпроса е едните и другите да си гледат работата и да получават съответното, което им се полага. Я си представи, че учиш и всичко знаеш, а получаваш само тройки и понякога някоя друга четворка за празниците, май не си го поглеждала от този ъгъл, нали? Ще си натиснеш ли парцалките смирено? А относно останалите хора получаващи неудовлетворително възнаграждение в страната, които не стачкували... Ами да си натискат парцалите още - да търпи раята българска! Според конституцията, държавата трябва да се грижи за благоденствието на гражданите, такова нещо до сега не съм забелязал. С доста работа си изкарвам пари, и не мога да кажа, че ми стигат да живея спокойно (без притеснения дали в края на годината, ще имам същия доход, и ако го имам дали ще ми стига).

"Опазил ни Господ да следваме техния пример" - защо не говориш от 1 л. ед. ч., т.е. от свое име? Въпреки, че тук си анонимна, не смееш да поемеш отговорност за думите си. Или съзнаваш, че просто си чешеш езика, в дадения случай пръстите?

Между другото, знаеш ли колко продължи учителската стачка в Румъния? А знаеш ли, че е имало и по-дълги стачки от тази? В България далеч не всичко е възможно, например - да пресечеш на пешеходна пътека без да се огледаш (както става в Румъния). И това не е единственното нещо което не е възможно тук, но явно са ти малко годините и опитат за да го осъзнаеш... Е, това е поправимо - който не го докара от мислене, го докарва от опит (с годините

Този пост ми звучи доста безотговорно. Никой не може да казва, че не му пука за хора, които са свързани или по някакъв начин зависят от него. Ами ако лекарите кажат "не ми пука дали пациентът умира" (не че не го демонстрират понякога). Ами ако аз, вместо оня ден да чертая до 8 часа защото има спешна поръчка, бях казала "не ми пука че първите бригади нямат работа и няма да вземат заплата, аз съм на твърд надник и си го взимам". Не може така да се разсъждава, защото всички сме свързани по някакъв начин и зависим един от друг. Ще кажете, че звучи много сладникаво, но си е точно така. Между другото в обществения сектор - образование, здравеопазване и др. може да се стачкува и да се иска от държавата. В частния сектор никой не е отменил стачките. Но и никой не е казал, че ще минат. Там важи правилото "като не ти харесва заплатата, напусни и иди някъде, където ще ти харесва". Никой никого не е вързал с въже за дадено работно място. И всеки си прави сметката. Както и вие сте си направили сметката, оставайки учител. Винаги съм смятала, че учителите трябва да получават удовлетворително заплащане, но е редно да се замислят и за отношението им към учениците. Защото от вашите думи в поста до "прелестните" приказки, че учениците са "дебилчета", "олигофренчета", "тъпанари" и пр. (справка - форума на в-к "Стандарт") крачката е съвсем малка. И е желателно да не се преминава. Защото наличието на ученици в училище все пак е гаранция и за вашата работа и съответно, вашите доходи (ако работите като учител).

Колкото до това, че държавата е длъжна да се грижи за благоденстивето на своите граждани, това, прощавайте, си е чист реален социализъм. Държавата трябва да осигури условия за развитие на икономиката във всичките й сектори - индустрия, селско стопанстово. Ако там има реален (а не стъкмистически) растеж, ще има средства и за обществения сектор (защото аз далеч не съм убедена в икономическия растеж на България). И това, някой да си изкарва парите без работа, някакси не моаг да го възприема (защото звучи като оплакване - изкарвам си парите с доста работа). Поне не в БЪлгария.

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

Ей, стачник, докога ще мислош бе? Нали има тричленка (пед. съвет, настоятелство и синдикат). Те ще мислят. Твоята работа е да вървиш под знамената, когато тръбата те призове.

да ама тръбата се запуши, нещо!

Някои май че не знаят за какво се ходи на училище, отговора е за тапия не за знания.

За да не ядосам учителите ще спомена че това си е държавна политика и нищо не зависи от тях.

В развитието на стачката се видя че профсъюзите не защитават интересите на стачкуващите, браво на тези който го разбраха и продължиха да стачкуват.

Както току що ми сподели една моя позната ,учителка "Парите може да са малко,ама минаха изборите." biggrin.gif

Понеже стачката беше малко неуспешна ,госпожи и господа учители защо не я продължите малко преди матурите, нека другаря министър да ги преглежда щом държи толкоз на тях.Пък и да си заслужи заплатата.

пп. Не разчитайте вече на профсъюзите,заради тях не спечелихте,и те ви измамиха не само правителството. cool.gif

Не мога да разбера защо някои си представят, че учителите не са съзнавали рисковете от участието си в стачката. Наистина ли не разбирате, че това беше последната възможност за вик на помощ за един сектор на обществения живот, който като е в плачевно състояние съвсем скоро и съвсем реално ще се загробим (всички, които останат в обречената ни страна, не само учителите, те всъщност- най малко, защото ще измрат преди да се развихри в пълна сила трагедията, която сега се залага)

Но на мен ми е простено. Даскалска деформация. Ние никога не можем да повярваме че някой е толкова, ама чак толкова попарен от омраза и скудоумие... Все си мислим, че не е чак толкова, че може да има искрици разум и остатъци от човещина...

Що се отнася до политиците и отговорните фактори по отношение на образованието- добре, те изпълняват програма на разрушаване на държавата. Това вече е ясно. Но другите, които не са политици?!? Наистина ли си мислят, че става дума за битовите проблемчета на шепа клетници от дъното на обществото?!? Че самите те са надалеч, встрани, над тази трагедия?!?

Че ако е така... задлужаваме си я!

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Прост народ, слаба държава. Ние продължаваме все повече да изпростяваме...

Но другите, които не са политици?!?

Те вече са смазани и обезверени. От хора които се продават за 5 или 50 лв какво друго да очакваш? Не знам, но може би съм твърде песимистично настроен...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.