Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гърция изтегля учебник заради турското робство

Featured Replies

25 септември 2007 / News.dir.bg

Консервативното правителство на Гърция реши да изтегли от училищата учебник по история, който предизвика гнева на православната църква и крайните националисти.

Повече от една година те критикуват учебника, защото в него била представена смекчена версия на 400-годишното османско владичество и била подценена ролята на духовенството в борбата за независимост на Гърция.

В решението за изтегляне министърът на образование Еврипидис Стилянидис спомена за „съществени резерви относно съдържанието“ на учебното помагало, изразени от Педагогическия институт. Това е органът, който издава учебниците в Гърция. Решението бе взето по-малко от 10 дни след спечелването на нов мандат от десницата и поради възхода на крайната десница, припомня АФП, цитирана от БГНЕС.

Интересно как ли са описани нашите 5 века :)

Гърците даже на турското кафе му викат гръцко.

Моля?

Знаеш ли каква огромна простотия каза преди малко?

Аре да не почваме да се обиждаме на "българи" и "гърци",много те моля.

Иначе духовенството е много силен орган в Гърция,

спомянм си,че преди време спряха прожекциите на "Шифъра на Леонардо" и "Страстите Христови"

по нам к`ви си причини...

Акропола в ранните години на гръцката независимост:

grl_92r84_04-01-04.jpg

Моля?

спомянм си,че преди време спряха прожекциите на "Шифъра на Леонардо" и "Страстите Христови"

Па въпросните два филма гневят повече католическата църква,в православна гърция не е известно да има силни позиции.

Па въпросните два филма гневят повече католическата църква,в православна гърция не е известно да има силни позиции.

Спряха ги.

Помня много добре,че като си бях в Атина много исках да ги гледам

и двата на гръцки в кино,но леля ми ми каза,че не е имало прожекция

на тези филми по кината.Гръцката църква има голямо влияние върху политиката на Гърция,

за съжаление в това отношение сме във времето на Средновековието.

Моля?

Повтарям това което казах,в Гърция на турското кафе(от джезве) му викат "гръцко" и се сърдят и спорят като кажеш че е турско.Религията няма нищо общо защото не вярвам в нито една.Не обиждам нито гърци,нито турци.Страстите Христови хептен пък нямат нищо общо.Просто говоря с факти.

Моля?

Да не почваме да се обиждаме на Българи и гърци? Моля те - не ме предизвиквай!

Иначе духовенството е много силен орган в Гърция

В действителност е един от най-силните и най-стари органи в тая държава , та и преди това. По време на робството, по чиято заповед е изгорена Българската Библеотека във Велико Търново. Не се захващай за този спор!

Спряха ги.

Помня много добре,че като си бях в Атина много исках да ги гледам

и двата на гръцки в кино,но леля ми ми каза,че не е имало прожекция

на тези филми по кината.Гръцката църква има голямо влияние върху политиката на Гърция,

за съжаление в това отношение сме във времето на Средновековието.

Що да не е зле Гърция ? ohmy.gif;)

OluFsen чувал съм също, че през робството гърците, а не турците са изгорили една камара българската литература :wors:.

OluFsen чувал съм също, че през робството гърците, а не турците са изгорили една камара българската литература :).

Аз това казах, в общи линии. Всичко е било с цел изтриване на българско самосъзнание.

Гърците са збирщина шовинисти без покритие!!! Бих ви разказал една изстория но мисля, че оффа ще стане големичък и някой ше ме кръцне :)

Аз това казах, в общи линии. Всичко е било с цел изтриване на българско самосъзнание.

Гърците са збирщина шовинисти без покритие!!! Бих ви разказал една изстория но мисля, че оффа ще стане големичък и някой ше ме кръцне :)

Разкажи я в отделна тема озаглавена например " Шовинизма на гърците" или нещо подходящо за раказа ти. С удоволствие ще бъде прочетена и не само от мен, може да обсъдим и други подобни изкривявания на историята от една или друга страна дори. В този форум историята винаги е била на почит, нищо че понякога възникват непримирими спорове. Когато нещо е подкрепено с факти е интересно...

П.С А във връзка с темата, това че гърците открай време са си крайни шовинисти мечатещи за "Велика Елада" и тупащи се в гърдите само и единствено заради родството и произхода си от древните гърци е факт. В новата им история те са едно нищо и никаква нация и държава в сравнение с много други, включително всичките им балкански техни съседи дори в което число влиза България, Турция, Сърбия ( бивша Югославия) ...

Редактирано от Devians (преглед на промените)

Разкажи я в отделна тема озаглавена например " Шовинизма на гърците" или нещо подходящо за раказа ти.

biggrin.gif Тя в общи линии е чисто любопитна и незасягаща ни като нация... Ще гледам да не се впускам в подробности.

По време на Кримската война, един руски параход , начело с изкючително храбър капитан, спасява от предстоящо клане цяло гръцко село , като ги прибира и завежда в Русия. Там израстват поколения от това село и през 90 или 91 (отдавна ми го споделиха това и не помня никакви подробности като имена и тн.) се завръщат в гърция. Един от тези хора , беше мой познат и той ми се кълнеше как всички се обръщали с презрение към тях , в тяхната забравена родина. Той казваше " Всички ни гледаха с пренебрежение и ни казваха - Вие не сте гърци , връщайте се в Русия , тя е вашата родина. Защо държавата ни трябва да връща някакви си имоти на руснаци!!"

Това е в най-общи линии. Ако някой се усъмни в разказаното , ще му кажа, че моят познат се изгуби отдавна някъдеи трудно ще мога да го проследя до сегашното му място. Синът му учи ако не се лъжа в БГ и живее тук.

Ако някой настоява и започне да дълбае този спор , ще си поговорим и за безчинствата на "андартите" в Егейска Македония...

( драгозов, спирам с оффа! )

аре, ве какво ще ви стане ако спрете с тия глупости българи, гърци, турци и т.н. без значение е дали си грък или българин, важното е да си добър, здрав и умен. какво повече му трябва на човека!

Редактирано от yosam (преглед на промените)

Аз съм готова да споря, че този, който в по-горните мнения каза, че гърците казват на турското кафе гръцко, е прав. Аз съм влизала в магазини в Гърция и като кажа турско кафе веднага ме поправят на "elliniko" :) Мои приятели ги изгониха от кафене в Лариса именно, защото решиха да спорят относно факта туй пусто кафе гръцко ли е, турско ли е ... На мен ми е все тая, ама на изглежда на тях не им е...патриоти от класа дет` се казва :sobbing:

А относно учебника ..не се и учудвам.

Редактирано от Leslie_ (преглед на промените)

Повтарям това което казах,в Гърция на турското кафе(от джезве) му викат "гръцко" и се сърдят и спорят като кажеш че е турско.Религията няма нищо общо защото не вярвам в нито една.Не обиждам нито гърци,нито турци.Страстите Христови хептен пък нямат нищо общо.Просто говоря с факти.

Първо,знам какво е "турско кафе" и го правя много добре между другото

Второ,естествено че ще има шувинисти,както има българи шувинисти,че всичко е българско,дори и кимоното.Такива индивиди има във всяка държава,да не давам пример с Атака,но всъщност привържениците на "Атака" са шовинисти,прикриващи обежденията си зад лъскавата думичка "ноционализъм".Тук не става дума за религия,а за Църквата,понятията са различни.Дадох "Страстите Христови" само като пример.

Да не почваме да се обиждаме на Българи и гърци? Моля те - не ме предизвиквай!

Точно това и аз казах,не ме предизвиквай и мен,защото гръцката ми половина говори в момента и ми става болно как обиждате гърците,темата е за гръцки учебник и за гръцката Църква,не за Гърция и гръцкия народ и отношението на гърци към българи и да ти кажа под секрет,ако отношението беше лошо аз нямаше да съществувам в момента тук и нямаше да споря с теб.

В действителност е един от най-силните и най-стари органи в тая държава , та и преди това.

Аз казах същото,най-стария и един от най-влиятелните в Гърция и в момента.

Редактирано от KoKKinoU_FaN (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Аз съм израстнал в Гърция и мога да заявя че преди да да доида в америка не сам виждал по сляпи в шовинизма си нация( ако приемем че в америка има изградена нация ;) ) В учебниците по история Българите бяха представени като кравожадни варвари заграбили Гръцка земя която с много коварство задържали. Честно от четенето из изторията не знам кои са били по лоши към Българите Турците или Гърците. Но едно е сигурно Гърците ни има се още за наематели на тяхна земя. А колкото до царквата няма лошо някаква институция да държи нацията заедно, може би ако нашата царква има повече влияние ще сме малко по добре от колкото в момента.

Редактирано от nameZx (преглед на промените)

В учебниците по история Българите бяха представени като кравожадни варвари заграбили Гръцка земя която с много коварство задържали.

btw и аз знам същото и това е логичния ход на историята,

или очакваш славяните и траките да са се нагъзили и да са казали "Почвайте ни!"?

Естествено е имало войни за тази земя,и сигурно са били много кръвожадни.

Българите са били варвари-да.

Това не се описва само в гръцките учебници по история,

но и в българските и това е факт.

Това са последните открития,

но засега това остава спорен въпрос

и просто гърците са взели страната на някой виден историк,

който според мене си е прав,защото никой туко така не си дава земята.

Българите са били варвари-да.

...а гърците са се родили философи. Е тва е кой как се уреди..

...а гърците са се родили философи. Е тва е кой как се уреди..

Това също не е вярно,

просто гърците са се появили по-рано от българите и са се усъвършенствали

по времето на което българите още са били в изгрева на своята държава

гърците вече са усъвършенствали своята и са били на по-високо интелектуално ниво от българите,

защото са били уседнали на едно място(що годе,въпреки,че саправили и колонии),

вече са имали писменост,изградено държавно устройство,изградена религия,култура(театри,музика,литература) и още и още.

Не ме разбирай че и българите са нямали такова нещо-имали са естествено(писменост са нямали),

но то е било в ембрионално съотношение с постигнатото от Гърция по онова време(просто защото те са се появили по-рано и са се усъвършенствали по-рано).

Същото щеше да бъде и в момента,

но османското робство спъва нещата на Гърция и ако не беше това в момента Гърция щеше

да е на космическо ниво от България.

И като гледам сега България заминава все по-надолу и все по-надолу

и не ви е виновна Гърция за това,а сами сте си виновни.

Да припомням онзи разговор между Орешарски и Вълчев?

Аз не отричам гръцката култура нито стойността и.

Интересно обаче, защо като са толкова велики са позволили гърците османското владичество да спре техния възход. Сега всички щяхме да плезим език пред превъзходството им.

Накратко да ти стане ясно моето мнение- гърците страдат от мания за величие. Това си е тяхна отличителна черта. Лично аз съм съгласна, че са народ с богата история, няма да говоря за приноса им в литературата, архитектурата и прочие. Това, което ме дразни, е че много често забравят да оценяват другите около тях и само и само, за да подхранват величието си изкривяват фактите.

Що се отнася до българската история- искрено ти препоръчвам книгата на Божидар Димитров "12 мита в българската история", особено препоръчвам въведението, където е обяснено защо понякога информацията написана в учебниците по история е лъжлива. Малко по надолу ще разбереш, че прабългарите са били доста по - различни от твоите впечатления.

И като гледам сега България заминава все по-надолу и все по-надолу

и не ви е виновна Гърция за това,а сами сте си виновни.

Не съм седнала да меря кой народ е по - добър, но половината ти гръцка кръв си личи. Интересно какъв е повода да ги напишеш тези думи като са много далече и от зададената тема и от постовете на потребителите, които са влезнали в диалог с теб.

Редактирано от dindi (преглед на промените)

Интересно обаче, защо като са толкова велики са позволили гърците османското владичество да спре техния възход. Сега всички щяхме да плезим език пред превъзходството им.

Накратко да ти стане ясно моето мнение- гърците страдат от мания за величие. Това си е тяхна отличителна черта. Лично аз съм съгласна, че са народ с богата история, няма да говоря за приноса им в литературата, архитектурата и прочие. Това, което ме дразни, е че много често забравят да оценяват другите около тях и само и само, за да подхранват величието си изкривяват фактите.

Що се отнася до българската история- искрено ти препоръчвам книгата на Божидар Димитров "12 мита в българската история", особено препоръчвам въведението, където е обяснено защо понякога информацията написана в учебниците по история е лъжлива. Малко по надолу ще разбереш, че прабългарите са били доста по - различни от твоите впечатления.

Не съм седнала да меря кой народ е по - добър, но половината ти гръцка кръв си личи. Интересно какъв е повода да ги напишеш тези думи като са много далече и от зададената тема и от постовете на потребителите, които са влезнали в диалог с теб.

Личи си,да cool.gif

Много излезнахме от темата-тя е за това как гръцката Църква изтеглила учебник

и се почнаха едни приказки за турско кафе,че сме му викали гръцко,горене на книги и бля бля бля.

Много излезнахме от темата.

Темата не е за Гърция "преди",а за Гърция "сега".

Иначе от това,което знам за българите преди да създадат Дунавска България-логично е да са били варвари,като франките,викингите,германите,вестготите,остготите...

Редактирано от KoKKinoU_FaN (преглед на промените)

Абсолютно сам съгласен българската култура не отстабва по нищо от Гръцката/Римската

Ако не сме притежавали поне равна ако не по развита цивилизация ние(Българите) сме щели да се третопим в Гръцко-римската Византия а не да правим силна много-народна държава каквато сме оправлявали. Просто Гърци и Турци а даже и Руснаци от време на време се опитват да заличат историята такава каквато е била и направят такава каквато им е удобна.

Освен това дунавка българия не е родината на пра българите. Все още не е ясно от каде точно ние е пра родината както установиха и по серияла българите по БТВ но родината е раюна около Каспийско, Азовско и Черно море, стигайки на юг до предпланините на Кавказ.

А и др което ми е интерсно след като Kokkiou Fan изглежда ти е интересна историята а и гърция като даржава и култура знаеш ли какво според Византийците е означавала думата варварин ?

Съжалавам за офтопика но темата е доста интересна biggrin.gif

Редактирано от nameZx (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.