Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux Live CD-та - въпроси и мнения.

Featured Replies

Препоръчително е да инсталирате Grub на различен от Linux дял.Достатъчни са 100Mb.В такъв случй ако решите да махате Линукса.Grub ще се запази...

• Отговори 88
  • Прегледи 54,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

GRUB? И това чудо ли трябва за качвам?

GRUB? И това чудо ли трябва за качвам?

Груб се инсталира автоматично с Линукс.Това е MBR програма.с която можеш да избираш кое да стартираш-Линукс или Уйндоус.

Опитай все пак и Wubi. Един вид все едно инсталираш Ubuntu/Kubuntu като програма под Windows. Не хабиш дискове, работи по-бързо и можеш да го разкараш без остатък, ако не ти хареса.

1. Изтегли Wubi (9,8 МВ).

2. Изтегли Ubuntu alternate install CD или Kubuntu alternate install CD. И двете са по 700 МВ, БГ миръри.

3. Сложи ги заедно в една папка и стартирай Wubi. Укажи на кой дял искаш се разположи Линукс и колко място можеш да му отделиш (поне 5GB).

4. В общи линии е това. Остава да рестартираш и да изчакаш инсталацията. Вече при стартиране ще имаш избор м/у Windows и Ubuntu.

5. Можеш да го премахнеш като деинсталираш Wubi под Windows.

Kubuntu или Ubuntu? Кое е по-добре...Знам само че има една разлика-гном и кде. Ако е само това както и да е . Изброй предимствата на едното или другото.

Kubuntu или Ubuntu? Кое е по-добре...Знам само че има една разлика-гном и кде. Ако е само това както и да е . Изброй предимствата на едното или другото.

Принципът на работа е един и същ.но постигнат с различни програми.KDE GNOME

Това Wubi може ли да се инсталира на системния за Windows дял. При условие че имам и други дялове, но са форматирани на NTFS и има файлове на тяй при оразмеряването на дяла за Линукса няма ли да се изгубят някои файлове?

Принципът на работа е един и същ.но постигнат с различни програми.KDE GNOME

Имах в предвид кой линукс има по-богат набор от пакети, драйвери. Пък кой е по-красив не ми пука Публикувано изображение С кой линукс е по-стабилно? Кой е с по-малко команди, че съм нов. Това ми трябва. Публикувано изображение

Имах в предвид кой линукс има по-богат набор от пакети, драйвери. Пък кой е по-красив не ми пука Публикувано изображение С кой линукс е по-стабилно? Кой е с по-малко команди, че съм нов. Това ми трябва. Публикувано изображение

Драйверите са на нивото на ядрото.KDE има повече пакети но и натоварва повече и по-подреден.Gnome е по-разпилян.И двете са много стабилни.Неслучайно те са най-известните...

Най-много пакети има Дебиан, съответно и всички негови потомци - Убунту, Мепис, българската Тиликс и т.н. Всички съвременни Линукси , поне за ползване и дори настройки, не изискват команди. Всичко може да става в програми с графичен интерфейс. Но просто с конзолата нещата стават много по-бързо.

Това Wubi може ли да се инсталира на системния за Windows дял. При условие че имам и други дялове, но са форматирани на NTFS и има файлове на тяй при оразмеряването на дяла за Линукса няма ли да се изгубят някои файлове?

По принцип би могло, ако имаш свободни поне 5GB, но не е препоръчително. Инсталатора показва свободното място на дадения дял и ако е по малко от 5GB, няма да го видиш.

Правилното е да си освободиш един логически дял и в него да си инсталираш Линукса.

По принцип би могло, ако имаш свободни поне 5GB, но не е препоръчително. Инсталатора показва свободното място на дадения дял и ако е по малко от 5GB, няма да го видиш.

Правилното е да си освободиш един логически дял и в него да си инсталираш Линукса.

Значи трябва да е празен целия дял. Ясно.

Значи трябва да е празен целия дял. Ясно.

Сложи Wubi на който поискаш дял, различен от системния, без значение дали е на NTFS и дали има файлове на него. Единствено условие е да има >5GB свободни.

хора пробвах Tillix Knoppix и PcLinuxOs. Последната така и така не можах да я настроя. С тиликса и кнопикса почнах да се справям- пуснах си музика и филм. Но не можаах да пусна интернет на кнопикс- ще ми обясните ли как става тоя номер? П.П. Пробвах wubi но явно защото инсталнах линукса при джама нещо не щеше да се зареди ос. Както и да е. Някой ден ще му хвана математа...

Сложи Wubi на който поискаш дял, различен от системния, без значение дали е на NTFS и дали има файлове на него. Единствено условие е да има >5GB свободни.

Аз точно за това питах, къде да инсталирам Wubi и дали няма да повреди другите файлове в дяла в който се инсталира?

Настройването на интернета през knoppix предполагав че е като при дебиан и другите. kai_99 ми писа на лс, но аз да ви питам и вас, защото през тиликс почна да зарежда мрежовия адаптер донякъде и спира. Аз правя така- влизам в конзолата и пиша: su pppoeconf или apt-get install pppoeconf Това го правя през тиликс. Все ми се струва, че кнопикс и дебиан са по-добри, защото са по-леки и по-шарени. Аз с английския се оправям, проблема ми са настройките. С първото което пиша нищо не стана при тиликс, с второто- донякъде зареди и пак нищо. Искам да пробвам през кнопикс. :angry22: Настройването на интернета през knoppix предполагав че е като при дебиан и другите. kai_99 ми писа на лс, но аз да ви питам и вас, защото през тиликс почна да зарежда мрежовия адаптер донякъде и спира. Аз правя така- влизам в конзолата и пиша: su pppoeconf или apt-get install pppoeconf Това го правя през тиликс. Все ми се струва, че кнопикс и дебиан са по-добри, защото са по-леки и по-шарени. Аз с английския се оправям, проблема ми са настройките. С първото което пиша нищо не стана при тиликс, с второто- донякъде зареди и пак нищо. Искам да пробвам през кнопикс. :angry:

Ето едно кратко Ръководство за настройка на PPPOE под Убунту, с малки промени става и за други дистрибуции. Различното при вас ще бъдат единствено имената на DNS сървърите, на Gateway-я и евентуално на servicename/accessconcentrator, но използвайте тези, които доставчикът ви обявява за въвеждане в настройките под Windows. Ръководството е направено в OpenOffice 2.3 ODF формат. Публикувано изображение

ПС: Ръководството е направено конкретно за мрежата на моя интернет доставчик, но прецених че на много хора би било от някаква полза. Давам ви пълни права да го променяте, модифицирате и разпространявате както желаете. Ако искате да направим заедно едно универсално и по-пълно ръководство, пратете ми едно ЛС.

Редактирано от Phoenix.bg (преглед на промените)

Здравейте ! Ето и моето Ръководство за РРРоЕ-връзка . Публикувано изображение Дано да е в полза на новите потребители !

Здравейте ! Ето и моето Ръководство за РРРоЕ-връзка . Публикувано изображение Дано да е в полза на новите потребители !

:rolleyes:;):help:

---

Това ръкопляскане го поставих тук през Кнопикс- наистина е много лесно. По-лесно ми е да работя с Кнопикс, отколкото с Тиликс. Както и да е, в кнопикс няма кирилица и нямаше как да го напиша. Интернет-браузъра беше доста бърз. Пуснах една мр3-ка, разгледах open-office. Само звукът при кнопикс е доста приглушен, едвам се чуваше, но това явно с настройка ще стане. Благодаря за помощта.

Редактирано от uberalles (преглед на промените)

Здравейте ! Разбрал съм , че най-добрия начин да обясниш нещо на другия е чрез скрийншотове . .... Доволен съм , че успях да ти помогна . .... Публикувано изображение

Докато ползвам живо дистро мога ли да свалям файлове и да ги пускам-музика и т.н./ малко глупав въпрос, но.../?

Докато ползвам живо дистро мога ли да свалям файлове и да ги пускам-музика и т.н./ малко глупав въпрос, но.../?

Здравей ! ... Второ : И едно малко подробност , но много важна - къде мислиш да сваляш файловете ? Ако мислиш да "качиш" някой филм на LiveCD-то - определено няма да се събере ! .... Не знам какво ти пречи да отделиш около 3 Гб от харда и да инсталираш там една Линукс-дистрибуция ?! ... Ти си знаеш ... ти решаваш .

До скоро ! Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

взимаш едно средностатистическо неро един средностатистически кпопикс. В неро горе в менутата има опция Recorder > burn image... избираш исото с дистрибуцията така ще стане буут ЦД.... след тва по принцип трябва да ти е настроено да можеш да си боотваш спокойно от цд или двд реадера демек от съответното устроъство.... ако не е настроено тляя бъзнеш биоса да буутва засега от цдто... след това вече си напраил сичко рестартираш вкарваш диска в устройството нали и то почва да ти зарежда Якия Кнопикс от цд.... по лесну от тва немЪ Публикувано изображение:wors:

• 1 месец по-късно...

Искам да пробвам линукс.Аз имам лаптоп Toshiba,1g ram , процесор целерон 1.6,120 хард диск, intel gma видео карта.Ползвам btk adsl s wi fi рутер. Искам да е live cd или заедно с вистата.Какво да направя.

• 4 седмици по-късно...

Искам да пробвам линукс.Аз имам лаптоп Toshiba,1g ram , процесор целерон 1.6,120 хард диск, intel gma видео карта.Ползвам btk adsl s wi fi рутер.

Искам да е live cd или заедно с вистата.Какво да направя.

Инсталираш на друг дял и ще може при стартиране на компютъра да си избираш коя OS да пуснеш. :speak:

Редактирано от cm8391 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.