Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Уредба или тонколони с усилвател

Featured Replies

На времето си бях купил Ревокс от един кореком,страхотен модел и страшно му се кефех,после отидох да работя в радиото(тогава беше едно) и чух звуковите монитори,с които работеха там.Мойта свирка беше като детските китарки,с найлоновите струни в сравнение с тях.Ако човека не е като онзи,дето познавал коя цигулка закъснява с четвърт такт,да взима което и да било от двете.Ако беше хайфист,този въпрос нямаше да бъде задаван-и такава тема нямаше да има.

Здравей Питоне,

След доста усилватели, колони, ръно от мен направени, купешки, корекомски и какви ли не, през 1984 г. .. ohmy.gif имах удоволствието и аз като теб да чуя първата по-сериозна музика от един лентов Филипс, полупрофесионален, нещо като 8530 май беше модела, с Филипс "колонки" 2 по 10 вата... (колко малко и колко "слабички" спрямо днешните пръцкала от сорта на 2.1, 5.1 и т.н., нали...) . Та моя човек ги беше купил като втора ръка, много изгодно... само за 5000 (пет хиляди) тогавъшни лефчета... Малко по-късно имах удоволствието да погостувам на Тома Спространов в апартамента му в Пловдив и да послушам, макар и за кратко една уредба, каквата ние простосмъртните просто нямаме възможност да чуем през живота си, в повечето случаи :jumping11:

Имам все още работещ лампов грамофон Аякс, чешки, един-два пъти в годината си го пускам за да чуя поне малко от малко качествена музика laugh.gif Имам и няколко лампови български радио-грамофона, единия е стерео..., работят, всеки, който има желание може да сравни качеството на една 30-40 годишна антика с днешните "уредби".

В колекцията в къщи имам и една лампова Тесла и един Телефункен, не ги пускам всеки ден защото кабела на интернета ми ги смущава доста силно sad.gif

Препоръчвам на всеки, който не е чувал подобни източници на музика да намери начин да ги чуе поне за кратко и после пак да превъзнася новите неща в ценовия диапазон 100-2000 лева.

С поздрав за Питона, gogoaudio, бат'Стефко (lz4jw) и останалите :P

• Отговори 52
  • Прегледи 38,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А ти хич не разбираш.Масовата аудио техника е орязана откъм честотен диапазон.Мислиш ли ,че една "уредбичка" може да възпроизведе честотите ,тоновете и чистотата на звука както би го направил един про

• Здравей Питоне, След доста усилватели, колони, ръно от мен направени, купешки, корекомски и какви ли не, през 1984 г. .. имах удоволствието и аз като теб да чуя първата по-сериозна музика от ед

• Браво напълно подкрепям идеята за HI-FI раздел!!!! :) :) :) :

Публикувани изображения

... Ясно се чу на 4каналните колони как звука прави пълна обиколка на стаята... преден ляв - заден ляв - заден десен - преден десен... Край на спора... Това не е кино, това е музика в домашни условия... И аз не мислех че става това нещо, но стана и на мен ми падна ченето (още повече, това ми е любимия звук - изтеглянето на перцето по струната). Айде стига спорихте за глупости... Стереото е решение, но лично аз предпочитам 5,1 канала...

Aко говорим за натурално (считай като наживо) възприемане на музиката - кажи ми къде би могъл да чуеш такова нещо :whist: ? Може би ако се намираш между музикантите на оркестъра (групата), и то ако този, дето свири тича в кръг около теб (за да се получи цитираният от теб ефект)... А иначе за слушане на кино многоканалното става, но само за това...

Aко говорим за натурално (считай като наживо) възприемане на музиката - кажи ми къде би могъл да чуеш такова нещо ;) ? Може би ако се намираш между музикантите на оркестъра (групата), и то ако този, дето свири тича в кръг около теб (за да се получи цитираният от теб ефект)... А иначе за слушане на кино многоканалното става, но само за това...

Стерео уредба естествено.

Изчетох някорко тъпи коментара и разбрах че не отбирате много.Вие изобщо имали ли сте подобна уредба?Вкъщи имам подобна,и мога да ви уверя и че без суббуфер вади невероятен бас.Долните говорители са за ниските така че тука разни мизерийки свързани към компютър не вършат работа.Просто няма добра среда.Взимай уредбата.Нямало качество на звука.Ей добре.Човешкото ухо слуша без много подробности.А разбирачите да си свиркат с някакви мизерни десктоп колонки и да нагъват парцалите.Слушайте си бракмиците от 200 лева в техномаркет и се кефете.

Най тъп коментар на годината.Явно разбираш от тонколони и усилватели колкото азис от висша математика.

А ти хич не разбираш.Масовата аудио техника е орязана откъм честотен диапазон.Мислиш ли ,че една "уредбичка" може да възпроизведе честотите ,тоновете и чистотата на звука както би го направил един професионален високоговорител ,който струва над 10 пъти повече от твоята уредба със "Сублуфер".В музиката не всичко е бас и чупене на джамове.Аз имам доста силни колони у нас ,но никога не са усилвани много слушам леко и просто звука те гали по ушите.Една добре направена и изчислена тонколона с качествен и хубав усилвател ще визпроизведе такава честотна лента ,която не си чувал от твоята "уредба".Когато и да ме попита човек какво бих предпочел пред много канална система или усилвател с 2 колони ,винаги ще избера усилвателя с колоните.Чувал съм я твоята уредба и сравнена с 2-та ми говорителя за по 60лева просто свири ужастно.

Искам да допълня малко темата. Не виждам да се споменават най-важните параметри когато говорим за качествена музика. Това са динамика, тембър, честотна лента, линейни и нелинейни изкривявания. Динамиката е най-важният параметър. Тя е пряко свързана с честотната лента на музиката като комплект - източник на звука, усилвател и възпроизвеждащо устройство.

Дори и след огромното технологично развитие на полупроводникова техника, появата на пазара на страхотни крайни стъпала с мощни полеви и подобни транзистори и схеми, един прост до немай къде лампов усилвател с лекота дава същата динамика и съгнал/шум отношение. Ако не и по-добри.

По няколко думи за трите стъпала на музиката.

1. Източникът през последните години на звука е някакъв носител в цифров вид. Ако са записани по-стари музики то те са обработени в различни студиа (т.н. ремастеред) за цифров вид на записа. Неизбежна загуба на качеството като динамика, подобрение, малко изкуствено на отношението сигнал-шум. След обработка/преработка на съответната песен или каквото и да е до някакъв компресиран вид, например МП3, се получава загуба и означава само едно - катастрофа за качеството. Независимо колко са качествени следващите два елемента.

2. Постигането на висока динамика при усилвателите е най-лесно и сравнително евтино. Благодарение на съвременните технологии не е проблем вграждането в един малък чип на всичко познато до момента като технология за усилване на сигнала. Със всичките му корекции и оптимизации на сигнала по целия честотен диапазон.

3. Възпроизвеждащото устройство. Тук технологията е най-стара, най-скъпа, най-трудно се постига и един децибел дори увеличение на динамиката или каквото и да е. Затова и на пазара има "колони" по 100 вата за 100 лева и съответно - 30 ватови за 20 000 $.

Относно стереото и актуалните от няколко години 2.1, 5.1 и 7.1 системи. Все още по-голяма част от музиката е записана във формат стерео. Ако става дума за симфоничен оркестър можем да си представим два микрофона поставени пред оркестъра. Ако имаме 5.1 уредба и подобен стерео сигнал като източник възникват няколко въпроса, например - какво точно се чува от третата, четвъртата и подобни колонки ? Ако имаме източници на басов звук и от двете страни, пред всеки микрофон по един например, какво и каква част от музиката се чува когато имаме един централен суб-буфер и няколко пищялки наредени из стаята ?

Ако песента/музиката е специално написана, записана и възпроизвеждаща се във формат за 5.1, тогава излизат сметките. Донякъде.

Погледнете този линк: http://video.mail.ru/mail/stefko55/19251/

На всеки ще му стане ясно за какво говоря. Не става дума за бумтене и слушане на "пряка реч" а за качествена музикаВ коя страна има излъчване на национално радио в 5.1 канала?За домашно кино и зрелище - разбира се, че става.Има и добри модели

rcopy замълчи, послушай kvasilev и най-вече lz4jw.

Доста съм далеч от hi-fi, НО ако искаш да слушаш качествена музика ти трябват или all-range говорители или най-много дву-лентови колони, три-лентовите са shit, защото е много трудно да им настроиш правилно филтрите.

Не всичко е бас! Сигурен съм, че не знаеш какво е чувствителност на 1 говорител и още по-сигурен съм, че ако чуеш за 3W лампов усилвател с 92dB all-range говорители, ще се изхилиш, но това е поради незнание.

С 2 думи - не всичко е ватове :)

Погледнете този линк: http://video.mail.ru/mail/stefko55/19251/

На всеки ще му стане ясно за какво говоря. Не става дума за бумтене и слушане на "пряка реч" а за качествена музикаВ коя страна има излъчване на национално радио в 5.1 канала?За домашно кино и зрелище - разбира се, че става.Има и добри модели

Впечатлен съм...ОТ ЦЕНАТА. А на ДВД-то слушам Хип Хоп! А Хип Хоп без бассс е народна музика. Няма начин някай да ме убеди че две колони са повече от шест, разликата е четири колони!!! :)

Това в което искаш да ни убедиш е че трябва да си купим Ферари, вместто Шевролет Карвет който предлага същите качества но е по евтин четири пъти примерно.

П.С. Някой в България купил ли си е такива колони!? Защо тогава съществува DTS.

Редактирано от Roki77 (преглед на промените)

Впечатлен съм...ОТ ЦЕНАТА. А на ДВД-то слушам Хип Хоп! А Хип Хоп без бассс е народна музика. Няма начин някай да ме убеди че две колони са повече от шест, разликата е четири колони!!! :)

Това в което искаш да ни убедиш е че трябва да си купим Ферари, вместто Шевролет Карвет който предлага същите качества но е по евтин четири пъти примерно.

П.С. Някой в България купил ли си е такива колони!? Защо тогава съществува DTS.

Аз не те убеждавам .Не те убеждавам и в това, че 1000 лева са по малко от 100.Когато си се занимавал с тая техника достатъчно време, можеш да говориш.Да не ти изреждам всичките Хайфисти от трвоето - голямо село.А наистина 6 колони са повече от 2. Само че, са както казват хората - гола вода.За DTS трябва повече да прочетеш.

Привет!

Най-добрият вариант е наистина само един високоговорител - тогава се избягват всичките филтри, които несъмнено внасят фазови изкривявания около честотите на срез. Освен това при наличието на един високоговорител се реализира т.нар. точков източник - нещо, което трудно може да се получи от няколко високоговорителя, всеки свирещ в свой честотен диапазон (за пример - коаксиалните високоговорители на ТАНОЙ са именно такива - голям ВГ и коаксиално в него вътре разположен ВЧ-говорител). Много е трудно (и скъпо) да се реализира истински широколентов високоговорител, затова се правят многолентови системи. При мен нещата стоят така ( http://www.kaldata.com/forums/index.php?au...si&img=1395 ):

широколентов високоговорител, монтиран на акустичен щит (open baffle), възпроизвеждащ (доколкото може) целия честотен диапазон, като "отдолу" естествен срез на АЧХ игрят самите размери на бафъла (около 200Hz ). Пак оттам започва работата си големият 15" високоговорител, който допълва звуковата картина откъм ниски честоти. Разстоянието между двата високоговорителя е от съществено значение за постигането на хомогенна звукова картина. В момента съм добавил и Super Tweeter (работи над 12-14kHz), като още не съм решил дали с него или без нещата са по-добри...Да добавя - акустичния щит е най-натурално свирещото озвучително тяко, тъй като при него липсва компресията при средни честоти (вокали), липсва т.нар. "кутиен звук", характерен за всички други видове озвучителни тела - на практика звука е около теб, и натуралността е както при живото изпълнение. Високоговорителите, предназначени за акустичен щит не са много, както и цената им никак не е ниска, но когато търсим истински звук - цената оправдава средствата.

Някои от производителите на такива високоговорители Supravox ( http://www.supravox.fr/anglais/kits.htm ), FERTIN ( http://www.blackforestaudio.de/FertinTechD...chdataflb20.htm ), PHY-HP ( http://www.phy-hp.com/English/Products/Products.html ) - когато цената няма значение :) , както и някой други.

Който желае - да заповяда при мен да чуе за какво говоря!

Виждам че тук има разбирашти и искам да ми дадете предложения за събуфер до 500 лева да е наи изгоден за парите си ако може де :yanim: прегледал сам почти всички наи важни саитове за това но искам да ме посаветвате и вие разбирасе бих си взел аудиофилен субуфер за 5000 хилки http://www.######/product_info.php?cP...oducts_id=11688 но само по себе си това е невазможно,аз сам се насочил кам това http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09024981 но не пише дали има басрефлекс което е важно чакам мнения от по разбираштите от мен,благодария предватително :)

• 2 седмици по-късно...
....Това са динамика, тембър, честотна лента, линейни и нелинейни изкривявания. Динамиката е най-важният параметър. Тя е пряко свързана с честотната лента на музиката като комплект - източник на звука, усилвател и възпроизвеждащо устройство.

Дори и след огромното технологично развитие на полупроводникова техника, появата на пазара на страхотни крайни стъпала с мощни полеви и подобни транзистори и схеми, един прост до немай къде лампов усилвател с лекота дава същата динамика и съгнал/шум отношение. Ако не и по-добри.

- динамиката е важна, но освен ако не разполагаш с електростатични платна (www.martinlogan.com) за да й се насладиш пълноценно, при останалите варианти не тя ще куца най-много

- тембърът е доста трудна работа особено за колоните (моите се справят но са за 1000 евро, BBC монитор LS 3/5a KEF version). Има Hi-End Hi-Fi високоговорители с хартиени мембрани и звучат доста естествено за човешки глас даже и на оперен певец. Но пък басите просто ги няма. При електростатичните платна всичко което е над 200 херца е просто наслада за слуха, да ти падне шапката !!!

- честотната лента под 70 херца почва да струва луди пари ако искаш да звучи добре. А иначе моите уши не се вълнуват много много от това което е над 12000 херца. На практика това което е над 20000 херца не е да се слуша, ами подобрява въпростната динамика.

- линейни и нелинейни изкривявания - е тука зависи на кого какво му харесва. При добавяне на изкривяване на втория обертон се получава по-мека и топла музика. Това е при single end (само един триод лампа на канал) ламповите усилватели от по 7 до 9 вата, или даже до по 20 вата но с по-яки лампи които не са предвидени едно време за аудио специално. При добавяне на изкривяване на третия обертон става усилвател за китара да му ръмжи там на тинейджъра да се кефи.

При транзисторните Hi-Fi усилватели изкривяванията са доста слаби.

Ламповите усилватели ( от 40 - 60 - 80 вата) обикновено ги няма никакви при възпроизвеждането на ударни иструменти на ниски честоти, просто няма мощ, сила, енергия която да държи здраво мембраната на високоговорителя.

Значи по темата, винаги усилвател с две колони и нищо друго.

Другото е фалшива работа създадена в разни филмови студиа само да обърква мозъка с неестествени звукови ефекти. Може и да му харесва на някого, но е лъжа работа.

П.П.

това дето го разправям тука ми е минало през двете уши които са слушали внимателно многократно, отново и отново и т.н., а не съм го чел на някой блог из интернет.

Да добавя - акустичния щит е най-натурално свирещото озвучително тяко, тъй като при него липсва компресията при средни честоти (вокали), липсва т.нар. "кутиен звук", характерен за всички други видове озвучителни тела - на практика звука е около теб, и натуралността е както при живото изпълнение. Високоговорителите, предназначени за акустичен щит не са много, както и цената им никак не е ниска, но когато търсим истински звук - цената оправдава средствата.

Някои от производителите на такива високоговорители Supravox ( http://www.supravox.fr/anglais/kits.htm ), FERTIN ( http://www.blackforestaudio.de/FertinTechD...chdataflb20.htm ), PHY-HP ( http://www.phy-hp.com/English/Products/Products.html ) - когато цената няма значение ;) , както и някой други.

Който желае - да заповяда при мен да чуе за какво говоря!

Когато го пуснаха първия (по-малкия) PHY-HP ходих та го слушах в Париж в едно мазе захранен с триоден лампов усилвател. Обаче, аз лично нямам място за акустичен щит с голями размери и не ми се вижда лесно да се съчетае с друг подходящ високоговорител за басите.

Това дето го виждам от снимката ми харесва как си се потрудил.

Бих ти дошъл на гости ако не бяхме (вероятно) отдалечени на по 2000 км един от друг.

- динамиката е важна, но освен ако не разполагаш с електростатични платна (www.martinlogan.com) за да й се насладиш пълноценно, при останалите варианти не тя ще куца най-много

- тембърът е доста трудна работа особено за колоните (моите се справят но са за 1000 евро, BBC монитор LS 3/5a KEF version). Има Hi-End Hi-Fi високоговорители с хартиени мембрани и звучат доста естествено за човешки глас даже и на оперен певец. Но пък басите просто ги няма. При електростатичните платна всичко което е над 200 херца е просто наслада за слуха, да ти падне шапката !!!

- честотната лента под 70 херца почва да струва луди пари ако искаш да звучи добре. А иначе моите уши не се вълнуват много много от това което е над 12000 херца. На практика това което е над 20000 херца не е да се слуша, ами подобрява въпростната динамика.

- линейни и нелинейни изкривявания - е тука зависи на кого какво му харесва. При добавяне на изкривяване на втория обертон се получава по-мека и топла музика. Това е при single end (само един триод лампа на канал) ламповите усилватели от по 7 до 9 вата, или даже до по 20 вата но с по-яки лампи които не са предвидени едно време за аудио специално. При добавяне на изкривяване на третия обертон става усилвател за китара да му ръмжи там на тинейджъра да се кефи.

При транзисторните Hi-Fi усилватели изкривяванията са доста слаби.

Ламповите усилватели ( от 40 - 60 - 80 вата) обикновено ги няма никакви при възпроизвеждането на ударни иструменти на ниски честоти, просто няма мощ, сила, енергия която да държи здраво мембраната на високоговорителя.

Значи по темата, винаги усилвател с две колони и нищо друго.

Другото е фалшива работа създадена в разни филмови студиа само да обърква мозъка с неестествени звукови ефекти. Може и да му харесва на някого, но е лъжа работа.

П.П.

това дето го разправям тука ми е минало през двете уши които са слушали внимателно многократно, отново и отново и т.н., а не съм го чел на някой блог из интернет.

Когато го пуснаха първия (по-малкия) PHY-HP ходих та го слушах в Париж в едно мазе захранен с триоден лампов усилвател. Обаче, аз лично нямам място за акустичен щит с голями размери и не ми се вижда лесно да се съчетае с друг подходящ високоговорител за басите.

Това дето го виждам от снимката ми харесва как си се потрудил.

Бих ти дошъл на гости ако не бяхме (вероятно) отдалечени на по 2000 км един от друг.

Така като гледам, можем да си спретнем и ние eдин нов раздел за HI-FI "маняци" и меломани и след това го подкрепим със снимков материал. Струва ми се, че посещаемоста ще е много добра. Все пак, касае се за звук.

Поздрави за последните няколко поста!

С уважение:

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Браво напълно подкрепям идеята за HI-FI раздел!!!! :rolleyes:;):) :) :) :) :

Ами стига наистина да има достатъчно желаещи (щото дотука май сме 5-6) - аз съм готов :)

Ами стига наистина да има достатъчно желаещи (щото дотука май сме 5-6) - аз съм готов :)

Мисля, че ще има. Раздела няма да е само за HI-FI маняци, а ще е полезен според мен за едно добро оборудване и към компютърната система. Придружено с много снимков материал и лични наблюдения и впечатления от устройствата от хора, които вече ги притежават би допринесло много за решаването на оборудване за домашно ползване. Gogo, като гледам изделията ти , съм сигурен, че хората ще могат да почерпят от опита, който имаш.Казвам го от личен опит, защото зная добре какво представлява изработката на лампов усилвател. А самите те много често стигат до 35-40000$ Изработката или закупуването на добри озвучителни тела хич не е на последно място. Хората ненапразно са казали: Може да си купиш усилвател и за 200000 лева, но ако нямаш добри колони за възпроизвеждане, просто си си похарчил парите на вятъра! Има много, което може да се каже за аудиотехниката, та макар и за компютри.Ако има достатъчно заинтересовани и такива, които по често да постват инфо от този характер, темата сама ще се развие и ще прерастне в раздел.

Успех!

Аз лично съм спрял да харча пари от доста време вече за аудио техника.

Значи не следя на пазара какво се продава и не ходя да слушам по организираните салони ( абе не знам на български точно как му викате сега, но салоните се правят от вносители на техника или от отделни магазини и представят новостите за два три дена, всеки да ги слуша).

От друга страна съм се отчаял да се опитвам да давам акъл за нещо на хора които въобще не възприемат никакви полезни съвети.

Пример:

през ноември бяха пуснали в промоция на половин цена от 50 евро вместо 109 един ADSL modem router + ATA към който може да се закачи директно всякакъв обикновен телефон за безплатни разговори. От приятелите ми и познати в моя град само един си го купи щото е по-евтин но и той не си свърза телефон към него. Всички имат постоянен достъп до Интернет ама не искат да си закачат по един телефон да им се обаждам без пари. И на всичкото от горе не искат да си сменят доставчика и да плащат два пъти по-евтино за връзката им към интернет.

Та ако става въпрос за аудио техника която ще струва много повече от 50 евро и се мъчиш да му обясняваш на някой младеж да не си харчи парите за боклуци щото има по-добро, той като ти каже:

"да ама аз тая марка не съм я чувал, аз си искам да ми е Сони да се фукам на съседа"

и си до тука. Край ! Каквото и да му обясняваш той си знае неговата.

Друг пример:

-в една колона трябва да мърда само мембраната на високоговорителя. Значи трябва кутията на колоната въобще да не мърда назад напред. Почваш да му обясняваш на някой тая работа, а той ти вика:

"знам бе, знам, аз съм ги сложил на мокета и не мърдат"

айде пак, почваш да се мъчиш да му обясняваш за микровибрации невидими за очите му които "змърсяват" звука, а па той се пули отсреща и сменя ловко темата на разговора щото му е неудобно да ти каже че нищо не чатка.

Не знам как да им говоря на такива хора аз.

Ако създадете тема за audiophiles и за Hi-End аудио техника, може да понапиша нещо при удобен случай.

Само че как ще я опазите темата от разни недоразбрали за какво се пише спамери?

Наскоро един човек тука създаде една тема как да спира една програма да не се инсталира и ползва на служебните компютри, па някакво хлапе му вика да не я ползва като не му харесва. Та да не станат и на тази специално създадена тема за Hi-fi същите смешки.

Примерите ти са много показателни и на мен ми харесаха. Който не иска, няма да го молим.Който не разбира, ще му се обясни.Специално ти Gizmo имаш добра възможност за статии и снимки, понеже си на 2000 км и там има много добра информация, която в момента е актуална. Но това отнема и много време, така , че само от теб зависи. Не мисли, че няма да е полезно. Именно с такива хора, които ПРИТЕЖАВАТ нужната техника , които почти всеки ден боравят с нея, те са повече ценни отколкото човек може да прочете по списанията.Всичко това е в рамките на пожеланията и ако искаме, можем да го направим.То така се и почва. отначало с няколко човека, докато се разрастне темата.Не смятам, че ще сме 5-6 човека.А и ще има много хора, които ще се заинтересуват. все пак, това е - ЗВУК!

• 2 седмици по-късно...

lz4jw - понеже гледам разбираш ше споделя сега че си прав с тва което си написал. И понеже наистина се кефя да слушам качествено моузика ще заделя скромната цифра от 1100$ За да се сдобия с Yamaha HS80. Та да те питам за тези колони какво ти е мнението. Teзи колони наистина си заслужават. Другото което е имам за тях сносна зувкова карта и понеже тва е клас студио на Ямаха няма да имам нужда от усилватели поради простата причина че колоните са активни. Иначе наистина съраунда е изкривяване на представата за звук и нищо повече. Мое мнение като човек слушащ в момента Yamaha MSP7 Studio които съм съчетал с Карта RME Hamerfall. Относно деленето на звука на канали мога да кажа че колкото повече се реже и премодулира един звук толкова повече той се изкривява като вследствие на предишният процес. Едип път подаден сигнала на колона с активен филтър този същият дели сигнала по каналите и го разпределя като накрая преди да го подаде го усилва на ново. Един доста прос пример за тва как може да се изкриви сигнал. Не всеки един филтър и една колона са максимално напаснати и точно от тва идват тези неща за които говоря за тва е най добре филтъра да се изчисли спрямо колоната и да се постави непосредствено след входа и. От поставянето на филтър на изхода на колоната идват неприятни спадове и загуба на сигнал следователно и шумове. Активните филтри имат компресори които унижщоват тези шумове и моделират сигнала от където пак се получават изкривявания и загуби но доста по ниски отоо тези с пасивните фитри на изхода. А и когато отрежеш сигнала точно на изхода се губи от реалната звукова картина и от там насетне тва е идеална предпоставка за изкривен звук. От друга гледна точка мога да кажа че съм фен на Еднолентовите колони но за съжаление нямам достатъчно пари да си позволя такива на Харман Кардан или маранц.

И не на последно място - който иска да слуша качествено музика не ползва Еквалайзери и Ефекти. Те са полезни в процеса на зувкозапис но не и в процеса на слушане на музика защото така се дава грешна представа за тва кво е записано след като е пуснат "Оеднаквителят" звукът вече е изкривен. И за да съм изчерпателен най добре е да се слуша на карта и плеър коитио дават реална картина на Мастъра и той е посочен в децибели като е препоръчително мастъра да е около нулата. По този начин лесно може да се предцени дали звука който слушате е крив или не. Разбира се трябва да се изпълни и уловието неналичие на корекциии по звука.

Какво ще кажете за тази звукова система ZK-Audio ZK5499 – изберете българското ?

Заслужава ли си да дадеш 159 лв.за това ?

Заслужава си.

Ето някои общи параметри между ЗК5499 и конкурентен продукт със същата цена - LOGITECH X-540 / 5.1 / 70W RMS

lz4jw - понеже гледам разбираш ше споделя сега че си прав с тва което си написал. И понеже наистина се кефя да слушам качествено моузика ще заделя скромната цифра от 1100$ За да се сдобия с Yamaha HS80. Та да те питам за тези колони какво ти е мнението. Teзи колони наистина си заслужават. Другото което е имам за тях сносна зувкова карта и понеже тва е клас студио на Ямаха няма да имам нужда от усилватели поради простата причина че колоните са активни. Иначе наистина съраунда е изкривяване на представата за звук и нищо повече. Мое мнение като човек слушащ в момента Yamaha MSP7 Studio които съм съчетал с Карта RME Hamerfall. Относно деленето на звука на канали мога да кажа че колкото повече се реже и премодулира един звук толкова повече той се изкривява като вследствие на предишният процес. Едип път подаден сигнала на колона с активен филтър този същият дели сигнала по каналите и го разпределя като накрая преди да го подаде го усилва на ново. Един доста прос пример за тва как може да се изкриви сигнал. Не всеки един филтър и една колона са максимално напаснати и точно от тва идват тези неща за които говоря за тва е най добре филтъра да се изчисли спрямо колоната и да се постави непосредствено след входа и. От поставянето на филтър на изхода на колоната идват неприятни спадове и загуба на сигнал следователно и шумове. Активните филтри имат компресори които унижщоват тези шумове и моделират сигнала от където пак се получават изкривявания и загуби но доста по ниски отоо тези с пасивните фитри на изхода. А и когато отрежеш сигнала точно на изхода се губи от реалната звукова картина и от там насетне тва е идеална предпоставка за изкривен звук. От друга гледна точка мога да кажа че съм фен на Еднолентовите колони но за съжаление нямам достатъчно пари да си позволя такива на Харман Кардан или маранц.

И не на последно място - който иска да слуша качествено музика не ползва Еквалайзери и Ефекти. Те са полезни в процеса на зувкозапис но не и в процеса на слушане на музика защото така се дава грешна представа за тва кво е записано след като е пуснат "Оеднаквителят" звукът вече е изкривен. И за да съм изчерпателен най добре е да се слуша на карта и плеър коитио дават реална картина на Мастъра и той е посочен в децибели като е препоръчително мастъра да е около нулата. По този начин лесно може да се предцени дали звука който слушате е крив или не. Разбира се трябва да се изпълни и уловието неналичие на корекциии по звука.

С удоволствие бих бил с теб когато ги купуваш. Аз също бих дал пари за това. Разбира се и за много по скъпо, ако ги имах. но в края на краищата това е 100$ а не 100 лева. Само това за сега е показателно. А че ще свирят добре, в това съм сигурен. Дай боже да се срещнем и да ги послушам и аз. Успех ти желая.

Какво ще кажете за тази звукова система ZK-Audio ZK5499 – изберете българското ?

Мнението ми съвпада с това на kmvasilev. Да не би да мислиш, че ще свирят по лошо от едни Lojitex? Не винаги българското е било лошо. А и с тази конкуренция, кой ще си позволи да ги произвежда само ей така, за слава. трябва да се търсят и продават. Вземай и напиши мнение. Аз не съм ги слушал. По добри са от всякакви китайски вафлени кутийки.

Аз пък имам едни тонколонки Амфитон и едно усилвателче Техникс,от 95г,и не бих ги заменил за каквото и да е 5+1,или пък някаква уредба.Тонколоните втора ръка са около300-350 лева,усилвател около250.

post-44153-1201346656_thumb.jpg

Косьо (така се казва човека, който изработва тези красотички) ги продава направо за без пари - но това е така, защото живеем в БГ, защото не си ценим труда, защото има много китайски и други стоки от подобно естество, които заливат пазара с ниските си цени (и съответното качество)...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.