Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

RAID 0-впечтления,предимства и негостатъци

Featured Replies

Здравейте!търсих,но не намерих такава тема из форума и реших да създам една такава.Обръщам се главно към хората,които са пробвали или сега са с raid 0.интересува ме мнението им-заслужава ли си,надеждни ли са поне донякъде,правят ли проблеми.също така и какво мислите за raid 0+1?някой да го ползва и наистина той вече побира ли в себе си бързината на raid 0 и сигурността на raid 1? ;) като цяло споделете недостатъците и предимствата им!Много благодаря! ;)

• Автор

Направи си сам: RAID масив

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=1316&t=29

чел съм я тази статия.мерси все пак.но исках лично мнение на човек,който ползва raid 0.дали му прави проблеми,все пак сигурността на данните не е висока! :clap:

Тази статия е подробна, но не е на бг - цък

Надявам се съм ти помогнал cool.gif

• Автор
Тази статия е подробна, но не е на бг - цък

Надявам се съм ти помогнал cool.gif

мерси.въпреки че съм скаран с английския ще се опитам-пък да видим какво ще разбера.благодаря ти много.и все пак ако някой има впечатления от raid 0-нека пише.и на него ще съм му благодарен! :clap:biggrin.gif

мерси.въпреки че съм скаран с английския ще се опитам-пък да видим какво ще разбера.благодаря ти много.и все пак ако някой има впечатления от raid 0-нека пише.и на него ще съм му благодарен! :clap:biggrin.gif

Ооох, не ползвай РАИД0, ако един от дисковете се скапе отива цялата информация, Амо можеш да си го разрешиш и изкаш производитрелност заложи на раид10 (mirror+stripping), Иначе раид5 дава също добри показатели (ако е хардуерен)

Каква ти е целта?

То все едно ей така се скапва диск..RAID0 е перфектен избор.

• Автор
Каква ти е целта?

целта ми е да постигна максимална производителност.мисля сега да си ъпгрейдна машината.и съм решил да пробвам с raid 0.ами добро ли е решението тогава да направя масив на 2 малки-да кажем 80гб.на тях да бъде операционната ситема и игрите,а за важната информация(не че имам така-игри и филми) да оставя един цял 160гигабайтов,който да е отделен-да не е в raid?определено проиводителността значително се повишава при Raid 0.но и данните не са сигурни.мисълта ми беше-често ли се скапва този Raid 0?може ли да му имам доверие?

Редактирано от bobsun0317 (преглед на промените)

целта ми е да постигна максимална производителност.мисля сега да си ъпгрейдна машината.и съм решил да пробвам с raid 0.ами добро ли е решението тогава да направя масив на 2 малки-да кажем 80гб.на тях да бъде операционната ситема и игрите,а за важната информация(не че имам така-игри и филми) да оставя един цял 160гигабайтов,който да е отделен-да не е в raid?определено проиводителността значително се повишава при Raid 0.но и данните не са сигурни.мисълта ми беше-често ли се скапва този Raid 0?може ли да му имам доверие?

По-добре направи така:

раид1 за операционната система (важно е)

раид0 за това, до което искаш бърз достъп

И говорим за ОТДЕЛНИ дискове, не за партиции, защото в последния случай няма да имаш много по-бърза работа на дисковете, даже е възможно забавяне

Здравей bobsun0317, ти си ме попитал в предната тема ама аз нямам време да влизам всеки ден и не мога да следя развитието на разговорите - цък. Моля да ме извиниш.

Както си писал - нямаш важни данни, затова РАИД0. Смело и безотговорно. В предната тема с линка са моите данни за барачката ми в къщи, точно на 1.5 години е, никакви проблеми до момента, каквито и да е :rolleyes: Машинката ми е работила по една седмица непрекъснато през най-големите жеги и съответно но с обратна логика - през зимата.

Относно опита... Дай боже всекиму опит и практика като при мен. Дъвча една бисквита с фъстъчен крем в момента и затова си позволявам тази силна приказка :ph34r: Обикновено ги правя с РАИД1, когато става дума за сигурност - сървър за счетоводство - счетоводни къщи или отдели в големи фирми, сървър с важни бази данни и хранилище за файлове и т.н. Съветът на capnemo е също добро решение за подобни случаи. Вариант е и РАИД5, имам няколко маркови сървърчета за поддръжка с него, също добър вариант.

Относно надежността. Сещам се за един от нашите по-стари сървъри в офиса. Беше с РАИД0, но със Сървър 2003 Ентърпрайс. Започна да здава багажа към края на третата година - лоши сектори започнаха да се появяват на единия диск (работеше денонощно, без грам почивка за секунда...). Сървър 2003 се справяше отлично с проблема, има вграден модул за автоматична корекция и възстановяване. Не загубихме нито байт информация, накрая го разглобих и прехвърлихме базите на друга машина но спомените ми са отлични от този 2003 и райда. С ХП Про няма да имаш това възстановяване, трябват външни програмки и риска си съществува реално. Ама сухо дупе риба не яде, нали :rolleyes:

Имам удоволствието и да се "любувам" на няколко маркови машини със скъзи дискове в РАИД, с чекмеджета за бърза смяна... това е моята любима тема - скъзи и раид. За съжаление доста скъпичък вариант за домашни условия. Ако спечелиш от тотото се обади за съберем една машинка-мечта :rolleyes:

Двама от моите колеги в офиса са също с РАИД0, години наред работят като пушки машините им. Е, на едната машина имаше малък черен период, проблемът беше свързан с марката на дисковете, доста хвалени тук във форума ама няма да казвам, че нещо много ми се карат днес хората :rolleyes: Смени ги няколко пъти, така се трупа опита...

• Автор

благодаря и на двама ви.до няколко дни ще се съм си с новата машинка и тогава ще го мисля вече.ще рискувам все пак с този раид 0.па каквото стане :rolleyes:

Хората са казали: "От опит, глава не боли" ... Ти сам казваш, че нямаш важна информация. Смело конфигурираш RAID0 и се радваш на доста по-голяма производителност на системата си. Ето пример: http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=442453

Ооох, не ползвай РАИД0, ако един от дисковете се скапе отива цялата информация, Амо можеш да си го разрешиш и изкаш производитрелност заложи на раид10 (mirror+stripping), Иначе раид5 дава също добри показатели (ако е хардуерен)

Каква ти е целта?

Ми по тази логика,ако ти се скапат двата(друга цифра)?Като гледам,всички сме дилъри на световната банка cool.gif Нали знаеш к'ви кинти за дъно(или контролер)с 5?

Редактирано от питон357 (преглед на промените)

Ми по тази логика,ако ти се скапат двата(друга цифра)?Като гледам,всички сме дилъри на световната банка cool.gif Нали знаеш к'ви кинти за дъно(или контролер)с 5?

Ами зависи каква информация пазиш. Ако имаш инфо по няколко проекта, които ще ти донесат десетки хиляди няма да говориш така. Все пак аз не си играя с машините, а печеля пари...

• 1 месец по-късно...
  • Автор

След направената ни забележка от pit пренасям спора за или против раид 0 тук.Мисля,че тази тема е най-подходяща. А по повод изказването на djagi

1. парите са х2;
мога да добавя да погледне отново ценовите листи и да провери дали е сигурен в информацията си. cool.gif
250GB SEAGATE SATA2/7200/16MB 76.00 79.00 81.50
а
500GB SEAGATE SATA2/16MB 158.00 164.00 170.00
и какво излиза? :P

Редактирано от bobsun0317 (преглед на промените)

След направената ни забележка от pit пренасям спора за или против раид 0 тук.Мисля,че тази тема е най-подходяща. А по повод изказването на djagi мога да добавя да погледне отново ценовите листи и да провери дали е сигурен в информацията си. cool.gif а и какво излиза? :)

Ако пуснеш раид масив ще имаш два пъти по-голяма производителност (при 0 е и при четене и писане). А при 1 диск с двойно по-голям капацитет заемаш по-малко място в машината и имаш по-малка консумация на енергия, по-малко шум и по-голяма отказоустойчивост

Ако пуснеш раид масив ще имаш два пъти по-голяма производителност (при 0 е и при четене и писане). А при 1 диск с двойно по-голям капацитет заемаш по-малко място в машината и имаш по-малка консумация на енергия, по-малко шум и по-голяма отказоустойчивост

Не ми звучиш убедително!? За какво място да запълвам, за каква енергия говориш и за какъв шум става въпрос!!! Ти имал ли си райд масив ИЗОБЩО???????? angry.gif

С новите бързи дискове, бихте ли си взели РАИД масив ?

Разрешавам спорове, дискусии и всякакви доказателства.

ПС - Пит, специален поздрав за теб :)

Ето го моя довод ЗА райд 0!

2 x Seagate Barracuda 250GB/7200.10/SATA2/16MB-RAID 0

681943.jpg

Не ми звучиш убедително!? За какво място да запълвам, за каква енергия говориш и за какъв шум става въпрос!!! Ти имал ли си райд масив ИЗОБЩО???????? angry.gif

Тогава когато аз съм се занимавал с РАИД масиви вероятно ти си попълвал средното си образование, че може и началното. Как то звучат масиви с по 5-10 диска? Или 16 диска в РАИД10? Дисковите масиви имат далеч по-добро представяне при сървърите и то хардуерно базирани за разлика от полюциите, които се продават за настолните машини. Така че приложението им е възможно, но само ако наистина знаеш какво искаш и имаш разбира се необходимата сума

С новите бързи дискове, бихте ли си взели РАИД масив ?

Елементарно Уатсън, с новите бързи дискове може да се направи още по-бърз РАИД0 laugh.gif

Колкото повече - толкова по-добре, ние хората нямаме насищане...

С две ръчички - ЗА cool.gif

Аз лично съм решил въпроса със евентуалната загуба на данни като използвам стария ми хард 250, HITACHI, SerialATA2, 7200, 8192k за външен хард на който складирам важните за мен файлове.

Някой ще ме светне ли защо нито една програма не иска да ми покаже каква е температурата на хардовете.

И вярно ли е че при RAID 0 с три диска трансфера е по бърз от райд 0 с два диска?

Редактирано от Roki77 (преглед на промените)

Що пък да е опасен ? Каква е гаранцията, че като е само един няма да даде фира ? Статистически вероятността от загуба на данни е точно двойно по-голяма, просто защото са два. Но хардовете обикновенно не правят проблеми. Загубата на данни може да дойде отвсякъде, дори и без да подозирате. Скоро омазах доста неща, защото рам-а ми е почнал да прави грешки, без да се усетя.

По принцип против. Харесва ми логиката един диск, една видео карта. Плюс това не блянувам за по-висока скорост на копиране.

Но и раид 0 няма кой знае какви недостатъци.

Аз лично съм решил въпроса със евентуалната загуба на данни като използвам стария ми хард 250, HITACHI, SerialATA2, 7200, 8192k за външен хард на който складирам важните за мен файлове.

Някой ще ме светне ли защо нито една програма не иска да ми покаже каква е температурата на хардовете.

И вярно ли е че при RAID 0 с три диска трансфера е по бърз от райд 0 с два диска?

Aз ще те светна: При софтуерен RAID, ако самият драйвър за RAID не поддържа S.M.A.R.T. и инфото от датчиците на различните дискове, съответно няма да имаш достъп до подобна информация.

Повечето драйвъри за RAID, реализиран от чипсета, нямат такива функции. т.е. няма да можеш да си следиш температурите и стойностите на SMART-a, дори да си ги разрешил в BIOS!

Вярно е ако дисковете са закачени на отделни контролери т.е. за всеки диск по един контролер. Но и вероятността за пропадане на информацията се увеличава

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.