Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

ама то това ще да е убийствен робски труд.

после точно в тази държава всичко ще е по-скъпо от другаде из континента и изкараните пари бързо ще се харчат.

Е добро утро, тука всички чакат някой от България да благоволи, за да му дадат най-яката работа. Извади и 35-40 % данък при калкулация

Редактирано от nordreamer (преглед на промените)

• Отговори 525
  • Прегледи 364k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Е добро утро, тука всички чакат някой от България да благоволи, за да му дадат най-яката работа.

Естествено, че никой не ни чака. Лесно няма никъде и дори в чужда страна е още по- трудно.

Преглеждам ЕУРЕС и ще видя на къде ще се насоча. Норвегия ми хареса но без език от написаното тук разбрах, че няма да стане.

Още веднъж благодаря за съдействието. :)

Редактирано от marisa (преглед на промените)

Извади и 35-40 % данък при калкулация

Знам само че е по-скъпо всичко в Норвегия спрямо Германия например, казвал ми го е на живо белго-норвежец живеещ там.

Данъците не знам как ги смятат, но при мене когато ти говорят за нетна заплата означава след одържани данъци.

По принцип работодателите говорят тук за брутната заплата, защото дънъците са разтегливо понятие, зависи от броя на деца, заем за къща, дали работи жена ти и куп други условия. Например ако някой дойде тука с жена (неработеща декларирано, може на "черно" да припечелва някое и друго евро) и три деца и вземе заем за къща или апартамент и отделно спестява за допълнителна пенсия и разни други хватки, ще стане така че нетната му заплата ще е почти равна на брутната.

А иначе в ЕС съюз може всеки българин да работи още днес каквото си иска, но със статут на едноличен търговец, нищо че работи за някакъв шеф работодател.

Естествено, че никой не ни чака. Лесно няма никъде и дори в чужда страна е още по- трудно.

Преглеждам ЕУРЕС и ще видя на къде ще се насоча. Норвегия ми хареса но без език от написаното тук разбрах, че няма да стане.

Още веднъж благодаря за съдействието. :eek:

Където и да отидеш без език, е адски трудно, да не говорим сега... :P

Където и да отидеш без език, е адски трудно, да не говорим сега... :help wanted:

Да без език си като без един крак. Аз знам английски и мислех, че с него ще се оправя в Норвегия но... Добре, че има форуми като този. Та ще стягам куфарите за страна с английски.

Здравейте момичета и момчета в далечна и студена Норвегия. Аз съм току-що завършил млад човек и искам да си търся късмета вън от България. Ще ме приемете ли във вашите редици? :huh:

Здравейте момичета и момчета в далечна и студена Норвегия. Аз съм току-що завършил млад човек и искам да си търся късмета вън от България. Ще ме приемете ли във вашите редици? :rolleyes:

чувствай се като у дома си, макар и като се поогледам и наляво и надясно не стигаме и за една редица

nordreamer благодаря за посрещането, то докато се наредя обаче до вас в редицата - ще мине доста време. В момента проучвам нещата. Чета де що мога във форумите като информация. Възникват много въпроси, но трябва да си го изясня. Най-важното обаче мисля че го имам - много добър английски и норвежки /дето му казват първо ниво/. Специалността ми е "Климатични и хладилни инсталации" - иска ми се ако мога да си открия малък офис за услуги. Но това са още мечти. Не искам да рискувам, сам съм в живота и няма на кого да се опра. Та това е за мен - в съкратен вариант.

nordreamer благодаря за посрещането, то докато се наредя обаче до вас в редицата - ще мине доста време. В момента проучвам нещата. Чета де що мога във форумите като информация. Възникват много въпроси, но трябва да си го изясня. Най-важното обаче мисля че го имам - много добър английски и норвежки /дето му казват първо ниво/. Специалността ми е "Климатични и хладилни инсталации" - иска ми се ако мога да си открия малък офис за услуги. Но това са още мечти. Не искам да рискувам, сам съм в живота и няма на кого да се опра. Та това е за мен - в съкратен вариант.

Ако имаш време виж и форума на бг мама за Норвегия, измежду тоновете плява може да се открие и полезно инфо,в заедно.де е по-систематизирано,макар и бедно, а тука просто си лафим май.Според мен трябва да рискуваш точно щото си сам в живота,дет вика Левски няма какво да губиш освен себе си :rolleyes:

nordreamer, не си прав че само си "лафите" тук. Ти, Ставангер и Сем давате много ценна информация. От кухнята дето се вика, защото това го няма в UDI. Знам за Бг-мама и заедно и тях ги изчетох -всичко най-подробно и внимателно. Ти лично съветваш ако има някой затруднения - може и вестници да продава. Аз наистина съм съвсем сам. Имам една гарсониерка от родителите ми в наследство и искам да я продам. Писах до една от общините да ми кажат какви документи са необходими /и условията/за отваряне на офис за услуги в Осло -но още нямам отговор. Тук в София или не "могат и не знаят" или което е по истина не искат да ми кажат условията. Искат ми бизнес план и разчет за производство. А аз няма да имам производство. Търсих и адвокат по имиграционни въпроси в Осло -ударих на камък - няма. Идеята ми е услуги по специалността и туристически офис - дано намеря разрешение на въпроса. От това, което разбирам от вашите писания е, че има трудности но могат да се преодолеят ако знаеш какво искаш. Ти много хубаво го казваш в един от постовете - "...няма не решими проблеми, стига да искаш." Съгласен съм напълно с теб. :)

nordreamer, не си прав че само си "лафите" тук. Ти, Ставангер и Сем давате много ценна информация. От кухнята дето се вика, защото това го няма в UDI. Знам за Бг-мама и заедно и тях ги изчетох -всичко най-подробно и внимателно. Ти лично съветваш ако има някой затруднения - може и вестници да продава. Аз наистина съм съвсем сам. Имам една гарсониерка от родителите ми в наследство и искам да я продам. Писах до една от общините да ми кажат какви документи са необходими /и условията/за отваряне на офис за услуги в Осло -но още нямам отговор. Тук в София или не "могат и не знаят" или което е по истина не искат да ми кажат условията. Искат ми бизнес план и разчет за производство. А аз няма да имам производство. Търсих и адвокат по имиграционни въпроси в Осло -ударих на камък - няма. Идеята ми е услуги по специалността и туристически офис - дано намеря разрешение на въпроса. От това, което разбирам от вашите писания е, че има трудности но могат да се преодолеят ако знаеш какво искаш. Ти много хубаво го казваш в един от постовете - "...няма не решими проблеми, стига да искаш." Съгласен съм напълно с теб. :blow out candles:

Според мен има пазар за подобни услуги, но как ще успееш да пробиеш и да преживееш дните до първия клиент не мога да кажа, според мен ще бъде много много скъпо, особено ако не познаваш никой.По добре сякаш да си потърсиш работа на договор по специалността и после след време да мислиш за собствен бизнес, тука държавата изобщо не толерира малкия бизнес, ще те уморят от данъци, документи и чааааакане за всичко.

nordream, благодаря ти Приятелю - ако мога така да те нарека. Защото само един приятел и искрен човек може да даде такъв съвет. Това да не те излъжат и заблудят със сладки приказки е НАЙ-ЦЕННАТА ПОМОЩ. Знаеш ли, /извинявайте че пиша непрекъснато за мен/ прочетох във форума на мамите един пост за шофьори на камиони за боклук. Приемат българи и поляци много, даже си го пише и има адрес на отговорника за автобиографиите. Не ти искат нищо, освен шофьорска снижка кат.С /професионална/. Фирмата се казва renonordem.no /ако някой се интересува/. Има информация и на български. Та сега съм в размисъл за шофьорски курсове. Все пак безкрайно съм ти задължен, дано се видим някой ден в Осло. Черпя чаша кафе или вино ако обичаш......

nordream, благодаря ти Приятелю - ако мога така да те нарека. Защото само един приятел и искрен човек може да даде такъв съвет. Това да не те излъжат и заблудят със сладки приказки е НАЙ-ЦЕННАТА ПОМОЩ. Знаеш ли, /извинявайте че пиша непрекъснато за мен/ прочетох във форума на мамите един пост за шофьори на камиони за боклук. Приемат българи и поляци много, даже си го пише и има адрес на отговорника за автобиографиите. Не ти искат нищо, освен шофьорска снижка кат.С /професионална/. Фирмата се казва renonordem.no /ако някой се интересува/. Има информация и на български. Та сега съм в размисъл за шофьорски курсове. Все пак безкрайно съм ти задължен, дано се видим някой ден в Осло. Черпя чаша кафе или вино ако обичаш......

Следя темата от скоро и добре, че попаднах тук иначе щях да изгърмя с някой и друг лев. Прав си,че тук съветите са от сърце и от хора с опит. От опита ми до момента ще ти кажа, че в БГ всички посредници са менте. За професионалната книжка знаеш в нашата страна на чудесата ще я вземеш бързо ти помисли къде да се научиш да караш това е трудното. :write a letter:

Dani, след обед се поразтърсих и видях че има шестмесечни курсове за професионални шофьори - та ще запиша там. То нищо не се знае, ама нека да я имам. Лошото е, че да тръгнеш хей така без нищо предварително се искат бая пари. А пък ние си ги нямаме. Но както казват момчетата щом си решил, ще успееш. :)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, регистирах се във форума само заради тази тема. Изчетох я с много голям интерес. Имам един въпрос за сега за хората, които са там. До каква степен е развит IT сектора? Дали бих могъл да си намеря работа в този сектор и признават ли се нашите дипломи там?

Здравейте, регистирах се във форума само заради тази тема. Изчетох я с много голям интерес. Имам един въпрос за сега за хората, които са там. До каква степен е развит IT сектора? Дали бих могъл да си намеря работа в този сектор и признават ли се нашите дипломи там?

Можеш да погледнеш тоя линк :

http://zaedno.de/forums/viewtopic.php?f=20...5076822fdfcb435

Nikolai_nikolov - с този курс няма да имаш много полза, т.е. документа който издават не се признава от Норвежките власти. Но пък няма да ти е съвсем безполезен - все ще знаеш няколко неща. Избирай сам. Успех. :rolleyes:

Nikolai_nikolov - с този курс няма да имаш много полза, т.е. документа който издават не се признава от Норвежките власти. Но пък няма да ти е съвсем безполезен - все ще знаеш няколко неща. Избирай сам. Успех. :ph34r:

Това не е много добре. Лошото е, че съм от Русе и тук сякаш няма такива курсове. Коя езикова школа може да ми издаде такъв документ? Някой знае ли някаде по-близо до Русе да има такива курсове?

Здравей Николай, в България няма школа която да е свързана с Осло. това имах в предвид. Съм Софийския университет има някакви курсове и една сруга Софийска фирма правеш по-миналата година дистанционни курсове. Аз съм изгубил някъде адресите им; ма ако се поровиш може и да намериш. Аз също ще се опитам, но сега имам матура и не ми остава време много за нета. Аз уча сам, защото от посолството ми казаха, че само техните курсове си ги признават. Ако намеря нещо ще пиша. :headphones:

Здравей Николай, в България няма школа която да е свързана с Осло. това имах в предвид. Съм Софийския университет има някакви курсове и една сруга Софийска фирма правеш по-миналата година дистанционни курсове. Аз съм изгубил някъде адресите им; ма ако се поровиш може и да намериш. Аз също ще се опитам, но сега имам матура и не ми остава време много за нета. Аз уча сам, защото от посолството ми казаха, че само техните курсове си ги признават. Ако намеря нещо ще пиша. :rolleyes:

Абе хора важното е да можете езика, вие си учете, пък ако се случи да дойдете отивате в някой от опларинг центровете или в някой университет тука и държите направо изпит за тапия.

Абе хора важното е да можете езика, вие си учете, пък ако се случи да дойдете отивате в някой от опларинг центровете или в някой университет тука и държите направо изпит за тапия.

имаш право наистина, то като се знае дали ще имам или нямам сертификат ще се оправи бързо...

/Абе хора важното е да можете езика, вие си учете, пък ако се случи да дойдете отивате в някой от опларинг центровете или в някой университет тука и държите направо изпит за тапия./ Така кажи бе човек, а аз се измъчих и що зор видях до като се добера до този документ. Ама като не знае човек, пък и в тази тема МАЙ САМО ТИ ПИШЕШ. За това сърдечно ти благодаря. :)

/Абе хора важното е да можете езика, вие си учете, пък ако се случи да дойдете отивате в някой от опларинг центровете или в някой университет тука и държите направо изпит за тапия./

Така кажи бе човек, а аз се измъчих и що зор видях до като се добера до този документ. Ама като не знае човек, пък и в тази тема МАЙ САМО ТИ ПИШЕШ. За това сърдечно ти благодаря. :rolleyes:

ми за съжаление спирам и аз, не мисля да търпя капризите на разни душички от администрацията.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.