Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Може би тези, които са се запътили към северните страни, трябва да знаят, че това не са държави за печалбарство, а предимно за работа и нормален живот. Ставангер го е казал много ясно и точно

• Отговори 525
  • Прегледи 366,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Здравейте на всички. Чудесно е че има такъв форум. Прочетох всичко дотук и много ме заитрегува... Кажете ми имам ли шанс да живея нормално в Норвегия с юридическо образование от България и стаж от около 6 години. Как се приравняват дипломите. Учи ли се допълнително и къде. мога ли да си намеря работа лесно и само с английски..?

Юрист, а? Честно казано без ПЕРФЕКТЕН норвежки не те виждам да работиш по специалността си тук. Друго - трябва да познаваш норвежкото законодателство наистина блестящо, убеден съм, че ще се държи приравнителен изпит (или няколко) и то на норвежки. А относно последния въпрос дали може да се намери работа лесно и само с английски, откровения отговор е НЕ. Единственото изключение е IT сферата, но е доста вероятно и там да ви запишат на курс по норвежки, познавам не един и двама, които са дошли само с английски като компютърни специалисти и са били принудени да посещават интензивен курс по норвежки, платен от шефовете им, в извънработно време. 757forever го е казал повече от чудесно - това не е държава за печалбарство. За бърза и лесна печалба - Испания и Португалия.

Юрист, а? Честно казано без ПЕРФЕКТЕН норвежки не те виждам да работиш по специалността си тук. Друго - трябва да познаваш норвежкото законодателство наистина блестящо, убеден съм, че ще се държи приравнителен изпит (или няколко) и то на норвежки. А относно последния въпрос дали може да се намери работа лесно и само с английски, откровения отговор е НЕ. Единственото изключение е IT сферата, но е доста вероятно и там да ви запишат на курс по норвежки, познавам не един и двама, които са дошли само с английски като компютърни специалисти и са били принудени да посещават интензивен курс по норвежки, платен от шефовете им, в извънработно време. 757forever го е казал повече от чудесно - това не е държава за печалбарство. За бърза и лесна печалба - Испания и Португалия.

[/q

благодаря ти Ставангер....както винаги си много полезен!!!!!!!!! Можеш ли да ми помогнеш?

благодаря ти Ставангер....както винаги си много полезен!!!!!!!!! Можеш ли да ми помогнеш?

Моля. Само не разбрах за какво дали мога да ти помогна?

ами ако се реша да работя и живея в Норвегия....

ами ако се реша да работя и живея в Норвегия....

Каква точно помощ очакваш от мен? Пари, жилище, храна, безплатен екскурзовод, безплатен транспорт, друго? Съжалявам, ако нещо не съм разбрал, но аз имам личен живот, семейство, деца, работа и се старая да отделям необходимото време и ресурси на нещата, които са ми приоритет. Помощта ми към българи, желаещи да емигрират в Норвегия с изключение на много ограничен кръг много близки приятели, се изчерпва със съветите, които давам в този форум. Останалото е в ръцете на всеки човек поотделно. Отговорих ти на въпросите за юридическото образование и работата само с английски език, останалото е твоя отговорност. Надявам се, че от постовете ми в тази тема да е станало ясно, че Норвегия не е държава за гурбет и без норвежки много, много трудно ще се намери добра реализация. Също така тук се напълни с чужденци, които чакат на опашка и за най-непривлекателните работни места, дори за чистач в хотел искат добър норвежки. Само с английски шансовете клонят към нула с изключение на IT сферата, както вече казах. В крайна сметка Кралство Норвегия има посолство в София, винаги може да се допитате до тях, ако нещо ви интересува конкретно за Норвегия, те са любезни и отговарят изчерпателно.

Много тъжно, че тук няма българи, които да живеят в Норвегия Публикувано изображение

Много тъжно, че тук няма българи, които да живеят в Норвегия Публикувано изображение

Принципно има, но гледам, че не пишат или вече не влизат във форума.

След една година прекарана в Норвегия посъбрах впечатления аз я виждам така: красива сурова природа, богати, гостоприемни но студени хора,висок стандарт на живот. Отиваш в магазина, бирата 150- NOK т.е. 38 лева 6 pack от 0.5л. кен на туборг, в кръчмата 55-NOK към 14 лева наливна половинка. 1лв=4-NOK приблизително, ... нормална заплата около 320 000 - NOK годишна, данъци 36% , отпуската е 5 седмици - неплатена, но към средата на юли се получават ваканционни пари - 10% от годишната заплата. Извънредният труд се заплаща +56% до 21:00 часа и събота до 15:00, след 21:00, събота след 15:00 и неделя +100%. Храната е сравнително скъпа, хляб от 4 до над 30-NOK, мляко прясно около 12-, саламите са около 30 до 80-, пилешко филе около 80~90-, домати 26~40-... и т.н. ... това разбира се са ориентировачни цифри, променят се то това дали си на остров или на сушата, отдалечеността от големите градове и още други фактори. Автомобилите също са сравнително скъпи, голф 4 98г. от 60 000- до към 90 000-, в зависимост от километража... може да се проверят при интерес на тоза адрес, цената на бензина варира пак в зависимост от разположението, 12~14-, цените на наемите също, 4000~6000-, в градове като Осло може да достигне и 8000-.

това е за сега, по-натам ще допълня

Drex как е работата в морския бранш, занимаваш се с корабни винтове. Лесно ли се запо4ва, нашите фирми-посредници играят ли роля или по-добре директен контакт. Имаш ли квартира и други подобни фирмени бонуси? Благодаря предварително! Поздрав на Вси4ки от и за Норвегия

Здравейте.Аз от скоро следя форума за Норвегия,но никаде неможах да разбера с какви минимални познания на езика човек може да си намери обикновенна работа,като шофьор за начало и да може да продължи да учи езика.Наясно съм че ще е трудно в началото но пък и лесно начало няма.А ако пък е лесно не е за мен.Благодаря.

Здравейте.Аз от скоро следя форума за Норвегия,но никаде неможах да разбера с какви минимални познания на езика човек може да си намери обикновенна работа,като шофьор за начало и да може да продължи да учи езика.Наясно съм че ще е трудно в началото но пък и лесно начало няма.А ако пък е лесно не е за мен.Благодаря.

Минимални познания на езика - да можеш да водиш обикновен ежедневен разговор и да разбираш инструкциите в работата ти. Да можеш да говориш за времето, за себе си, за работата си, за образованието си, за деня си. Предполагам ако изкараш едно ниво на езика на езиков курс, ще бъде достатъчно за начало.

Минимални познания на езика - да можеш да водиш обикновен ежедневен разговор и да разбираш инструкциите в работата ти. Да можеш да говориш за времето, за себе си, за работата си, за образованието си, за деня си. Предполагам ако изкараш едно ниво на езика на езиков курс, ще бъде достатъчно за начало.

Благодаря за отговора,както винаги точен и изчерпателен.Благодаря Stavanger.Извинявай за късната ми реакция но след вчерашната буря и грамотевици чак сега мога да вляза във форума.

Благодаря за отговора,както винаги точен и изчерпателен.Благодаря Stavanger.Извинявай за късната ми реакция но след вчерашната буря и грамотевици чак сега мога да вляза във форума.

Значи потърси курс, изкарай едно ниво и си готов :) С език и сертификат за завършен курс ще имаш по-големи шансове да си намериш работа.

Значи потърси курс, изкарай едно ниво и си готов :) С език и сертификат за завършен курс ще имаш по-големи шансове да си намериш работа.

Точно това си мисля да направя.От 03 октомври започва курс по норвежки в NordStudeo languig scol.Като първото ниво е спродължителността на курса е 50 уч.часа и целта на занятието е точно тази да даде началното ниво пък после ще видим. Много ми хареса това което беше написал за Норвегия че е страна не за печалбарство .Аз лично за себе си съм решил че ще дойда там с цялото си семейство за да живеем и работим там.Въпрос на още малко време,но вече целта е ясна така че другото е по-лесно

Точно това си мисля да направя.От 03 октомври започва курс по норвежки в NordStudeo languig scol.Като първото ниво е спродължителността на курса е 50 уч.часа и целта на занятието е точно тази да даде началното ниво пък после ще видим. Много ми хареса това което беше написал за Норвегия че е страна не за печалбарство .Аз лично за себе си съм решил че ще дойда там с цялото си семейство за да живеем и работим там.Въпрос на още малко време,но вече целта е ясна така че другото е по-лесно

Между другото норвежкия и шведския в NordStudeo са на добро ниво, така че добре си направил, че към тях си се обърнал.

Пожелавам ти успех!

Между другото норвежкия и шведския в NordStudeo са на добро ниво, така че добре си направил, че към тях си се обърнал.

Пожелавам ти успех!

Благодаря ти .Ти минал ли си през тези курсове?

Благодаря ти .Ти минал ли си през тези курсове?

Не аз исках курсове по датски, но доста куцаха нещата.

Но мадамите, дето преподават норвежки и шведски ги знам, пък и добри отзиви съм чувала като цяло :angry:

Не аз исках курсове по датски, но доста куцаха нещата.

Но мадамите, дето преподават норвежки и шведски ги знам, пък и добри отзиви съм чувала като цяло :angry:

Благодаря.А как е в Дания още ли "датският принц има проблеми"?

Успех тогава! Само не се отказвай по средата на пътя! Публикувано изображение

Здравейте, да се разпиша и аз. Разраства се форума и това е много добре. Искам само да обърна внимание скъпи съфорумци на следното: 1/ прави впечатление, ЧЕ НЕ ЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ОТ НАЧАЛО И ПИТАТЕ ЛИ ПИТАТЕ...... 2/ Ако прочетете много внимателно ВСИЧКО изписано, ще видите че много от въпросите се повтарят. 3/ във zaedno.eu и www.forum.bg-mamma.com има много информация. Особено в Мамите - в писаниците от 14-09 има ПОЧТИ ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ сайтове - събрани на едно място 4/ не доумявам /без да ми се сърдите/ как един юрист би поставил въпроса за помощ. Та вие сте хората, които никога не работите без пари. 5/ МНОГО МОЛЯ НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ - тук всеки дава информация съвсем доброволно и помага САМО със съвети. / тези два форума ги давам, за да не се повтаряме/ Моля да бъда извинена, че пиша така - не съм модератор, но въпроси от рода на "как да си напиша молбата" или "трябва ли да знам езика и КОЛКО" според мен мисля че най-меко казано са неудачни. Да за ежедневието, което така хубаво го описва Ставангер - можеме да обменяме мнения. ЗА ТОВА не пише в www.udi.no / имиграционни власти в Норге/. За всичко останало - ДА. И накрая - в момента минах тази процедура по преместване и съм готова да отговарям на НЕ ГЛУПАВИ въпроси.

А колко струва курс I ниво по норвежки или датски? Някой има ли представа? Аз не намерих такава информация на сайта им.

А колко струва курс I ниво по норвежки или датски? Някой има ли представа? Аз не намерих такава информация на сайта им.

за датски не зная ,но за норвежки е 250лв.

Здравейте, да се разпиша и аз. Разраства се форума и това е много добре. Искам само да обърна внимание скъпи съфорумци на следното:

1/ прави впечатление, ЧЕ НЕ ЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ОТ НАЧАЛО И ПИТАТЕ ЛИ ПИТАТЕ......

2/ Ако прочетете много внимателно ВСИЧКО изписано, ще видите че много от въпросите се повтарят.

3/ във zaedno.eu и www.forum.bg-mamma.com има много информация. Особено в Мамите - в писаниците от 14-09 има ПОЧТИ ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ сайтове - събрани на едно място

4/ не доумявам /без да ми се сърдите/ как един юрист би поставил въпроса за помощ. Та вие сте хората, които никога не работите без пари.

5/ МНОГО МОЛЯ НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ - тук всеки дава информация съвсем доброволно и помага САМО със съвети. / тези два форума ги давам, за да не се повтаряме/

Моля да бъда извинена, че пиша така - не съм модератор, но въпроси от рода на "как да си напиша молбата" или "трябва ли да знам езика и КОЛКО" според мен мисля че най-меко казано са неудачни. Да за ежедневието, което така хубаво го описва Ставангер - можеме да обменяме мнения. ЗА ТОВА не пише в www.udi.no / имиграционни власти в Норге/. За всичко останало - ДА. И накрая - в момента минах тази процедура по преместване и съм готова да отговарям на НЕ ГЛУПАВИ въпроси.

Много хубав пост, сем Публикувано изображение Наистина хората не обичат да четат преди да питат. А някои дори не мислят преди да питат :huh:

Здравейте Sem, радвам се, че се включихте, защото сайтовете, които препоръчахте са ми ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНИ. Не знаех за тях. Не мога и да им се нарадвам, особено на коментарите за Норвежката граматика, явно те ще ми помагат в самообучението ми по езика - днес обикалях из книжарниците на Варна, за помагала - и нищо, освен един мижавичък Бълг-Норв разговорник а както и консулът ми каза по телефона- "ми..учител и курс по норвежки във варна няма да намерите, само в софия" Е, то е защото за съжаление София е България. А от опит знам, че език е добре да се учи с преподавател и някой, който да разбира КАК да те води. Помощта на Stavanger e отново толкова голяма - предлагам го за консул. Sem, желая Ви сърдечно успех, на Вас у сина Ви! дани

Здравейте Sem,

радвам се, че се включихте, защото сайтовете, които препоръчахте са ми ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНИ. Не знаех за тях. Не мога и да им се нарадвам, особено на коментарите за Норвежката граматика, явно те ще ми помагат в самообучението ми по езика - днес обикалях из книжарниците на Варна, за помагала - и нищо, освен един мижавичък Бълг-Норв разговорник а както и консулът ми каза по телефона- "ми..учител и курс по норвежки във варна няма да намерите, само в софия" Е, то е защото за съжаление София е България.

А от опит знам, че език е добре да се учи с преподавател и някой, който да разбира КАК да те води. Помощта на Stavanger e отново толкова голяма - предлагам го за консул.

Sem, желая Ви сърдечно успех, на Вас у сина Ви!

дани

Хаха, аз консул? Не, благодаря Публикувано изображение Но благодаря :lol6: И да, език най-добре се учи с преподавател и система. Чета хубави отзиви за това Нордстудео, пробвайте там. То и речник няма, вие за помагала питате :angry:

Редактирано от Stavanger (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.