Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото България.Мразя всички страни,които са по-развити от България,защото ние заслужаваме да сме най :P;);)

Здравейте,

Първо бих искала да Ви поздравя за Пловдив- мисля, че е най- приятния ни град, много аристократичен. Колкото до Норвегия, направи ми впечатление Вашето изказване на омраза. Разбира се имате право да не харесвате. Други гледам се възхищават. Иска ми се да посетя и тази страна и ако мога да си намеря някаква работа, та ще ми бъде много полезно ако ни разкажете малко, кое точно Ви дразни и не Ви допада толкова- климата ли, поведението на хората ли? Благодаря предварително :)

• Отговори 525
  • Прегледи 363,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Вярно е,че чужбина е развита,но аз съм патриот и най-харесвам живота в България(която в световните класации на жизнен стандарт е 53,което значи висок жизнен стандарт,Норвегия е на 2 място в света).Може и да ви се струва невероятно,но аз признавам живота в България повече от този в Норвегия.Нашите 4 годишни времена,нашите градове,езикът ни,историята ни,всичко,което има България е най-красиво за мен.България върви и много добре в последните години на развитие за жизнен стандарт:2002-62 място,2003-57 място,2004-56 място,2005-55 място,2006-54 място и 2007-53 място.Да,мразя 52 страни в света,защото се водят повече от нас,а за мен ние сме най.Какво струват едни жалки нещастници пред нас,когато се надяват на пари,а нямат плодородие като нас.България-50% плодородие,Норвегия-3% плодородие.Съдете сами. Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

И нека да върнем Вселената на бъллгарите... Публикувано изображение

Ми прочети малко скандинавска история, барем поне да знаеш къде си живял толкова време. Не си мисли, че Норвегия и те си нямат език, история и култура. Те поне си пазят природата, за разлика от нас, българите. С нашия масов изкривен (айде да не казвам селски, че ще ми скочите) мантилет, сме готови и Родопите и Рила да ги застроим в името на бетона и хотелиерството - така и така отдавна сме си превърнали държавата в туристическа дестинация за бедни германци, англичани и млади скандинавци, които идват тук само заради евтиния алкохол и още нещо. И като се заглеждам по други държави като Франция и Дания например, започвам да се чудя защо на някои хора им се получава, а на нас не. Така, че това, че ние сме в това положение си е само наша вина (ако започна и това да обяснявам не само ще се отклоня от темата, ами и цял роман ще напиша). Аз не мисля, че ние заслужаваме най...съжалявам, отдавна ми погасиха болния патриотизъм. Просто гледам реално на нещата.

Както и да е - хубаво е, че обичаш родината си, за това поне шапка ти свалям.

• Автор

След една година прекарана в Норвегия посъбрах впечатления аз я виждам така: красива сурова природа, богати, гостоприемни но студени хора,висок стандарт на живот. Отиваш в магазина, бирата 150- NOK т.е. 38 лева 6 pack от 0.5л. кен на туборг, в кръчмата 55-NOK към 14 лева наливна половинка. 1лв=4-NOK приблизително, ... нормална заплата около 320 000 - NOK годишна, данъци 36% , отпуската е 5 седмици - неплатена, но към средата на юли се получават ваканционни пари - 10% от годишната заплата. Извънредният труд се заплаща +56% до 21:00 часа и събота до 15:00, след 21:00, събота след 15:00 и неделя +100%. Храната е сравнително скъпа, хляб от 4 до над 30-NOK, мляко прясно около 12-, саламите са около 30 до 80-, пилешко филе около 80~90-, домати 26~40-... и т.н. ... това разбира се са ориентировачни цифри, променят се то това дали си на остров или на сушата, отдалечеността от големите градове и още други фактори. Автомобилите също са сравнително скъпи, голф 4 98г. от 60 000- до към 90 000-, в зависимост от километража... може да се проверят при интерес на тоза адрес, цената на бензина варира пак в зависимост от разположението, 12~14-, цените на наемите също, 4000~6000-, в градове като Осло може да достигне и 8000-.

това е за сега, по-натам ще допълня

Здравейте, аз живея в Норвегия от няколко години. Не знам какви са тези слухове, които витаят за Норвегия, но средната заплата не е 320 000 крони годишно, освен ако не си продавач в магазин цял живот. Повечето от хората покрай мен получават поне 600 000 крони годишна заплата (1 крона е около 25 стотинки) и работят като инженери, икономисти, лекари, адвокати и други професии, за които се изисква университетско образование. С такава заплата не е трудно да си позволиш бира на посочените цени. Разбира се, това не е стартова заплата, но след няколко години работа заплатата се повишава значително. Забелязвам, че zigzag изобщо няма представа от скандинавската история, защото изобщо не е чувал/а за викингите например. Смело мога да заявя, че в Норвегия хора с такова мислене като zigzag просто остават на дъното на социалната стълбица. Норвегия няма развито земеделие и животновъдство НАЙ-ВЕЧЕ заради неподходящия си климат за това. Но пък имат нефт, гори и риба, което им позволява да са държавата с най-висок стандарт в света няколко години подред. България изобщо не присъства в тази класация и независимо от плодородните почви, когато няма кой да обработва земите (земеделието и животновъдството в България едва кретат) - все тая. В Норвегия всеки квадратен сантиметър обработваема площ се обработва и в това отношение те са много по-напред от нас като мислене. Тук се работи много, плащат се високи данъци, но всеки може да си позволи собствено жилище, луксозни автомобили, почивки зад граница по всяко време. Климатът не е като българския, но не е Северния полюс все пак - опреснете си знанията по география от училище тези, които не знаят къде е Норвегия. В Осло средната годишна температура е същата като в София. Университетското образование е на много високо ниво, студентския живот е богат и разнообразен и всеки, който завърши, може да започне работа по специалността си, особено инженерите - Норвегия предлага най-доброто европейско образование за инженери във всякакви области. Сега като сме част от ЕС е малко по-лесно, но Норвегия не е член на ЕС (да не се бъркате). Ако ви интересува нещо за Норвегия, питайте. На злобни коментарчета от комплексирани потребители няма да отговарям ;)

Здравейте, аз живея в Норвегия от няколко години. Не знам какви са тези слухове, които витаят за Норвегия, но средната заплата не е 320 000 крони годишно, освен ако не си продавач в магазин цял живот. Повечето от хората покрай мен получават поне 600 000 крони годишна заплата (1 крона е около 25 стотинки) и работят като инженери, икономисти, лекари, адвокати и други професии, за които се изисква университетско образование. С такава заплата не е трудно да си позволиш бира на посочените цени. Разбира се, това не е стартова заплата, но след няколко години работа заплатата се повишава значително. Забелязвам, че zigzag изобщо няма представа от скандинавската история, защото изобщо не е чувал/а за викингите например. Смело мога да заявя, че в Норвегия хора с такова мислене като zigzag просто остават на дъното на социалната стълбица. Норвегия няма развито земеделие и животновъдство НАЙ-ВЕЧЕ заради неподходящия си климат за това. Но пък имат нефт, гори и риба, което им позволява да са държавата с най-висок стандарт в света няколко години подред. България изобщо не присъства в тази класация и независимо от плодородните почви, когато няма кой да обработва земите (земеделието и животновъдството в България едва кретат) - все тая. В Норвегия всеки квадратен сантиметър обработваема площ се обработва и в това отношение те са много по-напред от нас като мислене. Тук се работи много, плащат се високи данъци, но всеки може да си позволи собствено жилище, луксозни автомобили, почивки зад граница по всяко време. Климатът не е като българския, но не е Северния полюс все пак - опреснете си знанията по география от училище тези, които не знаят къде е Норвегия. В Осло средната годишна температура е същата като в София. Университетското образование е на много високо ниво, студентския живот е богат и разнообразен и всеки, който завърши, може да започне работа по специалността си, особено инженерите - Норвегия предлага най-доброто европейско образование за инженери във всякакви области. Сега като сме част от ЕС е малко по-лесно, но Норвегия не е член на ЕС (да не се бъркате). Ако ви интересува нещо за Норвегия, питайте. На злобни коментарчета от комплексирани потребители няма да отговарям :P

:)

Най-накрая да чуя едно аргументирано, точно и ясно мнение по темата.

Като отиде човек в чужбина, най-малкото, което може да направи е да се позаинтересува къде се намира, а не само да плюе и кълне.

AciDBurn, здравей. Преди да дойда тук потърсих информация за държавата, къде отивам и какво да очаквам. Културният шок в началото може да не понесе добре на някои, но за тези, за които живота не започва и свършва в барчетата, кафенетата, дискотеките, чалготеките и другите заведения от този тип, тук ще им се стори рай. Имат си трески за дялане норвежците, разбира се, но във важните сфери на живота са много гърди напред от нас. Не съм върл патриот, обичам България, но съм преди всичко реалист. И фактите не са в полза на България. Много хора емигрират по икономически причини, защото искат по-добър живот от този, който имат в България, но не всеки става за емигрант. Трябва да се съобразяваш с местните особености, а някои хора просто не могат да се интегрират. Не създават приятелства, не опознават държавата, те са с билет за връщане в джоба. И, разбира се, единственото което правят, е да плюят държавата, в която са дошли. Но не се връщат в България, стоят си тук и плюят. Такива хора не са полезни нито на държавата, която са удостоили с "честта" да посетят, нито на родината им. Но хора всякакви :) Важното е да си попаднем на мястото.

AciDBurn, здравей. Преди да дойда тук потърсих информация за държавата, къде отивам и какво да очаквам. Културният шок в началото може да не понесе добре на някои, но за тези, за които живота не започва и свършва в барчетата, кафенетата, дискотеките, чалготеките и другите заведения от този тип, тук ще им се стори рай. Имат си трески за дялане норвежците, разбира се, но във важните сфери на живота са много гърди напред от нас. Не съм върл патриот, обичам България, но съм преди всичко реалист. И фактите не са в полза на България. Много хора емигрират по икономически причини, защото искат по-добър живот от този, който имат в България, но не всеки става за емигрант. Трябва да се съобразяваш с местните особености, а някои хора просто не могат да се интегрират. Не създават приятелства, не опознават държавата, те са с билет за връщане в джоба. И, разбира се, единственото което правят, е да плюят държавата, в която са дошли. Но не се връщат в България, стоят си тук и плюят. Такива хора не са полезни нито на държавата, която са удостоили с "честта" да посетят, нито на родината им. Но хора всякакви :speak: Важното е да си попаднем на мястото.

Именно. Така се и прави, особено, когато имаш намерение да останеш повече време в някоя държава.

Аз чета информация за държава, в която отивам за няколко дена - за мен информираността е основен приоритет. Да живеят журналистите и хората, които работят за Lonely planet ;) . (както, разбира се и интернета).

Това с много хора съм го говорила - когато отиваш в чужда държава, спазваш техните норми и техните правила, а не тези, които си носиш от родината. Тук в Дания, дойдоха двама българи, които са ужасни ксенофоби и веднага започнаха да се оплакват, че имало араби и негри. А аз подскочих и им казах, че щом масово датчаните толерират (или дори се опитват) да ги толерират, то тогава те, като емигранти, са последните хора, които имат право да вървят по улиците и злобно да оплюват тези хора, само защото цвета на кожата им, религията им и културата са различни от техните. Както им обясних и за пореден път ще го кажа - мен в датска държавна институция ме е обслужвала забрадена мюсюлманка - щом датчаните нямат проблем с това, защо аз да имам?

Една от идеите на странстването по света е именно тази - да опознаеш чужди култури, да видиш как другите хора живеят и защо те живеят по-добре или по-зле. Да сравниш, да си дадеш равносметка. Да помислиш кое от техните качества и начини на мислене и разсъждаване можеш да възприемеш и да се прибереш с него у дома (ако имаш идеята да се прибираш). Но докато си кръстосваш света с Бай Ганьовския манталитет и отиваш в чужбина само заради едното му печелбарство и нищо друго, то тогава какъв е бил смисълът изобщо да напускаш родината си?

Разни хора, разни идеали...така е.

Някои хора емигрират единствено за да осъзнаят, че не стават за живот в чужбина. На голяма част от другите само парите са им в главите ;) А животът зад граница не се изчерпва само със заплатата. Има куп други неща. Аз също обичам да се информирам предварително. Аз не съм ксенофоб, не съдя за хората по цвета на кожата им, а по държанието им, културата им, възпитанието им. Уважавам чужденците, които учат езика, не нарушават реда, плащат си данъците и се интегрират. Тук също има много цветнокожи, но те се делят на два вида - едните учат езика, работят, живеят нормален живот като местните, а другите нарушават законите, не учат езика, мрънкат постоянно, не искат да работят, живеят на социални помощи, не спазват местните обичаи - към такива не съм нито толерантен, нито ги уважавам. Един норвежец ми каза, че има два вида имигранти - полезни и вредни. Съгласен съм с мнението му.

• Автор

Съгласен съм с теб Ставангер, само да отбележа, че не съм казал средна а "нормална" (имах в предвид стартова) заплата около 320 000 (120- на час) - NOK годишна, която е достатъчно да преживяваш, както и "това разбира се са ориентировачни цифри, променят се то това дали си на остров или на сушата, отдалечеността от големите градове и още други фактори." Определено в градовете се взимат по-големи заплати, но не е лесно да се установиш от самото начало на хубава работа при положение, че трябва да учиш език (да не говорим за различните диалекти и двата официални езика) а холандци, германци и др идват със завършен 300 часа курс по норвежки. Разбира се зависи от сфарата в която работиш.Наблюденията са ми главно в корабната идустрия, по-конкретно производстово на Marine Gears & Propellers с което се занимавам.Разбира се за няколко години заплата от порядъка на 600 000 е напълно постижима, при положение че за първата година се увеличила близо с 1/3.

Редактирано от DreX (преглед на промените)

Съгласен съм с теб Ставангер, само да отбележа, че не съм казал средна а "нормална" заплата около 320 000 - NOK годишна, която е достатъчно да преживяваш, както и "това разбира се са ориентировачни цифри, променят се то това дали си на остров или на сушата, отдалечеността от големите градове и още други фактори." Определено в градовете се взимат по-големи заплати, но не е лесно да се установиш от самото начало на хубава работа при положение, че трябва да учиш език (да не говорим за различните диалекти и двата официални езика) а холандци, германци и др идват със завършен 300 часа курс по норвежки.

Добре, нормална заплата си казал, аз съм прочел средна. Но въпреки това не мисля, че 320 000 крони годишна заплата е нормална за държавата с най-висок стандарт на живот в света. Добре звучи за стартова заплата, но не и за постоянна. И все пак зависи КАКВО и КЪДЕ работиш :rolleyes: За по-ниско квалифициран труд в по-малък град - склонен съм да се съглася донякъде. Но за голям град и квалифициран труд - това е заплата първите 5 години по мои наблюдения. Жена ми казва, че в Норвегия няма средна заплата, всичко зависи от образованието ти, стажа ти, препоръките и фирмата. Езикът е задължителен, отваря много врати и дава много добри шансове за намиране на по-добре платена работа. Изключение са IT технологиите, където и английски е достатъчен. Там договорите обикновено са за по една година с опция за подновяване. Всичко зависи от човека, за какво идва - да поработи няколко години, да спести каквото може и да се върне, или да остане да гради живота си тук. За толкова години съм се нагледал на оптимисти, които си мислят, че тук парите се копаят с мотика или се берат по дърветата на улиците, но ентусиазма им бързо се изпарява като се сблъскат с реалността. Скъпа държава е Норвегия, това е факт. Заплатите също са високи, това също е факт. Самите норвежци рядко казват, че Норвегия е скъпа държава, освен нашега - тук всеки мери с различен аршин - чужденците със своя си (голяма грешка е да обръщаш цените в лева, ако не обръщаш и заплатите в лева), а местните - с техния си. Нормално е да ахнеш, че един хляб струва 2 лева примерно, но да забравиш да сметнеш, че със заплатата си на месец можеш да си купиш 4200 хляба (колко българи могат да се похвалят със същото в България?). Бензинът е по-евтин от българския - тук литър е около 2.50лв - 3лв. при заплата 5-6 хиляди лева на месец. Винаги съм се дразнел на хора, които не са обективни в сравненията между стандартите на две държави като сравняват само цените, не и заплатите. С този пост не нападам теб лично, а говоря по принцип. Тук има и магазини, в които можеш да намериш много евтина храна - български цени направо. Има фирми, които произвеждат храни на конкурентни цени - можеш да си вземеш хляб за 1 лев, 2 кила макарони за 2 лева, 2 килограма замразени пилешки бутчета за 10 лева, различни сосове за по 2-3 лева шишето, домати по 4-5 лева килограма ... това са наистина уникални цени за тукашния стандарт. Разбира се, че алкохолът и цигарите са скъпи - Норвегия има полусух режим. Разбира се, че е скъпо да излезеш на ресторант да вечеряш - тук цената се вдига от цената на труда, не толкова на продуктите. Заплати, осигуровки, данъци ... ето това надува цените, затова и в много норвежки барчета и ресторанти няма да видите сервитьори, освен момчета и момичета, които ще раздигат чиниите и чашите ви след като сте приключили. Поръчва се на бара. Мога да говоря още часове, но няма да е сега, трябва и да се спи :)

Понеже и двамата живеете в Норвегия, да ви питам (малко извън темата). Дочух, че се опитват да въведат някакъв език, който не е баш като сегашния норвежки (с цел да е възможно най-далечен от датския). Ама това само го дочух де - имате ил информация за нещо подобно или пак аз не съм разбрала? :rolleyes:

Nynorsk (нюнорск) или с други думи нов норвежки. Не се опитват да го въведат, той си съществува и сега, просто не се е наложил, защото хората си предпочитат другия. В Норвегия е голяма обърквация за чужденците - има nynorsk и bokmеl, има и всички тези диалекти, някои от които са съвсем различни от "официалния" норвежки. За "официален" се счита диалекта в Осло, той е и този, който се изучава в чужбина и по принцип от чужденците и се води източен bokmеl (букмол). Мисля, че някои хора имат сериозен проблем с това, че норвежкия писмен е толкова близък до датския, но трудно ще се наложи този нюнорск, защото хората просто са свикнали със сегашното положение. Ако кандидатстваш за някои професии, се изисква владеенето и на двата варианта на норвежкия, например постове в държавни институции, политика и други от този род. Има новини и на нюнорск, има и новини на самиск! Самитата са малцинство, което живее в северните части на страната и си има свой език, култура, традиции нямащи много общо с норвежките. Сложна работа е, аз лично ползвам букмол и нямам идея от другите два. Всеки разбира букмол, някои разбират и нюнорск, почти никой не разбира самиск. Намерил съм си решение на проблема, като попълвам документации, си взимам комплект документи на букмол. Като ме питат при онлайн регистрация букмол или нюнорск ползвам букмол и нямам проблем.

Съгласен съм с теб Ставангер, само да отбележа, че не съм казал средна а "нормална" (имах в предвид стартова) заплата около 320 000 (120- на час) - NOK годишна, която е достатъчно да преживяваш, както и "това разбира се са ориентировачни цифри, променят се то това дали си на остров или на сушата, отдалечеността от големите градове и още други фактори." Определено в градовете се взимат по-големи заплати, но не е лесно да се установиш от самото начало на хубава работа при положение, че трябва да учиш език (да не говорим за различните диалекти и двата официални езика) а холандци, германци и др идват със завършен 300 часа курс по норвежки. Разбира се зависи от сфарата в която работиш.Наблюденията са ми главно в корабната идустрия, по-конкретно производстово на Marine Gears & Propellers с което се занимавам.Разбира се за няколко години заплата от порядъка на 600 000 е напълно постижима, при положение че за първата година се увеличила близо с 1/3.

Аз правя разлика между нормална заплата и стартова заплата. Нормалната е тази, която получаваш години наред (след като си преминал стартовия момент с по-ниската стартова заплата и си се утвърдил във фирмата). За корабната индустрия не знам, аз се движа в съвсем други среди и гледам какви заплати получават хората. Ако работиш усърдно и си вършиш работата, допринесеш за развитието на фирмата, дадеш някоя и друга полезна идея и изобщо участваш активно, шансовете ти да увеличиш заплатата си значително (и да получиш премии) нарастват лавинообразно. Ако просто си седиш на бюрото образно казано и си вършиш тихо и кротко работата без да си даваш зор да се бориш за повече, заплатата ти най-вероятно няма да се покачи съществено през годините, просто защото не си се постарал това да се случи. Засега като гледам най-хубави заплати се взимат в сферата на нефта. Голям наплив има за там, но не всеки е кадърен за тая работа.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Здравейте Stavanger, първо бих искала да Ви благодря за информацията, която ни давате, тя е толкова полезна!! Ние сме трима души, които се опитваме да намерим работа по интернет. Но ми се струва, че е май по-добре да се отиде и да се търси на място, та въпросът ми е: знаете ли сайтове за намиране на квартира или наистина евтини хотели и кой е ежедневник в Осло, например, в който да има на английски подобни обяви? Чудя се как да си намеря самоучител по норвежки или курсове. Звъннах на консула във Варна и той ме зарадва, като ми каза, че имало само в София, отдел Скандинавистика на Соф университет. Също каза, че е безумно скъпо в Норвегия и тъмно и студено и звучеше малко като "вие сте глупавички, къде сте тръгнали"...както и да е...ние само си знаем защо сме тръгнали. Ще Ви бъда благодарна, ако ми отговорите. Сърдечно Ви желая успех! Дани

Здравейте Stavanger,

първо бих искала да Ви благодря за информацията, която ни давате, тя е толкова полезна!! Ние сме трима души, които се опитваме да намерим работа по интернет. Но ми се струва, че е май по-добре да се отиде и да се търси на място, та въпросът ми е: знаете ли сайтове за намиране на квартира или наистина евтини хотели и кой е ежедневник в Осло, например, в който да има на английски подобни обяви? Чудя се как да си намеря самоучител по норвежки или курсове. Звъннах на консула във Варна и той ме зарадва, като ми каза, че имало само в София, отдел Скандинавистика на Соф университет. Също каза, че е безумно скъпо в Норвегия и тъмно и студено и звучеше малко като "вие сте глупавички, къде сте тръгнали"...както и да е...ние само си знаем защо сме тръгнали. Ще Ви бъда благодарна, ако ми отговорите. Сърдечно Ви желая успех!

Дани

Привет, Дани. Хубаво сте се насочили към Норвегия, но работа в каква област си търсите? Забелязвам, че в Норвегия се напълни с имигранти, които търсят "каквото и да е", така че май ще имате проблеми, освен ако нямате наистина луд късмет. Едно нещо, което ще ви направи предпочитан кандидат пред мнозина други, е добрия норвежки език. Не съм много запознат с наличните курсове по норвежки език в България в момента, по мое време нямаше курсове, но можете да поразпитате в Норвежкото посолство или в отдел Скандинавистика. Работа да търсите по Интернет не знам колко е удачно като избор, освен ако не е в сферата на IT услугите. Има лицензирани фирми, които предлагат работа в Норвегия, кандидатствате, ако ви одобрят, заминавате. Обаче има и много фирми-мошеници, така че проверете дали избраната фирма има лиценз за такива услуги. Ако отидете да търсите на място, най-много да не намерите нищо и да похарчите много пари. За мен лично по-добрия вариант е първо да намерите работа, после да заминете. Наистина евтини хотели и квартири аз поне не съм чувал да има в Осло. За квартирите обикновено искат предплата 2-3 наема напред, а цените не са точно български. Има много хостели, които са в покрайнините на града, което означава големи разходи за транспорт из града. Но аз не живея в Осло и не знам подробности, може да помогне гугъл и Hostels in Oslo. Наистина по-евтиния и добър вариант е първо да намерите работа, да сключите договор, след това да заминете в Норвегия, да подадете документи в полицията за издаване на разрешително за престой. За да ви издадат такова разрешително, трябва да имате договор за работа на 100% заетост. Не по-малко. Това мисля, че са 35-36 часа седмично по стари спомени. И ето тук е трудната част, не навсякъде може да се намери 100% заетост. Обикновено предлагат около 50%, най-много 70%. Което не е достатъчно, за да ви бъде издадено разрешително за работа. Ако намерите две работни места, които общо правят 100%, става. Затова се изяснете достатъчно с работодателя ви, че искате 100% заетост, не по-малко. Но тези неща се уреждат най-добре от България чрез фирма, която има контакти. Ако въпреки това желаете да отидете в Осло и да си търсите работа там, пригответе си доста пари за начало и помнете, че имате право да стоите само 3 месеца (6 месеца, ако си търсите работа, но си пазете самолетния билет, защото може да ви се наложи да доказвате кога сте влезли в страната, ако ви провери полицията дали сте законно в Норвегия или не). Аз съм шокиран, че консула във Варна е представил Норвегия по такъв начин. Не е безумно скъпо, но е скъпо. Не е тъмно и студено (освен в северните части и то само през зимата). Ако имате други въпроси, питайте. Успех ви желая.

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото България.Мразя всички страни,които са по-развити от България,защото ние заслужаваме да сме най :wors::);)

Това е много ограничено изказване. Аз съм работила в Скандинавия и работя все още. Мечта ми е да се установя там.

А Българийка все още има да диша прахта на Норвегия. Толкова са напред във всяко отношение, че няма да ми стигнат две старници да давам примерери, но нще дам най-ярките примери:

1.Прекрасна социална система

2.Уреден транспорт

3.Чистота

4.Култура на шофиране.

5.Учтивост при обслужване

6.Грижа за пенсионерите

даааа..... Публикувано изображение

Де що бях чувала за скъпотията там, ама ти уби всичко детско в мене Публикувано изображение

Абе скъпо...скъпо, ама и заплатките им са височки. ;) Та никой от нищо не е лишен. ;)

Редактирано от Sirius12 (преглед на промените)

Благодаря Ви Stavanger za чудесния отговор! На всички отговаряте подробно, опитвате се да бъдете полезен на сънародниците си. В същото време харесвате и уважавате страната в която сте, а и явно има защо и по този начин представлявате България добре. Така би трябвало да прави консула или посланика. Желая Ви отново успех, както и на всички участници във форума- дано всеки успее, защото всички дружно знаем, колко не ни е лесно.

Благодаря Ви Stavanger za чудесния отговор! На всички отговаряте подробно, опитвате се да бъдете полезен на сънародниците си. В същото време харесвате и уважавате страната в която сте, а и явно има защо и по този начин представлявате България добре. Така би трябвало да прави консула или посланика. Желая Ви отново успех, както и на всички участници във форума- дано всеки успее, защото всички дружно знаем, колко не ни е лесно.

Дани, на мен преди години никой не ми е помагал, никой не ми е обяснявал. Тогава беше и много по-трудно, не бяхме член на ЕС, беше наистина трудно за българи в Норвегия, особено когато са сами. После се изумих колко много слухове и митове се носят за Норвегия, които просто не отговарят на истината! Някои са разпространявани от хора, които никога не са стъпвали в Норвегия, други от хора, които са били тук като туристи за кратко, а трети просто от хора, които са се разочаровали в личен план и заблуждават другите хора. Ще се радвам да бъда полезен с информация, но дано хората първо четат преди да питат Публикувано изображение

Не знам кои съобщения са изчезнали, нито поради каква причина. Съжалявам за загубеното ви време. ;)

Така или иначе обаче съм изтрила съобщенията, касаещи тези изчезнали постове, за да не се разводнява темата.

• Автор

Stavanger имам едно въпросче към теб, питах няколко пъти различни инстанции отностно българските шофьорски книжки тук.Последно отговора, който получих от полицията тук беше че, имам право да карам 3 месеца с бългаската книжка и да се явя на изпит, но тъй като сме в европейският съюз тряввало да проверят новите правила и щели да ме оведомят в писмен вид.Но така и до днес не получих отговор. Където и да питах отговорът бе, че все още не знаят и се отказах да питам, сега смятам пак да ида до полицията и да ги подсетя... ти имаш ли някаква информация по върпоса? Благодаря ;)

Редактирано от DreX (преглед на промените)

Хм, единственото, което знам е, че правилата се смениха наскоро. Преди можеше просто да идеш с българската книжка и да я смениш с норвежка, както направих аз (говоря за хора, които постоянно и законно живеят в страната), но сега трябва да държиш изпит по кормуване върху заледена повърхност. За съжаление с това се изчерпва цялата ми осведоменост по въпроса Публикувано изображение Според мен трябва да отидеш в trafikкstasjon-а в твоя град и да питаш директно как стои въпроса, при тях се сменя книжката така или иначе. Ако е малко населено място и нямате такова чудо, иди в най-близкия по-голям град и там питай :) Ще е хубаво да споделиш тук какво са ти казали, та да знаят и другите.

Аз искам да попитам дали някой има инфо относно следването в Норвегия със специалност туризъм или нещо в тази област и има ли в Норвегия добра реализация в туристическата сфера?

дейв, защо не разгледаш сайтовете на университетите в Норвегия? Обикновено имат и подробно описание на специалността, включително с приложения. Иначе в тази сфера изобщо нямам наблюдения и не мога да бъда полезен.

Здравейте на всички. Чудесно е че има такъв форум. Прочетох всичко дотук и много ме заитрегува... Кажете ми имам ли шанс да живея нормално в Норвегия с юридическо образование от България и стаж от около 6 години. Как се приравняват дипломите. Учи ли се допълнително и къде. мога ли да си намеря работа лесно и само с английски..?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.