Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Здравейте. Обмислям да се пробвам още това лято в Норвегия. Някой от вече живеещите и работещите там може ли да отговори дали Август месец там е "отпускарски"? Възможно ли е през този месец да се намери работа особено в Осло - като за начало ще бъде нискоквалифицирана заради слабия местен език? Благодаря предварително

• Отговори 525
  • Прегледи 364k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Здравейте.

Обмислям да се пробвам още това лято в Норвегия. Някой от вече живеещите и работещите там може ли да отговори дали Август месец там е "отпускарски"? Възможно ли е през този месец да се намери работа особено в Осло - като за начало ще бъде нискоквалифицирана заради слабия местен език?

Благодаря предварително

Ако не знаеш норвежки език и нямаш легализирани документи и препоръки -забрави !Трябва да знаеш ,че за нас и румънците тук вече има специални клаузи за работа а и тук без договор няма как да работиш каквато и да е работа.Ако имаш 100 процента сигурно само тогава тръгвай,за месец ти трябват около 1 500-2000 лева за да стоиш тук без работа ,така ,че прави си сметката.Квартира за 2-3 месеца няма кой да ти даде ,а там също трябва да има някой норвежец,за да гарантира за теб.Казвам ти го ,защото това важи в пълна сила и за мен ,аз вече година не мога да си намеря работа,макар,че имам и документи и препоръки и долу горе вече говоря норвежки.Добре ,че съпругата ми работи,ама как се лишаваме само ние си знаем.Подаваш документи ,ходиш по интервюта,обещават да се обадят ако имат нужда и до там.С една дума риска си е твой ,но шанса е минимален,да не кажа никакъв.Дано съм ти бил полезен,знам какво е положението в България,но е много рисковано да тръгнеш наслука.Желая ти успех !

И аз съм 100% съгласен. Без език и без някого тук , забрави!!! Малко е омагьосан кръг - трудно се влиза. А и едно ли4но наблюдение- жените започват по-лесно работа в почистването. Август не знам до колко е удачен - в строителството са наети вече , и по сайтовете има най- малко обяви . Август е първия месец след отуските и обявите за работа са малко а и май не се юркат да наемат хора... :) Та дано не се окажеш турист... Ама всичко е как се случи , та късмет... :)

Определено август е лоша идея,това знам от норвежците с които работя,но може би защото съм в съвсем друга сфера.Но без осигурен престой и работа не тръгвай човек.Между другото има фирми който предлагат легална работа за чужденци(аз с такава дойдох) вярно заплащането не е както на норвежци а и си взимат комисионна.Чисто на ръка обаче може да се получат към 4000 лева на месец ако си работиш здраво,а и като те видят че си свестен и се гледаш работата както трябва те сами ще се усетят да ти предложат нещо по така(аз съм само от 2 месеца тук и вече ми направиха предложение когато ми изтече договора с фирмата с която съм подписал да ми направят нов изцяло по техните стандарти) Историята с приятелката ми приключи вече,отрязаха ни отвсякъде,но благодаря на хората които обърнаха внимание.Искам и да питам също дали има българи живеещи в района на Лофотен?Бих се радвал някой ден да си поприказвам на нашия си език с някого на по бира :ph34r:

• 1 месец по-късно...

Здравейте. Отдавна не съм писал. Покрай мен нещата се развиват, почнах нова работа в норвежка фирма, семейството е тук, малкия тръгва на градина на 15-ти септември, като цяло се нареждат нещата. А иначе за новодошлите е трудно, но не и невъзможно. Знаенето поне на английски е предимство, но ако успеете да научите и поне малко норвежки, ще е по-добре. Иначе работа има за целия китайски народ, но и тук е като навсякъде, с препоръки, познати и връзки е по-лесно. Но пък не е и невъзможно без всички тези неща. Успех на всички,които са решили да идват насам. Колкото до въпроса за приятелката, ако е българска гражданка, няма да има проблем да дойде, ако обаче е чужденка само с постоянно пребиваване в България, за нея важат законите за родната и страна.

Здравейте всички българи Знае ли някой колко са от нас в Норвегия и има ли организация някаква или нещо подобно ? Аз мисля да се преселвам там . Хубаво е да си поговорим с някой който вече живее там! Аз съм художник. Как е там с квартирите ? Чао ...........

Здравейте момчета и...... момичета. Наистина вие сте по-малко, но да не ви забравяме. Аз да пиша, да не кажете че съм се отказал от форума. Спукват ме от работа. Шефа си е наумил да прави бизнес с Бг, Сърбия и Македония. И ме затрупва със преводи, дори за сръбски и македонски си нося и за домашно, че тях малко ги ги бъркам / трудни са ми/. Той си мисли че като си приличат, аз трябва да ги знам и тях. Добре че майка ми е в час със тях, та се оправям. Жилище добре че помогна той- с препоръка, та не сме вече на хотел. За дипломите.... ми на мен не ми се е налагало да работя с нея. Но аз съм завършил сега и те се признават / инфо от НОКУТ/. Иначе по принцип - превеждаш, легализираш, снимаш, пращаш иииии - получаваш много бързо отговор. Така поне при мен се получи.

Здравей, моряче! Радвам се, че чувам подобни неща - чета те /нерегистрирана/ от доста време. Даже се регистрирах и една от причините бе да попитам как се е развил живота ти. Радвам се за теб и майка ти, че сте успели да стигнете до Норвегия! Пожелавам ви всичкия късмет на света!

Здравейте "Норвежци", много съм поласкан от вниманието на всички към мен. Има тук хора, на които съм особено задължен и благодарен. Няма да споменавам имена, защото не знам дали няма да им навредя - да им досаждат и други като мен, пък хора всякакви. А аз мога да отговарям само за себе си. Извинявайте, че не писах толкова много време, но имах една доста дълга командировка и.... в бързината си бях забравил кодове, пароли и т.н за разните форуми. Не исках да правя нова регистрация, за да не се погледне с лошо око -до като се обясня кой съм и що с новото име. А бе въобще разбирате ме и пак прощавайте. Искам да кажа добре дошли на новите и нека на всички пожелая да им върви така, както на мен ми провървя. Народа казва "... помогни на беден и сирак, не искай отплата и Бог ще ти го върне стократно." По някои постове виждам, че наистина е така. Аз съм добре, вече може да се каже че нещата са доста по спокойни. Само дето шефа ме спуква от работа но.....то си е в реда на нещата. Иска да прави нещо в Осло, та ми се ще да се по преместиме. Може пък и столичанин да стана. Когато стана атентата не бях в Норвегия и си мислех и за вас - дали има пострадали. Но после в Бг казаха, че няма. Искренно се надявах да е така. Но сте изживяли много нещо в Осло. Фитилчо - жилището го взех като на майтап, но помогна шефа с препоръка и т.н.Аз не съм много вещ в тези неща, тя майка ми се занимава с това. Този норвежец / шефа / излезе много свестен човек. Дано на всички ви се паднат такива - искренно ви го желая. От първи септември пак няма да съм в Норвегия, но този път съм взел мерки - да имам връзка с вас. Че майка ми не си пада по автоматизацията и хич я няма с компютъра. Дори и с мобифона е само като със слушалка. Аз все я подигравам и и казвам че да напише СМС е много по евтино. Но тя си знае нейното.Но пък е страшен ум. Подсказа на шефа една идея за работата му и... той сега е влюбен в нея /майка ми/. Ако тя можеше да работи, май щеше нея да я назначи. Та това е момчета и момичета при мен. Желая Ви лека и приятна вечер. :D

Радвам се за теб и за майка ти (за нея особено, понеже съм жена и зная някои неща, които ще останат неизвестни за мъжете). Дано всичко ти върви по мед и масло, дете! Не можеш да си представиш колко се зарадвах на успешния изход от вашата ситуация. Хиляди поздрави и пожелания за всичко най-добро.

Здравейте, чета ви от известно време. Много сте мили, такова задружно голямо общество. Ние с моя син също сме от няколко месеца тук, н ни е много трудно. Явно малко като че ли нещата не се подредиха така, както си мислехме. Но.... да се надяваме, че всичко ще бъде добре. Благодаря за многобройните съвети и споделения опит.

Редактирано от Сънливка (преглед на промените)

Здравейте Ирката,благодаря за пожеланията. Да, наистина трябва да благодаря на майка ми. Тя е инвалид /с един отрязан крак/, но има страшен ум и желязна воля. Понякога волята и граничи с нахалство /поне според мен/, но тя казва, че ако не си поискаш никой няма да те покани или най-малкото МНОГО МАЛКО ХОРА ЩЕ ГО НАПРАВЯТ.Може би не одобряам тази и теория, но НА това я е научило нейното нещастие. След катастрофата тя остава сама - сирак съм, а съм бил само на два месеца. Вече всичко е надживяно, но някои неща остават; а тя има само мен и затова е толкова дейна. Като си наумеше нещо, изправяше цял Пловдив на крака. Тук е по-кротка /за сега/, щото не знае езика още. Но стига за нас. Вие на кой континент сте, добре лие там.Разкажете ни нещо за Вас??!! - ако е удобно. Аз да се похваля, във вторник заминаваме със шефа за Аржентина. Може и да ме спуква от работа - 26 часа в денонощието, но поне ще видя свят. Иска ми се да мога и да уча тук, но явно е още рано. НООООО, ВЛИЗА в програмата на "Фюрера" ????, и разбираш че няма мърдане ;);)

Редактирано от Моряка (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте,виждам че никой не е влизал или поне писал след мен тука. Явно няма новини или не Ви се пише. Аз съм все още в Южното полукълбо. Тука е страшна жега, а при Вас горе вали всеки ден дъжд и ходите с якета вече. Пък аз успях и на плаж да ходя :( . Буенос Айрес е много голям и красив град. Малко мръсничък и занемарен сега след кризата им. Но си личи красотата му и хората се стремят да възтановят разрушенията, които са направени по време на кризата. Аржентинците - коренното населениеса много мили и сърдечни хора. Но младите, през които е минал "урагана" на фалита някак си са по-отдалечени и резервирани. Храната им е много вкусна, а пък местните им сладкиши ммммм Публикувано изображение . Наддал съм на килограми :mad: .

Желая на всички успешен месец.

Бих желал да изкарам курсове по Норвежки език.Знае ли някой дали има такива във Велико Търново? Благодаря предварително.

Здравейте и от мен :) Нов съм в форума но се радвам,че има толкова българи в Норвегия.Аз съм тук от 2 месеца и живея при познат (поне за сега).Работих малко тука на черно като боядисвахме къщи,чистехме слагахме ламинат и тапети но мисля,че е време да се работи вече легално.Понеже за напред мисля да поканя жена ми и малката ми принцеса тук.За момента съм в Хамар и бих се зарадвал да се запозная и с други българи в Norway ;)

Темата е интересна, има какво да се прочете в нея. Предстои ми 7-10 дневно полуслужебно, полутуристическо пътуване до Осло около 15 април следващата година. Бихте ли споделили какви са температурите по това време на годината? Благодаря.

Привет, Бихте ли разказали за Норвегия освен Фиордите какво още си заслужава да види човек. Също така за Фиордите видях в интернет че има круизи които са най-малко 6 дневни екскурзии, но това идва малко много 1-2 дни е по-приемливо, но няма такива и явно човек трябва да си организира нещо сам, та бихте ли препоръчали маршрут, инфо и детайли за подобно приключение. От къде може да се качи човек на ферибот, кораб и т.н. и как се стига до там :money6:

• 4 седмици по-късно...

Здравейте, кандидатствах по обява заработа в Норвегия,публикувана в български сайт. Предлагат ми работа в обработката на риба като заплащането е 13 евро на час в Берген.Работи се 8 часа с подсигурена квартира за която се заплаща само консумативите(ток,вода).Има и такса която се заплаща предварително 500 евро,в която е включен и двупосочен самолетен билет.Моля ако някой има някаква информация нека сподели,ще съм много благдарен

Привет на всички в този форум! От известно време следя написаното тук и не само тук за живота в Норвегия.Аз съм пианистка и съм била там пет поредни години за по някой и друг месец и горе-долу имам представа за това каква е страната и хората в нея.Разбира се,не съм се сблъсквала с всички битови и административни проблеми там,тъй като идвах по договор с уредено всичко. В момента сме в Италия с мъжа ми,почти три години.Определено не се оказа това,което си мислехме и което изглежда отстрани на хората,които идват като туристи.Въпреки,че работи по специалността си,многото неуредености и невъзможността да се оправят ни тласнаха към решението да си потърсим късмета в по-добре уредена страна.И след много мислене се спряхме на Норвегия,още повече,че и двамата имаме впечатления от нея. Знам какво е да се пристигне без език,нямахме време да учим италиански в Бг и ни се наложи да положим огромни усилия тук,на място.Не мисля да повтарям повече тази грешка и много се учудвам на хората,които тръгват без език.Като знам колко е хубаво да можеш да говориш с местните,да четеш преса,да гледаш телевизия,да си част от живота около теб,дори не искам да си спомням какво беше,преди да науча италиански.Уточнявам,че пристигането ни тук стана случайно,не сме избирали тази страна и за това не се бяхме подготвили.Както и да е. Да ви кажа,открих в нета издадена през 2009 година норвежка граматика на български език.Сега чакам да ми отговорят дали е възможно да ми я пратят тук. Относно живота в чужбина,бих казала,че пълноценния такъв се изразява в максимално интергиране в средата,избягване капсулирането само в български групи-просто трябва да завибрираш на местната честота.Разбира се,езика трябва да се знае максимално добре и непрекъснато да се усъвършенства.Човек трябва да е в състояние да приеме с отворено сърце новостите,да се обогати с това,което другата страна му предлага,както и разбира се,да спазва правилата и културата там,където се намира. Ние сега започваме да учим норвежки,като аз знам какво е това да се прави онлайн и никак не съм привърженик на този метод.Предпочитам си един учебник,по който да науча правилно граматиката,което се оказа изключително трудно дори и тук,в Италия.Просто нямат норвежка граматика,за това сега надеждата ми е в тази българската,която открих в нета. Разбира се,без договор няма да тръгнем и сега сме в процес на търсене.Знам,че няма да е лесно,но веднъж вече сме го правили и сме наясно кое да избегнем и как да процедираме. Единственото,което малко се чудим,е как да си прекараме нещата,които имаме тук-пералня,сушилня,съдомиялна и тем подобни-дали по суша или с контейнер по вода.Но,това е второстепенно,първо да се доберем до договор за работа:))). Моряк,много се радвам за теб,успеха ви с майка ти е невероятен,браво!!!И ние имаме котарак и ще си го вземем с нас задължително. Е,пожелайте ни успех,ще се радвам да се включат и останалите. Поздрави от мен

Относно живота в чужбина,бих казала,че пълноценния такъв се изразява в максимално интергиране в средата,избягване капсулирането само в български групи-просто трябва да завибрираш на местната честота.

Точно така е !!!

Ама повечето хора не търсят интегриране, ами само питат колко ще получават на месец. Все едно че само с едни пари може да се живее щастливо.

Привет на всички в този форум!

От известно време следя написаното тук и не само тук за живота в Норвегия.Аз съм пианистка и съм била там пет поредни години за по някой и друг месец и горе-долу имам представа за това каква е страната и хората в нея.Разбира се,не съм се сблъсквала с всички битови и административни проблеми там,тъй като идвах по договор с уредено всичко.

В момента сме в Италия с мъжа ми,почти три години.Определено не се оказа това,което си мислехме и което изглежда отстрани на хората,които идват като туристи.Въпреки,че работи по специалността си,многото неуредености и невъзможността да се оправят ни тласнаха към решението да си потърсим късмета в по-добре уредена страна.И след много мислене се спряхме на Норвегия,още повече,че и двамата имаме впечатления от нея.

Знам какво е да се пристигне без език,нямахме време да учим италиански в Бг и ни се наложи да положим огромни усилия тук,на място.Не мисля да повтарям повече тази грешка и много се учудвам на хората,които тръгват без език.Като знам колко е хубаво да можеш да говориш с местните,да четеш преса,да гледаш телевизия,да си част от живота около теб,дори не искам да си спомням какво беше,преди да науча италиански.Уточнявам,че пристигането ни тук стана случайно,не сме избирали тази страна и за това не се бяхме подготвили.Както и да е.

Да ви кажа,открих в нета издадена през 2009 година норвежка граматика на български език.Сега чакам да ми отговорят дали е възможно да ми я пратят тук.

Относно живота в чужбина,бих казала,че пълноценния такъв се изразява в максимално интергиране в средата,избягване капсулирането само в български групи-просто трябва да завибрираш на местната честота.Разбира се,езика трябва да се знае максимално добре и непрекъснато да се усъвършенства.Човек трябва да е в състояние да приеме с отворено сърце новостите,да се обогати с това,което другата страна му предлага,както и разбира се,да спазва правилата и културата там,където се намира.

Ние сега започваме да учим норвежки,като аз знам какво е това да се прави онлайн и никак не съм привърженик на този метод.Предпочитам си един учебник,по който да науча правилно граматиката,което се оказа изключително трудно дори и тук,в Италия.Просто нямат норвежка граматика,за това сега надеждата ми е в тази българската,която открих в нета.

Разбира се,без договор няма да тръгнем и сега сме в процес на търсене.Знам,че няма да е лесно,но веднъж вече сме го правили и сме наясно кое да избегнем и как да процедираме.

Единственото,което малко се чудим,е как да си прекараме нещата,които имаме тук-пералня,сушилня,съдомиялна и тем подобни-дали по суша или с контейнер по вода.Но,това е второстепенно,първо да се доберем до договор за работа :huh:)).

Моряк,много се радвам за теб,успеха ви с майка ти е невероятен,браво!!!И ние имаме котарак и ще си го вземем с нас задължително.

Е,пожелайте ни успех,ще се радвам да се включат и останалите.

Поздрави от мен

Много сте права относно интегрирането и спазването на културните норми. Аз вече поопознах северняците /е, повече или по-малко, живея и работя от 2 години в Швеция, но съм бил няколко пъти в Норвегия/ и знам какво им харесва и какво-не толкова. Първо относно езика- шведският и норвежкият са доста близки и изглеждат трудни само в началото, поне според мен. Навлизайки в т него ще разберетем, че не е чак толкова сложен. Особен е, но се научава, не е като финският :) .

За учебници- проверете тук http://rutracker.org/forum/tracker.php?f=1268&nm=%ED%EE%F0%E2%E5%E6%F1%EA%E8%E9. Ще намерите доста полезни книжки. Напраявете си една бърза регистрация- и теглете. Аз съм изтеглил много учебници точно от този сайт.

Относно изброените вещи- в началото изобщо няма да ви трябват. така или иначе, ще започнете с жилище под наем, а там си има всичко необходимо. Когато стигнете до етап "собствено жилище"- тогава вече мислете за техниката. Но пък от друга страна и жилищата се продават частично обзаведени с бяла техника, така че....Пък и може да се окаже, че вносът ще излезе по-скъп от закупуването на място.

Успех с търсенето на работа и с езика!

Dimadoctor,благодаря за линка,ще го пробвам непременно.А за жилищата-знам,че се дават с всичко необходимо вътре,само че представи си хора,които са мислели да се установят на едно място,да си купят жилище и изведнъж решават да направят кардинална промяна и да сменят мястото.През тези години тук сме си купили много хубави неща,няма какво да ги правя,освен да ги пратя обратно в Бг да стоят неизползвани,което ще бъде жалко,а да им взема пари като втора ръка не си струва-практически са нови.Не мога да оставя примерно дигитално пиано ямаха,искам да си го взема със себе си,за това мисля да проверя дали има наистина мито и ако да,в какъв размер.Ако има може да се окаже,че е по-ниско от стойността на това,което имаме и все пак да излезе по-изгодно.Мислех като дойде момента,да вземем необзаведено жилище само с кухня,защото останалото си го имаме почти всичко.Но за сега е още рано да му мислим,в процес на преследване на мечтания договор сме :) . Иначе езика не ме плаши- гърмян заек съм вече и знам,че ще се оправя.Няма да е приятно отначало,но после усилията се възнаграждават и се чувстваш супер! Тук,където съм сега,съм наблюдавала българи,голяма част комуникират предимно помежду си,гледат булсатком и т.н.Резултатът е,че физически си тук,но ментално-не,не можеш да говориш добре езика,някои даже нямат и с кого от местните и какво да си кажат изпускат толкова позитивни неща около себе си.А и в крайна сметка,щом си решил да живееш извън родната си страна,логично е да приемеш този факт и да се опиташ да извлечеш максимално полезното от него,а не да се затвориш във всевъзможни аспекти. Мерси за пожеланието,надявам се нистина да успеем.Поздрави на теб.

• 2 седмици по-късно...

здравейте сънародници,интересува ме вашето мнение относно работата в норвегия аз съм зъботехник с20 г стаж ,моля за някой и друг сайт за легална работа прочетох коментарте и знам за какво става дума (език и тн ) моля помагайте ако е възможно

Здравейте всички, днес се включих в този форум с много надежда и молба към всеки, който маже да ми помогне да си намеря работа в Норвегия. Оставям мейл за всеки случай, ако някой реши, че може да ми помогне [email protected]

• 2 седмици по-късно...

Темата е интересна, има какво да се прочете в нея. Предстои ми 7-10 дневно полуслужебно, полутуристическо пътуване до Осло около 15 април следващата година. Бихте ли споделили какви са температурите по това време на годината? Благодаря.

Очаквай максимум =+10 градуса и много дъжд .

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.