Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква антивирусна програма използвате под Linux

Featured Replies

Искам да попитам каква антивирусна програма използвате за linux.Понеже незнам каква да сложа,незнам каква се използва.

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

1. Много програми вече имат версия за Linux (PANDA, KASPERSKY, Clam AntiVirus е пък специално създадена за тази О.С. и после е клонирана и за Windows платформи - http://www.download.bg/index.php?cls=progr...lt&id=24262 )

2. Защо ти е антивирусна за тази Операционна Система - не че малко параноя е излишна а и няма неуязвима О.С. , но все пак...вирусите за нея се броят на пръсти...

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

• Автор

Никаде не видях да се пише за това,а под Windows(както бях до преди няколко дни) без антивирусна си плачеш за преинсталация.Затова попитах каква да си сложа,но щом е такава работата не ми прябва допълнително товарене на ПС.Благодаря за разяснението. cool.gif

За Линукс най-добрия анти-вирус е Clam AntiVirus,както каза B-boy[styLe] е специално направен за тази О.С.Само като допълнение ще ти кажа,ако решиш да я пробваш(незнам дали си с KDE или GNOME) си изтегли графичния интерфейс на програмата с име Klamav-или нещо такова(ти ще го видиш като отвориш Apt-get или Yast или Synaptic,с каквото си).

А нещо,което задължително трябва да сложиш e защитна стена.Най-подходяща за начинаещи,а и лично на мен ми най-допада Firestarter.

• Автор

Тази защитна стена Firestarter съм я имал в Synaptic,но като незнам за какво е.Благодаря ти много,вече я пуснах.Сега ще си сваля и антивируснаата Clam AntiVirus и ще я сложа. cool.gif

Тази защитна стена Firestarter съм я имал в Synaptic,но като незнам за какво е.Благодаря ти много,вече я пуснах.Сега ще си сваля и антивируснаата Clam AntiVirus и ще я сложа. cool.gif

За Firestarter виж Тук и Тук

Аз ползвам Avast.

Няма смисъл от антивирусна под линукс, освен ако нямаш намерение да пускаш мейл сървър :ph34r: Firewall-a е достатъчен.

Здравейте !

Според мен - няма смисъл от антивирусна програма . На по-старата дистрибуция , която имах на компютъра имах и антивирусна , но нито веднъж не съм я пускал . Убедих се , че няма смисъл . Но е желателно да има защитна стена , независимо , че има вградена защитна стена .

Весело посрещане на Нова Година !

cool.gif

• 2 седмици по-късно...

има вградена (iptables) но тя е по подразбиране ACCEPT. ако на някой му е сложно да я настройва да сложи shorewell

Използвам avast , но то е показателно за Linux има 500 вируса за Windows са 175 000 ;)

А !! ;) пак съм изостанал май ....колега , я ако обичаш пусни линк да видим какви са тези 500 ...аз досега си мислих , че са не повече от 10 и то все някакви от рода на червеи ..... използвам само iptables и съм се тикал ( нарочно ! ) в какви ли не гнусни сайтове ...да видя как работят вирусите и т.н под slackware - ми не ще да ме хванат , гадините .... .... даже имах за идея да видя не мога ли да си завъдя гад ( бозанска ) под wine .... все пак там би трябвало да проработи нещо , ама .... нъц ;)

п.с винаги съм мислил , че антивирусните работещи под линукс са да сканират пощенски и всякакви такива сървъри и виндоски дялове на машини от смесен тип ;) .... демек като безпристрастен наблюдател , когото бозанските гадини не могат да преметнат ей така елементарно ... biggrin.gif

Оф,за Линукс има ТОЧНО 25 вируса и червей!Не ви трябва никаква защита,защото при най-малкото съмнение можеш сам да провериш и ако намериш нещо да го премахнеш ръчно...

Оф,за Линукс има ТОЧНО 25 вируса и червей!Не ви трябва никаква защита,защото при най-малкото съмнение можеш сам да провериш и ако намериш нещо да го премахнеш ръчно...

ЪЪЪЪЪ...аха biggrin.gif

Това вече ми изглежда доста по реално cool.gif

Това някаква шега ли е? Разбира се че никаква. :wors:

На вируси, адварета и подобни гадости човек може да се наслади единствено под Уиндос. Жалко е че дори и антивирусен софтуер не гарантира липсата на такива. biggrin.gif

Имам един въпрос към по-напредналите. Ако имам инсталирани Windows и Linux, трябва ли ми антивирусна?

Т.е ако съм свалил нещо от Internet под Linux и след това го ползвам или инсталирам под Windows, има ли опасност да си вкарам някоя гадинка в Windows-а (там задължително слагам антивирусна)?

ПП

@Progres Благодаря за отговора (да не пускам нов пост)

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Имам един въпрос към по-напредналите. Ако имам инсталирани Windows и Linux, трябва ли ми антивирусна?

Т.е ако съм свалил нещо от Internet под Linux и след това го ползвам или инсталирам под Windows, има ли опасност да си вкарам някоя гадинка в Windows-а (там задължително слагам антивирусна)?

На уиндоса му трябва, на линукса не.

• 2 седмици по-късно...

Антивирусна за Линукс ти трябва примерно ако ти се е заразило Прозорчето, да си сканираш дяла на Уин ;)

Редактирано от lord_diablo2 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
Използвам avast , но то е показателно за Linux има 500 вируса за Windows са 175 000 :P

Те и за Windows не са толкова, а над 200 000 познати (според аналитиците на Kaspersky, а щом Wikipedia им вярвам, значи и аз им вярвам :P ).

За GNU/Linux антивирусен продукт не е нужен по простата причина, че правата на обикновения потребител върху файловете не позволяват масова зараза на самите файлове, освен ако потребителя сам не даде права.

При GNU/Linux по подразбиране например свалените файлове от email клиент нямат така наречените execute права. Това разбира се не прави GNU/Linux неуязвим. Просто всичко зависи от потребителя. Важно е да не се дават root привилегии на несигурни програми и да се ъпдейтва системата редовно.

Те и за Windows не са толкова, а над 200 000 познати (според аналитиците на Kaspersky, а щом Wikipedia им вярвам, значи и аз им вярвам :speak: ).

За GNU/Linux антивирусен продукт не е нужен по простата причина, че правата на обикновения потребител върху файловете не позволяват масова зараза на самите файлове, освен ако потребителя сам не даде права.

При GNU/Linux по подразбиране например свалените файлове от email клиент нямат така наречените execute права. Това разбира се не прави GNU/Linux неуязвим. Просто всичко зависи от потребителя. Важно е да не се дават root привилегии на несигурни програми и да се ъпдейтва системата редовно.

доста правилно.. направих грешката да си сложа Klamv под KDE при това грешка не толкова, че не работи и т.н. а просто бави излишно системата и трудно се спира.. а и домашни linux системи почти не се атакуват злонамерено, нападки се правят главно към сървъри за да ги ползват като спам системи

АВ може, даже е наложително да се сложи ако се ползва за пощенски сървър...да не се трошат джамовете, които го ползват. biggrin.gif

Нямам нужда от антивирусна :offtopic_s:

Забравих времената през които бях на уинБОУЗ ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.