Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво мислите за комунизма в България?

Featured Replies

Вижда се, че във всички дискусии на политическа тематика рано или късно стигаме до темата за "комунистите", "комунистическия режим", изобщо до историческото наследство от тази епоха. Моят съзнателен живот започва доста след това, но все пак се интересувам от миналото.

Какво е вашето мнение за тази страница от историята на България? Затворена ли е тя? Каква е личната ви оценка за това време? Какви са спомените ви?

• Отговори 142
  • Прегледи 19,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Успелите българи нямат време да висят нонстоп във форума и да дават съвети винаги и за всичко. Успелите не парадират с успехите си, просто нямат време за губене! Надявам се съм пределно ясен какво има

• Те новите демократи по го разбират комунизма – от най-активни комсомолци и комунисти, станаха най-активни демократи Та виж кво ше кажат ВДенков, Миро, Турбото и сие

• Комунизма отдавна е в историята. В България сега има боковизъм - политически рекет в големи мащаби. http://play.novatv.bg/programi/dikoff/620676?autostart=true

навява ми асоциациа с Библията и 40 години изгубени в скитане в пустинята докато и последният умре който помни робството

май историята се повтаря само дано за 40 години

защо трябва да се връщаме и да ровим в миналото и да се оправдаваме

нека погледнем напред и стига с този комунизъм, ако се избесят всички комунисти да неби да се решат проблемите на България

всеки има някакъв роднина който е бил комунист и какво сега щесе подпишеш ли под това например вуйчо ти или дядо ти да се обеси защото е бил комунист

за мен подобни теми губят смисъл и се чудя на хората които ги пускат

Редактирано от бате Ици (преглед на промените)

Тук ще стане страшно...

Така е, бате Ици, миналото си е минало и дано да не се повтаря. Но пък аз откакто се помня съм заобиколен от хора, които ежедневно ми натякват какво било по времето на Тодор Живков, как тогава имало всичко, как всеки работел и нямало корупция (не, че последното е вярно) и все глупости от тоя род. Дядо ми например си знае едно и също нещо - как ми бил мазал навремето дебелите фили с по 1 см пласт чисто масло отгоре, пък сега сме ядяли само маргарин; как всеки ден сме били яли кебабчета и кюфтета и т.н. То лошо няма да си приказват, ама ходят да гласуват, това ме дразни най-много. И не е само дядо ми. Много хора се опитват да объркат работите в името на този "прословут" комунизъм, сякаш има нещо общо между сегашното БСП и тогавашното БКП. Ако можеше всеки да си каже "комунизмът остана в миналото, хайде да вървим напред" щеше да е много добре, но хората са инати и си държат на тяхното.

• Автор

Бате Ици,

На мене историята ми е интересна. Ти може би помниш това време и не искаш отново да събуждаш тези спомени. Аз не го помня. Аз не знам какво е било. Как мога да обърна гръб на нещо, което дори не познавам. Искам да познавам себе си, а това няма как да стане без да познавам времето, в което живея. А всички ние сме малко или много рожба именно на това време, в което България е била комунистическа държава.

Определени хора около мене се псуват и обиждат на "комунист". А аз не мога да разбера защо това трябва да бъде обидно. Не го разбирам, защото не познавам историята свързана с това време. Няма учебник, в който мога да го прочета. Не мога да намеря и съвременни научни трудове посветени на това време - исторически, философски, политологически, социологически или каквито и да е други. Единственото, което мога да направя е да попитам тези, които са живели и помнят комунизма.

Питам хората в този форум, защото всички сте професионалисти в своята и област и сте умни хора. Умният човек почти винаги вижда една стъпка по-напред и две стъпки по-дълбоко от неукия. Затова вярвам, че и вие може да видите малко по-надълбоко в историята.

Ако са ти омръзнали подобни теми, то просто не ги чети. Все пак аз бих се радвал да прочета и твоето мнение, защото обикновено коментарите ти са добре обосновани и интересни.

ами с две думи да ти го обесня комунизма е строй който както монархията няма да се върнат и наложат отново

всеки строй си има добри и лоши страни и затова я има тази еволюция

какво е комунизма? Форма на мислене,която се базира на базата на произведението на Маркс и Енгелс.Парадокса е,че и комунизма и капитализма имат една идеина база като се различават само в едно ролята на държавата.Никои не може да ме убеди че по време на студената война и двата лагера не са употребявали механизми за униощожаване на идеините противници.Същевременно комунизма в краината си утопична форма не е толкова лош но не е възможно всеобщото равенство.Така че да не обиждаме комунистите идеалисти те не са лоши хора а и всеки човек е малко или повече идеалист нали така?:clap:

• Автор

Бате Ици,

Ще ти опонирам - според мене и комунизма, и монархията един ден ще се върнат. Просто такава е историята - нищо ново под слънцето. В Средновековието никой не е вярвал, че демокрацията ще се върне, но ето че това е станало.

Аз прелистих бегло "Капитала" (първи том) и в няколкото изречения, които прочетох открих много истини за капиталистическото общество, в което живеем. Все пак няма да коментирам книга, която не съм чел.

Параграф - на мене ми се струва, че правилата на играта (убивай, за да не бъдеш убит - например) са едни и същи, независимо дали става дума за комунизъм, демокрация, монархия и т.н. Никой не може да ме убеди, че комунистическите куршуми са убивали, а демократичните са галели кожата. Или пък, че СССР са извършили агресия над Афганистан, а събитията в Ирак са мироопазваща операция. На мене ми се струва, че принципите във външната политика са едни и същи, независимо дали става дума за комунизъм или демокрация.

iambbbbob > правилно си се ориентирал да попрочетеш малко Маркс, Енгелс и компания. Нека не забравяме, че определянето на едно действие като добро или лошо зависи от гледната точка. Конфликтите не водят до нищо хубаво!

Аз наскоро прочетрох една книга "манифест на комунистическата партия" където е есенцията от трудовете на Маркс и Енгелс. То от тях ми стана ясно че капитализмът си съществува винаги. Някои казват, че сега няма капитализъм, но това си е огрона грешка според мен. Ако няма планиране на слеското стопанство - една година доматите са 1,60лв, а друга на борсата в с.Огняново ги хвърлят в р.Марица, само да не ги продадат на безценица. И така се получава свръхпроизводство и капиталистически кризи. Спред мен комунизма за който чета е почти идеалната форма, но проблема е че не винаги се прилага както е на книга и за това много от хората го ненавиждат.

Ще ти опонирам - според мене и комунизма, и монархията един ден ще се върнат. Просто такава е историята - нищо ново под слънцето. В Средновековието никой не е вярвал, че демокрацията ще се върне, но ето че това е станало.
Напълно съм съгласен с теб. В древния Рим също е имало промяна от Република към управление на император. Това е постоянна цикличност от много епохи насам. Проблема е че ако сега се появи в България един нов "Тодор Живков" и една нова "КОмунистическа партия" Американците ще кажат че имаме биологично оръжие и ще ни направят на нищо. (поне аз така си мисла, защото се оказа, че Саддам не е имал ядрени оръжия).

Според мен комунизма е нещто вредно. За да не бъда голословен ще се спра на основния постулат в идеологията с който ни промиваха мозъците толкова години.

" ..........всеки ще се труди според възможностите си и ще получава според потребностите си ......."

Това е невъзможно по две причини.

1. Кой ще упределя колко са възможностите на отделния индивид и по какви критерий ?

2.Ако се вземе в предвид че антагонистичните настроения са движели и движат човечеството към прогрес ( стремеж към повече),то задоволяване само с необходимото автоматично обричат същото това човечество на.....регрес !

Като оставиме тази съществена грешка на идеологията им на страна и се върнеме на преживяното през всичките тези години . мога да го характеризирам с интересното сравнение което направи един приятел художник изхождайки от живописта .

".....сянката на червеното е кафявото" - визирайки "кафявата чума "

Първо аз не мисля че истината е в една единствена книга която и да е била тя, и дали щее Библията, Корана или Капитала.

за монархията особено след като видяхме последните събития от седмиците след изборите вероятността да станем монархия вече клони от 1 процент към твърдо 0%

а да върнем онзи комунизъм който е бил по време на Народния съд неми се вярва някога да го има дори и онзи след 1956

а дали различните строеве имат допирни точни ами след като е открита топлата вода всички я ползват ако се гледа историята САЩ искат да копират Римската империя но тя за разлика от САЩ винаги е действала с един аршин навсякъде, както бунта в Галия така и бунта в Египет е смазван по един начин и затова тогава е имало респект от това да си Римски гражданин

ако се гледа за присъствието на американците в Афганистан разлика никаква само добивите на хероин са рекордни сравнение с добивите от преди

ако се гледа то и основните постулати на Християнството - за Рай, незнам някой да се е върнал и да каже наистина имали го няма ли го и дотогава може да се мине графа промиване на мозъка, същото може да се каже и за Будизма имали прераждане

да не подминаваме мюсулманите и те си имат Рай

а и в името на тези масови промивания колко хора са си отишли, ако се сметне май колко диваци и неверници са си отишли заради тези промивания в името на правата вяра невярвам комунизма да излезе начело

Според мен комунизма е нещто вредно. За да не бъда голословен ще се спра на основния постулат в идеологията с който ни промиваха мозъците толкова години.

" ..........всеки ще се труди според възможностите си и ще получава според потребностите си ......."

Това е невъзможно по две причини.

1. Кой ще упределя колко са възможностите на отделния индивид и по какви критерий ?

2.Ако се вземе в предвид че антагонистичните настроения са движели и движат човечеството към прогрес ( стремеж към повече),то задоволяване само с необходимото автоматично обричат същото това човечество на.....регрес !

Като оставиме тази съществена грешка на идеологията им на страна и се върнеме на преживяното през всичките тези години . мога да го характеризирам с интересното сравнение което направи един приятел художник изхождайки от живописта .

".....сянката на червеното е кафявото" - визирайки "кафявата чума "

<{POST_SNAPBACK}>

Нищо лично като за начало.

Първо, не се пише "упределя", а определя.

Второ, следва ли по твоята логика, че един инвалид трябва да работи колкото здравия за да получи същото. И следва ли от това, че не трябва да работи според възможностите си, а да получи толкова, че да води нормален живот. Следва ли, че като не работи колкото нас, то трябва да умира такъв човек от глад.

Същото важи за безработните. Следва ли, че след като не могат да работят като нас, а работят според възможностите си, определяни от други, то те трябва да умират глад. Да не са ставали безработни. Да не ти се случва. Тогава едва ли ще мислиш така.

А част от тази толкова омразна и противна на много от вас комунистическа и социалистическа идеология се прилага в голяма степен в модерния свят. Ако не го виждате къде, ще ви кажа, но не сега.

Нищо лично като за начало.

Първо, не се пише "упределя", а определя.

Второ, следва ли по твоята логика, че един инвалид трябва да работи колкото здравия за да получи същото. И следва ли от това, че не трябва да работи според възможностите си, а да получи толкова, че да води нормален живот. Следва ли, че като не работи колкото нас, то трябва да умира такъв човек от глад.

Същото важи за безработните. Следва ли, че след като не могат да работят като нас, а работят според възможностите си, определяни от други, то те трябва да умират глад. Да не са ставали безработни. Да не ти се случва. Тогава едва ли ще мислиш така.

А част от тази толкова омразна и противна на много от вас комунистическа и социалистическа идеология се прилага в голяма степен в модерния свят. Ако не го виждате къде, ще ви кажа, но не сега.

<{POST_SNAPBACK}>

Ще се постарая да отговоря подред на полувъпросите,полуконстатацийте

1. Приемам забележката за правописа (след като е на първо място следва че е най важна в темата)

2. Анализирах постулат който не визира определени групи. Трябва да бъде заклеймен публично (такива решения се взимат винаги колективно и с пълно единодушие) автора на гореспоменатия постулат за това ,че не е упоменал изрично ролята ня инвалидите.бременните.отистите . махмурлиите и всички други които по една или друга причина не могат да бъдат пълноценни на работното си място.

3. Когато говориш за комунистическа идеология другаде надявам се че става дума за Корея или за Куба защото иначе би било обида за гласоподавателите от други държави.

Ако става дума за социална държава.........! Да. Има такива . Но това не ги прави нито социалистически .нито комунистически !! И слава Богу !!

Редактирано от Sejan (преглед на промените)

Хайде да видим какво ще кажеш за Китай. Май все още се води Китайска Народна Република. И всички му викат комунистически Китай. Само дето утрепва всички развити държави по темп на икономически растеж. Брех тез китайци как така съчетаха пустия му загниващ комунизъм с пазарна икономика. Доколкото си спомням наскоро китайска компания купи компютърния бизнес на IBM. Отделно, че май всяка голяма корпорация се натиска да инвестира в "гадния комунистически" Китай, а не в демократична България.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Nickfox , винаги съм харесвал постингите ти и е било удоволствие да ги чета. Надявам се и за в бъдеще ше се запази дружеския тон и креативната критика.Да харесваш ,симпатизираш или защитаваш дадена идея е хубаво. Човек трябва да вярва в нешо.

В кръга на шегата сега. Като е толкова хубаво в Китай ,защо не отидеш да живееш и работиш там? Като добавиме и цензурата в Интернет, рискуваш само да те разтрелят.Но трябва дя гледаш конфудзянски на това .

Добрият тон от моя страна е гарантиран.

Аз не робувам до дупка на която и да било идея. Примера с Китай имаше за цел да провокира едно размишление на тема "Необходимо ли е тотално да отричаме нещо и след това да откриваме топлата вода". Щото 1991 - 1993 година СДС като реши да ликвидира ТКЗС тата и вкара ликвидационните съвети в тях, една емблематична фигура на българската демокрация в отговор на въпроса " А така няма ли да ликвидирате българското селско стопанство", каза " Ако трябва ще го разрушим и ликвидираме щом като по този начин ликвидираме комунизма". Единственото, което мога да кажа - Много умно, няма що.

А относно цензурата в Интернет в Китай - ами какво да ти кажа. Най-големите и яки сайтове със софтуер, кракове, серийни номера и каквото си поискаш са китайски. А относно политиката. Ами да ти кажа, ние като си имаме свобода на словото, сме цъфнали и вързали. Ако трябва да избирам между свобода на словото и печата и силна и стабилна икономика със ред и дисциплина - честно казано, избирам второто. Ще ти кажа защо. Защото след като имаш силна икономика и ред, след време идва и свободата на словото и демократизирането. Иначе само си плюем и джафкаме, а положението е плачевно.

Та моята логика е - Никога не отхвърляй нещо тотално. Не разрушавай, а гради. Запази доброто, а останалото промени.

Примера със селското стопанство беше добър!! Но.......!! Когато една земя е обща и днес я ора аз,а утре я жънеш ти.........не става. Не става защото всеки милее за своето. Когато земята е твоя знаеш че те храни. Не си на заплата (както бяха текезесарите ) на времето. Никой не е грижа за общото. А сега кой ще работи земата? Всички искат да носят чанти и не искат да си цапат рацете с кал. Koй го възпита това в хората? Bило е гордост на времето да кажеш че си селянин ( храниш хората), а сега се обиждат на такива.Тази заран изчетох няколко простотии преди да банират момата. От къде идва това? Така са я възпитали в къщи ! Няма уважение към нищо. Това не е от демокрацията.Това са посткомунистическите резултати от толкоза години възпитание.Защото със стари курви ,нов бардак не се прави.Трябва да минат години за да свикнат хората че трябва да подстригваш ,а не да съдираш кожата за да спечелиш.

Така мисля аз. Надявам се да съм прав.

И си прав и не си.

Прав си, че всеки милее за своето. И в интерес на истината имаше много, ама много по-добри варианти за реформа в селското стопанство, но трезвите гласове тогава бяха заглушени в името на една грабителска политика, в името на една разрушителна политика. Тази политика сега дава горчиви плодове. Както и тъпото решение за прекъсване на икономическите отношения с Русия. Също тъпо решение.

А колкото до колективизма- той си е жив по света. Ако искаш примери - Израел с техните кибуци, САЩ с аграрните им компании, изградени на кооперативен принцип . Идеята за кооперативите не е български патент, нито комунистически, но не смятам да я развивам тук.

Колкото до манталитета - не са резултат на посткомунистически и комунистически възгледи и възпитание, а най-вече на криво разбрана демокрация, прераснала в свободия.

По време на ТКЗС е имало планиране на прозводството и се е произвеждало всяка година пропорционално равно всяка култура и не е имало производствени кризи например пазара да е пълен с домати, а на другата година да няма. Сега след като земята е собственост дали производството на селското стопанство надвишава това на бившото ТКЗС? По онова време до колкото знам от баща ми са ги викали на студентски бригади защото е имало толкова много селскотопанска продукция, че е имало хора да я приберат. Пред комбинат "Марица" Пазарджик (защото съм от там) са чакали денонощно камиони с продукция. Ако остане и един незасят квадратен метър обработваема площ се носи отговорност.

Ще дам една примерна таблица взета от статистически справочник стр. 19-20

Пшеница (хил. тона)--5425---------2637

царевица (хил. тона)-2265---------1719

мляко (милн. тона)----2509---------1588

вълна (хил. тона)-----30----------------8

първите стойности се отнасят за 1989г, а вторите за 1999г.

Редактирано от xsakex (преглед на промените)

По време на ТКЗС е имало планиране на прозводството и се е произвеждало всяка година пропорционално равно всяка култура и не е имало производствени кризи например пазара да е пълен с домати, а на другата година да няма. Сега след като земята е собственост дали производството на селското стопанство надвишава това на бившото ТКЗС? По онова време до колкото знам от баща ми са ги викали на студентски бригади защото е имало толкова много селскотопанска продукция, че е имало хора да я приберат. Прд комбинат "Марица" Пазарджик (защото съм от там) са чакали денонощно камиони с продукция. Ако остане и един незасят квадратен метър обработваема площ се носи отговорност.

<{POST_SNAPBACK}>

Точно такива неща ставаха. Точно такива. ;) Едната година нямаше чесън ,другата лук laugh.gif А на студентски бригади и аз съм ходил. Но то не бе от заради огромната продукция (която между впрочем се изнасяше) a, защото след като решиха да индустриализират страната , комунистите обезлюдиха селата. Селяните (oстанали без земя) отидоха в градовете за да работят в заводите.Само стари хора бяха останали на полето. Та това е отговора на голямото чудо( бригадирско движение).

Беше голям купон laugh.gif

И си прав и не си.

Прав си, че всеки милее за своето. И в интерес на истината имаше много, ама много по-добри варианти за реформа в селското стопанство, но трезвите гласове тогава бяха заглушени в името на една грабителска политика, в името на една разрушителна политика. Тази политика сега дава горчиви плодове. Както и тъпото решение за прекъсване на икономическите отношения с Русия. Също тъпо решение.

А колкото до колективизма- той си е жив по света. Ако искаш примери - Израел с техните кибуци, САЩ с аграрните им компании, изградени на кооперативен принцип . Идеята за кооперативите не е български патент, нито комунистически, но не смятам да я развивам тук.

Колкото до манталитета - не са резултат на посткомунистически и комунистически възгледи и възпитание, а най-вече на криво разбрана демокрация, прераснала в свободия.

<{POST_SNAPBACK}>

Най доброто решение е наистина кооператива. И той е точно български патент !!!!!!

Преди 1944 е имало много кооперативи и е вървяло добре.

А за възпитанието баба ми твърдеше че детето се възпитава 20 год преди да се роди.

За Русия си прав. Трябва да се подържат добри отношения (но равноправни).Тука вече е вън от моята компетентност ;)

Леле, че то излиза, че сега англичаните са били върли комунисти със селскостопанските бригади на студенти и ученици. Май и французите са такива по тая логика. И когато ставаше дума в поста на човека за липсата на това или онова на пазара за селскостопанска продукция, то не се отнасяше за времето преди 1989 година, а за след това. Тогава си имаше всичко всяка година и продукцията се реализираше. А сега или не се сее нещо или всички се юрват да сеят едно и също и накрая реколтата се хвърля.

Истината е, че дори в развитите държави всичко се планира, а ние и това тотално отхвърлихме, та сега се налага европейците да ни наливат ъкъл по планиране като първолаци.

Като стана дума за откриването на топлата вода и наливането на акъл от еропейците се сетих за няколко факта. В България енергоснабдяването мисля, че е частно, БТК е частно, за водоснабдяването не съм сигурен, защото четох в един вестник, че щяло да се отдаде на концесия. Въъв нито една държава тези стопанства не са частни! Даже продажбата има на трети лица е забранена със закон, но в България сме по-напред в развитието?! След като се разпродава цялата държава какво остава за хората? И тогава защто така наречение комунизъм е толкова лош, след като държавата си е била държава и цените навсякъде са били едни и същи, а не като сега да обикаляш цял град за да спестиш някакъв процент от парите определени за покупка на стока.

Леле, че то излиза, че сега англичаните са били върли комунисти със селскостопанските бригади на студенти и ученици. Май и французите са такива по тая логика. И когато ставаше дума в поста на човека за липсата на това или онова на пазара за селскостопанска продукция, то не се отнасяше за времето преди 1989 година, а за след това. Тогава си имаше всичко всяка година и продукцията се реализираше. А сега или не се сее нещо или всички се юрват да сеят едно и също и накрая реколтата се хвърля.

Истината е, че дори в развитите държави всичко се планира, а ние и това тотално отхвърлихме, та сега се налага европейците да ни наливат ъкъл по планиране като първолаци.

<{POST_SNAPBACK}>

;) Не съм фермер.Не знам. Споделям спомени. От 16 год. не живея в БГ. Специалист съм по история на християнството ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.