Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Windows 98 и Windows ХР на един компютър

Featured Replies

имам голям проблем с уин ХР. Някой може ли да ми каже възможно ли е да инсталирам след ХР уин 98 . Хадрда ми е разделен на 3 дяла, и са форматирани на ФАТ 32. Налага ми се да ползвам 98 когато работя предпечат, щото ХР-то сбозява шрифтовете. Работните ми фаилове се пращат на друг компютър по нета но той трябва да работи само на 98 заради специална програма която приема рекламата! По принцип знам само един вариант формат на дяловете и качвам първо 98 след това ХР само че проблема е че на харда имам повече от 45 ГБ файлове които трябва да кача на дискове...а това са много дискове...Има ли интелигентен начин да излъжеш ХР-то и да качиш 98 но да ги има и двете операционни системи...щото пък ХР -то си го ползвам повече за интернет..

Ако някой може да ми помогне ще съм му вечно благодарна!

Редактирано от stanley56
Неясно заглавие (преглед на промените)

• Отговори 71
  • Прегледи 12,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Привет. Права си че, въпроса е доста деликатен и даже вчера го обсъждах с бате ти Венци (pocketrocket), та не знам какво е направил той.

В общи линии му предложих да направи следното: да си изчисти единия дял, да си пусне бутващ диск на 98-цата и да го сложи там или още по-лесния вариант е да си копираш инсталацията на 98-цата на празния дял и оттам да я стартираш и в процеса на инсталация да зададеш Windows папката да се намира на този празен дял. Ако след това ХР-то ти не разпознае 98-цата по време на стартирането ми пиши и ще ти покажа как да пипнеш boot.ini файла. Успех и ако има нещо, не се притеснявай да питаш.

никъф проблем душко - аз в момента съм с 98, 2000, и лонгхорн на един дял са ми и трите - на ФАТ32 система зарад 98-цата

обаче незнам дали ти се занимава да почваш от нулата инсталациите

ина4е е така:

1. формат на С, правиш си го системен ( аз съм с ДОС 7.0)

2. инсталираш си 98

3. инсталираш си ХР - 4ист интал обаче в друга ПАПКА напр. С:\winxp без да променяш файловата система - отсавяш си я ФАТ32

4. от настройките на ХР му задаваш подходящо (0-60 сек) време да ти показва менюто за избор на ОС

това е ако има нещо неясно -питай

ПП по принцип ХП не дава да се слагат след него по-стари версии на Уин-а - е сигурно има начин но не го знам или не ми се е налагало да го търся

Редактирано от After_Dark (преглед на промените)

никъф проблем душко - аз в момента съм с 98, 2000, и лонгхорн на един дял са ми и трите - на ФАТ32 система зарад 98-цата

обаче незнам дали ти се занимава да почваш от нулата инсталациите

ина4е е така:

1. формат на С, правиш си го системен ( аз съм с ДОС 7.0)

2. инсталираш си 98

3. инсталираш си ХР - 4ист интал обаче в друга ПАПКА напр. С:\winxp без да променяш файловата система - отсавяш си я ФАТ32

4. от настройките на ХР му задаваш подходящо (0-60 сек) време да ти показва менюто за избор на ОС

това е ако има нещо неясно -питай

ПП по принцип ХП не дава да се слагат след него по-стари версии на Уин-а - е сигурно има начин но не го знам или не ми се е налагало да го търся

<{POST_SNAPBACK}>

Момчето още отначало си каза, че иска да инсталира 98 след ХР, така че какъв беше смисъла на поста освен последното изречение!

е добре де - няма смисъл щом казваш

само дето пишеше че ХР-то е само за нет а и не виждам проблем да си го преинсталира без да си загуби информацията - както и да е ... sad.gif

iron maiden много се надявам да знаеш английски защото май намерих нещо по твоя проблем :How can I install Windows 98 after Windows XP?

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Имам едно PC на което има 98. Искам да му сложа XP. До тук добре, влизам в БИОС-а и давам да буутне от CD-то. Тръгва си нормално и стигам до мястото, където XP ме пита дали да инсталирам на C: или на D: Показва ми съответно и свободното място на двата дяла. След като избера да инсталира на C: (избирам clean install) ми изписва, че няма достатъчно място, за да продължи инсталацията. Другата опция е да натисна D , което ще рече да изтрия партишъна. Когато пробвам да направя това и да изтрия партишън C:, за да освободя място за инсталация ми казва, че не може да се трие защото имало Setup файлове. Изобщо не ме пита дали да форматирам! Кажете как да процедирам, че да инсталирам XP на този компютър.

Благодаря.

Имам едно PC на което има 98. Искам да му сложа XP. До тук добре, влизам в БИОС-а и давам да буутне от CD-то. Тръгва си нормално и стигам до мястото, където XP ме пита дали да инсталирам на C: или на D: Показва ми съответно и свободното място на двата дяла. След като избера да инсталира на C: (избирам clean install) ми изписва, че няма достатъчно място, за да продължи инсталацията. Другата опция е да натисна D , което ще рече да изтрия партишъна. Когато пробвам да направя това и да изтрия партишън C:, за да освободя място за инсталация ми казва, че не може да се трие защото имало Setup файлове. Изобщо не ме пита дали да форматирам! Кажете как да процедирам, че да инсталирам XP на този компютър.

Благодаря.

Ако искаш да направиш ъпдейт то слагаш СД-то в компютъра (при включен Уиндоус 98) и трябва да ти излезе от автоматичното стартиране едно прозорче с няколко неща за инсталиране на Уиндоус ХР. Даваш му ъпгрейд и той се инсталира върху 98. Иначе трябва да стартираш под ДОС, да си форматираш устройство С: и тогава да стартираш от СД-то и да направиш нова (чиста) инсталация на ХР.

Ами незнам дали ще се получи ако с boot-ваща дискета си форматираш С:,след това от системния диск с ХР да направиш останалото.

Така ми се вижда най-лесно.Докато си с 98 си правиш системна дискета после под дос форматираш и натам ...знаеш :clap:

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Ами незнам дали ще се получи ако с boot-ваща дискета си форматираш С:,след това от системния диск с ХР да направиш останалото.

Така ми се вижда най-лесно.Докато си с 98 си правиш системна дискета после под дос форматираш и натам ...знаеш :clap:

Той като е с 98 не му трябва системна дискета. Стартира си компютъра под ДОС (при зареждане натиска бутон F8) и направо си форматира С:-то. Стартира от СД-то и прави чиста инсталация на ХР. А иначе може и да направи упгрейд до ХР ако иска без да форматира нищо! :clap:

Ако няма да пазиш данните по диска -> превключваш под DOS стартираш FDISK и триеш всички партишъни.Става веднага и после си готов за XP.Надграждането не ти го препоръчвам - все едно да смениш двигателя на запорожец.

Ако няма да пазиш данните по диска -> превключваш под DOS стартираш FDISK и триеш всички партишъни.Става веднага и после си готов за XP.Надграждането не ти го препоръчвам - все едно да смениш двигателя на запорожец.

Не му препоръчвам FDISK, ако трябва да преоразмерява или трие или създава партишъни, по-добре да го направи с партишън меджик, ще му е по-лесно. Аз също препоръчвам чиста инсталация, като си копира информацията на устройство D: и под ДОС форматира С: След това стартира от СД-то и чиста инсталация. :clap:

От казаното до тук разбирам, че трябва да форматирам под ДОС. Сега остава да ме научита как става това. След като това е най-добрия и лесен вариант, доверявам Ви се и избирам него. Какво следва?

Не ми е нужна никаква информация от C или D!

Като ти зареди от диска, първо изтрий съществуващия дял/C/ след което го създаваш наново и след това форматираш.

ПП: В началото като те попита избери нова инсталация!

Като ти зареди от диска, първо изтрий съществуващия дял/C/ след което го създаваш наново и след това форматираш.

ПП: В началото като те попита избери нова инсталация!

В първия си пост съм написал защо не ми дава да изтрия дял C!

От казаното до тук разбирам, че трябва да форматирам под ДОС. Сега остава да ме научита как става това. След като това е най-добрия и лесен вариант, доверявам Ви се и избирам него. Какво следва?

Не ми е нужна никаква информация от C или D!

Ами пускаш компютъра, държиш натиснат клавиша F8 когато ще тръгва да зарежда уиндоуса и даваш Start MS-DOS Only или нещо такова беше. Пишеш format c: и натискаш ентър. То там ще те пита дали искаш да го форматираш и такива работи. Натискаш там каквото трябва (ентер или йес) и то започва да форматира. Когато приключи ще те пита за име на диска може просто да натиснеш ентър.

След това стартираш от СД-то и пускаш инсталацията на ХР на устройство С:.

Само че преди да форматираш си запиши Серийния номер на Уиндоус-а (ХР)! Успех, ако има нещо питай!

Можеш да и от диска на Windows да ги направиш тия неща там си има всичко за да махнеш някой дял и да го създадеш наново. Кеф ти със Fat32 кеф ти със NTFS.

=======================================

bulgarian.gif

bgbox.png

fck-grg-bsh.jpg

illuminati.png

slackware2_userbar.gif

Тези действия направи преди самата инсталация когато ти разпознае 2-та дяла, маркираш /C/ и после натискаш D(delete) и би трябвало да стане!

Редактирано от androns (преглед на промените)

Ами пускаш компютъра, държиш натиснат клавиша F8 когато ще тръгва да зарежда уиндоуса и даваш Start MS-DOS Only или нещо такова беше. Пишеш format c: и натискаш ентър. То там ще те пита дали искаш да го форматираш и такива работи. Натискаш там каквото трябва (ентер или йес) и то започва да форматира. Когато приключи ще те пита за име на диска може просто да натиснеш ентър.

След това стартираш от СД-то и пускаш инсталацията на ХР на устройство С:.

Само че преди да форматираш си запиши Серийния номер на Уиндоус-а (ХР)! Успех, ако има нещо питай!

сложи опцията /q за по бърз формат ако ще го правиш под DOS. format C:/q или с другата черта беше не съм сигурен \

Можеш да и от диска на Windows да ги направиш тия неща там си има всичко за да махнеш някой дял и да го създадеш наново. Кеф ти със Fat32 кеф ти със NTFS.

bulgarian.gif

bgbox.png

fck-grg-bsh.jpg

illuminati.png

slackware2_userbar.gif

Тези действия направи преди самата инсталация когато ти разпознае 2-та дяла, маркираш /C/ и после натискаш D(delete) и би трябвало да стане!

Абе човекът е написал, че не му дава да изтрие С: Това е защото инсталатора намира друга ОС и я засича като инсталационни файлове за нея и съответно не дава да се изтрие дялът.

Ами най-лесно е да форматираш и да направиш инсталацията. Може и с "format c: /q" както казва Mower

Ми няма какво да се занимава да слага цд-то на виндоус и от там да си форматира Ц

bulgarian.gif

bgbox.png

fck-grg-bsh.jpg

illuminati.png

slackware2_userbar.gif

Ми няма какво да се занимава да слага цд-то на виндоус и от там да си форматира Ц

bulgarian.gif

bgbox.png

fck-grg-bsh.jpg

illuminati.png

slackware2_userbar.gif

Малееееееее вие май въобще не четете какво пиша.

Написал съм първо форматира дяла/дяловете и тогава стартира от СД-то и инсталира ХР-то дано поне ostavime чете както трябва постовете :offtopic_s:

Не му препоръчвам FDISK, ако трябва да преоразмерява или трие или създава партишъни, по-добре да го направи с партишън меджик, ще му е по-лесно. Аз също препоръчвам чиста инсталация, като си копира информацията на устройство D: и под ДОС форматира С: След това стартира от СД-то и чиста инсталация. ;)

Там е работата че вероятно няма партишън маджик и освен това само трабва да изтрие дяла на C: и евентуално D: ,ако иска.Освен това ще да е много по-бързо и не по-сложно от FORMAT.Но както се казва много баби - хилаво бебе ,така че дерзайте :offtopic_s: .

Добре да за какво му е това цялото обяснение като всичко може да го направи от цд - то на виндоус без да се занимава със ДОС. Слага го формати си го от там и го инсталва

bulgarian.gif

bgbox.png

fck-grg-bsh.jpg

illuminati.png

slackware2_userbar.gif

Добре да за какво му е това цялото обяснение като всичко може да го направи от цд - то на виндоус без да се занимава със ДОС. Слага го формати си го от там и го инсталва

bulgarian.gif

bgbox.png

fck-grg-bsh.jpg

illuminati.png

slackware2_userbar.gif

Ми защото човекът в първия си пост е написал, че не става от там - не му дава, затова! Чети друтия път преди да пишеш!!!

Успех ostavime и както казва Melmak ® - много баби хилаво бебе. Ако имаш проблеми пиши тук или на ЛС!

Човека просто каза че не му дава да го инсталира а не да го форматира. Тава са 2 различни неща.

bulgarian.gif

bgbox.png

fck-grg-bsh.jpg

illuminati.png

slackware2_userbar.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.