Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Windows 98 и Windows ХР на един компютър

Featured Replies

Не, написал съм точно това. Не ми дава да форматирам нито да тиря дялове!

Mower, не става от CD-то на WINDOWS, както вече казах.

tigertron, благодаря за съветите. След 30 мин. го почвам и ще ви държа в течение.

Значи форматирам и инсталирам. Ще видим тая работа :offtopic_s:

• Отговори 71
  • Прегледи 12,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Не, написал съм точно това. Не ми дава да форматирам нито да тиря дялове!

Mower, не става от CD-то на WINDOWS, както вече казах.

tigertron, благодаря за съветите. След 30 мин. го почвам и ще ви държа в течение.

Значи форматирам и инсталирам. Ще видим тая работа :)

Да така трябва да стане, ако проблемът е инсталираната ОС! Ако след форматиране и започване на инсталацията пак ти даде грешка, че не може да форматира или изтрие С: (съветвам те да го форматираш в NTFS), то има проблем във ФАТ таблицата и тогава използвай fdisk, за да го оправиш. Напиши "fdisk /mbr" за да изчистиш главния буут сектор и след това стартирай fdisk и изтрий всички партишъни и после създай един (или два) дяла. Така ще се презапише ФАТ таблицата и ще се коригира проблема! Но според мен с форматирането ще стане!

Имам едно PC на което има 98. Искам да му сложа XP. До тук добре, влизам в БИОС-а и давам да буутне от CD-то. Тръгва си нормално и стигам до мястото, където XP ме пита дали да инсталирам на C: или на D: Показва ми съответно и свободното място на двата дяла. След като избера да инсталира на C: (избирам clean install) ми изписва, че няма достатъчно място, за да продължи инсталацията. Другата опция е да натисна D , което ще рече да изтрия партишъна. Когато пробвам да направя това и да изтрия партишън C:, за да освободя място за инсталация ми казва, че не може да се трие защото имало Setup файлове. Изобщо не ме пита дали да форматирам! Кажете как да процедирам, че да инсталирам XP на този компютър.

Благодаря.

Сега ,като препрочетох ,май ще трябва да затрие и двата дяла.Фактически ostavime ,трябва да имаш ПОНЕ 3 Гб капацитет на C ,за да пожелае да се инсталира там.Ако нямаш единствения начин да освободиш е от съседния партишън - тоест D: Формат едва ли ще помогне. Най-лесно може да стане като ги изтриеш и двата.С FDISK е лесно - само пишеш командата и нататък ще се ориентираш.Само да обърна особено внимание - първо изтрий дяла на които НЕ е Уиндоус 98 ,защото ако изтриеш системния може да те накара да рестартираш и тогава няма начин да заредиш отново FDISK за да изтриеш и другия.

Къде и как точно се пише тази команда FDISK?

Точно от там от където и FORMAT - досовска дискета ,сносен инсталационен диск на 98 или 98 в дос режим.Задейства се точно така fdisk.Оттам насетне то ще те опъти какво се прави -> що годе интерактивно са го направили.

Не си доуточнил дали имаш флопи,колко са ти големи партициите на диска и колко рам имаш,за да ти препоръчаме нещо по-лесно ,ако това не те устройва.Partition magic и Acronis също могат да правят самостартиращи се CD-та ,мисля (и да не могат все ще се измисли нещо).

Ето тук има едно живо ,малко ,графично и свободно CD ,което може да ти свърши работа.

http://gparted.sourceforge.net/

gparted_7_big.jpg

Успех.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Почвам го. Ще пиша след като го скапа или оправя. :)

Редакция: Така, казвате че трябва да се форматират и двата дяла. Как да форматирам D?

format c: , format d: .Първо единия ,полсе другия.Наведнъж неможе.Почни от там където НЕ ти е Уиндоуса (D: ?).Тигъртрон предлага да ги форматираш (format) аз кзвам да ги изтриеш (fdisk).

Разликата е че едното (format) работи в партициите ,докато другото работи със самите партиции.Да ги изтриеш е по-бързо и освен това fdisk работи интерактивно - без параметри (като c: /q и прочие).После ще можеш да си направиш партиция с нужната големина за инсталл на Уиндоус от самия диск.

Който и вариант да избереш после няма да имаш шанс да изпробваш другия :) .Освен ако не докопаш отнякъде системен диск/дискета.

Здравейте пак. След малко закъснение, искам да кажа, че успях да инсталирам XP на този компютър. Всичко е норамлно (за сега). Дори работи.

Oбаче като отида в Device Mamager, всичко е наред с изключение на 2 неща. Имам 2 жълти въпросителни в секцията Other Devices, a именно: PCI Simple Communications Controller и другото е Video Controller (VGA Compatible).

Имам 1-2 диска с драйвери, но изглежда са си за 98 и когато пробвам да инсталирам нищо не намира. Някой знае ли евентуално как да премахна тези 2 жълти въпросителни?

Aми изтегли си драйвери за дъното и за видео картата ти, които са за WinXP и проблемите ти ще се решат.

Че трябват драйвъри ,трябват.Не знам дали биха се показали в еверест обаче.Мисля че тя се ориентира когато вече са инсталирани драйвърите.

ostavime, съветът ми е да разбереш какви модели са видеокартата и PCI Simple Communications Controller и да с изтеглиш подходящи драйвъри.По-принцип при лаптопите се публикува специална страница за модела с всички драйвъри и обновения за тях в сайта на производителя.Много е вероятно оттам да си решиш всички недоразумения.Ако това не помогне - можеш да определиш моделът "на око" или пусни старите драйвъри - на тях би трябвало да ги пише ,дори и да не се инсталират.

• 1 месец по-късно...

Здравейте. Имам нужда от помощ за инсталацията на тези две операционни системи на едно PC. Ще гледам да обясня максимално ясно ситуацията и какво искам, тъй като специално в областта на операционните системи съм пълен инвалид sad.gif Та за какво иде реч:

Имам 2 партишъна на харда - C:\ и D:\ Исках преди време да инстална Уин ХР на C:\ и Уин 98 на D:\, ама се забози инсталацията и само ХР-то се инстална. Партициите ми бяха и двете ФАТ32. В процеса на работа смених C:\ на НТФС, а D:\ остана FAT32. Тъй като компа страшно се задръсти, искам да направя един ТОТАЛЕН формат и нова инсталация на ОС, но ми се иска този път да успея да нагодя и двата Уина. Идеята ми е, че искам на C:\ да кача ХР-то (това е и по-големият партишън), а на D:\ да кача Уин 98.(98-цата е SE естествено, а за ХР съм си фен на Professional). (D:\ ми е сравнително по-малко място за резерва и за неща, които не тръгват под ХР). Молбата ми е може ли да ми обясните като на олигофрен и неандерталец sad.gif всички стъпки по пътя на тея манипулации, а именно - откъде какво да дръпна и какво да го правя, какви системни или буут дискети или там каквото е да направя и как, как после да форматирам и двата партишъна и в какъв ред, как след това да инстална 98-цата на D:\ (по възможност без дебилната 98-ца да си качва файлове И на C:\, които да се мешат с тези на ХР), а оттам - XP-то на C:\.

Имам предвид стъпки, команди при формат и деинсталация и прочие. Имайте предвид, че дори по ваше указание ще дърпам и "пека" дисковете с Уиновете, щото такива нямам.

Ако беше само инсталация на ХР на чист хард, няма проблеми, тя е на практика едва ли не автоматизирана и е лесно. Нещата обаче много сериозно се закучват, когато опре до 98 и до съвместно "съжителство" на двете системи. Моля ви помогнете :)

10х :speak: Скоро ще опитам какво ще натворя, само да си кача важните нещица на CD-та. Само едно не разбрах от статиите обаче. Пише, че за да не стават shits и уин98 да качва файлове и в Ц при ХП-то, трябва ПЪРВО да инстална МС-ДОС, ПОСЛЕ уин98 и НАЙ-НАКРАЯ ХП, така ли? И ако е така, как да кача ДОС-а? Отделно ли да го кача или той си идва в комплект с буут дискетата за уин98?

П.С. И само не ми казвай, че ще трябва да оперирам с ДОС при инсталацията на уин98, щото... уйде работата тогава :speak:

Само още малко доуточнения. Като форматирам двата партишъна, мога да ги форматна от диска на УинХР-то и после да си сложа тва на 98 да почна инсталацията, нали? И второ, как да направя буут дискета за 98-цата и как точно да оперирам с нея после при инсталацията?

буквален превод...първо ОС форматирани на FAT а после ОС-NTFS на два отделни дяла на харда.ОК

ето ти boot pd 98 http://www.bootdisk.com/.от BIOS задаваш да бутва от дискета и си на a:, след което пишеш fdisk и т.н.Това нали го знаеш

Само още малко доуточнения. Като форматирам двата партишъна, мога да ги форматна от диска на УинХР-то и после да си сложа тва на 98 да почна инсталацията, нали? И второ, как да направя буут дискета за 98-цата и как точно да оперирам с нея после при инсталацията?

Не съм си слагал 98 и XP, така че нямам опит в това, но мисля, че НЯМА НИЩО сложно. Просто си спазваш последователността и няма от какво да се притесняваш. Ето какъв е моя съвет, как да процедираш (не че не може и по друг начин):

- щом казваш, че нямаш проблеми с инсталация на ХП, бутваш от диска на ХП. После от него без никакъв проблем си форматираш и двата дяла, само че С: - то на което ще ти бъде ХП може и във FAT и в NTFS, както решиш, а d:- то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО във FAT32.

- След като ги форматираш си правиш напълно редовна инсталация на ХП-то на първия дял С:

- След това виж къде ти е инсталацията на 98 и реши откъде ще я инсталираш, дали от харда или от СД-то. За мене е по-лесно от харда. Та ако е от харда копирай инсталацията на 98, където и да е, НО В ДЯЛА d:

- Буут дискетата се прави, като си вкарваш дискета под ХП, даваш на формат (пак от ХП) и там слагаш отметката на не помня точно да цитирам "make MS-DOS startup disk" или нещо такова, няма как да объркаш. Вече имаш буут дискета за 98

- Ресваш компа и даваш в биоса да буутне от вече направената дискета

- като бутнеш вече си в ДОС-промпта, оттам вече с командите под дос влизаш в у-во d: и стартираш setup.exe там, където си го сложил

- Продължаваш си нормално инсталацията, като разбира се му даваш пътя на инсталацията да ти е d:\windows, а не на С: както то си е по подразбиране.

- И там инсталацията не е нещо кой знае какво трудно, ще се оправиш със сигурност

- Увери се, че имаш серийния код под ръка :ph34r:biggrin.gif

Максимално подробно го описах, но ако все още не си разбрал нещо, питай!

Успех! :down:

Freeman, ето там е малката тънкост - явно е от ИЗКЛЮЧИТЕЛНА важност да инсталираш ПЪРВО 98, а после ХР. Щото когато пробвах преди време обратното, стана мешавица. А ако правилно си спомням, един от фаловете, който най-много ме притесни тогава беше, че двата партишъна ми бяха чисти (форматирани), и двата бяха фат32, но когато инсталирах уин98 на D: , бозата си качи и некви файлове на C: Не съм сигурен дали трябва да ги качва там, при условие, четам ще качвам друга ОС...

Freeman, ето там е малката тънкост - явно е от ИЗКЛЮЧИТЕЛНА важност да инсталираш ПЪРВО 98, а после ХР. Щото когато пробвах преди време обратното, стана мешавица. А ако правилно си спомням, един от фаловете, който най-много ме притесни тогава беше, че двата партишъна ми бяха чисти (форматирани), и двата бяха фат32, но когато инсталирах уин98 на D: , бозата си качи и некви файлове на C: Не съм сигурен дали трябва да ги качва там, при условие, четам ще качвам друга ОС...

Ами не съм ги качвал и не знам. Не би трябвало да си качва работи на С - то, ама щом казваш значи трябва първо 98, после ХП. Така пробвай. Инсталацията на 98 си я правиш най-лесно както написах горе.

А 98 за какво по-точно ти е нужна? Ако е за продължителна работа, добре, но ако е само заради една-две програмки, които ползваш веднъж в месеца може би по-добре да пробваш с виртуална машина, така няма да имаш никакви проблеми и такива неприятности. Те двете с-ми май не се понасят много на едно място. :ph34r:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.