Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Монитор за 400-450 лв.

Featured Replies

Има два монитора на които съм се спрял в тази ценова гама може ли да ми кажете нещо и за тях. По скоро за HannsG

1. http://copylink-bg.com/product_info.php?cP...products_id=986

2. http://copylink-bg.com/product_info.php?cP...roducts_id=4559

Мда, iiyama-та е хубава. Ако никой няма да спори за TN матрицата ... добро предложение!

Мда, iiyama-та е хубава, но е модел от 2006 г. Не бих заложил на него. То затова е и толкова евтин. cool.gif

• Автор

Все още не съм си закупил нов монитор, но има време.

Та, това като предложение добро ли е ? А и самата марка добре ли се представя? Или просто реклами...

Абе, хора! Къде видяхте това SONY? Аз се спуках да търся монитор на SONY и няма и няма и накрая си взех SAMSUNG (не че съжалявам де...напротив! Но към SONY си се бях ориентирал като цяло).

Те май SONY спряха да произвеждат монитори. Все още могат да се открият някъде по магазините... Аз съм с едно SONY,но не ме кефи модела sad.gif но ще карам с него - все пак ми е подарък. Модела е SONY SDM-E96D

Това, че напоследък ги няма по магазините, не означава, че Sony са спряли производството на монитори.

Локуми, субективизми и големи дози самовнушения, че не сме се минали при покупка на даден монитор. Природата е устроила човек да възприема по-голяма част от информацията чрез очите. Това ги прави ценни и влошаването им не може да се възстанови, което ще рече, че скъп монитор може да се купи, но нови очи-не.

В тази и подобни теми лъха пристрастие към марка производител без да личи нужна техническа култура.

Ако оприличим мониторите по дрехи, ще изпъкнат три групи. Първа-от битака, втора-ширпотреба/конфекция и трета група-изтънчени/за паралии-например: "Долче и Габана" (примерът е заради утрешния празник).

Технически нещата изпревариха нашите очаквания и никой преди 5 години не би мислил, че днес един LCD монитор ще чини 200 бакса, 15' изчезнаха като червения пипер по времето на Тато, а 17' са на път да бъдат мумифицирани. Такъв развой доведе до неща - CRT тубите с нажежажем катод да бъдат низвергнати и с неоснователно пренебрежение игнорирани. Някак си се налага бюджета на покупателя да бъде определящ при избор на монитор, а не неговите изисквания. В добавка е условието да бъде LCD. Да погледнем какво предлага пазара в такъв случай:

Битакът предлага LCD монитори с матрица TN+film (Twisted Nematic + Film) и те гравитират 200~250 бакса.

Конфекцията предлага LCD монитори с матрица MVA / PVA (Multi Domain Vertical Alignment / Patterned Vertical Alignment) и те гравитират 350~450 бакса в зависимост от диагонал и престиж на марката.

Долче и Габана ни изненадват с цени от 600 ~1200 бакса в лицето на NEC и личния ми фаворит EIZO. Това са монитори с матрица S-IPS (In-Plane Switching)

LCD монитори предложиха нещо ново. Различен формат. Те са: 4:3, 5:4, 16:9 и 16:10, докато при CRT само Sony пусна на пазара 16:10 монитори, които бяха 22', тежки и наподобяваха акваирум за барче. Човешкото око е устроено да възприема обектите широкоформатно. Щом е така, възниква въпросът-защо една и съща марка LCD монитор 16:9 е по-евтин от 4:3 събрата си. Отговорът е в заработените пиксели образуващи даден екран. При 4:3 резолюцията се формира от 1280х1024 пиксела, докато при широкоформатния брат е 1280х800. Умножението на пикселите показва, че близкия до квадрат екран показва повече видима площ от широкоформатния си конкурент. Тази особеност ще определи бъдещия избор на монитор. 16:9 монитор ще печели при широкоформатните филми и нови игри, а класическият екран при текстообработка, кодиране, едновремено ползване на програми.

В едно LCD мониторите отcтъпат. То е битовете реално възпроизведими цветове и те са 16bit, което на практика премълчава качеството нa цветопредаване. Този параметър е жизнен за тези, които смятат да ползват монитора за професионална работа - редакция на цифрови избражения. При CRT мониторите са 32bit, което ще им даде глътка въздух, да се ползват от киностудии и студия за графика.

Голяма суматоха има около времето за реакция. Това е чисто субективен фактор и той е маркетингов трик. Определя се само с апаратура, но по-важното е, че този показател е индивидуален за фирмата производител (тя си го определя по свои алгоритми) и все още не е сертифициран. Неподготвеният потребител за това понятие може просто да погледа монитора на "живо" и да търси артефакти при динамични картини.

Съществен пропуск на мониторите с TN+film е вярното цветопредаване. Черният цвят е по-скоро сив. Производителите леко залъгват клиента, посочвайки контрасти 3000:1, дори 5000:1. Звучи страшно и убедително, но на практика това е паспортна контрастност на матрицата, която е постигната на стенда на производителя при екстремални условия и за потребителя ще бъде не повече от рекламен надпис. Острата конкуренция въведе понятие "динамически контраст". Що за чудо е това? Притежаващ дадената технология монитор оценява изобразената в даден момент картина и в зависмост от преобладаването на светли или тъмни тонове, съответно променя яркостта, нужна за осветяване на матрицата. Нивото на черния цвят се измерва при минимална осветеност, а нивото на белия - при максимална, което не е съвсем честно, понеже е недостижимо в реалността за всеки отделен момент от време. Подобен трик се ползва с успех в мониторите на LG с монтиран чип f-нещо си, с убеждение, че се постига по-вярна картина. Напомням, че при различни значения на яркост на монитора, контрастът ще бъде различен и това ще доведе до дискомфорт при работа с текст да речем, а напълно достатъчен за преглед на филм.

Съставна част на матрицата е пиксел, който възпроизвежда един от трите основни цвят. Един негов параметър се подминава с лека ръка. Това е размера на пиксела. Масово битуват екрани с размер 0,297, докато върховите модели са с 0,251. Прави впечатление, че се посочва третия знак след десетичната запетая. При разлика от няколко десети едно непретенциозно око няма да усети разлика , но когато набере първия си текст ще види какви "накълвани букви" предлага едрия пиксел и всякави програми-притурки само замазват, но не решават проблема. Възможностите на подобни програми за мащабиране са далеч от нуждите на човешкото око. Намирам за некомпетентност купуване на монитор с пиксел по-голям от 0,264 . Диапазонът с диаметър на пиксела е от : 0.251, 0.255, 0.258, 0.264, 0.269, 0.270, 0.282, 0.287, 0.297, 0.303. Отличие на 17% разлика в диаметъра рязко вдига цената на екрана. Ако направим подобен компромис ще видим едно разсипано и зърнисто изображение, което допълнително ще натоварва окото, рискувайки да го похабим.

Специфично за LCD мониторите е ъгъла на видимост и това е техен (д)ефект. При CRT това не се наблюдава, даже да застанем в една плоскост с екрана. В случая с LCD монитор изменяйки своето положението спрямо него, изображението се променя, а в една плоскост с поглед отгоре или отстрани се вижда спад на контраста и изкривяване на цветопредаването. Изглежда подозрително в такъв случай, защо в нескъпи модели производителят указва ъгли до 170º, което си е казус или недобросъвестна реклама. По метода на дедукция на знаменият агент Авакум Бондов, човек се улавя, че тук отново е лансиран маркетингов трик. Рабира се Уотсън, тези ъгли са вярни при условие за падане на контраста до значение 10:1 в центъра на панела, а някой (премълчано) до 5:1, което е фейк от позиция за възможна работа пред монитора при такива значения. Отново излиза, че трябва да се доверим на собствения си компромис и да се въртим като жироскоп пред монитора, за да разберем дали ще ни удоволетвори.

За марките. Има две големи обединения, който се борят за лъвския пай. Заводите на LG-Philips в Тайван и подобен на Samsung-Sony. Когато визирате една фирма, вие неволно посочвате втората и тези обединеня са в името на конкуренцията. Развитие по въпроса ще спре с налагане на технологията FED на Sony. Tя не само, че ще плесне ръкавицата на предизвикателството, но ще погребе LCD и CRT като технологии, защото образно казано е техен съвместнен еволюционен етап на развитие плюс нанотехнологиите. Въпросът е доколко тази технология ще се запази като hi-level и ще поевтинее, при все, че тепърва ще се пристъпва към производство.

Поздрави далечни. Profruit

.....

Развитие по въпроса ще спре с налагане на технологията FED на Sony. Tя не само, че ще плесне ръкавицата на предизвикателството, но ще погребе LCD и CRT като технологии, защото образно казано е техен съвместнен еволюционен етап на развитие плюс нанотехнологиите. Въпросът е доколко тази технология ще се запази като hi-level и ще поевтинее, при все, че тепърва ще се пристъпва към производство.

Поздрави далечни. Profruit

A може SED да я изпревари, все пак се разработва доста по-отдавна от FED ;) , с останалото съм напълно съгласен с теб!

Локуми, субективизми и големи дози самовнушения........................................

.................................................................

Много добре описано :) Полезна информация!!!! Аз чакам OLED мониторите,но цената им ще иска майка си и баща си :clap:

Редактирано от 0u7cLaSS (преглед на промените)

• Автор

Този който kokomil ми препоръча има ли го във вариянт 20 инча? :)

И последно питане, коя марка ще е по-добре като качество/като цяло- Асус или Филипс? Понеже се двоумя коя да е...

Редактирано от Totalll (преглед на промените)

Този който kokomil ми препоръча има ли го във вариянт 20 инча? ;)

И последно питане, коя марка ще е по-добре като качество/като цяло- Асус или Филипс? Понеже се двоумя коя да е...

Това ли имаш предвид - цък ?

Тегли чоп... :)

Аз преди 2 месеца и половина си взех 20.1" САМСУНГ и съм мн доволен, ъгъла на виждане наистина си е 180-180%, дразнеща му е яркостта когато е пуснат на автоматично регулиране (води се 3000:1 и ми осветява цялата стая biggrin.gif, затова съм го цъкнал на режим за гледане на филми). DVI и аналогов изход, дават ти и кърпичка да си го бършеш... приятно мониторче, на цена като тази на Филипса (пак същите инчове). Доста се двуомих (цели 15минути) и взех самсунга.

Сега ти си на ред ;)

Самсуняк SyncMaster 206BW. Вярно, с TN матрица е и образът леко се разваля като се гледа от големи ъгли, но иначе е страшно ярък и контрастен (и бърз - 2ms GtG), цветовете са убийствени. Също като на Ангелов има и цифров изход (остана и да няма де), въпросната кърпичка и разни други глезотийки. Като цяло е върха.

И според мен е по-добре да е поне 20", ако ще е Wide, първо защото по-малък ще изглежда прекалено малък, и второ - принципно на 19" и надолу резолюцията е 1440х900, а на 20" (обикновено) е 1680х1050.

Успех.

• Автор

Днес поръчах този. В началото исках 20" понеже не стигаше бюджета. Утре може би ще го взема.

Благодаря за помощта. ;)

Честито за монитора, дано никога да нямаш проблеми с него.И да напишеш какви са ти първите впечатления.

Ех дизайна му как наподобява Самсунга, за който говорех :)

Както и да е, честито за монитора, надявам се да споделиш впечатленията си от него тук в тази тема.

• Автор

Монитора (естествено) е страхотен. С добри настройки на контраст и яркост, всичко е перфе. Качеството на картината е доста добро, няма нищо общо с това което съм виждал при един 19" модел на Hanns G от който се наплаших от LCD мониторите. При игрите и филмите наистина widescreen-a е огромно предимство и удоволствие.

С текстове и работа с програми, които изискват "втренчване" засега не срещам проблем. Малко ми е странно на този widescreen понеже все още не съм му свикнал, но има доста повече пространство в което да се побирам с многото приложения които отварям, защото на стария монитор леко не ми стигаше "площ". Дизайна е трепач. Семпъл.

Гаранцията му е 5 години... надявам се да си го ползвам без проблеми за очите, както и за самия мен.

Благодаря ви за помощта. Вие ме ориентирахте какво да закупя. :)

Здраве !

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.