Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какви са симптомите на заразата с бяс?

Featured Replies

Не знам дали тук е мястото да попитам,но все пак?

Вчера ме ухапа куче по крака.Няма рана,понеже извадих късмет и си дръпнах крака на време,но ме удра със зъбите (все едно с нокти).Отидох до спешното да ми бият ,,тетанус'' инджекция и добре.Казаха ми да наблюдавам раната,дали ще се зачерви или че има оток.Но няма,но не съм сигурен дали не съм заразен.Утре ще ида до лекаря да се консултирам с него.Знам,че признаците за бяс са халюционации,болки в раната,сърбеж.Аз нямам нито болки,нито сърбеж.Но за халюционациите не съм сигурен.Днес съм малко превъзбуден и не съм сигурен дали е нещо такова(като се има предвид,че днес бях на мн. тежък изпит),понеже съм студент.Е какво мислите по-въпроса вие?Заразен ли съм с бяс или не?И колко струва една противобясна ваксина?

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Отиваш в най-близката болница (ако си в София-това е Инфекциозна болница) където има противобесен кабинет и те преглеждат.

Да не мислиш че ваксините се продават като морковите на пазара ?

Споко, момче. И да искаш, не можеш толкова бързо да се разболееш от бяс - скритият период на болестта, нарича се инкубационен, е от минимум 7 дни, а максимум 1 година и чак тогава започват трите периода на клиничната картина - продромален период - с продроми, тоест леки първоначални признаци като изтръпване или оток и зачервяване на местото на ухапването, мравучкания там - парестезии, повишена температура, неврастеноподбни оплаквания като главоболие, безсъние, обща физическа астения, емоционална лабилност и други, пък после идва ред и на стадия на възбуда и стадия на специфичните за бяс парализи - няма да ги описвам, за да не се стреснеш още повече.

Ти не си болен от бяс. Само си много изплашен. Не се тревожи. Наистина трябва да отидеш в първия кабинет по Инфекциозни болести, там се провежда имунизация против бяс, но само ако е необходимо това, има си инструкции и показания за поставяне на противобясна ваксина, то не е шега работа това, минава се на специални курсове обучение и специалистите ги знаят. Ако кучето е домашно, ще се наблюдава от ветеринарен лекар и той ще даде мнение, като дотогава не е нужно нищо да се предприема, освен да следиш местото на ухапване и да си измерваш температурата сутрин и вечер. Но ако кучето е бездомно, то се третира като все едно е било бясно, понеже не може да се проследи и тогава се налага, дори на теб нищичко да ти няма и да не си заразен с никакъв вирус на беса, да ти се направи един курс ваксина против бяс, което включва 6 игли мускулно в рамото. Споко, не е страшно, изобщо не са болезнени. Не се купуват ваксини, безплатни са. Иначе са много скъпи, но се осигуряват съвсем без стотинка от противобесния кабинет. Те се требват специално от НИЗПЗ - Националния Институт по Заразни и Паразитни Болести в София направо от Института производител "Пастьор" в Париж - вносни са - френски и много пречистени и качествени - без странични ефекти. В Бг в момента се работи само с тях - Verorab.

От теб се иска единствено да си вземеш направление от личния лекар за инфекционист и да отидеш в най-близкия кабинет по Инфекциозни болести. Това е.

на мен ми се случи почти същото по комунистическо време в студентски град и ме боцкаха няколко пъти по стомаха (там дето има сланинка по дебеличко), кофти беше, ама нали не побеснях вече толкова години.

• Автор
Споко, момче. И да искаш, не можеш толкова бързо да се разболееш от бяс - скритият период на болестта, нарича се инкубационен, е от минимум 7 дни, а максимум 1 година и чак тогава започват трите периода на клиничната картина - продромален период - с продроми, тоест леки първоначални признаци като изтръпване или оток и зачервяване на местото на ухапването, мравучкания там - парестезии, повишена температура, неврастеноподбни оплаквания като главоболие, безсъние, обща физическа астения, емоционална лабилност и други, пък после идва ред и на стадия на възбуда и стадия на специфичните за бяс парализи - няма да ги описвам, за да не се стреснеш още повече.

Ти не си болен от бяс. Само си много изплашен. Не се тревожи. Наистина трябва да отидеш в първия кабинет по Инфекциозни болести, там се провежда имунизация против бяс, но само ако е необходимо това, има си инструкции и показания за поставяне на противобясна ваксина, то не е шега работа това, минава се на специални курсове обучение и специалистите ги знаят. Ако кучето е домашно, ще се наблюдава от ветеринарен лекар и той ще даде мнение, като дотогава не е нужно нищо да се предприема, освен да следиш местото на ухапване и да си измерваш температурата сутрин и вечер. Но ако кучето е бездомно, то се третира като все едно е било бясно, понеже не може да се проследи и тогава се налага, дори на теб нищичко да ти няма и да не си заразен с никакъв вирус на беса, да ти се направи един курс ваксина против бяс, което включва 6 игли мускулно в рамото. Споко, не е страшно, изобщо не са болезнени. Не се купуват ваксини, безплатни са. Иначе са много скъпи, но се осигуряват съвсем без стотинка от противобесния кабинет. Те се требват специално от НИЗПЗ - Националния Институт по Заразни и Паразитни Болести в София направо от Института производител "Пастьор" в Париж - вносни са - френски и много пречистени и качествени - без странични ефекти. В Бг в момента се работи само с тях - Verorab.

От теб се иска единствено да си вземеш направление от личния лекар за инфекционист и да отидеш в най-близкия кабинет по Инфекциозни болести. Това е.

Благодаря ти за изчерпателния отговор!Много ми помогна,още един път-благодаря!!!

Редактирано от saxson (преглед на промените)

Онова "боцкане по стомаха, там където има тлъстинки" е било с руската ваксина - тя е от старото поколение яйчни ваксини, правят се 12 игли подкожно в корема около пъпа кръгово в посока на часовниковата стрелка, но сега тя не се прилага - има модерни и готини ваксини - френската "Verorab" и немската "Rabipur" се използват у нас, мускулно в делтоидеуса на рамото, повече с френската се работи, а тя е страхотна - нито един случай със странични ефекти не е наблюдаван, докато преди имаше доста зачервявания на местата на апликациите от тази старата руска ваксина.

• Автор
Онова "боцкане по стомаха, там където има тлъстинки" е било с руската ваксина - тя е от старото поколение яйчни ваксини, правят се 12 игли подкожно в корема около пъпа кръгово в посока на часовниковата стрелка, но сега тя не се прилага - има модерни и готини ваксини - френската "Verorab" и немската "Rabipur" се използват у нас, мускулно в делтоидеуса на рамото, повече с френската се работи, а тя е страхотна - нито един случай със странични ефекти не е наблюдаван, докато преди имаше доста зачервявания на местата на апликациите от тази старата руска ваксина.

Благодаря ти много!Веч

Благодаря ти много!Вече знам какво да правя и с коя ваксина.Още 1-път,благодаря!!!

точно така беше, и ми беше станал стомаха около пъпа твърд като гьон

• 11 години по-късно...
на 25.01.2008 г. в 22:19, Maat написа:

Здравейте, преди три седмици ми биха първата ваксина, два часа по-късно бях с 37.3 температура. После две седмици само през деня около 37 градуса, вечер спада. Една седмица около 36.8, сега от снощи (три седмици по-късно пак имам 37) животното е добре, затова и инфекционистта прекъсна ваксината. Страх ме е да не би ваксината да ме разболява. Какво бихте направили на мое място?

преди 20 минути, Мирослав Христов написа:

Здравейте, преди три седмици ми биха първата ваксина, два часа по-късно бях с 37.3 температура. После две седмици само през деня около 37 градуса, вечер спада. Една седмица около 36.8, сега от снощи (три седмици по-късно пак имам 37) животното е добре, затова и инфекционистта прекъсна ваксината. Страх ме е да не би ваксината да ме разболява. Какво бихте направили на мое място?

Ако животното побеснее (неравна походка, лиги от устата, страх от вода, неоправдана агресия), отрежете му главата и я занесете за анализ. 

Ако вие сте побеснел, отрежете си главата и я отнесете за аналис. 

Може ли толкова да изтъпя човечеството? 

преди 5 часа, Мирослав Христов написа:

Не, не ви "разболява ваксината", и на Ваше място не би направил нищо повече от това, което правите нормално през деня.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.