Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ядрено Магнитен Резонанс - има ли вредно въздействие

Featured Replies

Здравейте! ;)

Лекарите ми препоръчват да си направя изследване с Ядрено Магнитен Резонан.

Това което съм чел е че се използва мощно магнитно поле и изследването продължава около час.

Някой знае ли дали това изследване вреди по някакъв начин на организма в момента или след време.

Здравейте! ;)

Лекарите ми препоръчват да си направя изследване с Ядрено Магнитен Резонан.

Това което съм чел е че се използва мощно магнитно поле и изследването продължава около час.

Някой знае ли дали това изследване вреди по някакъв начин на организма в момента или след време.

на мен не ми навреди. преди да минеш прегледа попълваш един формуляр. по -специялно може би се отразява на хора с байпас и подобни операции.а за времетраенето незнам.при мен беше за 15 мин.

Редактирано от foty (преглед на промените)

Имам приятел,който близо час каза че е бил в голямата тръба-така й вика

Жив и здрав е,и след 6 години вече и нищо му няма

;)

Магнитно-резонансното изследване няма вредно въздействие, тъй като принципът му на работа не е свъран с облъчване на организма, както е при рентгена - с гама-лъчи. При ЯМР тялото се поставя в магнитно поле, което "завърта" протоните в организма в една посока. След спиране на полето, протоните се връщат в изходна позиция, при което генерират енергия (фотон/квант), която се улавя от апаратурата. Най-общо това е принципа на действие. На никого досега това не е навредило, освен на тези, които имат нещо метално в организма си ( операция на сърцето, метални планки, изкуствени стави, заседнал шрапнел ohmy.gif ). Не могат да се подложат на такова и хора с клаустрофобия. Със сигурност, ако си от тази група, лекарите ще те питат, и няма да те пуснат в "тръбата"

Отивай да се изследваш без притеснение.

Не е задължително изследването да е час, понякога трае доста по-кратко.

Редактирано от Karko (преглед на промените)

Когато е необходимо за точна диагностика-ядрено магнитния резонанс е за предпочитане.

Когато е необходимо за точна диагностика-ядрено магнитния резонанс е за предпочитане.

Не винаги е за предпочитане, да не говорим че за някои структури хич го няма.

Когато давам мнение или съм го изпитала лично или мои близки,така ,че съм за новостите в медицината.

Ако отиваш с направление не се плаща. cool.gif

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

Аз съм правил пет ЯМР,не е страшно,не вреди,но е много точен за диагностиката.С него ми откриха МС,а преди това ме мотаха с какви ли не диагнози.

Аз можеше да мина и без него,според изследванито нищо ми нямаше. После ходих на едн преглед с ток(не помня как се казва) който показа каво не е на ред . Даже ме е яд ,че минах на ЯМР . И никой не ми обясни в каво се състои прегеледа , а паниката е голямо нещо , и да почне да те сърби носа и да не можеш да си го почешаш...До тогава не бях изпадала в клаустрофобия.

А като попитах лекаря защо не обясняват в какво се състои прегеледа , той ми отговори, че тогава никой няма да иска да се подлага на него.Трябвало да си пина един диазепам и всичко щяло да е на ред.

Гледам по филмите показват едни подобни, но не е тръба , а само като обръч , ако е същата апаратура, да вземат с такава да преглеждат, защото тоя кюнец е отврат.

Аз можеше да мина и без него,според изследванито нищо ми нямаше. После ходих на едн преглед с ток(не помня как се казва) който показа каво не е на ред . Даже ме е яд ,че минах на ЯМР . И никой не ми обясни в каво се състои прегеледа , а паниката е голямо нещо , и да почне да те сърби носа и да не можеш да си го почешаш...До тогава не бях изпадала в клаустрофобия.

А като попитах лекаря защо не обясняват в какво се състои прегеледа , той ми отговори, че тогава никой няма да иска да се подлага на него.Трябвало да си пина един диазепам и всичко щяло да е на ред.

Гледам по филмите показват едни подобни, но не е тръба , а само като обръч , ако е същата апаратура, да вземат с такава да преглеждат, защото тоя кюнец е отврат.

Абе ти да не си искал да ти има нещо? Не винаги има смисъл от такова изследване, при наличието на по евтини, че понякога и по информативни.Обръча е CT-скенер, или компютърна аксиална томография. Онези които не обичат термините му викат скенер :)

Когато давам мнение или съм го изпитала лично или мои близки,така ,че съм за новостите в медицината.

Не е задължително да изпробваш нещо върху себе си или близките, за да си наясно за какво става дума. А ЯМР не е изследване, което вижда всичко и поставя всяка диагноза. Най-ценен е при изследване на нервната система.

Редактирано от Karko (преглед на промените)

Май нещо не стана ясно,като давам мнение,гледам да съм наясно с нещата.Пределно известно ми е за каква диагностика служи.

• 1 месец по-късно...

Смирена, не си съвсем наясно с нещата. ЯМР не се предпочита при редица заболявания и травми- остри хеморагии в централната нервна система , фрактури на кости, костни метастази и др. В тези случаи е информативно КТ-изследването / т.нар. "скенер"/ .

ЯМР за сега е най-добрата апаратура за дигностика. Не е необходимо да правиш скенер и след това ЯМР.

Ето инфо за ЯМР.

ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) – това е съвременния стандарт за диагностика на мозъчни тумори. При ядрено-магнитен резонанс не се използват рентгенови лъчи. Създава се мощно магнитно поле и чрез него се извлича информация за изследваните тъкани. Мощното магнитно поле е причината това изследване да е забранено при болни с пейс-мейкъри и феромагнитни (метални) протези, импланти или чужди тела. Забраната не се отнася за изработените от специални сплави (напр. титаний) протези. ЯМР притежава по-висока разделителна способност и по-голяма информативна стойност от КТ. Ядрено-магнитния резонанс позволява извършването на редица допълнителни неинвазивни изследвания като ЯМР-ангиография, ЯМР-спектроскопия, функционален ЯМР, които са с различна диагностична стойност и се прилагат в зависимост от изследваната патология. Ядрено-магнитен резонанс има различна продължителност, но обикновено тя е между 30 и 60 минути. Поради относително дългото изследване и затвореното пространство в което трябва да е пациента, клаустрофобията може да представлява проблем. При малки деца се налага седация (приспиване), за да се осигури неподвижност по време на изследването.

Пролетина, знам какво пиша, работя като неврохирург вече близо 9 /девет/ години и съм съвсем наясно, за какво е подходящ и за какво не ЯМР. Имайте малко вяра на лекарите, please !

• 5 месеца по-късно...
Пролетина, знам какво пиша, работя като неврохирург вече близо 9 /девет/ години и съм съвсем наясно, за какво е подходящ и за какво не ЯМР. Имайте малко вяра на лекарите, please !

Така е! Аз имам към 6 скенера, 6 ЯМР и 3 ангиографии, а нищо ми няма, въпреки, че имам сплави в главата (титаниеви). Въпреки, че мои приятели , които са лекари не са много доволни от тоя факт, аз не съм получила нещо проблемно. А това вече е 5 години подред.

Специалисти срещу дилетанти ;)

Тази тема е типичен пример колко е "полезно" да се консултираш по специфични теми с който ти падне. И да се доверяваш на всезнайни анонимковци в интернет форуми.

Специалисти срещу дилетанти ;)

Тази тема е типичен пример колко е "полезно" да се консултираш по специфични теми с който ти падне. И да се доверяваш на всезнайни анонимковци в интернет форуми.

Е-ако не в интернет-то ще си приказват с комшии, по кафенетата и т.н.

Тук поне можем да ги държим под око, и да се намесваме, когато почнат да ръсят прекалени глупости, не мислиш ли ? cool.gif

• 2 седмици по-късно...
Е-ако не в интернет-то ще си приказват с комшии, по кафенетата и т.н.

Тук поне можем да ги държим под око, и да се намесваме, когато почнат да ръсят прекалени глупости, не мислиш ли ? cool.gif

Искам да чуя и твоето мнение ,Док!За теб поне съм сигурен че си истински лекар.За диагностика на рак ,кое е по добре ЯМР или скенер?

Абе ти да не си искал да ти има нещо? Не винаги има смисъл от такова изследване, при наличието на по евтини, че понякога и по информативни.Обръча е CT-скенер, или компютърна аксиална томография. Онези които не обичат термините му викат скенер :white flag:

Не е задължително да изпробваш нещо върху себе си или близките, за да си наясно за какво става дума. А ЯМР не е изследване, което вижда всичко и поставя всяка диагноза. Най-ценен е при изследване на нервната система.

И на мозъка. Чрез него може да бъде установено дали след травми има засегнати центрове в мозъка, като със съвременна апаратура е възможно да се установи проблем дори в ядрото на мозъка. Прилага се също така при диагностициране на епилепсии на деца с мозъчно увреждане в следствие на протекла с усложнения бременност (например: при деца със синдрома на Уест и.т.н).

• 9 месеца по-късно...

Здавейте,

Искам да благодаря на екипа в Ст.Загора Здраве 2000-военна болница, че са изключително любезни правила съм си 3 резонанса при тях. :) Препорачвам ги тел. 042 62 40 41

Редактирано от LINA_MIHAILOVA (преглед на промените)

ЯМР няма вредно въздействие. Аз трябваше да мина и доста проучих въпроса, защото нямаше да стъпя в болницата ако имаше вредно действие. В крайна сметка се оказа, че най-лошото което е прави е доста силен шум... Но е напълно безопасно, аз минах и нищо не ми станало :)

Каот минаваш не се усеща нищо, ако доктора е добричък, може да ти пусне даже музичка, щото 30мин при такъв висок шум, може да ти захлопа дъската, съвсем сериозно.

Редактирано от Crimsader (преглед на промените)

Ядрено Магнитен Резонанс - няма вредно въздействие имам приятелка, която беше бременна когато си прави резонанс . Аз също съм си правила. Противопоказанията са да нямаш метални инплантанти. :blink:

• 5 месеца по-късно...

Леко уточнение- не непременно метални, а МАГНИТНО АКТИВНИ, има разлика.

• 7 години по-късно...

За диагностика е добре като уред. 

По задължение  на здравна каса не приемам за нрмално да се тормози пациента и да се източва касата.

Пример: Аз съм с МС и всяка година трябва да минавам през ЯМР.  Понякога се разписвам, че отказвам изследването и пропускам. Заключението  от 17 години е МС цереброспиналната форма или нещо подобно. Винаги отказвам контрастно вещество и така. Ако прочета или чуя,че чрез него ще се установи нещо с което да се излекувам ще отида на изследването.

• 3 години по-късно...
на 3.02.2008 г. в 16:28, babalki написа:

Аз съм правил пет ЯМР,не е страшно,не вреди,но е много точен за диагностиката.С него ми откриха МС,а преди това ме мотаха с какви ли не диагнози.

А сега след 12 години как си с МС? 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.