Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разпознаване на 4 GB RAM памет от Windows XP

Featured Replies

След като уин ХР не разпознава повече от 3 ГБ Рам означава ли това, че не може да използва ефективно 4 ГБ Рам

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

След като уин ХР не разпознава повече от 3 ГБ Рам означава ли това, че не може да използва ефективно 4 ГБ Рам

ефективно не можеш, практически е възможно. Но погледни настройките на БИОС-а, защото трябва да са 3.5 ГБ

В добавка към kokomil - XP също има 64 битова версия ... Казвам го защото от поста ти съдя, че си разбрал грешно и мислиш, че XP не разпознава всичката памет (а това се отнася само за 32 битовата версия). И .. от 4 дори и 3,2-3,5 да се разпознават - колкото повече, толкова повече ... така че всичко е ефективно.

• Автор

знам, че 64 битовата версия ги разпознава, но ми беше любопитно, дали игрите и приложенията използват целия рам въпреки , че уина не го разпознава. Все пак има тестови програми които разпознават , че рама е 4ГБ

След като 32битовият Windows не адресира цялата налична RAM (подчертавам РАМ памет, защото Windows адресира правилно 4 ГБ), няма как някоя програма да се възползва от тази неадресирана част!

Иначе в тези 4ГБ се включват освен RAM паметта и паметта на видеокартата и на всички останали устройства ползващи по някакъв начин собствена памет... Ето защо за RAM, адресацията е около 75%!

Редактирано от pit (преглед на промените)

• Автор

В този случай , след като ХР не разпознава цялата рам може ли да се използва 4х1 (2X2)Gb в dual chanel

В този случай , след като ХР не разпознава цялата рам може ли да се използва 4х1 (2X2)Gb в dual chanel

това няма значение за операционната система, ако искаш (и можеш) ползвай 1024 чипа по 4 МБ

мисля че няма да има проблем,щото аз съм с 4х1гб с 32 битов Уиндоус ХП,работи ми в дуал чанел,но имам достъпни само 3.25гб.!пробвах със 64 битов уин,но не ме изкефи и си сложих пак 32 битов! :rolleyes:

Някои BIOS-и няма да разпознят повече от 3.25GB и оттам и Windows, дори и 64 битов да е, няма да има достъп до тях. Реално XP 32 може да работи с 4GB, но на отделно приложение не може да предоставя повече от 2GB.

• Автор
Някои BIOS-и няма да разпознят повече от 3.25GB и оттам и Windows, дори и 64 битов да е, няма да има достъп до тях. Реално XP 32 може да работи с 4GB, но на отделно приложение не може да предоставя повече от 2GB.

в такъв случай се обезсмисля 4ГБ рам, т.е ползата е малка

Обезсмисля се и инсталацията на 64 битов хр, тъй като тази версия уж е 64, ама не напълно. В по-добрият случай преминаваш направо на виста 64 (особено когато излезе сп1), която е мислена изначало като 64 битова ос.

Де да имаше и драйвери за 64 битовата Виста, да премине на нея човек. Иначе за едни 700 РАМ само е безмислено.

Тествах я преди дни и работи по бавно с 4ГБ РАМ отколкото 32 битовата с 3008 МБ. Поне толко изкарва при мен от 4ГБ.

От четеното из нета има опция да се разреши ползването на паметта над 4 ГБ само дето така и не разбрах как.

Само с въвеждането BCDEtit /set PAE Forcenable нестава.

Дъното разпознава само 3008 МБ от 4, колкото и Вистата.

Има обаче (поне моето ASUS Commando) опция за memory overlap с която биос разпознава 4ГБ но Вистата тогава вижда само 2ГБ.

Би трябвало да има възможност дори и да не я ползва на 100%, поради 32-бит ограничени, поне да я показва колко е сложена.

Обезсмисля се и инсталацията на 64 битов хр, тъй като тази версия уж е 64, ама не напълно. В по-добрият случай преминаваш направо на виста 64 (особено когато излезе сп1), която е мислена изначало като 64 битова ос.

Още по-безсмислено. Колкото повече рам добавяш, толкова повече рам Виста ще запази за себе си. Така че да пускаш 64-бит виста за още 512 мб не си заслужава. Още повече, че съм сигурен, че няма да исползваш 64-бит приложения и ще имаш страхотни проблеми с драйверите.

hafte, разреши си DEP от БИОС и от Уиндоус и ще тръгне PAE-то

Значи вчера си смених рам-а от 4x1gb ,-2x2gb. Направих си експеримента и оставих 2x2+2x1 , в биоса се вижда всичката , под ос-само 3.0гб.

Когато са 2x2gb ,или 4x1gb , са в двуканален режим , и се вижда 3.5гб под xp.

memreqognmzv9.jpg

Ако ти го пише PAE(Physical Address Extension) , както по горе на картинката , и ти работи в двуканален режим паметта , няма какво друго да разрешаваш.

Успех

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

RVP я кажи от къде да го разреша DEP от БИОС. Там имам само опция за PAE но тогава се виждат само 2Гб от РАМ.

С Виста 32-бит съм.

Но според мен дори и да е разрешено DEP и PAE 32 бит Виста пак няма да ги види 4ГБ, освен ако няма някакъв трик да и се разреши ползването над 4ГБ, но ..... Майкрософт и форумите нищо не казват по въпроса.

• Автор

Някой може ли да направи тест с 4 и с 3 ГБ, за да се види има ли разлика в производителността на системата.

• 6 месеца по-късно...

Здравейте

Моят проблем е сходен и затова пиша тук. Аз съм със xp 64, и наскоро сложих 4 ГБ рам, обаче уина вижда само 2.87. Преди това бях с убунту 64 и имаше същия проблем. Някой ако има идея пишете плс.

пс. Биоса ги вижда и 4-те

Редактирано от rossy (преглед на промените)

Здравейте

Моят проблем е сходен и затова пиша тук. Аз съм със xp 64, и наскоро сложих 4 ГБ рам, обаче уина вижда само 2.87. Преди това бях с убунту 64 и имаше същия проблем. Някой ако има идея пишете плс.

пс. Биоса ги вижда и 4-те

64 битово XP? Не може да не ти ги е разпознало... Я постни снимка да видим дали наистина е 64 битово...(малко ме съмнява)

64 битово XP? Не може да не ти ги е разпознало... Я постни снимка да видим дали наистина е 64 битово...(малко ме съмнява)

post-185441-1222516111_thumb.png

a в съпорт страницата на производителя колко показва ще носи дъното (чипсета)

А я кажете дали е вярно това, което съм чел, че е по-добре да са две платки от по 2 GB (2х 2 GB) отколкото 4х1 GB, защото при втория вариант се натоварвал повече контролера на паметта (и падала общата системна производителност) и ако да, за кои платформи важи - Intel или AMD (с тяхния вграден контролер за паметта) или пък за всички... :(

Питам, защото е доста по-удобно да хакна още два модула на празните слотове отколкото да продавам тези и да ги заменям с нови. biggrin.gif

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Горе-долу е така, особено при AMD където контролера е вграден в процесори и му е доста трудно да работи с 4 модула памет. При Intel уж няма такъв проблем, но все пак при някои дъна се появяват известни проблеми, макар и доста радко. Другото което е, повече модули памет - по-лош овърклок. Та, ако си с Интел и имаш хубави памети вземи още чифт такива, но при AMD не мога да те посъветвам същото, въпреки че на теория не би трябвало да има никаква пречка.

Горе-долу е така, особено при AMD където контролера е вграден в процесори и му е доста трудно да работи с 4 модула памет. При Intel уж няма такъв проблем, но все пак при някои дъна се появяват известни проблеми, макар и доста радко. Другото което е, повече модули памет - по-лош овърклок. Та, ако си с Интел и имаш хубави памети вземи още чифт такива, но при AMD не мога да те посъветвам същото, въпреки че на теория не би трябвало да има никаква пречка.

+ допълнителна консумация от захранването и , естествено, повече отделяна топлина. (все пак са още две плочки, които греят в кутията) cool.gif

• 1 година по-късно...

Темата е стара, но сега ми дойде до главата :angry: та...

В крайна сметка за Lenovo G550, който е с 4GB памет, кое е най-доброто решение като цяло.

Доколкото прочетох преди да пиша тук, 64 битовите системи имат проблеми с някои драйвери->не са добро решение :yanim:

32 битово ХР разпознава и използва 3,5ГБ->е задоволително :)

Реално лаптопът няма да се използва за приложения, които да изстикват рамта, но все пак принципно, кое решение сте предпочели вие ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.