Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс за геймърите.

Featured Replies

Някой подкарвал ли е World of Warcraft (Blizzard realms) под Linux и ако я е подкарал нека сподели под коя дистрибуция и по какъв начин щото умирам от желание да си я играя а в същото време да съм с малко по-добра OS

• Отговори 80
  • Прегледи 34,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не съм играл WoW, но много хора я играят под Linux. Дистрибуцията няма значание стига да можеш да се оправяш с нея. Тук може да видиш, че статусът и е Gold, така че не би трябвало да има съществени проблеми (все пак не очаквай да върви като под Windows). Има много ръководства как да се инсталира - тук има едно такова.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте!

Моя съвет е да видите това Тук! Аз не играя игри, така че не съм изпробвал нито една от тези дистрибуции, но се надявам, че работят перфектно /след, като прочетох резюмето на всяка от тях/.

Успех, геймъри! Публикувано изображение

.... Най-после: в над 12 000 отметки на браузера успях да открия този безценен Сайт

Редактирано от maicky (преглед на промените)

Как да играем Trackmania Nations Forever под Linux?

Искам да предложа на заинтересуваните 2 начина за "подкарването" и (предполагам, че има и още - Steam, Sedega?). За да върви играта е необходимо да се инсталира DirectX под Wine (поне при wine < v1.0, за по-новите може и да не е необходимо?). Знам, че по-принцип това трябва да се избягва, но ...

Ето тук има едно mini HOWTO:

* ­Download the installer

* Install DirectX9 using this guide. Ако се следва това по-ново HOWTO, евентуално може да се мине без DirectX (не съм го пробвал).

* Inst­all the game

* Replace the OpenAL32.dll in the game folder ­with http://schmatzler.de/openal32.dll­ .

По-нов начин (за предпочитане е) за оправяне на звука (от тук):

Download http://www.dllbank.com/zip/w/wrap_oal.dll.zip and put the wrap_oal.dll in the game folder. You don't need to change the OpenAl32.dll file.

* ­Play.

Трябва да се спази и следното:

* In the config menu you need to set "PC1" or "PC0", all above will hide windows and make the game unplayable. Also you will have to set texture quality below "High", otherwise a map is loaded but does not start or will randomly hang up at the beginning.

Т.е. в config менюто - Configure->Advanced->tab Display: Shader Quality - PC1 (или PC0), а Texture Quality - Medium (или Low). С една дума качеството няма да е като оригиналното, но по време на състезания в някой сървър едва ли ще гледате качеството на графиката :clap:.

Ако OpenAL32.dll е заместен с openal32.dll­, в tab Audio: Quality трябва да е Low (при използване на wrap_oal.dll може да бъде и по-високо).

Вторият (по-лесен) начин е с PlayOnLinux (v.3.0.7). След инсталирането му от подходящ пакет от тук, се стартира и се избира Install от лентата с бутони. В категория Games се маркира "Track Mania Nations For Ever" и се натиска Applay. Автоматично ще се свали DirectX.

Ще се отвори сайта, от където да свалим Setup-а на играта. Избира се "TRACKMANIA NATIONS FOREVER - FULL GAME, FREE AND FOR ALL" и от един от линковете се сваля "tmnationsforever_setup-exe.exe" (356KB, стартира download-a на самата игра) или "tmnationsforever_setup.exe" (504МБ, което е самата игра). В диалоговия прозорец, в които ни пита "Where is the installation of ...", се избира сваленият файл. Ще се появи и диалогов прозорец за инсталирането на Gecko HTML Engine и трябва го да приемем. Ако сме свалили "tmnationsforever_setup-exe.exe", ще започне свалянето на самата игра. Ако сме свалили "tmnationsforever_setup.exe", ще започне направо инсталацията.

Инсталира се по обичайния начин - next, next... . При успешен край, играта ще се намира в списъка My Application на PlayOnLinux (може да се стартира и от иконата на Desktop-а, ако сте указали да се прави такава). Настройките на играта ще са зададени така, че да няма проблеми при стартирането и. (Edit: Oказа се, че при мен се е получило така заради предишната инсталация и запазването на настройките от нея. При инсталиране на чисто ще трябва да се оправят настройките в config менюто както е при първият вариант.) Единствено звукът няма да работи (Edit: Това остава в сила и води до голямо накъсване в играта) . Проблемът се оправя със заместването на OpenAL32.dll или добавянето на wrap_oal.dll (виж по-горе) в директорията на играта - "~/.PlayOnLinux/wineprefix/TMNations/drive_c/Program Files/TmNationsForever/". При използване на wrap_oal.dll може се промени качеството от Low на по-високо.

Ако имате играта, инсталирана под Windows, може само да се инсталира DirectX под Wine (виж първия вариант), да се оправи проблема със звука и да се играе под Linux.

Само едно предупреждение - тази игра може да "изяде" много от свободното ви време :clap:.

ПП. наложиха се леки поправки за инсталирането чрез PlayOnLinux.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Въпреки, че опитах немалко от нещата, описани в линковете, дадени по-рано в тази статия, игрите продължават да ми лагват.

За сега съм концентрирал усилията си относно StarCraft, понеже може да се каже, че ми е любима. Пробвах няколко неща от сайтовете, дадени в темата и не виждам светлина в тунела.

Машината ми е Pentium3 1,13 GHz, 256MB RAM, Intel 830 Onboard VC 32MB Shared VRAM, 40GB Seagate Baracuda.

Работя с PCLinuxOS. StarCraft-а, който ползвам е версия 1.15.2, инсталиран още от времето ми под WinXP.

Нека споделя как съм настроил wine:

Добавил съм StarCraft.exe като отделно приложение, в библиотеките не съм добавял нищо (не знам какво), за графика съм махнал отметките за разрешаване на DirectX приложенията да заключват мишката (всичко е на български Публикувано изображение ) и за управление на прозорците от мениджъра на прозорци. Не съм разрешил поддръжка на Vertex Shader и Pixel Shader (едва ли видеото ми ги поддържа), за звук съм махнал отметките на OSS, Jack и NAS Driver-ите, хардуерното ускорение е сложено на Emulation. Няма отметка на софтуерната емулация. Добавил съм като устройство mount-натото виртуално CD (Broodwar.iso -> /mnt/bw) като CDROM.

Откакто се разрових из настройките, StarCraft-а ми се сърди, ако не му сложа емулация на виртуален работен плот, тоест ако не е сложено на 640х480 и така ми отваря прозорец, но така или иначе - разликата в представянето не е голяма. Сега, когато добавих SC като отделно приложение емулирането на виртуален работен плот ми е неактивно.

Може ли да дадете някакви напътствия и насоки?

Първото място, което трябва да се посети е Wine Application Database, и да се потърси информация за играта, която те интересува - в твоя случай за StarCraft: Brood War.

Описани са резултати от тестове с различни версии на WINE, както и какво работи или не работи в играта. Изброени са и известните бъгове.

Има няколко mini HOWTO - за Multiplayer, игра без CD, съвети за настройки в Registry Keys за справяне със slowness (твоят проблем с лагването).

Там е написано следното:

Use your Wine Configuration utility to set Emulate Virtual Desktop to on, resolution 640 x 480.

Значи трябва да е включен "емулация на виртуален работен плот" и разолюция 640х480, което ти си махнал.

Не играя Brood War и не мога да помогна с нещо повече.

От опита ми досега с WINE мога само да ти кажа, че за всяка отделна игра или програма настройките са различни и трябва да намериш подходящите. Може да потърсиш в интернет и ръководство за инсталиране на играта - например това, това или някое друго.

Не знам дали проблемите ти не се дължат в крайна сметка на по-слабия хардуер? Винаги трябва да имаме едно на ум - при игра под Linux с помощта на WINE, игрите вървят по-бавно отколкото под Windows (направил съм няколко теста с различни версии на 3DMark под Windows и Linux и мога да постна резултатите като имам повече време).

• 3 седмици по-късно...

Ето и резултатите от 3DMark под Linux и Windows.

Поводът да ги направя беше, че попаднах на тази страница и реших да сравня как вървят NVIDIA Demos под Linux и Windows. Под WINE демонстрациите (Clear Sailing, Dusk, Nalu) бяха по-зле, както и очаквах.

За да видя колко са по-бавни, реших да направя малко тестове, пък и щях да видя как се представя новият (тогава) WINE 1.1.0 .

Това е информацията за машинката ми и версиите на Windows, Linux и драйверите за видеото под всяка ОС:

CPU: Intel® Pentium® 4 CPU 3.00GHz

Memory: Total Physical Memory 1.00 GB - 2 x 512MB DDR 400

Motherboard: Manufacturer Gigabyte Technology - Model 8IPE1000-G/L

AGP - Revision 3.0 Rate 4x, 8x (8x enabled)

Video Card: NVIDIA GeForce 6600, Video Memory - 256 MB

Operating System: Micrsoft Windows XP 32-bit (Version 5.1.2600), SP3

DirectX: Version 9.0c, Long Version 4.09.00.0904

Video drivers: 169.21 (Asus)

3D Settings: Anisotropic filtering - 4x, Antialiasing - 2x

Operating System: Ubuntu Linux

Кernel 2.6.24-19-generic

Video drivers: 173.14.09 (NVIDIA)

3D Settings: Anisotropic filtering - 4x, Antialiasing - 2x

Инсталирах следните версии на 3DMark (+ patch за някои от тях):

3DMark2000 Version 1.1 - Bulid 340 (DirectX 7.0)

3DMark2001 SE - Bulid 330 (DirectX 8.1)

3DMark03 - Build 3.6.0 (DirectX 9.0c)

3DMark05 v1.3.0

Отказах се от 3DMark06, защото насичаше страшно дори под Windows (както се вижда щайгата ми е на доста години). Освен това, за да се може да се стартира, WINE трябва да се patch-не и компилира от source, което е малко над възможностите и търпението ми.

За WINE направих настройки на RegistryKeys (от тук)

HKEY_CURRENT_USER->Software->Wine->Direct3D:

Multisampling = disabled

DirectDrawRenderer = opengl

RenderTargetLockMode = auto

OffscreenRenderingMode = fbo (необходимо е за Demo-то в 3DMark05)

Това са настройките на Wine 1.1.0:

Windows Version: Windows 98 (необходимо е за 3DMark03-05)

Emulate a virtual desktop: yes (800x600)

Освен самия Benchmark, пробвах как върви и Demo-то във всяка версия на 3DMark.

След сравняване на първите резултати от 3DMark2000 под Windows и Linux, разликата се оказа значителна (в полза на резултатите под Windows). Виновникът за това се оказа Compiz. Затова направих тестове при включен и изключен Compiz ( 3D ефекти ).

Ето и самите резултати (стойностите са усреднени от няколко опита):

3DMark2000 Version 1.1 - Bulid 340 (DirectX 7.0)

Widows:

Default Benchmark: 9449

Demo: OK

Linux (Ubuntu):

Default Benchmark (без Compiz): 8120

Default Benchmark (с Compiz): 5743

3DMark2001 SE - Bulid 330 (DirectX 8.1)

Widows:

Default Benchmark: 9485

Linux (Ubuntu):

Default Benchmark (без Compiz): 7026

Default Benchmark (с Compiz): 5178

Demo: НЕ (грешка - проблем със звука)

3DMark03 - Build 3.6.0 (DirectX 9.0c)

Widows:

Default Benchmark: 3435

Linux (Ubuntu):

Default Benchmark (без Compiz): 3235

Default Benchmark (с Compiz): 2297

3DMark05 v1.3.0

Widows:

Default Benchmark: - (не всички тестове)

Demo: Да, но с насичане

Linux (Ubuntu):

Default Benchmark: НЕ (няма тестове, кaртата ми не поддържала Pixel Shader 2.0)

Demo: Не цялото и с голямо насичане

За мен остава един извод - при пускане на 3D игра или друго натоварващо приложение, ако искаме най-добра производителност, Compiz трябва да е изключен. Това е ясно и без тестове, но сега цифрите го доказват.

Не съм компетентен да направя друг коментар на резултатите. Ако някой може, нека го направи.

• 2 седмици по-късно...

Предлагам такава тема за хората, които ползват линукс и имат време да си трошат клавиатурата, защото има доста постове в секцията и някои остават с впечатление, че Linux не е за геймъри, което съвсем не е така. Аз лично играех игри преди много време, сега имам други занимания, но ако някой/някоя има проблеми с игри под Lin да пишат тук.

Еми много искам да играя една игра под Linux, но май няма начин.Никой не иска и не може да ми каже как да си я направя.Играта се казва Lineage2 Interlude.Искам да я подкарам на Linux Xandros,но едва ли някога ще стане защото май е прекалено сложно и никой не може да ми помогне.Който успее ще съм му мноог благодарен.

Предлагам такава тема за хората, които ползват линукс и имат време да си трошат клавиатурата, защото има доста постове в секцията и някои остават с впечатление, че Linux не е за геймъри, което съвсем не е така. Аз лично играех игри преди много време, сега имам други занимания, но ако някой/някоя има проблеми с игри под Lin да пишат тук.

Еми много искам да играя една игра под Linux, но май няма начин.Никой не иска и не може да ми каже как да си я направя.Играта се казва Lineage2 Interlude.Искам да я подкарам на Linux Xandros,но едва ли някога ще стане защото май е прекалено сложно и никой не може да ми помогне.Който успее ще съм му мноог благодарен.

• Автор

Не играя игри, но за да подкараш каквото и приложение за Джамове под Линукс ти трябва програмата Wine. След като я инсталираш, гледаш в базата данни на Wine, за да те улесня - това http://appdb.winehq.org/objectManager.php?...on&iId=9115 ти трябва. Пише, че може да се играе добре.

Какви са стъпките пише под HOWTO на същата страница.

Успех :wors:

Играта може да се подкара под Linux, но ще трябва да се напънеш и да прочетеш някои неща.

Доколкото знам Xandros идва в комплект с CrossOver Office, затова първо опитай да я инсталираш и подкараш чрез него. (aз я подкарвам под Ubuntu 8.04 с помощта на WINE, по-точно на Wine-Doors)

За да тръгне играта ти трябват:

а) инсталирани драйвери за видеокартата ти с поддръжка на 3D;

б) инсталиран WINE;

За да го инсталираш, първо опитай с Xandros Update (може да е необходимо да се добавят някои хранилища - за информация виж на сайта или форума на Xandros). Ако не стане, може да опиташ да го инсталираш с готови пакети за Debian от сайта на WINE.

В началото на темата има линкове към полезна информация (на български и на английски) за настройка и работа с WINE.

в) LineAge2 Interlude Client, т.е. самата игра;

Инсталираш играта като напишеш в терминала (конзолата):

wine /път_до_LineAge2_Interlude_Client/setup.exe

Аз пускам инсталирана под Windows игра, но мисля че няма разлика. След като си инсталирал играта, следваш стъпките от link-а, даден ти от Linux_user:

1. Тази стъпка я пропускам (Patch за GameGuard може би ще ти трябва, ако играеш на официалните сървъри). Начинът, за регистриране на account и включване в играта, е различен за всеки сървър. Най-често трябва да свалиш system папка и с нея да замениш оригиналната system директория (тук няма разлика в сравнение с Windows). С няколко различни system директории (като ги преименуваш) можеш да играеш на различни сървъри.

2. Копираш от директория C:/WINDOWS/system32 на инсталиран Windows (или сваляш от Internet) файловете

* dpmodemx.dll

* dpnet.dll

* dpwsock.dll

* dpwsockx.dll

и ги поставяш в директорията на WINE: /твоята_home_директория/.wine/drive_c/windows/system32 (директорията е hidden и трябва да настроиш файловият си браузер да ги показва).

Редактираш /etc/security/limits.conf с текстов редактор (трябва да имаш права на администратор) като в края на файла (преди # End of file ) добавяш:

* hard nofile 16383

3. Правиш насройките на WINE, като за целта пишеш "winecfg" в терминала.

В прозореца Wine configuration на страница <Graphics> се слага отметка на "Emulate a virtual desktop" и "Desktop size" се задава например 1024 x 768. На страница <Applications> в списъка се добавят l2.exe (от system директорията на играта) и LineageII.exe (от основната директория на играта), като и за 2-те се задава "Windows Version" да бъде Windows Vista (при мен е Windows XP, защото не харесвам Vista :) ).

На някои места пише, че трябва да се редактира Option.ini (от system директорията на играта), като се зададе

IsKeepMinFrameRate=True

Това отговаря на включен Lower Detail във видео настройките на играта. Може да се направи тази редакция при нужда (при мен играта работи и без да е включена тази опция).

4. Играта се стартира със следните команди в терминала:

cd /път_до_Lineage2/system/

wine l2.exe

За по-добра производителност може да се направят настройки на RegistryKeys (виж link-a от предишния ми пост), да се изключат 3D ефектите (ако има инсталиран Compiz) и да се изключи debug-а на WINE като играта се стартира с:

cd /път_до_Lineage2/system/

WINEDEBUG=-all wine l2.exe

Ако играта забие (което се случва и под Windows, най-често при използване на Scroll of Escape за телепорт в града), wineserver-ът трябва да се "убие" с командата:

wineserver -k

и тогава играта да се пусне отново. Понякога се налага да се рестартира и X server-ът (самата графична среда).

При пускане на играта под WINE, не може да се пусне второ копие на играта (поне аз не успях) и да се играе с два героя едновременно, т.нар. dualbox. За такъв начин на игра и за по-добро визуално качество ти трябва Windows.

Ето и два добри сървъра за игра - румънският DEXTERNET и руският ABYSS. На двата screenshot-а (в Dexter и в Abyss) може да видиш настройките, при които играта тръгва на моето Ubuntu:

Публикувано изображение Публикувано изображение

Играта може да се подкара под Linux, но ще трябва да се напънеш и да прочетеш някои неща.

Доколкото знам Xandros идва в комплект с CrossOver Office, затова първо опитай да я инсталираш и подкараш чрез него. (aз я подкарвам под Ubuntu 8.04 с помощта на WINE, по-точно на Wine-Doors)

За да тръгне играта ти трябват:

а) инсталирани драйвери за видеокартата ти с поддръжка на 3D;

б) инсталиран WINE;

За да го инсталираш, първо опитай с Xandros Update (може да е необходимо да се добавят някои хранилища - за информация виж на сайта или форума на Xandros). Ако не стане, може да опиташ да го инсталираш с готови пакети за Debian от сайта на WINE.

В началото на темата има линкове към полезна информация (на български и на английски) за настройка и работа с WINE.

в) LineAge2 Interlude Client, т.е. самата игра;

Инсталираш играта като наппишеш в терминала (конзолата):

Аз пускам инсталирана под Windwos игра, но мисля че няма разлика. След като си инсталирал играта, следваш стъпките от link-а, даден ти от Linux_user:

1. Тази стъпка я пропускам (Patch за GameGuard може би ще ти трябва, ако играеш на официалните сървъри). Начинът на регистриране на account и включване в играта е различен за всеки сървър. Най-често трябва да свалиш system папка и с нея да замениш оригиналната system директория (тук няма разлика в сравнение с Windows). С няколко различни system директории (като ги преименуваш) можеш да игрееш на различни сървъри.

2. Копираш от директория C:/WINDOWS/system32 на инсталиран Windows (или сваляш от Internet) файловете

и ги поставяш в директорията на WINE: /твоята_home_директория/.wine/drive_c/windows/system32 (директорията е hidden и трябва да настроиш файловият си браузер да ги показва).

Редактираш /etc/security/limits.conf с текстов редактор (трябва да имаш права на администратор) като в края на файла (преди # End of file ) добавяш:

3. Правиш насройките на WINE, като за целта пишеш "winecfg" в терминала.

В прозореца Wine configuration на страница <Graphics> се слага отметка на "Emulate a virtual desktop" и "Desktop size" се задава например 1024 x 768. На страница <Applications> в списъка се добавят l2.exe (от system директорията на играта) и LineageII.exe (от основната директория на играта), като и за 2-те се задава "Windows Version" да бъде Windows Vista (при мен е Windows XP, защото не харесвам Vista ;) ).

На накои места пише, че трябва да се редактира Option.ini (от system директорията на играта), като се зададе

Това отговаря на включен Lower Detail във видео настройките на играта. Може да се направи тази редакция при нужда (при мен играта работи и без да е включена тази опция).

4. Играта се стартира със следните команди в терминала:

За по-добра производителност могже да се направят настройки на RegistryKeys (виж link-a от предишния ми пост), да се изключат 3D ефектите (ако има инсталиран Compiz) и да се изключи debug-а на WINE като играта се стартира с:

Ако играта забие (което се случва и под Windows, най-често при използване на Scroll of Escape за телепорт в града), wineserver-а трябва да се "убие" с командата:

и тогава играта да се пусне отново. Понякога се налага да се рестартира и X server-а (самата графична среда).

При пускане на играта под WINE, не може да се пусне второ копие на играта (поне аз не успях) и да се играе с два героя едновременно, т.нар. dualbox. За такъв начин на игра и за по-добро визуално качество ти трябва Windows.

Ето и два добри сървъра за игра - румънският DEXTERNET и руският ABYSS. На двата screenshot-а (Dexter, Abyss) може да видиш настройките, при които играта тръгва на моето Ubuntu.

Еми страшно много ти благодаря дано да успея.Между другото играя на Abyss 7x .

• 1 месец по-късно...

Добрем.Прочетох повечето постове,но искам да ви попитам и да ми обясните малко.Не мога да разбера,защо след като Линукс-а се води като система,която има доста по-голяма производителна способност от Уиндоус-а...игрите вадят проблеми? Има ли някой,който да е подкаравал Кънтър Страйк 1.6 под Линукс на 100фпс?Пътите в които аз съм инсталирал под линукс най-добрият ефект беше 20фпс,но не мога да разбера,дали това е максимумът или аз бъркам? За тези,които не знаят как да инсталират Кънтър Страйк под линукс,ще постна тези дни един пост в които ще го обясня доста подробно.

Добрем.Прочетох повечето постове,но искам да ви попитам и да ми обясните малко.Не мога да разбера,защо след като Линукс-а се води като система,която има доста по-голяма производителна способност от Уиндоус-а...игрите вадят проблеми? ...

Linux може и да е по-производителен (не съм чел такива твърдения), ама колко по-производителен да е?

Съвсем друго нещо е това, че съвременен Linux може да се инсталира и да работи на доста по-слаба машина в сравнение със съвременен Windows. Това може да не важи за всички дистрибуции, но има такива.

Огромната част от игрите са написани за Windows и по-специално изискват DirectX. А DirectX си е разработка на MicroSoft и те си я пазят със зъби и нокти, защото им осигурява господстващо положение на пазара за игри. За да могат игри за Windows да се играят по Linux, ти трябва емулатор (подобно на положението, когато играеш игри за PlayStation на PC). При емулиране няма начин да се достигне същата производителност.

За да разбереш как върви игра под Linux, намери си някоя написана специално за него. Тя най-вероятно ще изисква OpenGL поддръжка от страна на картата, а не DirectX. И пак трябва да се има едно на ум - Linux не е създаден за да можем ние да играем на игрички.

CS не играя, но това с FPS-а май се оправя с една настройка VSync. Трябва само да я намериш - може би в контролния панел на драйверите за видеокартата или в самата игра.

• 1 месец по-късно...

Днес реших да пробвам новоизлезлия WINE 1.1.10 като го тествам с една стара игра, с която имаше проблеми - Freelancer. Новият WINE още го нямаше в репозиториите, затова свалих пакета (за Ubuntu 8.04.1) от тук. Всъщност, впоследствие се оказа, че играта може да се играе и под WINE 1.1.9 (пробвано е на Mandriva 2009).

Играта я инсталирах от диск ("wine /media/cdrom/SETUP.EXE"). Самата инсталация минава успешно - единственият недостатък е, че част от текста е с черни букви и на тъмния фон се разчитат трудно. Не съм слагал patch или mod на играта. Накрая оставаше само да се сложи NoCD "лекарството" в "/home/име_на_потребителя/.wine/drive_c/Program Files/Microsoft Games/Freelancer/EXE".

При първото пускане на играта - с shortcut от десктопа (с default настройките на wine), по време на intro-то звукът зацикли в един момент. По-важното беше, че текстовете в диaлоговите прозорци (Job Board, News, личният дневник, статистиките за корабите и оръжията,...) вече се четат нормално (цък). За оправяне на проблема със звука се следват тези указания. Сваля се от интернет l3codeca.acm (или се взима от работещ Windows), преименува се на winemp3.acm и се премества в "/home/име_на_потребителя/.wine/drive_c/windows/system32". Във Wine Configuration (команда "winecfg"), страница Applications->Add application се добавя изпълнимият файл на играта - Freelancer.exe (може да се настрои версията на Windows или да се остави на "Use global settings"). Когато той е маркиран, настройките в останалите страници се отнасят само за тази игра (надписът на прозореца е "Wine configuration for Freelancer.exe"). В списъка за Overrides на страница Libraries се добавя winemp3.acm с настройка "(native, builtin)". При стандартни настройки на страница Graphics (без вкл. "Emulate a virtual desktop") играта работи във Full screen и не може да се превключва с Alt+Tab от нея (може да се превключва към друг десктоп с Ctrl+Alt+стрелка). Ето малко снимки на настройките:

Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение

Ако десктопът е с резолюция по-голяма от тази на играта, може да се включи "Emulate a virtual desktop". Така ще може да се играе в прозорец и да се превключва с Alt+Tab между прозорците на отворените приложения - цък. Настройките на качеството на картината в самата игра трябва да се направят така, че да не се усеща насичане при големи мелета - когато се появят Nomads, става весело:

Публикувано изображение

Могат де се направят и някои настройки описани в темата. Например моята командата за стартиране на играта е настроена така:

env WINEPREFIX="/home/име_на_потребителя/.wine" WINEDEBUG=-all wine "C:\Program Files\Microsoft Games\Freelancer\exe\Freelancer.exe"

Save файловете се записват в "/home/име_на_потребителя/My Games/Freelancer/Accts/SinglePlayer". В тази директория може да си прехвърлите някой стар save и да продължите играта от него.

Мултиплейър игра не съм пробвал. Microsoft спряха официалния сървър, а не ми се търсеше друг, защото играта е достатъчно интересна и в single режим. Информация за играта - карти на системите, местата на jump holes между тях, местоположение на останки от кораби с ценни стоки и артефакти и т.н., може да се намери на фенсайтовете на играта.

Добре е, че най-после и тази класика може да се разцъква под Linux.

Хм , за тормоза при пускане на игри е ясно , обаче лично за мен е най-дразнещо липсата на PB - защо не го правят не знам , но си е сериозен недостатък...... ET . ETQW си имат ( те са си и за линукс де ) - защо по дяволите няма и под wine ? :down:

Мисля,че тук е правилното място да попитам.Видео картата ми е ДжиФорс 8500 ГТ - 512рам.Сравнително новичка,хаха.Та инсталирах си аз Кънтър Страйк и нямам проблеми,върви си перфектно,но има 1 нещо,което ако мога да го оправя много ще се радвам,но не ми и пречи.Пуснал съм си нет граф-а за да виждам колко ФПС имам и кога пада.Играя си го на 100,но примерно като погледна някоя карта от по-високо(да кажем от някоя сграда и видя да кажем половината карта)фпс-а ми пада на 60 някъде.Не е болка за умиране,но дали има начин да се оправи?Използвам Дебиан и съм с инсталирани драйвъри от официалния сайт,но разгледах малко и видях,че има 2 начина за инсталация на тези драйвъри.Тук е описан един от начините,но аз не използвах този,а използвах другия вариянт .Дали това има някакво значение,или ефекта е един и същ?

Няма разлика как е инсталиран драйвърът. Въпросът е да е зареден и (евентуално) да е по-новичък. Това, което можеш да направиш е да укажеш точният размер на паметта с която разполага видеокартата ти. Wine се опитва да отгатне това, но не е твърде точен в преценката си. Тук пише как става. Друга хватка е да изключиш 3D украшенията на десктопа :wors: .

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

@RPAngelov, твоят проблем с CS 1.6 и Alt+Tab го има при много други хора. Причината:

most linux native applications can be minimised ,but windows applications are incompatible with gnome desktop,because they don't know how to interpret data received from gnome.

this bug is still present even in the latest version of wine

Едно от решенията:

What window manager? Please upgrade to new Wine version and try again. It works fine for me with KDE 3.5

За KDE 3.5.x не знам, но при KDE 4.1.x няма никакъв проблем с превключването.

Предлагам ти да пробваш играта в прозорец с тези настройки:

Публикувано изображение

В списъка на страница Applications (подобно на начина при Freelancer) е добавено hl.exe и настройките на WINE се отнасят за него. Трябва да включиш "Emulate a virtual desktop" и да зададеш резолюция по-малка от тази на екрана (при мен е 800x600, защото екранът ми е на 1024x768). Освен тях трябва да оправиш настройките и в самата игра - да е маркирана "Run in a window".

Този вариант не винаги работи безупречно, но поне ще ти позволи да превключваш на друг десктоп с Ctrl+Alt+стрелка, към прозорец на друга работеща програма с Alt+Tab и да управляваш прозорците на други програми с мишката (дори и този на самата игра във виртуалния десктоп - трябва да натиснеш Esc за да освободиш курсора на мишката). На снимката се вижда, че докато играта работи, мога да сменям музиката в Audacious или да превключвам към Firefox. Въпреки че това не е решение, то поне е добър начин за заобикаляне на проблема.

• 2 месеца по-късно...

Ами прав си,да.Но се питах,дали няма някаква промяна.Прав си,че е решение на проблема.Мисля,че ако се направя добре настройките,няма да има проблем.Ще поразгледам и ако намеря някакъв по-добър варянт,ще пиша.

• 1 месец по-късно...

Здравейте, от известно време се опитвам да играя Warcraft III: The Frozen Throne през лаунчер на Garena под линукс, но все не успявам. Пробвах с VirtualBox, VMware, wine, crossover и накрая сложих playonlinux и стигнах до някакъв напредък с помоща на този гайд http://www.chaohan.com/node/179.

Ъпдейтнах играта и я стартирах без проблем мишката се движи доста бавно, но все пак тръгва. Като тръгна да я стартирам през Garena Launcher играта не се стартира, лаунчера се минимайзва както трябва да стане, но играта не тръгва дори и грешка не дава. Изтрих папката movies, влезнах в settings и видях, че пътя до играта е C:\Program Files\Warcraft III\war3.exe, както е посочил потребител в тази тема( http://www.garena.com/forum/viewthread.php...ighlight=ubuntu ). Не мога да разбера как да подкарам играта през лаунчера, какво ли не пробвах?! Ако някой има някакви идеи или играе играта по някакъв начин ще съм му много благодарен да ми сподели :)

• 2 седмици по-късно...

От скоро се опитвам да играя "King's Bounty: The Legend" и реших да пробвам играта под Linux. В този пост ще се опитам да опиша как може тя да бъде "подкарана". В случая използвам Mandriva 2009 (Gnome) с инсталиран Wine 1.1.14 и iso имидж на играта.

Инсталацията започва със създаване на точка за монтиране, монтиране на iso файла в нея и стартиране на инсталатора (в терминал). За създаване на поддиректория в /media са необходими администраторски права. В Mandriva, за разлика от Ubuntu, не може да се използва sudo команда. За придобиване на root права може да се използва нещо подобно на него: su -c "команда":

$ su -c "mkdir /media/ISO"
$ su -c "mount -o loop /път_до_файла/sr-kingb.iso /media/ISO/"
$ wine /media/ISO/setup.exe
След инсталиране на самата игра, инсталаторът се опитва да сложи DirectX, което завършва със съобщение за грешка (свързана с attrib.exe), след което предлага да се инсталира Adobe Reader 8.1.1. На тази стъпка инсталатора зацикля и процеса се прекъсва с превключване в terminal и натискане на Ctrl+C. На десктопа би трябвало да се е появила икона за стартиране на играта (файл с разширение .desktop). Файлът с разширение .lnk може да се изтрие.

Следва прилагане на "лекарството", за да може играта да се стартира без CD (обикновенно е в някоя директория в имидж файла на играта):

$ cp /media/ISO/SKIDROW/kb.exe /home/име_на_потребителя/.wine/drive_c/Program\ Files/Atari/King\'s\ Bounty.\ The\ Legend/
В директория /home/име_на_потребителя/.wine/drive_c/windows/system32 трябва да се добавят файловете d3dx9_33.dll и d3dx9_36.dll от работеща инсталация на Windows или от интернет (3dx9_33.dll, d3dx9_36.dll). Стартира се конфигураторът на Wine (команда winecfg), изпълнимият файл на играта (kb.exe) се добавя в списъка Application Settings и за него се правят необходимите настройки - Windows Vesrion: Windows XP; Existing overrides: 3dx9_33.dll (native), 3dx9_36.dll (native). Настройките, при които играта тръгна при мен, може да се видят на тези снимки:

Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение

Стартирането на играта може да стане от иконата на десктопа или от терминала с подобна команда:

$ wine /home/име_на_потребителя/.wine/drive_c/Program\ Files/Atari/King\'s\ Bounty.\ The\ Legend/kb.exe
При първото стартиране, настройките се установяват на най-подходящите нива за съответната система.

Недостатъците на играта под Linux са няколко. Липса на анимиран курсор (подобно е положението и с други игри под Wine), който да дава визуална информация за някои възможни действия. Недобро качество на водната повърхност - липсва изобразяване на вълни, а отраженията са като в огледало. При мен се усеща известно забавяне в диалозите с NPC-та и при отваряне на някои прозорци. Същото забавяне, но в по-малка степен се усеща и при игра под Windows 7 beta. Предполагам, че в моя случай това се дължи на по-слабия хардуер. Въпреки че под Windows XP играта върви нормално, явно силите на моята щайга не стигат за комфортна игра под Wine, където поради емулацията е нормално да има известен спад на производителността. Вероятно при по-мощна система тези забавяния няма да ги има.

Играта я тествах със създаване на нов герой и развитието му до 4 level на първата карта. Импортирах и някои запазени игри от Windows (записите от играта в Linux се пазят в /home/име_на_потребителя/My Games/Kings Bounty/$save) и с герой от по-високо ниво поразцъках на друга карта. На пръв поглед може да се играе нормално.

Съществуват и някои бъгове в самата игра. Например, ако се опитате да ожените героя си за Mirabella, играта crash-ва. Решението е да се изтегли Mirabella Crash Fix, да се създаде директория /home/име_на_потребителя/.wine/drive_c/Program Files/Atari/King's Bounty. The Legend/data/mod и в нея да се постави файл mod_16_eng_fix_mirabella.kfs от изтегления архив.

Ето и няколко снимки от играта и снимка на настройките, с които тя тръгва при мен:

Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение

Надявам се написаното да е полезно на други желаещи да я пробват под Linux.

• 5 месеца по-късно...

Искам да предложа на любителите на quest-ове една игра, с чието подкарване по Linux (с Wine) няма да имат проблеми. Всъщност, отдавна се каня да пиша за нея в темата, но чак сега остана време.

Става въпрос за Keepsake. Играта е издадена за Windows през 2006г. и е от жанр Adventure, а разработчик е Wicked Studios. Хардуерните изисквания са скромни на фона на съвременните игри - 1.5 GHz Intel Pentium III or Equivalent; 512 MB RAM; 64 MB VRAM; Sound Card; 1.5 GB HD, но все пак не е за много стари компютри. Може да се намери по добре познатите места.

Няма нещо особенно, което да се спомене във връзка с инсталацията. Необходимо е само инсталиран и работещ Wine, както и драйвери с OpenGL поддръжка (аз играх под Ubuntu 9.04 с Wine v.1.0.1). Прилагането на последния patch (1.6) също става по нормалния начин - просто се стартира като всяко друго .exe. Всичко написано по-напред в темата и информацията от линковете е достатъчна, за да може всеки да се справи.

Интерфейсът на играта е много опростен, a геймплейът е point-and-click. Графиката не е нещо особено, но е приятна. За разлика от други игри под Wine, в тази курсорът работи нормално - променя формата си в зависимост от обекта, над който се намира. Звукът е пространствен и се настройва от менютaта - "Keepsake Advanced options" (мисля, че се появи след прилагането на patch-а).

Като цяло, играта се държи точно както и под Windows (това е и причината да напиша за нея). Вероятно това се дължи на използвания 3D engine - Crystal Space, който е с GNU LGPL лиценз и е многоплатформен (Windows, GNU/Linux, UNIX и Mac OS X).

Ето и няколко снимки от началото на играта. Само ще отбележа, че белият курсор на мишката се появява при заснемането и не се вижда в играта.

Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение Публикувано изображение

Може да ги сравните със снимките на официалния сайт, които най-вероятно са под Windows. Аз не успях да намеря съществени разлики в качеството на графиката.

Понякога се сблъсквах с някои проблеми.

Първият се получаваше, когато оставя играта за повече време и се включи скрийнсейвърът, а понякога и при превключване на съседния десктоп и връщане в играта. При този проблем изчезваха текстурите и оставаше само бял фон. Всичко се оправяше с преминаване в съседното ниво на играта (курсорът на мишката продължаваше да работи и героят можеше да се придвижва).

Вторият проблем се получаваше след продължителна игра (няколко часа). При него звукът изчезваше (не мога със сигурност да кажа, че това е проблем на играта, защото се получаваше и в други случаи). Оправяше се с рестартиране на играта.

Финалът на играта не ми хареса, но по-важното е, че quest-овете в нея са на ниво. А това е същността на този вид игри. Ако се запънете (като мен) на някои загадки, има доста сложни, може да потърсите решението в някой "Walkthrough" за играта - например тук или тук.

На края ще спомена нещо, за което е писано в един от линковете по-напред (цък), но досега май не е споменавано в темата. За премахване на играта, както и за всяко друго приложение под Wine, би трябвало да се използва деинсталаторът на Wine ("Uninstall Wine Software" от менютата; или "uninstaller" в терминала), а не деинсталаторът на програмата. Ако останат някакви елементи в менюто, те могат да се изтрият с редактора на менюта.

На тези, които решат да пробват играта, мога да пожелая "приятно главоблъскане".

• 1 месец по-късно...

готина игра е също Newerwinter night Тук е описано как се инсталира. Нужна ви е регистрация за да изтеглите един от файловете, и CD key за регистрация. Но останалото е елементарно И няма нужда от wine :) (всъщност не съм сигурен, но съм почти) http://nwn.bioware.com/downloads/linuxclient.html

Редактирано от makkasi (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Sauerbraten

Публикувано изображение

FPS игра.

Multiplayer/Single Player.

Безплатна.

URL: http://www.sauerbraten.org/

Инсталиране:

tar -jxvf sauerbraten_2009_05_04_trooper_edition_linux.tar.bz2

cd sauerbraten

Стартиране: ./sauerbraten_unix

Редактирано от indolain (преглед на промените)

Четох тази новина и се чудя дали ще доведе до умирането на DirectX?

Ако това стане, дали игрите ще вървят еднакво на Linux, Windows и Mac. И ако отговора е да, дали Microsoft няма да гризнат дръвцето? Е а дано, стискам палци.

Wine върви с вграден DirectX , защото няма за Линукс.И все пак Windows 7 си остава най-добрата за игри :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.