Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ATi Radeon HD 4xxx семейството

Featured Replies

Radeon 4870x2

стрийм процесори: 1600

памет: 2GB GDDR5 3600MHz 2x256bit

ядро: 750MHz

цена: 730 лева

Radeon 4850x2

стрийм процесори: 1600

памет: 2GB(1GB) GDDR3 2000MHz 2x256bit

ядро: 625MHz

цена: 480 лева

Radeon 4890

стрийм процесори: 800

памет: 1GB GDDR5 3900MHz 256bit

ядро: 850MHz

цена: 420 лева

Radeon 4870

памет: 512MB(1GB,2GB) GDDR5 3600MHz 256bit

цена: 320 лева

Radeon 4850

памет: 512MB(1GB) GDDR3 2000MHz 256bit

ядро: 625MHz

цена: 240 лева

Radeon 4830

стрийм процесори: 640

памет: 512MB GDDR3 1800MHz 256bit

ядро: 575MHz

цена: 170 лева

Radeon 4770

стрийм процесори: 640

памет: 512MB GDDR5 3200MHz 128bit

цена: 180 лева

Radeon 4670

стрийм процесори: 320

памет: 512MB(1GB) GDDR3 2000MHz 128bit

цена: 120 лева

Radeon 4650

стрийм процесори: 320

памет: 512MB(1GB) GDDR2 1000MHz 128bit

ядро: 600MHz

цена: 100 лева

Radeon 4550

стрийм процесори: 80

памет: 512MB GDDR3 1600MHz 64bit

цена: 80 лева

Radeon 4350

стрийм процесори: 80

памет: 512MB GDDR2 800MHz 64bit

цена: 60 лева

Редактирано от azot4o (преглед на промените)

• Отговори 264
  • Прегледи 43,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Мисля че иде дума за R700 ядра ама незнам, може и да греша.

Сега и ако кажеш каква е насочеността на темата?

Може би с рекламна цел cool.gif

Има още вода да изтече докато излезе новото поколение на АТИ и тях няма нищо официално повърдено като цени и спецификации.

Редактирано от TeamKiller (преглед на промените)

В България ще дойдат с поне 50$ отгоре, но пак не са много скъпи. А и ако всичките са GDDR4/5 ... 9ххх на nVidia ще издъхне.

В България ще дойдат с поне 50$ отгоре, но пак не са много скъпи. А и ако всичките са GDDR4/5 ... 9ххх на nVidia ще издъхне.

Надявам се и да си вярваш ;)

E виж 4850/70. 100% ще са по-добре от 9600GT и 9800GT или там къвто е най-слабия 9800хх модел. Поне аз така очаквам. И без това nVidia не вкараха новите памети в 9-та серия. Сигурно ще се съсредоточат над 10-тата серия.

Така по-става, но ти си написал по-горе 9ххх, като зад хиксовете може да стои 9800GTX/ 9800GX2, a там мисля нещата ще са повече на кнатар, отколкото превес за АТИ ;)

9800GT прави 13 000 на default. Аз с мойта машина минавам 10 000, но с клок естествено. GTX/GX2 ... ще коментирам чак като излезне и ати 4ххх.

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

• Автор

thaddeus, да това са R700. pit, ми идеята ми беше да споделите мнение примерно? кво му е трудното да се досетиш... все пак не всеки човек се рови в нета и гледа за тия неща, може на някой от форума да му е полезно това... впрочем прочетох, че се очаква да започнат да ги изкарват през юни, а това с паметите - не всички ще са с DDR4/5, то си пише там на тези от ниския клас. като излязат бенчове аз лично ще гледам да се залепя за 4870 ако е сполучлива, виждам че има доста добри характеристи :help: а всъщност показания от xactoR бенч означава че 3870Х2 се бори с 9ххх, така ли? интересно тогава 4870Х2 с кой ще се бори... аз на друго място видях пък че тя се бори с 8800ултра...

8800 ultra все още си е супер яка карта... Проблема и не е производителността... Проблема и е цената... Щом карта за 700лв се бори с карта за 1200лв победителя е ясен... Що се отнася за тея тестове - и аз гледах нещо подобно... АТИ 3870Х2 си кърти мивки... За сега това са доста предварителни тестове... Винаги може да излязат нови драйвери и т.н., но поне за сега АТИ са по-изгодния избор в тея екстремни производителности...

• Автор

е да, като гледам цената ми е ясно де :help: но средния човек, по-конкретно средния българин, гледа да си вземе и видео на средна цена, щото все пак и 700 не са малко ;) а там като че ли Nvidia все още води.

9800GT прави 13 000 на default. Аз с мойта машина минавам 10 000, но с клок естествено. GTX/GX2 ... ще коментирам чак като излезне и ати 4ххх.

Тези тестове са най-малкото некоректни. 9800GX2 и 9800GTX са буквално пресни карти и както каза psycho_666, пълният им блясък ще си проличи, като излязат и драйвъри за тях, а това че някой китаец е сравнил нещо (наистина нещо защото на CeBit бяха показани образци от 9800GTX) ... това би трябвало слабо да вълнува редовия потребител, защото просто е некоректно сравнението!

• Автор

ми съгласен съм, то от това оставам със още по-смесени чувства към 3870х2 sad.gif и все пак е хубаво решение :help:

Тези тестове са най-малкото некоректни. 9800GX2 и 9800GTX са буквално пресни карти и както каза psycho_666, пълният им блясък ще си проличи, като излязат и драйвъри за тях, а това че някой китаец е сравнил нещо (наистина нещо защото на CeBit бяха показани образци от 9800GTX) ... това би трябвало слабо да вълнува редовия потребител, защото просто е некоректно сравнението!

Приемам. Но ... все пак по предварителните данни, които имаме (виж, че цялата тема е безсмислена - картите 4ххх излизат в началото на Q3 на годината, а сега тамън свършва Q1) се добива някаква представа.

azot4o, тия с DDR2/3 от 4ххх не ги признавам. По-добре да си взема дъно с вградена карта и да спестя пари cool.gif

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

• Автор

е че аз казал ли съм че ги признавам biggrin.gifbiggrin.gif мен такова нещо изобщо не ме устройва за каквото и да е :) впрочем картите би трябвало да започнат да излизат към края на Q2, ма то няма голяма разлика :)

Така така това кото четох за последно а то е вече на няколко места го чета е, вече няма да има RV модификации на основното ядро а просто ниският клас карти ще е с 1 ядро R700 средния клас ще е само с 2 ядра R700 а високият клас с 4+ ядра R700, според умните глави в нета затова АТИ се натискали толкова много в разработването на Quad CrossFireX driver, просто и елементарно е 4 и повече ядра на една карта с GDDR 5 памет достигаща честоти от над 2,5 гигахерца - доста интересни времена предстоят.

• Автор

е да, на доста места срещам такива коментари, а и ще е хубаво ако е така, ама май няма да го видим в 4ххх серията..

а аз намерих още нещо от някакъв форум:

The tessellation engine. - This isn't a feature of Direct X or Open GL yet, but Microsoft has planned to add it to the Direct X 10.1 API (Which may be renamed to Direct X 11).

Basically the The tessellation Engine will allow game developers to create extremely detailed terrains and characters with only a few polygons.This will bring it, Incredible amounts of detail while preserving processing Power, the GPU will tessellate a reduced number of polygons, in up to 15 segments per polygon.

Actually, ATI has already demonstrated this technology in the Ruby Tech Demo that was released with the 2900XT card, but proper game implementation probably won't see the light of day until late 2008.

If this happens, ATI will already have the user base for the technology to become common in games, placing ATI ahead of nVidia in feature sets.

According to several sources and rumors floating around, is that ATI are going to be doing 6 months releases of they're high-end products, and 12 month releases for the low-end segments, but thats not all, ATI won't be focusing on the Multi-GPU concept, but instead will be taking a page out of Intels book, Instead they will combine GPU cores together similar to how Intel used 2 Dual Core chips to make a Quad Core. - What this means is that ATI only have to design at most a Mid-Range part, combine a few of those cores for a high-end part, This will bring Lower R&D costs, and also allow new GPU's to be released faster as all the effort is focused on a much smaller project.

тва с енджина ми харесва :clap:

Поне слагай линкове и цитати в поста си и кажи от къде са изреченията на английски, които си сложил там :clap:

А иначе за теселацията е ясно. Дори в момента АТИ-тата имат тази абсолютно ненужна логика в картите си:

This isn't a feature of Direct X or Open GL yet, but Microsoft has planned ....

Когато това стане и nVidia ще се постараят по въпроса, не смяташ ли?

Те АТИ дори в драйвърите си не я поддържат теселацията, нищо че я имат на хардуерно ниво. Все едно да имаш страшен компютър, но да нямаш копче да си го включиш...

И тоя "ЕНДЖИН" за който говориш, не е нищо повече от една интеграла, ползваща буфер от паметта, за да осигури образно казано обединяването два шейдъра в един пайп, от което след и написаното по-горе:

allow game developers to create extremely detailed terrains and characters with only a few polygons

Да кажем така ATi първи започнаха да разработват и прилагат в своите продукти HD технологията и за сега са по добре от nVidia в тази насока.

Една допълнителна технологията не е излишна, това че може да се използва след година е даже плюс за ATi. Не всеки може да си позволи ново поколение видео карта, да кажем, че повечето хора са с карти на около една година и когато се появи приложение за въпросната технология, аз например ще се радвам много ако моето видео го подържа. Няма да си купувам нова карта, а просто трябва само да си update драйвeрите.

И тази допълнителна интеграла на картата може да играе огромна роля в производителността на картата. Някои модели от дадена серия може да се каже, че се различават само по допълнителните чипове които са запоени на видео картата.

За сега няма смисъл да се обсъжда предстоящата серия на ATi защото повечето неща са още слухове и не се знае дали ще се осъществят. cool.gif

Не всеки може да си позволи ново поколение видео карта, да кажем, че повечето хора са с карти на около една година и когато се появи приложение за въпросната технология, аз например ще се радвам много ако моето видео го подържа. Няма да си купувам нова карта, а просто трябва само да си update драйвeрите.

За сега няма смисъл да се обсъжда предстоящата серия на ATi защото повечето неща са още слухове и не се знае дали ще се осъществят. cool.gif

И като си ъпдейтнеш драйвърите, картата ще стане автоматично 10 пъти по-бърза ли?

Момента в който Microsoft пусне DX11 няма да е скоро, а твоята (моята и всяка настояща) карта към дадения момент ще се води антика, пък ти ако искаш освен драйвъри я клокни, модни и от сорта, ефектът ще е по скоро козметичен, отколкото да постигнеш прираст в нещо, което картата ти не поддържа!

За второто, няма две мнения... дори по-назад в темата е написано ;)

Не гарантирам за истиността на инжормацията която предоставям, но ми изглежда логично и като продукти и като обявено време за пускане на пазара, след като от AMD/ATI обявяват планово на всеки 6 месеца нов чип нормално е това да е истина. Ето и линка кам цялата информация има доста интересни неща Тук моля!!!

post-103242-1206025857_thumb.jpg

• Автор

pit, кой е казал че картата ще стане 10 пъти по-бърза? може да стане естествено с няколко процента, но просто ще се поддържа тази технология на софтуерно ниво, която вече си я има хардуерно.. а това си е един голям +. а пък за DX11 като гледам как изкараха DX10 и DX10.1 нищо не е сигурно ;)

и сега се сетих нещо да питам.. тъй като гледам че цените поевтиняват естествено заради долара, та все пак ще ми излезе ли по-евтино ако си поръчам примерно CPU и MB от чужбина ? примерно за GSM излиза доста по-евтино, но за компютърни компоненти не съм много запознат..

Редактирано от azot4o (преглед на промените)

и сега се сетих нещо да питам.. тъй като гледам че цените поевтиняват естествено заради долара, та все пак ще ми излезе ли по-евтино ако си поръчам примерно CPU и MB от чужбина ? примерно за GSM излиза доста по-евтино, но за компютърни компоненти не съм много запознат..

Относно ГСМ-ите това е така заради договорите който сключват. В Германия за 1 евро може да вземеш 6500слайда например с договор за 2 години, такса 10 евро на месец като се дават много добри минути и смс-и на месец.Докато свободно телефоните не са толкова евтини.Даже в САЩ цените не са нищо специално като изключим ябълката навярно.Колкото до компютърни части куриер от САЩ(DHL) взимат ~100 лв като на части с стойност над 50 евро трябва да отидеш и да платиш на митницата ДДС и....НЕ не идва по евтино да ги поръчаш но ако някой ти ги докара тогава вече идва бая по-евтино.Хареса ми обява за Gateway настолна машина която е върната поради някаква причина и е фабрично обновена(не знам дали се превежда точно така) за 500$ мисля като беше с Q6600 3 GB ram 500HDD и 8500GS.Като се сложи кутия захранване дъно едва ли може да се намери еквивалент.А забравих Vista Basic което пак...пари струва.

Относно видео картите найстина трябва да изчакаме и да видим.Интересно ми е защо при повече Stream процесори АТИ са по бавни и колко влияние оказват те.Новия Х2 е с 480 но каква полза ще има от това...Докато при nVidia оставам с впечетлението че нещото което ще променят при тяхната 9 серия е скалируемостта при добавяне на допълнителни видеокарти (SLI, tri-way SLI)

И понеже ядрото било същото като при новия GTS и при GT (92) нещото което прочетох е че ще увеличат ROPs както е при GTX и Ultra 24 срещу 16 ако не ме лъже паметта.

• Автор

еми да, и аз винаги съм се чудил за тая работа със стрийм процесорите... 4870х2 ще има 2х480, а 4870 ще има 480, и все пак като погледна зелените със 128 на същата производителност... просто не проумявам как става номера, след като AMD имат МНОГО повече стрийм процесори, по-хубава памет (незнам доколко е по-хубава де ама е DDR4 срещу DDR3), имат и доста по-високи честоти на ядрото...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.