Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фобиите на 21 век!Неврози...

Featured Replies

Фобиите на 21 век!

Списък на най-странните фобии

Страх ви е от тъщата? Може би страдате от пентерофобия?

Изпитвате панически ужас от въздушни балони? Или пък от пиленца? Не се смущавайте, не сте единственият, който страда от такива на пръв поглед странни страхове. Учените дори са измислили названия на двете фобии. Страхът от балони се нарича глобофобия, а от пиленца – алекторофобия.

В. “Дейли телеграф” публикува списък на най-странните ирационални страхове. Списъкът, поместен на changethatsrightnow.com, включва куриозно звучащия страх от големи къртици (земифобия) или от видри (лутрафобия). Цели поколения комици биха останали без хляб, ако не беше пентерофобията (страх от тъщата). Хора, които изпитват ужас от Франция и френската култура, страдат от генуфобия, а такива, които само мисълта да бъдат погъделичкани с перце докарва до истерия – от птеронофобия.

По данни на организацията за защита на психичното здраве “Майнд” от фобии страдат над 10 млн. души. “Простите” фобии са свързани с конкретни специфични обекти, ситуации или действия. Най-разпространените са страх от насекоми, плъхове, микроби, закрити пространства, височини или полети.

А ирационалният страх от дълги думи се нарича (забележете!) с 32-буквената дума «хипопотамоностросескипедалофобия”. И после как човек да не развие такава фобия!

Новинар!

А със сигурност тези не са всички възможни фобии!

"Атлетика нервоза" - новото мъжко заболяване

Под влияние на лъскавите списания мъжете започват да гледат по по-критичен начин на външния си вид, да правят все повече физически упражнения и да прекарват часове наред във фитнеса

"Атлетика нервоза" (Аthletica nervosa), или нездравословното увлечение по физически упражнения, може да бъде определено като най-новото мъжко заболяване.

Четенето на списания, чиито корици са украсени с красиви женски тела, може най-лесно да доведе до възникването на това състояние, пише британския вестник "Таймс".

Някои мъже започват да гледат по нов, далеч по-критичен начин на външния си вид, да правят все повече и повече физически упражнения, прекарвайки часове наред във фитнес залата, на стадиона или в басейна.

Вече са факт и случаи, когато от athletica nevrosa се разболяват и млади жени, но за първи път английските изследователи свързаха този феномен с мъжете.

"Ние открихме, че колкото повече такива списания чете мъжът, толкова по-голяма е вероятността той да започне да обръща нездравословно внимание на външния си вид", казва Дейвид Гайлс, психолог от университета на Уинчестър.

Заедно с колегата си Джесика Клоуз той е интервюирал 161 мъже на възраст от 18 до 36 години, като едновременно с предпочитанията към определени мъжки списания са отчетени и особеностите на храненето, физическата активност и отношението към собствената външност.

Моделите, поместени на страниците на списанията, несъмнено са невероятно привлекателни и това кара читателите да се тревожат за своя външен вид, обяснява Гайлс. "В редица статии се подчертава, че правилното спортно облекло може да направи мъжа по-сексуален, а съвършеният външен вид е единственият начин за намиране на красива половинка."

Друго изследване, проведено преди две години в университета на Илинойс в САЩ, доказа, че под влияние на списанията за компютърни игри дори 8-годишни момчета се опитват да напомпят мускулите си.

Самотните мъже са подложени в по-голяма степен на това въздействие, отколкото тези със стабилна връзка. "Ако мъжът си има постоянна партньорка, той става по-малко загрижен за своя външен вид и отделя по-малко време за спортуване. Това обяснява защо ергените тренират много по-интензивно, отколкото ангажираните мъже", посочва Гайлс.

Ново изследване, проведено в университета на Флорида пък показва, че представата на младите хора за идеалното тяло се е променила доста през последните 20 години, като днес идеалът е значително изместен към по-мускулестото тяло.

"Тийнейджърите все по-често изпитват неудовлетворение от своята физика, започват да се хранят неправилно и приемат анаболни стероиди и хранителни добавки, за да натрупат мускулна маса. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми", предупреждава авторът на изследването Малгала Пейксото Лабре.

Athletica nevrosa става все по-често срещана въпреки намаляването на читателите на повечето най-популярни мъжки списания. Според изнесената във в. "Таймс" статистика едни от най-четените такива издания "FHM" и "Maxim" само през 2007 г. са загубили около 25% от читателите си. Единствено при "Men's Health" не е регистриран спад в продажбите.

Години наред списанията за жени бяха обвинявани в това, че пристрастяват младите момичета към пушенето и диетите. Резултатите от изследване на Комитета за училищно образование в сферата на здравеопазването показват, че 40% от 14-15 годишните момичета са въздържат от закуска.

Много от тях пропускат и обяда, посочва вестникът, като цитира специалисти, според които определена вина за това имат и медиите и модната индустрия.

Zdrave.bg

Какво представляват неврозите - страхови, натрапливи, фобийни, които вече носят наименованията "паническо разстройство", "генерализирана тревожност", "обсесивно-компулсивно разстройство" и т.н.? Каква е същността им, какви са причините за появата им? Резултат от лоши гени, функционален проблем на мозъка, химически дисбаланс, нездравословен начин на живот, проблеми с начина, по който възприемаме себе си и околните, проблеми с житейската философия, проблеми с духовността, екзистенциална криза? Локализирана ли е психиката само в мозъка? Решение ли са антидепресантите и успокоителните, или са само начин за туширане на симптомите но не и за лечение на причината?

Какви са начините за справяне с тези проблем, възможно ли е пълно излекуване или само частично облекчаване? Съвременната традиционна медицина и психология не дават ясни отговори нито на въпроса за причините, нито на въпроса за лечението. За някои от тези неврози, като например натрапливата невроза /"обсесивно-компулсивно разстройство"/ се смята, че пълно излекуване е невъзможно, тъй като става въпрос за функционално увреждане на мозъка.

В днешно време все повече и повече хора страдат от подобни проблеми. Не е ясно дали случаите наистина са зачестили, или просто сега хората не се страхуват толкова да споделят проблемите си и да търсят помощ. И все пак това навежда на размисли, тъй като тези болести са може би най-пряко свързани с духовността.

Какво мислите вие по този въпрос?

Психология и психотерапия

Дали е възможно да се лекуват?!

Дали в днешно време фобиите не са нарастнали прекалено много, с всичките тези изискваня на така наречената нова култура търсеща перфектни хора с перфектна визия, медии толериращи какво ли не и предимно перфектни форми, дори и силиконови!

post-37897-1206019342_thumb.jpg

А как ли се казва фобията от прости хора

biggrin.gif

Ангелче мое! И този път излезна права, много пъти съм си задавал този въпрос колко вида фобии има, но за тези честно не знаех, за което ти благодаря. !!! Има една друга фобия за която искам да питам ? Хем си влюбен хем те е страх да не те види някой, че си харесваш някой си , но той се притеснява да не го хванат, че виждаш ли нямаме право да се влюбваме! Как да наричам тази фобия? Любовна хипер фобия можеби или.....? :)

А как ли се казва фобията от прости хора

biggrin.gif

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, много е лесно "ПРОСТОФОБИЯ" или "ОЛИГОФРЕНОФОБИЯ" или "ИДИОТОФОБИЯ", абе както ти харесва на теб избери си едно или си измисли!!! cool.gif

Да се уточним - за неврози ли става въпрос или за нервози ?

Една буква е наистина, но все пак разликата не е малка, според мен.

Аз имам алиенофобия(страх ме е от извънземни) :speak:

• Автор
Да се уточним - за неврози ли става въпрос или за нервози ?

Една буква е наистина, но все пак разликата не е малка, според мен.

Щом виждаш разлика, значи знаеш каква е разликата?Ако можеш ни я разясни? :)

А мисля, че по-горе е обяснено и за двете...

Ангелче мое! И този път излезна права, много пъти съм си задавал този въпрос колко вида фобии има, но за тези честно не знаех, за което ти благодаря. !!! Има една друга фобия за която искам да питам ? Хем си влюбен хем те е страх да не те види някой, че си харесваш някой си , но той се притеснява да не го хванат, че виждаш ли нямаме право да се влюбваме! Как да наричам тази фобия? Любовна хипер фобия можеби или.....? ;)

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, много е лесно "ПРОСТОФОБИЯ" или "ОЛИГОФРЕНОФОБИЯ" или "ИДИОТОФОБИЯ", абе както ти харесва на теб избери си едно или си измисли!!! cool.gif

Нали знаеш, че винаги съм била права за някой неща ;)

Моите фобии са тези които си споменал по-долу в поста си.

Но има и една друга от която направо ми ... :huh:

Аз имам алиенофобия(страх ме е от извънземни) :wors:

То и аз преди, ама вече не...защото не гледам телевизия laugh.gif

Аз пък имам фобия от липса на фобия.

Блазя ти искам и аз така!

Моята фобия е от страх да не ми падне нещо от някъде.Съвсем сериозно.И знам от къде се породи.Когато бях в първи курс/ученичка/,видях как пада върху хора мазилка на тераса.Много ми беше съвестно,защото видях,а нямах време да реагирам.Нямаше зле пострадали,но беше много грозна картина.И сега,след толкова години винаги ме е било страх да минавам под тераси,особено,ако са стари сградите,а зимата изпитвам ужас да не ми падне лед или висулка такава от покрив на сграда.Не знам как се казва тази фобия. <ahttps://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_hush.gif' alt=':hush:'>/но явно това е моята/

Аз освен от простаци имам фобия и от викове,скандали,говорене на висок глас-направо си запушвам ушите и лудвам

sad.gif

Страх ме е да не заседна в асансьора,затова винаги си вземам мобилния-да звънна веднага на фирмата дето ни обслужва

То не толкова че ще стоя малко докато ме освободят-ама цигари нема ли-е тогава е ужЪСЪЪЪЪ

Иначе ако имам цигари ще си пуша и ще чакам

:hush:

Страх ме е да не заседна в асансьора,затова винаги си вземам мобилния-да звънна веднага на фирмата дето ни обслужва

Аз мислех пък,че в асансьорите мобилните телефони нямат покритие :)

Аз мислех пък,че в асансьорите мобилните телефони нямат покритие :speak:

Имат,имат,споко-проверих го

;)

• 2 седмици по-късно...

Не ме безпокои нито фитнес фобия,ако е правилно да се нарече така ,

дори и от специалисти.Да поддържаш добра фигура си е добре.

А за простотията каквото и име да и измислите тя си съществува.

Имам някаква форма на aгорафобия, отделно имам фобия от тълпи,

блъсканица, навалица (примерно по магизините и по улиците на София

по време на предколедната истерия, наречена пазаруване)

Градки транспорт не ползвам от много години по същите причини.

Имам някаква форма на aгорафобия, отделно имам фобия от тълпи,

блъсканица, навалица (примерно по магизините и по улиците на София

по време на предколедната истерия, наречена пазаруване)

Градки транспорт не ползвам от много години по същите причини.

Имам фобия от цигани и прости хора, т. е. селяндури.От хора, говорещи високо

• 4 месеца по-късно...

Не мога да направя разлика между фобия и страхова невроза!Но определено имам страх от височини-до 4 етаж в сградите няма пробрем.Но по нагоре започва да ми се вие свят,краката ми омекват и започвам да се потя!Не знам как да го преодолея-всеки ден за мен е едно малко изпитание.Скоро трябваше да се кача на 10 етаж-не мога да ви опиша какво преживях-люлее се цялата сграда и аз се зържа здраво за парапета(абе смешна картинка).Дали се превъзмогва със упорити тренировки?

Един мой приятел се шегуваше,че ако скоча с бънджи от някой висок мост ще забравя за проблема си веднъж за винаги!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.