Премини към съдържанието
kitty

Една мистерия - Котката

Препоръчан отговор


Сигурна съм, че в този форум има и други запалени почитатели на това изключително животно също като мен (то ми и личи де :ph34r: ), та реших да напиша няколко реда, за да видят и другите магията, която притежава този космат любимец. И тъй...

Котката.. това грациозно и сдържано и също така надменно и независимо животно!

Историята на котките започва преди около 60 милиона години с подобния на невестулка миацис. Предполага се, че този дребен хищник вероятно е прародител и на всички съвременни хищници, включително кучета, мечки, порове и т.н. Около 10 милиона год. по-късно се появил диниктисът - най-ранният предшественик на котките, който категорично прилича на днешните котки.

Най-старото изображение на котка е от Египет - 2000 г.пр.н.е. От Библията става ясно, че Египет е бил земеделска страна, произвеждаща предимно зърно, което се складирало в големи хангари. Разбира се, там се въдели много мишки и плъхове, които нанасяли големи поражения. Египтяните виждали, че от всички диви зверове котките били най-големите врагове на гризачите и най-вероятно заради това отворили вратите на домовете си за тях. Всъщност, те не използвали котките само за лов на плъхове и мишки, а и ги дресирали за лов на птици. До ден-днешен котките са запазили силния си авджийски инстинкт, ловувайки не само домашни гризачи, но и дребни полски животинчета, птици и дори зайчета.

В Древен Египет котката е била не просто полезно, но и

свещено животно, добрият дух на дома,

пазител на домашното огнище, била е под закрилата на закона. Заради своята загадъчност, нощен живот, светещи очи, изумителна плодовитост и женственост това грациозно животно било посветено на богинята на Луната и плодородието - Баст (или Бастет), която е изобразявана с котешка глава. За убийство на котка е имало смъртно наказание, а за нараняване режели пръст или ръка. Когато котката умирала в нечий дом, обявявал се траур, обитателите отрязвали косите си и си изскубвали веждите, балсамирали трупа и го погребвали в семейната гробница.

В продължение на дълги години от Египет котките проникнали в съседните страни. Едва преди две хилядолетия тези животни дошли и на нашия континент. Първото писмено съобщение за котките може би е на Плутарх - II в.пр.н.е. В Древния Рим

котката е смятана за гордо и свободолюбиво зверче

- символ на свободата и независимостта, животно на богинята на свободата Либертас. По земите на днешна Франция са я приемали за вещерско животно, като за особено вълшебни са били смятани черните и белите котки. Средновековието донесло много мъка на котките. Инквизицията ги обявила за дяволски изчадия и ги горяла на кладите заедно с вещиците.

Много фолклорни традиции, например литовският епос за героя Перекунас, описват дявола като черна котка с червени очи. Това е типично и за повечето източноевропейски приказки. В източнославянските приказни традиции често най-страшните чудовища се превръщат в котки в момента, преди да убият своята жертва.

Много поетични произведения разказват и за котарака-мъдрец, а северноамериканските индиански племена описват в песните си мъдър и много зъл дявол в котешки образ. Японците гледали на котките като

злонамерено същество с голяма свръхестествена сила

дори ги обявили за вампири. А през ХVII в. в Русия карикатурният образ на Петър I бил именно огромен черен котарак. До ден-днешен в много от бившите съветски републики е останала практиката, преди семейството да се нанесе в нов дом, първо да се пуска котка да се разходи из него.

Твърде много е писано и разказвано за котките през вековете. Много от вярванията и суеверията за тях са се разнесли по всички краища на света. Например, от Тайланд до Европа е достигнало поверието, че за да бъде щастлив един брак, младоженците трябва да пуснат при себе си в първата брачна нощ голям, мустакат котарак.

Тайнствената котка е била вдъхновение за много суеверия. И макар някои да са жестоки и основани на страх и невежество, други са изпълнени с любов. Американска народна мъдрост от ХIХ в. гласи: "Въпреки че се смята, че черните котки носят нещастие, скитащите котки, особено черните, носят късмет. Ако черна котка дойде на прага ви - пуснете я вкъщи и бъдете добри към нея."

И още нещо интересно: Котката е ясновидец!

Ако у вас си имаш коте, няма смисъл да ходиш при ясновидка, защото то самото е такова. Не търси обяснение на нейните реакции, просто ги приеми като нещо естествено!

По времето на Втората световна война в Англия дори бил създаден специален орден, който се връчвал на котки, спасили човешки живот. Те инстинктивно усещали, че идват фашистки самолети - козината им настръхвала, маукали страховито, скривали се в бомбоубежищата или направо отивали при противогаза и го поклащали с лапичка.

Една котка-майка още много преди да чуе сирените пренасяла котенцата в къщата и ги скривала под масата. Друга пък от къщата навън с помощта на телефонния кабел, тъй като нямало дърво или тръба наблизо. И точно когато успяла да изнесе от стаята и последното си котенце, бомба сринала къщата до основи..

Котките имат способността да предусещат земетресения, наводнения, пожари и всевъзможни природни бедствия! Установено е, че когато писаната си мие лицето и е застанала точно срещу вратата, ще ти дойдат неканени гости. А когато предстои рязка промяна във времето, котката се крие във възможно най-закътания и тъмен ъгъл на къщата.

Така че изучавай характера на котето и често се вглеждай в поведението му, защото може да ти спести доста неприятности! ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Искам да ви разкажа за една Любов...

...Беше 1989,тогава я намерих - моята Джеки.

Най-истинският приятел,който съм имала !

Защо такъв не срещнах между хората ?

Човек така не ме е посрещал,не ме е чакал...

...Плача в момента,когато пиша всичко това,защото винаги ще си спомням за нея с Любов...Когато тя си отиде,си отидоха и 14 години от живота ми,от душата ми...

...Никога няма да я забравя,но ми липсваше - някой,който да ме посрещне...

После си взех едно жълто коте,което кръстих Хайдук Пикасо :ph34r:

С песента на O-Zone си дойде cool.gif

А след 2 месеца ми подариха и персийка - Съни.

На 22.юли 2005 се роди и Карлито - същият като майка си ;) Вече започна да ходи,а аз започнах да се усмихвам;)

Отново...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

haidukpikaso вярвай че и между хората има такива,просто не си оцелила на подходящия момент,човек.

Нагледал сьм се на жени ,и сега ме е страх да се влюба.

Не е по темата но искам да разясня,че живота се живее един пьт :bye:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз лично харесвам котките, защото са по-чистоплътни и по-гальовни, не се налага да ги извеждаш и противно на всякакви суеверия - се привързват към стопанина почти както кучетата.

Ето и малко старичка снимка на моят дембил:

normal_tedi24.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Искам да ви разкажа за една Любов...

...Беше 1989,тогава я намерих - моята Джеки.

Най-истинският приятел,който съм имала !

Защо такъв не срещнах между хората ?

Човек така не ме е посрещал,не ме е чакал...

...Плача в момента,когато пиша всичко това,защото винаги ще си спомням за нея с Любов...Когато тя си отиде,си отидоха и 14 години от живота ми,от душата ми...

...Никога няма да я забравя,но ми липсваше - някой,който да ме посрещне...

После си взех едно жълто коте,което кръстих Хайдук Пикасо  ;)

С песента на O-Zone си дойде  cool.gif

А след 2 месеца ми подариха и персийка - Съни.

На 22.юли 2005 се роди и Карлито - същият като майка си :P Вече започна да ходи,а аз започнах да се усмихвам:P

Отново...

<{POST_SNAPBACK}>

е ти поне ме знаеш вече, че обожавам котки.. дори повече от обожавам ама то май няма такава дума ;) обичам всякакви животинки по принцип (без паяци), но в котките съм влюбена! снощи докато писах темата поне 5-6 пъти съм я редактирала и скъсявала.. просто не мога да събера тук всичко за тези за мене уникални животни! Но ще пусна и още любопитни работи ;)

Напълно съм съгласна, че няма човек, който да се привързва толкова много и най-важното -- за толкова ДЪЛГО!!

Оня ден ходих малко до село и там намерихме едно малко сладурче, може би на най много 2 месеца. Няма да ти казвам какво удоволствие е да видиш благодарност и обич в очите на тъй да се каже 1 шепа живот..... ;)

И аз имам котка, по точно котарак да не се обиди ;) вече е 10 годишен и колкото и тъпо да звучи много пъти съм плакала като си помисля, че след няколко години вече няма да е с нас sad.gif така че те разбирам много добре! хубавото е, че винаги можеш да намериш любов в очите и на друго същество, което не по-малко от предното очаква грижи и нежност :hush:


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Опитах се да не прекаля със снимките, май не успях.

На първия личен сайт на сестра ми имаше коментар: "Много готино куче имаш"

Вярно снимката беше малко отдалече, ама все пак ...

pako1.jpg

pako2.jpg

pako3.jpg

pako4.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

аууууу mortal кога казваш да ти дойда на гости? laugh.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм една голяма фенка на котките(Kitty :hush: )

Няма по-загадъчно и надменно животно от котката,но същевременно няма и по-глезливо и успокояващо от нея.Доказано е че котето успокоява кръвното,освен това казват,че котката намира болното място на човек и ляга точно в/у него.Котките може да са своенравни и независими,но допуснат ли те до сърцето си,няма излизане от там.

Едва ли има човек,който да не се зарадва на едно малко пухкаво кълбо и сигурно доста малко са тези,които не биха искали да намачкат такова сладко създание http://www.funpic.hu/en.picview.php?id=24930&c=3&s=dd&p=1 .

Аз лично си имам три прекрасни котета и слава богу,че живея в къща,защото са доста палавички.

biggrin.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Аз съм една голяма фенка на котките(Kitty  ;) )

Няма по-загадъчно и надменно животно от котката,но същевременно няма и по-глезливо и успокояващо от нея.Доказано е че котето успокоява кръвното,освен това казват,че котката намира болното място на човек и ляга точно в/у него.Котките може да са своенравни и независими,но допуснат ли те до сърцето си,няма излизане от там.

Едва ли има човек,който да не се зарадва на едно малко пухкаво кълбо и сигурно доста малко са тези,които не биха искали да намачкат такова сладко създание http://www.funpic.hu/en.picview.php?id=24930&c=3&s=dd&p=1 .

Аз лично си имам три прекрасни котета и слава богу,че живея в къща,защото са доста палавички.

biggrin.gif

<{POST_SNAPBACK}>

това за болното място е абсолютно вярно! мойто много пъти ме е "лекувало" така ;) имаше нещо там, че котките приемат отрицателната енергия от човека (затова и успокояват като се гушнат в тебе ;) ), а пък кучетата бягат от нея.

за съжаление natikot има хора, които не се радват изключително много на котки (предимно от мъжки пол :P ) и дори съм виждала отвратителни неща да се правят с едно такова пухкаво беззащитно същество и едва ли ще ги забравя скоро.. :hush:sad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
За убийство на котка е имало смъртно наказание, а за нараняване режели пръст или ръка.

Ей това трябва да се прилага и сега.Не мога да проумея как някои хора,безмилостно нараняват и убиват невинните животинки :rolleyes: ,ами че те също изпитват болка.Като гледам в Америка какви закони имат и как ги прилагат за такива случаи ми иде и аз да кажа "Кога ще ги стигнем Американците"

:doh:

Редактирано от natikot (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

абе да ти кажа достатъчно ще им е да полежат малко в една стаичка с решетки и ще видим тогава дали ще посегнат пак на животно.. :rolleyes:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Винаги съм се възхищавал на грацията финеса и интелекта на тези животни.Слабостта ми са малко по големите котета:rolleyes:Испитвам истинска наслада като наблюдавам как се движи един гепард или тигър! В къщи си имам две пухкавелки:doh:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много обичам котките...даже имах една преди време но тя загинаsad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз съм фен на котките (малко повече съм фен на мишки от рода на хамстери, морски свинчета и т.н., но обичам многоооо котките). Нямам котка сега...

Та се сетих за насилието срещу котките - Веднъж бяхме излезли една компания и видях как едно момче хвърли едно малко котенце от 3 метра височина. Горкото котенце. Идеше ми да заколя това момче.

Вярно е и за лечебните свойства на котките. Те усещат къде те боли:) Имам опит с това:P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
И аз съм фен на котките (малко повече съм фен на мишки от рода на хамстери, морски свинчета и т.н., но обичам многоооо котките). Нямам котка сега...

Та се сетих за насилието срещу котките - Веднъж бяхме излезли една компания и видях как едно момче хвърли едно малко котенце от 3 метра височина. Горкото котенце. Идеше ми да заколя това момче.

Вярно е и за лечебните свойства на котките. Те усещат къде те боли:) Имам опит с това:P

<{POST_SNAPBACK}>

уф DaSufferer това е нищо.. още по ужасна гледка е да видиш как някви малоумници бият с пръчка малко котенце сложено в найлонов чувал angry.gifangry.gif ама айде стига с тея гадости че ми се обърна сичко

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

...Джеки - тя не обичаше да ме вижда разплакана...Идваше веднага и ми изтриваше сълзите от лицето...Тя беше най-истинският Човек !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
...Джеки - тя не обичаше да ме вижда разплакана...Идваше веднага и ми изтриваше сълзите от лицето...Тя беше най-истинският Човек !

<{POST_SNAPBACK}>

няма спор.. котките са уникални и привържат ли се веднъж можеш да бъдеш сигурен че ще получиш много любов от тяхна страна :kiss2:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди години,когато сестра ми беше бебе,имахме едно коте-казваше се Чичи,та тя винаги когато сестра ми се разплачеше ходеше при нея и започваше да и мърка и да и се глези,така я успокояваше веднага.Беше най-великото коте,само че вече много години не с нас sad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абе имам в службата един котарак ЖИВКО го кръстихме

много умен но има една много лоша черта.

Само зимно време се проявява.

Значи стои или е легнал и когато мине край него жена с чорапогащник-задължително посяга и ...аз естествено го плащам за да не стане по голям скандал.

Много е готин но не мога да го отуча от този лош навик.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Котаните - просто нямам думи. Радвам се, че имат токова много фенове. Но нека ви кажа нещо за мислите.

кучето - хората ме хранят, къпят, галят, решат - сигурно са богове

КОТКАТА - хората ме хранят, къпят, галят, решат - сигурно съм Бог.

Имам едно клипче (около 3 МБ) - разкошно е. Който иска ще му го пратя.

Редактирано от vladko (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз имам коте :) името и е малко странно но е заслужено - Наглостинка biggrin.gif Просто си дойде само , защото е изключително нахална и винаги си постига своето. Адски много я обичам и ми се разтапя сърцето като се преибера и тя ме посрещне с мъркане на вратата....

Редактирано от kaliobg (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Абе имам в службата един котарак ЖИВКО го кръстихме

много умен но има една много лоша черта.

Само зимно време се проявява.

Значи стои или е легнал и когато мине край него жена с чорапогащник-задължително посяга и ...аз естествено го плащам за да не стане по голям скандал.

Много е готин но не мога да го отуча от този лош навик.

<{POST_SNAPBACK}>

нормално е особено ако е малък да иска да си играе! моя пък като беше по малък само да видеше някаква дупчица или тунелче направено от вестник или плат веднага си мушкаше лапата да бърка :P всяко коте си има странности ;) лошо е така като някои хора не ги разбират и трябва ти да плащаш за безобидната беля :)

ПП> vladko, не се и съмнявам, че котките си мислят така! ама не мисля сякаш че се чустват богове като ги къпят :hush:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ПП> vladko, не се и съмнявам, че котките си мислят така! ама не мисля сякаш че се чустват богове като ги къпят

kitty, внимавай с къпането. Котаните освен, че не долюбват много водата, не е полезно за тях често да се къпят. Аз имам две. Едната е невъзможно да я изкъпя. Просто е невъзможно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
аууууу mortal кога казваш да ти дойда на гости?  laugh.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Не знам, трябва да питам котака си кога има възможност да те приеме :)

Леко своенравен е :hush:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да ви разкажа нещо за опашките, компютрите и вирусите:

Този комп започна да се рестартира по свое мнение. Знам, че има такъв вирус, който прави тази гадория. Уж имам антивирусна, ама знае ли човек. И се започна - проверка: контакти, кабели, сменяне на антивирусни програми, търсене на анти само за този вирус, какво ли не още, за което се сещах, а даже и не се сещах. Резултат - рестартиране и толкоз. Веднъж като си седях и мислех какво да правя вече (то май само си седях) минава Мур (така се казва котака) покрай компа (той е на пода - компа де) с гордо вдигната опашка (то котките си го имата този навик) и хоп рестартиране. Аз продължавам да си седя. Мур минава отново с още по-годо вдигната опашка и хоп - пак рестартиране. Каква била работата: захранващия кабел влиза много хлабаво в гнездодо и само една опашка леко да го докосне и размрда и...... Сега съм забил една клечка за зъби и да си минава Мур колкото ще!! Та, ако имате котка и компа ви се рестартира не и режете опашката - има клечки за зъби.

Вярвам, че и други могат да споделят такива весели истории. Абе, за мен не беше чак толкова весела, ако въобще е весела).

Да живеят котешките ОПАШКИ !!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.