Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Благодатният огън

Featured Replies

Счита се, че той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря

Хиляди християни от православните църкви в цял свят участват всяка година в ритула в църквата на Божи гроб в Ерусалим "Слизането на благодатния свещен огън" - най-голямото чудо в света след Възкресението Христово.

На Велика събота християните получават Свещения огън чрез тайнство, пряк свидетел на което е единствено ерусалимският патриарх. Ритуалът има 1200-годишна история.

Православните вярват, че това е същата божествена, неръкотворна светлина, която изпълвала гроба Господен, когато Синът Божи възкръсва.

Счита се още, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря. Няма научно обяснение за този феномен.

Миналата година огънят слезе за 5 минути, докато през 2005 г. това стана за 22 минути.

Огън, запален от Свещения огън на Божи гроб, символизиращ вечността, мира и обновлението, се занася до православни църкви в цял свят.

Българската църковна делегация, начело с трима владици и представители на Дирекцията по вероизповеданията, ще замине рано сутринта днес с правителствения самолет "Фалкон" за Израел, за да донесе Свещения огън от Ерусалим.

В делегацията са Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил, Ловчанският митрополит Гавриил, проф. Иван Желев - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

В 18.30 ч. в правителствената зала на Летище София официалната делегация ще се завърне.

Свещеният огън ще бъде занесен с литийно шествие в храм-паметника "Св. Александър Невски" и до началото на великденските празници ще достигне до всички храмове в страната.

Подготовката за слизането на благодатния огън започва сутринта на Велика събота. Охраната на най-святото за християните място поемат израелски полицаи.

За да се избегне и най-малкото подозрение, че огънят се запалва от човек, параклисът на Божи гроб щателно се проверява за всякакви запалителни средства. Право да направят този оглед от стари времена имат представителите на мюсюлманската общност в Ерусалим.

След това вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовници от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

Печатът означава, че всички кандила в параклиса са изгасени и вътре няма нищо, което би запалило огън по обичайния начин.

След това идва ред на православните арабски младежи. На висок глас те свидетелстват на всички в храма, че няма друга вяра, освeн православната, и че месията Христос е единственият Бог.

Час по-късно в църквата идва и православният патриарх на Ерусалим. По стара традиция единствените, които имат право да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

Ерусалимският патриарх влиза в параклиса. Отвън всички са в напрегнато очакване - според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден за човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Патриархът застава на колене пред мястото, където три дни е лежало Христовото тяло и горещо се моли Бог и тази година да бъде милостив към света, да изпрати благодатния си огън и да обнови човечеството с вяра и добрина.

Какво става в параклиса на Божи гроб вижда само ерусалимският патриарх - според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. Известно време този пламък не топли и не изгаря.

С него патриархът запалва снопчетата от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

След това огънят се разнася във всички параклиси в голямата църква на Божи гроб и с него запалват изгасените кандила. От Ерусалим тръгва и към православните по цял свят.

Източник : нетинфо.бг

• Отговори 70
  • Прегледи 15,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ерусалимският патриарх влиза в параклиса.

Какво става в параклиса на Божи гроб вижда само ерусалимският патриарх

С него патриархът запалва снопчетата от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

Интересно ми е дали пребъркват и самия патриарх за скрити запалки... :ph34r:

Не мога да си обясня как има хора,вярващи в такива "чудеса". И тези манипулации само затвърдяват още повече вярата им...

• Автор

Интересно ми е дали пребъркват и самия патриарх за скрити запалки... :angry:

Не мога да си обясня как има хора,вярващи в такива "чудеса". И тези манипулации само затвърдяват още повече вярата им...

За първи път благодатния огън се разпространяваше и сред православните българи! Във всеки по-голям град е имало частица от благодатния огън!

А за цялата подготовка относно огъня, тя се прави за невярващите! Тези, които вярват в Бог дори се обиждат, че подлагат на съмнение вярата им!

Също се съмнявам в ставащото, защото няма свидетели. А това винаги буди недоверие. Виж, ако запалването на огъня става пред всички, е друго. :P

Също се съмнявам в ставащото, защото няма свидетели. А това винаги буди недоверие. Виж, ако запалването на огъня става пред всички, е друго. :whist:

Е господ е помислил и за такива като теб с прищявки,тоест не всеки път огъня да се пали в самата гробница,защото мястото е наистина малко и могат да влязат най-много 3-4 човека.Ако ти и WhiteHart се поинтересувате малко повече ще прочетете а може да намерите и видео материал,на който се вижда че огъня е слизал и от тавана на храма.Веднъж дори, когато не са пуснали православните християни в храма за да се помолят за чудото,то огъня не е бил даден вътре а е избил на една от външните колони,която и до ден днешен стои разцепена,и която лично съм снимал.

Чудеса не са нужни,ако човек има силна вяра или знания.

Е и? Девид Копърфийлд премести една совалка...но това не значи, че е чудо...

Всеизвестен факт е , че църквата се издържа от "чудеса"......През Средновековието са продавали уж костите на някой светец, да не говорим и за частици от кръста, на който е бил разпнат Христос и какво ли още не...Сега не е много по - различно като гледам...Още повече , че нашият поп си купи 2 щафети салам пред мен в магазина по време на пости..:ph34r:

ЕТО ЗАТОВА вярвам в Бог , но не вярвам в проповедниците му....

Г-н baro,какво общо има Дейвид Копърфийлд с Живия огън ?!

Църквата от какво се издържа ,ама въобще не ме интересува.

Май ме бъркаш с някой.

Още повече , че нашият поп си купи 2 щафети салам пред мен в магазина по време на пости..:ph34r:

Приятелю май сте си плюли в устите всички от вчера...едно и също да ми говорите и в случая ти да пишеш...Не е нужно да вярваш в проповедниците...те не са Бог... те са хора и грешат...в случая може и да използват неправомерно властта си...но повярвай ми Бог има грижата за това, кой какви ги върши, а не ти и аз...Бог е съдия...справедлив и то...не се съмнявай....

Едва ли идеята на Христос е била свързана с комерсиалното....

Прав си приятелю....не беше това целта на Христос...

Еми това казвам и аз.....:yanim:

Браво значи поне обобщихме твоите два поста по-горе....Щото аз останах с друго впечатление като ги прочетох...

Очистващият огън

Заминах за Йерусалим с поклонници от групата „Радонеж”. Какви бяха първите ми впечатления? Почти физическо усещане за присъствието на Спасителя: така постоянно и близко, сякаш чувстваш погледа Му върху себе си. И... съмнението дали ще слезе този път благодатният огън; въпросът се появи у мен съвсем ясно.

Отидохме в храма на Гроба Господен в нощта преди Велика събота. Имаше много народ: и местни, и пришълци от целия свят. Изведнъж наоколо се разнесе слух, че всеки момент ще се появи израелската полиция и ще изгони всички от храма. Хората се разбягаха насам-натам: стари, млади, гърци, сирийци, коптски жени в ослепително бели рокли; един крещи, друг се моли по източен маниер: „О-е-о-е-е...”

Аз приех всичко напълно сериозно и се чудех къде да се скрия. Действително се появи полиция, тръгна из храма и като че ли гонеше някакви хора. По-късно разбрах, че това е традиция, която се повтаря всяка година. Имаше още някакви турци с фесове и войнишки униформи — също заради традицията. После се появи охраната, която съпровожда йерусалимските свещенослужители. Сутринта те бяха с Йерусалимския патриарх Диодор. Тези охранители също са облечени по необичаен начин — с едни такива бели, нагънати полички. Възможно е да бяха араби. Работата е там, че в арабския град Лида, който се намира между Йерусалим и Яффа, с такава поличка се изобразява св. Георги Победоносец. Там, в Лида е неговият храм и гробницата му. Православните араби много обичат св. Георги, защото майка му е арабка и е родом от техните места. Те честват паметта му и през есента; това е техен голям празник.

Гледам понататък: приближават се турци с железни бастуни и чукат с тях по земята. Изглеждат много строги, сякаш всеки момент ще ударят някой, който се държи лошо. Но не трябва да се обиждаме — това пак е многовековна традиция.

Всички се разпръснаха в различни части на храма, а ние, кой знае защо изплашени от израелските войници, се преместихме най-отдалеченото, нисичко крило. И това за мен беше някакво малко, лично чудо: без сами да знаем, бяхме попаднали в параклиса на Адам. На това място е приет Кръстът, на който са разпънали Спасителя. Вижда се прозорчето, през което светата царица Елена е гледала как носят трите намерени кръста, за да положат върху тях покойник. По предание, покойникът е оживял на един от тези кръстове и този кръст бил признат за Христовото разпятие. Цялата нощ преди Пасха прекарахме на това място. И така се случи, че Господ доведе тук един свещеник. Имах с него разговор, който ме разтърси. Общо взето се изповядах, разказах му за чеченските събития, за лицата, които ме гледат от стените... И той извърши тайнството за опрощаване на греховете.

Наблизо някакви момченца непрекъснато се въртяха насам-натам, блъскаха се, замеряха се с пантофи ... Всички наши поклонници бяха напълно изнервени, но замълчаха — нали там никой на никого не прави забележки.Накрая момчетата се укротиха и легнаха да спят; после едното започна да рита другото, а то да крещи: „не, не...” Нямах представа какви са — гърци, французи... Така минаваше нощта. Изобщо не можех да спя. Изведнъж едното момче се събуди, стана и повдигна ръце нагоре... Не мога да опиша това! То се молеше така, сякаш виждаше пред себе си Бога лице в лице. И другите момченца се събудиха, строиха се и започнаха да се молят така красиво, сякаш пееха някаква песен. Тогава разбрах, че са араби, защото те имат много протяжни молитви... На сутринта ги видях отново. По-късно разбрах, че те играят една от най-древните роли в цялата мистерия. Бяхме много изтощени от полубезсънната нощ, бяхме гладни, пък и доста захладня. И... съмнението ни се засилваше все повече и повече. Какъв благодатен огън изобщо може да се появи тука?! Изведнъж се разнесе силна врява, думкане на барабани, свирене на пищялки, и влязоха същите тези момченца, в дълги бели ризи, седнаха на земята и закрещяха неописуемо. Една монахиня-арабка, която седеше до мен, ми преведе какво викат. Оказа се, че това е молитва, която звучи така: „Майко Божия и Свети Георги, спуснете благодатта на светия огън; ние чакаме този огън ... шакрие, шакрие — дай огъня, дай огъня! Нашата вяра е права — вярата ни е православна; ние чакаме огъня!” И до безкрай повтаряха; „Шакрие, шакрие...”

Дойдоха турците и започнаха да ги удрят с камшици и да ги гонят. Аз се възмутих сериозно защо правят това. Но арабката ме успокои, че ритуалът е такъв; те трябва да приемат удари върху себе си. А ето защо се е появил този ритуал: векове наред момчетата са се държали така шумно в храма, докато са молели Бога за благодатния огън. Веднъж на възрастните им омръзнало и ги изгонили от храма. Но огънят не слизал. И когато върнали обратно в храма тези „шакриетчета”, огънят пламнал. Точно така е казал и Господ: трябва да вярваме като децата — искрено и без да мислим как изглеждаме отстрани... Така са вярвали първите християни. Така вярват и тези момченца.

И ето, че то се случи! Качихме се на стълбите на кувуклията*, над нас имаше много висок купол, и видяхме виолетовите мълнии, Те се движеха в безредие по купола и се спускаха надолу.... В този момент силите ни напуснаха, едва ли не до загуба на съзнание... Храмът стана едно цяло, сякаш живо същество! Ръцете на Патриарха протягаха от Гроба Господен факела с благодатния огън, а свещениците, които запалваха свещите си от него, го предаваха нататък, към народа... Сякаш цялата църква в един миг избухна в огън. Не помня съвсем точно какво ставаше наоколо, защото възторгът беше пълен. Удивителното е, че първоначално огънят съвсем не пари. В този момент той не е толкова огън, колкото светлина, подобна на Таворската... Ярките му пламъци се предаваха от ръка на ръка; ето че и аз вече държах благодатната светлина. Имаше хора около мен, които започнаха да го преглъщат — като хляб, да го поемат в себе си, да го разливат по тялото, ръцете и краката си — сякаш искаха да се нахранят с благодатта... Имаше толкова много народ, че не се чуваше почти нищо; хората ликуваха... Радост! Пасха! Христос воскресе!

Останахме в Йерусалим още една седмица. В душите ни цареше някакво абсолютно опустошение и всепоглъщащо чувство на щастие. Нямаше ни. Съществуваха само мириси, звуци, тихото църковно пеене... Бяхме цъфналите дървета, които растяха наоколо, камъните, древните домове, котките, които се плъзгат в горещата мараня (в Йерусалим има много котки), синьото небе... Отидоха си всичките ми предишни страхове.

Но дойде един друг, добър страх. Честна дума, почти физически почувствах, че Бог е до мен. Той винаги е до нас. И как няма да е страшно това? Представете си тогава какво е да направиш нещо лошо и да огорчиш Бога, да огорчиш Божията майка. На Пасха в 1997 година животът ми се промени. И слава Богу за това!

* Параклисът на гроба Господен

Превод : Илиана Александрова

"Нека други вярват в Бог, който се кара и съди с хората.

Аз ще се държа за Бога, който възкресява мъртвите.

Нека други вярват в Бог, който не се доближава и до живите, когато го викат.

Аз ще се кланям на Бога, който държи ухото Си наклонено и към гробовете и слуша дали някой не вика за възкресение и възкресител."

Св. Николай Велимирович

pravoslavie.bg

Просто казах , че има фокуси всякакви......Има и видеоматериали на летящи чинии, ама...какво от това...Много странно ми се струва това, че си влиза някой някъде си и излиза със свещения огън....Или , че като натопи попа китката във водата и каже две приказки и хооппп : станала свещена...Всичко е до вярата...но според мен да вярваш в това, че с молитва се пали огън е все едно да вярваш , че дядо Коледа раздава подаръци...

Това, което искам да обобщя с глупостите ми е , че : Църквата се издържа от това хората да ВЯРВАТ и ако преценят , че се налага не огън ще ти палят, ами бързо , бързо ще изскочи и Граал-а и още куп светини....

Едва ли идеята на Христос е била свързана с комерсиалното....

Дано това ,което ще ти препоръчам ти е от полза.

Гледай филма "Великата тайна на водата " който можеш да изтеглиш от туки след това искам да коментираш за "....Или , че като натопи попа китката във водата и каже две приказки и хооппп : станала свещена..."

Силно се надявам и вярвам, че някъде там има някой , който да ни закриля, ама едва ли ще си губи времето да пали веднъж в годината свещи на някакъв "поп"....Просто всичко е химия и физика, и малко математика...

Прав си има някой, който се грижи за нас и ни закриля и точно това е Бог...иначе без Него и без вяра в Него човек се изгубва сред цялата тази объркваща и злонамерена реалност...

Нищо не може да ми промени мнението, че някакъв поп завършил семинарията за 4-5 години като натопи китката във водата и тя ще стане лековита...

ЧОВЕК може да направи много неща с АКЪЛ, но с голи приказки да ми лекува - абсурд...

Прав си с учене по разни семинарии не се получава лековитата вода или нещо друго които цери...

Излекуването идва от този, който е направил човешкото тяло...сам знаеш, че този който е изобретил нещо само той знае какво е сложил в него и за какво е решил да го използва- предназначението му...та само той може да прави корекции...

а в случая и изцеление- излекуването идва от този, който е създал тялото...

Нищо не може да ми промени мнението, че някакъв поп завършил семинарията за 4-5 години като натопи китката във водата и тя ще стане лековита....още по-малко такива научнопопулярни филми тип Дискавъри Чанъл, където си ги говорят едно към гьотери.....ЧОВЕК може да направи много неща с АКЪЛ, но с голи приказки да ми лекува - абсурд...

Има един лаф : "Блажени са вярващите.." , просто защото не знаят как ги манипулират........Църквата е може би най-голямата мафия на света, даже преди векове са колели и бесели, слава богу вече не е така, а само цицат от вярващите....Силно се надявам и вярвам, че някъде там има някой , който да ни закриля, ама едва ли ще си губи времето да пали веднъж в годината свещи на някакъв "поп"....Просто всичко е химия и физика, и малко математика...

Никой не те кара да си променяш мнението,просто можеш да се образоваш малко а не да говориш като някой всезнайко,който вади изводите си, да не казвам откъде.

Първо филма не е тип Дискавъри Чанъл а е руски и второ,първо гледай и после коментирай.

И стига си ми натяквал тая църква,въпреки че и там има доста просветени хора,но те са единици.

Да, сигурен съм , че има....и не ми трябват фокуси , с които да ме убеждават в това.....

Да, никой не иска нито фокуси нито каквото и да било...всеки иска реални неща...в случая и реално да види чудеса...защото понякога и най-големия вярващ може да не може да повярва, че дадено изцеление се е случило в действителност ...ние сме хора и търсим все да видим или да ни докажат нещо...

И църквата ти предоставя тези чудеса....

Думата чудо и думата реално не могат да са в едно словосъчетание , тъй като взаимно се изключват..

Не мисля, че църквата предоставя чудеса...защото те не зависят от нея...зависят от този който може да прави чудеса...

Нима мислиш, че реалността и свръхестествените неща са взаимно изключващи се...аз не мисля така защото ние сме хем реални същества хем духовни същества това е нашата същност...

Това е една от мечтите ми да - отида на Божи гроб, а по-добре на Великден. а според мен чудесата са реални и могат да се случват на всеки, отделен въпрос е че през годините църквата, като институция, доста се е отдалечила от началната идея, като е станала поредната "машина за пари".

а според мен чудесата са реални и могат да се случват на всеки, отделен въпрос е че през годините църквата, като институция, доста се е отдалечила от началната идея, като е станала поредната "машина за пари".

Права си за това, което си писала...така е целта и позицията на църквата се е променила...прицелната точка - целта е променена за това нещата се превръщат в фалш...

А относно чудесата- така е те са реалност и могат да са реалност всеки ден стига да вярваш...всичко около нас е устроено така, че без вяра не можем да съществуваме...

Кажи ми едно свръх-естествено нещо....Всичко се обяснява с физичните закони, просто за някои неща още не е доказано как стават....Но определено няма човек, който с молитва да пали огън...Времето на Крал Артур и Драконите отдавна е минало, въобще ако ги е имало...

Не е ли чудо, ако един сакат или болен от неизлечима болест като рак примерно да оздравее знаеш ли какво е тези ракави клетки как се разпостират особенно като има разсейки в организма направо се разрушава тялото...Видях чудо аз лично познавам доктор, който беше изцелен от Рак и до колкото помня и разсейки имаше този човек и беше тръгнал да се прощава със всички които познава и Бог го изцири, документи- изследвания има, че е бил болен...А сега е жив и здрав...това не е ли чудо приятелю?!?!

Даже нямам представа как се сетих точно за този човек защото беше преди няколко години това изцеление и това, ако не е доказателство не знам...

Благодатният огън в сърцата ви по-скоро ще го запали толтекската книга на мъдростта. Но и за да я прочетете се изисква усилие, а много от вас чакат на готово. Мислят се за твърде специални, та Господ сам да им дойде да говори с тях. Или да направи нещо велико с което да се хвалят и да шашкат хората. А любовта идва тихо и привидно незабележимо, не без усилие, но ти променя живота завинаги. Жадни сте за чудеса... Копнеете ги, а Христос е направил толкова много и пак не вярвате в него. Време е да направите лично усилие.

Няма чудеса.Природата не прави изключения за никого.Никой не може да ходи по водата,да превръща водата във вино,и т.н. Всичко е комбинация между вашите надежди и алчността на "религиозните" водачи,които се стремят по всякакъв начин да увеличават последователите си.

Има два вида чудеса. Едните са относителни - ходене по вода, четене на мисли, превръщане на едни неща в други. От тези няма много полза. Дали са възможни или не - всеки е свободен да избира. Лично аз знам, че са възможни.

Има и абсолютни чудеса: Да си тук и сега, да помагаш на останалите без да очакваш нищо в замяна, да не преживяваш и да не бъдеш ръководен от гняв, гордост, ревност, завист, алчност. Абсолютно чудо е да си безстрашен, радостен, мъдър и добър във всяка ситуация на живота.

Чудесата на относително ниво не носят много полза и независимо дали съществуват или не свършват със смъртта. Абсолютно чудо е да преживяваш света като една цялост, да преживяваш това което преживява и осъзнава нещата, да отпадне разделението между субект, обект и действие.

И се е започнало едно надпреварване коя религия ще се похвали с повече чудеса...Не разбирам защо ви е да вярвате в тези "чудеса"? Не е ли сам по себе си животът нещо чудесно и прекрасно,погледнете природата около себе си,вижте хармонията във всичко. Приемете живота в неговата обикновеност и простота.С какво ще станете по-добри от това,че приемате на доверие разни приказки,разпространявани от организираните мафии на различните религии? Организираната религия е преди всичко политика.Няма да намерите там вашата истина,по простата причина,че истината е различна за всеки,тя е строго индивидуална. И истината на Исус няма да ви свърши работа,тя е била вярна за него,но не и за вас.

Като цяло може би е така. Но хората са различни. Някои хора имат нужда от солидна опора в живота и организираните религии могат да я дадат. Освен това организираните религии извъшват много социални дейности, полезни за обществото като цяло. За много хора всъщност са полезни.

Абсолютната истина е една навсякъде и винаги.

И всички тези организации,изградени върху труповете на Исус,Буда,Мохамед,и т.н., са напълно излишни.

Не съм напълно съгласен. Можеш да си част от света и в същото време напълно свободен. Освен това пътя, когато е извървян с приятели най-малкото е по-забавен.

Ароматът на едно цвете не може да бъде предаден с думи и запазен от някакви църкви. Той трябва да се усети.

Добра метафора. Личното преживяване според мен е най-важно.

Но може да се каже и така: Когато ни боли зъб - отиваме на зъболекар. Зъбите си ги имаме сравнително от скоро. Работата с ума е по-сложна, умът си го имаме от много повече време. Необходим ни е някой, който да ни посочи пътя и да ни покаже грешките. Без учител - няма просветление. Но учителят не е нещо лично. В Будизма учителят носи живо преживяването предавано през всичките тези години. Учителят вдъхновява и предпазва от грешки. Учителят показва кое точно е цветето на просветлението. Разбира се ако сам не го помиришеш - няма да има резултат. Може и без учител, примерно с книги, но тогава пътя е лъкатушещ, с много обратни завои, с много спирки, много животи са нужни за да стигнеш целта без учител.

Учителят е като огледало, показващо ни собственото ни съвършенство. И тъй като е много важен, трябва внимателно да бъде проверен. Традиционно ученикът проверява учителя 3 години и после учителят проверява ученика още 3 години. Учителят преди всичко трябва да има съчувствие, всичко което прави да е в полза на другите. Трябва да няма разминаване между думи и дела. Трябва да познава ученията и да е добър пример. Учителят показва пътя и "подводните" камъни, но пътя така или иначе ако не го изминеш сам, няма да стигнеш никъде.

Така или иначе в Будизма всичко трябва да бъде проверено лично. Нищо не се према на доверие. Умирайки преди 2550 години Буда е казал:

"Не вярвайте на нито една моя дума, само защото един Буда я е казал. Проверете всичко сами. Бъдете своя пътеводна светлина"

Това е будистка гледна точка. Не споря и не убеждавам. Просто споделям.

Е и? Девид Копърфийлд премести една совалка...но това не значи, че е чудо...

Всеизвестен факт е , че църквата се издържа от "чудеса"......През Средновековието са продавали уж костите на някой светец, да не говорим и за частици от кръста, на който е бил разпнат Христос и какво ли още не...Сега не е много по - различно като гледам...Още повече , че нашият поп си купи 2 щафети салам пред мен в магазина по време на пости.. ;)

И аз, don Baro :clap:

Умирайки преди 2550 години Буда е казал:

"Не вярвайте на нито една моя дума, само защото един Буда я е казал. Проверете всичко сами. Бъдете своя пътеводна светлина"

Съгласен съм на 100 % с това. Но именно това е и доказателството,че трябва сам да откриеш кой си ти,а не да гледаш през очите на някой друг.

don_baro,получаваш "отличен" 6 за поста си! Съгласен съм 1 към 1 с това,което си написал! :clap:;):)

Аз зная за какво се молиш Един дервиш отишъл на баня, изкъпал се добре и излизайки от банята поглежда, че няма пет пари в джоба си да плати. Тогава той се обърнал към баняджията, казал му "благодаря" и си заминал. - Чакай, ами пари? - го пита баняджията. - Нямам. - Тогава защо си дошъл? Дервишът се видял в чудо, отправил се с мисълта си към Бога и казал: - Боже! Или ми дай пари, или събори тази баня. В този момент се чува голям шум. Банята се съборила и баняджията притърчал да види какво става. Дервишът си заминал спокойно. Като вървял по-нататък, той видял един ходжа да се моли и му казал: - Аз зная за какво се молиш - за пари.

Не е ли чудо, ако един сакат или болен от неизлечима болест като рак примерно да оздравее знаеш ли какво е тези ракави клетки как се разпостират особенно като има разсейки в организма направо се разрушава тялото...Видях чудо аз лично познавам доктор, който беше изцелен от Рак и до колкото помня и разсейки имаше този човек и беше тръгнал да се прощава със всички които познава и Бог го изцири, документи- изследвания има, че е бил болен...А сега е жив и здрав...това не е ли чудо приятелю?!?!

Даже нямам представа как се сетих точно за този човек защото беше преди няколко години това изцеление и това, ако не е доказателство не знам...

Не разбирам защо ви е да вярвате в тези "чудеса"?

Защото ги има не чете ли по-горе приятелю?!?! :rolleyes:

Много добре знам какво е рак, единият ми дядо почина точно от това....В какъв смисъл "изцелен"? Кой го е изцелил...

На мен баба ми почина от рак...

Да не казвам още кой е болен от рак от роднините ми, че ми идва в повече тази откровенност от моя страна....

Приятел, аз говоря за чудо свързано с изцеление на болни хора- това също е чудо...

Питаш кой го е изцелил, ами отговора ми е прост БОГ го е изцелил...не човек...

Бог е просто една идея, в която вярвам, една надежда.....Радвам се, че е жив и здрав човека, но едва ли Бог има пръст....Те ако така ставаха нещата , до сега да сме затворили болници, аптеки...Човешкият организъм е способен да се пребори със всичко, хората са еволюирали и оцелели до сега благодарение на това, че организмът ни се приспособява изключително добре...И това не е чудо, а е доказано много отдавна...И в девети и десети клас се учи - уроците за левкоцитите, тромбоцитите, еритроцитите, за какво служат антителата и т.н....

Значи според теб просто така без нищо му е минало- излекувал се е от рак?!?!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.