Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Realtek и ATI XPress 200 проблем със Suse 10.2

Featured Replies

Здравейте!!

Да започнем с това че в света на линукс в момента няма по голяма ламуга от мен.Това го пиша зада знаете нивото ми и да ми отговорите според познаниятя ми. Качих си Suse 10.2 на лаптоп Тошиба Сателит L-30 101,успях та си пуснах бежичния нет но с аудиото и видео драйверите не мога да се оправя.Ati дават драйвери но незнам как да ги компилирам и инсталирам.За Realtek ALS 861 картата пък ми е пълна каша.Моля помогнете cool.gifsad.gif

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Здравейте!!

Да започнем с това че в света на линукс в момента няма по голяма ламуга от мен.Това го пиша зада знаете нивото ми и да ми отговорите според познаниятя ми. Качих си Suse 10.2 на лаптоп Тошиба Сателит L-30 101,успях та си пуснах бежичния нет но с аудиото и видео драйверите не мога да се оправя.Ati дават драйвери но незнам как да ги компилирам и инсталирам.За Realtek ALS 861 картата пък ми е пълна каша.Моля помогнете cool.gifsad.gif

А прочете ли ръководството, което идва с драйверите и на сайта на производителя?

П.П. И темата е за Линукс раздела!

драйвърите ти не са ли .ехе файлове ?

Добър ден на всички.

Как ще инсталираш exe драйвери в линукс??? ohmy.gif

По темата: Прочети и във форума на Suse, аудио-картата се конфигурира през yast, но би трябвало да е засечена... нямаш нито звук нито образ така ли да разбираме?

• Автор
Добър ден на всички.

Как ще инсталираш exe драйвери в линукс??? ohmy.gif

По темата: Прочети и във форума на Suse, аудио-картата се конфигурира през yast, но би трябвало да е засечена... нямаш нито звук нито образ така ли да разбираме?

Няма звук и не разпознава картата.качих през конзолата драйверите който дават от производителя те са два на брой но ефекта е нулев.

Както казах зле съм може и аз да бъркам някъде,затова търся помощ. cool.gif

Няма звук и не разпознава картата.качих през конзолата драйверите който дават от производителя те са два на брой но ефекта е нулев.

Както казах зле съм може и аз да бъркам някъде,затова търся помощ. cool.gif

Странно.. ама щом като имаш конзола, значи има някакъв образ, демек нещо поне е разпознало.. може би просто не е стартиран X сървъра? Пробвай командата

startx

и пак прочети какво пише в документацията на мобилния компютър. Евентуално да има някаква поддръжка на сайта им, провери. Предполагам, че имаш работещо pc от което пишеш, провери и тук http://www.csd.toshiba.com/cgi-bin/tais/su/su_sc_home.jsp

И посредно, да те предупредя - лаптопите са малко по- упорити при инсталирането на други ос от тази, с която идва, но с повече зор ще избуташ Suse. Въоръжи се с търпение и време.

Сега лека вечер, утре пиши за резултата.

Аз съм с L30-134 същата видео карта и Аудио. Звукът го инсталирах без проблеми, изтеглих този от сайта на Realtek. Но с това Видео и аз имам проблеми не мога и не мога. Толкова се ядосах, че на лаптопа оставих само wina. Ако намериш решение моля сподели понеже ...

Linux_user,

от Тошиба не предлагат линукс драйвери, много ме е яд че взех такъв лаптоп sad.gif

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

За видеокартата - ATI Radeon® Xpress 200M, търсиш на сайта на ATI/AMD и попадаш тук. От там разбираш, че ти трябва "ATI Catalyst™ 8.4 Proprietary Linux x86 Display Driver". На сайта на openSUSE си намираш ATI Driver HOWTO и четеш какво и как се прави. Там се вижда, че най-лесно е инсталирането при openSUSE 10.3 (най-новата версия).

За аудиото пише нещо странно

supported audio format : 24-bit stereo 

speakers : built-in stereo speakers 

manufacturer : Toshiba Bass Enhanced Sound System

и по-нататък

HD Audio supporting

Пише, че драйверите за Windows са на "Realtek Semiconductor Corporation". От техния сайт може да се опита с High Definition Audio Codecs (general drivers) за Linux. Ако някой е мераклия, може да пробва, пък дано с тях да стане работата.

Linux_user,

от Тошиба не предлагат Линукс драйвери, много ме е яд че взех такъв лаптоп sad.gif

Добър ден.

Виж те повечето производители не искат и да чуят за GNU, но AMD/ATI отдаван си имат драйвери за Линукс, от скоро и с отворен код.

CNA trosho ти е дал много полезен линк. Следвай инструкциите, приложи нещата на лаптопа.

Относно драйверите на сайта на Realtek, досега не съм чувал добри отзиви, така че най-вероятно няма да стане с компилиране. Според мен е по-добре да потърсиш бинарни rpm пакети в Интернет, след като имаш графичен режим де. Има няколко добри сайта.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

• Автор
Аз съм с L30-134 същата видео карта и Аудио. Звукът го инсталирах без проблеми, изтеглих този от сайта на Realtek. Но с това Видео и аз имам проблеми не мога и не мога. Толкова се ядосах, че на лаптопа оставих само wina. Ако намериш решение моля сподели понеже ...

Linux_user,

от Тошиба не предлагат линукс драйвери, много ме е яд че взех такъв лаптоп sad.gif

Ако си спомняш как си се оправил с аудото дай по подробно инфо моляте sad.gif Кой драйвери си качил и как!!!!!

Редактирано от CNA (преглед на промените)

Еми бях попаднал в един сайт с подробна инструкция. А за Видеото, Linux_user търсих доста, но ще потърся... пак да видим....

А ще пробвам и инфото от линка...

Забравих да добавя, че аудиото го подкарах на Ubuntu, под сусе 10.3 не стана..

• Автор

След три дни борба се отказвам.Сега разбирам защо чичо Бил има толкова кинти.

Не може толкова голяма дистрибуция като Сусе да няма драйвери за Realtek.

Пичове благодаря за отделеното време, по късно /10-20 години/може да опитам пак cool.gif

Не всички дистрибуции са като openSUSE. При нея да си пуснеш дори mp3 си е постижение - въобще мултимедията не е силната страна на тази дистрибуция. Просто не е ориентирана толкова към домашните потребители.

Не знам защо държиш на openSUSE и особено на версия 10.2, но може да опиташ и други - Ubuntu, Mandriva или базирани на тях.

CNA, точно това се опитах да кажа и аз като trosho. Под Ubuntu тръгнаха и двата драйвера, Video-то с някакъв убит драйвер, но тръгна. А звука беше идеален...

А трябва да добавя, че тези лаптопчета са супер претенциозни, понеже са им барани чиповете (видеото) и ..... аз не мога да пусна други драйвери освен тези който ми идват С Win, (изключвам Omega) ...

Не всички дистрибуции са като openSUSE. При нея да си пуснеш дори mp3 си е постижение - въобще мултимедията не е силната страна на тази дистрибуция. Просто не е ориентирана толкова към домашните потребители.

Не знам защо държиш на openSUSE и особено на версия 10.2, но може да опиташ и други - Ubuntu, Mandriva или базирани на тях.

Добър вечер.

Не съм напълно съгласен, защото Suse вече от версия 10.3 и нагоре бетите има разрешени някои кодеци. Освен това в Германия и немско-говорещите страни това е най-популярното дистро. Личното ми мнение е, че Suse не отстъпва на Mandriva или популялният Ubuntu- лично мнение. Има какво да се барне, друг е вече въпросът, че по принцип марковите лаптопи са "упорити". Не преценяйте едно дистро по това дали нещата стават автоматично или по- лесно, аз съм ползвал Ubuntu на няколко машини и винаги съм имал проблеми.

Това, че при Ubuntu нещата са "автоматик" не означава, че е по-добър от Suse на лаптопа, просто трябва повече намеса от страна на човека. Има си драйвери в нета но иска повече зор. Аз бих се поизпотил със Suse, лично мнение.

Конкретно по темата, можете да погледнете тук http://www.suse.de/~sndirsch/ati-installer-HOWTO.html http://forums.suselinuxsupport.de/index.ph...w=&st=&

Впрочем, ако лаптопът е в гаранция, може да се поиска поддръжка от Тошиба, поне някакви напътствия ще дадат./ Аз така накарах скенера си HP G3010 да проработи, което изглеждаше мисия невъзможна./

Само да уточня нещо. В предишния си пост, казвайки "Не всички дистрибуции са като openSUSE", нямах предвид, че дистрото е по-лошо. Говорех само за "подкарването" на мултимедията и то във версия 10.3. Това не е (само) мое мнение, а е казвано в ревюта, посветени на openSUSE 10.3.

Дистрибуцията е насочена по-скоро за използване в офис среда. Не случайно начинът на настройка и работа е направен да бъде максимално близък до Windows-кия. Инсталирането на кодеци не е улеснено, не защото не може, а защото не е толкова важно за офис компютър, като дори понякога това е нежелателно.

Съгласен съм, че ако една дистрибуция прави повече неща автоматизирано, това не я прави по-добра. Дори самият израз "най-добра дистрибуция" за мен няма никакъв смисъл. По-скоро има смисъл "най-подходящо за моите нужди".

Съветът ми беше да опита и с други дистрибуции или версии. Това, че не се е получило с openSUSE, не означава, че и с друга дистрибуция ще е същото. Може да опита дори и с тестовата версия на openSUSE 11 - версията с KDE 4 е далеч по-добра от Kubuntu с KDE4 (лично мнение). Така че варианти има. От пробване никой не е загубил.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Само да уточня нещо. В предишния си пост, казвайки "Не всички дистрибуции са като openSUSE", нямах предвид, че дистрото е по-лошо. Говорех само за "подкарването" на мултимедията и то във версия 10.3. Това не е (само) мое мнение, а е казвано в ревюта, посветени на openSUSE 10.3.

Дистрибуцията е насочена по-скоро за използване в офис среда. Не случайно начинът на настройка и работа е направен да бъде максимално близък до Windows-кия. Инсталирането на кодеци не е улеснено, не защото не може, а защото не е толкова важно за офис компютър, като дори понякога това е нежелателно.

Честно казано не мисля че подкарването на мултимедията в 10.3 е кой-знае колко сложно. Даже е направено да става най-лесно от всички версии до сега:

1. От Comunity repositories добавяме Packman и Videolan

2. Инсталираме w32codecsall, libxine1 и libdvdcss

От това по-лесно - здраве му кажи biggrin.gif

За видеокартата:

1. 10.3 цък cool.gif

2. 10.2

а) Добавяш в Яст http://www2.ati.com/suse/10.3 в repositоries

б) Инсталираш x11-video-fglrxG01

Редактирано от peter2003 (преглед на промените)

• Автор

С видеото се оправих сега остава звуковата карта.Виж с нея ще се берат ядове.

Ако някой знае как се пуска звуковата карта на лаптоп Toshiba Satellite L30 101 на Suse 10.2 да помага.

И моля ви по подробно инфо все пак съм новак с тази ОС cool.gif

С видеото се оправих сега остава звуковата карта.Виж с нея ще се берат ядове.

Ако някой знае как се пуска звуковата карта на лаптоп Toshiba Satellite L30 101 на Suse 10.2 да помага.

И моля ви по подробно инфо все пак съм новак с тази ОС cool.gif

Добър вечер.

Първо, поздравления за това, че си се справил и не си се отказал.

За аудиото- влизаш в Yast, Hardware и там търсиш Audio Device или нещо такова. Като дадеш на него, хамелеона или ще ти каже, че иска драйвер и ще ти изреди един голям списък, или ще иска малко да пипнеш конфигурацията. В първия случай, най-добре дай това, което ти дава по подразбиране, ако не ти дава такова нещо- пишеш си името на аудио картата. Инсталираш и след това трябва да запазиш следните настройки. Ако е засечено аудиото, но нямаш звук, тогава направо започваш със настройките.

Пробваш ако е дадена отметка на Esd, демек смесване на звука по софтуерен път, да го махнеш.

При мултимедийните настройки или в същата секция в Yast, не помня къде беше, правиш така, че звукът да се контролира от ALSA- Advanced Linux Sound Architecture.

И вече трябва да имаш звук. cool.gif Ако има проблеми, пиши.

Дай едно :

cat /proc/asound/pcm

и постни резултата или кажи каква ти е звуковата карта и с какъв чипсет

• Автор

Идентификация

Производител: ‎ATI Technologies Inc

Описание: ‎SB450 HDA Audio

Клас носител: ‎Audio device

Връзка

Шина: ‎PCI

PCI domain: ‎0

Bus PCI #: ‎0

PCI device #: ‎20

PCI function #: ‎2

Vendor ID: ‎0x1002

Device ID: ‎0x437b

Sub vendor ID: ‎0x1179

Sub device ID: ‎0xff31

Драйвер

Модул: ‎snd_hda_intel

Tova mi gi dava Mandrivata

cool.gif

• Автор

инсталирах Mandriva звука работи при нея.това са данните за картата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.