Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заплатата - на дебитна карта

Featured Replies

Включвам тази тема, за да споделя някои опасения които имам по въпроса. Работодателят ми е решил, че ще ми превежда заплатата на карта. Знам, така е на много места и затова пускам питане.

На първо място - искат ми копие от личната карта. А какво стана със защитата на личните данни. Какви са механизмите, чрез които мога да ги защитя в такъв случай.

Второ - притеснява ме факта, че изгоря много народ от тези карти. Какви възможност за повишаване на сигурността (примерно съпругът ми има кредитна карта и при всяка транзакция получава СМС). Честно казано, не желая да остана без заплатата си, в крайна сметка тя ме храни.

Трето - какви такси (приблизително) взимат банките за обслужване на картата и каква такса теглене си слагат. Говори се нещо като за 1,50 лв на теглене, което може да е малко, но все пак...

Така че ще бъда доволна, ако споделите нещо по въпроса.

Забележка: Може да не съм напълно точна в терминологията - все пак не съм специалист по банково дело.

Не се учудвай, че ти искат документите. Все пак досега не си имала карта (поне така предполагам) и се изискват за издаване на нова. Но, дори и да имаш сметка или карта, няма значение, тъй като ако фирмата е изрядна - счетоводителите обработват документите за получаване на заплатата в сметката (а от сметката имаш правото да ги теглиш през всеки банкомат от дебитна/кредитна карта).

Това според мен даже е по-сигурния вариант, отколкото да ги получаваш на ръка!

Вярно има такси за ползване (поддръжка на картата), които са от порядъка на 0.50 лв/месец, а такса през чужд банкомат е около 0.20-0.50/теглене на пари. Хубавото е,че повечето банки не те таксуват, ако теглиш пари през техен банкомат. А сега нашумява и интернет банкирането (евала на Американците, че го ползват от години) - там спокойно може да си влизаш от компютъра вкъщи и да си проверяваш къде ти отиват финансите и тн. - всеки ден може да си разглеждаш подробно какво се случва в сметката ти - кой дърпа, откъде, колко прехвърляш и тн. А на края на месеца пращат подробна разпечатка и у дома :P

Единсвено трябва да внимаваш да не си запазваш паролите на компютъра cool.gif

А ако искаш да не ти взимат такса за кактото и да е, отиваш до банката (към която е сметката) и срещу лична карта и без такса си получаваш заплатата или колкото пари са ти необходими.

Успех, дано информациятата ми да е била полезна!

П.С. Хубавото на картите, е че може да ги ползваш да плащаш доста разходи от бита по интернет, но не е за начинаещи. Така че, ако ти е интересно - прочети малко повече и се порови в интернета. Всичко си е обяснено подробно, а може дори и поразпиташ служителите на банките :P

biggrin.gif Доста хора са вече на такива карти, така че не се тормози за глупости.

Взимането на пари от банкомата е в зависимост от банката -на мен ми взима 0,25 от ДСК и 0,85 от станалите.

Не те таксуват само ПроКредит банк, Експресбанк и Първа инвестиционна банка, ако си с карта на една от тези банки и теглиш от техен банкомат. Иначе таксите при теглене варират от 0.10 до 0.75 лв някъде. Относно подръжката - да, някои банки вземат месечни или годишни такси, други не вземат, но те таксуват при замяна на картата заради изтекъл срок, някои не вземат такси за подръжка. Зависи от съответната банка.

Най-пълна информация има на уебсайта на всяка банка - обикновено ги слагат на .pdf файл тарифите.

Аз по принцип съм за електронизирането на всичко но това с банкоматите - за мен е най несигурната и остаряла машина за пари. Какво имам предвид - теглих парите на майка ми (аз имам дебитна карта но никога не бих си прехвърлял заплатата на нея), на някакъв банкомат пред кауфланд. Картата е на ОББ а банкомата беше на някаква друга банка. Всичко точно - натиснах 200 лева, написах си паролата, и тая картечница като почна да брои да смята да прехвърля нещо си в нея - и накрая ми пише - операцията не може да бъде изпълнена. Викам ОК - изплю ми картата, и след 5 минути на GSM - а (на майка ми) се получава смс който я уведомява че с нейната карта на един коя си улица са изтеглени 200 лева. Смятайте как побеснях. Тичам на друг банкомат (на ОББ), той пък нещо не работи, на друг показа че парите са ОК. След 10 на минути получихме друг смс с който ни казва че е отменено тегленето. Е как да се кача на такова дърво - никога. Ако бях някой пенсионер за който 200 лева са две негови пенсии - смятайте че щях да съм в Пирогов. И други случаи съм преживявал с банкомати да не говорим за разните "колумбийски" или там как бяха примки, крадене на пароли и т.н. Нищо не е сигурно на тоя свят, но да си ограничим до минумум ядовете :P. Най-добре е да си теглите парите изцяло от заплата в банката. Пък ако искате да спестявате - ги прехвърляйте на влог.

Редактирано от sevdo2000 (преглед на промените)

• Автор

Благодаря за бързия отговор на всички!

На мен ми е ясно, че няма да се размине - предприятието в което работя тегли заеми и изискването на банката е заплатите да минават през нея. Суперсладко - винаги има оборотни пари.

Таксите също ми е ясно, че ги има - имала съм дебитна карта покрай един заем и знам, че е така. Тогава обаче ставаше дума за по-големи суми от тези, които посочвате.

Притесненията ми са най-вече за сигурността (това, за което говори sevdo) и много други работи. Защото мои познати "изгоряха" с такива карти (отмъкват им пиновете и точат парите). Ние, българите, сме страшно изобретателни, когато трябва да вгорчим живота на някого и да се облажим за чужда сметка.

По въпроса за личните данни аргументите ми са същите - никой от моите близки не е "горял", но по медиите се разпространиха достатъчно случаи на злоупотреба с лични данни. Хайде, да ми вземат някои от данните, как да е, но ксерокопие на личната карта, хммм....

Погледни го от веселата му страна, ако ползваш сериозна банка можеш да попаднеш в промоция и да получиш д. карта с захранена сума, като се има предвид личната информация, която си предоставила

Значи мога да ти дам само няколко съвета относно сигурността и тн:

1) Не запазвай пароли на компютъра / телефона / тефтерчета и тн. - места, които са лесно достъпни от зложелатели.

2) Дръж документите си на сигурно място - и най-важното: Не дръж номер на банкова сметка (листчетата, които ги дават от банката с IBAN и други номерца) при личните документи (включително и дебитната/кредитна карта)

3) Не използвай компютър на обществено място (или поне такъв, към който имат пряк достъп и други хора / още повече ако са с по-високи права от теб/). Най-добре от вкъщи, като след всяко ползване за сметки/карти и тн. задължително изчистваш историята и паролите.

Ами общо взето това е, ако си осигуриш тези 2 точки - не виждам как ще изгориш с пари

Друго важно нещо - всяка банка си има своя система за защита на клиента и повишаване на сигурността - ако бъдат любезни и ти отговорят на въпроса за сигурността може да понаучиш доста повече от това, което аз казах. Тук е момента да добавя, че някои карти имат по-високи такси, но за сметка на това ти осигуряват застраховка срещу кражби (до определена сума) и има опция: "Интернет банкиране" - от там имаш достъп до финансите си и можеш да позволяваш или блокираш различни суми, включително и да отказваш вече поръчани неща. Но цялата тази информация аз няма как да я знам, тъй като си е специфична за всяка банка, както и за отделните видове карти (лично според мен доста по сигурни са Mastercard, Visa Electron).

Но пак споменавам - най-добре питай на място в самата банка, лично аз не съм имал проблеми ако кажа, че не разбирам и поискам малко повече обяснение. Все пак нищо не губиш, а ако са и любезни могат и някой друг съвет да ти дадат.

СИГУРНОСТ: В чужбина системата е много успешно наложена и колкото до сигурност - на мене ми откраднаха цифров фотоапарат (говорим за цена от порядъка на 500 лв и повече) /т.е. не е точно кражба, просто са го доставили на друг, но той не ми го даде/.

Е, познай какво се случи след като дадох копие на полицията от касовата ми бележка и от местните пощенски служби, че колетът е бил получен.

Буквално след пристигане на полиция и разясняване на случая (говорим за време от порядъка на 15-20 мин. общо) беше съставено дело, на въпросният човек /на който е доставен пакета/, която беше местен (а аз бях чужденец) и след 3 дена си получих цялата сума обратно в банковата сметка - Демек загуба за мене нямаше /но и нямах фотоапарат/, колкото до "злосторника" - със сигурност е получил сурова санкция, ако ли не е и полежал малко...

Като заключение мога да кажа, че системата е започнала успешно да се въвежда и в нашата страна и рано или късно и тука ще сме на доста добро ниво. Още повече, че ако се буташ и си търсиш правата, когато са постъпили некоректно - санкционираната няма да си ти!

Това е засега, дано да е полезна информацията. Аз лично съм плътно зад интернет банкиране / разплащане / пазаруване и т.н. - много е удобно, а и няма нужда да си губиш времето по автобуси/ходене до магазина и други.

На мен понеже са ми вече 3-та да не им объркам пинкодовете им сложих един и същ

cool.gif

И аз подкрепям ползването на дебитни карти, много по-удобно е да си тегля според нуждите, а не да гледам заплатата си накуп (не, не ми завиждайте - не получавам хилядарки) и да я харча по същия начин.

Вярно е, че понякога банкоматите проявяват странно чувство за хумор, но и те са правени от хора, повреждат се.

Най-добре е с интернет банкирането, защото можеш по всяко време да си видиш състоянието, но за съжаление все още е в зародиш у нас.

• Автор
Значи мога да ти дам само няколко съвета относно сигурността и тн:

1) Не запазвай пароли на компютъра / телефона / тефтерчета и тн. - места, които са лесно достъпни от зложелатели.

2) Дръж документите си на сигурно място - и най-важното: Не дръж номер на банкова сметка (листчетата, които ги дават от банката с IBAN и други номерца) при личните документи (включително и дебитната/кредитна карта)

3) Не използвай компютър на обществено място (или поне такъв, към който имат пряк достъп и други хора / още повече ако са с по-високи права от теб/). Най-добре от вкъщи, като след всяко ползване за сметки/карти и тн. задължително изчистваш историята и паролите.

Пароли и пинове и пр. държа на най-сигурното място на света - собствения си мозък, а там не вярвам някой да проникне, телепатията още не е измислена (имам наистина добра памет и то доста селективна за важните неща).

През компютъра досега не съм извършвала разплащания, ако се наложи ще измисля начин да се справя.

Моите притеснения бяха по отношение на това, което се говори по медиите - монтираните шпиони на банкоматите, с които тарикатите прихващат пина (не съм запозната с тях, просто не са ме вълнували досега).

Иначе аз също съм за дебитните карти, най-малкото защото мога да си контролирам разходите, да не говорим за другите положителни страни. Пък и в крайна сметка кеш-а вече отива в историята. ПО скоро ме дразнят типично българските тарикатлъци, които прилагаме, за да опорочим и най-удачната услуга. :angry:

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

Моите притеснения бяха по отношение на това, което се говори по медиите - монтираните шпиони на банкоматите, с които тарикатите прихващат пина (не съм запозната с тях, просто не са ме вълнували досега).

Ами, скривай с ръка клавиатурата докато набираш пина. Друг вариант е да теглиш цялата сума, след като ти я получиш на картата.

...Друг вариант е да теглиш цялата сума, след като ти я получиш на картата.

Има ограничение от 400 лв на ден.

Sessily, Обикновено фирмите си работят с няколко банки /основно от една до три/ и избират тази с най-изгодните условия за да превеждат на служителите си заплатите. Прави се за улеснение, всички избягват кешовите плащания. Имай в предвид следното: Ако работиш в регионален офис /примерно Плевен/ на някоя компания, картата ти най-вероятно ще бъде издадена от центалния /примерно София/ и след изтичане на валидността евентуално ще се наложи да плащаш за изпращането на новата чрез вътрешна поща към твоя клон. /За Райфайзен ако не се лъжа това удоволствие струва 5лв. на всеки две години/ Никой обаче не можа да те накара на сила да използваш банката която те са предпочели. Без проблем можеш да се насочиш към друга и да си откриеш сметка там. После им даваш /на счетоводството ви/ номера IBAN+BIC по които да ти превеждат паричките и си готова. Ако те притеснява сигурността на самите пластмаси - не вързвай към сметката си карта. Така ще може да се тегли само от банката с показване на документ за самоличност - лична карта.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Има ограничение от 400 лв на ден.

Има и POS Terminal - теглиш колкото пари искаш на ден, но не от банкомата, а от касиера в банката срещу лична карта и пин код cool.gif

Редактирано от rvp (преглед на промените)

Mного е удобно, докато не започнат да ти изчезват пари....

П.П. Не се опитвайте да ме убедите, че не е възможно ....

Благодаря за бързия отговор на всички!

На мен ми е ясно, че няма да се размине - предприятието в което работя тегли заеми и изискването на банката е заплатите да минават през нея. Суперсладко - винаги има оборотни пари.

Таксите също ми е ясно, че ги има - имала съм дебитна карта покрай един заем и знам, че е така. Тогава обаче ставаше дума за по-големи суми от тези, които посочвате.

Притесненията ми са най-вече за сигурността (това, за което говори sevdo) и много други работи. Защото мои познати "изгоряха" с такива карти (отмъкват им пиновете и точат парите). Ние, българите, сме страшно изобретателни, когато трябва да вгорчим живота на някого и да се облажим за чужда сметка.

По въпроса за личните данни аргументите ми са същите - никой от моите близки не е "горял", но по медиите се разпространиха достатъчно случаи на злоупотреба с лични данни. Хайде, да ми вземат някои от данните, как да е, но ксерокопие на личната карта, хммм....

Докато четях тази тема си мислех , че е шега.... ама май не е. За личната карта.Ако работодателя е оператор на лични данни нямаш проблем той носи отговорност. Много банки предлагат карти с чип. Тегли само от охранявани банкомати тоест "снимани". От както има банкомати съм на карта и нямам никакви проблеми. Много хора имат и кредитни карти там дори не се иска и пин (при някой операции) така че като цяло трябва да си внимателен. преди всичко прочети условията на банката и тогава си прави карта. МастерКарт са по разпространени в Европа- Виза в САЩ, зависи къде пътуваш. Ще осетиш разликата в чужбина.

Mного е удобно, докато не започнат да ти изчезват пари....

П.П. Не се опитвайте да ме убедите, че не е възможно ....

Затова като тегля пари гледам никой да не ми виси на главата и пак си закривам пина с ръка

biggrin.gif

Пък и от моите карти ще останат бая разочаровани

:angry:

Пароли и пинове и пр. държа на най-сигурното място на света - собствения си мозък, а там не вярвам някой да проникне, телепатията още не е измислена (имам наистина добра памет и то доста селективна за важните неща).

През компютъра досега не съм извършвала разплащания, ако се наложи ще измисля начин да се справя.

Иначе аз също съм за дебитните карти, най-малкото защото мога да си контролирам разходите, да не говорим за другите положителни страни. Пък и в крайна сметка кеш-а вече отива в историята. ПО скоро ме дразнят типично българските тарикатлъци, които прилагаме, за да опорочим и най-удачната услуга. :gift:

Ta миналата или по-миналата седмица, се появи в пресата новина, за източване на суми от дебитни карти, чрез монтирано радиоустройство( вероятно през нощта) в банкомат, който се намира в центъра на Русе. Преди време имаше подобни случаи и в банкомат на Метро. Така, че колкото и да помниш всичко в главата си, имай едно на ум, че пин кода ти , може много лесно да бъде разбран, дори да си закриваш и главата с ръка. Затова е най-добре да се теглят пари от банкомати, където има поставени камери или такива в банки. Друго всичко в момента е на собствен риск. Дори вчера един колега спомена, че му липсват 40 лева, а той си пази бележките от банкоматите. Ще ходи да се разправя. Аз за жалост, не си следя финансите, така, че много лесно някой може да дърпа всеки месец от мен 40-50 лева, без да разбера. Варианти за кражби много. Може би, най-добрият вариант е да се теглят парите наведнъж или на два пъти и да не се оставят суми в картата. Все пак , аз много рядко пазарувам кеш и разплащането с дебитна карта е много удобно.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.