Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Питане: 8 тонколони на 1 стерео усилвател?

Featured Replies

Здравейте. Трябва да озвуча 1 помещение с 4 отделни стаи. Харесал съм тези тонколони http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09002332 като искам да сложа по 2 във всяка една стая. Въпроса ми е какъв усилвател да търся и как да свързвам колоните към него? С 2 думи искам да получа 4 отделни стерео системи, които да свирят заедно. Има и още нещо. Най-вероятно ще се наложи и един суб да сложа, щото баса ще е лош с тези колони - е т'ва вече съвсем не знам как ще стане. Благодаря предварително.

P.S. Благодаря за редакцията Pit, много съм зле :)

Редактирано от datakal
Грешен Раздел! (преглед на промените)

• Автор
И аз не съм много час, но паралелно свързване ми изглежда като правилно решение.

ОК. И аз така си мисля, но изобщо не съм наясно с омовете като цяло и дали нещо няма да се прецака така. А относно усилвател и бас?

За да ги вържеш по какъвто и да било начин трабва да знаеш 2 неща:

1: Съпротивлението на самите колони

2: Товара, който усилвателя очаква за да работи нормално...

Всяко електронно устройство работи нормално, когато на изхода му имавключен определен товар. Ако усилвателя иска 8 ома товар и ти включиш 8 ома колони всичко е ОК... Ма ако усилвателя иска 16 ома, а ти му включиш 2 ома практически го даваш на късо и оставаш без усилвател. Трябва да знаеш колко ома товар иска усилвателя, за да не го дадеш на късо... А трябва да знаеш колко ома са ти колоните, за да ги свържеш така, 4е да докараш необходимия товар за усилвателя...

Тва е... Ако ти трябва още информация питай... :help:

Здравейте. Трябва да озвуча 1 помещение с 4 отделни стаи. Харесал съм тези тонколони http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09002332 като искам да сложа по 2 във всяка една стая. Въпроса ми е какъв усилвател да търся и как да свързвам колоните към него? С 2 думи искам да получа 4 отделни стерео системи, които да свирят заедно. Има и още нещо. Най-вероятно ще се наложи и един суб да сложа, щото баса ще е лош с тези колони - е т'ва вече съвсем не знам как ще стане. Благодаря предварително.

P.S. Благодаря за редакцията Pit, много съм зле :help:

Накратко, трябва да съобразиш следното:

1. Мощността на усилвателя не бива да надхвърля номиналната мощност на озвучителните тела.

2. Импеданса на колонките трябва да е равен на импеданса, за който е оразмерен усилвателя. Ако е по-голям, просто мощността ще намалее. Ако е по-малък - може да се претовари усилвателя, да сработи защитата му и евентуални "леко" изгаряне на изходното стъпало.

Ако усилвателя е стерео - връзват се последователно и паралелно колоните за да се получи желаният импеданс на усилвателя. По четири колони на канал. Тези, които са харесал ще свършат добра работа, не ти трябва бас но ако изискванията за качество не са големи. За по-високи изисквания цената скача много.... Необходими са кабели за свързването на колоните, с двойна силиконова изолация, евентуално и с екранировка, с подходящо сечение за да поемат мощността и за да не разсейват мощност и внасят добълнителен дискомфорт. Гледай кабелите да не са с повече от 15 метра дължина...

Ако усилвателя е четириканален правилата са същите но с по 2 колони на канал. На предусилвателя резделяш и подаваш правилния сигнал за стерео звучене. Понимаеш :huh:

• Автор

Благодаря за съветите! Не са големи изискванията за звука, така че ще пробвам без бас. Моля ви предложете ми конкретен двуканален усилвател, колоните са по 8 ома/100W (поне така пише на страницата на техномаркет). Доколкото аз съм запознат, а то не е много, ще ми трябва нещо от сорта на 2x200W на 8 ома - така ли е? Например този http://www.maxmusic.co.za/ProductInfo.aspx...CE%20AMP%20A500 От къде да купя такива кабели и с какво точно сечение? Няма да са по-дълги от 15м. на чифт колони, имам възможност да сложа усилвателя в средата на цялото помещение. Трябва ли дължината на кабелите на всички двойки колони да е еднаква, на базата на най-дългите? Отново благодаря!

P.S. Забавих се със задаването на още въпроси, защото от снощи нета ми вазира. Е са чак го оправиха.

Редактирано от datakal (преглед на промените)

С други думи искаш да вържеш по 4 колони на канал. При успоредно свързване импеданса намалява, при последователно се увеличава. Т.е две колони по 8 ома успоредно ти правят 4 ома. Четирите успоредно са 2 ома. Ако свържеш две от колоните последователно са 16 ома. Четири последователно са 32 ома. Единственият ти вариант е: Две от колоните се свързват последователно на канала и успоредно на тях се свързват още две последователно свързани на същия канал. Така ще получиш 8 ома импеданс, колкото са и колоните. Усилвател за колоните в зависимост колко силно ще пускаш музиката и колко големи са помещенията. 2х100W@8ohm ще е най-добре за тези колони. Кабели със сечение 3-4мм ще са достатъчни. Дължината не е от голямо значение, може и да е различна.

Или просто си търсиш усилвател с изход за няколко чифта колони - има си такива готови и всичко си е ОК

• Автор

OK. Zebo dino, започвам да зацепвам вече. Знаех си, че ако набича всички жици директно в усилвателя, ще стане аки или бум. Аре бум не, ама аки със сигурност. Благодаря на всички - за порден път.

Или просто си търсиш усилвател с изход за няколко чифта колони - има си такива готови и всичко си е ОК

Не разбирам какво имаш предвид - нещо от сорта домашно кино ли? Никога не съм се радвал на тази идея и не ги знам как точно бачкат. Иначе и аз ги загледах вече. Ако говориш за нещо друго, моля те бъди по-конкретен.

Аха. Многоканалните ресивъри висок клас имат обикновено изход за 2,3 поне комплекта колони. Иди в някой магазин и искай да ти покажат, все ще измислят нещо - може съраунда да го пуснеш като стерео

• Автор
Аха. Многоканалните ресивъри висок клас имат обикновено изход за 2,3 поне комплекта колони. Иди в някой магазин и искай да ти покажат, все ще измислят нещо - може съраунда да го пуснеш като стерео

Така и ще направя. Цифрата обаче скочи много.

Формулата за изчисляване на съпротивлението при успоредно свързване: 1/R=1/R1+1/R2+1/R3+...+1/Rn като R е резултатното съпротивление от успоредното свързване, а R1, R2...Rn са стойностите на успоредно свъразните съпротивления. Варианта с някакъв професионаления усилвател който си посочил, в случая е по-добър защото позволява включване на товар със съпротивление от 2 до 8 ома, в случая 4 успоредно свързани тонколони са 2 ома. Лошото е, че в този вариант на свързване мощността на усилвателя двукратно превишава мощността на озвучителните тела. Което по принцип е грешно от гледна точка на евентуална повреда на озвучителните тела. Освен това съпротивлението на озвъчителните тела е различно за целия им честотен диапазон, и може в част от честотната лента съпротивлението да достигне 6 или по-малко ома и резултата от успоредното свързване да претовари усилвателя. Както сам виждаш по спецификация производителя е дал режим на работа при 2 ома но са свързани общо 6 тонколони или по 3 на канал. Които със сигурност ще имам някъде в целия им работен диапазон достатъчно малко съпротивление за да се получи в резултат 2 ома товар и да остане усилвателя в сигурния обхват на работа. Докато ако ги свържеш две по две последователно и после заедно успоредно ще си в безопасната зона 2-8 ома във всички случаи и в случая дадената паспортна мощност от 2х200W ще е достатъчна за да движи мембраните и максималната мощност на усливателя няма да надминава максималната пикова която имат озвучителните тела. Въпреки всичко аз много се съмнявам тези тела, които съм ги чувал лично, да могат да работят продължително с повече от 25W. Ако цялата тая история ти трябва за фоново озвучаване на кафене или някакво друго заведение можеш да минеш и със това.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.