Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за задачи на Pascal (merged)

Featured Replies

Aha qsno blagodarq kolega :) Aha qsno blagodarq kolega :yanim: Aha qsno blagodarq kolega :yanim:

• Отговори 622
  • Прегледи 131,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте, имам нужда от помощ за една задача.Условието е -Да се състави блок-схема и програма на Паскал за намиране на сумата: S=знак за сума с индекси отгоре на знака 2k и от долу i=1 дробна черта ''i''на 2 степен, варху ''i'' na vtota stepen+5 .Kъдето к е зададено. Много щте сам ви благодарна !

Добър ден много съм ви благодарен за помоща но един мои колега се затрудни в направата на курсовата си задача върху паскал.Ако може да му помогните заданието е следното:" Зададени са координатите х ,у на n точки.Последователно съединени те образуват начупена линия, съставяена от n-1 отсечки.Да се състави програма за намиране общата дължина на начупената линия. Благодарности :clap:

Добър ден много съм ви благодарен за помоща но един мои колега се затрудни в направата на курсовата си задача върху паскал.Ако може да му помогните заданието е следното:" Зададени са координатите х ,у на n точки.Последователно съединени те образуват начупена линия, съставяена от n-1 отсечки.Да се състави програма за намиране общата дължина на начупената линия. Благодарности :yanim:

Тази задача съм е решавал отдавна. Трябва да има два масива за x и y или един двумерен. Което ти е по-удобно.

След това в условието е дадено "Последователно съединени...." което ще рече, че ако имаш 5 точки, то начупената ти линия ще бъде 1->2->3->4->5

За да намерим дължината между точките, ползваме Питагоровата теорема. Ако приемем , че кординатите на т.1 са x1, y1 , а на т.2 са х2, у2 , то дължината от 1->2 ще бъде sqrt(sqr(x1-x2)+sqr(y1-y2)) . Така намираш и за другите точки и естествено това става в цикъл. Ако са два едномерни масива ще трябва да е нещо такова :

S:=0;

For i:=1 to n-1 do

S:=S+sqrt(sqr(x-x[i+1])+sqr(y-y[i+1]));

Нищо особено. До n-1 е защото ако е до n последните точки ще са 5 и 6, а ние нямаме 6, а като е n-1 последните са 4 и 5 . Разпиши си на лист . Докато минава цикъла освен, че пресмятам разстоянието, аз го и събирам. И най-накрая трябва да изведеш S. Това е за два едномерни масива. Пак повтарям може и с един двумерен масив, но за него се сети ти. Не е нищо трудно. Надявам се да съм помогнал.

• 1 месец по-късно...

Програма, която намира броя на отрицателните елементи в масив B[10]. Благодаря на отзовалите се! :P:clap::wors: По-принцип сам си пиша домашните и то по-точно по информатика, но напоследък отсъствах една седмица и когато г-жата е предавала материяла мен реално ме е нямало.

• 3 месеца по-късно...

За група студенти са зададени име,фак.номер,оценки по 10 дисциплини,среден успех.Да се създаде програма,използваща подпрограми за: - създаване на файл с информация за група студенти,без да се въвежда среден успех; -изчисляване на средния успех на всеки един от студентите; -създаване на списък(масив) от фак.номер на мъжете родени на Йордановден; Благодаря предваритвлно за помоща :):cool::mad:

За тези дето им трябва,ето:

type tipstudent=record

name:string[30];

egn:string[10];

fnum:string[6];

ocenka:array[1..10] of byte;

end;

var FS:File of tipstudent;

m:integer;

procedure addstud (var st:tipstudent);

var i:integer;

begin

with st do begin

write ('Vyvedi ime:'); readln (name);

if (name='exit') then exit;

write ('Vyvedi EGN:'); readln (egn);

write ('Vyvedi F.N.:'); readln (fnum);

writeln ('Vyvedi 10 ocenki:');

for i:= 1 to 10 do read (ocenka);

end;

readln;

end;

function srus (st:tipstudent):real;

var i,s:integer;

begin

s:=0;

for i:= 1 to 10 do s:=s+st.ocenka;

srus:=s/10;

end;

procedure wrtst (st:tipstudent);

b:string [1];

begin

with st do begin

writeln ('Ime:', name);

writeln ('EGN:', egn);

writeln ('F.N.:', fnum);

writeln ('osenka:');

for i:= 1 to 10 do write (ocenka , ''); writeln;

writeln ('izchislqvane na sreden uspeh? y/n');

readln (b);

if (b='y') then writeln ('sreden uspeh:', srus(st):4:2);

writeln;

end;

end;

procedure prall;

var st:tipstudent;

begin

reset (fs);

while not eof(fs) do

begin

read (fs,st);

wrtst (st);

end;

close (fs);

end;

procedure newfile;

begin

rewrite(fs);

close(fs);

writeln ('failyt e syzdaden!');

end;

procedure addstudentfile;

var st:tipstudent;

begin

writeln ('vyvedi ime ili exit za kraj');

reset (fs); seek (fs, filesize (fs));

repeat

addstud (st);

if st.name <> 'exit' then write (fs,st);

until st.name = 'exit';

close (fs);

end;

но последното условие,ако на някой му хрумва как срава,моля да напише

:)

• 2 седмици по-късно...

Здравйте хорааа! :):hush: Не съм на ти с информатиката някой може ли да ми помогне със задачата? Зад.1 Да се състави програма, която въвежда цяло положително четирицифрено число, намира и извежда следните данни: 1)сбора на цифрите на числото 2)произведението на първата и четвъртата цифра 3)произведението на цифрите на числото 4)разликата на произведението на цифрите на числото и произведението на първата и четвъртата цифра.

Редактирано от VergoZza (преглед на промените)

Някой може ли да ми помогне със следната задача по паскал..

Цитат:

За k студента са зададени: факултетен номер, оценка по физика, оценка по математика и оценка по ПИИК. Да се състави алгоритъм за създаване на списък от факултетните номера на 10-те най-добри студента.

И по важното как ще изглежда блок схемата? Трябва ми до четвъртък ;)

Мерси предварително

• 3 седмици по-късно...

здравейте имам да реша задача на Pascal но не мога да схвана условието...като в него пише да е с подпрограми..а на мен изрично ми казаха без..дали някои може да ми помогне....то гласи... Да се състави главна програма и подпрограми за обработка на елементите на Масива А спрямо главния диагонал според Условие 1.Елементите на А да се изберат според условие 2.Действието на подпрограмите да се провери с походяща главна програма. Условие 1 a) "+" елементи над главният диагонал да се подредят в нов масив B,а "-" елементи под главният диагонал да се преброят; b)да се определи сумата на елементите над главния диагонал,а елементите под главния диагонал да се пренесат в масив B Условие 2 a)А(5,7); -99,9<А(I,J)<99,99 b)А(6,5); -99.9<А(I,J)<999,99 Благодаря предварително за помоща...

Здравейте, имам малък проблем с една задача на паскал за курсовата ми работа, ако можете да помогнете. Даден е двумерен масив с m (m≤20) реда и n (n≤30) стълба. Да се състави програма на Pascal за намиране на номера на първия ред, в който всички елементи са с еднакви стойности. Малко съм ограничен от времето за което аз съм си виновен, но ще бъда много благодарен ако някой може да помогне в най-кратък срок с някаква идея. Благодаря предварително.

Здравейте, имам малък проблем с една задача на паскал за курсовата ми работа, ако можете да помогнете.

Даден е двумерен масив с m (m≤20) реда и n (n≤30) стълба. Да се състави програма на Pascal за намиране на номера на първия ред, в който всички елементи са с еднакви стойности.

Малко съм ограничен от времето за което аз съм си виновен, но ще бъда много благодарен ако някой може да помогне в най-кратък срок с някаква идея.

Благодаря предварително.

Ако под "идея" имаш предвид само някакви насоки - проверяваш дали останалите елементи на дадения ред са равни на първия елемент от реда, ако са равни - присвояваш на някаква буквичка номера на реда и излизаш от двата цикъла за двумерния масив, ако не са - продължаваш докато не намериш такъв ред или не излезеш от масива. Май в общи линии това е идеята (не твърдя, че съм напълно прав де)...

Ако под "идея" имаш предвид само някакви насоки - проверяваш дали останалите елементи на дадения ред са равни на първия елемент от реда, ако са равни - присвояваш на някаква буквичка номера на реда и излизаш от двата цикъла за двумерния масив, ако не са - продължаваш докато не намериш такъв ред или не излезеш от масива. Май в общи линии това е идеята (не твърдя, че съм напълно прав де)...

Това ми е ясно, проблема е че немога да направя самия цикъл, с който се проверяват стойностите от всеки ред. Като идея знам как да го направя и обясня, но не мога да го напиша в паскал.

Ако можеш да помогнеш с някакъв контретен цъкъл в паскал, бих бил много благодарен.

Това ми е ясно, проблема е че немога да направя самия цикъл, с който се проверяват стойностите от всеки ред. Като идея знам как да го направя и обясня, но не мога да го напиша в паскал.

Ако можеш да помогнеш с някакъв контретен цъкъл в паскал, бих бил много благодарен.

Ами това, което ми хрумва в момента, е...

for i:=1 to m do begin

for j:=2 to n do begin

if (a[j]=a[1]) then c:=i;

end;

if c=i then break;

end;

i е за ред, j за колона; c е онази въпросна променлива, която присвоява номера на реда, ако елементите са равни. Предпоследният ред е за това дали изобщо c е равно на i. Ако е така - break ще прекрати следващо преминаване през външния, съответно и вътрешния, цикъл. С a съм именувал масива, ти можеш да си го промениш с каквото искаш, разбира се. Преди тоя код можеш да напишеш за всеки случай c:=0, а след него един writeln, в който да изведеш съответната стойност на c (0, ако няма редове с равни по стойност елементи или пък някаква цифричка, ако има съответно такива на някой ред в масива). Горе-долу май е това (като преди това трябва да си направиш и цикъл за въвеждане на елементите и т.н.)... :)

Здравейте! Моля за помощ за една задачка. Тя гласи следното: За N студента са зададени факултетен номер и 5 оценки. Да се въведат данните и изведат факултетните номера на студентите, които имат само шестици. Не съм въобще на ти с паскала.

Помолиха ме да попитам , за една задачка :

За произволно естествено число n, да се състави блок-схема и програма на pascal за изчисляванв на сумата:1/22+1/32+1/42+....+1/n2

Здравейте на всички, имам следната задача:

Да се състави и изпълни програма, която да обработва двумерен масив с размер 6 реда и 4 колонки, чийто стойности са произволни реални числа . Програмата да извършва следните обработки на масива:

1) да въвежда стойностите на елементите на масивам

2) да извежда на екрана масива в таблична форма

3) да нулира всички елементи на масива, при които сумата от индексите им е четно число

4) да се изведе на екрана резултатът от обработката на матрицата

Аз направих това:

program name;

const m=6;n=4;

var

matr:array[1..m,1..m] of integer;

i,j:integer;

begin

for i:=1 to m do

for j:=1 to m do

matr[i,j] :=99 -random(199);

writeln('elementite na matricata sa:');

for i:=1 to m do

begin

for j:=1 to m do

write(matr[i,j]:5);

writeln;

end;

readln;

end.

А другата ми задача е:

Да се състави и изпълни програма, която да сортира по възходящ ред стойностите на елементите на едномерен масив М от реални числа с размер n=20. При организацията на сортировката да се приложи методът на минимумите/максимумите.

Program ednomeren_masiv;

var

M : array[1..20] of Real;

N, I, Imin, J : Integer;

Min, temp : Real;

begin

Writeln('Vyvedete goleminata na masiva M : '); Readln(N);

Writeln('Vyvejdane na elementite na masiva M');

for I := 1 to N do

begin

Write('M[',I,'] = ');

Readln(M);

end;

Writeln(M:0:2);

for I := 1 to N - 1 do

begin

Min := M;

for J := I + 1 to N do

begin

if M[J] < Min then

begin

Imin := J;

temp := M;

M := M[imin];

M[imin] := temp;

end;

end;

end;

Writeln;

Writeln('Sortiraniq masiv M : ');

Writeln(M:0:2);

Readln

end.

В тази програма нешто не ми ги сортира както трябва и немога да си намеря грешката

Много ще съм ви благодарин ако ми помогнете, и да знаете че ми е малко спешничко

• 2 месеца по-късно...

Здравейте,

имам да правя една курсова задачка по Структури от данни и програмиране на С++. Задачата е : Даден е списък, чиийто елементи са цели числа. Да се напише програма, която заменя отрицателните елементи на списъка с 0.

Не ми е ясно как трябва да представя отрицателните числа в цялата картинка http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Ако някой ме насочи в някаква посока, ще ви бъда много благодарна!

• 1 месец по-късно...

Добро утро ще съм много благодарен ако някой може да ми направи една задачка на паскал. http://dox.bg/files/dw?a=7654a111f6 Трябва да се направи система която да въвежда там едни неща за книги, със МАСИВИ обаче! не със файлове както г-жата ми изрично каза :speak: Мерси много ако някой се наеме да ми направи тази услуга щот идея си нямам какво трябва да се направи ;/

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, ще ми трябва решението на тази задача :) Да се състави програма за създване на масив, съдържащ индексите на нулевите елементи. Мерси.

Редактирано от Skary_8 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Някой ще може ли да помогне с тази задача на Паскал: Съставете програма, която съставя списък с елементи от тип char и проверява дали от последователно въведените елементи може да бъде образувана думата КОЛЕДА. Моля помогнете.. :biggrin: отчаян съм ..

Някой ще може ли да помогне с тази задача на Паскал:

Съставете програма, която съставя списък с елементи от тип char и проверява дали от последователно въведените елементи може да бъде образувана думата КОЛЕДА.

Моля помогнете.. :help wanted: отчаян съм ..

И аз на твое място бих бил отчаян!

може да образуваш md5 хеш на думата КОЛЕДА и от масива и да видиш дали съвпадат :ph34r:.

Редактирано от FlagOfHate (преглед на промените)

И аз на твое място бих бил отчаян!

може да образуваш md5 хеш на думата КОЛЕДА и от масива и да видиш дали съвпадат :ph34r:.

От ДАЛЕКО също може да бъде образувана думата КОЛЕДА.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.