Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за задачи на Pascal (merged)

Featured Replies

Здравейте мисля,че вие може да ми помогнете, много ще съм ви благодарна ако го сторите Знам, че нямате практика да решавате задачи, но наистина ми е много сложно. Благодаря ви предварително, надявам се на не съм много нахална Да се състави блок-схема и програма на Paskal за намиране на средноаритметичното на положителните, от последователно задавани числа, до задаване на нулево число. Благодаря ви!

• Отговори 622
  • Прегледи 131,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте мисля,че вие може да ми помогнете, много ще съм ви благодарна ако го сторите

Знам, че нямате практика да решавате задачи, но наистина ми е много сложно. Благодаря ви предварително, надявам се на не съм много нахална

Да се състави блок-схема и програма на Paskal за намиране на средноаритметичното на положителните, от последователно задавани числа, до задаване на нулево число.

Благодаря ви!

Мързел, мързееел

Задача 5.1: Да се състави програма, която намира средното аритметично на N реални числа.

Анализ:

Входни данни: N>0 цяло

a1, a2,..., aN - реални.

Изход:

Алгоритъм

Начало

1. Въведи N

2. Ако N <= 0

Изведи Грешен брой

Отиди към 1

3. s <- 0

4. За i <- 1 до N повтаряй

Въведи ai

s <- s + ai

5. s <- s / N

6. Изведи s

Край

Програма

program average;

uses WinCrt;

label 1;

var

a, s: real;

i, n: integer;

begin

1: write('Въведете броя на числата');

readln(n);

if n <= 0

then begin

writeln('Грешен брой!');

goto 1 { неявен цикъл }

end;

s := 0;

for i := 1 to n do

begin

write('Въведете ', i, '-то число:');

readln(a);

s := s + a;

end;

s := s / n;

writeln('Средно аритметично:', s:10:4);

end.

Мързел, мързееел

Съгласен :yanim:

Олеле Ken, заради това goto ще й отрежат главата :rolleyes:

Преди много време, имаше големи флеймове на тема езици за програмиране, и всички фенове на Паскал (и на С) изтъкваха goto като най-голямата грижа на Бейсика.

Ако професорът й го прочете - считай че ще я хвърли през прозореца... :rolleyes:

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

В мой вариант (също с 24 реда като решението на Кен)

program average;
var srar: real;
i, n, sum: integer;
begin
i:=0;
sum:=0;
write('Въведете първo число от редицата')
readln(n);
if n=0 then writeln('Започна накриво!');
else
  begin
  repeat
  if n>0 then 
    begin
    i=i+1;
    sum:= sum + n;
    srar:=sum/i;
    end;
  write('Следващo число:')
  readln(n);
  until  n<0 or n>0;
  writeln('Средно аритметично:', srar:10:4);
  end;
end.

Легенда:

n - поредното въведено число

i - брояч на положителните

sum - сумата на положителните

srar - средно аритм. от полож.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Понеже хабер си нямам от подпрограми - функции много бих се зарадвал ако някой помогне за конкретна задача : да се състави функция от булев тим, която проверява дали в дадено цяло число N се съдържа дадена цифра като и двете числа (N и цифрата) се въвеждат от клавиатурата в главаната програма. или поне да кажете как да опиша опрерацията, в която да определям дали числото N се съдържа в дадената цифра ...

Редактирано от enriko_ (преглед на промените)

Понеже хабер си нямам от подпрограми - функции много бих се зарадвал ако някой помогне за конкретна задача :

да се състави функция от булев тим, която проверява дали в дадено цяло число N се съдържа дадена цифра като и двете числа (N и цифрата) се въвеждат от клавиатурата в главаната програма.

или поне да кажете как да опиша опрерацията, в която да определям дали числото N се съдържа в дадената цифра ...

Като за начало е хубаво да знаеш броя на цифрите в числото N. Ако не са ти зададени ще трябва сам да ги намериш с деление на 10, 100 и т.н. като запазваш остатъка в отделна променлива за всяко число. После сравняваш дали някоя от променливите е нашата цифра. Ако е излизаш с true от фукцията, ако не с false.

Като за начало е хубаво да знаеш броя на цифрите в числото N. Ако не са ти зададени ще трябва сам да ги намериш с деление на 10, 100 и т.н. като запазваш остатъка в отделна променлива за всяко число. После сравняваш дали някоя от променливите е нашата цифра. Ако е излизаш с true от фукцията, ако не с false.

Грешка.

Обръщаш числото в дума (или символен низ, не си спомням), след това се пускаше една функция (вградена в паскал) lenght (ако не се лъжа) която определяше дължината на думата. След това се използва едномерен масив с дължина броя на символите на думата минус едно (единя символ ти е десетична запетая ако имаш) или точно на броя на символите (ако нямаш десетична запетая). След това всеки символ от числото се слагат като елементи на масива и с един затворен цикъл се проверява всеки един символ дали съвпада с търсеното число и ако съвпада - съобщението "има я цифрата в числото", ако няма съвпадения - няма я цифрата... И готовост... Сега имам работа, ама довечера по някое време ще напиша и кода ако някой не ме изпревари...

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

@ psycho_666, няма грешка. Варианти много. :wors:Може и без заигравката с масиви която ти предлагаш.

1. Залагаш променлива result от тип boolean, като първоначално тя е false.

Обръщаш числото в дума (или символен низ, не си спомням), след това се пускаше една функция (вградена в паскал) lenght (ако не се лъжа) която определяше дължината на думата.

3. Проверяваш с цикъл от 1 до дължината на низа всеки символ дали отговаря на условието. Ако е така, правиш result - true.

4. Извеждаш съобщение в зависимост дали е истина или лъжа.

По-замотано ще е, ако търсеното число е по-голямо от 9, но и този случай си има решение.

Ами няма как да е по-голямо от 9, защото се търси ЦИФРА, а те са от 0 до 9... 10 вече е число с 2 цифри... А като цяло съм съгласен с тоя (втория) метод, защото ще спести доста писане...

Имам задание по информатика, а нещо не мога да се справя. Заданието е: Да се състави програма за намиране на сумата от тези елементи, които принадлежат на предварително зададен затворен интервал, както и броят на елементите, които не принадлежат на този интервал, от едномерен реален масив с прозиволен брой елементи n, където n<=30. За изчисляване на сумата от елементите на едномерен реален масив, които принадлежат на зададен затворен интервал, както и броя на елементите, които не принадлежат на този интервал, да се състави отделно функция. Това е то. Ако някои може плс да помогне

Редактирано от kykata90 (преглед на промените)

Кода ли искаш, или само насоки? BTW, гледай с кви глупости ви занимават. Тая програма е въвеждане на 32 числа и един затворен цикъл с 2 проверки в него. Тея даскали ви карат да създавате 2 функции всеки с отделен цикъл и проверка...

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

някой можели да ми помогне ??/ в Паскал За книгите в една библиотека са зададени: Заглавие, Автор, Раздел (тема – худ. литература, техника, медицина и т.н.), ISBN (10-цифрено число), дата на издаване, количество (бр.). Да се състави програма, използваща подпрограми за : - създаване на файл с информация за книгите; - промяна на данните за книга пo зададен ISBN; - изчисляване общия брой томове (екземпляри на книги) издадени през дадена година; - намиране и извеждане на заглавията, издадени преди зададена дата.

някой можели да ми помогне ??/ в Паскал

За книгите в една библиотека са зададени: Заглавие, Автор, Раздел (тема – худ. литература, техника, медицина и т.н.), ISBN (10-цифрено число), дата на издаване, количество (бр.). Да се състави програма, използваща подпрограми за :

- създаване на файл с информация за книгите;

- промяна на данните за книга пo зададен ISBN;

- изчисляване общия брой томове (екземпляри на книги) издадени през дадена година;

- намиране и извеждане на заглавията, издадени преди зададена дата.

И докъде си стигнал със задачата ? Нещо написа ли досега ?

Подобни програма (пак за книги) има колкото си щеш в раздела по- назад, така че потърси малко :rolleyes:

направих нещо ...моля проверете дали е OK! защото несе компилира в FreePascal. const l=20; type TKniga = record {Tip zapis za dannite za edna kniga} zaglavie, avtor: string[32]; ISBN: string[10]; data: integer; broi: integer; end; Var F:File of TKniga; cmd: char; Filename: string; Procedure CreateFile; {Procedura, sazdavane prazen fail} var Ok:Boolean; I :Integer; Begin {$I-} Close(F); I := IOResult; Repeat Write('Wywedi ime na file-a:'); ReadLn(Filename); Assign(F,Filename); Ok := IOResult=0; If Ok then Begin Reset(F); If IOResult<>0 then Begin Rewrite(F); If IOResult<>0 then Begin Writeln('Greshka: Fajlyt ne move da byde sazdaden ili otvoren'); Ok:=False; End; End; End else WriteLn('Nevalidno ime/path na fajla!'); Until Ok; {$I+} WriteLn('Fajlyt beshe uspeshno syzdaden/otvoren!'); End; Procedure Add; {Procedura vavejdane na dannite} Var A :TKniga; ID:Integer; Begin WriteLn('Dobavqne na nova kniga...'); With A do begin Write('Zaglavie: '); ReadLn(zaglavie); Write('Avtor: '); ReadLn(avtor); Write('ISBN: '); ReadLn(ISBN); Write('Godina na izdavane: '); ReadLn(data); Write('Kolichestvo: '); ReadLn(broi); End; Write('Zadaite poreden nomer na knigata[0..',FileSize(F),']:'); ReadLn(Id); If Id>FileSize(F) then Id:=FileSize(F); Seek(F,Id); Write(F,A); End; Procedure List; {Procedura za izchislqvane obshtiq broi knigi prez zadadena godina} var A : TKniga; god, tomove: integer; Begin Seek(F, 0); Write('Godina: '); ReadLn(god); tomove := While not EOF(F) do Begin Read(F, A); If A.data=god then Begin Tomove:=Tomove+A.Broi; End; If A.data=god then Begin WriteLn(' ->', a.zaglavie); End; End; WriteLn('Broi tomove: ', tomove); End; Procedure Edit; {Procedura za promqna na dannite} var A, B : TKniga; ISBN : String; Addr : Longint; Begin Write('ISBN:'); ReadLn(ISBN); Seek(F,0); Addr := 0; While Not EOF(F) do Begin Read(F, A); If a.ISBN=ISBN then Begin WriteLn('Redaktirane dannite za kniga ', a.zaglavie, '...'); B := A; With B do begin Write('Zaglavie: '); ReadLn(zaglavie); Write('Avtor: '); ReadLn(avtor); Write('ISBN: '); ReadLn(ISBN); Write('Godina na izdavane: '); ReadLn(data); Write('Kolichestvo: '); ReadLn(broi); End; Addr:=FilePos(F); End; End; If Addr<>0 then Begin Close(F); Rewrite(F); Seek(F, Addr); Write(F, B); Close(F); Reset(F); End else Begin WriteLn('Nqma kniga s takuv ISBN.'); End; ReadLn; End; {Procedura za izvejdane zaglaiviqta sled zadadena godina} procedure list2; var min:real; a:TKniga ; begin write('godina sled koqto da se izvede zaglavieto:');readln(min); writeln('ime','zaglavie',' ':L-10,'ISBN'); reset(F); while not eof(F) do begin read(F,a); with a do if data>min then writeln(avtor,' ':L-length(zaglavie), ISBN:5,' ',data:2); end; close(f); end; Begin CreateFile; Repeat WriteLn('0 - Izhod'); WriteLn('1 - Suzdavane na nov file'); WriteLn('2 - Dobavqne na kniga'); WriteLn('3 - Promqna na dannite'); WriteLn('4 - Izchislqvane obshtiq broi tomove...'); WriteLn('5 - Zaglavia sled dadaena godina'); Write('Wywedi komanda:'); ReadLn(cmd); WriteLn(''); WriteLn(''); Case cmd of '1': CreateFile; '2': Add; '3': Edit; '4': List; '5': List2; '0': ; else WriteLn('Nevalidna komanda!'); End; Until cmd = '0'; Close(F); End.

Редактирано от inj_baron (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте! Имам нужда от малко помощ с една програма на Pascal. Условието е: "Съставете програма, която съставя списък е елементи от тип char и проверява дали от последователните елементи на спусъка може да бъде образувана дума КОЛЕДА." Създаването е лесно - с процедура. Проверката ще стане с цикъл while, но това, което ме затруднява е да извлека символа от полето/клетката (сливането лесно). Ако имате някакви предложения за програмата, ще съм благодарна! Поздрави! :cant believe:

Здравейте имам да пиша програма на pascal с процедури, но нищо не мога да направя :D ,ако някой има малко време моля да помоgne. :P моля помогнете, че нищо не разбирам от това програмиране Да се разработят на програмен език Паскал процедури за: a)Създаване на Многом. масив с елементи от Реален тип; b)Прехвърляне на информацията от създадената в процедура а) структура в Едномер. Масив; c)Сортиране на създадената в процедура b) структура; d)Да се обработи създадената в процедура c) структура като се отстранят всички елементи съдържащи числа, които разделени на 2 са различни от 6.0; e)Запазване на създадената в процедура c) структура като файл. Възстановяване на създадената в процедура e) структура от файл(да се изведе съдържанието на файла);

Здравейте! Имам нужда от малко помощ с една програма на Pascal. Условието е:

"Съставете програма, която съставя списък е елементи от тип char и проверява дали от последователните елементи на спусъка може да бъде образувана дума КОЛЕДА."

Създаването е лесно - с процедура. Проверката ще стане с цикъл while, но това, което ме затруднява е да извлека символа от полето/клетката (сливането лесно). Ако имате някакви предложения за програмата, ще съм благодарна!

Поздрави! :)

Нямам време да пиша, но накратко:

Всеки char символ си има номерче в ascii таблицата. Първото което правиш е да намериш тези числа които отгоравят на "К", "к", "О", "о" и т.н. (с малки и големи бикви изписано "Коледа"). После намираш дължината на низа и да провериш дали е по-малък от 6 символа. Ако е така => думата коледа не се побира и излизаш от програмата без други проверки. Трета стъпка - започваш от първия символ в този низ: Ако е = на "К" или "к", проверяваш следвашия за "О" или "о". Ако е <> от "К" или "к", проверяваш следващия за "К" или "к". Ако минеш успешно проверката за "А" или "а" значи всичко е ОК.

Здравейте имам да пиша програма на pascal с процедури, но нищо не мога да направя :) ,ако някой има малко време моля да помоgne. :cool: моля помогнете, че нищо не разбирам от това програмиране

Да се разработят на програмен език Паскал процедури за:

a)Създаване на Многом. масив с елементи от Реален тип;

b)Прехвърляне на информацията от създадената в процедура а) структура в Едномер. Масив;

c)Сортиране на създадената в процедура b) структура;

d)Да се обработи създадената в процедура c) структура като се отстранят всички елементи съдържащи числа, които разделени на 2 са различни от 6.0;

e)Запазване на създадената в процедура c) структура като файл.

Възстановяване на създадената в процедура e) структура от файл(да се изведе съдържанието на файла);

Здравейте, намрих подобна задача. Някой ако може да я погледне , защото дава една грешка и незнам каквае, моля някой да помогне.

Type

Danni=real;

Msv1=array[1..50,1..50] of danni;

Msv2=array[1..400] of danni;

Msv3=array[1..400] of danni;

Var

F:Msv1;

i,M:integer;

B:Msv2;

Q:Msv3;

FromFl:file of Danni;

ImeFl:string[20];

procedure SzdRpz;

var ch:char;

begin

Rewrite(FromFl);

close(FromFl);

writeln;

writeln('==========FAJL1T E S1ZDAEN==========');

writeln;

end;

{procedura za vavejdane na mnogomeren masiv}

Procedure InMas(Var El:Msv1);

Var

BrSt:integer;

BrRd:integer;

l,k:integer;

Begin

Write('vav broq na redovete:');

Readln(BrRd);

Write('vav broq na stalbovete:');

Readln(BrSt);

l:=1;k:=1;

For l:=1 to BrRd do {broj redove}

For k:=1 to BrSt do {BrSt broj stalbove}

begin

Write('vavedete element: ');

Readln(el[l,k])

end;

end;

{procedura za smqna na masiva}

procedure Smqna(A:Msv2);

var

El:Msv1;

p:real;

i,l,k:integer;

begin

i:=0;

For l:=1 to BrRd do {broj redove}

For k:=1 to BrSt do {BrSt broj stalbove}

begin

p:=El[l,k];

i:=i+1;

A:=p

end;

end;

{procedura za sortirane chrez vmakvane}

Procedure Vmakvane(n:integer;Var A:Msv2);

Var

i,j:integer; T:danni;

Begin

For i:=2 to n do

begin

j:=i; T:=A;

While (j>1) and (T<A[j-1]) do

begin

A[j]:=A[j-1]; j:=j-1

end;

A[j]:=T

end

End;

{procedura za sortirane na chislata razlichni ot 6}

procedure Delene(M:Msv3);

var

A:Msv2;

p:real;

l:integer;

begin

For l:=1 to i do

begin

p:=A;

p:=p/2;

if p <> 6 then

M[l]:=p

end;

end;

{procedura za dobavqne danni k1m fajla}

procedure Dobavqne;

begin

Reset(FromFl);

Seek(FromFl,FileSize(FromFl));

Delene(q);

Close(FromFl);

writeln;

end;

{procedura za izpisvane na dannite}

Procedure Spis;

begin

reset(FromFl);

Writeln(' ':10,'S1d1rjashta informaciq v fajla');

while not EOF(FromFl) do

begin

Delene(Q);

end;

close(fromFl);

readln;

end;

Begin

writeln;

Write ('zadajte imeto na fajla: ');

readln(ImeFl);

Assign(FromFl,ImeFl);

writeln;

SzdRpz;

InMas(f);

Smqna(B);

Vmakvane(M,B);

Dobavqne;

Spis;

End.

Редактирано от diavola90 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Здравейте.Видях тази тема и тя ми е една от последните надежди :wors: В момента в училище уча този език Паскал,но доста трудно ми се отдава да го разбера,а сега имам да правя 4 задачи,които за мен са много трудни,но мисля че на вас ще се сторят елементарни.Много ми е важно и ако можете да ми помогнете ще съм ви много благодарна :speak:

зад1

Да се напише програма,която въвежда 4 цифрено число и да се провери дали произведението от цифрите на числата е кратно на 3.

(трябва да изплозваме div и mod , но честно казано изобщо не ми е ясно как точно)

зад.2

Проверете дали дадено число е четно.

зад.3

Въведете х и да изчислява

1- y=2x+5/x+7 x>=-2

y=8x3+12 x<-2

зад.4

Програма,която въвежда естествено число n и изчислява сумата на числата от 1 до n, както и произведението(отделлен алгоритъм).

Благодаря предварително :cool:

• 3 месеца по-късно...

Здравейте! Имам питане по следната задача: Да се състави главна програма, която да обработва три масива LIM(10x10), КОМ(14х14) и МОВ(15х15), където данните да са числа в интервала -99 - 99. Съответните подпрограми да изпълняват следните обработки: - извеждане на условието на задачата; - въвеждане на входни данни; - извеждане на входните данни; - *Да се състави подпрограма, която намира съмата на всички елементи, които се делят на три и лежат на главния диагонал на масива и техния брой. Ако броят на елементите е нечетно число, да се нулират всички елементи над главния диагонал. - Резултатите да се изведат на екрана. За целта започнах с един масив, останалото е лесно. Направих цикъл с постусловие за проверка на числата в посочения интервал. След това установих, че за да намеря елементите на главния диагонал, стойностите I,J трябва да съвпадат. Да се делят на три означава mod 3=0. Имам проблеми обаче със сорса за броя на елементите... Накратко задачата я докарах до този вид: program zadacha; const m=10; var LIM: array [1..m,1..m] of integer; I,J, sum, br:integer; begin writeln ('Da se sustavi programa....'); writeln ('Saotvetnite podprogrami da izvurshvat slednite obrabotki:'); writeln; writeln ('vavejdane na vhodnite danni;'); writeln ('izvejdane na vhodnite danni;'); writeln ('da se sustavi poprograma, koqto namira sumata na vsichki elementi,'); writeln ('se delqt na 3 i lejat na glavniq diagonal na masiva i tehniq broi.'); writeln ('Ako broqt na elementite e nechetno chislo, da se nulirat vsichki elementi nad glavniq diagonal.'); writeln ('Rezultatite da se izvedat na ekrana;>'); writeln; begin for I:= 1 to m do for J:=1 to m do repeat write ('Vavedete chislo mejdu -99 i 99 LIM[', I,',' , J, ']='); readln (LIM[i,J]); until ( (LIM [i,j] >= -99) and (LIM [i,J]<=99) ); writeln; writeln('Vavedenite stoinosti za masiva LIM sa:'); for I:= 1 to m do begin for J:=1 to m do write(LIM[i,J]:3); writeln; end; end; begin for I:=1 to m do for J:=1 to m do if (I=J) and (LIM[i,J] mod 3=0) then {???} begin sum:= sum + LIM[i,J]; br:=br+1; writeln; readln; end; begin If not odd (br) then LIM[i,J]:=0; writeln; end; end; end. Моля ви помогнете.

Редактирано от kra4o (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Добър ден бих искал да ми помогните по курсовите задаи по информатика. Заданията са следните :4) Да се състави програма, която да определя след колко години вложена в банката Suma ще достигне 1 000 000, при годишна лихва Lih. Сумата и годишната лихва в проценти се въвеждат от клавиатурата. 12) Да се състави програма, която при въведена дума да я отпечатва в обратен ред. Благодаря предварително ! Пишете ми на емаил:[email protected] ili na skype: ThePower_YAMAHA

Добър ден бих искал да ми помогните по курсовите задаи по информатика. Заданията са следните :4) Да се състави програма, която да определя след колко години вложена в банката Suma ще достигне 1 000 000, при годишна лихва Lih. Сумата и годишната лихва в проценти се въвеждат от клавиатурата.

12) Да се състави програма, която при въведена дума да я отпечатва в обратен ред.

Благодаря предварително ! Пишете ми на емаил:[email protected] ili na skype: ThePower_YAMAHA

4)Нещо подобно трябва да стане:

god:=0;

while Suma<=1000000 do

begin

suma:=suma+ suma*lih/100;

god:=god+1;

end;

Значи всяка година сумата се покачва suma:=suma+ suma*lih/100; , а с всяко превъртане на цикъла годините се увеличават. И така докато не стане 1000000.

• 2 седмици по-късно...

Кирилицата е хубаво нещо :)

За задачката - правиш си масивче от стрингове с дължина [1], копираш символите един по един и после ги изписваш в обратен ред... За изписването ползваш цикъл for i:=(дължината на думата) to 1 do write masiw и готово...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.