Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въведоха ценоразпис в "Спешно отделение" в Търново

Featured Replies

20 лв. за вадене на кърлеж се плаща вече в спешното отделение на областната болница във Велико Търново, съобщава местният в. "Янтра днес". 22 лв. струва изваждане на чуждо тяло от окото, 22 лв. е гипсирането на болен без здравни осигуровки. Свалянето на гипса пък струва 10 лв. Ако някой иска да бъде прегледан точно в спешното отделение, първичният преглед струва 12 лв. Електрокардиограма на сърцето е определена на 10 лв., превръзка на рана точно 10 лв., първичната обработка на раната е 15 лв., а вторичната ­- 16 лв., съобщава регионалното издание.

Сред мотивите, с които е въведен ценоразписът, са, че тези манипулации не са спешни и може да се извършат от личния лекар или от хирург в доболничната помощ. В същото време това са допълнителни разходи за отделението като консумативи, ваксини, труд, консултанти, ако се наложи.

На никого досега не сме отказали първа помощ при спешно състояние, застрашаващо живота, и не сме искали пари, твърди шефът на спешното отделение д-р Стефан Филев, цитиран от "Янтра днес". Но ваденето на кърлеж или чуждо тяло от окото, е обект на личния лекар или офталмолог. Често се случвало пациенти да се сещат за тези проблеми през нощта и разхождали медиците по домовете.

Много пациенти не могат да намерят джипитата си след 18 ч. и се юрват към спешното отделение. Те са чакали цял ден с проблема, но при семейния лекар се плаща потребителска такса, а при нас не, обясни д-р Филев. А болницата е търговско дружество, което се самофинансира и винаги е на загуба заради тези манипулации, които не са предвидени като клинични пътеки.

Спешното отделение е въвело ценоразпис и за пациенти с индикации за болничен престой, но отказали хоспитализация. Те също заплащат направените им изследвания по цени, утвърдени от МОБАЛ.

09.07.2008, zdrave.net

Замирисва на лошо. А недоумявах как е възможно при американците да е толкова зле (филм : Sicko). Но изглежда и ние си вървим натам - ако имаш пари живееш, ако нямаш - по-добре и тебе да те нема sad.gif И то кофтито е че аз разбирам и въпросната болница която се чуди от къде да вземе пари понеже не им се отпускат достатъчно от здравното министерство (или каса). Изключително неприятно.

Има ненормалници,които се сещат посред нощ да си мерят кръвното и плащат за такси за да идат до бърза помощ.Комшията ми,който кара линейка в спешно взима 250 лв. това никой не го вижда или пък се приема за нормално.Че здравната реформа е сбъркана това е ясно,обаче никой не иска да работи за мерси това също трябва да е ясно.

Струва ми се, че на тия хора от Търново, горещините не им се отразяват добре... :rolleyes:

• Автор

Да ви напомням ли, че последните постове не са по конкретната тема ?

Има отделна тема "здравеопазването в България", в която има място за такива постове!

Много правилно

Стоматолозите как са си направили ценоразписи-кое колко

На този свят няма нищо безплатно

Учили са за това и го могат,уважавам труда им и професионализма им-измерван в жълти стотинки

Ще си платя-ако не дай си Боже ми се случи

Окото ми да не струва 22 лева я-ами без него

laugh.gif

Ако ви се развали компа през нощта и си извикаш майстор никой няма да оспорва цената-а за нашето здраве все още много хора си мислят че е безплатно.Цените са за заболявания ,които не са опасни за живота, а всичко спешно е безплатно за сега.Между другото вечер се посещава БНМП в 90 процента от случаите от роми точно заради липса на личен лекар ,а на медиците им плащат по 45ст на час извънреден(нощен) труд в бързата помощ -толкова ли струва човешкия живот??????

Редактирано от Trichocephalus
в българският език фигурира буквата ч в редки случаи може да я използвате вместо 4 (преглед на промените)

20 лв. за вадене на кърлеж се плаща вече в спешното отделение на областната болница във Велико Търново, съобщава местният в. "Янтра днес". 22 лв. струва изваждане на чуждо тяло от окото, 22 лв. е гипсирането на болен без здравни осигуровки. Свалянето на гипса пък струва 10 лв. Ако някой иска да бъде прегледан точно в спешното отделение, първичният преглед струва 12 лв. Електрокардиограма на сърцето е определена на 10 лв., превръзка на рана точно 10 лв., първичната обработка на раната е 15 лв., а вторичната ­- 16 лв., съобщава регионалното издание...

Аз не съм здравно осигурена в България и пак няма да плащам.

Имам си европейска санитарна карта(включва всички европейски държави,включително България и Румъния),точно за бърза помощ.Не ме интересува дали са чували за такива карти или не...

tarjetag.jpg

Един преглед 12 лева "добри" са цените biggrin.gif

То да ти спира сърцето или пък кръвта да ти изтича- ти си брой левчетата...

Аз моите 12 или 20 лева няма да си ги нося на оня свят

Искам да ме спасят,искам да живея

• Автор
Аз не съм здравно осигурена в България и пак няма да плащам.

Имам си европейска санитарна карта(включва всички европейски държави,включително България и Румъния),точно за бърза помощ.Не ме интересува дали са чували за такива карти или не...

tarjetag.jpg

biggrin.gif

Новото магическо заклинание "Европейска здравна карта " laugh.gif

А знаеш ли какво означава това, че я имаш ?

Влизаме на сайта на Националната Здравноосигурителна Каса и четем :

Какви предимства дава ЕЗОК?

ЕЗОК е предназначена да замести комплекта от формуляри, които в момента са необходими за получаване на спешна или неотложна помощ при временно пребиваване в страна–членка на Европейския съюз. В зависимост от категорията на пътуващия гражданин (турист, студент, пенсионер и т.н.) формулярите дават право или само на спешна, или на спешна и неотложна помощ. Освен това, при сегашното положение след пристигането в страната, в която временно ще пребивава, пътуващият гражданин е задължен да представи формуляра в съответната здравноосигурителната институция, което за него представлява допълнителен ангажимент.

Въвеждането на ЕЗОК съкращава и опростява бюрократичните процедури, тъй като се премахва необходимостта от попълване на формуляри при всяко пътуване на лицето в чужбина, както и отпада необходимостта от посещение на местната здравноосигурителна институция. Достатъчно е притежателят на ЕЗОК да я представи на лекаря и вече по отношение на спешната и неотложна помощ той се третира като гражданин на страната, в която пребивава, а разплащането за оказаната му услуга става след това между здравноосигурителните институции на собствената му страна и на страната, в която временно пребивава. Разбира се, за да се случи това, пациентът трябва да е получил медицинска помощ в здравно заведение или при лекар, които работят с местната здравноосигурителна институция.

Въвеждането на ЕЗОК стана причина и за премахване на разликите в правата на отделните категории временно пребиваващи граждани и сега вече те всички имат право както на спешна, така и на неотложна медицинска помощ.

какво прочетохме ?

В зависимост от категорията на пътуващия гражданин (турист, студент, пенсионер и т.н.) формулярите дават право или само на спешна, или на спешна и неотложна помощ.

Тоест-трябва да видиш твоята карта какво покрива-дали само спешната или само неотложната помощ, или и двете.

Достатъчно е притежателят на ЕЗОК да я представи на лекаря и вече по отношение на спешната и неотложна помощ той се третира като гражданин на страната, в която пребивава, а разплащането за оказаната му услуга става след това между здравноосигурителните институции на собствената му страна и на страната, в която временно пребивава.

Щом пребиваваш в България,а пътят те е отвел в Търново-там ще те третират точно като някоя гражданин на Търново-и ще си платиш.

Разбира се, за да се случи това, пациентът трябва да е получил медицинска помощ в здравно заведение или при лекар, които работят с местната здравноосигурителна институция.

Последният гвоздей е, че "Спешна помощ" в България не работи със НЗОК .Тоест-трябва да отидеш не в "Бърза помощ", ами при лекар, който има договор с НЗОК (GP или специалист).

В крайна сметка какво се получи ?

И за да потвърдя написаното от Trichocephalus,предлагам на iveta 7 да дойде във В.Търново (живея в този град),да си вземе тази прословута карта,аз лично ще я заведа във въпросното спешно отделение за преглед.А след това пак ще си коментираме по темата.

И за да потвърдя написаното от Trichocephalus,предлагам на iveta 7 да дойде във В.Търново (живея в този град),да си вземе тази прословута карта,аз лично ще я заведа във въпросното спешно отделение за преглед.А след това пак ще си коментираме по темата.

Много ги интересува - нейната карта

Те пари от там не получават

Много ги интересува - нейната карта

Те пари от там не получават

И мен не ме интересува.Пари от мен няма да видят!

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Нова информация по темата-в момента тече проверка от Министерство на Здравеопазването по случая.

... Те са чакали цял ден с проблема, но при семейния лекар се плаща потребителска такса, а при нас не, обясни д-р Филев. А болницата е търговско дружество, което се самофинансира и винаги е на загуба заради тези манипулации, които не са предвидени като клинични пътеки....

Склонен съм да се съглася с доктора, ако манипулацията не е спешна, а човека иска да бъде извършена в Спешното да си плаща!

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор
Склонен съм да се съглася с доктора, ако манипулацията не е спешна, а човека иска да бъде извършена в Спешното да си плаща!

Ходих там на място и лично видях за какво става дума :

1.)заплащат се манипулации, които пациентът иска да му бъдат направени именно там, а не при GP-то му-например му е изписан антибиотик да му се прави мускулно през 12 часа, а той отива в Спешното , а не при GP-то си.

2.)заплащат се и рентгенови снимки, ЕКГ и т.н., които самите пациенти искат да им се направят без да има медицински показания за това

3.)заплащат се и всички изследвания, консултации от пациенти, на които са били направени, предложено им е оставане в болницата, но те на свой риск и отговорност са отказали да бъдат настанени в болницата.

Нова информация по темата-в момента тече проверка от Министерство на Здравеопазването по случая.

След проверката всичко ще е наред.Шефа на болницата е железен.

Ходих там на място и лично видях за какво става дума :

1.)заплащат се манипулации, които пациентът иска да му бъдат направени именно там, а не при GP-то му-например му е изписан антибиотик да му се прави мускулно през 12 часа, а той отива в Спешното , а не при GP-то си.

2.)заплащат се и рентгенови снимки, ЕКГ и т.н., които самите пациенти искат да им се направят без да има медицински показания за това

3.)заплащат се и всички изследвания, консултации от пациенти, на които са били направени, предложено им е оставане в болницата, но те на свой риск и отговорност са отказали да бъдат настанени в болницата.

В такъв случай какво да коментирам. Даже и юридически да изкарат шефа неправ, аз смятам че е прав :-)

По-склонен съм да приема отпускане на държавни пари (!) за здравеопазване, отколкото всеки да си плаща... / Или поне да има някаква система за няколко безплатни прегледа и да речем...едно лечение на година. /

Причината е много проста. Едва ли са много страните, в които, при спешност, ще са по-заинтересувани от финансовите въпроси, от колкото от тези, които касаят помощ за пациента. Не е ли това нарушаване на Хипократовата им клетва? По-скоро ще оставят човека да умре, ако не може да плати... Защо някои могат да дават луди пари за лекарства, лечение, рехабилитации...а други едвам събират така ценните левчета за Аспирин? Не сме ли равни? Какво прави заможните хора повече хора от не толкова заможните?

Нека погледнем реално на нещата... Частните клиники и болници - добре. Има ги...лекуват си пациенти за доста солидни суми. Но какво прави Държавата за тези хора???

Поздрави!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.