Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Губи ми се пространство от харддиска!

Featured Replies

Другари, мъчно ми е за Вас. Не се подигравам, сериозен съм.

Прекалено много разчитате на доста куци Windows средства.

Използвам Total Commander.

1653417274.JPG

Постоянно имам идеална представа за дисковото си пространство.

Имам абсолютно пълен контрол над всички файлове по хардовете ми.

Какво повече да ви кажа... Защо не го използвате и вие?!

Нима друг може да ви изчисли и покаже всяка папка колко е голяма?!

Да, можете да пробвате TuneUp Utilities

Има подпрограма, Хард Диск Експлорер, която ще ви намери къде се губи пространството, показва ясни графики в какви типове файлове е как е разпределено то.

disk_space_explorer.jpg

Ми като гледам от една от картинките ти имаш този проблем при диск (С) там е разположен Windols Vista какъвто е при теб.Получава се така че всичко което записваш в папки на Работния Плот,във Мойте Документи и така нататек отива във този диск такаче като запишеш някоя песен или каквото и да е то пълни харда не се чуди що става така.Ти си изтрила филмите ама явно през това време си била натрупала различни други файлове които са ти испращали по Скайп или нещо такова.Също така Windols-a може да се е ъпдейтвал (това е БГ версията нея още не я ловат и се тегли директно от Microsoft,аз също правя така :);) ) антивиросната ти се е ъпдейтнала и ако си накачила още някоя програма спокойно може свободното пространство да падне със някой и друг Гигабайт.Windols създава и някой свой системни файлове в процеса на работа а и интернет файловете които се свалят постепенно със ровенето ти в нета ако не е ограничено до към 500/600 МВ и е към 1/2 GB ще ти заеме доста место.Ако искаш да ти дам програми за различни видове почиствания на диска пиши ЛС за да ти обесна какво да правиш,че те не са лесни за използване от начинаещи cool.gif .Аз не бях чистил моя към месец и после ми изтри към 4 GB такаче може и при теб да се е получило така.Ако ти трябват такива програми пиши защото вършат във пъти по-добра работа от тези на Windols-a!

Редактирано от PavKaa7aa (преглед на промените)

System Restore?

Десен клик на Компютър, Свойства, Защита на системата (или нещо подобно, третото отгоре надолу горе вляво) и ако има чавка пред С:\ има голям шанс от това да ти се "губи" пространството.

Ако има чавка дай Старт - Изпълни - пишеш cmd и после в новия прозорец vssadmin list shadowstorage. Виж на Used... колко пише. Ако е твърде много според теб пишеш vssadmin Resize ShadowStorage /For=C: /On=C: /Maxsize=2GB (примерно, може да не е точно 2GB). А ако не ти трябва въобще system restore-a - можеш да го изключиш с десен клик на Компютър, Свойства, Защита на системата и махане на чавката пред дял С:\.

Ако Windows работи безпроблемно спокойно може да почистиш точките за възтановяване,които заемат много място на диска.

Десен бутон с мишката->My Computer->Properties->Disk Clenup->More Options->System Restore->Clean Up->ok->ok.

Не виждам Disk Cleanup на това място.Може би от друго място се прави?

Редактирано от Kibik (преглед на промените)

Не виждам Disk Cleanup на това място.Може би от друго място се прави?

Не е от друго място но трябва да избереш с десен бутон даден дял и да избереш Properties...

Друг вариант е Start => run => cleanmgr => Посочваш дял и избираш O.K.

По този въпрос има доста теми в търсачката...

• Автор
System Restore?

Десен клик на Компютър, Свойства, Защита на системата (или нещо подобно, третото отгоре надолу горе вляво) и ако има чавка пред С:\ има голям шанс от това да ти се "губи" пространството.

Ако има чавка дай Старт - Изпълни - пишеш cmd и после в новия прозорец vssadmin list shadowstorage. Виж на Used... колко пише. Ако е твърде много според теб пишеш vssadmin Resize ShadowStorage /For=C: /On=C: /Maxsize=2GB (примерно, може да не е точно 2GB). А ако не ти трябва въобще system restore-a - можеш да го изключиш с десен клик на Компютър, Свойства, Защита на системата и махане на чавката пред дял С:\.

Амм, да, виждам чавка, и като поисках да я махна, ми дава въпрос дали искам да делна възстановяващите точки и ако да, те ще бъдат изтрити и никога повече няма да могат да бъдат създавани.

Амии, не натиснах да, защото не знам какво представляват тези възстановяващи точки и дали те ще ми трябват завбъдеще.

Ако може някой да ми обясни за тях.

My Computer>Tools>Folder Options>Wiew>отметка на Show hidden files and folders>махаш човката от Hide protected operating system files(Recomended)

Ще излезе прозирче с предупреждение и натискаш Yes и после Apply на предния прозорец.

Отваряш диска и гледаш папката System Volume Information колко байта е.

И пак да питам на кой дял е инсталирана OS и на кой дял сваляш филмите?

Виж и тази тема.

Редактирано от peterstamov (преглед на промените)

Все пак искам да кажа на маниаците на тема дисково пространство като мен да са внимателни какво трият, да не вземат да изтрият някой важен системен файл и после да трябва да преинсталират (или поправят) Уиндоус. На мен ми се е случвало, сякаш 2-3 ГБ са голяма работа при 50 свободни...

• Автор

Да, ама продължава да ми се губи пространствоооо! sad.gif Сега пък е на 103 гигабайта. sad.gif Ще продължава и продължава, докато не ми се изгуби цялата памеет. sad.gif

Явно не е причината във филмите. sad.gif

Хеееей! Намерих начин! Сега паметта ми е 117 гигабайта. Просто изтрих точките на възстановяване и предотвратих създаването на нови!

Всичко това е благодарение на

Shuurfak rai Shedler!

А да попитам, ще са ми нужни ли завбъдеще тези точки на възстановяване? cool.gif

Използваш ли въобще някаква програма за почистване на компа от боклуци????

Мне.

Ми аз в един комент ти бях казал да го направиш при мен ефекта от няколко програми ми трие по 1/2 гигабайта секи месец!!!Пак ще кажа ако ти трябват такива програми пиши ЛС и аз ще ти кажа какво и от каде да сваляш. :)

А да попитам, ще са ми нужни ли завбъдеще тези точки на възстановяване? cool.gif
От теб зависи дали ще са ти нужни :) Но ти препоръчвам като ги махая да оставяш последната за все случай. Има точно така опция при почистването на диска от самия Уиндоус.

Точките на възстановяване ще ти послужат ако Уиндоуса ти се прецака леко - просто използваш възстановяване на системата към предишна дата и готово - това може да ти спести много главоболия. Затова си оставяй поне последната точна на възстановяване. То е ясно, че няма смисъл от 10 такива, но поне една да имаш ;)

• Автор

Ами аз ги изтрих всичките. sad.gif Как да създам нова? Ама да е само една и как завбъдеще като искам да оставя последната, да трия само предпоследните?

Ами аз ги изтрих всичките. sad.gif Как да създам нова? Ама да е само една и как завбъдеще като искам да оставя последната, да трия само предпоследните?
Start - Accessories - System tools - System Restore :rolleyes: Доколкото си спомням те пита дали иская да възстановиш системата към предишна дата или да създадеш нова точна на възстановяване. Просто си правиш една ново и готово. А иначе и самият Уин от време на време си прави, даже понякога прекалява biggrin.gif

А как да оставия само последната? С десен бутон на дял от хард диска (не знам дали има значение дали ще избереш Ц, Д, Е и т.н., аз най-чести си чистя Ц). Та, отиваш на Disc cleanup - More Options и там едната е да премахнеш всички точни на възстановяване с изключение на последната.

Надявам се да съм бил полезен :hush:

Здравейте, и аз имам един въпрос. :) При почистването на диска когато излезе прозорчето с отметките, има една опция - "предишна инсталация на Уиндоус - 2.17 GB" срещу която няма сложена човка. Мога ли да му сложа човка и да го изтрия? Това са 2 гигабайта които ще ми се освободят на харда. С Виста съм и все още не са ми ясни някой опции които при ХР ги няма.

Благодаря предварителна.

Doc1.doc

Здравейте, и аз имам един въпрос. :speak: При почистването на диска когато излезе прозорчето с отметките, има една опция - "предишна инсталация на Уиндоус - 2.17 GB" срещу която няма сложена човка. Мога ли да му сложа човка и да го изтрия? Това са 2 гигабайта които ще ми се освободят на харда. С Виста съм и все още не са ми ясни някой опции които при ХР ги няма.

Благодаря предварителна.

Можеш да ги изтриеш спокойно. Това е старата ти операционна система, която си ъпгрейднал/а .

Редактирано от kyryl (преглед на промените)

Можеш да ги изтриеш спокойно. Това е старата ти операционна система, която си ъпгрейднал/а .

kyryl Благодаря за бързия отговор. Веднага ги трия cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.