Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Слънчеви колектори

Featured Replies

Ако си гледал термосифон е нормално да е на тази цена. Затворената система е в пъти по-добра, поради това и цената е по-висока.

• Отговори 63
  • Прегледи 66,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да, сигурно е така. Сега видях, че са вакуумни колектори - с термосифон и с технология heat pipe. Явно вторите са по-скъпи, защото имат помпа и са по-сложни. Жалко, че на сайта не са обявени цени и не може да се направи сравнение.

Не е задължително да имат помпа. Има затворени системи с водосъдържател на покрива. Препоръчвам ти да идеш до някоя фирма в твоя град, занимаваща се със тази дейност и да решиш кое е най-изгодното за теб вложение (ако е апартамент аз лично залагам на затворена система с водосъдържател на покрива).

Така и ще направя. Вече изчетох доста за принципа на работа на колекторите и мога смело да пристъпя в някоя фирма, без да се страхувам, че ще ме излъжат. Е, поне ще им е по-трудно.... :D

оффтопик "

[Е, поне ще им е по-трудно.... :) /quote]

Да знаеш принципите и идеите на една технология не дава никаква сигурност против "изработването" от професионален търговец в бранша :down: Имайки в предвид, че доста от нещата за повечето стоки и услуги са "базирани на науката имагинерни ползи и предимства- на съответната цена" .... :ph34r:

• 5 седмици по-късно...

Здравейте, аз съм от Пловдив и имам вила в с.Павелско. Отдавна обмислям да си направя слъняева инсталация.Информирах се и събрах няколко оферти но цената все ми се струваше пресилена. Превърженичка съм на затворените системи и държах да е такава, в крайна сметка тази година на пук на кризата успях да отделя 2500лв. и си закупих нужните материали.Колектора ми е вакуумен а бойлера е 150л. с две серпентини (едната е за парното), закупих си помпена група и медни тръби. Монтажните рабори ми ги извърши една Асеновградска фирма (с офис на Бачковския път), която ми препоръча един познат на който миналата година му изградиха VRF сисрема. Много съм доволна за сега инсталазията ми работи отлично нямам търпение да дойде зимата да видя дали ще е толкова ефективна когато вън е -20С и времето е ясно. :)

• 7 месеца по-късно...

Здравейте, няма смисъл да се крия и да се представям за необвързан с фирма. От сега казвам, че съм от Мултитерм ООД гр. Пловдив да няма хън мън...

Сега по темата. Относно госпожата и проблема и с покрива и съгласието на съседите: не е необходимо съгласието на съседите, за да си поставите слънчев колектор на покрива. Това го знам със сигурност, защото ние в нас си поставихме такъв без да питаме никой, и в последствие се оказа, че някой има проблем с това. След кратък разговор с общината разбрахме, че за такива неща (възобновяеми енергийни източници) не се изисква разрешение от съседите да се постави. Така че слагайте на воля.

Както споменах ние имаме слънчев колектор на покрива с бойлер под налягане с вакуумни тръби италианско производство. Поставихме го 2003г. пролетта. До сега не сме имали проблеми с него. Лятото прави водата до 90градуса, че даже и повече понякога, зимата не пада под 30 независимо от времето. Вярно е, че зимата доподгряваме водата за да можем спокойно да се къпем, но разликата от това да подаваш 30С към проточния бойлер или да подаваш 4-6С е огромна. Също така при чисто небе и хубаво слънце, дори и да е -20 навън качва и до 50-60С за един ден.

Относно отоплението с колектори. Базата на фирмата, в която работя е направена с водно подово отопление и със слънчеви колектори. При положение, че тези колектори, които са сложени са 3 пъти по-малко от необходимото, то те успяват да поддържат една постоянна температура от около 10С през зимата. Това е хале около 4-5м средна височина към 330м2 площ и там са сложени 4колектора по 21 тръби. Верно е, че никога не бих препоръчал на клиент да си прави отоплението със слънчеви колектори само. Те единствено могат да помагат и то само при положение, че отоплението е изпълнено нискотемпературно т.е. водно подово отопление или с вентилаторни конвектори. Само тогава реално могат да се усетят резултати. Не може да става и дума за обикновенните радиатори на стената.

Разликата м/у плоските и вакуумно тръбните колектори не е никак малка, колкото и някои хора да се опитват да го изкарат така. Има едно поръчково изследване, което обикаля в мрежата показвайки как плоския колектор е по-ефективен и странно защо ли то е единственото такова в целия свят, а всички други показват точно обратното. Загубите от плоските колектори са огромни през зимата и принципно през по-хладното време, докато тези от вакуумните колектори са практически нулеви.

Сетих се и за така нареченото "избиване" на една система. Така да вземем следния пример: една система от плоски колектори на стойност 2000лв се избива за 3г, една система с вакуумно тръбни колектори на стойност 4000лв се избива за 4г. Сега проста сметка показва как на всеки 3г от плоските ще печелите по 2000лв, а на всеки 4г по 4000лв от вакуумните. Само, че стои и въпроса колко е устойчив на времето един плосък колектор и колко един вакуумен. Само за пример ще спомена, че в нашата фирма гаранциите са 5+5г за колекторите. Това означава, че след първите 5г се отива на оглед и, ако няма намеса или нещо променяно се дават още 5г гаранция. И тази гаранция се дава просто защото е сигурно, че нищо няма да им се случи при нормална работа. При плоските кой ще даде такова нещо? Дават се две години, защото закона задължава да е така. Да не говорим, че повечето гаранции се дават само на хартия и почти никога не се спазват.

Знам, че доста хора ще кажат, че правя реклама и т.н., но това е просто моето мнение. Ако има някакви въпроси ще се опитам да отговоря.

Системите по 400-500лв изобщо няма да ги коментирам... това и пари да ми дават не бих си го сложил.

В чужбина има слънчеви колектори, снабдени с един куп функции, ако потърсиш, може да намериш нещо, което многократно ще ти възвърне инвестицията. По принцип всички тези колектори, соларни панели, фотоволтаици и т.н са на оферта, ако живееш в къща :lol6:

• 1 месец по-късно...
  • 10 месеца по-късно...

Имам сланчев колектор от една година и ми се срува че нещо не загрява както трябва.Знаели някои колко трчбва да е разликата в градуси между колектора и боилера казаха ми,че трябва да е 2 градуса.Така ли е,защтото на мен ми се струва,че е малко.

• 1 месец по-късно...

Някъде тук днес срещнах нещо интересно,но...го загубих:(. Става въпрос за цена само на въртящата система за слънчев колектор "Фокус 42". Беше нещо към 280лв. Някой може ли да помогне с повече инфо?

http://www.integral2...com/online.html За към 130 лв си направих от бирени кутии едно панелче свързано към бойлер на принципа на термосифона. Бойлер + панел 120л за 4 ч слънце имаш готова вода за къпане 35-37 градуса, максимална температура 54 градуса.
има подобно нещо, но за топъл въздух.Недостатък е голямата тежест на панела около 50 кг с водата, може да се ползва само лятно време. Предимства ... просто устройство и ниски капиталожения, многото изпита бира :)

Редактирано от Vodar (преглед на промените)

Благодаря,гледах го този сайт,но явно някъде другаде съм срещнал тази цена от 280лв.,или може би греша. Пратих мейл със запитване вече :)

• 2 години по-късно...

Да не пускам нова тема пиша тук.

Дайте предложение за вакуумно-тръбен колектор, който да се ползва и зимата. Да включва всички части и аксесоари. Бойлера да е над 130л. Цена до 900 лв.

Благодаря предварително!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.